Ambtenaar mag naamfouten Surinamer corrigeren

26

PARAMARIBO, 30 mrt – Voortaan mogen ambtenaren schrijf- en spelfouten registreren in de namen van burgers. Het parlement heeft een wijziging aangebracht in het Surinaams Burgerlijk Wetboek. De slakkengang naar de rechter hoeft niet meer.

Voor vele duizenden burgers is het decennialang een ware lijdensweg geweest. Wie een spellingfout ontdekte in naam of een verkeerd cijfer in de geboortedatum had, was in de aap gelogeerd. Het was dan ook moeilijker om aan formele documenten te komen, zoals het paspoort. Volgens de wetswijziging mag de fout nu doorgegeven worden aan het loket van het Centraal Bureau Burgerzaken, CBB.

Het diensthoofd van het CBB is dan bevoegd de nodige correcties aan te brengen. Parlementariërs willen wel dat er voor gewaakt wordt dat er geen nieuwe ‘halve god’ ontstaat. Het diensthoofd zou makkelijk misbruik kunnen maken van zijn bijzondere bevoegdheid. De bedoeling is juist dat de burger zo snel en efficiënt mogelijk uit de brand is. De wetswijziging is ondersteund door het hele parlement.

Bekijk ook:

26 REACTIES

 1. Goed nieuws maar uuuh wat gaan we met die duizenden spook ambtenaren dan doen ??? Die mensen thuis duimen te draaien. Dat vind ik een belangrijkere issue.


  Maak melding

 2. Vooraal de oude Surinamers, m.n. de hindoestanen, hebben hier last van. Vroeger zaten vooral creolen achter de balie en zij spelden wel eens te vaak de hindoestaanse namen mis en voegden er ongevraagd een Nederlandse (christelijke) naam aan toe.


  Maak melding

 3. Voorbeeld: Renfurm en Renfrum = zelfde familie, maar een van de twee foutief geschreven bij opgave. Zo zijn er in Suriname nog veel meer voorbeelden. En aangezien er vroeger meer analfabeten waren dan nu, hadden zij zelf niet de mogelijkheid het te corrigeren. Als pas in 1828 de Burgerlijke Stand in Suriname wordt geïntroduceerd, lag het aan de toen dienstdoende ambtenaar de naam correct te noteren in het bevolkingsregister. En daar zijn de grootste fouten gemaakt.


  Maak melding

 4. Ik ben bang dat dit niet goed gaat,gezien het vertrouwen in suriname een heet hangyzer is.
  Hoop niet dat er nog makkelyker misbruik gemaakt kan worden met bepaalde bevoegtheden.


  Maak melding

 5. Eindelijk.

  Jammer dat de politiek in Suriname, dit niet eerder hebben gerealiseerd voor 25-11-1975.

  Maar gaat deze grapjas André Misiekaba v/d NDP ook zijn familienaam laten wijzigen bij CBB?

  En wie kan zich het volgende nog herinneren?

  In het (oude) (Koloniale) Surinaams Burgerlijk Wetboek, bestond nog de eis van toestemming van de ouders tot het aangaan van een huwelijk door een meerderjarige beneden de leeftijd van 30 jaar. Gelukkig werd dit afgeschaft.

  Misschien kan @Jabala een voorstel doen aan DNA, om het wederom in te voeren.


  Maak melding

 6. @Fer E,

  Zou zeker geen slecht idee zijn. Als je ziet waarmee zonen en dochters tegenwoordig thuis komen (losse moraal types), dan zou je haast willen maken ermee.


  Maak melding

 7. Ik vindt het een kwaleke zaak dat ze naamfouwten hebben gemaakd toenterteid. Vroeger zaaten idioooten als amtenaar die geen schooling hebben genooten en hun eigen schreiftaal gekoppelt aan naamen.


  Maak melding

 8. …en dino is geen dino maar Dina.
  Dus als ik het goed begrijp kan je zonder bewijzen aan te tonen kan iemand zijn identiteit veranderen ?!Welkom nieuws voor de criminelen.Die kunnen na elke rooftocht hun identiteit veranderen!


  Maak melding

 9. SNEL, je bent de slimste hier en ik ben het volkomen met je eens. Nu zullen alle criminelen en moordenaars zo makkelijker een andere naam krijgen. Dit is te zot voor woorden. Hoe wordt gecotroleerd of je ook daadwerkelijk de waarheid spreekt. Anyway alles kan in suriname


  Maak melding

 10. Lontai Pesi

  Dat na sani tok, soso fatu en dati mi lobi.
  No wan djugu djugu bikasi, a libi satu brada Lontai Pesi.

  Soso lafu dja.

  Jacko.


  Maak melding

 11. Herrenberg wordt na de naamsverandering Kojho

  Anton paal wordt Amin
  Etc etc
  Dit is uitgelezen kans om je Nederlandse naam te veranderen. De straatnamen en gebergten willen ze ook veranderen. Nou, dus verander ook je naam. Deze bandieten doen aan vervalsing van de grschiedenis


  Maak melding

 12. Heer dodsen, wordt de naam van staatsolie ook veranderd.
  Ik denk van wel want je mist daadkracht bij staatsolie.
  Dit is wel een zwakke punt van jou en Carl Breeveld.


  Maak melding

 13. Jabala,
  Omdat een groot van de creolen die dit werk deden ook niet geschoold waren. Ze waren de jaknikkers van de NPS die een baan kregen in ruil voor hun stem. Precies zoals de NDPlee dat vorig jaar gedaan heeft voor een stem


  Maak melding

 14. Boereveen zit bij staatsolie. Zonder wat te doen ontvangt ie 24 maanden salaris + gratis benzine en auto.

  Hij kan zijn Nederlandse naam in veranderen Alibaba boerkie


  Maak melding

 15. @Abeni.

  Je hept keleik hoor laat se maat laaghen, kan je tok niet skeelen. Brunsweik is tok ook goet terekt gekoomen, en waarom jij ook nied !! ( Ik lag je niet eit hor !!! )

  Fatu nanga lafu dja.

  Jacko


  Maak melding

 16. Baja ik hou me hart vast bij de gedachte wie zijn naam gaat veranderen en de rest voor zal zijn …Baja moeilijk hoor want hij zal geen Desire Delano bouterse meer heten maar gewoon..Desire Vergiffenis Amnestie, en hij hoeft niet met bewijzen te komen hoor want dat is geen vereiste.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.