‘Politiek bedreven met slavernijverleden’

70

PARAMARIBO, 4 apr- “Nu wordt er politiek bedreven met het slavernijverleden.” Dit stelt voorzitter Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden, LPS. Het Comité Slachtoffers & Nabestaanden van Politiek Geweld in Suriname wil dertig juni als ‘dag van nationale rouw’. Spiritueel bezien is dat fout.

De dag van dertig juni wordt aangenomen als dag voor spiritueel bezinnen op één juli, Emancipatiedag. “De koppeling van het beoogde doel van het comité doet geen recht aan de beide historische gebeurtenissen, zakelijk niet en vanuit de emotioneel spirituele beleving al helemaal niet”, stelt het LPS in een door de Ware Tijd gepubliceerde brief. Dertig juni dreigt nu oneigenlijk gebruikt te worden.

“We mogen niet uit het oog verliezen dat nog geen genoegdoening door Nederland heeft plaatsgevonden voor gepleegde misdaden tegen de menselijkheid. Er zijn door Nederland nog geen consequenties verbonden aan de uitspraken van de VN dat trans-Atlantische slavenhandel, slavernij en kolonialisme in 2001 als misdaden tegen de mensheid zijn verklaard”, stelt Biekman in de brief.

Bekijk ook:

70 REACTIES

 1. Wat is het probleem? Ik ben niet in de rouw. Behalve voor het land dat ons is nagelaten door onze voorouders en dat wij op deze manieren ruïneren. Waar zijn wij nou helemaal mee bezig? Voor de gekhouderij. Kom met iets positief. Zet een universiteit op in het gedachtegoed van de voorouders en leidt mensen op missie: onrecht moet in alle vormen bestreden worden n


  Maak melding

 2. Biekman
  Welke genoegdoening zoek je sukkel.
  Ga werken sukkel. Je moet je naam veranderen in Idi Amien. Je moet blij zijn waar je nu woont, anders liep je ergens in Oeganda


  Maak melding

 3. Niet China of India, maar Oeganda is het land met de grootste economische groei tot aan 2020. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde Atlas of Economic Complexity, een nieuwe index voor toekomstige groei, opgesteld door onderzoekers van het Harvard Center for Economic Development.

  Afrika is ‘booming’. Na Oeganda volgen in de top-7 van snelste groeiers tot aan 2020 Kenia (op plek twee), Tanzania, Zimbabwe, Madagascar, Senegal en Malawi. Pas op de achtste plek is een niet-Afrikaans land te vinden: India.


  Maak melding

 4. Gaaaaaap, lekker belangrijk.

  Deze mevrouw heeft een dagtaak en verdient goed geld met het exploiteren van de ellende van haar voorouders

  Get a real job.


  Maak melding

 5. Falasha
  AFRIKA de REUS die Slaapt, totdat het CONTINENT Ontwaakt door Bewustwording van zijn Volk . AFRIKA UNITE .

  Don’t hold your breath….


  Maak melding

 6. Falasha jouw Afrika zal nooit meer ontwaken. Massaal proberen de afrikanen het continent te ontvluchten. Zie de bootjes richting Italië.

  Afrika is ook 1 grote racistisch bolwerk. Broeders die elkaar te lijf gaan met kapmessen alleen enkel omdat ze tot een andere stam behoren. Om maar niet te spreken over albino’s en de moraliteit vd gemiddelde afrikaanse leider. Afrika is kansloos.


  Maak melding

 7. sme begint ook op afrikaaaa te lijken ,,alleen kunnen ze niet meer vluchten uit sme naar het beloofde land..,,,aan de noord-zee..

  wij zijn de gevangenen in ons eigen grond gebied.


  Maak melding

 8. Suri is de Afrikaanse Dubai. In Su heeft Misikubai de status van Obama.Geruchten gaan dat hij de nekst president wordt van deze Afrikaanse Dubai.


  Maak melding

 9. De afstammelingen van het slavernij verleden voor hun part mag het elke dag van het jaar een vrije dag zijn . Lekker niet werke en een voedselpakket in ontvangst nemen en trots zijn als de armsten onder de armen gekend te worden.

  LAAT DE ZIELEN VAN JE VOOROUDERS MET RUST!!!!
  Go wroko!
  Slavernij is al eeuwen afgeschaft!!


  Maak melding

 10. Als we de geboortedag (13 okt.) van Baas uitroepen tot dag van nationale herdenking en nationale rouw, slaan we drie vliegen in één klap;
  1. De mensen zonder verstand of een greintje ethiek kunnen zich dan uitleven in nyan dringi en prisiri uitspattingen, dat Baas die dag geboren is.
  2. De mensen met verstand, die normale menselijke waarden en normen hanteren in hun dagelijks leven, kunnen op die dag rouwen dat een onmenselijke geest, na eerst opgedoken te zijn in Duitsland, uitgerekend in Suriname gereincarneerd is in Baas ( der Führer 30 april 1945 ood, de Baas geboren 13 okt. 1945).
  3. Iedereen van de totale bevolking kan op zijn eigen manier gedenken in hetzelfde tijdbestek als baas geleefd te hebben in Suriname.


  Maak melding

 11. @koos@HenkMolenaar,Afrika is als een kind,dat in bewustwording groeit met alle pijn en misère,sedert de eerste europeanen ,voet aan land zette,verdeel en heerst ,tussen de verschillende stammen(corruptie)brachten en als dominee en koopman kwamen,en als doel om het Continent te ontwrichten,(SCRAMBLE OF AFRIKA ) zogenaamd om moraal te brengen, terwijl ze daar al duizenden jaren in hun koninkrijken dáárvóór al, in UBUNTU leefde met Elkaar,fauna en flora en de Kosmos(YAHWEH),met muziek als bindmiddel en hun Apintiedrum als communicatiemiddel met elkaar,in kinderlijke eenvoud met de natuur zoals de Tasmanen,Indianen enzo,dat ze nu massaal naar Europa(Westen) komen,om materialisme na te jagen,hoor bij dat proces van bewustwording dat het geen paradijs is in het Westen,zoals in films(reclames,hollywood)word getoond,maar keiharde werkelijkheid en teleurgesteld terugkeren,om te helpen AFRIKA op te bouwen met hun goede en slechte ervaringen,in het rijkste Continent aan grondstoffen en met UBUNTU als hun ROOTS.


  Maak melding

 12. Barryl Biekman onze pepernoot van de week
  Dat de Sinterklaas polemiek e.e.a. los heeft gemaakt in ons Multi Culti landje, dat heeft u deze week kunnen constateren. Terwijl er in 3 dagen ruim een miljoen mensen via Facebook lieten weten dat Sint en zijn zwarte knechten een nationaal erfstuk zijn en niemand maar dan ook niemand zich daar mee moet bemoeien, al helemaal niet een vrouwtje uit Jamaica in eerste instantie als VN vertegenwoordigster optredend maar later, toen bleek dat de Nederlandse Leeuw weer eens voor het eerst zijn kunstgebit liet zien opeens verdwenen was, was er opeens dat “WIJ”gevoel.( dat wij bij de G.N. redactie zo vaak missen ) . Zo maar een paar honderd demonstranten op het Malieveld, kom er maar eens om als bezorgde Nederlander als het om echt belangrijke zaken gaat, zoals de gevaarlijk groeiende macht van Europa, waaraan onze gekozen volksvertegenwoordigers steeds meer aan toegeven. Ruim 3 maanden deed het BurgerforumEU er over om ruim 50.000 handtekeningen bij elkaar te schrapen om de Tweede kamer te bewegen eens uitvoerig te laten debatteren over hoever wij onze nationale macht nog verder moeten afstaan aan Brussel. U ziet waar onze prioriteiten liggen, Onze lezer Theo stuurde ons zojuist zijn visie op het Zwarte Piet gebeuren en wordt u nog eens op een nadrukkelijke wijze gewezen op de waanzinnige kolder welke in ons land toeslaat als het gaat om ons koloniaal verleden en daarmee ook de nazaten van Zwarte Piet.

  Aan de basis van het Zwarte Pieten geleuter bij de VN staat ene Barryl Biekman. Ze heeft wat rond gestapt in de Haagse politiek, ja het is een hele dame geworden, nou ja geworden we hebben het er “zelf” helaas een hele “dame” van gemaakt. Ze kwam als Surinaamse binnen bij het toenmalige Gemeentelijk Woningbedrijf van Den Haag onder vlag van positieve discriminatie, die in die tijd in opkomst was en daar heeft ze gretig gebruik van mogen maken. Ze kon HELEMAAL niets, maar deed alles goed en iedereen vond alles prachtig wat ze deed. Want als er commentaar was op haar doen en laten dan kreeg de wethouder dat te horen en dan zwaaide er wat, want ze moest toch haar plaatsje veroveren in onze blanke maatschappij en op het laatst had Barryl alleen nog maar een grote SLABEK. Dat Barryl zich inzet voor de vertrapte zwarte medemens, mag duidelijk worden uit de volgende brief.

  Dus Barryl heeft haar plaatsje wel veroverd in onze maatschappij en de hele familie (generaties) heeft al goede plaatsjes “”verdiend”” in die slechte blanke maatschappij. De maatschappij van de Blanka’s blijkt dus nog niet zo slecht te zijn als je die maar zelf naar je hand kunt zetten en alles wat je nog niet naar je hand heb kunnen zetten is slecht en je blijft erop timmeren, zoals je in de begin jaren hebt mogen leren.

  Maar toch is er een grens te ontdekken in het moraal van Barryl en die grens is de zelfde grens als bij zo velen van dit soort beroepsmatige ““vrijheidsstrijders”“. Via de Stichting Sophiedela maakt zij pas sinds 2011 bezwaar tegen de beschilderingen op de gouden koets. ( zie video aan het einde van dit artikel ) Waarom dit pas in 2011 gebeurd is voor mij een raadsel, daar Barryl als Rijzende Politieke Ster in de stad Den Haag deze discriminerende koets toch echt diverse malen van dichtbij heeft mogen aanschouwen en misschien zelfs mogen aanraken, maar dat terzijde.

  Barryl heeft in het geheel geen kritiek op de rol op het verleden van dat NEP koningshuis. Een verleden dat bestaat uit een groot trots Slavenhandelshuis, één van de grootste slavenhandelaren ter wereld en ze waren de laatste die de slavenhandel afschaften en dat tegen wil en dank. Op dat NEP instituut heeft ze geen enkel punt van kritiek en ze schud ze onderdanig de handjes zo ze dat ook in het verleden heeft gedaan, staat graag met ze op de foto, ze lacht ze toe en ze is ook blij ze te zien bij de onthulling van de wel verdiende slavenmonumentjes.

  Maar het is altijd zo geweest en is een slechts kwestie van kennis van taal en gebruiken: – In de slaventijd waren het landgenoten die de toekomstige slaven de boten opdreven – er waren Turken die zorgden voor slechte woon- en werkomstandigheden voor landgenoten. – dus neem Barryl niets kwalijk, ze is gewoon het zoveelste product van de evolutie waar we niet beter van zijn geworden onder leiding van degenen die eraan hebben verdiend.

  Nee, Barryl laat je eens naar beneden zakken door een schoonsteen en loop daarna eens mee als zwarte Piet in de Sinterklaas optocht en vergeet niet je hele familie langs de route uit te nodigen net als voor een baantje. Doe dan eens een verslag in die stichting van je en bij de VN, je bent zo’n verschrikkelijk hypocriet en je hebt die positieve discriminatie weer eens in het negatieve daglicht gezet.

  Het weggooien van geld voelt de burger direct aan en positieve discriminatie was daar één van. Barryl je bent een weg gooier! Met andere woorden, een PEPERNOOT


  Maak melding

 13. @Ray”Africa Unite is soon Come,op komst, en wordt bespoedig als de Babylonische dollar valt,en Afrikanen zich niet laten misbruiken door het Westen,of zoals boko haram door rijke Arabische landen,om verdeelheid te brengen op het Continent .”There be no more Corruptie, the Day the dollar die ” Peter Tosh.


  Maak melding

 14. Henk en Koos, het heeft geen zin om over Afrika met jullie in discussie te gaan, jullie hebben nu eenmaal diepgewortelde, racistische vooroordelen over Afrikanen.

  Hoe het komt dat Afrika is zoals het nu is, daar willen jullie je niet in verdiepen, dat dezelfde of even erge misdaden tegen de menselijkheid elders op aarde voorkomen of niet zo lang geleden voorkwamen (b.v. Duitsland) of elk moment weer kunnen voorkomen (zie Donald Trump) interesseert jullie geen moer, in jullie ogen zijn alle andere landen altijd economisch al ontwikkeld geweest, alle andere landen namen en nemen de mensenrechten in acht, genocide komt en kwam alleen in Afrika voor en dat komt volgens jullie omdat Afrikanen tot niets goeds in staat zijn (Mandela is in jullie ogen vast wit) en zich nooit zullen ontwikkelen, alleen maar omdat ze nu eenmaal Afrikanen zijn en tot niets goeds in staat zijn.

  Ik zou in de woorden van Henk en alle gebieden op aarde in gedachten willen zeggen ‘droom maar lekker verder’ wanneer je in een bepaald gebied woont en denkt dat er in jouw land en jouw leventje nooit veranderingen zullen komen net zoals jullie denken dat ze nooit in gebieden en bij mensen elders in de wereld zullen voorkomen. Goede en slechte veranderingen wel te verstaan.


  Maak melding

 15. @henk molenaar
  Jij hebt natuurlijk zoals alle misbruikers liever dat zulke schandelijke tories in de doofpot verdwijnen.
  Dus gewoon erkennen dat er misbruik is gemaakt van mensen. Dat is góed voor jou geweten.


  Maak melding

 16. Loyd
  @henk molenaar
  Jij hebt natuurlijk zoals alle misbruikers liever dat zulke schandelijke tories in de doofpot verdwijnen.
  Dus gewoon erkennen dat er misbruik is gemaakt van mensen. Dat is góed voor jou geweten.

  Beste lloyd,

  Er zijn de afgelopen 20 jaar meer Afrikanen door Afrikanen vermoord dan door blanken in de afgelopen 400 jaar,


  Maak melding

 17. Afrika is BOOMING! Ja hoor, met duizenden tegelijk proberen ze via de Middellandse Zee het blanke westen te bereiken, want daar Is meer te halen! Als ze het zo goed hadden in hun thuisland, waren ze wel gebleven.


  Maak melding

 18. Stille
  Afrika is BOOMING! Ja hoor, met duizenden tegelijk proberen ze via de Middellandse Zee het blanke westen te bereiken, want daar Is meer te halen! Als ze het zo goed hadden in hun thuisland, waren ze wel gebleven.

  Je slaat spijker op zijn kop. Met honderdduizenden ontvluchten ze het verloren continenten dat wordt vernietigd door stammen oorlogen, corruptie en analfabetisme en naar het racistische westen.


  Maak melding

 19. Moeten we ook geen genoegdoening zoeken waar slavernij eigenlijk begon waar negers werden geroofd door negers en aan blanken werden verkocht.Laten wij ook onze stem horen over wat er vandaag nog gebeurt.Boka haram is er een levensgroot voorbeeld van.Als wij dit niet achter ons willen laten zal het ons blijven achtervolgen.Wan ogri tja wan bun anders waren wij vandaag niet in Su.


  Maak melding

 20. @Henkes, Falasha, Stille en Loyd,

  We zouden ook hardop kunnen roepen dat de bakra’s dood en verderf hebben gezaaid in Afrika en in west- midden- en zuid Amerika en ongestraft piraterij en slavenhandel hebben bedreven, waarbij mensen op brute wijze mensen werden vermoord, mishandeld en onteerd.

  Als je geschiedenis kent weet je dat de Afrikanen zelf de grootste slavenhandelaren waren. Het was in Afrika big business en de 12 miljoen slaven die vanuit Afrika naar de rest van de wereld werden vervoerd door Europeanen waren gevangen genomen en verkocht door Afrikanen zelf. En er zijn in 1994 (nog niet zo lang geleden) werd in Rwanda meer Afrikanen vermoord door Afrikanen (1 miljoen in 4 weken!!) dan in een paar honderd jaar door Europeanen. Afrika is niet BOOMING. Ze zijn reddeloos verloren voor de komende 200 jaar.


  Maak melding

 21. @ Koos,

  Je hebt helemaal gelijk.Net zo gelijk als de Surinamers zelf, want die hoor je nooit over het slavernijverleden. Het zijn juist die mensen in Ptata die zich daar druk over maken. Ik denk dat zij een aangeboren minderwaardigheidscomplex hebben en daardoor iedere keer het vuurtje weer opstoken.


  Maak melding

 22. Om maar dichterbij huis te blijven.Om maar geen hindoestaan als president van Sur.te hebben,hebben de Suri’s massaal gestemd op uitzichtloosheid.Patrick Kensenhuys kan heel wat van vertellen.Ook Sur.is nu booming.


  Maak melding

 23. @Jacobus

  Hahahaaaaaa….Suriname is ook booming netzoals Afrika ,zeg dat en zie hoe blij paarsen hier zijn met deze oerstomme vergelijking….zeg maar Afrika is net als Suriname of Suriname net als Afrika..en de paarsen zijn heel tevreden.
  .


  Maak melding

 24. @Falasha
  Ga het net surfen.Je zal merken dat de afrikanen hun land ontvluchten en bereid ziin hun leven te wagen als ze maar in 1of ander westerse land als vluchteling in kampen hun hele leven Mogen doorbrengen!!


  Maak melding

 25. Koos en Henk Molenaar, willen jullie dat we een ‘Welles Nietes spelletje’ gaan spelen m.b.t. de misdaden, die in de verschillende werelddelen gepleegd werden en nog steeds gepleegd worden, om aan te tonen waar de grootste misdadigers vandaan gekomen zijn en nog steeds komen? Ik heb geen zin in die onzin. Als jullie er gelukkig van worden door de misdaden door jullie ‘soort’ gepleegd weg te moffelen en de misdaden door anderen gepleegd onder een vergrootglas te houden, dan mogen jullie dat van mij.


  Maak melding

 26. Beste Henkes,

  Slechts 9 procent van de wereldbevolking is blank,.

  Zoek eens een andere bevolkingsgroep ( soort) als zondebok voor alle rotzooi in de wereld


  Maak melding

 27. @ Henk molenaar ,

  Durf jij t woord blank tot wit te vervangen? Of voel je jezelf dan minder superieur ?
  Je bent gewoon een zwarte mensen hater. Waarschijnlijk om je eigen vuile was te verbergen of minder erg te doen lijken…… Henk …. De Afrikanen hun ogen zullen open gaan, daar ze op t rijkste continent op aarde leven. Dont hate me white man 😉. Of moet ik t clean( blank ) man noemen……


  Maak melding

 28. Het is gewoon waar dat blanken enorm gefocused zijn op geld. En dat geld de tool van de duivel is dat weten we allemaal. Kijk maar naar de huidige duivel in Suriname. Hij heeft al het geld geroofd en in Zwitserland gestald. Z’n blanke Zeeuwse afkomst zegt genoeg.
  Al die blanken leven voor geld. De fiscus in Nederland heeft dat door. Ze zeggen ook, als ke een blanke wil raken, moet je hem kaal plukken. Een kaalgeplukte blanke is erger dan een bedelaar. Meestal pleegt hij zelfmoord.


  Maak melding

 29. Parinaga, TutupMulut, Verdeel en Heerst….

  Typische gevallen van minderwaardigheidscomplex….

  Voor de goede orde: ik haat niemand geen witten, zwartenn, gelen, bruinen en roden,

  Wordt alleen een beetje moe van dat blanken bashing hier.

  Jullie zouden je energie beter kunnen besteden, levert meer op. Is maar een tip.


  Maak melding

 30. @ Henk molenaar,

  Thanks voor je tip. Ik had van jou eigenlijk een intelligenter antwoord verwacht. Er bestaan slimme en domme racisten. Welke van ze ben jij……😁


  Maak melding

 31. @ We,

  Ik zou als ik jou was onmiddellijk een enkele reis Zimbabwe boeken. Een van de meest groeiende economiën ter wereld? Welke onzin lees jij allemaal? Ze vreten in Zimbabwe hun eigen stront. Zo arm als kerkratten. Waarschijnlijk hebben ze het alleen over die fossiel Mugabe, die zich stinkend verrijkt heeft over de ruggen van zijn volk, niet over Zimbabwe zelf.. Daar is Bouterse niets bij!


  Maak melding

 32. @koos@Henk@Henkes heeft gelijk,dat jullie diepgewortelde,racistische vooroordelen over Afrikanen hebben,jullie bagateliseren, en verkleinen de veroorzaker,verdeel en heerstpolitiek (oorzaak en gevolg )en de gevolgen corruptie, armoede vergroten jullie om te verwijzen ,zoals dagelijks via de media over het Continent, b.v.Rwanda, dat de Belgische koning Leopold1 en elites,de veroorzakers van verdeeld en heerstpolitiek tussen stammen,genocide pleegde om zijn macht te behouden,sinds Europa, AFRIKA heeft verdeeld in stukjes als een taart en structureel heeft ontwricht,de gevolgen alleen maar ellende,ook na de dekolonisatie. @Ray,door brainwashing,armoede en oorlog krijg je vluchtelingen overal,en met geleend geld voor mensensmokkelaar zitten ze (vast)gevangen in kampen,de enige die voordeel hebben zijn de corrupte machthebbers, wapenindustrie en multinationals die landroof plegen,ivb grondstoffen en vruchtbare gronden voor westerseconsumtie,want in troebel water is het goed vissen. AFRIKA, de REUS die Slaapt,Tot dat het Continent ontwaakt,door BEWUSTWORDING van ZIJN VOLK .


  Maak melding

 33. Falasha als Afrika er morgen niet meer is is er geen haan die ernaar kraait. Wake up beste man. Ze hebben hun eigen glazen ingegooid.


  Maak melding

 34. In januari 2000 vond in Harare, Zimbabwe, de trekking plaats van een loterij, georganiseerd door de Zimbabwe Banking Cooperation (Zimbank), een bank die gedeeltelijk in staatshanden is. Daarna bracht de bank de volgende verklaring uit namens Fallot Chawawa, de man die de leiding had over de loterij: ‘Fallot Chawawa kon zijn ogen nauwelijks geloven toen het lot waarop de prijs van 100 duizend Zimbabwaanse dollar was gevallen werd overhandigd en hij daarop zag staan: Zijne Excellentie R.G. Mugabe.’Stom toeval, hield Zimbank vol.

  In Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm (de pas verschenen Nederlandse vertaling van Why Nations Fail) houden Daron Acemoglu en James Robinson het erop dat we hier het ultieme symptoom zien van de institutionele malaise die van Zimbabwe een van ’s werelds armste landen maakt: dat de man die sinds 1980 op al dan niet legale wijze over Zimbabwe regeert zelfs kon regelen dat hij een loterij won.

  Falende politieke en economische instituties liggen aan de wortel van onderontwikkeling en van de verschillen tussen arm en rijk in de wereld, zo betogen Acemoglu (econoom, verbonden aan Massachusetts Institute of Technology) en Robinson (econoom en politicoloog, verbonden aan Harvard University). En vice versa: een politiek systeem dat niemand uitsluit of uitbuit alsmede een economie die eigendom en investeringen beschermt, innovatie bevordert en kansen aan allen biedt, vormt de sleutel tot langdurige welvaart. Essentieel vinden de auteurs het dat er ruim baan is voor creatieve destructie: een permanente stroom van nieuwe vormen, gedachten en technieken die de oude vernietigen.


  Maak melding

 35. blikskottel

  “Why nations fail” ook te koop in het Nederlands ” Waarom sommige landen arm zijn en andere niet”.ISBN 978 90 468 1372 0

  RobG zeker goede literatuur voor U, interessanter dan Piketty


  Maak melding

 36. @JoJo
  Krijgt “onze” RobG het nog druk als hij ook (het door jou aangehaalde boek) Gowtu (Jeroen Trommelen) nog moet lezen!


  Maak melding

 37. @Stille,klop wat je zegt,niet allemaal kennen hun roots de afgelopen duizendenjaren,vandaar pronkgedrag,hebzucht naar het materialisme ten koste van hun bradas en sisas,hangjongeren en moreelverval(teksten rapmuziek) omdat ze hun Afrikaanse roots levensfilosofie UBUNTU sakafasigedrag (ik leef,omdat wij leven,ik ben,omdat wij zijn) niet (meer)kennen, en hebben het, ik gedrag,bigifasi,westersefilosofie (ik ben,omdat ik leef) individualisme ( matererialisme) overgenomen via holywoodfilms en het onderwijssysteem.@koos,AFRIKA gaat er altijd zijn,want het is de geboorteplaats van de Mensheid, ” De eersten zullen de laatste zijn,en de laatste zullen de eersten zijn “


  Maak melding

 38. @Falasha
  De schuld heden dat AFRIKA niks van gemaakt heeft moet je niet bij anderen zoeken maar bij de afrkanen zelf. die gescheurd wordt door home grown terroristen. Wij zijn van getuige ho0e ze elkaar afmaken .Bijna 500 eeuwen later en ze zijn blijven steken in de stenen tijdperk.Voor hun is de klok stil blijven staan maar voor de rest niet!


  Maak melding

 39. Beste Henk Molenaar, die 9% heeft wel 90% van de wereld gekoloniseerd en dat hebben ze niet met zachte hand gedaan, want niemand bij zijn gezonde verstand wil gekoloniseerd worden, dat wilden jullie toch ook niet? Alhoewel er uiterlijk tussen jullie en Duitsers geen verschil is, hadden de Duitsers er geen moeite mee jullie te beschieten en vergassen als jullie het in je blanke kop haalden je tegen hun bezetting te verzeften. Je moet echter niet denken dat jullie een haar beter zijn dan Duitsers en Belgen, want jullie twee hebben met even veel gemak of zelfs veel makkelijker hele volksstammen, die niet op jullie lijken, in Afrika en Indonesië omgebracht, als zij het in hun hoofd haalden om zich tegen jullie bezetting en onderwerping van hun gebied te verzetten. Nogmaals Henk, droom maar lekker door dat jij en je ‘soortgenoten’ beter zijn dan de rest van de wereld en dat jullie moreel ethisch op een hoger plan staan dan de rest.

  Henk, als reactie op jouw schrijven zou je misschien de indruk kunnen krijgen dat ik iets tegen blanken in het algemeen heb, dat is niet zo, ik heb er slechts de pest aan wanneer mensen, maakt niet uit uit welke etnische groep, gaan doen alsof hun groep inherent beter is dan anderen.
  Als een Afrikaan, net als jij doet, even ongenuanceerd zou gaan vertellen dat Europeanen, gezien de daden van Hitler, slechter zijn dan Afrikanen, dan had ik hen ook op Idi Amin gewezen. Overal op aarde kom je moordenaars, uitbuiters, corruptelingen, kortom, ellendelingen tegen, net zoals je overal op aarde degelijke mensen aantreft.

  Jij scheldt b.v. vaak Bouterse uit, maar ik voel me als Surinamer niet geroepen hem, of welke andere politicus ook, te verdedigen, dat doe ik pas wanneer je alle Surinamers over één kam gaat scheren.


  Maak melding

 40. @Ray,ga het leven,de menselijke geschiedenis onderzoeken, dan zal je zien een hele grote puzzel, van verleden, heden en toekomst,die als een groteske klok draai,wentel en zichzelf herhaald,want de realiteit van het heden,is de uitkomst uit het verleden,en de toekomst van onzekerheid (angst)voor de degene,die het verleden hebben genegeerd en vergeten.de leugen regeert op dit moment, maar YAHWEH ZIJN Molen maait langzaam,maar zeker naar ZIJN GERECHTIGHEID .


  Maak melding

 41. ZIMBABWE
  HET VERHAAL OVER EEN DEMENTERENDE SENIELE OUDE MAN.

  Mugabe was not snoozing, he was nodding in agreement – minister
  2016-04-02 10:49 Africa News – News24
  Raadpleeg zelf (news24.com)


  Maak melding

 42. @ Peter Jackson,

  Gelukkig leg je de vinger op de zere plek. Maar als een neger een andere neger vermoordt of knecht, kijken de rest van de negers de andere kant op. Dan is het niet waar!


  Maak melding

 43. Idd en maar doorzeuren mijn god het is zeker vreselijk wat er 200 jaar geleden is gebeurd .overal in de wereld .blijf het in gedachten houden blijf het herrineren maar zie ook vooruit .met stil staan kom je niet voorruit .zo niet .en de meesten die zo’n grote mond hebben .die hebben zelf niks meegemaakt …zo komt dat land nooit vooruit wees een keer trots met borst vooruit en werk …werk voor jezelf voor je land zo bouw je …niet als je in het verleden leeft.


  Maak melding

 44. mooi gezegd hoor …..ohja Zwarte piet is trouwens de patroonheilige van de mijnwerkers ….het was pietje die door de schoorsteen moest om hem schoon te vegen die mijnwerkers zelf waren te groot vandaar dat die kleine jongen erdoor moest eenmaal beneden was hij zo zwart als roet vandaar de naam zwarte pietje wat weer is uitgegroeid tot wat het nu is ….totaal niks met discriminatie te maken ….maar blijf lang genoeg roeren in iets dan word het vanzelf een grote breipap .


  Maak melding

 45. Henkes, van mij mag je helemaal gelijk hebben met le zwarte pietenspel over het slavernij verleden naar alles wat blank is,
  Dat mij en en dat verleden relatief koud laat heb je ook helemaal gelijk aan, net zo goed dat het de huidige generaties Duitsers het niet kwalijk kan en wil nemen dat naast vele anderen mijn grootvader die ik nooit heb gekend het leven heeft gelaten in een concentratiekamp, maar of je nu gelukkiger wordt van al dat gelijk hebben betwijfel ik,
  dan liever in het heden “liever geluk dan gelijk”, zonder anderen daar mee te kort te doen en bewust te kwetsen, in het nu en morgen.
  En Henkes , wie zonder zonden is werpe de eerste steen


  Maak melding

 46. Als de slavernij niet was afgeschaft zou Suriname geen ontwikkelingsland meer zijn maar een 1e wereldland.

  Juist is na de slavernij bergafwaarts gegaan met alle koloniën. Het invoeren van contractarbeiders heeft ontwikkeling kunnen brengen maar deze is weer te niet gedaan door de nazaten van slaven middels roofmoorden, criminaliteit, verkrachtingen, drugsstaat enzzz.


  Maak melding

 47. Dus 30 juni, wordt weer een vrije dag in Sranang als het aan Biekman ligt. Biekman kijkt liever wat er nu gebeurt, en niet naar het verleden.Wij zijn nog steeds slaven in Su, en wel onder( lijding )van onze eigen pres, en dat is dubbel erg.
  Omdat hij ook een zwarte is als wij zelf, dat na K@ probleem !

  Ai baja sari tori.

  Jacko.


  Maak melding

 48. Afrika is geen Reus die slaapt.

  Deze Reus is eeuwen door de kolonisten onder narcose gehouden, maar is nu 60 jaar nadat er een begin is gemaakt met de dekolonisatie totaal ontwaakt en verrijst als een Fenix uit haar as. Overal waar je voet zet in Afrika is er niets anders dan een supersnelle ontwikkeling te merken die overal tastbaar is. In de verste dorpen is deze ontwikkeling zichtbaar door het verrijzen van gigantische gebouwen, scholen, universiteiten, handelscentra, en de daarmee gepaard gaande economische opleving. De bouw sector staat overal ter wereld bekend als 1 van de sterkste aandrijvers van de economie en dat is ook hier het geval.

  Afrika is booming!!
  Yes, i have seen it, and i also got a very good taste of it!!!

  Iedereen die vasthoudt aan het oude kolonialistische beeld van een Afrika dat hulpbehoevend is, is niet in staat om te zien over hoeveel survival skills de Afrikaanse bevolking beschikt.

  We were the 1st,
  We are the strongest,
  We will always survive
  Nothing can keep Us down,
  No force in this world can do that!!


  Maak melding

 49. Abaïsa

  “We were the 1st,
  We are the strongest,
  We will always survive
  Nothing can keep Us down,
  No force in this world can do that!!

  En Sinterklaas en de Paashaas bestaan ook….


  Maak melding

 50. @Jojo en @ blikskottel, namens RobG, bedankt dat jullie zijn niveau probeert op te krikken, door hem interessante literatuur aan te bevelen. Maar ik ben bang dat het aan dovemans oren gezegd is; du no du.


  Maak melding

 51. Aan Abaisa,

  Jammer dat de afstammelingen uit Afrika in Suriname nog niet zijn ontwaakt!!!! De klein reus ligt nog steeds in een hangmat.


  Maak melding

 52. Hans, waar heb ik Zwarte Piet genoemd, waar heb ik het Slavernijverleden genoemd? Ik heb het slechts over het gedrag van de mensheid in het verleden (en heden) gehad. Ik kan er niets aan doen dat ook blanken wreedheden op grote schaal hebben bedreven, ik kan er ook niets aan doen dat mensen hun verleden niet zonder meer vergeten, zoals alleen dieren van de laagste orde dat kunnen, wij mensen moeten leren uit het verleden om niet steeds weer dezelfde fouten te maken. Wij mogen als slachtoffers de daders vergeven als ze oprecht berouw tonen, maar we mogen niet vergeten.

  Hans, dat je niet over de ervaringen van je opa in de Duitse dodenkampen wil praten, wil nog niet zeggen dat jij en je familie dat vergeten zijn en dat heel Israël, die nu goede vrienden met Duitsland is, dat maar moet vergeten en moet doen alsof er nooit iets met Joden is gebeurd omdat ze naar de toekomst moeten kijken.

  Hans, je hoeft mij niet te geloven hoe erg Europeanen te keer zijn gegaan tegen mensen uit de rest van de wereld. Maar misschien geloof je het wel als je de BBC documentaire ‘What scientific racism did to the Blacks world wide” bekijkt. De documentaire is door blanken gemaakt en ook het lot van de Joden komt ter sprake hoewel ze meestal geen Blacks zijn. Hans ik wens je bij het bekijken van de documentaire veel ‘kijkplezier’ toe.

  Hans, nog iets; de Dooddoener ‘wie zonder zonde is werpe de eerste steen’ is aan mij niet besteed, omdat ik vind dat het gebruikt wordt door mensen die geen argumenten meer hebben om hun standpunt/gelijk te verdedigen..


  Maak melding

 53. Die blanken zijn ook hardwerkende mensen die blij zijn als de maand om is en al hun rekeningen kunnen betalen .boeven heb je overal of lopen die in Su niet rond ….daar zijn ze wel blij als die blanken komen dan zien ze alleen maar Euro…..houden hun handen open .en denken die hebben genoeg .nee hoor hard gewerkt en gespaard om op vacantie tegaan ..maar in Su door fam.helemaal uitgekleed te worden.niet zo afgeven op die mensen hoor ….die als ze op straat lopen ook nog vaak de rotzooi oprapen van straat en in de vuilnisemmer gooien zou daar eens een voorbeeld aan nemen …..in su is het vaak een grote rotzooi wat gedumpd word .overal vuil en geen hond die erzich naar omdraaid en zo gaat het land de verdoemenis in want het interesseert hen geen moer…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.