Centrale Bank Suriname: valutaveiling voor rust

22

PARAMARIBO, 12 apr – De valutaveiling is een instrument om de juiste hoogte van de marktkoers te benaderen. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Ook moeten de algemene banken beter in staat worden gesteld om deviezen te kunnen kopen van vooral exporteurs.

Hierdoor wordt het verschil verkleind tussen de parallel- en de veilingkoers. “Op deze wijze wordt bijgedragen aan tot stand brengen van evenwicht op de valutamarkt en zullen wij uiteindelijk tot een stabiele wisselkoers geraken. Valutaveilingen zorgen verder voor transparantie en voorspelbaarheid; zeker wanneer zij gedurende een langere periode worden voortgezet”, stelt de bank in een persbericht.

De valutaveilingen worden inmiddels meerdere keren per week gehouden. Ook is het te veilen bedrag verminderd, zodat het verschil tussen de wisselkoersen sneller wordt weggewerkt. “Het uiteindelijk is dat de wisselkoers dagelijks wordt bepaald op basis van valutatransacties van banken en cambio’s.” De rol van de Centrale Bank moet beperkt worden tot het voorkomen of minimaliseren van grote koersfluctuaties.

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. Importdekking is nu niet eens voldoende voor drie maanden. Suriname heeft geen deviezen. De vraag blijft dus waar de cbvs de deviezen vandaan zal halen.

  Overigens moet Hoefdraad nog steeds antwoord geven op vragen van de oppositie vb waar de opbrengsten van de vorige veilingen zijn gebleven.


  Maak melding

 2. No worries, vandaag zal de volkskomiek onder invloed van drank en drugs een show (voorstelling) geven.
  Hij zal het goedgelovige Surinaamse volk weer een beetje purple nectar op de lippen smeren en een fictieve vijandbeeld schetsen.


  Maak melding

 3. De koers wordt bepaald volgens economische wetmatigheden waaronder: “Vraag en aanbod.”
  De veilingen dienen om de marktkoers te bepalen maar deze zal telkens weer omhoogschieten omdat er een schaarste aan deviezen is.
  Er is harde valuta nodig om de koers te verdedigen welke door deze regering is verspild door corruptie en wanbeleid.


  Maak melding

 4. 50% van de import is nodeloze import en er zijn genoeg alternatieven in Suriname.
  Het gaat vooral om handige en mooie verpakkingen, maar de inhoud van het geimporteerde is niets bijzonders.


  Maak melding

 5. Weer zo iemand die alle contact met de werkelijkheid verloren heeft.Het zijn wel paarse ezel maar toch niet zo helemaal stom.
  Al zeggen ze dat ze ’80 niet meegemaakt hebben,maar hebben wel degelijk van gehoord.
  Veilingen scheppen een beeld van schaarste en dat betekent voor de mofina’s dat mister Hardtime al heel dichtbij is.En dat de veilingen de laatste stuiptrekkingen zijn voor de totale capitulatie.
  Daarom dat ze naar Limbo bellen om een beetje geruststelling te krijgen,maar die er niet gekregen kan worden.


  Maak melding

 6. DE VERANTWOORDELIJKEN VAN DIT FORUM ZIJN ONDEMOCRATISCH EN SELECTIEF BEZIG.
  DAAROM KOMT ER ZO WEINIG CONSTRUKTIEFS NAAR VOREN.

  DIT IS MIJN LAATSTE BIJDRAGE.


  Maak melding

 7. Het belang van de valutaveilingen is dat de hoogte van de wisselkoers bepaald wordt op basis van vraag en aanbod en dat daarmede de parallelkoers zal worden geëlimineerd. Natuurlijk kent de veiling kinderziektes maar ik heb alle geloof in dat de koers van de SRD op termijn gaat stabiliseren. Het is ook goed dat excellentie Bouterse de SER opnieuw heeft geïnstalleerd.


  Maak melding

 8. Ai mi gado hou me vast, want ik heb zin om die man een trap in zijn reet te geven..
  Valuta veiling zorgt voor transparantie, kon die waterhoofd nog geen text en uitleg aan de DNA te geven omtrent die voorgaande veilingen. Wat een pipo, wat een poppenkast voorstelling. Wat een misleiding naar het volk toe .
  wanneer komt er een eind aan.??
  wat een geduldig en lief volk zijn wij allemaal, dat allemaal te danken aan onze respectvolle opvoeding.


  Maak melding

 9. @Roberto, het gaat er niet om wat jij wil. Het volk staat aan de kant van deze regering. Demonstraties zijn tot op heden uitgebleven. Wat zegt dat nu over deze regering beste Roberto. Jij kan het allemaal een poppenkast voorstelling vinden maar dat doet er allemaal niet aan toe.


  Maak melding

 10. @ Parbo,

  Roberto behoort, zoals ik heb begrepen, ook tot het Surinaamse volk! En heeft derhalve ook recht van spreken. Niet alleen jouw paarse companen. Wie denk je wel dat je bent? En het volk staat al lang niet meer achter deze regering!


  Maak melding

 11. @Parbo

  Schei toch uit man me tje grapjes. Iedereen in Suriname wil deze criminele ndp regering weg,Ze willen alleen niet de straat op te gaan gewoon zomaar, geef ze een reden en zie maar ze zijn inens wel bereid voor hun maandelijkse salaris de straat op te gaan.Ze hopen dat Hofwijks in zijn eentje de verlossing zal brengen voor iedereen .Ze. laten het vuile werk over aan Hofwijks en willen slechts de vruchten plukken,,ondankbare surinamers!


  Maak melding

 12. @ Rolo,

  Geef me een voorbeeld. Suriname produceert helemaal niets! Er is geen concurrentiepositie, er is geen geld. De wisselkoers voor de USD is alweer hoger! Hoe ga je exporteren?


  Maak melding

 13. @ Ray,

  De BvL is vanaf morgen in actie, dus geen onderwijs. De Politiebond volgt binnenkort. Gaat lekker, he? Nog een paar bonden en het hele land ligt plat!


  Maak melding

 14. Persconferentie uitgesteld tot woensdag. Hahahaha. Ze moeten nog studeren op de tekst van de pleesident! Maar ook dit is typisch Suriname: Veel lullen en weinig presteren!


  Maak melding

 15. =Er is geen geld en zie hoe de Boutisten te werk gaan. Zielig wat er in Suriname gebeurd en zie ook hoe geld in zakken is verdwenen.

  Goedschalk wil RGD-gebouwen verpanden

  ==ASP – De voorzitter van het stichtingsbestuur van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) John Goedschalk, wil de gebouwen van de RGD verpanden voor een bedrag van minimaal SRD 10 miljoen. Toen de ex-directeur, Maaltie Sardjoe, weigerde haar handtekening te plaatsen voor goedkeuring werd zij door het bestuur voorgedragen om ontheven te worden. Dit blijkt uit stukken waarop ASP de hand heeft weten te leggen.

  In een brief sommeert Goedschalk de toenmalige directeur om een lening bij de lokale banken, bij voorkeur de DSB Bank aan te gaan voor een bedrag van minimaal SRD 10 miljoen. ‘De overeenkomst zal als volgt moeten inhouden: Aan de RGD een krediet te verstrekken van minimaal SRD 10 miljoen. De vorm van kredietverstrekking is een rekening-courant faciliteit. In ruil daarvoor zal de RGD als dekking het volgende geven: contante middelen, eventuele uitstaande recu’s en eventuele taxatierapporten van RGD gebouwen’, aldus vermeld in de brief.

  Tot slot eist Goedschalk in een schrijven dat de overeenkomst zo veel als mogelijk neutraal wordt aangegaan, met dien verstande dat de kredietrente overeenkomt met de beleggingsrente.

  De brief dateert van oktober. Vanaf oktober drong Goedschalk bij Sardjoe aan de brief te ondertekenen, zij weigerde dit echter. Goedschalk om een reactie gevraagd, zegt dat het gaat om een voorstel om een hypotheek te nemen. “Dat is toch normaal”?, reageert Goedschalk alsvolgt. Volgens hem heeft hij aan de leiding een voorstel gedaan, om zo uit de financiële problemen te komen. Door het uitblijven van de subsidies vanuit de regering, ziet hij geen andere oplossing dan een hypotheek te nemen, zodat de bedrijfsvoering kan worden gecontinueerd. Volgens de voorzitter van het stichtingsbestuur is er totaal niets aan de hand en weet de minister van Volksgezondheid Patrick Pengel wel hierover. “Het is maar een voorstel”, aldus Goedschalk in zijn reactie. In de brief zegt Goedschalk echter dat er reeds een besluit is genomen om de lening aan te gaan.

  Personeelsleden binnen de RGD zijn niet tevreden over de acties van het stichtingsbestuur en zijn bang dat de nieuwe leiding niet in staat zal zijn de RGD draaiende te houden, omdat er veel aan nepotisme wordt gedaan. Sinds het nieuwe stichtingsbestuur is aangetreden onder Bouterse I, hebben bestuursleden zichzelf gezegend met hoge salarissen en doen gunningen aan vrienden en familie. Het bestuur heeft steeds bemoeid met het beleid van de leiding, terwijl het zijn taak is om controle uit te oefenen op het beleid dat al wordt uitgestippeld vanuit het ministerie van Volksgezondheid.


  Maak melding

 16. De laatste valutaveiling laat een koers van 5,79 zien voor de US$. Heerlijk he, zo’n uitspraak van de CBvS dat de valutaveilingen zorgen voor rust. Wie gelooft er nog in die paarse sakasaka’s?


  Maak melding

 17. @ ray

  hoe kom je erbij dat iedereen deze regering weg wilt hebben ?
  er zijn er velen inclusief ondergetekende die deze regering niet weg wilt hebben.
  deze regering is gekozen door het volk voor 5 jaar.
  het gaat om het democratische principe.
  niet omdat jij en ik deze regering niet zien zitten , moet deze regering verdwijnen.
  het volk moet bepalen of deze regering wel of niet mag aan blijven en tot nu toe staat alleen mr hofwijks te protesteren.
  dwz dat de huidige regering nog steeds draag kracht heeft.
  dit land gaat democratisch naar de klote.

  ik ben pro democratie maar dat houd niet in dat ik van deze pres moet houden en zeer zeker niet dat ik hem weg wil hebben.

  als je niet van dictators houd , dan moet je ook niet voor dictator spelen


  Maak melding

 18. Basmatie als de meningen op deze site een afspiegeling zijn van de bevolking in Suriname dan zijn er niet zo heel veel meer die deze regering nog willen, stel het niet rooskleuriger voor dan dat het is, zoals ook de regering Bouterse nog steeds dat de situatie in Suriname is gezien hun handelswijze


  Maak melding

 19. Parbo
  Het belang van de valutaveilingen is dat de hoogte van de wisselkoers bepaald wordt op basis van vraag en aanbod en dat daarmede de parallelkoers zal worden geëlimineerd. Natuurlijk kent de veiling kinderziektes maar ik heb alle geloof in dat de koers van de SRD op termijn gaat stabiliseren. Het is ook goed dat excellentie Bouterse de SER opnieuw heeft geïnstalleerd.

  Parbo heeft geloof in ‘excellentie ‘ Bouterse…..

  Wanneer heeft jou ”excellentie’ voor het laatst voet op buitenlandse bodem gezet en een maatregel genomen die het Surinaamse volk ten goede kwam>?

  De SRD koers gaat inderdaad stabiliseren de komende periode op 1 op 20….

  Wat ben jij toch een ongelofelijke domme paarse joker.

  Als Bouterse beweert dat de aarde plat is dan steun jij met de volle 100 procent zijn woorden.

  Geef mij 1 simpel antwoord op mijn vraag: “Is Suriname beter of slechter af na 6 jaar Bouterse? “


  Maak melding

 20. @basmatie,

  Je speelt je toneelspel goed hoor. Je hangt de echte democraat uit maar suppport een dictator. Misschien ben je de betekenis van het woord ‘demo’ vergeten en ook van ‘cratie’. Jij denkt misschien demokrassie. Inderdaad, de demo, de aanhang van NDP, is erg krassie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.