‘Zwarte geldwisselmarkt Suriname opdoeken’

71

PARAMARIBO, 10 apr – De zwarte of illegale markt voor het wisselen van vreemde valuta moet worden opgedoekt. Dit stelt Sigmund Proeve, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging en directeur van De Surinaamsche Bank. Te lang al wordt er alleen maar gesproken.

Iedereen heeft het over de illegale of parallelmarkt alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Het speculatieve karakter van deze markt wordt op de koop toe genomen. Het wordt als oorzaak genoemd van zoveel fouts in de Surinaamse financiële wereld. Verder worden er geen consequenties aan verbonden. “Het moment dat iets illegaal is, moet het worden afgestraft”, zegt Proeve tegenover de Times of Suriname.

Ook vanuit het buitenland is vaker gewezen op de risico’s als witwassen. Volgens Proeve hebben de autoriteiten voldoende wetgeving ter beschikking. Ook bestaat er zoiets als een Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Maatregelen zoals het houden van valutaveilingen kunnen alleen werken als ook de zwarte geldhandel wordt aangepakt. Het zal er dus van moeten komen.

Bekijk ook:

71 REACTIES

 1. Eindelijk hoor ik iemand nu iets zinnigs roepen. Graag cambios zsm opdoeken. Geld wisselen kan alleen bij een bank en bij de casino’s kan men alleen geld opnemen via de pin.


  Maak melding

 2. Hahahaha. Het ging tocht zo goed volgens Proeve. Bouta deed het toch zo goed? Hij vergeet een ding, dat je voldoende vreemdgeld moet hebben om aan de behoefte te voorzien. Waarom sprak men kortweg 4 a 5 jaar geleden niet over het paralell markt. Dit hele gedoe is toch een creatie van Bouterse en co. Het is al bewezen en verschilden mensen hebben eerder op deze forum al beschreven dat Bouta het hele volk in gevang houd en het land gewoon kapot maakt. Het feit dat hij de laatste tijd zo stil zit is dat hij heel graag de komende 4 jaren aan de macht wil blijven en in de volgende verkiezing hij Walther naar voren zal schuiven. Zodoende zal hij tot zijn dood in het machtcentrum blijven en nooit zijn verdiende straf krijgen.

  God zij met ons


  Maak melding

 3. Mooier als Freeway het zegt is het niet het land is failliet door de 1 ste rermijn regering Bouterse. Iedereen geloofde in de goeie pres. Nu zie de gevolgen die het misleide volk moet ondergaan. Advies nooit meelopen maar je goed informeren voor je gaat stemmen


  Maak melding

 4. Weet je, dit is echt een stuk waarvaan ik zeg: ik begrijp het niet.
  Illegaal: als een organisatie niet over de nodige vergunningen beschikt is dat illegaal. Voor zover mij bekend beschikken deze Cambio’s over de nodige papieren dus niet illegaal. Maar ja, als je een hond wilt slaan vind je makkelijk een stok. Eerst waren het de winkeliers, nu de Cambio’s, straks de Surneds. Zelfs de Centrale bank van Suriname had deze bedrijven een belangrijke positie toebedeeld. Hoe laag kan je vallen. Natuurlijk zal je figuren hebben die in troebel water een graantje willen meepikken. Ik neem aan dat de heer Proeve laatstbedoelde figuren bedoeld. Ook vergeet de heer Proeve bepaalde economische wetten. Naast de wet van vraag en aanbod is er ook een wet oorzaak en gevolg. Deze laatste wet is in werking getreden vanaf dat de klote Militairen in de jaren 80 naar de macht grepen. Deze mensen hebben gezorgd voor de negatieve veranderingen in mijn geliefd Suriname. Voorbeelden: toename criminaliteit en de uitvinding van dievenijzer en de deviezenschaarste. Het werd zelfs zo erg dat er 3 wettelijke betaalmiddelen in Suriname zijn. Huizen koop je in Euro’s, auto’s in Amerikaanse dollars en levensmiddelen in SRD. Lekker verwarrend en onoverzichtelijk. Goed dat de cambio’s er waren daar ik via deze kantoren geld kon overmaken naar mijn familie. Iets wat ik niet meer kan doen, want de geld overmakers van toen zijn intussen mensen met pensioen, dus mensen met weinig geld. Ook zijn we tot de ontdekking gekomen dat wij met dozen en geld niet alleen onze familieleden hielpen, maar ook die klote regeringen. Als wij niets sturen zullen onze mensen, gekweld door de honger, opstaan en Bouterse etc. wegjagen. Ik doe hierbij een oproep aan alle Surinamers in de diaspora om niets te sturen. Dit mag je pas doen als de regering Bouterse van het toneel is verdwenen.
  De vraag is hoe kan je de Cambio’s doen verdwijnen. Er is een Surinaams spreekwoord: te kakafowroe kies tifie. Nooit of misschien moet je dit relateren met het beroemde dievenijzer. De Cambio’s zullen verdwijnen op de daag dat het dievenijzer niet meer nodig is.
  Meneer Proeve. U weet net als ik dat wij aan het begin van het eind van Suriname zijn. Lanceer geen losse flodders, want het probleem Suriname ligt veel dieper en is veel ingewikkelder. We hebben echt iemand als mijn oude vriend Telting nodig om dit probleem op te lossen. Moge zijn ziel in vrede rusten.


  Maak melding

 5. Suriname heeft voor haar eigen ondergang gekozen ipv voor de vervolging en berechting van alle misdadigers van de jaren 80 die betrokken zijn geweest bij de moorden en foltering. Nep amnestie, luchtkasten, leugens, bedrog, corruptie, zelf verrijking, parlementaire hindernissen opwerpen voor strafvervolging enz doen er nog een schepje boven op. Aan zo’n houding / instelling hangt een prijskaartje, de prijs wordt dagelijks voor vele jaren door de gewone man ondervonden.


  Maak melding

 6. @John

  Wijze woorden……. u slaat de spijker keihard op zijn kop en deze verdwijnt na een klap het harde hout in.

  Ik heb het vaak mede gedeeld op deze site in verschillende reacties. Suriname is een mooi land en als wij met z`n allen 10 jaar hard werken kan zij een van de rijkste landen worden op deze aarde. Een paar fundamentele zaken moeten aangepakt worden….. Top to Bottom dus beginnen bij de politieke leiding van dit land!!!!! Corruptie is nooit helemaal uit te roeien maar Suriname staat bijna synoniem aan dit fenomeen daar moeten we vanaf!

  Surinamers van welke afkomst dan ook moeten schouder aan schouder staan en het land weder opbouwen.

  gezegende zondag allen.

  Wendell


  Maak melding

 7. @Hanneke,

  woon 50jaar in nederland,
  maar wij hebben daarvoor altijd dieven ijzer gehad.
  dus niet iets van de laatste jaren,het was er altijd.

  Waar woon je dan in Nederland? Ik vind het een sterk verhaal, want zelfs in de Bijlmer zijn er geen dievenijzers te bekennen, behalve als je in die 50 jaar in de Bijlmerbajes hebt gezeten.

  Voor de coup van 1980 was de sociale controle en goed nabuurschap in je woonomgeving je beveiliging. Als je iemand toen een klap gaf dan was dat toendertijd voorpagina nieuws, omdat er simpelweg geen ander nieuws was. Zie de huidige krantenkoppen, en die ellende die je dan leest of zelf hebt ervaren is allemaal zo gewoon geworden. Dievenijzer associeerde je vroeger met de binnenmuren van Santo Boma.


  Maak melding

 8. Deze regering is volledig de regie kwijt en speelt nu 100 procent paniekvoetbal. De Paarse Roversbende onder leiding van opperhoofd Bouterse leidt Suriname als de Ratenvanger van Hamelen het apathische Surinaamse volk de afgrond in.

  “We gaan voor 5 “riep heel Suriname nog geen 1,5 jaar geleden enthousiast. Nu gaan ze voor 5 jaar ellende en plotseling heeft niemand Paars gestemd..

  Wat de Surinaamse bevolking nu overkomt heeft ze volledig aan zichzelf te danken door ondanks alle waarschuwingen blind achter een corrupte moordenaar/drugsdealer aan te lopen.


  Maak melding

 9. Bouterse: China is onze belangrijkste ontwikkelingspartner

  Bouterse bedoeld “China is onze grote opkoper en financierder van een failliete boedel”.
  Bouterse bedoeld “Suriname word een provincie van China waar het Suriname zal gebruiken om het Caraïbisch gebied te veroveren”


  Maak melding

 10. Krom is krom, Hanneke woont 50 jaar in Nederland, DAARVOOR woonde zij dus niet in Nederland, wij mogen aannemen dat zij daarvoor in Suriname gewoond heeft en niet in Marokko of Turkije, omdat WKN een site is waar Surinaamse zaken besproken worden.

  Koos, Proeve heeft het niet over cambio’s want die zijn legaal bezig, waarom denk je anders dat er met koeienletters staat aangegeven dat ze cambio’s zijn?

  Proeve kan er beter voor pleiten dat de vele doofpotten, die er Suriname gesloten zijn, open gaan, we weten b.v. nog steeds niet hoe de bij een vliegtuigongeluk omgekomen familie van Ommeren de hand heeft weten te leggen op een paar miljoen USD afkomstig van DSB.


  Maak melding

 11. Proeve praat nonsens hij is zelf bankdirekteur srd heeft al geen waarde meer is zwaar gedevalueerd dus proeve moet zijn bek houden hij heeft ook als grote bankdirekteur niks kunnen doen


  Maak melding

 12. De cambios geven je tenminste een hogere koers voor je valuta!! Bij de banken wordt je afgescheept met een kunstmatig gehouden lage koers zodat zij het verschil lekker kunnen innen!!! Proeve denkt dat iedereen naief is!!!


  Maak melding

 13. Proeve begint steeds doozichtiger te worden, hij moet eens een keer de kern van het probleem benoemen, en dat is die moordenaar van Bouterse met zijn zogenaamde Revovriendeb, die het land skeer hebben gemaakt, maar daar is Proeve te laf voor, vandaar dat hij met andere argumenten komt aanzetten, bang voor zijn positie.


  Maak melding

 14. Je kunt allerlei maatregelen treffen in Suriname, Cambio’s en de zwarte markt opheffen, maar als de oorzaak van veel ellende in Suriname gewoon op zijn stoel kan blijven zitten met iedereen in het kringetje profiteurs en trekpoppen er om heen zal er weinig tot niets in positieve zin voor het Surinaamse volk veranderen, Elimineren op welke manier dan ook met die crimineel, zal verandering kunnen brengen anders zal dit paarse kwaad door blijven woekeren.


  Maak melding

 15. Wat wort eerlijk gedaan in suriname. Kijk naar de mensen van de regering wie heeft geen strafblad en wie is geschoold


  Maak melding

 16. we moeten gewoon niet lullen,klagen,maar accepteren dat het zo is…

  wij hebben toch massaal zelf voor gekozen deze bende..

  voor de verkiezing wist je het al..je kiest voor ellende en pinarie op deze meneer..

  dus no lul en acceptatie tot je erbij neer valt..


  Maak melding

 17. Nou weet ik niet hoe oud Proeve is,maar intussen zal hij wel weten dat Suri’s meesters zijn in het scheppen van toestanden die heersen langs de Niger of Zambezi.
  Om de illegale handel in vreemd geld te stoppen,moet hij meer dan de helft van volk opsluiten.En dan nog gaat de handel door via de gevangenis.Het zijn toch allemaal lopende wisselkantoren.
  Als bank direkteur zal hij weten dat Sur.niet meer dan 200 milj.legaal aan us binnen krijgt.De rest van de import wordt gedekt door de illegale us inkomsten.Laat hij deze stroom proberen zichtbaar te maken.Dan verdienen wij allemaal wat aan.


  Maak melding

 18. Ik raad iedereen aan The Looting Machine te lezen en het gedrag van China als uitbuitende macht te leren kennen.

  Bouterse heeft zoals gewoonlijk geen idee waar hij het over heeft als hij China prijst als de belangrijkste ontwikkelingspartner. Een paar bussen noemt hij Militair materieel. Het ministerie van buitenlandse zaken is nauwelijks 10 jaar oud en moet gesaneerd worden. Wat labtops met achterdeurtjes naar de Chinese ambassade is ondersteuning van de ICT dienst.

  De directeur van de Surinaamse Bank is eerlijk als hij stelt wij hebben toegelaten dat het land in 2014 -2015 $ 500.000.000 boven haar stand leefde. Ofwel er werd SRD .1.700.000.000 per jaar in de economie gepompt op basis van geleend geld. Er is groei gecreëerd met geleend geld en niet realistische staatsbegrotingen. Geld dat nu verdampt is en terugbetaald moet worden met rente.

  Bouterse heeft de economie opgepompt om herkozen te worden en nu loopt de lucht er uit en zullen alle buitenlandse schulden met gedevalueerde SRD’s afbetaald moeten worden terwijl de verdien capaciteit afneemt.

  Een land krijgt de regering die het verdiend.

  De enige echte vrienden zijn de Surineds die op vakantie blijven gaan en die hun familie jaarlijks $ 200.000.000 sturen. Dat laatste is heel wat meer dan wat China levert en stuurt.


  Maak melding

 19. Wishful thinking….de banken stonden zelf aan de basis van deze illegale valuta markt. Proeve moet de koe bij de horens durven te pakken. Kijk waar de oorzaak is van al deze ellende en probeer maar je voordeel mee te doen, als je ballen hebt tenminste. Typisch een staaltje oorzaak en gevolg…


  Maak melding

 20. Henkes, bedankt.
  Ze hebben gelijk. Surinamers vergeten snel. Ik was die affaire van Ommeren reeds vergeten. Bedankt dat je mijn geheugen opgefrist hebt.


  Maak melding

 21. He he, een beetje laat, maar het muntje is gevallen! Daar ben je dan jarenlang bankdirecteur voor om dit te bedenken. Ik heb dit vorige week in een van mijn postings al aangehaald.


  Maak melding

 22. Sigmund Proeve is rijp voor LPI!!
  Hij doet alsof de banken aan ieders prijs en aanbod kan voldoen terwijl alles LEEG is!!
  Als de ondernemers op de banken moeten wachten dan kunnen ze hun deuren sluiten en ook de winkeliers want die idee zal een ketting reaktie teweeg brengen die FATAAL zal zijn voor ons allemaal. Waarom is men bang in Suriname de grote bazen als bouta aan te pakken en te rennen achter de kleine man ?!
  Waarom krijgen anderen tot in Noordzee de schuld van alles dat mis gaat in Suriname en niet de veroozaker bouta zelfs?!


  Maak melding

 23. mr proeve
  ik hoop dat dat je op wkn komt zodat ik je uit de grond van mijn gat kan bedanken voor je onzin verhaal.
  dus bij deze : fuck you very much.
  de cbvs heeft geen of te weinig valuta waardoor men gedwongen is om valuta op te kopen bij de cambio.
  tijdens het front waren de cambios geen issue.
  nu de ndp er een puinhoop van gemaakt heeft probeert men de schuld ergens te plaatsen.

  mr proeve doe me een lol en rot op naar je sperma bank.
  doe alleen je mond open om de sperma van boefdraad op te vangen .


  Maak melding

 24. @JoJo, de meeste bosbouwconcessie zitten al in handen van de Chinezen.

  Ik heb vandaag van de heer Kaloe gehoord dat de verhoging van EBS te maken heeft met het feit dat men meer wil gaan verdienen. Die verhoging hoeft eigenlijk niet.


  Maak melding

 25. Suriname liep wel vooraan in de trend van het lenen, want nu blijkt dat lenen lonend is. Bij sommige banken die negative rente hanteren, kun je nu geld lenen en je krijgt er wat extra geld (negatieve rente) bij. Dus met een lening kun je nu geld verdienen.


  Maak melding

 26. Prove ik zou mijn grote mond maar houden. By the way mwn hoort niets meer over der ramp van het z.g vliegtuigongeluk van de fam v Ommeren. Het geld kwam wel van de DSB en het waren miljoen $ . ben je vergeten dat was allemaal ook ok. Is in het doofpot. Laat eens meer over horen proeve. Ben je daarvoor ook vergeten…… enkele jaren toen jij op een niet normale manier geld naar het buitenland had overgemaakt. Moet jij niet nog een straf gaan uitzitten?? Hou dus je grote bek, los de dingen op, je hebt het druk genoeg. Mensen hebben gelijk om geen dozen te posten. laat onze rioolrat desi het zelf oplossen. Dan had het volk niet op ze moeten stemmen, vieze vuile oplichter. Ik hoop dat er NOG minder mensen naar Suriname met vakantie komen. Onze valuta is natuurlijk goed. Mij niet gezien. Zolang die vuile duivel aan de macht is kom ik niet.


  Maak melding

 27. Jullie vergeten dat de cambio’s voor DDB en Boefdraad werken.
  Het is een dekmantel van de 2 crimies. Dus wat Proeve zegt gaat niet lukken. Trouwens, Proeve doet als of hij dat niet weet


  Maak melding

 28. Wat is Proeve nou voor idioot? Proeve: vraag en aanbod is toch een economische wet? En Poepe , de prijs wordt toch op de markt bepaald door een tot stand gekomen evenwicht tussen vraag en aanbod. Hoe groter de vraag en hoe minder de aanbod, hoe hoger de prijs, toch Poepe. Simpel, economisch wet. Hoe minder dollars er zijn, dus hoe schaarser de dollars zijn, hoe duurder ze worden.
  Poepe, kan je al die paarse rovers nou effe wil vragen voor mij , waar al het geld is gebleven? Hoe die paarse rovers allemaal zo exorbitant rijk zijn geworden. Poep, als je dat stukje durf zou hebben, dan zou je niet een poep persoon zijn maar een beproefd persoon. Want u als billenlikker, heeft alle ingangen tot het roversnet.
  Paars heeft zich exorbitant zelf verrijkt , en produceert alleen maar armoede en poep als proeve. Geneert alleen maar pinarie.


  Maak melding

 29. Wie de periode tussen 1983-1987 niet hebben ervaren, veel sterkte voor allen die nooit van hun leven hebben gestemd op moordenaars en drugsbonzen. Maar tjies oeng alla paarse burikies mooi beet sa joe e verdien, beroofd te worden door de paarse baas der rovers. Om 1 U$ dalla deng mpp legremang e pak joe op leki na jare tachtig. Om 1 US dalla in je zit liep men het risico voor een dagje schoonvegen van het kampement of als honden in een hok in de devilscel. Wagtie, Proeve proef keba a paars didbri pappa sa baas gi eng foe tisie……..het verwordt met de dag als in Zimbabwe. Te beklagen zijn al die oerdomme paarse stommelingen.


  Maak melding

 30. Ik zou wel eens willen weten wie de figuren zijn achter de geldwisselaars aan de Waterkant en de Jodenbreestraat. Zijn dat de banken zelf, zijn dat grote ondernemers die op deze manier wat valute willen binnenharken? Wie het weet mag het zeggen, Overigens valt het me op dat er geen enkele javaan of hindostaan tussen zit, het zijn allemaal creolen. Het woord ‘parallelmarkt’ Is volkomen misplaatst. Google maar eens en je zult ontdekken wat precies een parallelmarkt is.


  Maak melding

 31. Proeve zegt wel dat de zwarte geldwisselmarkt in Suriname moet worden opgedoekt. Als hij ons er ook bij vertelt hoe we dat in een tijd van een grote schaarste aan valuta voor elkaar moeten krijgen, zullen we hem voordragen voor de Nobelprijs voor de economie, want volgens Proeve weten ze in de economie nog niet dat wanneer een erg gewild produkt op de legale wijze niet te krijgen is, illegale aanbieders altijd in het gat springen, iedere koe of ezel van zondag binnen de NDP, die drugs verkoopt, weet dat, alleen de grote econoom Proeve denkt de illegale verkoop tegen te kunnen gaan door te zeggen dat het niet mag.

  Op het moment dat iedereen de bank van directeur Proeve kan binnenstappen en net zoveel valuta, tegen de bankkoers, kan aanschaffen als hij wil, is de illegale handel in valuta meteen van de baan.


  Maak melding

 32. Forummers, Odi odi.

  Alweer is die “PROEVE van BEKWAAMHEID” bezig.

  Bij de volgende ‘valutaveiling’ zal deze “Proeve van Bekwaamheid” de verdwenen ( 4 miljoen $-USD) inzetten namens DSB.

  Maar wordt de volgende wisselkoers hoger of lager?


  Maak melding

 33. Ser-lid Proeve is een roepende stem in de storm. Men kan individuen hun bezit, grote hoeveelheden harde vreemde valuta niet afpakken en verbieden te speculeren. Het is publiek geheim dat bij een voornoemde actie welke figuren dat zijn. De regering en entourage zullen zich niet in eigen vingers snijden want voornamelijk daar zitten de grootkapitaal bezitters.


  Maak melding

 34. @john.
  @kevin.
  Helemaal gelyk, usd 6.000.000 weg,spoorloos met n creditcard ongecontroleerd.
  Dat lukt je nergens in de wereld maar wel in surichina.
  Zou die van ommeren gedaan hebben,jaja.
  Waarom is er nooit aangifte gedaan van verduistering.
  Dus meneer proeve,what about die balk in je eigen ogen,kyk dat bedoel.


  Maak melding

 35. Venezuela: President Nicolas Maduro Zeg nee tegen haardrogers!

  En onze “Proeve van Bekwaamheid” Zegt ja in het geheim tegen de zwarte geldwisselmarkt ten voordele van Desiderius en zijn bende.


  Maak melding

 36. Het is dus volgens Proeve de schuld van de Cambios en niet
  Hoefdraad en de beleidsmakers.Hoefdraad heeft de cambios en de banken maanden lang voorzien van vreemde valuta de zogenaamde valuta interventie.
  Ook de DSB werd door de Centrale Bank vanSuriname voorzien van vreemde valuta die in de zakken verdween van names and faces en bank personeel.


  Maak melding

 37. Wat mij zorgen baart in ons mooi land,is dat j een groep ziekelijke mensen hebt ,die nooit iets voor het land hebben betekent,en het eigen belang altijd voorop hebben gesteld,wat j ook nu ziet gebeuren,er wordt van alles gedaan om het land te destabiliseren ,alle voorstellen wat de regering doet om het land uit het slop te halen wordt op een negatieve wijze bejegend,liegen bedriegen bedreigingen aan het adres van de CBVS alleen om de koers omhoog te laten schieten ,maakt hun niet uit als het gewone volk pienaard ,en dat noemt men constructief politiek voeren,dit alles wordt gedaan om regeermacht te verkrijgen,om het eigen belang te dienen,wat ze de afgelopen 50jr bewezen hebben,nooit stond het land Suriname voorop,ik moet echt kotsen als ik de awaries op tv ziet verschijnen,of wanneer zij te beluisteren zijn op de radio.deze awaries moeten nooit meer regeer macht krijgen,volk van Su wees op uw hoede,het kan niet zo zijn dat j een land kapot probeert te maken,alleen om j eigen belang te komen dienen.


  Maak melding

 38. Dagoebal:
  Als je nu eens stopt met, met je bal te spelen en opkijkt naar hetgeen er al een tijdje aan de hand is in Suriname, dan zie je misschien dat de coalitie, c.q. de regering debet is aan het feit dat de bevolking pinaard! Van constructief politiek voeren heeft deze regering absoluut geen kaas gegeten. Zelfverrijking, non-transparantie, koeien met gouden horens beloven, noem het maar op. Slecht leiderschap, dat ligt grotendeels ten grondslag aan de financiele problemen waarin het land nu verkeerd, niet aan de volgens jou “ziekelijke mensen” die dit al lang zien aankomen en er melding van maken omdat JUIST zij begaan zijn met wat er in HUN land (van oorsprong) aan de hand is.


  Maak melding

 39. @Dagoebal.

  U ziet het een beetje verkeerd. Het land is steeds in de ellende gestort door een stelletje sergeants en hun vrienden en familie.

  Op bouwen van uit niets (een vernietigde economie) is pijnlijk en vergt geduld. Helaas heeft het Surinaamse volk geen geduld met als gevolg dat men praatjesmakers hun beloften gelooft.

  Laat nu recent het IDB (de Inter Amerikaanse Ontwikkelingbank) recent een studie gemaakt hebben naar de huisvestingplannen in het caraibische gebied en vast gesteld hebben dat het Low Schelter income Program van de regeringen Venetiaan het enige was dat gewerkt heeft.
  Dat het helaas aan speculatie (misbruik van burgers) ligt dat er nog veel kavels onbebouwd zijn.

  Zo ziet u maar men heeft enig geduld nodig om te ervaren wat wel werkt en wie vernietigd.

  Mensen die nu roepen dat de regering nu $ 700.000.000 aan inkomsten mist vergeten dat in de periode dat ze die inkomsten wel had er niets mee gedaan heeft. De grote schulden opbouw is reeds begonnen in de periode dat er nog top inkomsten gescored werden.

  Als een regering hulp wil zal ze zich eerst moeten verantwoorden en daarna netjes om hulp moeten vragen. De regering Bouterse is verantwoordelijk en moet eerst eerlijk worden.

  Wijs met 1 vinger naar een ander en er wijzen 3 naar je zelf.


  Maak melding

 40. Lezen graag

  Om de zwarte wissel op te doeken moet je eerst gewoon zonder pardon de wisselplicht invoeren dat betekent ieder buitenlander die op Jap aankomt verplicht is om 500 of meer in te wisselen zo kan je de zwarte markt indammen!!!


  Maak melding

 41. Moeten de toeristen Suriname uit deze financiële malaise halen? Toeristen hebben ook jaren voor moeten sparen en Suriname heeft meer uitgegeven dan wat ze binnenkrijgen.

  Rare statement !!!!!

  Toeristen moeten wegblijven ga liever naar een ander land waar je echt geniet van je vakantie !!!!!


  Maak melding

 42. Ik heb veel gekeken wat er in de wereld te koop is, maar ik moet wel tot een geverifieerde stellingname komen: goede capabele leiders die een land tot welvaart en welzijn brengen vindt je in deze globe toch in bepaalde contreien. wie zijn goede leiders, aan wat kan je goede leiders herkennen, hoe zitten goede leiders in het leven. In ieder wordt goed leiderschap gekenmerkt door hoogstaande normen. Hoogstaande sociaal- culturele normen, morele normen,intellectuele normen, een leider moet transparant zijn, een leider moet een visionaire geest hebben, een leider moet zich willen wegcijferen, de ambities en de drive van een goede leider moet gericht zijn om welvaart en gelijkheid te brengen voor zijn volk. Herkennen we deze eigenschappen aan Bouterse en zijn trawanten. En verder aan de rest van de paarse elite? Aan u lezers, om de vergelijking te maken en om tot een conclusie te komen. Heeft dat met kleur, ras, geloof, mentaliteit te maken????????? U mag het zeggen.


  Maak melding

 43. @Wisselplicht,

  @oute: m de zwarte wissel op te doeken moet je eerst gewoon zonder pardon de wisselplicht invoeren dat betekent ieder buitenlander die op Jap aankomt verplicht is om 500 of meer in te wisselen zo kan je de zwarte markt indammen!!!

  Jij bent echt niet goed bij jouw hoofd om zo een voorstel te lanceren.
  Dit geld zal linea Recta verdwijnen in de zakken van KUMA AND FRIENDS.
  En dit is een TOERIST ONVRIENDELIJKE MAATREGEL: Denk aan die Verhoging van de Toeristenkaart van 20 naar 90 euro.

  Je roept zomaar dingen in de wilde weg zonder bij na te denken wat de consequenties van zo een maatregel zouden kunnen betekenen???

  Ik zou het niet leuk vinden als mijn Zuurverdiende Euro`s in de zakken verdwijnen van een stelletje BEDRIEGERS.
  Deze Opbrengsten zouden niet I LOVE SU ten goede komen maar YOU LOVE KUMA.


  Maak melding

 44. Jojo ik heb dat verhaaltje van de IDB gelezen,ze hebben een beetje rondgeneuzeld in de huisvestingplannen van de front regering in 2001 ,iedereen weet dat de front altijd goede plannen op papier hadden,maar de uitvoering daar lag het aan,hebben ze daadwerkelijk de huizen gezien,want nu vraagt men zich af waar de huizen zijn,over de ziekelijke aan eigen belang denkende mensen,heb ik uit eigen waarneming,het probleem in Su is dat sommige mensen hun ogen sluiten voor de wandaden van een bepaalde groep,ben al drie jr in Su het viel mij direkt op dat sommige delen in het land waar bepaalde groepen wonen wel zijn ontwikkeld en waar de andere groepen wonen de basis dingen om j te ontwikkelen totaal ontbrak ,zoals gezond drinkwater,electriciteit ,dat het nu wordt opgepakt stemt mij tevreden,jij lijkt mij tenminste iemand met een gezond verstand,ga zelf op onderzoekt uit ,probeer dan neutraal te blijven,dan wil ik jou conclusie horen,over de gebieden die altijd zijn achter gebleven wie allemaal daar wonen,vandaar dat ik niets van Vene wil horen. neem een kijkje op latour ,abra brokie,land van dijk,saron gebied,wintie waai,pontbuiten ,menekendam ,kan mij niet voorstellen dat zulke krotten nog bestaan in en rondom Paramaribo ,sommige huizen dateren nog uit de slavenperiode ,zijn gebieden die niet eens 5km verwijderd zijn van het centrum,wens j alvast veel succes


  Maak melding

 45. Jojo dat er te veel geld over de balk is gegaan ben ik met j eens,maar als het allemaal verspilling is geweest ben ik een andere mening toegedaan,sommige dingen moesten gedaan worden na 50 jr stil te hebben gestaan,maar het kon ietsje minder geef ik redelijk toe,er is nu veels te veel srd in de omloop,en met datzelfde geld proberen de awaries het land te saboteren,maar dat is weer een lang verhaal


  Maak melding

 46. @Dagoebal,

  Het probleem is veroorzaakt doordat de boscreolen ongecontroleerd, in groten getale, het prachtige bos hebben verlaten en in de stad zijn komen wonen zonder dat zij er een inkomen, huis of grond hadden. Hierdoor is krotvorming, gettovorming en grote criminaliteit ontstaan. Het is daarom dat deze gebieden ook nooit zich hebben kunnen ontwikkelen. Waar was het nou voor nodig dat de boscreolen massaal het prachtige woud dat hen alles gaf, verlieten? Hebzucht? Dat in de stad het gras groener zou zijn dan in het bos?


  Maak melding

 47. Dit een reactie op die hond gebral. Er zijn waarden. Noem het maar van mijn part Aziatische waarden. Discipline, hard werken, goed onderwijs, spaarzaamheid en een ijzeren wil om vooruit te willen komen. Dus het ligt aan de sociaal-culturele en mentale instelling van de mens, van wat zij van het leven wilenl maken. Zie de buurten die hond gebral beschrijft. Waar armoede wwelig zou tieren. Plak een kleur aan de mensen en een ras.
  Het zijn deze mensen die nooit de drive hebben om zelf vooruit te willen komen. Alles schrijven ze toe aan externe factoren. De slavernij, de Hindoestaan, de Chinees, de Javaan, Amerika, Holland, etc. etc. Allemaal drogredenen om hun luiheid te maskeren. Hun hebben het veroorzaakt dat ze in armoede leven. Maar het is hun stront mentaliteit. Vreten, drinken, feest vieren, buikje rond eten, mooie kleding willen aantrekken, de wandelmarsen van ergens naar nergens, pronkzucht. Anderen noemen het cultuur. De cultuur van handje ophouden. Njang, Dringie en Presirie. Het is dit hondementaliteit dat ze nooit vooruit zullen komen. Liefst kloppen ze aan bij de sociale dienst, in plaats hun mouwen op te stropen. O,JA DOOR VLIJT EN ZUINIGHEID BOUWT MEN PALEIZEN.


  Maak melding

 48. Sing sing waar hebt j allemaal rond gekeken op mars zeker,probeer het dossier Panama papers in handen te krijgen,ga het een paar keren lezen ,en probeer eens een keertje te begrijpen wat j allemaal leest,want de hoogstaande sociaal-culturele normen,morele normen,intelektuele normen,dat soort leiders vind j alleen in THE jungle book,volgens mij ben j pas naar de nieuwe voorstelling geweest.


  Maak melding

 49. Sing sing denk ook aan de 900miljoen daliths in een bepaald land,die hun hele leven hard zullen werken maar nooit vooruit zullen,dankzij Su heb j door criminele activiteiten een goede boterham kunnen verdienen,anders was j nu 1van de 900 miljoen.daar zijn zeker hoogstaande culturele intelektuele leiders met morele normen en waarden te vinden ,vandaar die 900miljoen daliths


  Maak melding

 50. Het is zo als de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Nee, crimineel ben ik niet. Ik weet wel dat een crimineel vroeger bij mij heeft afgekeken. zijn Mavo-diploma heeft hij niet eens gehaald, maar door crimineel te stelen heeft hij meer dan 100 miljoen harde euro’s aan vermogen. Zit dicht bij jouw criminele baas.
  Blijven jullie maar de situatie waarin jullie verkeren maar toeschrijven aan externe factoren. Dan zullen jullie gevangen blijven in een Sing Sing (Sing Sing voor hond gebral is niet Aziatisch maar is de gevangenis in Amerika).
  En trouwens ik ben niet afkomstig, uit het land van de daliths. En jouw hond gebral is omgekeerd evenredig met je intelligentie.
  En trouwens het land van de daliths verstrekt economische en technische en financiële hulp aan het land dat geleid wordt door beroepsmoordenaars en criminelen. En jij bent duidelijk een protagonist van het bewind en ingebed in dat bewind. Misschien ben je wel een steunpilaar van dat misdadig bewind. Een groot vijand van de Surinaamse mensheid.


  Maak melding

 51. Wisselplicht, wat een briljant idee; elke buitenlandse bezoeker verplichten om bij aankomst in Suriname € 500,- of usd 500_- in te wisselen tegen snel devaluerende SRD’s. Ik zou zelfs nog een stapje verder willen gaan; houd ze allemaal een pistool tegen hun hoofd en schut alle valuta dat ze bij zich hebben uit hun zak, en als ze geen contant geld op zak hebben, pakken we hun creditcards af en plunderen hun bankrekeningen tot de laatste cent leeg. Ik ben er 100% van overtuigd dat Baas en zijn drie zonen Dinosaurus, Romeino en Edmundje (al dan niet biologisch) die even briljant en doortastend zijn als jij, het ook een goed idee zullen vinden.


  Maak melding

 52. Dagoebal die krotten waar u het over hebt staan overal ook in de stad en ook in Nickerie en ook in Albina.
  Dat is het geven van een land in ontwikkeling waar veel ruimte is en onderhoud geen hoofdprioriteit is.
  Je ziet in de stad ook krotten maar wel met een stevige auto voor de deur.

  U spreekt over 50 jaar stilstand zonder naar de oorzaak te kijken. Of het west Suriname plan goed of fout was kan ik niet meer over oordelen. Echter als het afgerond was zou het Backhuisgebergte nu ontsloten zijn en de Suriname nog wel over de kritische massa voor rendabele bauxiet winning hebben kunnen beschikken.
  Wie heeft besloten dat project te stoppen en de honderden miljoenen die er ingestopt zijn daarmee te vernietigen.. Niet het front. Nu zal men het als de infrastructuur aan moeten leggen die anders gratis voor niets was aangelegd.
  Ook toen was het geld plotseling op of verdwenen ondanks de noodhulp. Zie de parallel met de niet af gebouwde dijken in Commewijne en Coronie. De aanneemsom voor MNO Vervat stond bij de Centrale Bank en is op voor dat het werk af is.

  Dagoebal niet het Front heeft het Binnenlandsconflict doen ontstaan en Pattamacca, Phedra en Victorie laten verrotten zodat de palmolie sector verdween door Speerrot.

  Niet het nieuw front heeft de super inflatie veroorzaakt en OGEM/EBS, Marienburg en Bruijnzeel vernietigd.

  Wel heeft het nieuw front Staatsolie weten te behouden, de Wijdenbosch Corruptie bruggen af betaald,de oost-west asfaltering en noord-zuid asfaltering opgezet, de raffinaderij herontwikkeling op potten gezet IAMGold en Surgold opgang gebracht (de laatste lag klaar voor Bouterse).

  Onder Venne II en III was er ongekende economische groei van $ 1.500.000.000 per jaar naar $ 4.700.000.000 per jaar.

  Het laatste is door Bouterse door op te grote voet te leven weer eens helemaal vernietigd want met de huidige koers is het BNP in echte dollars nog slecht $ 3.000.000.000.

  U heeft gelijk het land staat stil alleen waardoor staat het stil.
  Dat is voor mij duidelijk na opbouw zijn er een stelletje rare militairen of voormalige militairen die de zaak weer de vernieling in helpen .
  Van een BNP $ 4.700.000.000 in 2010 naar $ 3.000.000.000 in 2016 kan ik niet zien als vooruitgang en ook niet te rijmen met het verlies aan inkomsten. Het is wel te rijmen met wanpresatie.


  Maak melding

 53. Venezuela here we come big brother.
  Het is nog niet zo ver maar we zijn wel hard op weg.
  Met Bouterse aan het hoofd is dit onvermijdelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.