Hulp aan slachtoffers geweld in Suriname stuit

19

PARAMARIBO, 31 mrt – Hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld verloopt moeizaam. Er bestaat weliswaar een Bureau Slachtofferzorg bij het ministerie van Justitie & Politie. Maar veel meer dan wat verbale bijstand kan niet worden gegeven. De behoefte is veel ruimer.

Slachtoffers, veelal vrouwen, verwachten materiële hulp. “De beperkingen zijn echt wel groot, waardoor het werk als hulpverlenende instantie niet echt tot zijn recht komt. Als de mensen de basisbehoeften niet hebben, is het een beetje verloren om met ze te praten”, zegt bureauhoofd Asha Naipal tegenover de Ware Tijd. Waar slachtoffers vaak verlegen om zitten is huisvesting, geld of voeding.

Het Bureau Slachtofferzorg beschikt over een opvanghuis voor kort verblijf. In de praktijk blijken cliënten meestal materiële hulp te verwachten. “De ervaring leert ons dat mensen zich vaak geholpen voelen als hen hulp in materiële vorm wordt aangeboden, maar wij passen alleen gesprekstherapie toe”, aldus Naipal. Cliënten zijn vooral slachtoffers van huiselijk geweld, zedenmisdrijven en verkeersongevallen.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. Wie had anders verwacht? Poen, poen, poen, dat is waar het om gaat. Tegenwoordig bestaat hulp alleen uit geld. De rest interesseert ze geen barst, al worden ze tot moes geslagen. Suriname behoort echt tot Afrika, hoor! Zielig gewoon.


  Maak melding

 2. Stille, waar slaat dit op; ‘Suriname hoort echt bij Afrika’. Met deze opmerking wek je de indruk alsof huiselijk geweld of geweld tegen vrouwen alleen in Afrika voorkomt. Door meteen op de racistische toer te gaan, verleg je het accent, men gaat hier dan halen en trekken dat men er b.v. in India en Nederland ook wel wat van afweet en wij gaan niet meer erover nadenken hoe we, dit grote probleem, dat bij alle etnische groepen in Suriname voorkomt, op gaan lossen.

  Stille, als je geen zinnige bijdrage wil of kan leveren aan de discussie, kan je veel beter je naam eer aandoen en je kop houden.


  Maak melding

 3. Hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld verloopt moeizaam.
  Ja dat is zo maar er is nog veel meer aan de hand.
  Wat te denken aan:
  “hulp aan slachtoffers van geweld in het algemeen verloopt moeizaam tot helemaal niet”.
  Voorbeeld:
  ie op in de branding hoe winkeliers in elkaar worden geslagen, hoe onschuldigen op straat worden bejegend, hoe inbrekers en aanranders en overvallers en moordenaars hun slachtoffer geweld aandoe.

  Dan vraag jij jezelf af waar de hylp van justitie en politie blijft om dit samenraapsel uit elkaar te drijven.
  Te beginnen bij het kabinet van de president want daar lope de echte witte boord criminelen die ook te vinden zijn in het DNA.


  Maak melding

 4. Een vent die een vrouw mishandeld, is voor mij geen vent.
  Erger nog; als mijn zwager mijn zus zou mishandelen, dan zou ik tegen mijn zus zeggen, weg wezen !
  En als mijn zwager een echte vent is, dan moet hij bij mij langs komen en dat weer herhalen.
  Mannen die een vrouw mishandeld is voor mij een looser.

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 5. Geweld tegen vrouwen ervaar ik als een marteling, vrouwen zijn voor mij allemaal even mooi, ongeacht geloof, ras of huids kleur, en het wonderbaarlijk ervan is, dat zij een kind kunnen baren.
  Geweld tegen vrouwen onder de wet van AMNESTY internationaal.
  Nou een vraag : wat gebeurt er allemaal met de amnesty wetten in suri?
  word de wet tegen geweld tegen vrouwen straks verzwegen of zelfs Verkracht?
  ik geef 4 potentiële reden van geweld tegen vrouwen;
  1=wettelijke status
  2= politiek
  3=economisch
  4=cultureel

  jongengs welke pas in het context van het huidige problematiek?

  De vicieuze cirkel is al rond, wordt steeds dikker : zei ik altijd.😠😠


  Maak melding

 6. Ik heb zelf een mooie creoolse vrouw. Of nee, ik zeg het fout. Zij heeft mij eruit gepikt 🙂 En daar ben ik trots op en daarom koester ik haar ook.


  Maak melding

 7. Mannen die vrouwen mishandelen,zijn heel laag gevallen lafaards en geen moreel kompas hebben, vergeten dat ze uit een vrouw zijn geboren,en met alcoholgebruik op,nog grotere laffe dwaze losers,die zichzelf moesten schamen,en de slachtoffers moeten goede begeleiding(geestelijk, materieel)ondersteuning krijgen.


  Maak melding

 8. Mensen BigiSma is ook vernederd door mannen en heeft de draad nu opgepakt.
  Woont alleen en gaat op jacht op mannen die een gezin hebben.
  Dit omdat de mannen haar niet in huis willen hebben
  Maar is nu wel gelukkig om alleen te wonen.
  Dus mishandeling van vrouwen vind sinds jaren voor Christus.


  Maak melding

 9. @Falasha
  Een echtscheiding aanvragen is niet slecht en ook niet te veel gevraagd als je in zulke situatie verzeild bent geraakt.
  Waarmee moet de politie je dan helpen?
  Een huis,opvang van je kinderen voor altijd , een baan ?
  De politie bied een tijdelijke oplossing ,een permanente oplossing moet de slachtoffer zelf zoeken.
  Of zij besluit haar hele leven in een benaarde situatie door te brengen of ze vraagt een echtscheiding!
  Met een echtscheiding zijn rechten en plichten verbonden wederzijds maar men kiest ervoor even benaard door te gaan met hun leven.


  Maak melding

 10. @Bigi Sma
  Gelijk heb je, ik denk aan de vele slachtoffers die gemaakt worden door de criminelen en die nergens terecht kunnen voor hulp. Zelfs de politie komt deze slachtoffers niet tegemoet.
  De politie is even hulpeloos als de slachtoffers zelf.


  Maak melding

 11. @God, je slaat de spijker keihard op zijn kop. De Surinamer heeft een te grote mond maar presteert geen bal. Ze is afhankelijk van anderen en gedraagt zich ook nog eens ziekelijk arrogant. Daarom zijn in dat land zoveel etnische groepen Jamaicanen, Haïtianen, Brazilianen, Chinezen uit Santa Domingo en noem maar op. De Surinamer bestaat niet want zij is door anderen overvleugeld. Suriname trots ? Aan mijn mars !


  Maak melding

 12. Sinds 25 febr.1980 zijn geweldsdelicten stijgende. De baas der misdadigers en zijn roversbende gaf sinds het beginne het slechte voorbeeld, aan die oerdomme paarse krabitas en burikies die hem adoren. Geen wonder dat ze ook dagelijks van elkaar te lijden hebben. Land en volk lijden dankzij de baas der misdadigers en roversbende, maar ook al die paarse oerdomme stommelingen die sinds 2010 krijsen….soso lobi baas, neks no fout. Memememem.iaiaiaiaiaa


  Maak melding

 13. @ lafu den dong paarse krabitas.

  Ik ben niet eens met je stelling, dat iemand zijn vrouw/ vriendin mishandelt, heeft niks te maken met Bouta.
  Domme mannen mishandelen altijd hun partner, dat heeft te maken met verschillende factoren. Om een paar te noemen Jaloezie, geldkwestie, buitenechtelijke relatie´s luiheid ( uitgangstype partybeesten )etc etc !
  Het allerbelangrijkste is comminicatie en wederzijdse vertrouwen, wanneer deze ontbreken dan is de hek van de dam ! Stel je woont in NL en je werkt in de bouw, in de winter
  en je komt thuis, en er is geen warm eten in huis en je vrouw
  ligt verpamper in bed, dronken( party thuis met vriendinnen.)
  Dan breekt toch de hel los; ook hier is er een oplossing, echtscheiding aanvragen en weg wezen. Maar een vrouw te gaan mishandelen, is het de laatste wat men moet doen.


  Maak melding

 14. @Falasha, @JZwartmans,

  Jullie zeggen dat mannen die vrouwen mishandelen laag gevallenen zijn.

  Wat denk je dan van vrouwen die mannen mishandelen? Zowel fysiek als geestelijk?


  Maak melding

 15. @Ray gelijk heb je,als een relatie alleen uit ruzie,spanning bestaat,dan is het beter te scheiden of samen therapie volgen,ook voor de kinderen is het een goede oplossing.@Blek&Decker,die vrouwen zijn ook laag gevallen bitcha,want het gaat om liefde,wederzijds respect en goede communicatie,en zeker niet om overheersing, leugens,intimidatie of manipulatie in een man/vrouw relatie en is ook een slechte voorbeeld voor de kinderen .


  Maak melding

 16. @ Blek&Decker

  Nou dat komt sporadisch voor, meestal is het omgekeerd het geval.Maar indien het toch gebeurd, dan is er toch iets mis met hun relatie. Ik wil hierbij de man niet beschermen want, er zijn sukkels die dat ook toelaat !

  Jacko


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.