Energie Bedrijven Suriname toch in problemen

39

PARAMARIBO, 12 apr – De Energie Bedrijven Suriname, EBS, verkeert toch in financieel zwaar weer. De verhoging van tarieven vorig jaar heeft niet genoeg verlichting gebracht. De economische malaise heeft de boekhouding op zijn kop gezet.

De bedrijfsactiviteiten leunen voor bijna negentig procent op import. Vooral brandstof moet worden aangekocht en dit met dollars. Precies daar hangt het bedrijf een blok om de nek. De recente ontwikkeling opwaarts van de wisselkoers heeft de inkomsten in Surinaamse dollars sterk verlaagd. De tariefsverhoging wordt bijna dweilen met de kraan open. De subsidies worden intussen afgebouwd.

Het bedrijf ziet zich tussen wal en schip belanden. “Er zijn factoren waar wij invloed op kunnen uitoefenen maar ook factoren waar wij geen invloed op hebben, zoals de koers en de wereldmarktprijs van brandstof”, meldt EBS. Inkoopprocedures zijn vereenvoudigd. Ook wordt bespaard op brandstof- en olieverbruik. Er is een vacaturestop en werk dat inhuurkrachten doen moet waar mogelijk naar eigen personeel.

Bekijk ook:

39 REACTIES

 1. Toen Permesaar directeur werd bij de EBS waren heel veel voertuigen ingevorderd door hem. Haalde zelf de kop van bepaalde dagbladen. Wat de dagbladen verzuimden om te melden is, dat de voertuigen waren teruggehaald om uitsluiten onder de loyalisten van Permessar te verdelen. Volgens mij zijn deze voertuigen al verdeeld. Waar zijn de voertuigen nu?. Heel veel bambarie. Weinig tot geen resultaat.


  Maak melding

 2. Geen wonder dat EBS in de problemen zit. Zowel de productie als de levering van energie door de EBS is een grote ramp. Klantvriendelijkheid is ver te zoeken.

  Ik wacht al 3 maanden op een offerte van de EBS voor een eenvoudige aansluiting van een woonhuis op het net.
  Als het opstellen van een simpele offerte meer dan 3 maanden duurt dan is er iets goed mis met dat bedrijf. Hoe moet het dan met de daadwerkelijke aansluiting.

  Ik zoek nu uit hoe zelf energie op te wekken met zonnepanelen.


  Maak melding

 3. Dit komt omdat Surinamers niet plannen. Als ze dat gedaan hadden zouden ze tot de ontdekking zijn gekomen dat al die energieverhogingen van de stroomtarieven door de devaluatie en inflatie van de SRD weggekaapt zouden worden. Men had diverse plannen moeten maken en doorrekenen. Als plan A niet zou werken zouden ze moeten overstappen op plan B of C.
  Dit heeft nu het effect van ten onrechte pijn lijden. Mijn volk lijdt pijn door die energieverhoging en nu lijdt de EBS pijn door die waardeloze SRD. Wiens schuld dit is? Niet de Surinamers, niet de EBS, maar onze klote regering die het land naar de verdoemenis leidt. En opgelet: dit heeft een sneeuwbaleffect. Er zullen meerdere bedrijven volgen. Regering, gooi de handdoek maar in de ring.


  Maak melding

 4. Het probleem van Suriname in een notendop: Gelezen op Actionnieuws

  Suriname heet potentie, maar is impotent

  Suriname heeft enorm veel potentie; laten wij daar alvast over eens zijn. Het land wordt vaak geprezen om haar schoonheid, aardig volk, grondstoffen en lekker eten. Het is een mooi land met heel veel leuke bezienswaardigheden en een uniek verleden. Helaas, met al het talent, blijkt het echter uiteindelijk niets te kunnen presteren.

  Met een grote glimlach op zijn gezicht en het zelfvertrouwen van een wereldleider stapt hij op haar af. “Dag mooie dame; zou ik je mogen helpen met het dragen van je boodschappen?” De ‘mooie dame’ kijkt hem aan. De zelfverzekerde man heeft een versleten jeansbroek aan met een vies T-shirt en zijn tanden zijn net zo geel als haar gouden ketting. “Nee, ik doe het zelf wel, en val me niet lastig. Heb geen zin in je geklets”, reageert de dame stellig. Dit is een beschrijving van dagelijkse gebeurtenissen in Suriname, ongeacht de locatie. Jonge mannen die geen rok kunnen zien langslopen zonder haar lastig te vallen. Zou de dame anders gereageerd hebben als de man er beter uit had gezien? Ik weet het niet zeker, maar ik denk het wel.

  Belichaming Suriname
  De man aan het begin van dit artikel is helaas de belichaming van Suriname. Potentie, maar impotent? Wat bedoel ik nou met mijn tegenstrijdige bewering? Ik heb het hier niet over het gebrek aan de mogelijkheid een erectie te krijgen of kinderen te verwekken. Met impotentie bedoel ik simpel dat Suriname alles in huis heeft het succesverhaal van Zuid-Amerika te worden, echter de kennis, wilskracht en het doorzettingsvermogen van een impotente man heeft. Vrouwen (in dit geval jonge vrouwen) hebben niets aan een man die jaren zit te praten over zijn plannen. “Ik zal het toeristisch land van de regio worden; alle grondstoffen zullen ons rijk maken; ik heb de potentie een verschil in de wereld te maken”. Maar de jonge vrouw is inmiddels al ouder en is sinds 1975 met hem, maar hij heeft nog geen van de beloftes kunnen realiseren. Suriname; deze dame was met je en hield van je omdat ze potentie in je zag. Helaas bleek je niets te kunnen realiseren. Je kon goed praten, bluffen, kletsen en kritiek leveren op al de mensen die je hebben verlaten om naar een koud land te gaan die minder potentie heeft, maar toch weet te realiseren. Uiteindelijk wordt Suriname bitter en boos. Ze zit alleen in een hoek te huilen en geeft iedereen en elk ander land en wereldleider de schuld voor haar tekortkomingen. Zoveel geld is door de jaren heen verloren gegaan. Een land met een rijke geschiedenis. Een land waar iedereen zou willen wonen. Helaas. Suriname blijkt nog steeds impotent te zijn.

  De pil

  Gelukkig zijn de ontwikkelingen op dit gebied niet blijven stagneren en is er een oplossing voor impotentie gevonden, namelijk, ‘de pil’. Het doet wonderen en is eenvoudig te gebruiken. Het is voor een ieder die potentie heeft, maar het niet tot uiting weet of kan brengen. Echter, om het echt te laten werken is er een paar voorwaarden. In geval van Suriname zijn deze;

  Mentaliteitsverandering – Bereid zijn opbouwende kritiek te aanvaarden en van te leren;
  Het buitenlandsbeleid niet continu de schuld geven van de eigen tekortkomingen;
  Buitenlanders niet continu de schuld te geven;
  Verantwoordelijkheid durven te nemen;
  Bewust (politieke) leiders kiezen die een hoog moraal hebben;
  Reizen

  Indien Suriname bereid is dit alles te doen, dan zal impotentie tot het verleden behoren. Alle plannen, doelen en wensen zullen gerealiseerd worden. Suriname, het wachten is op jou!


  Maak melding

 5. Onverantwoord dingens doen en zonder na te denken is iets wat een hekel aan heb. Het is echt kut met de beleidmakers ! ,HOE lager dan een embiciel moet men wezen om niet tot denken te komen. Het is gewoon een mixmax van ezelsboys cultuur, heel erg jammer….
  I.p.v. innovatief te denken over plan van aanpak voor morgen, worden nog bekeken hoe zij de laatste poen onder elkaar nog te kunnen verdelen.
  Wat denk u ervan :
  => windenergie tot elektrische door windmolens op te zetten langs de kust , er is volop wind.
  ==> hydro energie opvoeren door het water massa in de boven suriname rivier beter te kanaliseren, omvang temporiseren.
  Het waterpeil in het stuwmeer blijft maar dalen a.g.v onverantwoord goud winning in de boven suriname o.a. de sara kreek. Het water wordt door allerlei sleuven, greppels en zelfs kanalen gedirigeerd naar de saramacca rivieren waardoor de stuwdam minder water krijgt. Dan komen ze met mooie verhalen, de droge tijd is de boosdoener!!
  WAAR is het beleid in deze kwestie.??
  Er wordt totaal geen controle gevoerd door de regering in het goud gebeuren! En dan nog hou ik mijn hart vast, en blijft hopen dan de cyanide basin te gros rosebel het niet begeeft een keertje, heel erg foei! Met die kut wan beleid


  Maak melding

 6. Hallo Henk, ik begrijp die tegenstelling volkomen, maar dat slot stuk is eigenlijk die componenten van die viagra. Heel prachtig kerel, helemaal eens.


  Maak melding

 7. Beste Koos,

  Noem eens 1 bedrijf waarde Paarse Roversbende hun stromannen heeft neergezet waar het WEL goed gaat? ( Staatsolie, SLM, Suralco, EBS, WoningfabriekTelesur…).

  Ze gaat allemaal naar de kloten dankzij Paarse corrupte amateurs.

  Het is al jaren doodstil rond de Gouddeal waarcvoor Suriname 400 miljoen USD moet ophoesten voor een deel van het enorme verlies.


  Maak melding

 8. @John,
  In Su plannen ze wel maar alleen om een snelle njang te maken meer niet. De bevolking verarmt in snel tempo met dank aan deze incompetente en criminele regering.


  Maak melding

 9. Beste mensen.

  Als dit bericht van de EBS op ware feiten gestoeld zijn….. . dan weet ik het effe niet meer mensen. Dan ben ik de Regie kwijt

  Ik ga me effe snel dronken voeren ….daarna zal ik dit bericht analyserend door nemen.. Pas wanner ik dronken ben of zwaar onder invloed ben van alles wat God verboden heb kan ik de surinamse Politiek of instanties begrijpen.


  Maak melding

 10. @Henk Molenaar,

  Je hebt 200 % gelijk !

  De paarse ratten hebben staatsolie laten participeren in de gouddeal. Hoe zal het bedrijf naast de uitbreiding van de raffinaderij en het ethanolproject nog eens US$ 400 miljoen opbrengen voor de goudmijn. Het blijft vaag en niemand geeft antwoorden. Uit eindelijk zal men het bedrag op tafel moeten leggen. Terugtrekken is geen, omdat sowieso betaald moet worden voor reeds gemaakte kosten.

  Deze incompetente regering stort Suriname keer op keer in een nieuwe avontuur. Indien dingen niet lopen zoals ze horen te lopen dan wordt de schuld afgeschoven op markt omstandigheden. Men zal nooit de handen in eigen boezem steken.

  In tussen gaat men in Brazilie massaal de straat op om Rouseff weg te krijgen. In Suriname doet men een plas en alles blijft bij het oude. Het verbazingwekkend hoe men Bouterse in het zadel probeert te houden.

  En Henk mark my words, Walter Bouterse is volgende in lijn die President van Suriname wil worden. Hij ambieert een politieke carrière en hoopt in de voetsporen van zijn grootvader te treden. Moet er niet aan denken.


  Maak melding

 11. en de president geeft vandaag weer een spreekbeurt in zijn buitenparlement. waarom gaan de dna leden niet naar het buitenparlement, als dat de enige manier is om de president aan de tand te voelen?


  Maak melding

 12. De overheid heeft dit bedrijf jarenlang gesubsidieerd en nu daar de overheid zich terugtrekt weet het management niet goed om te gaan met de nieuwe bedrijfsomstandigheden. Zowel de gezinshuishoudingen als de bedrijfshuishoudingen profiteerden van de subsidiegelden vanuit de overheid. Alle gebruikers zullen het nu moeten gaan geloven. Zij betaalden een verbruikerstarief dat niet conform de prijzen op de wereldmarkt was afgesteld. Zij betaalden een veel lager tarief. Geen wonder dat airco’s dag en nacht loeiden bij vele mensen thuis en in de bedrijven. Van een efficiënt gebruik van de airco’s, dus van energie was er geen sprake.


  Maak melding

 13. @ Roberto

  Eye opener. Hoe wordt het water vanuit het stuwmeer afgevoerd voor de informele goud winning.

  Als dat waar is dan wordt het mismanagement van Dompig bij Ordening Goud Sector wel heel erg wrang, Naast dat het de vervuiling verder verspreid tast het de al niet optimale exploitatie van Brokopondo heftig aan.

  Niemand schijnt oog te hebben voor gezond en doelmatig werken.


  Maak melding

 14. Onder tussen worden van Kanten en Sibilo natuurlijk gewoon betaalt in echte dollars incl. rente terwijl hun risico’s nihil zijn.

  Ze vergeten te vertellen dat indien ze goed ingekocht hadden de dollar risico’s verlegd waren naar de leveranciers die nu twee maal de hoofdprijs ontvangen ten koste van de gewone Surinamer.

  Veel beloven niks doen en zeker na 6 jaar beleid nergens verantwoordelijk voor zijn.


  Maak melding

 15. De overheidssubsidies aan energiebedrijf EBS zouden volledig afgeschaft moeten worden. De miljoenen die de staat jaarlijks aan subsidie uitgeeft voor de energiebranche, kunnen beter worden besteed. De tarieven waren ook jarenlang te laag, iets wat door deskundigen keer op keer werd bevestigd.
  Men zal nu door de zure appel heen moeten bijten maar op termijn gaat dit wel goed komen. Mensen moeten ook bewuster worden over hoe om te gaan met energie.


  Maak melding

 16. Volgens EBS naderen de productie kosten SRD 1/ Kilowattuur.

  Hoe gek ben je als je dat laat gebeuren.
  Energie is een commoditie waarvan de prijs door de wereldmarkt bepaald wordt in de normale economieën.

  In West Europa ligt de productieprijs nu op euro 0,04/kilowatt uur de rest zijn transport (te verwaarlozen) heffingen (milieu) en belastingen BTW.

  Deze malloten hebben met derden dollarleningen afgesloten met enorme rentes en deze nooit omgezet naar SRD’s met een wat redelijker rente.

  Het is de leiding die extreem dom handelt en de burger die de rekening betaalt voor die stommiteiten. De leiding wentelt eigen domheid en de ondoelmatigeheid af op de bevolking.

  Een paar Europese managers kunnen wonderen doen en kosten waarschijnlijk weinig meer dan het brandhout dat er nu zit.


  Maak melding

 17. we hebben al 2x een ndp regering gehad , dus laten we niet verbaasd zijn om wat er nu allemaal mis gaat.
  de bevolking heeft gekozen voor nog 5.
  ze zullen sterven van de armoede binnen 5 maanden.
  einde suriname , begin suribabwe.


  Maak melding

 18. Als Walther de opvolger van zijn opa wordt,dan wordt tante Peggy eerst tante- regentes om Walther de tijd te gunnen om achter de oren te drogen.
  Anders ben ik bang dat we dan een evenbeeld van opa krijgen met heel veel bloed aan de handen.


  Maak melding

 19. De SLOGAN van de PAARSE UILSKUIKEN, Desiderius, op weg naar de verkiezingen van 2010 was als ik het mij nog goed herinner ” LET’ A FAJA ” ( doe het licht aan )
  Toendertijd een SARCASTISCHE uithaal van hem aan het adres van ” El Vene ” en zijn beleid.

  Anno 2016, gelet op de toestand waarin de EBS verkeert, zal het mij niet verbazen wanneer hij binnenkort de volgende mededeling doet aan de bevolking;

  ” brada nanga sa’. Ung NÓ LET’ A FAJA ” ( doen jullie het LICHT NIET AAN ) !!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 20. Als je internationaal gezien de belastingen buiten beschouwing laat, betalen we in ons land relatief veel voor elektra.
  Zie ook de posting van JoJo.
  Volgens mij is het belangrijkste probleem het disfunctioneren van het management van EBS.
  Ik denk, dat veel te veel gemeenschapsgeld gaat naar zaken en personen, dat niets te maken heeft met de kilowatt-prijs.
  Over de hele linie waar nu pregnant “staatsinvloed” is geimplementeerd (EBS, SLM en Staatsolie) om maar een paar voorbeelden te noemen, gaat het helemaal verkeerd.
  Dat kan geen toeval zijn.
  Veel heeft te maken met mismanagement binnen bedrijven.
  Dat is een probleem, dat je bij “dictatoriaal” geleide landen veel vaker ziet.
  Het eigen belang van een kleine groep van mensen is veel groter, dan het landsbelang.


  Maak melding

 21. Rob G zegt
  “Zij betaalden een verbruikerstarief dat niet conform de prijzen op de wereldmarkt was afgesteld”

  Rob G,
  misschien omdat ze ook geen inkomen hebben conform de inkomens op de wereldmarkt.U mag streven naar een verbruikerstarief conform de wereldmarktprijzen maar ….ook naar een inkomen voor de gebruiker conform de wereldmarkprijzen zodat de zaak in evenwicht blijft/komt

  Parbo zegt
  “De tarieven waren ook jarenlang te laag, iets wat door deskundigen keer op keer werd bevestigd”

  Vraag aan u : Is ook de kostprijs niet jarenlang te hoog?

  Aan u beiden het verzoek om zulke kwesties van meerdere kanten te bekijken.
  Ook u zou zich storen aan een (staats)monopolist die u oplegt ( ! ) wat u moet betalen ipv zich maatschappelijk op te stellen.


  Maak melding

 22. @Henk Molenaar,
  Je hoeft je niet te schamen dat je impotent bent.
  Leer ermee leven vind het knap dat je kleur bekend.
  En zoals je het al aangeef gelukkig bestaat er de pil tegen .


  Maak melding

 23. @Ivanof Limburg,
  Ben blij dat je het eerlijk toegeeft dat je een probleem hebt namelijk een drankprobleem.
  Nu begrijp ik dat je door je drank gebruik vaak onzin post.
  Zal je posting niet meer lezen.
  Doe wat aan je overmatig drankgebruik.


  Maak melding

 24. Dat de EBS in problemen zou komen zou iedere koe van zondag kunnen hebben voorspellen.A moni devalueer.
  De aanpassingen worden door de devaluatie achterhaald zo simpel is dat.Een andere gemakkelijke voorspelling is dat het geld verder zal devalueren.


  Maak melding

 25. Dat de EBS in problemen zou komen zou iedere koe van zondag kunnen hebben voorspellen.A moni devalueer.
  De aanpassingen worden door de devaluatie achterhaald zo simpel is dat.Een andere gemakkelijke voorspelling is dat het geld verder zal devalueren.Het land is falliet.Vernietigd.


  Maak melding

 26. wie verdient 35.000,00 per mnd??Permesaar. zo zijn er nog velen die van een pensioen in Ned en het hoofd van de paarse roversbenden die vuile rat heeft zulke vrienden in dienst als directeuren van bedrijven oa EBS. ze verdienen extra duizenden, terwijl ze hun pensioenen in euro’s ontvangen. Ik heb al melding gemaakt bij de belastingen in Nederland. Er zijn genoeg mensen in Sur.die deze banen kunnen vervullen.


  Maak melding

 27. @Kevin,
  Je hebt al melding gemaakt in Nederland.
  Ga maar lekker dromen wij laten de les niet voor lezen door domme idioten als jij.
  Jij bent een lafaard dit zeg ik door je posting te analyseren.


  Maak melding

 28. @ varaan
  vrijwel alle staats bedrijven zijn falliet.
  de buitenlandse bedrijven zijn vertrokken of staan op het punt om te vertrekken.
  dat betekend dat suriname geen of weinig deviezen verdiend.
  de srd zal deze maand zeker devalueren tot 1 op 8 ……us dollar
  ik ben geen econoom maar als zelfs de guyanese straat hoeren hun biezen pakken en terug keren naar Guyana dan is dat een indicatie dat het heel erg mis is.

  als de koers volgende maand 1 op 10 word dan heeft werken voor 3000 srd per maand geen enkele zin.
  ebs , swm , brandstof enz zal direkt bij elke devaluatie omhoog gaan.
  een groot gedeelte van de Surinamers word binnenkort nog armer als een straat rat met vele schulden.
  bijna iedereen heeft een lening afgesloten voor een perceel of auto.
  men zal moeten kiezen tussen bosje brug of sterven van de armoede
  de enige dozen die straks uit holland gaan komen zijn die stagiares.
  dus reken maar niet op dozen


  Maak melding

 29. Lieve @Tranga, fijn dat je geen idioot noch lafaard bent, daarom zal je binnenkort letterlijk en figuurlijk scheiten in je broek. Door jullie eigen weg op te gaan is het zo ver gekomen met die leugenachtige beloftes van jullie vieze, stinkende rioolrat van de paarse roversbende. Helaas WE GAAN NOG VOOR 5…………….. maak er gerust 10 jaar van. Ik heb geen medelij.
  ps ik wil je mijn tel.nr wel geven, ga je het kunnen betalen!! of heb je liever mijn personalia??

  Dank je wel Hans voor je mooie woorden.


  Maak melding

 30. @basmatie,

  Dan maar geen import van bepaalde goederen, zoals voedsel. Er is genoeg voedsel in Suriname. Alleen moeten de mensen nu een half uurtje meer uittrekken om het te bewerken, want al die geimporteerde voedsel zij kant- en klare dingen (blikwaren enz.).
  Geen import van luxe goederen zoals electronica, dure auto’s, meubels enz. Alles wat al mondjesmaat gemaakt wordt in Suriname, niet meer importeren.
  Zo bespaar je op deviezen en stimuleer je de mensen om zelf bepaalde dingen te gaan produceren of nog meer te produceren.
  Het probleem van dat land is dat veel mensen familie hebben in Nederland, er wel eens zijn geweest en dingen gezien hebben en nu alle comforts willen hebben die Nederlanders hebben.
  Toen de Surinamers (voor de onafhankelijkheid) niemand kenden in Nederland, misten ze ook niet de luxe dingen van Nederland, hoewel er toen ook veel armoede was in Suriname.
  Men moet gewoon accepteren dat Suriname een arm en afhankelijk land is geworden vanwege de onafhankelijkheid en dat dat voorlopig nog wel zo zal blijven. Ik denk dat de meeste mensen dat ook wten en beseffen, vandaar dat niemand de straat opgaat tegen de steeds toenemende armoede en tekorten.
  De achtergebleven Surinamers zeiden altijd, wij zijn gebleven omdat wij onze land gaan opbouwen. Ze hebben echter het tegenovergestelde gedaan, ze hebben het land afgebroken, er een hol gemaakt voor Alibaba en de 40 rovers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.