Akkoord over afkoop bij Suriname Aluminum Co.

29

PARAMARIBO, 4 apr – De vakbond en het management van Suriname Alumium Company, Suralco, zijn een afkoopregeling overeengekomen. Dit meldt de Ware Tijd. Elke arbeider in vaste dienst krijgt een bedankje van veertienduizend dollar. Ook is er wat extra loon.

Afhankelijk van hoe lang de arbeider heeft gediend, wordt drie tot twaalf maanden aan loon uitgekeerd. De ziektekosten van arbeider en gezin worden tot en met één april 2017 bekostigd. “De leden zijn akkoord gegaan”, zegt Frank Playfair, voorzitter van de Paranam Werknemers Bond. Volgens sommige arbeiders is de overeenkomst nog altijd beter dan wat Suralco aanvankelijk aanbood.

Het bedrijf wilde een afkoop van tienduizend dollar. De vakbond wilde ook een pensioenregeling voor arbeiders boven de veertig jaar. Dat zou veertig miljoen dollar extra kosten. “En dat is niet haalbaar gebleken, dus hebben wij de eis maar laten vallen”, aldus Playfair. De vakbond heeft er rekening gehouden dt het bedrijf niet meer produceert. Ook moeten arbeiders zo snel mogelijk een nieuwe werkgever vinden.

Bekijk ook:

29 REACTIES

 1. de ex arbeiders hebben totaal geen keus ze moeten wel..
  in het buitenland zou het anders aflopen..

  hoe zit het met de pensioenen is het ook welvaart vast vast /gelegd en wordt het t.z.t. in US$ uitbetaald,of in die waardeloze srd..


  Maak melding

 2. Zo,zo,zo,parlemetariërs nu als de weerwind een wet slaan zodat de bruggen behouden blijven voor het nageslacht (tol).tastbare verworvenheid van de suralco in suriname!
  En oohh ja, wat gebeurd er met de chemische troep in de bodem die daar opgeslagen is (achter mudlake )kom op parlementariërs werk aan de winkel.


  Maak melding

 3. -In ieder geval hoeven deze mensen geen pakket op te halen bij sociale zaken waar niets goed geregeld is en geheimzinnig is.
  Ik ben blij voor deze groep.

  =Lees maar die geheimzinnigheid:::::::::Als Bouterse deze gasten hun zin niet geven wordt het een probleem. Adhin is al VP geworden door ook onderdrukking van een groep die dat geëist heeft aan Bouterse, anders had Bouterse een groot probleem vandaag. Hij zou dan nooit president worden zonder deze f=groep die het geld in handen heeft::::

  Vaagheid financiering ‘sociale pakketten’ stoort winkeliers

  = PARAMARIBO – De verkoop van levensmiddelenpakketten voor minder dan de helft van de prijs is winkeliers in het verkeerde keelgat geschoten. Vooral de geheimzinnigheid rond de personalia van sponsors stoort hen. Dit zegt voorzitter Raymond Hasnoe van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers.

  “Waarom moet men zo geheimzinnig zijn. Je doet toch geen kwaad. Zeg gewoon vanwaar het geld komt.” Hij is ervan overtuigd dat het om een politieke actie gaat en vermoedt dat het om sponsors van coalitiepartijen gaat, die de algemene opinie over de situatie in het land proberen te beïnvloeden in het voordeel van de regering.

  Hij sluit niet uit dat de regering actief betrokken is bij dit project. Hasnoe noemt zulke acties populistisch “en daarom moeten die achterwege worden gelaten”. Subsidie moet volgens hem op een beter gestructureerde manier, maar vooral transparant, worden gegeven. Door zulke acties verergert de situatie van zelfstandige winkeliers. De koopkracht die reeds is afgenomen, neemt verder af met pakketten die tegen zo een lage prijs worden verkocht. “Dit is oneerlijke concurrentie en vooral voor de kleine buurtwinkels is dit project dodelijk.”

  Ook de plannen van de regering om maandelijks zevenduizend pakketten aan behoeftigen te verstrekken is volgens hem onvoldoende gestructureerd. Hij wil dat het bestand van behoeftigen bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting doorgelicht wordt, zodat de pakketten inderdaad terecht komen bij mensen die deze echt nodig hebben. De voorzitter van de organisatie die de pakketten in VOS verstrekt, Judith Faerber, heeft in een eerder interview betrokkenheid van de politiek ontkend. Zij weigerde de namen van de gulle sponsors te noemen.


  Maak melding

 4. @RobG, ik begrijp jou reacties soms niet. Eerst moet men rekening houden met wereld problemen en nu hebben de VHP/NPS dat gedaan.

  =Wel, het zijn vele VHP;ers die nu met geld achter Bouterse staan anders zou het anders uitpakken voor hem.

  Zou Bouterse niet de helft van deze gasten laten opsluiten????


  Maak melding

 5. De vakbond is ook een lachertje.
  Ook moeten arbeiders zo snel mogelijk een nieuwe werkgever vinden.??????
  Hoe kom je op zo’n uitspraak.
  Ik zou de slavernijkaart trekken.


  Maak melding

 6. Ira, NPS en VHP hebben alle kansen gehad om de economie van Suriname om te buigen van een mono economie naar een meer gevarieerde economie. Dit nieuws wil jij jammer genoeg niet horen. Ter verheldering. De NDP zit maar kort in het bestuurscentrum en de politici/bestuurders van deze partij hebben de ruimte nodig om dit proces opgang te krijgen. Ik ben daarom van mening dat de overheid financiële middelen/goedkope kredieten ter beschikking moet stellen aan producenten die een bijdrage willen leveren om de Surinaamse economie een bredere basis te geven.Dus industrie opzetten om de import terug te dringen en industrieën om de export te bevorderen. Suriname moet een exportoverschot krijgen op haar betalingsbalans met het buitenland.


  Maak melding

 7. Beste RobG
  De macho’s Bouterse en Burnswijk hebben de landbouwmaatschappijen Pattamacca, Phedra en Victoria naar hun groot je geholpen.

  Venetiaan en Co hebben 2 maal een geheel kapotgemaakt land overgenomen en zonder middelen 2 formele goudpartijen op gang gebracht.

  Lees Gowtu van Jeroen van Trommelen en u zult weten dat 9 van de grootste 10 lokale goudconcessie houders NPD en ABOP gelieerd zijn.

  Na het vertrek van Biliton lag er een adequaat plan voor Suralco dat de regering in de kast heeft laten liggen.
  Met Surgold was er een goede deal (20% voor $ 100.000.000) die zo nodig door Bouterse heronderhandeld moest worden naar 25% voor en inleg van $ 225.000.000 plus de rente tot de 1ste dividend betaling).
  Het heronderhandelen heeft niet alleen ruim $ 100.000.000 extra gekost maar ook nog eens jaren vertraging.

  Het is bijzonder dat u het fout plannen van de regering Bouterse (niet op basis gemiddelde gronstoffen prijzen maar op basis van de pieken en de dalen). als internationale invloeden ziet maar dat dit nu jaren na dato niet voor de toenmalige regeringen van toepassing was.

  De toenmalige regeringen moesten werken met een vernietigde economie en extreem veel lagere grondstoffen dan die van nu. Het enige voordeel was een restje hulp uit Nederland.

  U bent heel erg selectief.


  Maak melding

 8. @ Parinaga,

  Waarom zou Suriname aluminiumprodukten moeten importeren? Er is geen verwerkingsindustrie in Suriname. Bovendien is aluminium al zo’n beetje out, want dit wordt nu al vervangen door hoogwaardige kunststoffen.


  Maak melding

 9. Dankzij NDP, want ze geloven niet in het wanbeleid van de paarse rovers olv de baas der misdadigers. Net als in de jaren tachtig verlieten vele buitenlandse bedrijven arm verworden revo land. Met NDP aan de macht ook RBC bank lowe.


  Maak melding

 10. JoJo,

  Mooi verwoord en geen speld tussen te krijgen !
  Het zal mij niets verbazen als RobG. weer een zeldzame draai maakt om toch zijn gelijk te halen.
  Zo de wind waait, waait zijn jasje.


  Maak melding

 11. “NPS en VHP hebben alle kansen gehad om de economie van Suriname om te buigen van een mono economie naar een meer gevarieerde economie.”

  Ondanks een bloeiende economie, ondanks een 0.75 miljard erfenis van de Front regering in 2010, heeft de NDP dit ook niet kunnen verwezenlijken.
  Regeringen met een Bouterse signatuur heeft vanaf 1980 diverse malen de kans gehad, ook hier is niks van terechtgekomen.

  Na een z.g. wereldcrisis is het nu weer de VHP/NDP.
  Nu al het geld is verbrast is denkt men niet eraan om de produktie op te voeren om U$ dollars te genereren maar is men naarstig op zoek naar schuldigen en te vingerwijzen.


  Maak melding

 12. Jojo, laten we eerlijk zijn. De Front aanhang moet niet de beschuldigende vinger richten richten op de NDP, maar het hoofd in de grond verstoppen als het om de goudmijnen van VHP en NPS loyalisten gaat. Van Brunswijk is algemeen bekend dat hij goudbedrijven bezit. Van NPS en VHP loyalisten die eigenaar zijn van goudmijnen is weinig bekend.

  Maar neem van me aan dat die er zijn en dat zij de meerderheid van de goudbedrijven in hun bezit hebben.Brunswijk kreeg ook zijn vele goudconcessies ten tijde van de regering Venetiaan voor zijn bewezen diensten. Van Venetiaan kreeg hij ook nog een eigen eiland in zijn bezit. Jojo, ik vertrouw de mensen van de NPS en de VHP voor geen cent. Ze zijn vals, corrupt, onbetrouwbaar en zeer rancuneus. Zij dulden geen oppositie uit eigen kring.


  Maak melding

 13. Al hoe je het draait of keert brada,
  Front regering had de koers stabiel
  Gehouden. Mensen gingen niet pinaren
  Men kon bouwen etc.
  Maar…… ndp regering….. mie gado
  Is njang dringie plesieri partij!!!!!!!
  Besturen van een land daar heeft bouta
  Geeeeen kaas van gegeten
  Wat hy wel goed kan is moorden drugs laten vervoeren etc.
  Hoe diep is suriname gevallen men!!!!!


  Maak melding

 14. Rogb moet baas zijn schijt gaan likken!
  Een ieder weet dat het niet goed gaat
  Momenteel en dat komt door wanbeleid en
  Stelen van staatsgelden.
  Bouta wanneer mag ik u komen bezoeken
  In militaren hospitaal?????


  Maak melding

 15. A volk dies ondankbaar!!!!!
  Laan ze nu voelen ja wat pinaren is!!!!!
  Hoe in hemelsnaam kan je voor een
  Beruchte crimineel als pres stemmen???
  Un moe sjeng!!!!!!


  Maak melding

 16. Rogb, waar laat je bouta die heeft
  Miljoenen $ op prive rekening in
  Zwitserland!!!!!!
  Iem sabie!!!!maar echt genieten kan baas
  Niet omdat hy zwaar ziek is!!!!!
  Hy dialiseert 7 uren p dag!!!!!
  Vraag hem maar zelf!!!!!!
  Na vloek foe a volk sa a potie in pinarie!


  Maak melding

 17. ooooooooooh wat ,is het mooi , lansie grong i kong , sondro pong , ik weet het wel hoor , vervolgen , en alles terug voorderen , al het geld van de suriname , stads kas , op alle dipartementen , met recht gaan naar de recht bank voor recht voor de surinamse mensen , wat nu ,niet kunnen eete , het boefe geld snel retourneren , en voor al , die van baas okk , de groetje boys


  Maak melding

 18. @ RobG, in de korte tijd van nu 6 jaar heeft De NDP het volgens jouw goed gedaan toch, heeft de puinhoop de de NPS en de VHP die samen ook verantwoordelijk zijn voor de crisis in de wereld economie, goed opgeruimd en van Suriname een welvarend land gemaakt, waar alles goed geregeld is met het onderwijs, het vervoer van schoolkinderen over land en water, waar de gezondheids zorg op een hoog niveau staat, waar de mensen dankzij de flyovers op een veilige manier aan de andere kant van de 4 baans autoweg naar Zanderij kunnen komen en waar de woningen als paddestoelen uit de grond rijzen, dankzij de op topvermogen draaiende prefabhuizen fabriek, ja hoor het gaat allemaal prima, als je je ogen wilt blijven sluiten voor de realiteit en maar steeds de oorzaken voor de puinhoop die Suriname in de schoenen van de vorige regering(en) wilt schuiven, RobG je hebt volledig gelijk, alleen spoor je voor geen meter


  Maak melding

 19. Beste RobG

  Dit zijn uw woorden:
  “Van NPS en VHP loyalisten die eigenaar zijn van goudmijnen is weinig bekend.”

  Jeroen van Trommelen heeft met een list via de KvK en de belastingdienst ontdekt wie de 10 grootste lokale goudconcessie houders zijn.
  Er was 1 NPS gelieerde partij die hard achter uitging, Er was Brunswijk en er waren 8 NDPers bij. Ik heb het boekje uitgeleend maar herinner mij sowieso NaNA resourcers (Naarendorp) en Safrina Holding (werkgever van Bouterse Junior). Bij de Scallian affaire zijn nog een paar namen boven water gekomen (Pieter Peneux en Kalloe).

  Naarendorp heeft zelfs uitgelegd hoe de keten functioneerde en dat hij 25% overhield van het ter beschikking stellen van zijn concessies. De exploitatie vorm staat geheel haaks op de mijnbouwwet echter niemand doet er iets aan terwijl meneer Dompig toch 5 jaar bezig geweest is.
  Er staat zelfs een filmpje op Youtube van de zoon van Naarendorp als soort site manager in Benzdorp. U weet wel dat stukje Suriname waar de chef van het leger en de minister van JusPol stelden dat de staat Suriname niets te vertellen heeft.

  U stelt terecht van “Van NPS en VHP loyalisten die eigenaar zijn van goudmijnen is weinig bekend.”
  Ze zijn er niet zij functioneren als machinehouders.

  Wat van Trommelen ook ontdekte dat de concessiehouders naast de marginale fee (4%) geen serieuze belastingen betalen.
  Ofwel men zadelt Suriname op met een enorme milieuschade en betaald eigenlijk geen belastingen.

  Beste RobG u geeft zelf aan NPSers en VHPers niet te vertrouwen maar doet dat niet op basis van FEITEN maar emoties


  Maak melding

 20. Stille,

  Aluminium gaat een comeback maken over een paar decennia. Al die kunststoffen zijn eigenlijk niks anders dan gestabiliseerde gif. Verbrand ze maar en snuif die rook op dan zul je zien hoe gevaarlijk deze kunststoffen zijn. Aluminium is alleen gevaarlijk als je het binnen krijgt, bijv. via voedsel dat te lang in een alu pan ligt of verpakt is in alufolie. Zet een aluminiumproduct in vuur en het overleeft het. Doe hetzelfde met kunststof en het smelt. Straks zal dit ook massaal gebeuren, wanneer de temperatuur op aarde flink toeneemt. Mensen zouden dan wensen dat bijv. hun auto nog van metaal en aluminium gemaakt zou zijn. Heel veel kunsttofproducten zullen smelten of vervormen en het gif dat daarbij vrijkomt zal velen behoorlijk aantasten. Dan toch maar liever producten van aluminium en ijzer/koper/zilver/goud.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.