Gesubsidieerde advocatenhulp ‘geen prioriteit’

9

PARAMARIBO, 11 apr – ‘Gratis’ bijstand door advocaten wordt niet op tijd betaald. Dit zegt Harish Monorath, deken van de Orde van Advocaten. De hulp voor verdachten die het niet zelf kunnen betalen verwordt tot een oefening in de geduld. Advocaten moeten heel lang wachten op de subsidie.

Cliënten kunnen ook niet aan hun lot worden overgelaten. Kennelijk gaat de regering daar ook vanuit en wordt de zogenaamde kosteloze rechtsbijstand verwaarloosd. “De kosteloze bijstandszaken worden structureel niet betaald en het wordt absoluut niet op de prioriteitenlijst van de minister geplaatst. Over een verhoging wordt er niet eens gesproken”, zei Monorath bij de installatie van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday.

De advocatenpraktijk kan door dit soort beleid in problemen raken. Het beknibbelen op allerlei uitgaven legt een zware wissel. Met de economische malaise wordt het er niet beter op. De Surinaamse dollar neemt steeds in waarde af. Dat betekent dat het vastgesteld subsidiebedrag per cliënt mee devalueert. Daar de rekening pas na het vonnis mag worden ingediend, is devaluatie verzekerd. Over aanpassen praat niemand.

Bekijk ook:

9 REACTIES

 1. Vertel mij nou eens even. Wat loopt goed in mijn geliefd Suriname?
  Het lijkt alsof onze regeerders het spoor en de weg totaal kwijt zijn geraakt. Dames en heren regeerders, aub liever ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald. Kom terug, wordt wakker en ga over tot de orde van de dag en vergeet niet dat je bent aangesteld om voor land en volk te werken..


  Maak melding

 2. Owru sikie fu todo, na kras krasi; kom met iets nieuws van de dag ! Eerst eigen zakken vullen, en dan van anderen.
  Dat was zo; en zal altijd zo blijven, welke staatshoofd er komt, doet er niet toe !!!!

  Sari Tori

  Jacko


  Maak melding

 3. Dora wanneer zal je de criminaliteit oppakken. je lijkt als een soevernier stuk in de regering. daadkracht tonen is je zeerste zwakte.


  Maak melding

 4. Het gezeur van die oproer kraaijers en farizeeiers is een beetje hinderlijk geworden meer dan 50 jaar heeft heeft suriname moeten lijden onder nieuwfront die corupte bende die zoveel geld geleend heeft onder de naam ontwikkilings hulp dat gebruikt voor wereld reizen hoererij ja zelf land werdt verkocht om hun zakken te vullen surinamers konden geen werk vinden insuriname guyanezen wel hun koloniale bazen roofden het land leeg en wat zeg je van die roofmoordenaars op indianen in naam van van god en niet te vergeten


  Maak melding

 5. @JZwartmans,

  Kennelijk weet jij niet dat elk persoon een unieke spirituele ID heeft. De een kan de Goden aantrekken, de ander kan ze afstoten. De huidige pres stoot de Goden af. Komt er een persoon met een zeer goede praarabdh, dan trekt hij de Goden aan, waardoor alles wat deze persoon onderneemt een succes wordt en hij zelfs in z’n eentje het land uit het dal kan helpen. Dus de persoonlijkheid en praarabdh van iemand speelt wel degelijk een rol. Het maakt wel degelijk uit wie de staatshoofd wordt. Je kunt het vergelijken met de keuze van de Dalai Lama’s in Tibet: hij moet een incarnatie zijn van een vorige Lama, niet iedereen kan zomaar Dalai worden.

  Vandaag is de 4e nacht van Navratri. Profiteer ervan.


  Maak melding

 6. @ Jabala

  Heel hartelijk dank voor je spirituele uitleg, dus de huidige Pres stoot niet alléén mensen, maar ook de Goden af.
  Maar de Pres wordt wel aanbeden door een stelletje leeghoofden, of zijn deze leeghoofden gehersenspoeld ???

  Jacko


  Maak melding

 7. @sranan man
  reken maar niet op Dora. Zij is druk bezig sponsors te vinden voor onderhoud van politie bureaus. Toen onlangs het bestuur van de Politie Bond haar trachtte te spreken was ze onbereikbaar. Volgens de krant was ze ” bezig met de koeling van de Centrale Meldkamer. Zij hoopt een sponsor te vinden, want er is geen geld. Van Dijk-Silos geeft aan dat zij de autorisaties op tijd in orde maakt, maar er is geen geld.”
  Zij zoekt ook sponsors voor het bureau te Snesi kondre. ” De minister zegt dat de politie daar onder mensonterende omstandigheden werkt. Er komt een politiepost annex brandweer op Snesikondre. Deze zullen worden gefinancierd door Surgold. Dit is in orde gemaakt door haar collega van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson. “Zo helpen wij elkaar,” deelde Van Dijk-Silos mee.
  Met andere woorden: Dora weet niet waar haar prioriteiten liggen. Grote woorden over bestrijding van corruptie binnen haar ministerie en de criminaliteit, maar geen daden.
  Overigens begint ze ook al haar Baas na te praten. Volgens de krant zal de minister een beroep doen op de SPB om niet te staken want: “: de situatie in het land is bijzonder explosief. Volgens de bewindsvrouw wordt een deel van de criminaliteit geregisseerd met het doel om de regering ten val te brengen. Zij gaf aan dat er ‘intelligence informatie’ hierover aanwezig is. Zij wilde niet te diep hierop ingaan, maar vooral jongeren worden gebruikt hiervoor. Bepaalde criminaliteit heeft hetzelfde patroon, zei ze.”
  Het lijkt wel of ik Baas hoor praten. Zij zegt nog net niet dat het buitenlanders zijn die onrust stoken.


  Maak melding

 8. @ Hubbard RE,

  In welk tijdperk ben jij blijven steken? Of ben jij zo’n exponent van de vooruitgang van Suriname? Dan hou ik mijn hart vast. Jij hebt een grote achteruitkijkspiegel. Kom eens met een positieve, cq. progressieve posting. Gezien je taalgebruik zal dat wel een illusie blijven. Duidelijk ongeschoold Typisch NDP-gedrag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.