‘Grond herverdelen voor groei landbouw Suriname’

30
Demonstrerende padieboeren

PARAMARIBO, 30 mrt – Gronden die zijn bestemd voor landbouw moeten worden herverdeeld. Dit stelt de politieke partij PFV, Politieke Vleugel van de vroegere Federatie van Agrariërs en Landarbeiders. Veel grond wordt niet in cultuur gebracht.

Het beeld is snel te achterhalen in de buitenstreken van Paramaribo. Overal is grond te zien die overwoekerd staat of met wat bomen bedekt. Verder niets. Landbouwers en mensen die landbouw willen bedrijven staan intussen te springen om land. Maar is zo goed als niets meer vrij. “Bijna alles is door opeenvolgende regeringen vergeven aan politici”, zegt PVF-voorzitter Soedeschand Jairam tegenover de Ware Tijd.

In veel gevallen wordt gespeculeerd. Het is daarom tijd om tot herverdeling over te gaan. Als niet aan de voorwaarden is voldaan, mag de grond immers worden ingetrokken. Jairam ziet de landbouw als goed economisch alternatief. Een duw in de rug is wat nu nodig is. “Terwijl op het ene spoor gewerkt wordt aan herverdeling, moeten alvast plannen worden voorbereid om het boerenbestand op te voeren.”

30 REACTIES

 1. O,dan is het niet moeilijk meer,je hoeft je je niet meer kapot te gaan werken om een perceel te kopen. Nee nu is het heel makkelijk., Gewoon lateninschrijven dat je aan landbouw wil doen al is het zogenaamden je hebt een stuk percel geheel gratis. Waarom dn moeilijk doen als het zo makkelijk kan ?!


  Maak melding

 2. Beste mensen

  ik zou een ider aan willen raden om eens op Google te gaan en Singapoer in te toetsen…

  It zou Bouterse hartstikke sieren of onstervelijk maken als bouta die systeem zou over nemen en toe zou passen in ons tog zo geliefde land


  Maak melding

 3. ik zou een ider willen aanraden om te Googlen

  ALBETT WINSEMIUS

  Deze beste man was een Nederlander… Een Top Econoom.. die hft een steentje bij gedragen aan de Economische ontwikkeling van Singapore

  Ik wens je veel lees plezier toe


  Maak melding

 4. OT: Ex-minister Eddy Belfort heeft een plan om Suriname uit de malaise en isolatie te trekken. Dit bizarre plan omvat:

  “Identificeer succesvolle Surinamers in het buitenland en presenteer die aan het volk waarna die via een SMS terug kunnen aangeven of er draagvlak bestaat die als President van Suriname te accepteren. Bij een grens van 100k SMS’en wordt die aangesteld. Voor de VP geldt hetzelfde”

  “Alleen de ministersploeg bestaat dan nog uit politici uit de Surinaamse politieke partijen”

  Eddy zegt dan dat netto Suriname uit zijn isolatie (hij noemt met name NL) en uit de malaise getrokken wordt o.b.v hun buitenlandse kennis en netwerken. Hij vergeet gemakshalve of die mensen wel naar Suriname terug willen komen en daarmee hun carrière willen beëindigen.

  Wat hieraan grappig is is dat men het daar ook niet meer weet en allerlei wanhopige ideeën oppert. Wie wil er nou naar Suriname om met Somo, Ronnie B, Santhoki, Misikaba etc. te gaan samenwerken?

  apintie.sr/vidi.php?vid=14597


  Maak melding

 5. Ivanof Limburg
  Sorry man. Appels en peren. Singapore is het derde rijkste land ter wereld, maar de inwoners zijn dat zeer zeker niet.

  Hier is wat de staat rijk maakt:
  1. Pro-Business/Buitenlandse Investerings beleid.
  2. Gebrek aan sociale bijstand – Afhankelijkheid van zelf ondersteuning
  3. Verplicht sparen
  4. Handel
  5. Lange termijn beleid en planning

  De Singapore succes verhaal omvat vele gewillige partijen om hand in hand te werken. De regering, ondernemers en de bevolking. Een tripartiete alliantie dus.

  Winsemius heeft daar absuluut niks mee te maken (gehad).


  Maak melding

 6. Morenito

  Jij Bouta en klik zijn echte stereo type surinamers…

  Jullie gaan absoluut nergens over..

  Dat is het probleem met Bouterse… deze beste man regëerd Suriname als een Blakka Mang…. als je wil weten hoe een blakka mang denk neem die Bouterse maar als een voorbeeld… de rest is geschidenis..

  Venitiaan laat meer dan een miljaard us dollar in staats kas… Bouta en klick doro… a boss alla a hab

  no ai bar help..

  Ps ik ben ook een black man maar ik ben een wereld burger


  Maak melding

 7. Singapore, de naam zegt het al: Singh (leeuw), Poer (stad). Daar moet je wel erg veel moed hebben om je NIET aan de regels te houden. In Suriname kan elke lafaard de regels overtreden zonder enige straf. Het lijkt imj dat de Surinamers nog lang geen leeuwenmoed hebben om het land groots te maken . Het land zou wel Wezelland genoemd kunnen worden. Kwakoekondre.


  Maak melding

 8. @Ivanof Limburg
  Hahahahaaaaa..gelijk heb je.
  Dan moet bouta eerst ervoor zorgen dat hij verdwijnt als hij het Singapore model wil invoeren. In Singapore duld men geen criminelen laatstaan eentje die zich de lijder voorstelt, Hij zou een levenslange gevangenis tegemoet zien of zelfs de doodstraf voor zijn crminele daden,
  Spuwen daar in de straten van Singapore is al strafbaar …. laatstaan het vermoorden van onschuldige burgers,,wel,wel, dat zou echt een straf zijn …..


  Maak melding

 9. @Leeghoofd
  Gelijk heb je.
  Men is niet eens in staat om1 tomatenboom op het erf te planten of een peperboom en nu gaat men grote lappen grond vragen om grootschalig aan landbouw te gaan doen,
  Wie houd wie voor de gek hier is de vraag!


  Maak melding

 10. Off topic / breaking news

  Harry van Bommel doet aangifte van smaad tegen de vrouw van ex-militair Willem Koenes. Zij deed in Paramaribo aangifte van aanrading na een bezoek van de SP-politicus aan Suriname.De politicus stelt in Privé zelf slachtoffer te zijn geworden van de aanklacht. “Die aangifte slaat nergens op”, zegt Van Bommel in een reactie.”Ik heb nu zelf ook tegen Koenes aangifte gedaan wegens smaad en laster. Mijn vriend, die bij de ontmoeting aanwezig was, heeft een verklaring afgelegd en via de notaris laten vastleggen. Je weet maar nooit of het ooit van pas komt.”

  ‘Níet netjes’

  Volgens het echtpaar gedroeg Van Bommel zich tijdens het bezoek niet netjes.”Mijn vrouw is slachtoffer geworden van de onfrisse praktijken van het Kamerlid”, zegt Koenes in het weekblad. Van Bommel zou zijn vrouw hebben aangeraakt, onder meer aan haar ‘rug en billen’.Van Bommel raakte in 2007 in opspraak nadat hij een vrouw tijdens een dienstreis naar Jordanië zou hebben lastig gevallen. De SP’er noemde zijn gedrag toen ‘onhandig’ en maakte zijn excuses aan haar.

  ————————————-

  Altijd al gezegd deze salon socialisr Van Bommel deugt niet


  Maak melding

 11. De regeringen hebben de kleine landbouwer om zeep geholpen en moeten nu maar de wrange vruchten ervan plukken.
  Er zijn zoveel landbouwlanden op de wereld die grootschalig produceren dat het niet lonend zal zijn voor Suriname om ook op die tour te gaan. Beter kan het land zich specialiseren in bepaalde producten zoals saffraan, vanille, mango, kruiden enz.
  Landbouwproducten kun je hooguit naar de buurlanden exporteren ivm de lagere transportkosten, verder weg wordt moeilijker.


  Maak melding

 12. Ivanof Limburg
  Sorry man, totaal onbegrijpelijk wat je schrijft.

  Ray
  “Men is niet eens in staat om1 tomatenboom op het erf te planten of een peperboom”
  Ik geloof dat het hier om professionele landbouwers gaat.

  koos
  Hij kan het kennelijk niet laten.


  Maak melding

 13. @Morenito
  Kijk Morenito al gaat het om proffesionals,het geeft niet. Men moet eerst het land gaan bewerken dus bouwrijp maken alvorens tot produktie over te gaan en dat kost geld.Is men bereid uit Eigen zak te betalen? Wat zal er gebeuren als er een overschot is aan groenten?Er zijn geen plannen wat met al de poroduktie zal gebeuren maar men staat klaar om stukken gratis grond in onvangst te nemen.Er zijn serieuze groenten boeren en vee producenten die met lede ogen moeten toezien hoe bij hun alles aan het doodbloeden is omdat er geen hulp in de vorm van subsidie aan hun wordt uitgekeerd.Zo hoe gaan de nieuwe groente boeren het doen als subsidies uitblijven?!
  Waarom geeft Jairam niet de hulp aan de rijstboeren die erom blijven vragen?!


  Maak melding

 14. Normaal tevens vooruitstrevend gesproken zou het voordehandliggend moeten zijn dat deze Surinamers een lening krijgen en professioneel begeleid worden. Investeren in deze groep is vereist opdat zij zorgen voor productie en economische groei.
  Nationaal zelfvoorzienend is de eerste stap in de juiste richting naast een laboratorium waar diverse proeven worden genomen voor veredelde biologisch duurzame verantwoorde producten. Zoals zo vaak gezegd dat elk zaadje in de Surinaamse bodem kan ontkiemen groeien en bloeien moet de weg vrij worden gemaakt voor Surinaamse ondernemers die hun hart aan deze vruchtbare grond hebben verpand omdat zij agrarische productie in zich meedragen. Een regelrechte schande wanneer blijkt dat onze veesector gebrek heeft aan bijv. mais voor extra voeding voor runderen aangaande de melkproductie. Met de tot 2010 moeizaam opgebouwde reserves zou dit geen probleem mogen zijn of heeft de meerderheid zich bewust laten misleiden bij gebrek aan kennis van eigen geschiedenis. Uitdelen van voedselpakketten doet denken aan vis of hengel geven.


  Maak melding

 15. mensen mensen laten we eerlijk zijn..

  wie welke djoeka blaka mang gaat wil in de landbouw werken..

  ze willen één ding ,,,en dat is ,, zeven even,,voor de rest niks..

  oer-lui..zijn ze..,kijk maar om je heen op elke hoek staan ze tot diep in de nacht te koekeloeren..

  waar in welk land,heeft een zwarte als lijder net als die van ons ,,,,ontwikkeling gebracht….

  geef een djoeka/negre vrijdag één miljoen srd,, komt hij maandag morgen naar je toe om een sigaret te vragen..

  alles heeft hij verbrast aan motjo oema bier dansie dansie..

  terwijl een hindoestaan,javaan,chinees , een grote bungalo heeft gebouwd voor vrouw en alle kinderen en een zaak opgezet..

  ik hoor die zwarte vrouw nog op t.v. zeggen


  Maak melding

 16. @ Ivanof limburg

  ik geef je groot gelijk man singapore is een welvarend land waarom mogen we nau niet in hun keuken kkjken hoe ze het economisch aan hbbn gepakt . Over albert Wensemius hb ik net naar gegoogle ze zijn zo trots op hem dat ze een plein naar hem hbbn vernoemd , ik vind het super


  Maak melding

 17. Koos:
  Off topic / breaking news
  Zou het artikel bijvoorbeeld in de volkskrant staan dan zou ik mijzelf achter de oren krabben, Wannneer de privè dit soort berichten plaatst, dan kan ik er alleen maar om lachen!
  Waarschijnlijk een erg simpele manier om iemand in diskrediet te brengen!
  Misschien had mevrouw in kwestie graag gehoord dat ze er “spectaculair” uit zag, en heeft “ome” Harry dit deze keer verzuimd?


  Maak melding

 18. Ik ben met Jairam eens dat het land vrijgegeven moet worden aan de jonge boeren zonen of de nieuwe generatie boeren. Ongebruikte landbouw grond is onproduktief land. Maar land afpakken van zijn eigenaars neemt heel veel politieke wil.Speciaal als het toebehoort aan jouw politieke vrienden.
  De nieuwe polders uitgeven is iets makkelijker. Maar alleen de regering heeft geld om de bossen en zwampen in agrarisch land om te zetten.Als er geen politieke wil is dan zitten de boeren zonen nog in de kou. Als de EU of America geld kon geven aan partikulieren dan zou het beeld anders zijn..
  Singapore is een politie staat. De net overleden founder of de staat had een ijzeren grip op alles. De meerderheid Chinezen gaven hun steun en nu de beste managers en staff van alle trade runnen nu het land.


  Maak melding

 19. Singapore vergelijken met Suriname is niet terecht. Singapore is een kenniseconomie, Suriname is een kwanseleconomie. Alles wordt er verkwanseld.


  Maak melding

 20. Het land is 4 1/2 keer groter dan Nederland toch is geen grond meer beschikbaar voor landbouw?????

  Is iedere zandkorrel al uitgedeeld aan companen van politieke partijen!!!!


  Maak melding

 21. Marcel,

  Je weet niks over de binnenlandbewoners, daarom loop je hier onzin te verkondigen. Ga eens een keer in het binnenland (wat je waarschijnlijk niet durft), dan ga je wel anders piepen. Breng ook een bezoek op de markt in Suriname, je zult wel merken dat er aardig wat mensen uit het binnenland er staan.

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 22. HI lulo,s zijn jullie nog niet moe van dat gezeik over Suriname iedere dag weer,het klinkt een beetje afgezaagd hebben jullie niets anders te doen,gebruikt j tijd om iets nuttig te doen of springen jullie in zee .ik eet en drink iedere dg vers en gebruikt alleen suri produkten,THE best of THE best ,wie thuis achter zijn of haar computers de hele dg uit hun neus willen vreten gaan pienaren ja,maar met een klein beetje inspanning kan j veel bereiken in ons geliefd Suriname,ondanks de zogenaamde crisis die jullie zo propageren wordt er overal flink gebouwd,dus waar hebben jullie het over,blijft maar lekker doorslapen ,ik ga binnenkort rondsnuffelen om weer een stukje land te kopen,er zijn kansen genoeg in Su,sranang switi boi


  Maak melding

 23. -Zonder duidelijkheid en controle zal het plan nooit werken.

  -Er zijn velen die een groot stuk grond hebben gekregen om te planten en wat zie je nu gebeuren???mensen die bouwen huizen op het stuk grond en wonen met velen erop. Er wordt helemaal niets geplant.
  Vervolgens wil de overheid het stukje grond terug en krijg je gelijk te horen van “ik woon al langer dan 20 jaar hier”, dus ik ga niet verhuizen.

  -Hoe vaal houden Surinamers zich aan wetten en regels????Zie maar hoe de ontwikkeling van het land stagneert.

  De hardwerkende personen niet nagesproken.


  Maak melding

 24. @marcel, weet wat je schrijft over de mensen in het binnenland, omdat ze hardwerkende mensen zijn.
  Geef ze een stukje grond en een huis staat erop.

  -Hoe vaak krijgen mensen van de stad niet een stukje grond dan wachten zij op de overheid om voor hen te gaan bouwen of ze verkopen het.
  Dat de binnenlandbewoners vandaag slecht behandeld worden en zij negatief op de kaart staan heeft te maken met Brunswijk en Bouterse.
  Men had vroeger nooit last van deze groep.


  Maak melding

 25. IRA j slaat de plank volledig mis de grote stukken landbouwgronden zijn illegaal verdeeld onder de politici van de vhp en de pl jogi alleen bezit 400 percelen elk 15ha groot ,hij gt dat nooit tot ontwikkeling kunnen brengen,dus Hij gt ze verkavelen en verkopen wat de binnenlandse bewoners betreft gt het om percelen van 400 vierkante meter .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.