Regering van Suriname mag meer geld lenen

69

PARAMARIBO, 5 apr – De regering mag meer geld lenen. Het parlement heeft wijziging goedgekeurd van de wet op de staatsschuld. De oppositie was tegen.

Uiteindelijk heeft de regering toestemming gehad met medewerking van de coalitie. Volgens de oude wet mocht de regering hooguit zevenhonderd en vijf en vijftig miljoen dollar lenen. Dat was een bedrag berekend op grond van de oude formele wisselkoers voor de dollar. Door de verhoging van de wisselkoers, is er boekhoudkundig ruimte ontstaan. De regering heeft er gebruik van gemaakt door de wet aan te passen.

De leenruimte is nu opgetrokken tot iets meer dan een miljard dollar. Volgens de coalitie is er meer ruimte geschapen om maatregelen te treffen in het licht van de crisis. Onder meer zal geïnvesteerd worden in de productie van goederen. Ook kunnen maatregelen getroffen worden om de armste delen van de samenleving een helpende hand aan te reiken. Er wordt intussen al onderhandeld over buitenlandse leningen.

Bekijk ook:

69 REACTIES

 1. is het een militair in de wereld ooit gelukt een land te besturen? Nee
  En deze militair heeft zich ooit benoemd tot Lt Kol.

  En nu ze meer leenruimte hebben gekregen, gaat boefdraad en DDB het geld lenen bij de CBvS en met zijn 2 verdelen


  Maak melding

 2. is het een militair in de wereld ooit gelukt een land te besturen? Nee
  En deze militair heeft zich ooit benoemd tot Lt Kol.

  En nu ze meer leenruimte hebben gekregen, gaat boefdraad en DDB (Alibaba) het geld lenen bij de CBvS en met zijn 2 verdelen ( Alibaba en de 40 rovers)


  Maak melding

 3. Waarom ze vertellen ons niet iets nieuws????

  Onder meer zal geïnvesteerd worden in de productie van goederen. Hier geloof ik geen ene moer van, waarom het geld niet ophalen bij Abrahams die miljoenen heeft doorgesluisd naar Panama.

  Wat produceert Suriname ????

  Ook kunnen maatregelen getroffen worden om de armste delen van de samenleving een helpende hand aan te reiken.

  Wat is de helpende hand: gratis bruine bonen met zoutvlees om over 4 jaar weer op de ndp te stemmen.

  Wie moet de lening terug betalen?????

  Weet je hoeveel NDP geld hebben gestald in Panama om belasting te ontduiken. Het arme volk heeft niet eens te vreten!!!


  Maak melding

 4. Meer geld lenen is absoluut geen goed nieuws en iets om trots op te zijn. Wat wij moeten doen is de productie sector opkrikken, het besef hebben dat wij het vooral in die sector moeten zoeken. De regering moet zich ervan bewust zijn dat de jongeren vooral op zoek gaan naar mogelijkheden die te maken hebben met de opbouw van Suriname en niet alsmaar feesten en lenen. Het begint natuurlijk bij het goede voorbeeld tonen aan de volgende generatie, en daar schort het aan, Vooral met deze regering. heel triest wat er allemaal in Suriname gebeurt. Blijven hopen en positief doen en denken zal ons land uit deze malaise halen. Advies aan de president. Hou er mee op en laat Suriname voor wat het is trek je terug al of niet in het gevang, maar jij ben t geen oplossing voor Suriname vroeger niet nu niet en ook niet in de toekomst.


  Maak melding

 5. Lafu tori de schuld van Suriname in Amerikaanse dollar blijft hetzelfde ,maar door de koersverhogingen van de afgelopen maanden ,wordt dat zelfde bedrag als j het omrekend naar srd een ander bedrag ,dan dat van vier maanden geleden,dat kan een kind van zes jr j al vertellen,alleen is het voor die hersenloze garnaal jogi niet te begrijpen waarom de staatsschuld in srd zo snel is gestegen ,terwijl dat bedrag in Amerikaanse dollar hetzelfde is gebleven.dus begint hij weer te loeien verspilling corruptie want hij begrijpt het helemaal niet,en dat noemt zich een volksvertegenwoordiger .god behoede ons als deze mensen door manipulatie en bedrog weer aan de macht komen


  Maak melding

 6. De Puihopen Van 5 Jaar Päars (NDP)

  Beste mensen

  Dat de regering Bouterse meer geld mag lenen is een feit.

  Nu word er achter de schermen flink gewerkt voor de HOUDINI ACT.
  We moeten niet van op kijken als dat geld binnen een mum van tyd verdwenen is.


  Maak melding

 7. Hoe willen ze dit ooit allemaal terug betalen, niet in de volgende God bewaar me “nog 5” of die daarop dus lekker de volgende generaties opzadelen met een gigantische schuld, een ronduit ASOCIAAL beleid, wij weer even uit de shit en kunnen weer wat reisjes maken of dergelijke dingen, wat een ontiegelijk stelletje klootzakken


  Maak melding

 8. Mensen En Mensen kinderen

  Ik Hoop dat er ook journalisten in suriname zijn die uit de school zullen klappen wat de panama pepers betreft.


  Maak melding

 9. De jeugd van Suriname die met volle verstand heeft gekozen voor deze president en zijn Paarse Roversbende zal de prijs betalen van 10 jaar Bouta wanbeleid. Een schuld die NOOIT mee zal worden afgelost, een economie naar de kloten, een srd die geen cent waard is en geen enkel vooruitzicht op verbetering.

  Nogmaals met alle waarschuwingen vooraf toch massaal gekozen voor deze charlatan als president.

  Nu de komende 25 jaar op de Paarse blaren zitten, Ik heb geen enkel medelijden met Suriname.


  Maak melding

 10. Surinamers zijn schaamteloos. Zie gisteren in IJSLAND, 8000 mensen op de straat om het aftreden te eisen van hun premier. In ZUID AFRIKA gaan mensen de straat op om Zuma te losen. In BRAZILIË probeert men Rouseff weg te krijgen maar Suriname kust men de voeten van een massa moordenaar.


  Maak melding

 11. ja ik ben het na gegaan baas heeft geld gestald in pana ma , en de arme volk maar op een awaraco bijten , pas op in surinam met de geboefte van land meters groote boefe broer , de groetjes , namens peper blad , land bouw , is de best for surinam


  Maak melding

 12. Beste Koos,

  Er is geen volk ter wereld dat zich zonder tegen te stribbelen zich 30 jaar lang laat naaien door een corrupte, criminele dictator en dan deze ook nog kiest als president,.


  Maak melding

 13. 1 en al triest. Het land naar de verdoemenis brengen is alles wat deze regering kan. Kredietwaardigheid // kredietruimte wow wacht even…… SU staat niet diep in het rood, maar zwart…….. Maar op dit moment geen probleem, als het leengeld binnen is, kunnen ze verder gaan met njang dringie prisiri……. zolang de voorraad strekt…. daarna volgt verantwoording (huh wat is dat..) “A NO MI”


  Maak melding

 14. Regering van Suriname mag meer geld lenen

  De kop moet zijn:
  “Surinaamse regering ZAL MEER GELD LENEN”.
  Er is een groot verschil tussen mag en zal.
  Misjie Kaba open nu je broodmolen met een 2e Dubai


  Maak melding

 15. Voor het berekenen van de staatsschuld wordt de wisselkoers van SRD 3,35 voor de US$ gehanteerd. Op kritieken uit de oppositie dat de koers van SRD 5,15 voor de US dollar zou moeten gelden, antwoordde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, dat er wettelijke beperkingen hiervoor zijn.

  Ik zal geen scheldwoorden gebruiken maar deze Hoefdraad zou ik naar zijn Ma (schieten).
  Suriname hanteert een markt conforme koers van 5,65 SRD voor 1 US Dollar. Ga de prijzen na in de winkels en bij de benzine pomp.
  Als je dollars nodig hebt om af te lossen betaal je dus 5,65 SRD.
  En de koala beer beweert dat een wisselkoers van SRD 3,35 zal worden gehanteerd voor het berekenen van de staatsschuld.
  Boi je hebt theoretische en wenselijke gedachten en je hebt echte actuele gedachten


  Maak melding

 16. Beste Bigi Sma

  “Voor het berekenen van de staatsschuld wordt de wisselkoers van SRD 3,35 voor de US$ gehanteerd. Op kritieken uit de oppositie dat de koers van SRD 5,15 voor de US dollar zou moeten gelden, antwoordde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, dat er wettelijke beperkingen hiervoor zijn”

  Volgens onze econoom RobG is dit een accurate berekening…….


  Maak melding

 17. ‘Extra leenruimte is voor duurzame economische groei’
  propageert de minister van Financiën die op les moet naar de VES, dus niet eens bijscholing.

  Wat bezielt deze man???????? Welke economische groei?
  Heeft Suriname een economie? Zo ja wat produceert Suriname behalve:
  Gokken,
  Goud die geen bijdrage levert
  Hout die verdampt op het moment dat het de haven verlaat
  Rijst dat duurder is dan de wereld marktprijs
  Groente dat niet kan concurreren met landen als Thailand, Ghana etc

  Boi wat een gedachte als voorschot. Duurzame diefstal van de totale coalitie en het kabinet van de pres.


  Maak melding

 18. -Als ik de berichten mag geloven is dit gedaan om te voorkomen dat Hoefdraad de gevangenis in gaat.

  -Verder wordt er geleend, maar niemand kan precies vertellen waaraan dat geld besteed gaat worden. In de DNA zijn er vragen gesteld, maar baas Bouterse heeft geen antwoord gegeven, zijn slaven hebben dat voor hem gedaan.

  -Die pakketten die uitgedeeld worden voor die armen is een grote puinhoop geworden. Geen structuur, geen orde en nog veel meer. Waar blijft die controle???

  Er moet nog betaald worden aan de goudconcessie om ook deel uit te maken, dus ben ik benieuwd.

  Deze regering heeft NOOIT transparantie gekend dus het is afwachten!!!!

  Misiekaba heeft nu een grote mond, maar zijn achterband heeft het juist heel erg zwaar. DUBAI 2


  Maak melding

 19. ==Aldus Hoefdraad::::::

  ‘Extra leenruimte is voor duurzame economische groei’

  PARAMARIBO – De extra leenruimte die de regering creëert met de aanpassing van de Wet op de Staatsschuld zal eventueel worden gebruikt om schulden te maken ter ondersteuning van duurzame groei van de Surinaamse economie. Dat zei de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad maandag in het parlement.

  De regering praat met onder andere China en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank over concessionele leningen. De besprekingen met China moeten leiden tot een overeenkomst voor asfalteringsprojecten. De leningen die met andere financiers worden besproken zijn bedoeld om de economie te diversifiëren en werkgelegenheid te scheppen.

  Hoefdraad merkte op dat er een rol is weggelegd voor internationale financiering ter ondersteuning van de structurele financieel-economische hervorming die wordt doorgevoerd. Hij erkende dat met nieuwe leningen de staatsschuld op korte- en middenlange termijn kan toenemen. Wel zal worden opgelet dat bij het aangaan van nieuwe leningen deze schulden draaglijk zijn, tegen lage rentes met lange aflossingstermijnen en ze zullen betaalvrije periodes hebben. De regering mikt er vooral op dat met aflossen zal worden begonnen na “de moeilijke maanden”.


  Maak melding

 20. @koos,
  Jij en kornuiten met hun grote bek waarom gaan jullie niet mee demonstreren.
  Zijn jullie te laf ervoor kijk naar Rampersad hij hij traint Boko Haram en Bryan heeft hij ingehuurd om propaganda te maken.
  Dus allemaal hebben bloed in zijn handen.


  Maak melding

 21. Nu zullen de ezels, die zich al twee keer hebben gestoten aan dezelfde steen, echt voelen.De ezels durven zelfs niet te protesteren,want zij hebben het zo gewild! Het IMF is immers keihard.We moeten saneren:
  Alle ambtenaren die allen naar kantoor gaan om zich te melden moeten ontslagen worden.
  Ook alle ambtenaren die zelfs geen stoel hebben om te kunnen werken moeten naar huis.
  De SRD moet drastisch gedevalueerd worden.
  De belastingen moeten omhoog.
  Ontslag aan de vele ,waardeloze adviseurs.
  Salarisaanpassing van de megagraaiers als directeur Staatsolie.directeur AZP,directeur EBS enz…


  Maak melding

 22. @Dagoeblad

  Onder Venetiaan moest Suriname voor het terug betalen van elke geleende USD 2,75 SRD verdienen.

  Onder Bouterse rekent men zich rijk door te rekenen met de koers per 2014 van 3,35 terwijl de koers reeds aangekomen is op 5,16.
  Men veranderd de wet maar niet volledig zodat volk weer bedonderd kan worden.
  Het is immers zelden gebeurd dat de koers van landen als Suriname plotseling serieus sterker werd tegen over de USD.

  Rekenkundig kan er meer geleend worden omdat men de cijfers van 2014 aanhoud echter door de reductie in inkomsten stort in 2015 en 2016 het BNP in elkaar en neemt de USD Koers toe. Dat betekend dat met een kleiner BNP en SRD’s de schuld explodeert tot ver boven het plafond.

  Indien men de internationale standaarden goed volg moeten ook de schulden van andere overheidsdiensten en bedrijven bij de schulden gerekend worden.

  Zie de nood bij Staatsolie die haar Staatsolie Power Plant Suriname (SPPS) voor een te hoog bedrag USD 125.000.000 wil overdoen aan EBS (dat kan nu met de verhoogde tarieven) zodat haar Schuldenlast afneemt en ze weer een beetje adem gaan krijgen om het laatste deel in Surgold te kunnen storten.

  De staat vergeet alle betalingsachterstanden als Schuld op te nemen omdat dat ze niet geregistreerd zijn bij het bureau staatsschuld.

  Ofwel veel gedoe, echter wie zal zonder KEI hard onderpand Suriname geld willen of kunnen lenen. Denk terug aan de Bosje brug, Ballast Nedam had de hele productie van Suralco als onderpand.

  beste Dagoeblad volgens mij bent u degene die het nog niet helemaal begrepen heeft.


  Maak melding

 23. Nomo nomo wil bouta pres blijven maar
  Duidelijk is dat hy su niet kan besturen!
  Deze ingie is inderdaad ongeschoold ja
  Voor de zoveelste keer wordt su dollar
  Gedevalueerd met alle gevolgen van dien!
  Soms begrijp ik su volk niet meer
  Ik weet niet hoe men dit alles accepteerd
  Su volk jullie moeten curtis hofwijks
  Gaan ondersteunen
  Weg met die bejaarde en zieke bouta!!!!
  Iem als bouta moet echt kreperen en dood gaan net als chavez v volk ogen!!!!!


  Maak melding

 24. Ik heb grote delen van de Poppenkast voorstelling gevolgd. Als je denkt niet meer verbaasd te kunnen worden dan tovert Hoefslag weer een nieuwe verrassing uit de toverhoed.

  Zonder enige schaamte praat hij over Daailin 4. Een project met leningen dat al meerder keren feestelijk gestart is een project waarvan de financiering niet rond bleek te zijn. Een project waarvan China profiteert en niet Suriname.

  Hoefslag vergeet het land te vertellen dat met de credit rating van Suriname niemand Suriname geld kan en wil lenen. Alleen IMF maar dan onder strenge voorwaarden


  Maak melding

 25. Het geld wordt niet voor de lol geleend, maar om de productie te stimuleren. De productievergroting is hard nodig om de crises het hoofd te bieden. Mensen moeten niet gaan klagen om de leningen die afgesloten worden, maar men moet juist creatieve mogelijkheden gaan ontwikkelen om een business op te zetten.


  Maak melding

 26. Su zijn bang op straat te gaan
  Bang v angst baan te verliezen etc.
  Bouta is een moordenaar en hy kan iem
  V j sturen om j neer te knallen
  Zelfs die advocaten hier zijn bang v deze
  Moordenaar vb is de sapoen kwestie waar er
  Geweigerd is invulling te geven in e rechterlijk vonnis.
  Alleen vs kan su nu redden van deze
  Moordenaar!!!!!!!!


  Maak melding

 27. RobG
  Het geld wordt niet voor de lol geleend, maar om de productie te stimuleren. De productievergroting is hard nodig om de crises het hoofd te bieden. Mensen moeten niet gaan klagen om de leningen die afgesloten worden, maar men moet juist creatieve mogelijkheden gaan ontwikkelen om een business op te zetten.

  O mijn God,,,,,…kijken naar de creatieve mogelijkheden voor de leningen…….Je bedoelt de diepe zakken van de leden van de Paarse Roversbende..

  Jij bent echt van de Paarse Honden besnuffeld. Er zijn vlak voor de verkiezingen 6000 laag geschoolde Paarse Stemvee benoemd als ambtenaar.

  Dat was volgens jou ook zeker een creatieve oplossing van de Paarse Roversbende…

  Je bent echt knettergek.


  Maak melding

 28. @RobG,

  Productievergroting ??

  In welke sectoren liggen volgens jouw dan nog kansen dan. (al dan niet met fin. onderbouwing)

  Hoor graag van je.


  Maak melding

 29. Wat heeft de coalitie deze keer als onderpand gebruikt?!
  Nog meer leningen betekent nog meer schulden en nog hoger de rente die terug betaald moet worden.!!
  Ik heb nu al medelijden met ons nageslacht!!


  Maak melding

 30. Men heeft een vette kas van bijna 1 miljard Amerikaanse dollars overgenomen en men heeft het gebruikt, misbruikt en verduisterd. In zes jaren tijd zijn wij geëindigd op 4 miljoen Amerikaanse dollars.” Parlementariër Sheilendra Girjasing, zegt op basis hiervan dat hij vindt dat de NDP-regering Suriname ‘gepakt’ heeft. We stevenen volgens hem regelrecht op een bankroetsituatie af. De huidige financieel-economische situatie schrijft Girjasing simpelweg toe aan de ‘gierigheid’ van de machthebbers. Ze hebben niet op tijd ingespeeld op de situatie, ondanks ze vooraf wisten dat het moeilijker zou worden gezien de dalende trend van de wereldmarktprijzen voor aardolie en goud. “Men heeft de tering niet naar de nering gezet.” Men heeft volgens hem aan zichzelf gedacht. “Er is een vliesdunne elitelaag ontstaan, die ontzettend rijk is geworden en het volk zit in de pinarie. De middenklasse en alles daar beneden die voelt nu de gevolgen daarvan”, stelt Girjasing.

  Bezittingen van het land worden verpand voor geld
  Van Newmont kan de regering momenteel niet veel verwachten, meent Girjasing, omdat de goudprijs nog steeds laag is. Zelfs van Iamgold, die al in productie is, kan men niet veel verwachten. Bouwen op de inkomsten van de goudsector om het tij te keren ziet hij dan ook als een manier van de regering om het volk ‘met een kluitje in het riet te sturen’. De conclusie die Girjasing uit de totale gang van zaken in het land trekt, is dat er ‘een stelletje ondeskundige mensen dit land heeft geregeerd”. Hij verduidelijkt dat hij niet de ministers maar ‘de mensen van de politiek’ bedoelt die het werkelijk voor het zeggen hebben. De ministers hebben volgens Girjasing weinig te zeggen. Hij verwijst in dit kader naar het ministerie van HI. “Men zoekt bezittingen van het land om die te verpanden om geld binnen te halen. Men zoekt gewoon geld en is het land aan het verkopen.” In dit kader noemt hij ook de parastatale bedrijven als voorbeeld. Nu gaat Suriname volgens hem echt de afgrond in.

  Valutaveilingen laatste stuiptrekkingen
  De valutaveilingen zijn volgens de politicus de laatste stuiptrekkingen. “Het geld gaat op en ondanks de veilingen blijft men een hoge koers betalen.” Girjasing heeft daarom weinig geloof in de veilingen. “Het is het ene gat dichten en het andere weer openen.” Girjasing, die zelf importeur is, geeft aan dat er nu niet geïmporteerd kan worden, omdat er geen geld is. Niet elke importeur kan overigens tegen de koers van de CBvS voor dollars in aanmerking komen. Daarnaast is er geen afzet voor de geïmporteerde voorraden, die uiteindelijk vervallen waardoor de importeurs verlies lijden. De uitspraak als zou de Surinamer te verwend zijn met keus aan luxe goederen gaat bij Girjasing niet op. Dergelijke uitspraken noemt Girjasing ronduit ‘dom’. Hij meent dat keus een recht van de consument is waar zij de afgelopen jaren aan gewend is geraakt. Hij vraagt zich af waarom Surinamers alleen maar met basisgoederen genoegen zouden moeten nemen. “Mogen we niet verder leven?” Hij denkt dat er nu noodgedwongen goedkopere en inferieure producten geïmporteerd zullen worden, omdat ook de importeurs uiteindelijk moeten overleven en salarissen uit te betalen hebben. Girjasing vraagt zich af of de mensen die deze uitspraken doen, zelf bereid zijn om sardines uit Noord-Korea, een land dat overigens geen sardines produceert, te gaan eten.

  Chinezen niet de schuldigen
  Ook gelooft de parlementariër niet dat bijvoorbeeld de Chinezen als schuldigen moeten worden aangewezen voor het opdrijven van de vraag naar dollars. “De vraag naar dollars is gebaseerd op een normaal marktmechanisme. Iedereen krijgt nu de schuld, behalve het beleid. Waarom hebben we het eerder wel goed kunnen doen?” De regering had het beschikbare geld in de periode 2010-2015 volgens Girjasing beter in de productiesector kunnen steken in plaats van in de gezondheidssector, met alle gevolgen van dien. Ook moest het geld niet in de ‘eigen zak’ worden gestoken. Nu zal het volgens hem enige tijd duren voordat de productiesector zelfs maar op gang zal kunnen komen. Hij gebruikt tenslotte de laatste AVD als graadmeter. “De wandelmars is een schoolvoorbeeld van de grootdoenerij van de NDP. Vandaag de dag zijn ze zwaar in de problemen. Geen hond wilde voor ze lopen.”


  Maak melding

 31. @adams,
  gefeliciteerd eindelijk iemand die ziet wat ik zie.
  Het land is letterlijk naar de klote en de gefrustreerde econoom denkt dat hij en de klote regering alleen verstand van zaken hebben.
  Ga voor een trein staan klootzak!!


  Maak melding

 32. @Ray,

  Dmv een boekhoudkundige truc kan men meer lenen maar ik kan je verzekeren dat de rating bureaus hier niet intrappen.
  Volgens mij heeft Suriname een staatsschuld van bijna 7 miljard Srd. Bijstelling ratings dreigt.


  Maak melding

 33. Heerlijk om te zien de panieksituatie die is ontstaan, waardoor het land financiėel de afgrond in gaat, dankzij die stomme paarse ratten, die zich lekker hebben laten misleiden, en door hun stem op hun zogenaamde afgod, nog jaren zullen moeten werken, om al die leningen terug te kunnen betalen, terwijl ze voor hun zelf leningen hadden kunnen afsluiten in al die jaren voor eventueel een woning en een auto, maar nu mogen ze die puinzooi van die paarse bende gaan aflossen, wat een toekomstperspectief, dat krijg je als je naief bent, dan ben je ook makkelijk op te lichten, en degene die de boel heeft opgelicht, woont straks lekker lang en gelukkig met miljoenen dollars in het buitenland.


  Maak melding

 34. Als we toch aan het sjacheren zijn , waarom niet een koers van1 op 2,75 of 1 op 1 hanteren dan valt de leenruimte een stuk hoger uit.
  Welke productie wordt verhoogd met de leningen, zeker de productie van gebakken lucht.

  Dat er onderhandelingen zijn met buitenlandse geldverstrekkers is een pure flauwekul verhaal dat niemand behalve de coalitie gelooft.
  @Jojo heeft gelijk dat Suriname met een junk rating geen leningen krijgt op de internationale kapitaalmarkt. Alleen het IFM zal uit hoofde van haar functie nog leningen verstrekken maar dan tegen strenge voorwaarden waarvan het nog maar de vraag is of deze mooi weer spelende regering de IMF voorwaarden wil accepteren.

  “Dominee” Breeveld doet met zijn “volle verstand” vrolijk mee met de poppenkast en gaat mee met de leugens van deze regering. Ik hoop dat O.L.H een hartig woordje met hem wisselt over eerlijkheid en moraliteit.

  Hoe we al de leningen terugbetalen? Hoefdraad heeft daarvoor alweer een gebakken lucht verhaal voor natuurlijk.


  Maak melding

 35. Laat robg even met rust ok.

  Cassave fabriek heeft geld nodig, krijgt herstart via de Molen.
  Heleboel bedrijven van grote NdP,ers moeten nog subsisdie krijgen. Dat kost geld, dus leen nog meer.
  Over 6 maanden nadat alles nog eens 50 procent duurder is, dan strooit lanti weer met een 100 srd voor iedereen en zal goedgekeurd worden door Hoogie.
  En restant geld heb je nodig om de waarheid te verhullen via valuta veilingen met steeds kleiner wordende budgetten maar grotere frequenties.

  Indien 1 miljard plafond bereikt is dan leg ik nu al een verklaring waarom verhoging nodig is, omdat bouta aan het stuur moet blijven ondanks alles, nee … ik bedoel omdat de productie gestimuleerd moet worden, robg style.


  Maak melding

 36. valutaveiling gaat niet werken. De koers zal veel hoger worden. De valutaveiling zal beëindigen, en willen of niet, zal men toch richting het Internationale Monetaire Fonds (IMF) moeten gaan. De staat heeft geen geld meer. Ook is er geen plan meer om zaken recht te trekken.’ Dit zegt econoom tevens jurist Guillermo Samson in reactie op de steeds stijgende zwarte marktkoers van de US$
  Veel geld is volgens Samson ook via een verkapte manier van corruptie weggegeven. “Wij moeten hierbij denken aan projecten die geïnitieerd zijn, waarvoor er feasibility-studies zijn gemaakt. Zo weten wij dat er studies zijn gemaakt voor een ziekenhuis in Wanica, het treinproject, fly-overs etc. Het boekenproject van Eddy Jozefzoon heeft het land ook heel wat gekost. Wij moeten ook niet vergeten de rol die de ex-vicepresident toen heeft gespeeld met zijn onduidelijk beleid, waarbij enorm veel geld is gaan verdampen via de Basiszorgverzekering. In elk geval, zeker wat verdampt is moet terug worden gehaald. Kalloe praat over de 10 jaren van Venetiaan, maar ik durf te zeggen dat Bouterse meer geld heeft ontvangen vanaf Arron bij de toescheidingsovereenkomst heeft gehad”, stelt Samson..

  @Koos
  Onbegrijpenlijk hoe nonchalant de surinaamse volk kan zijn .Bouta neemt hun de afgrond mee en ze volgen hem zonder enig protest.


  Maak melding

 37. -Een gezin die SRD 1000,00 verdiend en je ook nog twee schoolgaande kinderen boven de 17 jaar moet voeden, en samen met het betalen van huur, water en eten. Hoe kom je dan uit????
  Zelfs als er geen vader te bekennen is kom je als gezin niet meer uit vanwege al die verhogingen.
  SZF is 4×165 SRD die betaald moet worden

  Alleen voor energie betaal je SRD 200,00 Zelf ik betaal niet eens het bedrag.
  IMF heeft dit bepaald::::::::gaat het IMF ook controle uitvoeren?????

  == PARAMARIBO – Het parlement heeft de regering maandag helder en duidelijk aangegeven de stroomtarieven voor kleinverbruikers niet te verhogen. Assemblee- voorzitter Jennifer Geerlings-Simons stelde de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad voor om desnoods SRD 1 per kilowattuur te vragen aan grootverbruikers, waardoor kleine huishoudens ontzien kunnen worden.

  Geerlings-Simons schaarde zich achter de oproep van Abop-assembleelid Marinus Bee om de stroomtarieven voor de kleine man niet te verhogen. De politicus zei vernomen te hebben dat in verband met eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om Suriname een lening te verschaffen, de EBS-stroomtarieven komende maand verhoogd dienen te worden.

  “We weten dat dat bijzonder zwaar zal zijn voor de mensen. Er is geen ruimte meer om die verhogingen te betalen”, aldus de volksvertegenwoordiger. De rek is er al uit voor mensen die ongeveer SRD 1.000 per maand verdienen en nu al stroomrekeningen van SRD 200 per maand betalen, opperde Bee.

  Inhakend op Bee, sprak voorzitter Geerlings-Simons de hoop uit dat de discussie zou gaan over een voorstel van het parlement om de huishoudens die achthonderd en meer kilowattuur per maand verbruiken een hoger tarief in rekening te brengen. Hierdoor zouden we “die van de arme mensen niet hoeven te verhogen”.

  Hoefdraad hield het college voor dat er zaterdag en zondag “zware” en langdurige discussies zijn gevoerd tussen de regering en belanghebbenden in de energiesector. Maandag zouden de discussies worden voortgezet. “We zitten in een economische malaise en kijken naar verschillende modellen.” Details wilde hij niet geven, omdat het gaat om technische besprekingen over diverse modellen en opties, waarover nog geen besluit is genomen.


  Maak melding

 38. beste RobG

  Het geld is voor de productieve sector.

  U gelooft fabeltjes. Toen er enorme overschotten waren voor de productieve sector had men geen geld.

  Nu moet men lenen om Staatsolie voor een te hoog bedrag ($ 125.000.000) te verlossen van SPPS zodat Staatsolie weer Liquide wordt en niet door de mand valt bij haar financiers.
  De burgers gaan dat via de tarieven van EBS betalen.

  In 2012 was er een kans om voor $ 20 tot $ 50 mio de hele Surinaamse opwekking van Elektriciteit te saneren en kansen voor andere sectoren te realiseren. De regering had er geen stuiver voor over.

  De regering heeft haar kansen gehad om iets in de productieve sector te doen en dat steeds na gelaten op alle fronten.
  Nu het veel te laat is en er geen financiers zijn en men om geld moet smeken wend men voor het in de productieve sector te gaan besteden.

  Wellicht via de firma Obilis die dan SPPS en Brokopondo als onderpand krijgt.

  Minister Hoefslag heeft weer een potje staan liegen en bedriegen en het stemvee heeft er mee ingestemd. Ze hebben een wet op de staatsschuld als een schoolklasje gecorrigeerd met een Hoofdletter hier en accent daar. Terwijl men niet de hoofdlijn zag namelijk dat er nu buitenlandsschulden ingeboekt kunnen worden tegen een koers van 3,35 terwijl de realiteit heel anders is en gaat worden.

  Deze wet gaat Suriname jaren van ellende bezorgen. Ik hoop dat u zo eerlijk bent om vast te stellen dat indien de grondstoffenprijzen substantieel dalen het BNP in echte valuta minimaal stil staat en zeer waarschijnlijk heel hard achter uit gaat en slechts inflatie het BNP in SRD ’s in stand kan houden. Met de nu uitgehaalde truc verdonkermaand Hoefslag en co een heel groot deel van de Buitenlandse schuld.

  Volgens Hoefslag is USD schuld nu tegen 3,35 ongeveer SRD 3.000.000.000.
  Echter actueel is de koers 5,16 het geen betekend dat de USD schuld feitelijk NU SRD 4.600.000.000 bedraagt.
  Dat bedrag zal Suriname moeten sparen om terug te kunnen betalen. Over dat bedrag zal er rente betaald moeten worden.


  Maak melding

 39. RoBG,

  Sinds wanneer gebruikt deze regering leningen voor productieve doeleinden ?
  Tot nu toe zijn leningen alleen gebruikt voor consumptieve doeleinden.
  Daarnaast wordt op geen enkele manier transparant gemaakt, waaraan geldleningen – maar ook het begrotingsgeld in het het algemeen – worden besteed.
  Sinds 2000 zijn geen jaarsloten meer vastgesteld.
  Voor het overige ben ik het eens met de posting van JoJo.
  We hebben nog tot in lengte van jaren te maken met de zware aflossingsverplichtingen van vele leningen, die de deze regering de afgelopen jaren heeft afgesloten.
  Er worden leningen afgesloten om te kunnen voldoen aan de verplichtingen van eerder aangegane geldleningen.
  Dat is ongeveer hetzelfde als je eigen financiele graf graven.


  Maak melding

 40. @Jo Jo, ik heb geen partij, maar is vond een stukje tekst en dacht dat jij misschien meer van zal weten.
  Tot nu is Rusland de enige geweest die heel duidelijk met zijn argumenten naar voren is gekomen over het feit dat de regering meer wilt gaan lenen.

  Lees hier een stukje tekst::::Spreekt Hoefdraad dan de waarheid??????

  ==De oppositieleden Asiskumar Gajadien en Krisnakoemari Mathoera van de VHP en Gregory Rusland (NPS) verwijten de regering dat ze een drogreden heeft bedacht om de wet te wijzigen. De eerste door de regering opgegeven reden, dat de staatsschuld moet voldoen aan internationale normen, naar procentuele verhoudingen met het Bruto Binnenlands Product (BBP), heeft gaandeweg de behandeling van de wet geen stand gehouden. Zeker niet nadat Hoefdraad als reden voor de wijziging de ‘precaire financiële situatie in het land’ benadrukte.

  Rusland heeft uit een begeleidend stuk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over internationaliseren van een staatsschuld, overigens aangetoond dat de reden van de regering daar totaal niet mee strookt. Rusland las uit dat document voor dat internationalisering slechts te maken heeft met het ter beschikking hebben van de juiste statistieken en niet om de regering ruimte te geven meer geld te lenen.


  Maak melding

 41. @Ira

  Hoefdraad en de regering maken misbruik van de situatie.
  Er is geen enkele mogelijkheid voor de regering om te investeren in Productie anders dan dat ze Staatsolie van Schulden afhelpen door Staatsolie Power Company Surname (SPCS) ergens anders onder te brengen voor $ 125.000.000.
  Dat bedrag is veel te hoog aangezien een HFO energie opwekkingsinstallatie $ 1.500.000 per megawatt mag kosten. SPCS heeft een vermogen van 62 megawatt.
  SPCS heeft echter ook een lening van $ 74.000.000 tegen 7% die binnen een paar jaar terug betaald moet worden.

  Tevens kunnen de de laatste betaling aan Surgold gaan voldoen.

  Dat is allemaal voor geplande of bestaande productiviteit.

  Het ernstige is dat het de regering juist aan betrouwbare statistieken ontbreekt en zij het BNP naar behoefte laten stijgen door percentages te misbruiken.
  Zo nu en dan kun je herleiden (uit de gebruikte percentages) dat het BNP van Suriname bijna SRD 20 miljard bedraagt. Men rekent zich straffeloos rijk.

  Het bureau voor staatsschuld laat echter een vrij duidelijk getal zien voor 2014 namelijk SRD 17.1 miljard. Dat kan gezien de val in grondstoffen prijzen in 2015 niet gestegen zijn
  Met een plafond van 60% weet je dan dat het schuldenplafond ligt op SRD 10,2 miljard.

  Nu gaat de regering zich volgens de definities van de wet rijk rekenen door de dollarschuld om te rekenen op een koers van 3,35 het gevolg daarvan is dat de totale schuld terug gerekend kan worden naar SRD 6 miljard het geen de regering nu op papier de ruimte bied om SRD 4 miljard te lenen ofwel USD 1,1 miljard.

  Wij weten allemaal dat de echte koers SRD 5,16 is en dat deze oploopt. Beter gezegd er is aangekondigd dat de staat gaat op kopen voor straat koers.
  Hoe men ook rekent de reële leenruimte is nog slechts SRD 2 tot 1 miljard tegen de echte dollarkoers neemt dan de leenruimte extreem af tot ongeveer USD 300 miljoen.

  Dat is heel wat minder dan Hoefdraad en vrienden van dromen.

  De internationale partijen verwachten betrouwbare statistieken en die hebben Hoefdraad en co niet in hun bagage zitten. ze kunnen onderhandelen wat ze willen maar niemand kan Suriname geld lenen. Zelfs China niet omdat de toezichthouders zullen vragen naar de checks and balances. Alleen met 100% borgstelling kunnen ze lenen (zie geruchten over staatsolie en telesur)

  Hoefdraad en vrienden zullen bij iedereen met de billen bloot moeten en uit eindelijk bij het IMF door de knieën moeten en het land verhypothekeren.


  Maak melding

 42. @Cochise,

  Op basis van voortschrijdende inzichten is de regering tot de conclusie gekomen dat er meer geïnvesteerd moet worden in de productieve sector. Er is geen ontkomen meer aan. Ook de vijanden van het volk, concreet uitgedrukt de oppositie weet dat de productie opgevoerd moet worden en dat de verdiencapaciteit van Suriname vergroot moet worden.


  Maak melding

 43. @RobG

  In mij vind je altijd een medestander maar vind je zelf nu ook niet dat de boel enigszins uit de hand lijkt te lopen? Zou het niet verstandig zijn als regering om meer en duidelijker beleid te communiceren? Mensen worden nerveus. De SRD gaat niet stabiliseren als mensen nerveus zijn. Bedrijven gaan niet investeren als mensen nerveus zijn. Er gaan een heleboel wenselijke zaken niet gebeuren als mensen nerveus worden.


  Maak melding

 44. RobG,

  Ik durf je op een briefje te geven, dat als er al ergens een lening kan worden afgesloten het geld wordt besteed aan niet- productieve doeleinden.
  Het is namelijk nooit anders geweest de afgelopen jaren.
  Dan reken ik gemakshalve een mogelijke rol van het IMF niet mee, omdat we in Su dan heel andere koek gaan eten.
  Eigenlijk zou het heel goed zijn als het IMF zou “ingrijpen”.
  Dan gebeurt namelijk eindelijk wat al heel lang had moeten gebeuren, namelijk monetair beleid voeren.
  Deze regering voert geen monetair beleid, maar zaait alleen maar paniek met haar hap-snap-maatregelen.


  Maak melding

 45. @JoJo, dankjewel. Hoe gaat suriname zijn schulden terugbetalen????O ja. met Goud en olie.

  -Melkprijs gaat omhoog, zielig voor al die armen die het niet meer redden.

  -De wisselkoers voor een US dollar is vandaag, na de derde valutaveiling van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), vastgesteld op SRD 5.28. De koers gaat in één keer met 13 cent de lucht in.

  -Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft uitgerekend dat de huidige schuld van Suriname totaal SRD 10 miljard is op basis van de huidige koers van SRD 5,15 voor de US$. In 2010 was de schuld ongeveer SRD 3,3 miljard. In de afgelopen periode is de schuld toegenomen met SRD 6,7 miljard. Jogi vroeg aan de regering maandagavond wat er met het geld is gebeurd. Hij voerde aan dat veel is verspild. “Daarom zijn wij huiverig om deze regering meer leenruimte te geven. U kunt niet omgaan met geld,” stelde de volksvertegenwoordiger. –

  ===Nu al wordt de SRD niet eens binnen de Caricom geaccepteerd. ===


  Maak melding

 46. @ Rob G.,

  Ook jij kan zien (in jouw geval lezen) dat het stimuleren van de produktieve sector de laatste 6 jaar geen enkel resultaat heeft behaald. Sterker nog: Er is helemaal niet geïnvesteerd! Het geld is schaamteloos in zakken verdwenen waar het niet thuis hoort. Blijf maar lenen, jongens. Daar wordt men nerveus van, beste Rob R. Vindt je het gek? Het creatief rekenen van Boefdraad zet geen enkele zode aan de dijk! Sterker nog: Het maakt de zaak er alleen maar slechter op! De staatsschuld is op dit moment de hoogste als ooit in de onafhankelijke periode van Suriname! Allemaal door dat geweldige vooruitstrevende bewind van die f*****ng NDP!


  Maak melding

 47. Dezelfde revo shit sa mi ervaar e go teki deng paarse krabiats en burikies foe a baas der misdadigers en corrupye roversbende. Toendertijd werd ons die vervloekte coup opgedrongen door de lijdende misdadige onberechte mensenrechten schenders en bandieten. Sinds 2010 is het de oerdomme keuze van paarse domme Surinamer. Wo ka……..bakka Mehehehehe, iaiaiaiaiaaizevenmalen erger.


  Maak melding

 48. Onder meer zal geïnvesteerd worden in de productie van goederen

  ze bedoelen ze gaan investeren in warme broekzakken van de coalitie. Kijk maar naar abrahams?


  Maak melding

 49. RobG, zit volgens mij hier alleen maar om aandacht te krijgen en de boel te fucken, want een beetje normaal mens was er toch alleen mee gekapt als je zo,n berg shit over je heen gekiepert krijgt naar aanleiding van je zoveelste onzinnige paarse zienswijze, je moet wel helemaal wel van de pot gerukt zijn en een ontiegelijke dikke plaat voor je kop hebben als er van al die wel verstandige reacties niets in die botte hersens van je doordringt, zielig mannetje eigenlijk, de zegen er mee en beterschap


  Maak melding

 50. Oh Oh Dubai mooie stad achter de duinen zou met niemand willen ruilen!!!!!

  Oh Oh Misikaba geen rooie cent achter het oerwoud, zou met iemand willen ruilen


  Maak melding

 51. @ Lee.

  Goed gezegd man, dit moet je in laten branden wandtegels kan je heel veel mee verdienen !

  @ Hans

  Maak je niet druk met die RobG; hij is dicht bij Bouta. Misschien is hij Bouta zelf, die reageert onder de naam van RobG. Het kan ook RobG zijn ; die door zijn zware bedrijfskunde, studie een blackout heeft opgelopen, en daardoor een hersen letsel heeft opgelopen.


  Maak melding

 52. Beste Hans, “RobG, zit volgens mij hier alleen maar om aandacht te krijgen en de boel te fucken, want een beetje normaal mens was er toch alleen mee gekapt”

  RobG komt in zijn leven aandacht te kort en door complete onzin hier te verkopen krijgt hij die aandacht vol op.

  Eigenlijk heel triest


  Maak melding

 53. Volgens brulaap Misikaba was Bouterse door God persoonlijk naar Suriname gestuurd om het land te leiden……..

  Zelfs God maakt dus af en toe een foutje.


  Maak melding

 54. @Cochise,

  Ik denk dat door een strak beleid het geleende geld wel degelijk in de productieve sector geïnvesteerd kan worden. Ik ben er daarom voorstander van dat de overheid ondernemers die de productie van eigen fabricaat gaat steunen. Het eigen fabricaat moet de import van buitenlandse fabricaat gaan vervangen. Hierdoor kan voorkomen worden dat dollars onnodig naar het buitenland vloeien.

  Daarnaast zal het eigen Surinaams fabricaat geëxporteerd moeten worden om vreemde valuta te verdienen voor de ontwikkeling van het land. Suriname moet een overschot aan ontvangsten krijgen uit export van voedingswaren, landbouwproducten, natuursteen, water, enz.

  Maar bij het opgang brengen van de activiteiten zullen er ook tegenkrachten aan het werk zijn. Vele importeurs zullen proberen te voorkomen dat een eigen Surinaams product hun import gaat vervangen. Ze zullen ook het nodige doen om de boel te saboteren met steun van politieke vrienden.

  @Hans,

  Zolang als jullie door blijven gaan met het verspreiden van onzin, leugens, laster en het opzettelijk beschadigen van de huidige regeerders in Suriname, zal ik mijn mening blijven geven. Ik ga me zeker niet bij jullie aansluiten. Ik heb mijn eer hoog te houden.


  Maak melding

 55. RobG “Zolang als jullie door blijven gaan met het verspreiden van onzin, leugens, laster en het opzettelijk beschadigen van de huidige regeerders in Suriname, zal ik mijn mening blijven geven. Ik ga me zeker niet bij jullie aansluiten. Ik heb mijn eer hoog te houden.

  Je maakt weer grapje zeker….. ik pies in mijn broek van het lachten. ‘Opzettelijk beschadigen van de huidige regeerders”

  je bent te zielig voor woorden.


  Maak melding

 56. Ondanks alle onzin die RobG (volgens zijn tegenstanders) hier steeds naar voren brengt en alle negatieve kwalificaties die hij en sommige anderen toebedeeld krijgen, kunnen dezelfde tegenstanders het kennelijk niet laten steeds op hen te reageren. Ik vraag mij daarom af wie er nou gek of zielig is.


  Maak melding

 57. @Get a life,

  Dat doen ze om te voorkomen dat RobG gaat geloven in z’n eigen domme bedenksels. Blijkbaar zijn er anderen die erin trappen. Dan denk ik aan jou.


  Maak melding

 58. Charudad, je denkt helemaal verkeerd. Inhoudelijk interesseert het mij niet wat RobG schrijft. Als ik vind dat iemand rare dingen schrijft, kan ik eenmaal reageren maar ik blijf niet aan de gang als men in mijn optiek onzin blijft schrijven. En ik gun het iedereen om in zijn bedenksels te blijven geloven. Zowel RobG als zijn opponenten.


  Maak melding

 59. @Get a Life

  Allereerst is reageren op RobG een kleine oefening van de grijze cellen.
  Ten Tweede is wenselijk zodat de mensen die in RobG iemand zien die EEN waarheid verkondigd en Baas B zijn handelen rechtvaardigt ook ervaren dat er EEN andere waarheid is.
  Ten slotte is het tijdverdrijf en humor je te een beetje te verdiepen in de gedachten gang van anderen met dergelijke absurde gedachten kronkels.

  Je krijgt geen leven door je afzijdig te houden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.