‘Private sector kan Suriname uit crisis helpen’

22
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 6 apr – De rol van de private sector bij het herstellen van de economie mag niet onderschat worden. Dit zegt Winston Ramautarsingh, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, VES. In de hele aanpak van de crisis is de focus vooral op wat de regering doet. Dat moet snel anders.

Het komt nu op produceren neer om de export van goederen en diensten te stuwen. En daarvoor moeten Surinamers de krachten bundelen. “De regering ziet de private sector over het hoofd, terwijl deze een beslissende bijdrage kan leveren om het tij te keren”, zegt Ramautarsingh tegenover de Ware Tijd. De VES is minder gelukkig met de neiging om te speculeren op toekomstige ontwikkelingen.

Zo leunt de regering zwaar op het aantrekken van de prijs voor goud en olie. “We zitten te wachten op zaken die wij niet in de hand hebben. Dat houdt ons zwak als land”, aldus Ramautarsingh. Paul de Baas, woordvoerder van de Kamer van Koophandel, pleit ook voor samenwerken: “Zullen we onze productiviteit opvoeren of zullen we aan de kantlijn blijven beuken op de overheid?”

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. Iedereen heeft het over meer produceren. Maar wat moet er dan meer geproduceerd worden ? Olie soms ??? Hoeveel jaar kan staatsolie nog olie produceren ? De olieput raakt op een gegeven moment ook droog.

  Hoor helaas niemand over innovaties. Ook dat kan geld opleveren.


  Maak melding

 2. Wat men ook zal ondernemen, zolang de baas der rovers, boeven, moordenaars, drugsbonzen, kortom de baas de misdadigers en paarse marionetten de macht uitmaken………… A NO HABI NEKS ZIN. NA ERVARING SA MI LERI….. je wordt op allerlei manieren onder druk gezet wanneer het gaat om valuta aankopen en vergunningen. Vele paarse stinkende elite rovers komen ongewild een bezoekje brengen met een paarse deal………laat ons mee eten of verzuip……….wagtie, na soso ka leki jare tachtig en 1996-2000. Het zijn gewoon weg rovers olv van de baas der misdadigers, wiens zoon en stiefzoon verworden misdadigers zijn. No doe. Soso slapeloze nachten en dagen…plus bedreigende telefoontjes efoe a monie ( tjoekoe stort keba of kan worden afgehaald anders vergunning en grond of valuta tegen een lagere koers no e go gi….no doe, soso paars geboefte. Ndp is een hardvochtige partij.


  Maak melding

 3. Alleen het volk kan Suriname nog uit de crisis halen, door de fout die ze op 25 mei 2015 gemaakt hebben, te herstellen, door deze zelfde paarse roversbende waarop ze gestemd hebben, alsnog te verjagen.


  Maak melding

 4. Suriname heeft te veel problemen en te weinig brainpower om te innoveren.
  Dan hebben we nog een gevaarlijke cocktail van incompetente, ongeschoolde en ongeinteresseerde politici die de privesector voor de voeten loopt ipv faciliteert door allerlei barrieres op te werpen.


  Maak melding

 5. laat eerst als die blaka mang/oemas gaan werken en op het land..

  niet bij lantie ,,,, zeven even ,,,,baantjes en nooit verschijnen..

  laat ze eerst een bedrijf beginnen net als de chinezen hard aan pakken van vroeg tot laat in de avond..

  ronny brunsie heeft santo boma bezogd heeft zelf erven hoe dicht het bevolgt is met zwarten die op hem lijken…

  dat moet nu een keer afgelopen zijn..

  wie zijn al die occuopanten,geen chinezen,hindoestanen,javanen,maar alleen de zwarte bovlking van sme,,djoekas en blakas..

  wordt tijd dat zij nu hun geld opsparen en zelf een stuk grond kopen huis bouwen.. niet blijven smeken bij lantie..


  Maak melding

 6. -Dit staat geschreven:::::Zo leunt de regering zwaar op het aantrekken van de prijs voor goud en olie. “We zitten te wachten op zaken die wij niet in de hand hebben.

  -Ze leren het nooit. Weer wachten op de inkomsten van goud en olie
  Misiekaba met zijn Dubai, Abdoel schreeuwen dat er genoeg geld is, en nog veel meer.
  Niemand heeft aan productie gedacht, maar wel aan geld om hun zakken te vullen.


  Maak melding

 7. Beter zou zijn om het land vóór de onafhankelijkheid te verdelen een apart land voor elke bevolkingsgroep.
  Dan pas zal je ontwikkeling zien in Suriname.

  In dat land waar voornamelijk marrons etc. wonen die zullen blijven steken oftewel hetzelfde niveau als nu (Haïti)

  En in die landen wat Aziaten krijgen dan pas zie booming big bussiness.

  En dat is de reden dat men dat überhaupt niet wilde, de regering van toen omdat ze wisten dat een bepaalde groep gepamperd moet worden!!! Vandaar dat de marrons ministerie van sociale zaken beheren.


  Maak melding

 8. Het komt ervan ja als su alles gratis
  Willen hebben. En baas heeft flink
  Gestrooid met geld voor de verkiezingen
  Staatsgeld hoor werd hier en daar in
  Grote hoeveelheden verdeeld
  Dan ook mensen zwaar omkopen met staatsgelden. Deze regering heeft dmv
  Geldstrooien aantal zetels kunnen krijgen
  Capaciteit heeft baas helemaal niet
  Dat is keer op keer bewezen
  Su zijn koppig!!!!!!


  Maak melding

 9. Dit is werkelijk pikie plei in Su, want ineens wordt de private sector belangrijk. Vraag is welke private sector? De rijstboeren, de kippenboeren, de winkeliers , de veehouders, de melkboeren, de vissers, de goudzoekers, de …. u mag me aanvullen. het zijn gewoon een stelletje klootzakken in Suriname die op geregelde tijdstippen een stuiptrekking krijgen.


  Maak melding

 10. Er zijn duizenden buitenlanders in su die alle soorten werk berichten zoals clinees,Brazilianen,guyanezen als Surinamers waren bereid hard te werken hadden we iets minder problemen..


  Maak melding

 11. Marcel , discrimineren is niet acceptabel.
  Sociaal historische gevolgen niet uit het oog verliezen a.u.b.

  Wat betreft de regering, zullen we beuken op hen of helpen opbouwen?
  Die vraag zal ik zo beantwoorden: Iemand let op je dochter of zoon en deze misbruikt jouw kind. Nu ben je niet alleen je vertrouwen kwijt maar je bent ook boos. Nu komt iemand dood leuk zeggen, geef je tweede kind aan dezelfde persoon om op te passen.
  Ga je dan beuken zodat er een andere oppaser kan komen of geef jij je tweede kind om de misbruiker nog een kans te geven?

  Nu jij.


  Maak melding

 12. Waar heb j het over asian tiger ,wil je gebakken kakerlakken introduceren,en vleermuizen ,vliegen,sprinkhanen muizen,slangen importeren daarna in de Aziatische gedeelte , want dat is het hoofdvoedsel van die gasten ,als het zo goed gaat daar ,waarom worden dat soort dingen gevreten .niet te vergeten torren muskieten en bedorven eieren.


  Maak melding

 13. Aan saka dagoebal,

  Wees blij dat de blanken jou uit Afrika gehaald heeft en naar Suriname gebracht anders liep nog steeds rond in je blote reet !!! Je moet knielen voor de blanke en hun bedanken. Hee Wittie masra gran tangi e chaar mie kong na sranang noso mi bong pina ete drape na Ghana. Mi bong waka sondro krosie want Afrika pipel no sabi san na krosie.
  Met computers kun je ook niet omgaan want er komt enkel maar wartaal uit. Computer is ook geen Afrikaanse uitvinding !!!!

  Aziaten zijn net een rietstengel ze buigen tijdens een storm maar jullie Afrikaanse bomen vallen om en staan nooit meer op, kijk maar wereldwijd !!!


  Maak melding

 14. Er zijn genoeg particulieren rond de president met torenhoge valuta rekeningen in het Buitenland. Zij kunnen als eerste aangewezen personen zijn die Suriname uit deze situatie helpen. Ook de tegoeden van Brunswijk en de President kunnen ingezet worden voor een beter Suriname. Deze tegoeden gaan ze tocht niet meenemen naar hun graf en bovendien nalaten voor familieleden geeft alleen maar ellende over de verdeling. Dus het advies is


  Maak melding

 15. Ha..hah nou liever die kakkerlakken opeten dan honde poep.
  in de voesel schappen van de supermarkten in europa zijn made (worong ) te koop als delicatessen. En super gezond.
  Men krijgt geen ezels verstand van.
  nou even serieus, volgens mijn collega in brussel zijn diensten en producten al langer niet welkom in de eu, vanwege de ISO en CE certificering. Dat heeft de regering in su zelf geopperd.
  Waarom de heer ramautarsingh zich inspant, snap ik nou niet. Het is spijker in laagwater zoeken.


  Maak melding

 16. De private sector wacht tot dat de regering helemaal skeer is en geen enkele uitweg meer heeft en dan koopt Sardjoe en co alles op wat de regering nog te bieden heeft voor een appel en een ei.

  De private sector is niet gek. Ze gaan hun zuur bij elkaar gesprokkelde en gehosselde geld niet in een Bouterse bodemloze put storten.
  Investeringen komen pas als er uitzicht is op een andere regering.


  Maak melding

 17. Hallo,

  Ik wil een rad bouwen die gekoppeld is aan een dynamo om stroom op te wekken. Nou heb ik mensen nodig die dag en nacht in die rad lopen zodat het blijft draaien. Ik heb gehoord dat marrrons stevige benen hebben en goede lopers zijn. Zijn er marrons geinteresseerd in deze private inintiatief?


  Maak melding

 18. De regering houdt de paarse private sector in stand. Deng dong krabitas nanga paarse burikies foe baas e go pai en drage deng schuldenlasten. Mehehehehe , baas is zwaar hoor……IAIAIAIA baas is heel zwaar hoor….zucht…alles wordt bij elke valutaveiling duurder en zwaarder..Baas e lafu incl bende paarse rovers. :no klage want na oenoe gi mi ete vijf foe poroe dong gi oenoe. Paarse oerdomme knudde: Mehehehe, iaiaiaiia neks no fout hoor baas, blijf ons maar uitbuiten en belazeren, soso lobi joe en ndp corrupte rijke gangsters, wiens we njang paarse ka vol kommer en kwel..vol devaluatie en schaarste….na joe na enige egte lijdsman en lijder in dit alles…….alleloeja krijsen de drie valse paars dienende apostelen…Misjika, StefAnus, en Bredevelt….emen…..Hahahaha…Paars verworden leugenaars.


  Maak melding

 19. Suriname is het lachtertje van de regio, niemand neemt het land serieus. Het land is afgegleden naar een dieptepunt.
  We worden uitgelachen door eilanden in de regio die veel beter presteren daan Suriname.
  Als je geen kaas hebt gegeten om een land te besturen. laat het anderen over die wel verstand hebben.

  Want de hele dag in je hangmat blijft liggen breng je geen ontwikkeling. En welk continent is nog steeds onderontwikkeld????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.