Politicus vreest nasleep leningen voor Suriname

84
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 1 apr – Er is reden genoeg te vrezen voor de gevolgen van het leenbeleid van de regering Bouterse. Dit zegt parlementariër Asiskoemar Gajadien (VHP). Niet alleen de reputatie van door Desi Bouterse geleide regeringen voedt de vrees. Er is meer.

De hamvraag is waar de leningen voor gebruikt zullen worden. Tijdens de debatten over verruiming van de leenruimte is die vraag ook gesteld. “Het gevaar bestaat dat de leningen weer gebruikt zullen voor consumptieve doeleinden”, zei Gajadien. Het venijn zit hem vooral in de gevolgen: nog meer inflatie, armoede en faillissementen. Het is dus goed nadenken voordat weer leningen worden opgenomen.

Dat het die richting opgaat, lijdt volgens Gajadien geen twijfel. “De enige reden voor aanpassing van de leningenwet is dat de regering meer geld wil gaan lenen.” De politicus vindt het onverantwoordelijk. Suriname kan het zich niet permitteren. Hoewel, in de coalitie overheerst de mening dat lenen nodig is. Het moet zelfs om de crisis het hoofd te helpen bieden. Gajadien ziet Suriname de komende vijf en twintig jaar vastzitten in schulden.

Bekijk ook:

84 REACTIES

 1. Politicus vreest nasleep leningen voor Suriname.

  Maar misschien denkt DESIDERIUS & co. over het volgende bericht.

  Goud schiet naar beste kwartaal in 30 jaar
  Gisteren, 31-03-2016 19:03 (Theo Besteman)

  AMSTERDAM – De stormloop van kopers op goud maakt dat de prijs de grootste stijging doormaakt in dertig jaar.

  Voor de standaardmaat van een troy ounce van 31,3 gram betaalden beleggers afgerond $1350.
  Dit kwartaal steeg goud met 16%, de sterkst stijgende belegging in grondstof achter hout.

  De prijsstijging donderdag van 0,8% werd door marktvorsers onder andere toegeschreven aan de daling van de dollar – de euro noteert boven.

  Voor de standaardmaat van een troy ounce van 31,3 gram betaalden beleggers afgerond $1350. en het zicht op een vlakke groei van de Amerikaanse economie.

  Verwachting gering.
  De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, verwacht vanwege die zwakte in de VS en in de rest van de wereld niet dat de belangrijke beleidsrente snel wordt verhoogd.
  In juni zou de eerste stap volgen.
  Beleggers zoeken veiligheid in goud, omdat de verwachting is dat het zwakke economische sentiment bij centrale banken in de VS en Europa de komende maanden niet verandert.

  Berenmarkt voorbij
  Volgens goudkenners is met de stijging dit kwartaal van 16% ook een einde gekomen aan de bear market, een langdurig dalende markt met meer dan 20% daling, waarin het edelmetaal zich lang bevond.

  Centrale banken van China, India en Rusland kopen in hoog tempo goud op, in ruil voor dollars.
  China alleen al heeft voor 215 ton aan fysiek goud op zijn kooplijst voor 2016 staan.

  Terughaalacties.
  In heel Europa halen centrale banken hun goud uit andere landen terug.
  Eerder repatrieerde De Nederlandsche Bank (DNB) goud uit buitenlandse kluizen. Het bouwt een nieuwe opslag.

  Volgens grondstoffenexpert William Engdahl is Rusland en China bezig om zijn munt net zo sterk als goud te maken, een verwijzing naar de oude goudstandaard uit 1971, toen elke dollar werd gedekt door goud.
  Die standaard werd daarna losgelaten, en centrale banken zetten de geldpers aan.

  Sindsdien zijn hun schulden maar voor een klein deel gedekt door het edelmetaal.


  Maak melding

 2. Geld lenen om te feesten en achteroverdrukken brengen geen zoden aan de dijken.
  zielig en schandalig dat ongeboren individu dat allemaal op schouders al hebben. Dit is echt kaka foei die kabinet met hun holle ezels hersenen.
  Bouterse heeft zichzelf in de knoop gewerkt door eigen arrogantie.
  Verwacht ook niet veel van staatsolie, want zij hebben al problemen met hun liquide. De wereldmarkt prijs van ruwe olie schommelt in de buurt van $35. Dat is de prijs waarbij staatsolie geen verlies noch winst maakt. En dat houdt aan.
  Door de sterke innovatie op elektrische auto’s, kondigt shell Nederland om hun een deel van hun olie velden te verkopen en tevens te gaan investeren op duurzame enegie (windparken). Dan wil ik wel vraagtekens plaatsen voor de staatsolie.
  En bouterse die wist het, vanwege gezichtsverlies doet hij het lievet niet…want zg. Next no fout !!


  Maak melding

 3. DE PUINHOPEN VAN 5 JAAR PAARS (NDP)

  Jong Suriname.

  Hoe komt het dat wij… de Surinamers onse indentiteit zijn kwijt geraakt.. of hadden wij die Uberhaubt.

  Is aarmoede erfelijk beste mensen?.

  Dedicated 2 u !!

  4 who wonder


  Maak melding

 4. Politicus vreest nasleep lening Vr suri weer zo een lucht ballon van de hersenloze gajadien die eens weet waar over hij praat (dat zijn de woorden van de min v Fin )schreeuwen als een hersenloze garnaal zonder een behoorlijke onderbouwing ,misschien omdat hij moeilijk uit zijn woorden kan komen,kan hij nooit duidelijk maken wat hij bedoelt,hoe kan j zo iemand serieus nemen,het lijkt alsof die party alleen maar uit hersenloze garnalen bestaat ,want die andere is jogi ook zo moeilijk te verstaan,een constructieve bijdrage kunnen ze niet leveren want dan moet j met een degelijke onderbouwing komen,maar om hun ontwetendheid te maskeren ,zijn ze genoodzaakt iedere keer weer luchtballontjes los te laten,dat is de manier van oppositie voeren wat hun blijkbaar is bijgebracht,,er is nog nooit een initiatief genomen om een wet in te dienen wat het suri volk in zijn algemeenheid ten goede komt ,dus het schreeuwen zal de komende 4jr vrees ik nog doorgaan


  Maak melding

 5. Bouterse leent geld om zichzelf nog meer te verrijken.Die domme massa die op de NDP hebben gestemd hebben nog steeds spijt.Deze man en zijn regering hebben het land kapot gemaakt.Suriname is failliet.Ik had al gewaarschuwd dat Bouterse geen economische kennis heeft en dat hij het land niet goed kan besturen en dat zijn adviseurs alleen maar zakkenvullers zijn die zichzelf alleen maar verrijken ten kosten van alles.Bouterse ik wil alleen maar zeggen dat er aan alles een einde komt.


  Maak melding

 6. Mensen en Mensen kinderen

  Ik vind het jammer dat al mijn vooroordelen worden bevestig

  IK ben er stellig van overtuig .. als er over 5 jaar verkiezingen worden gehouden.. die bouterse weer aan het langste eind trek.. Reden daarvoor.. ik zal maar weer in herhaling vallen

  De meerderheid van het Surinamse volk is onder_ontwikkeld, die laten allen hun stem op de NDP vallen.

  Ik ben nog nooit een intelectuelen tegen gekomen die voor de NDP is. JIJ ??

  Ons geliefde land heeft behoefte aan een sterke leider. Een leider die liefde heeft vr land en volk. Een leider die ons land op de kaart kan zetten zodat we mee kunnen liften in DE VAART DER VOLKEREN .


  Maak melding

 7. Beste Ivanov Limburg,

  “De meerderheid van het Surinamse volk is onder_ontwikkeld, die laten allen hun stem op de NDP vallen.

  Ik ben nog nooit een intelectuelen tegen gekomen die voor de NDP is. JIJ ??”

  Nee beste Ivanaf,

  Suriname was niks, is niks en wordt nooit wat als de moraal en het opleidingsniveau niet snel verbeterd.

  Ik kots altijd van Surinamers die tranen in ogen krijgen en roepen dat e zo veel van Suriname houden. Iedereen denkt aan zichzelf hier. en aan geld. Wie ze daarvoor moeten belazeren interesseert ze niet. Dit volk heeft totaal geen zelfrespect en daarom is nu een demente corrupte moordenaar en drugscrimineel president,


  Maak melding

 8. @FER.E,heel mooi bericht,dat de Centrale banken van China,India en Rusland heel veel goud opkopen,heeft te maken dat ze verwachten dat de dollar gaat vallen wereldwijd, en Suriname nu zijn voordeel moet doen,om ook zijn goudreserve aan te vullen ter dekking van zijn eigen munt,en zijn goudmijnen moet beschermen en alle legale of illegale goudconcessies van de elites moeten in handen van de Surinaamse Staat komen,samenwerken met minthousen,strengere controles op naleving van wetten om de eigen grondstoffen te kanaliseren voor export en eigendekking SRD.


  Maak melding

 9. Ik kan de bevolking begrijpen..angs heerst su !!niemand wil de straat op ze zijn bang voor herhaling zelf Ronny zei hij gaat niet als eerste protesteren..


  Maak melding

 10. Het land had nooit onafhankelijk moeten worden, zie het resultaat na 40 jaar.

  Volgens mij stond er een clausule in de Toescheiding overeenkomst mocht het zijn dat het niet goed gaat met Suriname vanwege wanbeleid, armoede, corruptie, roofmoorden, criminaliteit, drugsstaat. En geen outlook a la Dubai,

  dat de onafhankelijkheid nietig verklaard moet worden en daarop middels een referendum een toetreding tot het koninkrijk weer mogelijk is. En dat huidige munt vervangen wordt door Euro en sociale voorzieningen zoals in Nederland ingevoerd wordt in Suriname.

  Het hangt natuurlijk af wat de uitkomst is van het referendum !!!!


  Maak melding

 11. Ik begrijp niet waarom deze mensen klagen.
  Deze mensen hebben NDP zelf aan de macht geholpen, dus moeten ze ook accepteren wat het komt en zal komen.

  NDP……….NEKS …………NO……….FOUT.

  NDP doet precies wat de mensen hebben gevraagd.


  Maak melding

 12. Bouta iem saka per onmiddelijk
  Ie fokkkkkkk a kondre behoorlijk op !!!!
  Alla gado dey na soso ellende!
  Dan valutaveiling dan devaluatie dan
  Inflatie dan diesi dati!!!!!!
  Dus saka nanga ding rovers fie!!!!!
  Joe na moro bigie foermang!!!


  Maak melding

 13. Ja maar de helft van su zijn ongeschoolde
  Gasten. Vooral in het binnenland heeft
  Moordenaar die gasten daar met een pakket
  Omgekocht.
  Dus daarom pleit ik ervoor om meer stemmen
  Te hebben voor 1 zetel daar in het binnen-
  Land.
  Bouta is maar een militair. Hoe wil j dat
  Zoiemand een land moet besturen????
  Wat ga j verwachten?????
  Chaos!!!!!!!
  Deze man moet zooooo snel mogelijk afgezet
  Worden anders wordt het erger in su!!!!


  Maak melding

 14. Ongeveer de helft van su is ongeschoold
  Vandaar dat je dit probleem nu hebt
  In su choas met een crimineel aka moordenaar
  Aan de macht!!!!!
  Schande!!!!
  Gaan jullie maar lekker pinaren hoor!!!!!
  Un gie opa toch mandaat?????
  Straks komen er nog meer nullen op onze
  Bankbiljetten!!!!
  Stand by for action!!!!!!!


  Maak melding

 15. Neks No fout!!!! Nawang Hiep Hiep Hoeraa…………

  Volgens héél veel NDP-ers heeft God , Desie Bouterse voor hún speciaal gestuurd. Vraag maar aan Misikaba en de zijnen. Tede day you é vera Money in you zaaka……….Hahahahahah………..;) ..:) Het is jullie gegund…………..Moro É Doroooo…………………….


  Maak melding

 16. Misikaba hoort in de dierentuin thuis
  Hy lijkt ook op een aap
  En bouta mi mang ie fraudeer nanga dora
  A verkiezing toch????
  Dus dang now karma ey miet joe boi!!!!
  Mie ne sjie boeng moro gie lobi sranan!!!


  Maak melding

 17. Goed zo Gajadien iemand die niet bang is zijn stem te laten horen,Goed zo, dank je wel om namens de surinamers te praten,

  De regering was daarnaast te inactief, neen, te dom, om te zorgen voor een buffer, een noodfonds voor tijden van tegenvallende olie- en goudprijzen. Neen, de regering heeft teveel en mis gegokt op haar eigen olie- en goudsector. Naïef en weinig getuigend van professioneel, deskundig op de toekomst gericht beleid. Neen, de regering Bouterse is te ad hoc gericht en te gericht op eerst doen en vervolgens pas nadenken. Neen, de regering Bouterse bleef maar uitgeven en lenen. En nu moeten velen in de samenleving pinaren en hosselen, met dank aan die zogenoemde ‘volkspresident’ die slechts president is voor zijn eigen ‘paars’


  Maak melding

 18. De eerst komende 300 jaar komt Sur.niet uit deze misère.De afgelopen tijd zit opa D met toestemming van het volk daar.Het volk was heel blij met zijn inzichten en nu brengt opa zijn inzichten ten uitvoer.En iedereen is o zo blij want zij zijn nu de mofina wangs.Status toch.


  Maak melding

 19. @ Dre

  “Kan een hogere koers Suriname redden of zitten dan de diepe zakken weer in de aanslag?”

  Niet direct omdat maar een gering deel omdat winst die door de hogere opbrengsten pas na het vaststellen van de jaarrekening 2016 (medio 2017) duidelijk worden en middels belasting en dividend geind kunnen worden.

  Alleen de directe belastingen op brandstof, lonen etc. komen direct binnen. En die inkomsten veranderen vrijweinig als de productie niet toeneemt.

  Het is daarom bedrog van Hoefslag dat hij voorhoud dat er bij het opstarten van Surgold vrijwel direct veel veranderd. Juist in tegendeel. Nu zijn er vanwege de bouw van Surgold heel veel uitgaven en heel veel werkers actief vanwege de bouw (die brengen nu ook geld op voor de staat). Bij de start van de mijn vallen die inkomsten weg terwijl de eerste echte winst en verlies rekening over het jaar 2017 gemaakt kan worden ofwel de eerste echte inkomsten kunnen niet eerder dan medio 2018 verwacht worden. Als Surgold dan winst maakt want Newmont zal er ongetwijfeld voor zorgen dat een deel van haar investeringen onder aanloop verliezen geboekt gaan worden.

  De regering heeft onvoldoende kader om met dit soort bedrijven te dealen.


  Maak melding

 20. @ Dagoebal

  “weer zo een lucht ballon van de hersenloze gajadien die eens weet waar over hij praat (dat zijn de woorden van de min v Fin )”

  Best Dagoebal de minister maakte zijn opmerking in de DNA toen hij geen verweer had en geen antwoord kon geven op de vragen van Gajadien en Jogi.

  Om een antwoord te ontwijken vroeg hij af of zij het wel begrepen en welke literatuur zij geraadpleegd hadden.

  Gegeven blijft dat onder een niet transparany beleid van Hoefdraad al vanaf het begin van de regeringen Bouters het keihard achter uit gegaan is, ondanks de miljarden extra.
  In 5 jaar ongeveer evenveel als in 40 jaar Nederlandse afkoopsom.

  De opmerking van Hoefdraad was het versluieren van eigen onkunde.


  Maak melding

 21. Lonny als j geen benul heb van economie moet er niet over praten,een land gt nooit failliet en zo wie zo suri niet we hebben te veel aan bodemschatten die nog ontwikkeld moeten worden,landbouw is nog niet eens ontwikkeld ,toerisme,Fin dst aanbieden,zoetwater jou named iT,j kan een tijdelijke dip hebben ,dan moet j bijsturen,en herstructureren dat gt altijd zo blijven en dat is overal in de wereld zo,praat over waar jij goed in bent ,banken beroven,infrastructuur kapot maken en poepen in de rivieren


  Maak melding

 22. Ray je blijft j herhalen en j luistert te veel naar de hersenloze garnalen gajadien en jogi wanneer GN zij iets wezenlijk doen voor suri,nl een initiatief wet in dienen wat het suri volk ten goede komt,blijven schreeuwen aan de zijkant om j ontwetendheid te maskeren gaat geen zoden aan de dijk zetten,dat is politiek voeren ouderwetse stijl ik denk dat j bent blijven hangen in de jaren zestig wat niet bevorderlijk is voor jou intelligentie ,wij zijn een trotse volk de echte Surinamers ,en komen deze tijdelijke dip weer te boven,colcata heeft vrijwilligers nodig meld j aan dan doe j iets nuttigs.


  Maak melding

 23. Het surinaamse economische politiek moet men niet vergelijken met het buitenlandse.
  suriname zou kunnen participeren of zelfs munt slaan, als zij als meelopertje slim was geweest een noord / zuid dialoog tevoeren om de Internationale standaarden te voldoen, 10 jaar geleden, maar werd op allerlei manieren genegeerd.
  Dus nu als je geen conditie hebt om het snel innoverende tempo bij te houden, dan ga je dood! Dede dagoe !
  die symptomen zie nu al en de ziekte slaat hard toe, onvermijdelijk. En dat weten ze.


  Maak melding

 24. Dagoebal,

  Je bent duidelijk ongeschoold net als je baas!
  Spring samen met hem en die meisekaba van je
  over bosje brug!!!!!
  Ongeschoolde RAT!!!!!!!


  Maak melding

 25. @Dagoebal
  India behoort toty 1 van de supermachten in de wereld ondanks zijn biljoen aan inwoners en zijn armoede. Grote landen met grote problemenModi zit heden in Amerika te praten over terroristen in de wereld en hoe dit probleem op te lossen. Uit schaamte is je baas niet gegaan naar deze vergadering.Hijzelf is een terroristen kan ieder ogenblik opgepakt worden door de Interpol daar.Hij durft van deze gelegenheid geen gebruik te maken om zoonlief dino in Alcatraz te bezoeken ondanks zijn amnestie.En op zo iemand moet Suriname trots zijn ?!
  Jogi noch Gajadien hebben de leiding van het land.e baasje wel en iedereen die kritiek op hem heeft wordt uitgemaakt voor staatsvijanden,ze krijgen geen spreekbeurt tijd want ze worden gelijk monddood gemaakt door je tante Jenny de Heks.Denk je dat zowel Jogi en Gajadien zich er niet van bewust zijn welke nare gevolgen hun praten van de waarheid met zich kan meebrengen?Je denkt dat de moord op 15 onschuldige weerloze burgers vergeten moet worden?
  Wees blij dat toevallig geen 1 van ze een geliefde was van jou.Ga jij liever wat nuttigs doen dan je tijd te verliezen aan een crimineel en terrorist..


  Maak melding

 26. @Dagoebal
  Hoeveeljaren heeft je baasje nodig om de bodem schatten te ontwikkelen?
  1000 jaren,500 jaren?!
  Hahahahahaaaa…mens je slaapt,je baasje heeft al een prive goudmijn,zijn ex -zoonlief ook,zijn advocaat baboelaas Kanhai ook,de bankrover/parlementarie brunsie heeft ook eentjeen nog een lijst van ndpers op te noemen….
  Ga slapen okay…wij wensen jou slapeloze nachten toe en @Bijlie heeft gelijk jou een Rat te noemen. Past perfect bij jou!!


  Maak melding

 27. @Dagoebal.

  “een land gt nooit failliet”

  Het is beter dat u weinig gaat zeggen over economie of de geschiedenis.

  laat ik u een voorbeeld geven van een land dat al vaker Failliet is geweest. “Argentinië”. Een rijk land dat het tot kunst heeft verheven om failliet te gaan.

  je zou ook kunnen zeggen dat elk land dat aanklopt voor noodhulp bij het IMF of andere instanties failliet is want het heeft daarna geen autonome zeggenschap meer over haar financiële en economische beleid.

  Grondstoffen bepalen niet of men wel of niet failliet gaat. De grondstoffen moeten namelijk wel economisch verantwoord te winnen zijn en er zal iemand bereid moeten zijn te investeren.
  Zolang Bouterse en Hoefdraad iets te vertellen hebben in Suriname zal niemand in Suriname investeren, behalve als men de staat (China) achter zich heeft staan.

  Dagoebal ga onder uw staart likken.


  Maak melding

 28. Surinamers, kijk even wat er in Brazilie gebeurt. dat is toch jullie grote voorbeeldland? guess what? er is nog moraal in Brazilie. mensen lukt het zich te schamen voor hun president. het is niet moeilijk. gewoon bedenken of bepaalde dingen door de beugel kunnen, (mag een moordenaar president worden? mag een kinderlokker president worden?, mag een dief president worden). gewoon het normale antwoord op deze vragen geven en ook jullie president alleen laten zitten. succes. en kijk goed naar Brazil.


  Maak melding

 29. Dagoebal: “wij zijn een trotse volk de echte Surinamers”

  Jou definitie van trots is om als een lamgeslagen Paarse Hond aan de lijn te lopen van een drugsdealer/moordenaar en dan hopen dat deze je een paar kluiven toewerpt.

  Een trots vol, dat zijn de Brazilianen die het niet pikken dat hun president zich verrijkt en massaal de straat opgaat om hun recht te eisen.


  Maak melding

 30. @Dagoebal,

  lik jij ook bouterse zijn ballen, probeer ook zijn kont te likken als hij pas gescheten heeft.
  Jij en Damsco hebben een goeie harde beurt nodig, wacht maar tot dino terug is met zijn nieuwe technieken in de boelkunde.


  Maak melding

 31. Bouta ie schijt now je hebt geen andere keus dan schulden opbouwen leningen nemen je hebt hersenen van een pitiko tjee puti voor de volk jaagt hem weg surinaamers masaal op straat net als in brazilie tek voorbeeld


  Maak melding

 32. Als de wet aangenomen wordt, dan zal de koers 1 us 50 srd worden.

  Die boefdraad is gek geworden. Maar hij doet wat Alibaba (DDB) en zijn rovers willen


  Maak melding

 33. Jojo volgens mij is begrijpend lezen bij jou een probleem ,is Argentinië weer niet uit het economische dal gekropen of niet ,dus waar heb jij het over,economie is niets anders dan constant bijsturen innovatie en herstructureren,ray jou def van grootmacht is ,als een land over nucleaire wapens beschikt is hij automatisch een grootmacht ,India heeft 900 miljoen daliths het duurt nog zeker 1 miljoen jaren om in alle opzichten om tot het select gezelschap te horen,bijlie of bille ik heb j zeker op j ziel getrapt de waarheid is soms hard om te horen vandaar jou reactie hersenloze garnaal ,maak j j niet druk vandaag eet ik hersenloze garnalen in een masala saus .een trotse en echte Surinamer heeft gesproken,en geen zogenaamde zwart witte bil of bruin witte bil ndrlndr


  Maak melding

 34. Ik denk dat Suriname genoeg natuurlijke rijkdom bezit om een reis naar de maan te maken.

  Ik denk dat in deze 2e periode Bouta 2, nog 4 jaar resterend de eerste Surinamer een voet op de maan zet.
  Grote stap voor de mensheid, de eerste surinamer op de maan of liever gezegd loop naar maan.


  Maak melding

 35. China heeft gisteren van zijn vetorecht misbruik gemaaakt om een terrorist te beschermen. Suriname heeft zo’n land als vriend. Ze gaan ook Bouterse beschermen indien hij besluit demonstaties hardhandig af te saan. Net zoals op hen Ten Nyan Min plein. Met China als vriend staat Bouterse sterk.


  Maak melding

 36. Vaak vraag ik me af wat de definitie van “echte trotse Surinamer” is. Een blinde volgeling? Of iemand die de gelegenheid krijgt om mee te vreten uit de vette pot? Of is het de Surinamer met een achterlijke mening en bekrompen denkpatroon?

  De mensen die zichzelf een echte trotse Surinamer noemen maken zich maar al te vaak schuldig aan 1 van bovengenoemde gedragingen. Vreemd maar waar.


  Maak melding

 37. Sasa/NASA maakt jij j niet druk om Suriname wij redden het wel zorg dat jij niet naar de maan loopt,pakira we zijn blij met China,liever china als vriend,ipv die ku klux clan janky,zeer rascistisch en onbetrouwbaar volk,die op andersman krediet leven.


  Maak melding

 38. Ondanks waarschuwingen, de vele feiten, bewijzen en gedragingen van de paarse baas der misdadigers en zijn elite corrupte bende sinds 1980 en laatselijk zoon en stiefzoon, wereldwijd te lezen op het internet, hebben vele oerdomme paarse krabitas en burikies krijsend oerdom deze paarse roversbende vijf jaren gegeven om hun te laten lijden. Vooral de vele jonge paarse krabitas en burikies zullen de vele megaschulden aan lasten helpen dragen, gewillig of niet. Broodje ei 15.000rsd. Sap met rietje in plastiek zakje 4.000srd. Vijfde handse wagen, verreden km. 200.000 zal weer 2.500.000 srd gaan kosten net als in 1999. Een droog broodje 500 srd. Wacht maar af oerdomme paarse krabitas en burikies, jullie verdienen de paarse lijder der misdadigers die jullie zal beroven en doen lijden en ……..de paarse hel in. Mehehehehehhehe, iaiaiaiaiaiaiaiaiaiai.waaai heeelppp. Niemand zal helpen, want na oenoe keuze ondanks waarschuwingen oeng beng krijse..laat ons, soso lobi baas, wiens we ka en njang dringi baas eng ka……baas na lijdsman. Wahahahahahaha.die paarse rommel gaan jullie zelf moeten opruimen en zoalng er paars gemekkerd en gebalkt wordt, baas en boevenbende e lafu oeng dongsma.


  Maak melding

 39. Dagoebal,

  misschien dat jij eerste Surinamer zal zijn die een stap op zal zetten voor de natie op korte termijn. Enkeltje geen retour. Dagoebalstrong


  Maak melding

 40. Aanvullend oorlogzuchtig, mensenrechten schenders op grote schaal kortom het bananen republiek van de oorlogsmisdadigers wie wil zo een land als vriend(USA )give me a big break)


  Maak melding

 41. Lees en huiver!

  Diverse Assembleeleden stelden dat de regering nu komt met wijziging van de Wet op de Staatsschuld om meer te kunnen lenen. Op basis van cijfers die gepresenteerd zijn door het Bureau Staatsschuld aan de commissie van rapporteurs die de openbare behandeling van de wet heeft voorbereid, is er nu US$ 755 miljoen of ruim SRD 2,5 miljard ruimte om te lenen. Bij wetswijziging wordt de leenruimte US$ 1,1 miljard of ruim SRD 3,9 miljard.

  Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie, had het aan minister Gillmore Hoefdraad overgelaten om de cijfers te presenteren aan het college. Aangezien diverse Assembleeleden al over de presentatie beschikten, citeerden zij de cijfers. Abdoel benadrukte dat er een verkeerd beeld wordt gegeven van de situatie. Hij haalde aan dat er nu genoeg ruimte is om te lenen. Met de wetswijziging wordt volgens hem niet extra leenruimte gezocht.

  Diverse leden van de oppositie lieten duidelijk blijken dat ze de haast die de regering heeft om deze wet te wijzigen, niet vertrouwen. De VHP-leden Krishna Mathoera en Mahinder Jogi stelden dat de samenleving slechte ervaringen heeft met het financiële beleid van de regering. Zij vinden dat het volk behoed moet worden voor de gevolgen. Abdoel haalde aan dat de cijfers van het Bureau voor de Staatsschuld, boekdelen spreken. Volgens hem wordt met de wetswijziging de definitie van Staatsschuld gelijk getrokken met internationale gangbare normen. De oppositie vindt dat de regering eerlijk voor de dag moet komen en precies aangegeven hoe de huidige financiële situatie is en wat het beleid is om leningen te sluiten. (Starnieuws).

  3,9 mld SRD extra lenen? En dan zo snel mogelijk de wetswijziging doorvoeren! Het is werkelijk schreinend om te zien hoe de Surinaamse overheid zich in allerlei bochten wringt om toch nog wat geld te kunnen binnenhalen. Dit is het definitieve einde van Suriname!


  Maak melding

 42. Helaas is het zover dat het land van leningen moet (over)leven. In supermarkten en bedrijven zie je soms een ideeenbus. Ik zou zo’n ideeenbus op Zanderij plaatsen. Dan kunnen de vertrekkende buitenlanders het land van advies voorzien. En daarnaast ook een goede doelen box waar men wat ongebruikte muntgeld in kan stoppen.


  Maak melding

 43. Lafu deng dong paarse Krabitas,uit jou posting blijkt dat j duidelijk lijdt posttraumatische depressie ,alles wat j daar opsomt was onder red eye Bigi lip tip tip el Vene ,vhp en 40 rovers en somo met zijn Dalton gang ,het was de tijd van de grote landbouwgronden roof,het ergste is dat j aan amnesie lijdt zonder het zelf te weten,kruipt terug in j hol vanwaar j net bent uitgedropen adios


  Maak melding

 44. @Dagoebal

  Argentinie start steeds door op kosten van de rest van de wereld.

  U zegt dat Suriname niet failliet kan. Een land kan wel degelijk failliet gaan het heet dan iets anders (mooie term default) maar de curator (IMF) start het weer en de bevolking zal jaren pijn leiden voor het gevoerde corrupte en verspillende beleid.

  Ondertussen gaan bedrijven als Glencore of CIF (China Investment Fund) er met de nationale bodemschatten van door zoals in Afrika veelvuldig gebeurt.


  Maak melding

 45. Stille heeft jogi zijn stelling onderbouwt,ik wil het graag lezen.want van die hersenloze garnaal die alles in het luchtledige loopt te roepen,verwacht ik zeker geen onderbouwing van zijn gekwakt.


  Maak melding

 46. @Dagoebal
  Er zijn slechts 2 die Amerika haten…jij en je baasje.
  Verder respecteren de rest Amerika.Bijna de gehele wereld is vandaag vertegenwoordigd in amerika voor een nucleaire conferentie en je baasje ontbreekt. Hij weet dat hij niet daar thuis hoort..stel je voor een terrorist zo in het mi9dden van de andere staatshoofden..niet mooi toch?
  Verder brengen wij groetjes over aan dinolief want zo haatdragend zijn we weer niet,
  Hi Dino,groetjes uit zonnig Paramaribo.
  Greetings from the people of Suriname
  To Dino in Alcatraz.


  Maak melding

 47. Als je geld leent, dan doe je dat meestal zodat je daarmee nog meer geld kan genereren. Hier ik zie dat niet gebeuren. Geleende geld is om tekort te dekken. Dan hoe moet economie weer aangezwengeld. Is erg moeilij situatie voor het land nu. Misschien land moet lenen geld en goed winstmakende bedrijf kopen in buitenland. Dan tenminste brengt dat geld op.


  Maak melding

 48. Rayt ik wil j aanraden meer over dat misdadigers hol te lezen,eer j rovers oorlogsmisdadigers ,bandieten van andermans goud en olievoorraden gaat verdedigen en adoreren,als andere landen zich als bange schapen achter zo een bandieten land willen scharen hebben zij een probleem,not me


  Maak melding

 49. In het staatje omtrent de staatsschuld wat men hanteert gebruikt en nog een koers van 3,35.

  Moet je zien wat er gebeurt als men de echte koers invult.

  Het gebazel omtrent de internationale definitie van de staatsschuld is absolute onzin. Daar hoeft geen wetswijziging voor gemaakt te worden maar goed management.
  De staatsschuld wordt vervuild door aangegane leningen die niet gebruikt worden om de een of andere reden. Haal ze door, zeg ze af, beeindig ze en dan heeft men er geen last meer van. Echter zolang deze overeenkomsten openstaan zul je ze ook volgens de internationale regels als schuld gewaarmerkt worden omdat ze elk moment opgenomen kunnen worden.

  Deze wets wijziging is niet meer dan list en bedrog en het overschrijden van alle plafonds.


  Maak melding

 50. Zeer moeilijke situatie voor Suriname waaruit geen oplossing op de korte termijn mogelijk lijkt.
  Wie de oplossing weet, mag het zeggen. Het wordt dus bezuinigen, hard werken en pienaren voor een deel van de bevolking de komende jaren, vrees ik.


  Maak melding

 51. @Dagoebal
  Opmerkelijk dat juist de enigste lijder met amnestie ontbreekt bij deze vergadering.
  Alleen in Suriname voelt de crimineel zich’sterk’ met zijn neppe amnestie en een paar huppelende hulpeloze lammetjes als jij !
  No spang Amerika gaat ons helpen ons uit lijden het kan morgen nog ghebeuren als je lijder de moed heeft alsnog naar Amerika te vertrekken ./Je kan hem zeggen hoor dat niemand hem gaat oppakken daar en bij dino in 1 cel zal onderbrengen ..Niemand gaat je misdadige lijder daar opmerken ,ze hebben serieuze zaken te doen.


  Maak melding

 52. Het wordt niet meer goed in su zolang
  Bouterse aan de macht blijft.
  Al jaren frustreert gang van zkn hier in su
  Nomo nomo nomo wil hy pres worden maar
  Hy deugt niet man!!!!!
  Je hoort niks v hem
  Ik heb vernomen dat hy ernstig ziek is!!!!


  Maak melding

 53. Alle salarissen tot Srd 5000,- moeten belastingvrij worden.
  Voor alles betalen we nu bijna 2x meer.
  Onze salarissen kunnen volgens de president niet verhoogd worden, dan moet er een compensatie komen voor de werkende klassen. Wij zoeken geen gratis pakketten, wij stelen niet, maar wij werken hard. Betaal ons dan ook ernaar om in onze behoeften te kunnen voorzien.


  Maak melding

 54. obamaaaaaaaaaaaaa?/
  heb je ooit ergens in deze wereld gehoord dat een militair met als titel sergeant in het leger een land kan besturen?????????????????????????????/


  Maak melding

 55. die man en zijn leger wist niet eens wat een barteldeal was

  zelfs de directeur van economische zaken wat voor scholing en ontwikkeling hebben ze
  ??????????????//
  en de domme massa die op hun stemt met witte poeder???? nog erger


  Maak melding

 56. Na het destructieve regeerperiode Bouterse moet er een tribunaal komen om al die misdadigers van het Surinaamse volk te berechten. Mensen die nog steeds verder het volk de afgrond willen duwen. Mensen die zich ten koste van het volk hebben verrijkt. Mensen die het bewind blijven schragen ondanks het destructieve beleid die ze voeren. Mensen die de boel blijven besodemieteren zoals Amzaad, Misikaba, en tante Jennie. En nog velen anderen. Een tribunaal die moet leiden dat dit geteisem, volksverlakkers, pathologische leugenaars voor goed deze aardbodem verlaten. Uiterste repercussie: het toepassen van de doodstraf.


  Maak melding

 57. wat een lul van een lijder hebben wij toch gekozen hé..

  we wilden graag nog 5 en nog 5 en nog 5..dan krijgen we ook nog 5..

  wat mij betreft,kan het 50 jaar zo duren,dan zullen we zien wie het overleeft..

  maar er is hulp onder weg,jongens…

  deze lijders regeerders zullen tijdens de rit het niet meer halen,ze zullen stuk voor stuk de komende 10 jaren allen ervan door gaan..

  ze lijden nu al aan hun gezondheid zijn allen over de zestig anderen over de zeventig enz enz..

  dus er is hoop..

  de grond stoffen-rijkdommen die al weg gegeven zijn,zullen helaas het land verlaten met achterlating van wat brong brong en wij overblijfsels zullen het daarmee doen..


  Maak melding

 58. Bouterse is een misdadiger!!!!
  En zo iemand als president ja dan zakt het
  Land na beneden ja.
  Maar ja de surinamers zijn koppige mensen
  Men vooral de jeugd moet eerst meemaken
  Wat pinarie is!!!!!
  Uit betrouwbare bronnen vernomen dat bouta
  Ernstig ziek is!!!!
  Die vloek van die 8 dec. Moorden moet
  Ie ook nog betalen weet je!!!!
  Dus het gaat met de dag slechter met bouta!
  Gods molen maalt langzaam maar zeker brada!


  Maak melding

 59. Misikaba de clown en ook abdoel zijn bedriegers en ook jenny klopt.
  Deze gasten verdedigen ka ka beleid v hun
  Moordenaar!!!!!
  Al deze gasten moeten in apate kooien
  In de dierentuin geplaatst worden!!!!!


  Maak melding

 60. @ Lonny
  “ïk had al gewaarschuwd dat Bouterse geen economische kennis heeft en dat hij het land niet goed kan besturen en dat zijn adviseurs alleen maar zakkenvullers zijn die zichzelf alleen maar verrijken ten kosten van alles.”
  Als je gelijk hebt dat Bouterse en kornuiten er alleen op uit zijn op hun zakken te vullen, dan is Bouterse juist heel erg slim. Want dan lukt het hen wat ze willen.

  @ Ivan
  Je zegt dat de Surinaamse bevolking dom is, maar hier wordt toch ook vaak op bijvoorbeeld de VVD gestemd? Een voorbeeld : de VVD wilde vele jaren geleden hier de ziekenfondswet afschaffen.
  Ze kregen dit ooit wel degelijk voor elkaar. Iedereen particulier verzekerd. Wat een ramp voor velen.
  Met mooie woorden: iedereen die geen gebruik maakte van bezoek aan ziekenhuis kreeg een bonus van € 100. Deze bonus werd later omgezet in een malus en die bedraagt nu rond € 375 (het verplichte eigen risico).
  Ik kan nog heel veel voorbeelden geven, mondiaal, waarin blijkt dat mensen toch weer op dezelfde partij stemmen. Dit gebeurt niet alleen in de politiek.
  Daarnaast is het niet netjes om mensen voor dom uit te maken.
  Toen ik economie studeerde hoorde ik een Javaanse jongen tegen een Hindoestaanse en Creeolse jongen zeggen, die ook economie studeerden: he wij zijn sneller dan die bakra’s.
  Ik wil alleen maar zeggen overal zijn slimmeriken en anderen die andere kwaliteiten hebben

  @ FER
  De goudprijs.
  http://www.rtlz.nl/finance/koersen, Klik op goudprijs pak een periode van bijv 5 jaar en zie wat er is gebeurd met de goudprijs. Dat deze nu weer wat in waarde stijgt zegt nu nog niets!
  In 1 jaar (afgelopen jaar) met $ 23 gestegen. In 2 jaar met $ 100 gedaald en 5 jaar $ 200 gedaald!
  Terughaal acties, DNB die haar goud ergens anders wil opslaan? Er ligt veel minder goud in Fort Knox dan vroeger.
  DNB heeft in de jaren ’70 veel goud verkocht en hiervoor rentegevend waardepapier gekocht. Het meeste goud ligt nu in Engeland, een deel in Fort Knox en een deel in de kluizen van DNB, in Amsterdam.
  De VS gaf de convertibiliteit van de dollar op in 1973? (kan ook ’71 of ’72 zijn geweest), omdat ze geen goud genoeg hadden om dolars om te wisselen voor goud. De Vietnam oorlog was debet aan.

  Een land kan niet failliet gaan? Tja het is maar hoe je er tegen aan kijkt. Als het buitenland jouw valuta weigert en je hebt geen middelen meer om te importeren, kan je het wel degelijk een faillissement noemen.
  Jaren ’70 (’80?) Argentinië. Toen het volk door had dat het mis ging rende men naar de bank om zijn geld op te nemen of om te zetten in $ ( dit laatste kon natuurlijk niet meer). De valuta donderde in elkaar. Banken sloten de deuren (net als jaren ’30.beurskrach 1929)

  Hoe je het ook wendt of keert, Suriname leeft op te grote voet. Je kan lenen wat je wilt, hopen op betere tijden, als deze er al komen, de regering MOET bezuinigen. Let wel ik zeg niet!!!!! dat ze meer inkomsten moet genereren, nee ze moet MINDER uitgeven.
  Daarnaast moet de belastingdienst het ontduiken van belasting eens gaan onderzoeken.
  Wat Gajadien roept lijkt op een vrijbrief aan de regering, of dat hij zich er al bij heeft neergelegd dat er meer geleend mag worden.
  De opmerking: niet voor consumptieve doeleinden. Tja dat is normaliter inderdaad niet slim, maar als je het kredietplafond middels een wet wil verhogen dan kan het niet anders zijn dan dat het zo verschrikkelijk noodzakelijk is dat het wel voor consumptieve doeleinden gebruikt zal worden ( lees voor betaling van salarissen).
  Daarnaast roept hij iets over het venijn. Weer fout . De inflatie wordt in Su niet aangewakkerd door meer bestedingen (deze zijn juist te laag, men heeft geen geen geld). De inflatie wordt veroorzaakt
  1)door de daling van de externe waarde van de SRD (de koers ten opzichte van de $ en de €),
  2) door stijgende kosten ( hogere heffingen door de overheid)

  Ik kan nog heel lang doorgaan, maar dan wordt het te lang en lezen jullie het niet meer (lol)


  Maak melding

 61. @ Koko dia,

  In Algemeen Beschaafd Nederlands heet dat: Het ene gat met het andere dichten. En daar is nog nooit iemand beter van geworden!


  Maak melding

 62. Ik heb ergens gelezen van@Dagoebal dat een land NIET FALLIET kan gaan:

  Het zijn de KUMAKOISI LOVERS die ZO SUPER DOM zijn dat ze hun eigen MOEDER voor KUMA in een handomdraai VERMOORDEN.

  WAT EEN OLIEDOMME BEWERING dat een land niet FAILLIET kan gaan???

  Wat is er dan met GRIEKENLAND gebeurd??

  De KUMA LOVERS hebben een ding met elkaar gemeen: Ze zijn OLIEDOM ook al hebben ze op de UNIVERSITEIT gezeten.

  Je mag zeggen wat je wil van KUMA maar KUMA heeft de POWER om mensen DOM en AGRESSIEF tot MOORDDADIG toe te maken!!!!

  In de jaren 1938-1945 had een zekere ADOLF ook die POWER.


  Maak melding

 63. Vreemd dat Suriname niet zwaar vertegenwoordigd is op die nucleaire top, want ik had ooit gelezen dat Suriname geinteresseerd was in het laten opslaan van kernafval op Surinaamse bodem tegen een vergoeding van een half miljard US$ per jaar.


  Maak melding

 64. Sind Sie brauchen finanzielle Hilfe, und Sie wissen nicht, wohin sie gehen oder wem man vertrauen Kontaktieren Sie uns heute Ihre Traum-Darlehen über Email:


  Maak melding

 65. Raytje raytje als het zo een belangrijke meeting is waarom gt Poetin niet,na China de het tweede land die het bandieten land Amerika een kopje kleiner kan slaan,en zonder de Russen kunnen ze het akkoord wat ondertekend moet worden als reet veegje gebruiken,en kunnen anderen ipv hun reet te wassen eindelijk hun reet leren vegen.


  Maak melding

 66. Geachte moderator,
  Wat is er mis met mijn posting dat u deze niet publiceert?
  Is het omdat ik niet scheld? Is het omdat ik anderen, die roepen dat de Surinaamse bevolking dom is, tot de orde roep? Is het omdat ik aannemelijk heb gemaakt dat het verhaal over goud onjuist is? Is het omdat ik uitleg of een land wel of niet failliet kan gaan? Of is het omdat ik aangeef dat Gajadien, naar de bekende weg vraagt en vervolgens de verkeerde conclusies trekt en de bevolking angst aanpraat?
  Ik ben benieuwd naar uw reactie. Ik zie namelijk postings van anderen die ruim na mijn posting zijn verstuurd en door u wel worden geplaatst


  Maak melding

 67. Natuurlijk worden ze gebruikt om zijn royaal leven verder te onderhouden die vuile rioolrat.
  Dagoebal als jij die rioolrat zo goed vindt, zal het me niet verwonderen dat hij je zakken voor je vult. Waar zijn al die mensen die voor hem hebben gestemd. Hun bek is zeker nu in hun gat daarom zijn ze muisstil.
  Dat die rioolrat nu ziek is , is nu het begin. Het komt nog lijden en nog eens lijden voor hij crepeert.


  Maak melding

 68. sorry maar surinamers hebben geen zelfrespect anders hadden ze nooit op een rover, crimineel en drugsmaffia gestemd. Wat verwachten jullie van zo iemand??? Ontwikkeling??? Maar mijn gevoelens zeggen me dat opa nooit meer naar huis gaat. Zolang hij leeft gaat hij aan de macht blijven. Als verkiezing in 2020 nadert gaat hij die domme ongeschoolde suries weer omkopen met een voedselpakket en luchtkastelen. Vooral die domme binnenlandbewoners van brokopondo, marowijne, sipaliwinie en domme indianen van para trappen erin. Als alle valuta die geveild wordt op is, gaat onze koers richting 1 op 10. Stand by for action…. wo pinaaaa ……bouta kies oe mooi… worden jullie nu eindelijk wakker


  Maak melding

 69. Henry alles wat Griekenland moet is bijsturen innovatie en herstructureren of uit de unie GN weg met de dure euro ,hun producten worden goedkoper economie gaat floreren vanwege de lage koers ,dan zijn ze zo uit de Fin problemen ,dat is in een note dop wat ik j kan bijbrengen en dat heet economie het is niets statisch,misschien heeft Griekenland te lang gewacht met bijsturen ,nu hebben ze de kans dat wel dat nu te doen,als jij niets van economie snapt ga geen stomme verwijten maken aan anderen,want j maakt jezelf alleen maar belachelijk.


  Maak melding

 70. Laffe suries klagen is alles wat jullie kunnen. Als het zo slecht ging in t land zouden jullie hofwijk ondersteunen in zijn actie om opa van de troon te verjagen. Maar zo te zien gaat alles goed in het land…neks no fout..de ndp mag nog 50 jaren regeren. Na de dood van opa desi gaat ingrid bouterse waldring troonopvolger worden gevolgd door jenai of dino. Wo pina lek dagoe.


  Maak melding

 71. Henry zoekt de definities van ontwetendheid en failliet gaan op, voor dat j iemand gaat verwijten en grote woorden gt gebruiken want volgens mij is Grieken nog steeds in staat om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen,anders was het land al in verkoop gezet.succes alvast


  Maak melding

 72. Als alle Suriname-haters die hier tot in den treure letterlijk alles wat met Suriname te maken heeft, lopen af te breken, hun bijdrage gaan leveren door Hofwijks te joinen, groeit We Zijn Moe van 30 figuranten zeker naar een grotere groep azijnpissers.


  Maak melding

 73. Nog vreemder.
  Mijn posting werd eerst niet geplaatst. Toen vroeg ik in een andere posting waarom niet en nu staat het er wel, maar op een plaats vóór mijn posting waarin ik deze vraag had gesteld.
  Raar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.