Cipiers op Curaçao slaan Surinaamse jongen in elkaar

25

De 19-jarige Denzel uit Paramaribo is in de vreemdelingenopvang van de SDKK-gevangenis in Willemstad door bewakers in elkaar geslagen. Dat gebeurde begin februari maar is nu pas naar buiten gekomen. Het incident heeft ervoor gezorgd dat de relatie tussen Suriname en Curaçao onder spanning is komen staan, aldus de NOS.

Volgens de omroep had de jongen uit Suriname weliswaar verblijfspapieren, maar stond hij toch op de lijst om als vreemdeling uitgezet te worden. De bewakers dachten dat hij stiekem marihuana rookte in zijn cel. Bij een doorzoeking vonden ze niets. Daarop werd hij afgezonderd van alle andere vreemdelingen, uitgekleed en in elkaar geslagen. Vervolgens werd hij de hele nacht naakt opgesloten in een isoleercel.

Een getuige van de mishandeling zegt dat het geweld en de intimidatie van vreemdelingen door een knokploeg van cipiers in de SDKK-gevangenis aan de orde van de dag zijn. De consul-generaal van Suriname op Curaçao, ex-korpschef Delano Braam, eist een diepgaand onderzoek en wil dat de betrokken cipiers worden ontslagen.(Bron: NOS)

25 REACTIES

 1. Bouta heeft braggings right!!!
  Hij kan nog altijd zeggen ..je kunnen alleen maar in elkaar slaan ,ik executeer zonder pardon en met de zegen van mijn domme volk mag ik mijzelve lijder noemen!!


  Maak melding

 2. Jammer voor deze jongen, en is daarbij nog een jongen met een beperking, en weet dat, omdat ik momenteel op Curacao verblijf, en heb dat uit het nieuws vernomen, deze cipiers moeten ze aan de hoogste boom hangen, of van die klip dumpen.


  Maak melding

 3. @Manu
  Wees gerust.Daar in het buitenland worden regels en wetten nageleefd Als de cipiers in het fout zijn zullen ze gestrafd worden en niet beloond zoals het in Suriname I
  het geval is.


  Maak melding

 4. Het is bekend dat er veel misstanden voorkwamen in de Koraal Specht gevangenis op Curaçao. Berichten over mishandeling van gevangenen, schietpartijen, drugsdeals, verkrachtingen, en een zeer slechte hygiëne waren dagelijks nieuws. Het was zelf zo erg dat Nederland op het punt stond om Amerikaanse beveiligers in te huren om het werk uit te voeren. De situatie verbeterde toen de Nederlandse regering 50 miljoen euro investeerde in een nieuw gebouw en men gevangenispersoneel ging aanstellen uit Nederland.

  Deze maatregelen hebben echter niet geholpen. De Antilliaanse regering riep zelfs de noodtoestand uit over de gevangenis om orde op zaken te krijgen. Dat de mishandeling van de Surinamer de aandacht trok in Nederland en van de Surinaamse regering zegt al heel veel. Het personeel dat werkzaam is in de gevangenis is zeer slecht geschoold,ze hebben weinig kennis over gedragsleer, ze zijn zeer corrupt, gewelddadig en niet op haar taken voorbereid.


  Maak melding

 5. RobG: :”Het personeel dat werkzaam is in de gevangenis is zeer slecht geschoold,ze hebben weinig kennis over gedragsleer, ze zijn zeer corrupt, gewelddadig en niet op haar taken voorbereid.”

  En in Suriname is het gevangenispersoneel natuurlijk niet corrupt en zijn wel op hun taken voorbereid…


  Maak melding

 6. Stoute, stoute cipiers! Als er al een vermoeden was van marihuanagebruik in de gevangenis, was het natuurlijk een voorbeeldige jongen, toch?


  Maak melding

 7. @ Manu,

  Natuurlijk heeft deze jongen een beperking. Zoals bijna alle jongeren onder de 20 jaar in Suriname een beperking hebben. Grote bek, vloeken en schelden, niet werken, niet studeren, lopen lanterfanten, stelen en ga zo maar door. Waar rook is is vuurf, mijn beste!


  Maak melding

 8. Ik kan me niet voorstellen dat een Surinamer zo is behandeld en mishandeld door die Curaçaosen, ik zou zeggen oog om oog tand om tand. Ik kan in mening verschillen . Ik ben nog altijd een Surinamer . Ik zou zeggen no spang we komen straks en ze gaan merken


  Maak melding

 9. Suriname heeft met deze laffe regering geen vooruitgang, je kan hier niets doen en bereiken deze jongen wilde het ergens anders proberen maar is niet gelukt, door deze laffe Bouta die niet wil toegeven dat hij het land niet kan besturen, gebeurd dit alles. Weten jullie dat jongeren niet uit kunnen met hun zuurverdiende geld en zich van kant maken. Laatste dagen zoveel zelfdoding. Ik weet dat dit geen oplossing is maar ja ……………..


  Maak melding

 10. Forummers, Odi odi.

  Toevallig had ik begin v/d week een klein deel v/h verhaal gelezen via een artikel over een Syrische vluchteling Aktham Abu Fakher.

  NTR | SDKK personeel mishandelt gevangenen

  Geplaatst op 7 april 2016 door redactie curacao

  Chakal, een jongen uit de Dominicaanse Republiek, laat zien hoe hij is aangepakt door SDKK-bewakingpersoneel.

  WILLEMSTAD – Het afranselen en intimideren van vreemdelingen door een knokploeg in de SDKK-gevangenis is aan de orde van de dag.
  Dat zegt een vreemdeling die begin van deze maand werd vrijgelaten.

  Hij heeft foto’s en filmpjes gemaakt van mishandelde medegevangenen.
  Dat slaan doen de gevangenbewaarders steeds volgens een zelfde patroon.
  Het geweld is gericht tegen vreemdelingen die zich niet houden aan de ‘regels’ van het personeel.

  Op 2 februari werd de jonge Surinamer Denzel door zes gevangenbewaarders in elkaar geslagen, naakt.
  Een bewaker meende dat hij stiekem marihuana had gerookt in de barak.
  Medegevangenen die wat durven zeggen van de mishandeling, worden met een spray bewerkt.

  CHAKAL
  Een paar dagen later is Chakal aan de beurt, een jongen uit de Dominicaanse Republiek.
  Die heeft geen verblijfspapieren en wacht op uitzetting. Mensen zoals Denzel en Chakal worden ongedocumenteerden genoemd.

  Ze zitten niet in detentie, maar in vreemdelingenbewaring en hebben meer rechten dan hun criminele lotgenoten.
  Zo hebben ze bijvoorbeeld het recht om tussen negen en twee te bellen met hun eigen mobiel.

  Als een bewaker besluit om rond halftwee de telefoons weer in te nemen, wordt Chakal boos en wil zijn mobiel niet teruggeven: het is immers nog geen tijd.
  De bewaker begint te schelden en dreigt de Dominicaan aan te pakken, als hij niet inbindt en z’n telefoon afgeeft.
  De scheldpartij neemt Chakal met zijn mobiel op.

  TELEFOON GEWIST
  Die telefoon wordt direct afgepakt. De volgende dag om 9 uur krijgt iedereen, dus ook Chakal zijn telefoon weer terug.
  Maar die blijkt helemaal gewist te zijn. De geluidsopname is weg, maar ook al zijn foto’s en filmpjes. Chakal wordt heel erg boos en is niet te kalmeren.

  De Surinaamse Denzel laat zien hoe hij is aangepakt door SDKK-bewakingpersoneel | Foto Persbureau Curacao
  Net als bij Denzel, stopt er even later een pick-up voor de deur en komen zes mannen in bewakingsuniform binnen.
  Ze kleden Chakal uit en brengen hem naakt naar een aparte kamer.
  Onderweg roept hij tegen de andere gevangenen dat ze hem in elkaar gaan slaan.
  De deur van de aparte kamer gaat dicht en de gevangenen horen minutenlang vuistslagen en stomp- en schopgeluiden.

  SCHOONMAAKPLOEG
  Als de deur, na een kwartier of zo, weer opengaat, komt een andere bewaker met mop en dweil en met een fles schoonmaakmiddel en wordt alles keurig schoongemaakt.
  Net als na de mishandeling van Denzel is er niets meer van te zien.
  Chakal wordt naar de slaapzaal gebracht. Zijn gezicht zit onder het bloed. Zijn lippen en oogleden zijn opgezwollen.
  Van een medegevangene krijgt de Dominicaan een telefoon om foto’s te maken van zijn gezicht.

  Een dag later meldt de hoofdbewaker dat vanaf dat moment niemand meer een telefoon krijgt, ‘want daar wordt toch niet mee gebeld’.

  ‘MARTELTEAM’
  De getuige van de mishandeling van Denzel en Chakal, zegt dat de mishandeling in de gevangenis door steeds dezelfde bewakers gebeurt.
  Hij zegt dat alle bewakers op de hoogte zijn van dit ‘martelteam’.
  Vaak doen die eerst een doorzoeking, waarbij alle matrassen, lakens, kleren en andere spullen van de gevangenen op de grond worden gesmeten.

  Daarna moeten alle aanwezigen naar de TV-kamer.
  Het slachtoffer blijft achter of wordt meegenomen naar een aparte kamer, naast de slaapzaal.
  Die wordt dan vaak uitgekleed, op de grond gewerkt en in het gezicht geschopt of geslagen. De verwondingen van Denzel en Chakal zitten op dezelfde plekken.
  Bron: NTR/CaribischNetwerk

  WILLEMSTAD – Curaçao heeft de handen vol aan de Syrische vluchteling Aktham Abu Fakher (26).
  En deze Syrische vluchteling, heeft volgens zijn verhaal ook de mishandeling van de Surinamer Denzel meegemaakt.

  En tot slot over Denzel.
  Lees het volledig artikel ook via AD (Antilliaans-Dagblad)
  ‘OM FOUT BIJ UITZETTING’.


  Maak melding

 11. @Stille,

  Natuurlijk zijn het niet allemaal van die lieverdjes, maar mag wel aannemen dat als het Antilliaanse nieuws vermeld, dat die jongen een beperking heeft, dit op waarheid berust.


  Maak melding

 12. @Peuter R de Vries
  Laffe cipiers. Tegen Joran van der Sloot konden ze niks.

  Maar ja, dat was op het prachtige Aruba niet het geval.
  Want daar hebben ze die ‘rotte’ Zwa niet.

  Alleen hadden ze toevallig een niet al te slimme
  Gerold Dompig, eertijds commissaris van politie op Aruba.
  En de nasleep over deze Gerold Dompig is bekend.


  Maak melding

 13. @ Fer E.,

  Hij zat vast wegens diefstal en inbraak. Niet dat dat een reden is tot mishandeling, maar hij is na zijn vrijlating in vreemdelingendetantie geplaatst omdat er fouten zijn gemaakt met de behandeling van zijn papieren. Iets zei mij dat er iets anders aan de hand was dan dit. Ik heb jaren op Curacao gewoond en ik weet hoe justitie daar werkt. Ook zij maken fouten. Deze Denzel was een ordinaire dief met een grote mond.


  Maak melding

 14. @Stille,

  Heb je ook het vervolg gelezen in het Antilliaans Dagblad van vandaag?

  Ja hoor. Ik wilde het volledig artikel ook hier plaatsen.
  Dus zo’n lekker figuur is het ook niet.


  Maak melding

 15. @ Manu,

  De enige beperking die hij heeft is dat hij niet van andermans spullen kan afblijven. Maar ja, het is een Suriname, he, en dan wordt iedereen weer op zijn lange zwarte teentjes getrapt.


  Maak melding

 16. Deze mappg bewaarders moeten gewoon dood geschoten worden waarom doet hij dit niet met die curaçao jongen lan ze hem márs dood schieten bij Surinamers wil hij zijn kans nemen die ka Dome beesten


  Maak melding

 17. Ze zijn zelf niet geschoold maar ze gaan zulke werk doen daarom schieten die curaçao jongens hun mars dood ja bij vreemdelingen kunnen ze dit alleen doen bij hun land genoot wetten ze wat er op stad die koulo boelers


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.