Centrale Bank Suriname verandert veilingstrategie

49

PARAMARIBO, 5 apr – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, heeft zijn strategie aangepast. Volgens de bank zullen meerdere keren per week dollars worden geveild. Ook zal vreemd geld worden opgekocht tegen de straatwaarde.

Het opkopen van geld buiten het formele circuit om heeft een voornaam doel. De bank wil de eigen reserves verruimen. Het algemene beleid van de bank is, zoals voorgeschreven door de Bankwet, gericht op prijsstabiliteit. Vanuit de optiek van het monetair beleid is in dit verband een pad naar het bereiken van duurzame stabiliteit uitgestippeld op basis van de invoering van de indirecte instrumenten, zoals openmarktoperaties”, meldt CBvS.

Uiteindelijk moet een stabiele wisselkoers te bereiken zijn. “Hoewel een realistische wisselkoers als uitkomst van de veiling naar verwachting het aanbod van vreemde valuta op de markt zal bevorderen, is de Bank zich volledig bewust van het belang van ondersteunend monetair en fiscaal beleid om de totale vraag in de economie te beheersen. Dit kan op zijn beurt de kloof tussen de parallelle marktkoers en de veilingkoers dichten.”

Bekijk ook:

49 REACTIES

 1. Monetaire autoriteiten in Suriname doen hun uiterste best om de financieel monetaire problemen op te lossen, daartoe vergaderen de knapste koppen uit het team dag en nacht.

  Wat er tot nu toe uitgekomen is?
  Blablablablablabla!!!! En ze zullen net zo lang doorgaan totdat het resultaat, net als tijdens Bosje, 0,000 is.


  Maak melding

 2. “Ook zal vreemd geld worden opgekocht tegen de straatwaarde.”

  Dit is waanzin. Verkopen voor SRD 5,16 en op straat terug kopen voor SRD 5,50.
  Dat kan een koopman lag volhouden. Dit is een capitulatie voor de straat koers. Dus het helemaal los laten van de koers.


  Maak melding

 3. PANIEK voetbal !!!!!
  ” ook zal vreemd geld worden opgekocht tegen de STRAATWAARDE ”

  Dus ALLA SAN’ é tel now ( dus alles is nu geoorloofd ) !!!

  Eigenlijk is het OVERBODIG te vermelden dat de NDP mijn geboorteland Suriname, telkens omtovert tot PURE PIMPELPAAARSE VETTE BAGGER, zodra ze de scepter zwaaien !!!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 4. Dat de CBvS ook vreemd geld zal opkopen betekent dat de gelddrukpers overuren zal maken.

  De overheid pompt dus “waardeloos of ongedekt” geld in de economie

  Dit is een ordinaire vorm van geldontwaarding ofwel devaluatie.

  De CBvS zal dit nooit toegeven.


  Maak melding

 5. Probleem is dat de hele veiling totaal niet transparent is…

  Eerste week – 12.5 miljoen USD geveild
  Vorige week – 7.5 miljoen.
  Vandaag – 1.5 miljoen.

  Wie biedt het geld aan?

  Wie koopt het?

  Wat gebeurt er daarna mee?

  Voor hetzelfde geld koopt de CbvS haar eigen geld op tegen een lagere koers – het verschil is winst, en van die winst wordt nieuw geld gekocht voor de eerste de beste komende veiling…


  Maak melding

 6. Wat een kletskoek allemaal.
  Er zal stabiliteit optreden als er sprake is van een stabiele aanpak.
  Valuta opkopen op de informele markt, die duurder is, zal de formele koers nog meer onder druk zetten.
  Je kunt niet kopen voor 5,65 SRD en zeggen dat het voor de eigen reserve is terwijl je de staatsschuld baseert op een koers van 3,35 voor US$. Ergens zal je dan het verschil van 2,40 SRD moeten financieren want dit heb je uit de staatskas gehaald.


  Maak melding

 7. @ Bron Bere.

  Voor hetzelfde geld koopt de CbvS haar eigen geld op tegen een lagere koers – het verschil is winst, en van die winst wordt nieuw geld gekocht voor de eerste de beste komende veiling…

  Ma dang hoe dang.
  Je koopt je eigen dollars op voor SRD 5,15. Dan word deze gewaardeerd tegen 3,35 SRD dus een verlies van 5,15 – 3,35 = 1,80 SRD.
  Ergens moet je dus het papieren verlies financieren en waar komt deze dan vandaan?


  Maak melding

 8. Alles wat je nu uitprobeert is een gok. Het kan goed uitpakken, maar ook slecht uitpakken. Ik zou het spel anders spelen, nl op een illegale manier.
  Laat enkele bedrijven luxe goederen importeren en ze met 10% winst illegaal (smokkelroute) slijten aan de buurlanden. Zo krijg je nog wat dollars binnen.


  Maak melding

 9. Gersie heeft het beetje geloofwaardigheid dat hij nog had hiermee verspeeld.
  Een goed verstaander begrijpt hieruit dat:

  1. De valutavoorraad nihil is. Daarom is de CBvS gedwongen om valuta tegen de straatkoers te kopen. De pogingen van de CBvS om de macht van de cambios te breken is niet gelukt. Integendeel , het onvermogen van de CBvS is gebleken, en nu moeten ze handje ophouden bij de cambios.

  2. Als de CBvS USD’s opkoopt tegen de straatkoers dan is een veilingkoers onder de straatkoers niet lang vol te houden. De veilingkoers zal daarom gelijk worden aan de straatkoers. De cambio leidt en CBvS volgt. De vraag is dan: is er nog een reden om valutaveilingen te houden. Dus stoppen met het circus van de valutaveilingen want het komt neer op poer broekoe wer broekoe.

  Conclusie : De CBvS heeft geen andere opties dan de waarde van de srd te laten bepalen door vraag en aanbod. De cambios winnen het van de CBvS en de burger moet maar afwachten op welk niveau de koers haar evenwicht vindt.
  Oplossingen die de realiteit opdringen zijn soms dwingender dan het geneuzel van de overheid.


  Maak melding

 10. @bala

  koos.
  ben je surinamer?
  niet?
  dan geen commentaar!!
  deze site is voor alleen surinamers.

  =============================================

  Luister buriki, dit netwerk biedt Surinamers en anderen die affiniteit hebben met Suriname de mogelijkheid elkaar te informeren en met elkaar te interacteren op verschillende gebieden.

  1 Of ik een surinamer gaat je niets aan
  2 Of ik iets met suriname heb gaat je niets aan

  Verder is een inhoudelijke discussie over deze topic altijd welkom.

  Beste Bala ik zou zeggen have a nice day….


  Maak melding

 11. Dollarisatie lijkt me nog de enige oplossing. De SRD is vandaag verder afgegleden naar 5,28 voor een USD. Het vertrouwen komt niet meer goed vrees ik.


  Maak melding

 12. @BIGI SMA

  Mijn scenario zal ook vast niet zo simpel zijn 🙂

  Maar stel dit eens voor…

  ————————————————–

  1). De bank verkoopt 1.000.000 aan een malafide opkoper (een ondernemer die zich succesvol heeft kunnen intekenen op de veiling).

  ————————————————–

  2). De opkoper betaald 5.5 SRD per USD en verkoopt deze op de zwarte markt voor 5.75 SRD (winst!).

  ————————————————–

  3). Van de winst koopt hij de eerstvolgende keer wederom USD’s bij de veiling – tegen een nog hogere koers (winst!).

  De bank gaat nu ook opkopen op de zwarte markt – en koopt haar eigen dollars terug, die ze even daarvoor aan de opkoper hadden verkocht (winst!).

  ————————————————–

  4). Etc… Door het geld te laten rouleren binnen het zelfde systeem, komt het telkens bij de opkoper terug met steeds meer winst; van de winst koopt hij dollars – en het verhaal herhaalt zichzelf…


  Maak melding

 13. @Paul,

  Zimbabwe stapte in 2009 ook over op de Amerikaanse munt om een eind te maken aan de hyperinflatie van de eigen Zimbabwaanse dollar: er werden op een gegeven moment briefjes van 100 triljoen gedrukt.

  Mocht suriname de dollar invoeren, dan geeft het de controle over zijn munteenheid uit handen: die ligt bij de Fed in Washington. Diens monetaire beleid, als centrale bank van de VS, is logischerwijs gericht op Amerika en niet op Suriname. Dat betekent dat aanpassingen in het beleid nadelige gevolgen kunnen hebben voor de Suriname economie. Bijvoorbeeld als de Fed besluit de rente te verhogen, terwijl de Surinaamse economie juist baat heeft bij een lage rente.

  Ook is de vraag: hoe komt Suriname aan voldoende dollars om de geldautomaten mee te vullen? In Zimbabwe ontstond bijvoorbeeld een tekort aan kleingeld, waarna winkels prijzen omhoog gingen afronden. Daarover zal Suriname afspraken moeten maken met de Fed, als die daar voor voelt.

  En vergeet niet de handelspositie van Suriname komt ook in gevaar met de dure dollar.

  Met andere woorden, dit is een krankzinnige plan.


  Maak melding

 14. Wij zitten in de put.Hoe diep?Op de bodem.Wie kan ons eruit halen.Niemand!Dit is een oud surinaams spelletje.
  Wat er nog toegevoegd aan kan worden.Wie heeft ons erin gezet?
  Bouta en zijn apostelen! Dit is de rekening die betaald moet worden als je als volk voor moord en brand hebt gekozen.


  Maak melding

 15. @Koos

  Ik ken de nadelen maar er zijn ook landen waarbij de dollarisatie wel is gelukt. Geef mij 1 reden waarom we er vanuit mogen gaan dat de SRD stabiel zal worden. Op dit moment gaat hij nog verder onderuit. Je weet dat in de bouw je geen offerte meer krijgt in SRD’s behalve voor wat simpel werk? Het is allemaal USD.


  Maak melding

 16. Paul, het is front ook gelukt om de srd stabiel te krijgen. Populisme prevaleert boven realisme in su. Men weigert om pijnlijke maatregelen door te voeren.
  Cambios moeten oa gesloten worden.


  Maak melding

 17. Bron Bere,
  Daaraan had ik ook gedacht en het zal me niet verwonderen als het niet om een malafide handelaar gaat, maar slechts een scenario van het paarse kliekje om munt te slaan uit de huidige situatie.

  Er is geen transparantie te bespeuren bij het proces van valutaveiling, nu wil men dollars tegen de straatkoers kopen om die met verlies te veilen.
  Ik vraag me af welke paarse koe van zondag op zo een staatsoliedomme idee is gekomen???
  Offff, er is weer een gat ontdekt om op een snelle manier gebruik te maken van de gelegenheid om een grote njang te maken en het volk te beduvelen.
  Het land is al failliet dus halen wat eruit te halen valt denkt het paarse kliekje.


  Maak melding

 18. Laatste veilingkoers is 5, 28..
  Bouta gaat mensen hun tegoeden in vreemde valuta lenen. Vrijwillig verplicht.
  Sa wo doe now..
  De ministers en de parlementariers zijn ook naarstig opzoek naar vreemdgeld.
  Voorzichzelf…. ze willen die fucking srd ook niet.


  Maak melding

 19. @Koos,
  Als je geen Surinamer bent heb je niets te zoeken op dit forum.
  Veel zal je niet snappen maar altijd klaar staan met ondoordacht commentaar.
  Laat dit forum voor Surinamers.
  Ga naar nu.nl daar kan jij je ei kwijt.
  Of bij man zoekt man


  Maak melding

 20. Als ze nou verkiezen om de individuele reiziger 50 euro en een gezin 100 euro verplicht te laten wisselen, dan krijgen ze wel zo’n 25000 euro per week binnen.


  Maak melding

 21. De CBvS gaat zelf de markt op om usd te kopen, maw de CBvS heeft onvoldoende usd in kas voor de valutaveilingen en krijgt onvoldoende steun en input van de lokale banken en de cambios. Uit arren moede gaat de CBvS zelf als bank en cambio fungeren.
  De nood is hoog.


  Maak melding

 22. Nooit geweten dat vrijheid van meningsuiting gekoppeld is aan afkomst. Maak jezelf niet zo belachelijk alsjeblieft. En voor je probeert ook mij de mond te snoeren (wat je overigens niet zal lukken!): ik ben een geboren Surinamer en trots op mijn afkomst maar absoluut niet trots op de door vele Surinamers getoonde DOMHEID!!!


  Maak melding

 23. Poenta, vrijheid van meningsuiting is gemeen goed. Gelukkig wonen wij niet in Iran of Noord Korea. Maar voor je gemoedsrust, Koos is 100% Surinamer. Je hebt Surinamers in alle kleuren en maten. Of ga je daar ook een onderscheid in maken beste Poenta ? Als je niet erg vind neem ik nog een hapje van mijn zuurkool met worst.


  Maak melding

 24. 1. Weten die jongens van de Centrale Bank wel wat “openmarkt transacties” betekent? Die grapjassen daar nemen het letterlijk. Dit zou ik ook op een tentamen hebben gezegd als ik niets geleerd had.
  De nood moet ONGELOOFLIJK groot zijn als de Centrale Bank buiten het formele circuit om gaat handelen. Is dit niet in strijd met de Bankwet?
  Ik zal niet alleen commentaar leveren, maar ook een bijdrage: geef SBC’s uit. Nederland deed dit ook tot september 1989 (of 1990). Alleen heetten ze hier NBC’s
  2.”is de Bank zich volledig bewust van het belang van ondersteunend monetair en fiscaal beleid om de totale vraag in de economie te beheersen.”
  Ook hier monetair beleid ok, maar fiscaal beleid is een zaak van de politiek.
  Ergens anders las ik dat Hoefdraad “soft loans” (lzeer lage rente, lange aflossingstermijn) van de IDA wil. Als je bij de IDA terecht komt moet de nood heel hoog zijn. Daarom vind ik het flauwekul dat er vervolgens wordt geroepen wat er met de leningen zal gebeuren.


  Maak melding

 25. kan nooit dat je surinamer bent.je gaat je zelf nooit beledigen zoals “suris zijn eigenwijs”.dus hou jezelf voor de gek.surinamer wannebe!


  Maak melding

 26. Beste Paul, ik doe een moord voor goede surinaamse vleesworst. Zelfs die overtreft de Hema. Maar idd vanavond hadden we Hema worst op het menu.


  Maak melding

 27. Beste Paul ik doe een moord voor goede surinaamse vleesworst. Zelfs die overtreft de Hema. Maar idd vanavond hadden we Hema worst op het menu.


  Maak melding

 28. De awaries kunnen doen wat ze willen alle scenario,s worden bedacht om het land te destabiliseren,via sociale media,s worden leugens en halve onwaarheden op een slinkse wijze verspreid ,een bedenksel van hun wetenschappelijk bureau ,en dat noemen ze constructief oppositie voeren,ze willen niet het land vooruit helpen alleen hun eigen zakken vullen,en dat hebben ze gedaan sinds ze voet aan wal hebben gezet,vandaar dat ons geliefde land nooit een eenheid zal worden,de grote fout die gemaakt is dat sommige mensen na het beëindigen van hun contract terug gestuurd moesten worden,dan was Suriname als land veel verder,maar wat nog niet gebeurt is kan nog gebeuren,gemaakte fouten moet j naar mijn inziens kunnen herstellen misschien is, de tijd daar nog niet rijp genoeg ervoor,men geeft hen nog het voordeel van de twijfel om hun mentaliteit te veranderen,persoonlijk vind ik dat tijdverspilling ,want iemands mentaliteit en karakter kan j niet veranderen,en het duivels dilemma waarin Su in verzeild is geraakt ,dat bundelen ze met andere pol partijen die ze niet door hebben,want hier en daar strooien ze stroop om andere vliegen aan hun kant te krijgen en daarin zijn ze er redelijk in geslaagd,vandaar dat de opbouw van het land stagneert op alle fronten.maar voor hoe lang nog jou can foul Some people sometimes but jou cannot foul all THE all THE people all THE time,time Will tell


  Maak melding

 29. Na de slavernij hadden de Nederlanders voor repatriëring moeten zorgen met een oprotpremie.
  Dan was vandaag de dag Suriname een bloeiend, welvarend land.
  Dat is de grootste fout die de Nederlanders hebben gemaakt
  en anno 2016 is alle vooruitgang teniet door ex slaven.

  Want sommige nazaten dromen van Dubai. Maar als ze wakker worden zijn weer beland Mozambique/surzambique


  Maak melding

 30. De Surinaamse dames lusten geen Surinaamse bloedworst meer???
  Ze lusten alleen bloedworst die door euro’s zijn gekocht en meegenomen naar Suriname.


  Maak melding

 31. Zonder goed beleid wordt SU steeds armer. Veilingen of niet. Zonder export lopen de problemen verder op door nieuwe leningen. En die nieuwe leningen doen de waarde van de SRD verder dalen.


  Maak melding

 32. je kunt allerlei strategiën toepassen,maar de waarde daling kun je niet meer tegenhouden..

  de s.r.d is geen cent meer waard..

  dagelijks brokkeld het af naar nul..

  de tegen waarde is er niet ,,de bank is leeg geroofd,geen enkele dekking door de banken..

  de suri goud is weg gedragen door de lijder en handlangers..

  er waren hele grote staven weg gebracht naar Curacaou op een kleine boot die aldaar was aangehouden met al die blokken goud verder werd er niks meer van gezegd..

  die lul zei dood leuk,,,mi no sabie,,,


  Maak melding

 33. Als ik een kleine paarse stemmer bent wat zou ik denken. Volgens kranten berichten zou ik woonruimte voor minder dan partikulier huur hebben gekregen. Ik kan mijn zes kinderen in huis hebben.
  Nu het nijpend wordt krijg ik voedsel pakketten voor een halve prijs. Ik heb een baan bij de overheid. Niet veel geld maar genoeg om ervan te leven. Ik hoef niet meer schoolgeld te betalen. Mooi mee genomen. NDP schreeuwt om de electriciteit en water gelden lag te houden voor ons.Weer een plus.
  Zo laat het maar stormen daar boven in de volksvertegenwoodiging en in de kranten. Hofwijks heft maar 30 mensen voor zijn demonstratie.
  Volgende keer stem ik weer paars.
  Als iets wil veranderen moet je hier veranderen.
  Zo paars zorg voor mij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.