1e Exemplaar ‘Indiaans verhaal’ voor Kamerlid Van Bommel

10

Donderdag 21 april overhandigde schrijver en cultureel antropoloog Reinier Artist (1935) het eerste exemplaar van zijn boek ‘Indiaans verhaal. In de schaduw van twee beschavingen’ aan SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. Ook Henry Oerajakana, voorzitter van Sociaal Culturele vereniging Wajonong en dorpshoofd van Bigi Poika, kreeg een exemplaar van de schrijver. De auteur zei in een toelichting dat hij voor het SP-Kamerlid had gekozen omdat hij overeenkomsten zag in de Socialistische Partij en de politieke beweging in Suriname van zijn zoon René Artist. Hij benadrukte dat ook in de inheemse cultuur sterk wordt uitgegaan van het collectief. Dat uitgangspunt is eveneens aanwezig in het gedachtengoed van de SP. Van Bommel en René Artist ontmoetten elkaar vorig jaar in Leiden.

‘Indiaans verhaal’ vertelt hoe Reinier Artist in de jungle van Suriname geleefd heeft in de schaduw van twee totaal verschillende beschavingen; de indiaanse en de westerse. Als oorspronkelijke bewoners van Suriname hebben de indianen de Hollanders en later andere culturen aanvankelijk in vrede en met respect ontvangen. Toch bleven de indianen min of meer in een isolement leven dat duurde tot halverwege de vorige eeuw. Over het dagelijks leven van de indianen en hun ontmoeting met die andere culturen was niet veel bekend. Het leven in het dorp was door periodes van droogte en honger niet makkelijk maar ook vol van mystiek en romantiek. Reinier Artist is er volgens uitgever Walburg Pers in geslaagd ‘om het leven in de eerste helft van de vorige eeuw te beschrijven als was het gisteren.’

Van Bommel is zeer verheugd met de verschijning van ‘Indiaans verhaal.’ ‘Van de verschillende culturen in Suriname is de Indiaanse het minst belicht. Met dit boek wordt deze tekortkoming opgeheven. Ook in mijn eigen boek ‘Surinamers in de polder’ ontbreekt iemand met een indiaanse achtergrond. Dat verandert met de verschijning van de tweede druk omdat daar een interview met een indiaanse Surinaamse is opgenomen.’ De tweede druk van ‘Surinamers in de polder’ zal naar verwachting in mei verschijnen. Er zal dan ook een speciale presentatie zijn voor de inheemse Surinaamse gemeenschap in Nederland.

Bekijk ook:

10 REACTIES

 1. Dit doet mij goed. Suriname is niet trots op de Inheemsen, de oorspronkelijke bewoners van dat land.

  Hun verhaal is altijd onderbelicht gebleven. De overige bevolkingsgroepen hebben de Inheemsen altijd gekaapt.

  Juich het van harte toe dat ook de Inheemsen en hun cultuur wordt besproken en in boekvorm wordt uitgebracht.
  De overige Surinamers moeten zich diep schamen.

  In Suriname draait alles maar dan ook alles om de creolen en de marrons, terwijl de Inheemsen de andere bevolkingsgroepen altijd hebben getolereerd.


  Maak melding

 2. @Parbo. Wat ben je toch altijd een enorme azijn zeiker. Wellicht moet je zelf het boek ook lezen dan zie je wie de oorspronkelijke bewoners zijn van Suriname. In feite is Suriname nog steeds bezet door vreemde volkeren die de inheemsen nog steeds zien als derde-rangs mensen.
  Ik ben er geweest en deze mensen leven mooi en vrijwel in harmonie met de natuur. Respect!
  Blijft de vraag of we deze mensen van hun cultuur moeten beroven met wereldse zaken. Maar dat is meer een vraag voor antropologen.


  Maak melding

 3. parbo
  Deze van Bommel moet ver weg blijven van Suriname. Wij zitten niet te wachten op een aanrander van de koninkrijk.

  zondag 24 april 2016 om 12:21 uur.

  Hoe geloofwaardig ben jij Parbo, als je op een andere posting aangeeft, “ik sta achter mijn land”, en dan vervolgens iemand die zich inzet vóór Suriname en haar cultuur, wegzet als aanrander en ongewenst individu!
  Voor mij ben jij geen coole Parbo, eerder een lauw en verschaald kleintje pils.


  Maak melding

 4. @astaman,
  Jij bent precies iemand die altijd op anderen reageert.
  Nu reageer je op parbo terwijl parbo slimmer is dan jouw.
  Jij verlaagt je tot het laagste niveau 6de klas.
  Zeker geen manieren van huisuit gekregen.
  Kijk in de spiegel.


  Maak melding

 5. Goh wordt er een eerste exemplaar vamn een boek over de eigenlijke enige echte Surinamers wat best interessant kan zijn uitgereikt aan iemand die geen onderscheid wil maken tussen de onderlinge bevolkingsgroepen, reageren Parbo en in navolging van hem ene Rampie, voelen jullie je te kort gedaan of zo of krijgen jullie geen aandacht genoeg, met dit totaal nergens op slaande commentaar, last van een minderwaardigheids- of een ander complex misschien, zeg dan liever wat over de inhoud van het boek, als je commentaar wilt leveren


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.