Suriname’s valutaveiling: pappen en nathouden

30

PARAMARIBO, 30 mrt – Het lijkt niet meer dan pappen en nathouden. De valutaveiling voldoet bij lange na niet als oplossingsmiddel voor de pijn van economische malaise. Het is voelbaar nu zoveel ondernemers toch de vrije markt op moeten.

Daar moet worden uitgezocht of er voldoende vreemd geld te koop is. De vraag is veel groter dan het aanbod. De autoriteiten zijn eenvoudigweg niet bij machte een antwoord te geven op de crisis. Het is niet waar je als ondernemer op zit te wachten. “Elke week een andere wisselkoers, daar zijn we niet blij mee. Als ik een hogere wisselkoers betaal, wordt het doorberekend”, zegt ondernemer Henry Carbière tegenover de Ware Tijd.

Zo er vreemde valuta te koop zijn, is dat tegen een vrij bepaalde wisselkoers. Het is niet wat de Centrale Bank van Suriname in het vooruitzicht stelde. De bedoeling was juist dat alle spelers, ook de wisselkantoren of cambio’s, de richtkoers aanhielden. Er is duidelijk geen greep op de zaak. “Zolang de overheid geen grip heeft op de cambio’s, is het dweilen met de kraan open”, aldus Carbière.

Bekijk ook:

30 REACTIES

 1. Dat had ik niet verwacht, weer een plan van deze Paarse Amateurs dat volledig dreigt te mislukken.

  Op naar 1: 8

  Nog voor de zomer…mark my words


  Maak melding

 2. Deze regering moet naar huis gestuurd
  Worden.
  Bouta kan het duidelijk niet aan.
  Hy moet lessen gaan nemen by de vhp en de
  Nps. Die hadden jarenlang de koers stabiel
  Gehouden. Men kon toen van alles doen
  Bouwen etc.
  Maar nu……..vul maar zelf aan
  Regering please go home!!!!!


  Maak melding

 3. ..en dan de schuld geven aan de cambio’s en doen alsof de ndp regering onschuldig is.De banken kunnen niet aan de vraag voldoen omdat parlementariers zonodig moeten reizen en devieze vermorsen aan hun plezierreisjes,want zo zie we hun zogenoemde dienst reizen!
  De cambio’s gaan hoger bieden dan de banken ,zo is de concurrentie nu eenmaal,In een gezond economie hebben de banken geen bewaren met de cambio’s totdat er een crisis is veroorzaakt door nou ja in dit geval de ndp regering.Dan is het de schuld van de cambio’s ..Aldus de die hard ndpers en enkelen die bezig met het overgaans process naar de ndp!!


  Maak melding

 4. Je zal als surinaamse aannemer een offerte hebben uitgebracht voor een mega klus. Tegen de tijd dat de job klaar is ben je in de aap gelogeerd. Fluctuerende koersen is voor bepaalde sectoren dodelijk. Een zware devaluatie zoals het IMF voorstelde was een betere plan geweest.

  Nu is het god zege de greep en paniek alom. Water naar zee dragen. Deze valutaveiling lariekoek moet stoppen. Daarnaast moet er ook een verbod komen op Cambio’s. Keer op keer wordt de Centrale Bank schaakmat gezet door de Cambiohouders. De zoveelste paarse recept wat een bittere nasmaak heeft.

  Snap overigens nog steeds niet hoe men aan die veiling dollars komt. Transparantie is ver te zoeken.


  Maak melding

 5. Cbvc en regering weten geen oplossing .wat een amateurs zijn allemaal een bevolking grote van 500 000 zelf een gemeente als Rotterdam,Utrecht en Amsterdam heeft meer bevolkingen…de grote boos Doener zijn hoger salarissen 24 mandennper jaar bonus enz..su gaat op die manier nooit beter worden …patiënt licht aan infuus wachten tot dood gaan.Leve switi sranang..wetenschap is bewezen intelligentie bij bepaalde bevolking groep moet nog groeien…top man van Google ontvang een bonus van 100 miljoen USA dollar..is een Indiër.. Top man van banknof America..Indiër


  Maak melding

 6. Ik vraag me af hoe Euu-sjene modaal zijn rekeningen in vreemd geld betaald.

  De verhuurders eisen nog steeds huur in valuta, das logisch de wet is nog niet gemaakt c.q. aangenomen.
  In sommige horeca gelegenheden moet je met $ betalen.
  Tickets, visa, grote handelsbedrijven, bouwbedrijven, auto’s, etc. etc. alles wordt verrekend in vreemde valuta.

  Tsja; een toepasselijke titel voor dit nieuwsbericht zou moeten zijn:
  “Pap drinken en het 8terwerk nathouden vanwege de zweef-tekie-koersen.”

  Doei webbie 🙂


  Maak melding

 7. De zoveelste mislukking van deze regering, Volk van Suriname, het is de hoogste tijd om nu te laten zien dat jullie dit niet meer pikken. Het kan toch niet zo zijn dat jullie keer op keer in de maling genomen worden en er zo nonchalant bij lopen zelf in het armste land op de wereld zou dit niet pikken.
  waar blijft jullie stem???


  Maak melding

 8. De Puinhopen Van 5 Jaar Paars (NDP)

  Beste mensen

  Elke sterke of slimme leider die liefde heeft voor land en volk zou elke
  Cambios per direct laten doen sluiten..

  Dat gaat nooit gebeuren want mensen als Dilp Sardjoe en aantal van zogenam Dna
  leiden hbbn vele aandelen in cambios .


  Maak melding

 9. Mensen en Mensen Kinderen.

  Ik ben er van overtuigd dat deze valuta veiling gewoon een HOUDINNI ACT is die nooit lang stand gt houden… na een poos gaan de wisselkoersen als een Commeet omhoog schieten beste mensen.


  Maak melding

 10. Het beste is dat Suri’s beginnen te accepteren dat ze geen Nederlandse levenswijze kunnen voortzetten.
  Dat ze Nederlands praten wil nog niet zeggen dat ze ook zo rijk zijn.
  Ze moeten accepteren om op veel kleinere voet te leven.Minder van alles te hebben.En af toe ook wat ontberen zo als in vele arme landen.
  Het willen leven zo als nu,is vechten tegen de bierkaai.Is een bij voorbaat verloren strijd.
  Hoe eerder je de realiteit aanvaardt,des te sneller begin je aan je vooruitgang te werken.Tra fasie no dé.


  Maak melding

 11. En let maar op.
  NDPlee gaat weer schreeuwen” we gaan nog weer voor 5″

  En de zoon van Abrahams (discipel van Alibaba DDB) gaat EBS overnemen. Als dat gebeurt dan gaan de prijzen met 5000 procent omhoog.


  Maak melding

 12. Er is weinig buitenlandse valuta in Suriname maar des te meer binnenlandse alata’s. Waneer gaan ze deze alata’s eens veilen. Sommige bedrijven kunnen wel slaven gebruiken.


  Maak melding

 13. De valuta veilingen zullen geen soelaas bieden. Het betekent slechts geleidelijke devaluatie om de negatieve economische schokken te dempen oftewel verhullen( zgnd zachte landing Hoefdraad). De schaarse middelen worden niet aangewend voor werkelijke economische groei, gevolg dit beleid zal onherroepelijk leiden tot wantoestanden in ons geliefd land waarvan schaarste
  een symptoom is. De rovende elite wordt rijker, terwijl de modale burger en armen het moeten ontzien.


  Maak melding

 14. Nick,

  De creolen zullen een grote investering door India in Suriname zien als een aanval op hun economische positie door hindoestanen en zullen dat dus nooit toestaan. Venetiaan was daar een goed voorbeeld van.


  Maak melding

 15. Beste mensen,
  Voor de zoveelste keer iem als bouterse
  Had nooit pres moet moeten worden aangezien
  Zijn crimineel verleden
  Zolang deze man aan de macht is gaat het
  Niet in su
  Hy is ongeschoold en heeft geen visie
  Alles wat hy doet frommelt aan alle
  Kanten
  Enige waarin hy goed is is het land leeg
  Roven en zijn vrienden en kinderen en
  Kleinkids belonen
  Su zijn laag soort volk
  Wanneer gaan jullie het leren mensen?
  Booterse kan su niet regeren
  Zijn zit daar alleen v de amnestiewet!!!!
  Verder 0,0
  Koers wordt binnenkort 1 op 10.


  Maak melding

 16. Jabala, waarom moet India in Suriname investeren terwijl er in India meer armen wonen dan de totale bevolking van heel Arabisch en Zwart Afrika. Deze arme mensen in India zijn nog armer dan de allerarmsten in Afrika.


  Maak melding

 17. bouta zelf heeft honderden miljoenen liggen op de zwitserse banken..,,

  waarom haalt hij een deel niet terug en investeert in het volk die hem gekozen hebben..

  wat is gebeurt met tante silos,je hoort niks meer van haar..

  komt die alcatraz er nog..en waar..

  die zieken huis in wanica is bijna klaar,wanneer vind de opening plaats..

  al die over fly wanneer komen ze aan in sme en wat dacht je van die diep-zee haven voor de kust en honderden duizenden woning voor de mofina..

  die trambaan is al aangelegd in wanica,,wanneer gaat de eerste trein rijden op para pasie..

  op you tube rijden ze elk moment als je aanklikt..

  anno mi..


  Maak melding

 18. @Nameshdebie,

  Juist daarom moet India investeren in het buitenland. Om wat geld te genereren voor hun arme mensen. Tegelijk zou het ook goed zijn voor Suriname.
  Btw, je vraagt niet waarom China, ook met nog heel veel arme mensen in het land, wel mag investeren in Suriname. Waarom dit onderscheid?


  Maak melding

 19. Valutaveiling is een anderwoord voor devaluatie , de stomme Surinamers hadden hoop , in het BYZONDER souwma. Ik had al gewaarschuwd en ik ga nog een keer waarschuwen, schrijf het op. De koers van dollar gaat in mei boven de 6 srd voor een dollar zijn , exact te zijn 6.35 per dollar en in augustus 7,50 per dollar en daarna moge god ons helpen.alles gaat ineen storten, .buisaid, proeve en de andere directeuren zijn allemaal profiteurs ze buiten het volk gewoon uit . Souwma ik had je gezegd dat je je zelve beter moet laten scholen, zielig


  Maak melding

 20. Uitgaven van de regering is meer dan 1 miljard us dollar en inkomen is niet eens 350 miljoen dollar . Het verschil wordt in srd gedrukt om aan de mensen te betalen en mensen op hun beurt gaat op de zwarte mark zoeken want de regering heeft het geld opgevreten en gepoept . Zielig dat Surinamers nig hoop hebben, en naar luchtkastelen kijken


  Maak melding

 21. Nameshdebie, jammer dat de tijd voor jouw stil is blijven liggen want intussen is India hard op weg een supermacht te worden .je weet niet eens waarover je praat want zo oerdom ben je . Er worden satteliten vanuit India gelanceerd voor Europa , Japan enz heeft Afrika ooit een raket gelanceerd . HET PUNT HIER IS NIET AFRIKA TE KLEINEREN MAAR DE VERGELIJK WAT DIE EZEL HEEFT GEMAAKT. Is een kleine voorbeeld kon oneindig doorgaan maar ik hou het kort


  Maak melding

 22. Sabaku, wie is ‘je’? En waarom kan ‘je’ bij dollariseren niet/moeilijker stelen? Zijn USD’s zwaarder dan SRD’s of denk je dat ‘je’ USD’s minder lust dan SRD’s?
  Als ‘je’ en zijn handlangers nu onze SRD’s stelen dan gaan ze na dollarisatie gewoon door met stelen.wat ‘je’ niet meer kan doen is zelf geld erbij drukken om de boel monetair te financieren, kans dat ons geld drie extra nullen krijgt wordt dan veel kleiner.


  Maak melding

 23. We the willing , let by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. We have done so much for so long with so little, we are now qualified to do anything with nothing.

  Mother Theresa


  Maak melding

 24. @Henkes,
  Inventariseer het grootste probleem, dan kom je zo bij de oplossing….moeten wij altijd alles in jip en janneke taal uitleggen….je komt zelf tot de conclusie, dus snap ik jou probleem niet.

  Voel jij je trouwens aangesproken met “je”….


  Maak melding

 25. In 2004, 4 jaar na de onafhankelijkheid werden er 3 nulletjes achter de komma weggehaald en werd de gulden dollar, welke muntsoort komt er straks in 2029 als er weer 3 nulletjes weggehaald moeten worden, de Yen of de Roepie misschien, want die kant lijkt het wel behoorlijk op te gaan, of er moet snel een andere regering komen met iets anders aan het hoofd als een omhoog gevallen sergeantje met een mulodiploma die presidentje speelt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.