donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Helpende hand’ voor Suriname’s cassavefabriek

‘Helpende hand’ voor Suriname’s cassavefabriek

-

Does Travel

PARAMARIBO, 29 mrt – Voor de zieltogende cassavefabriek van de overheid lijkt toch nog redding mogelijk. Meelfabrikant De Molen is bereid de IAP-fabriek over te nemen. Cassavemeel past in de plannen van Suriname’s grootste meelproducent.

De meelproductie is tot nog toe nog grotendeels afhankelijk van import van vooral tarwe. De Molen wil het roer drastisch omgooien. “Het is altijd ons idee geweest, maar toen werd IAP opgezet en zagen we af van eigen productie”, zegt De Molen-directeur Julio Bhikharie tegenover de Ware Tijd. Zo lijkt toch nog een economische toekomst weggelegd voor het ooit met veel fanfare aangekondigde project.

De bedoeling was afzet te organiseren voor honderden cassavetelers. Die konden dan een inkomen overhouden aan een contract met het op export gerichte IAP. Mismanagement gooide roet in het eten, tot grote teleurstelling van de speciaal getrainde telers. Het lijkt nu dus weer te dagen. De Molen heeft al gesproken met regeringsfunctionarissen. “Er is niet onwelwillend gereageerd”, aldus Bhikharie.
(FOTO: Archief/President Desire Bouterse (r) en defensieminister Lamure Latour (l) nemen een kijkje in de “Cassave Fabriek” die in 2012 in Para in gebruik is genomen.)

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

69 REACTIES
  1. De lamme leidt de blinde’.
    De molen die van tijd tot tjd in actie moet gaan om hun bedrijf te redden , gaat staatscassave bedrijf redden. Alleen weten ze niet hoe.Zijn er dan al plannen ,want zover ik het weet is het tot exporteren overgaan een heel process aan verbonden. en het duurt maanden eer tot export kan woren overgegaan,an heb je nog vraag en aanbod. Er heerst in het buitenland geen schaarste aan cassave, die is in overvloed te vinden en bovndien is het goedkoop ook!.


    Maak melding
  2. De Molen moet oppassen dat de cassavefabriek geen molensteen of paarse strop om haar nek wordt, de Molen moet daarom in het contract, dat ze sluit met de overheid, laten vastleggen dat alle NDPers in de komende vijf jaar in een straal van 5 km van de fabriek moeten wegblijven.


    Maak melding
  3. De molen neemt het over en krijgt daarvoor een financiering. Na korte tijd gaat het bedrijf ten gronde (failliet) en weg is de ontvangen gelden van de belastingbetalers.
    Raar maar verwachtbaar verhaal.


    Maak melding
  4. Een bericht dat in ieder geval perspectieven biedt, alleen moeten de berichtgevers in Suriname afleren om berichten te plaatsen waarbij de lelijke kop van de president prominent bij het bericht wordt geplaatst, Suriname is een opkomende natie met veel ups en downs, een foto van deze misplaatste moordenaar op elk bericht over Suriname is een associatie met de onwerkelijkheid dat het volk ook die kant op gaat, of is het zo?????


    Maak melding
  5. @Jojo,

    Een aantal weken terug gaf ik nog aan dat de productie van veel overheidsbedrijven in Suriname alleen opgevoerd kan worden als de overheid jointventures aangaat met het bedrijfsleven.

    Dat het niet goed gaat met veel overheidsbedrijven heeft met de beperkte scholing, de incompetentie van de ambtenaren te maken.Het bedrijfsmatig denken moet nog haar intrede doen bij de overheidsdiensten.


    Maak melding
  6. ‘Helpende hand’ van meelfabrikant De Molen, voor Suriname’s cassavefabriek.
    Toen dacht ik ook aan directeur Julio Bhikharie.

    Want Baas Desiderius & co. kennen De Molen heel goed.

    Hummingbird daagt Suriname en De Molen voor het gerecht
    01 Oct 2011 (Bron-starnieuws.com)

    De Trinidadiaanse meelproducent Humming Bird Rices Mills Ltd, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de staat Suriname en directeur Julio Bhikharie van meelmaatschappij De Molen.

    Humming Bird beschuldigt hen ervan de indruk te hebben gewekt alsof Humming Bird meel zou stinken en van een slechte kwaliteit zou zijn.
    Er zijn beledigende uitspraken hierover gedaan in de media.

    Humming Bird die meel levert voor de brood en banketbakkerijen zou hierdoor schade van hebben ondervonden.

    De maatschappij eist dat de Surinaamse overheid en De Molen zich verontschuldigen voor de uitspraken en eventueel geleden schade.
    Voor elke dag dat zij dat nalaten te doen, eist Humming Bird een dwangsom SRD 1 miljoen.

    Wacht af
    Minister Michael Miskin van Handel en Industrie zegt desgevraagd aan Starnieuws de rechtszaak rustig af te wachten en vooraf inhoudelijk niet veel te willen zeggen.
    “Wij hebben naar de raadsman van Humming Bird al schriftelijk alles tegengesproken.
    Miskin zegt dat de rechtszaak niets zal veranderen aan de reële situatie.
    “Als Humming Bird haar meel op de Surinaamse markt wil hebben, zal zij de bakkers moeten overtuigen”.
    Volgens Miskin is de rechtszaak aangespannen op uitspraken die hier en daar zijn gedaan over het meel uit Caricom.
    “Wij hebben de media niet opgezocht, maar omgekeerd”, zegt de minister.

    In het verzoekschrift aan de rechter geeft Hummingbird aan ernstig gekwetst te zijn door de uitspraken.

    (Desideius) President Desi Bouterse heeft in een interview letterlijk gezegd dat het meel van Hummingbird stinkt.

    De meelproducent uit Trinidad heeft Bouterse als persoon niet opgenomen als gedaagde in het proces.
    Wel stelt Hummingbird dat HI de president verkeerd heeft geïnformeerd over haar meel.

    De Trinidadiaanse meelproducent zegt door alle uitspraken en de publicaties in de media, een nog te calculeren schade geleden te hebben.


    Maak melding
  7. Eén van de producten die ze kunnen produceren is goma.Vroeger werd de goma gebruikt als stijfsel.Vooral voor broeken.
    En de kinderen gingen hun vliegers meemaken.De goma ,opgelost in water,diende als lijm om het papier op de printa te plakken.
    Deze huis nijverheid werd later verdreven door import van o.a Crackfree stijfsel.Men heeft de cassave verwerkers niet de kans gegeven om tot een industrie te groeien.
    Heden kan men de cassave voor meer dan alleen eten gebruiken.Kan ook gebruikt worden als bindmiddel bij soep natuurlijk.


    Maak melding
  8. RobG, en wie is de werkgever en de uiteindelijke verantwoordelijke voor de ambtenaren? is dat niet de staat?, moet die dan ook niet afgerekend worden op het niet goed functioneren van de ambtenaren?
    Naar beneden trappen en naar boven likken


    Maak melding
  9. LOL. De president kijkt naar “dingen” net als Kim Jong Un. Ik had gehoopt een (middel) grote productielijn te zien maar dat is een wel heel lullig cassave molentje.

    “Mismanagement gooide roet in het eten”
    Haha wat een klucht! Er zaten daar kennelijk weer een aantal politieke benoemingen die voor “direkteurtje” speelden. Wat een ramp.

    Dat ding had nooit het predikaat “fabriek” moeten hebben omdat er niks wordt geproduceert. Nu ruikt “de Molen” zijn kans omdat het wel voor een appel en een ei aan hun verkocht zal worden, waarna ze met “nieuw” product komen dat al wereldwijd door anderen wordt gedomineerd.

    List of Biggest Cassava Producers in the world by country
    Rank Country Production Quantity (in Tonnes)
    1 Nigeria 52403455
    2 Brazil 25349088
    3 Indonesia 24009624
    4 Thailand 21912416

    Let op de tonnages en kijk dan weer naar dat “molentje” hahahaha


    Maak melding
  10. Beste RobG

    U draait door in het verwijten maken aan de ambtenaren.

    IAP is door private partijen met staatsteun en enorme NDP support opgezet als mede een buitenlandse gift die via minister Lackin naar mevrouw Lackin doorgeschoven is.

    Voorzover waren er geen lage ambtenaren bij betrokken maar een mini ster en “ondernemers”.

    Toen de President IAP in bedrijf kwam stellen was het nog steeds particuliere sector die veel schone beloften deed.
    Toen vlak daarna, zoals beloften, de zaak in elkaar stortte omdat alle geld op of weg was is de regering ingekomen en zijn de particuliere ondernemers als bestuurders aangebleven waarna weer alle geld verdwenen is en men nu al maanden niets zit te doen.

    Het zin hier niet de kleine ambtenaren maar de aan de top van de NDP gelieerde geldgoochelaars in opleiding.

    Geld-goochelaars in opleiding omdat Geld laten verdwijnen lukt al wel perfect, Geld terug-toveren hebben ze nog niet onder de knie.

    Verkeerde voorbeeld. U legt wel de vinger op de plaats waar die moet liggen geld verdwijn act onder regie van de top van de NDP. Wanneer komt het beloofde onderzoek.


    Maak melding
  11. Ook dit project hoe men het noemen wil, zal ook geen lang leven hebben. Als men massa productie wil leveren, dan is het molen zoals Morenito het noemt, inderdaad een klein klote ding. Ook dit gaat niet lang duren, hij gaat heel gauw naar zijn mallemoer !!!!

    Sari Tori

    Jacko.


    Maak melding
  12. Alle projecten die werkgelegenheid kunnen creëren in Suriname juich ik toe.

    Ik heb het volgende gelezen over de Surinaamse cassavefabriek:
    1. Het zou werk bieden aan 400 cassaveboeren, die gezamelijk 10 ton cassave per dag aan de fabriek zou moeten aanleveren.
    Dat komt neer op een gemiddelde van 25 kg cassave per boer per dag. Door de teel goed te plannen, moet naar mijns inziens, de 25 kg cassave per boer per dag te realiseren zijn.

    De boeren zouden 0.60 US dollar per kg cassave ontvangen. Als een boer minimaal 700 kg cassave per maand kan aanleveren, komt dat neer op een omzet van 420 US dollar per maand. Niet slecht voor Surinaamse begrippen.

    Op dagbasis zou van de 10 ton cassave 3 ton meel geproduceerd worden, waarvan een deel als eindproducten( zoals bami en vermicelli) geëxporteerd zou worden.

    Het zou geweldig zijn, als de Molen de cassavefabriek weer operationeel zou kunnen krijgen. Het zou goed zijn voor de Surinaamse economie, de cassaveboeren, een x aantal importproducten minder. Dit komt neer op besparing van valuta en daar tegenover staat weer het genereren van valuta door het exporteren van de eindproducten.

    http://deoverheid.org/article/cassavefabriek-para-volledig-productie

    Peace out ,

    Kwamma (de Saamakka)


    Maak melding
  13. @ Jojo.

    Je begrijpt RobG niet ; a no mi, na ding Ambtenaar du ing.
    Dat zegt zijn baas namelijk ook, en RobG is nog trouwer dan hond dus, neem hem niet kwalijk bij deze !!!

    Sari Tori mang.

    Jacko


    Maak melding
  14. laat booterse oprotten ook met die hele cassave fabriek!!!!!!
    Alles wat deze man aanraakt gaat kapot!!!! Hen land ook!
    Ik heb geen 1 drup respect voor deze pleesident!!!!!
    Hy heeft Su helemaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal
    naar de afgrond gebracht!!!!!!
    Bouterse we leven in 2016 ok.
    Wie deelt nu paketten uit in deze tijd???????
    Is hier soms Africa geworden?????
    Su, het wordt tijd dat jullie ogen nu echt wijd open gaan hoor!!!


    Maak melding
  15. Oh,God verlos ons van deze pleesident hoor!!!!
    Door gebrek aan visie en wanbeleid pinaren we nu zodanig!!!!
    Deze pleesident is maar een militair, daarom kan hij zijn
    job niet naar behoren doen!
    Advies aan booterse: wilt U aub lessen nemen bij:
    de NPS of de VHP????????


    Maak melding
  16. @djoeka,

    Ik ben eens.
    50% van die pakketten is al gereserveerd voor de staatsadviseurs, ministers en topambtenaren en directeureb van de grote staatsinstellingen (staatsolie, CBvS enz).


    Maak melding
  17. @JZwartmans,
    Natuurlijk begrijp je Robg niet omdat jullie geen visie hebben.
    Het lijkt dat jij ook zo een naprater bent.
    Vooroordelen daar zijn wij goed in.
    Vergeet niet dat honderden mensen hierin hun brood zullen verdienen.


    Maak melding
  18. @djoeka,
    Lessen nemen bij lonny sardien iemand die niet uit zijn woorden kan komen.
    Altijd een gevechts houding neemt omdat hij nooit van communicatie gehoord heeft.


    Maak melding
  19. @Frank,

    De kliek die nu aan de macht is en ook de vorige periode, is een totale ramp. Alles wat zij aanraken gaat naar de knoppen. Zelfs de meest onverwoestbare dingen gaan kapot als ze komen in de handen van deze kliek. Daarom moeten deze lui weggehouden worden van de macht, anders gaat het alleen maar erger worden.


    Maak melding
  20. Alle projecten die werkgelegenheid kunnen creëren in Suriname juich ik toe.

    Ik heb het volgende gelezen over de Surinaamse cassavefabriek:
    1. Het zou werk bieden aan 400 cassaveboeren, die gezamelijk 10 ton cassave per dag aan de fabriek zou moeten aanleveren.
    Dat komt neer op een gemiddelde van 25 kg cassave per boer per dag. Door de teel goed te plannen, moet naar mijns inziens, de 25 kg cassave per boer per dag te realiseren zijn.

    De boeren zouden 0.60 US dollar per kg cassave ontvangen. Als een boer minimaal 700 kg cassave per maand kan aanleveren, komt dat neer op een omzet van 420 US dollar per maand. Niet slecht voor Surinaamse begrippen.

    Op dagbasis zou van de 10 ton cassave 3 ton meel geproduceerd worden, waarvan een deel als eindproducten( zoals bami en vermicelli) geëxporteerd zou worden.

    Het zou geweldig zijn, als de Molen de cassavefabriek weer operationeel zou kunnen krijgen. Het zou goed zijn voor de Surinaamse economie, de cassaveboeren, een x aantal importproducten minder. Dit komt neer op besparing van valuta en daar tegenover staat weer het genereren van valuta door het exporteren van de eindproducten.

    Peace out ,

    Kwamma (de Saamakka)


    Maak melding
  21. Elke project in Suriname begint met een enorme achterstand en wantrouwen omdat er zoveel in het verleden is opgestart en nooit is afgemaakt.
    Is dit de uitzondering?


    Maak melding
  22. @ Frank.

    Dat zal wel zo zijn, ik ben blij dat je RobG begrijpt.
    Een naprater ben ik niet, ik heb mijn eigen mening.
    Dat je het zo ziet is het jou visie, en dat mag !

    Jacko.


    Maak melding
  23. JoJo & Robg
    Zoals in zovele gevallen ben ik van mening dat jullie beiden het bij het juiste eind hebben omdat corruptie en incompetentie maar al te vaak hand in hand gaan. De niet te stillen geldhonger van een kliek is onmiskenbaar mede oorzaak maar vergeet niet dat leiding geven aan, en succesvol maken van een met veel fanfare opgezette -Cassavefabriek Innovative Agro-Processing Industries NV’ (IAP) – onderneming hoge verwachtingen wekt. Om zo roemloos tenonder te gaan kan niet alleen aan de “geldgraaiers liggen”.

    Ik kan nergens vinden wie de managers zijn maar een paar dingen uigelicht verraden veel.

    “Ruim twee uren later dan verwacht kwam president Desi Bouterse plotseling per helikopter alsnog aangevlogen voor de openiing”
    en
    “Het initiatief is afkomstig van Kamla Madho, levenspartner van minister Winston Lackin, en Robert Power, voedseltechnoloog”

    “In eerste instantie zal er maar acht uren per dag worden gedraaid en kan per werkdag tien ton cassave verwerkt worden, waaruit 3.2 ton cassavemeel geproduceerd wordt. “

    Typisch. Wat moet dit een teleurstelling zijn voor de gemeenschap. Dat niemand zich de ogen uit schaamt is ook verbluffend. Als ik zo zo zwaar nat was gegaan was ik het land uit gevlucht haha.


    Maak melding
  24. Kwamma
    Dank voor het invullen van de details. Om de volle potentie van zo’n operatie te bereiken en groot te groeien heb je echter wel mensen nodig die dag en nacht bezig zijn met het operationeel houden van de productie capaciteit, product ontwikkeling, marketing en het financieel gezond houden van zowel de boeren als het bedrijf zelf.

    Hopelijk zie je waar vanuit een globaal perspectief de problemen ontstaan waar JoJo en RobG het over hebben. Als de cameras en (heli) weg zijn zakt alles als een pudding in elkaar.


    Maak melding
  25. KWAMMA,

    10.000 kg cassave x 0,6 usd/kg = 6000 usd / 3000 kg = 2 usd p/kg. meel
    ex. alle overige kosten
    dat is het eerste wat in mij opkomt.
    luxe meel


    Maak melding
  26. @Gast x

    Goede constatering luxe meel dat je nergens kunt verkopen tenzij men eindelijk eens gaat leren dat men een product moet gaan produceren voor marktprijzen en dat de boer de prijs gaat ontvangen die de producent kan betalen.

    Het betekend bij benadering dat de boer ongeveer 5 maal harder moet werken en de fabriek 2 maal efficiënter voor dat er iemand iets gaat verdienen.


    Maak melding
  27. Robg, je bent een ongeschoolde Surinamer die geen kaas gegeten heeft van bedrijfsmatig denken, je moet daarom hosselen en je weet nooit waar je volgende maaltijd vandaan zal komen, maar kort voor de verkiezingen krijg je van de Baas van alle bazen het aanbod om samen met de rest van je even ongeschoolde uitgebreide familie, ambtenaar te worden om te komen ‘werken’ in een van de vele luchtkastelen van Baas w.o. de cassavefabriek, het enige wat van jou en je Extended Family wordt verwacht is dat je paars stemt. Beste RobG, al weet je van tevoren dat je geen moer te doen zal hebben als ambtenaar, je zou eerst 100% ontoerekeningsvatbaar moeten zijn om niet op dit grandiose voorstel van Baas in te gaan.


    Maak melding
  28. Mij dunk is dat het een cassave coöperatieve onderneming moet worden, waarin alle Surinamer (Surineds) ook gelden inleggen/aandelen kopen. Het ministerie van LVV, Economische Zaken, cq de overheid heeft de meerderheidsbelang erin, De Molen moet een participeren, de telers van cassave, de hele branche, winkels, bakkers, consumenten, alle Surinamers (inter)nationaal. Surinaamsfabricaat. Ook moet men andere eindproducten behalve brood van dit meel moeten maken en (inter)nationaal, Suriname, Guyana, Frans – Guyana, Antillen, Caribischgebied, enz op de markt brengen.

    Een Cassave coöperatie moet dit worden

    Laat de Molen, ambtenaren van LVV, ambtenaren van Economische Zaken, cassavetelers, banken, bakkers, enz, Celos/ de universiteit van Wageningen Nederland, studenten van de ADEKom, economie, marketing/afzet, technologie/machines, plantenziekte, reseach, plantkunde, concurrentie, landen die cassaveproducten hebben, verwerking, opslag, distributie, transport en logistiek, alle Surinamers aan tafel gaan zitten en over alle aspecten praten over dit product en een goede plan van aanpak maken en dit in de praktijk uitwerken. Deskundigen uit het buitenland halen, studenten naar landen toe sturen om daar zich in diverse onderdelen van dit product te verdiepen en met die kennis van het product naar Suriname terug keren.

    Van meel kunnen er heel veel producten worden gemaakt en ook van Cassave kan chips gemaakt worden. Het product zal veredeld moeten worden, snelle groei, veel cassavemeel opleveren per ha en de concurrentie aan te gaan.

    Surinaamsfabrikaat en alle Surinamers moeten erin participeren, met geld, kennis, enz.

    De werkgelegenheid die het op zal leveren, valuta afzet, trots zijn op het eigen product/eigen eindproducten, enz. Made In Suriname.

    Hopelijk dat dit de opmaat is van de landbouwmogelijkheden die Suriname heeft en mogelijk gaat maken voor Suriname in de regio.

    Rijst hebben we al.

    Geloof In Eigen Kunnen, het moet niet alleen bij woorden blijven., maar een goede studie, plan van aanpak en in de praktijk ten uitvoer brengen. Kan beginnen om de Surinaamse markt/marktpodukten van meel/chips, teló, enz te voorzien.
    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname


    Maak melding
  29. Waarom bedorven dingen als chips, noedels enz eten wanneer je van verse cassave zoveel dingen kan maken? Mensen willen geen vers voedsel meer, blijkbaar.


    Maak melding
  30. @jojo, ik benader dit vraagstuk m.b.t. de productiviteit van ambtenaren vanuit de organisatiekunde of organisatieleer. Hoe je het draait of keert, linksom of rechtsom, het blijkt dat veel ambtenaren / uitvoerders zeer incompetent zijn. Hoe vaak krijgen ministers en hoge ambtenaren de schuld terwijl het probleem de oorzaak van alle ellende gezicht moet worden in de kwaliteit van de factor arbeid die belast is met de uitvoering. Dit vraagstuk is zeer complex maar wel oplosbaar. Men kan de ministers en de hoge ambtenaren blijven verwijten maken, terwijl het uitvoerend kader makkelijk mee kan wegkomen. Dit probleem van de stagnatie in de uitvoering komt al decennia lang voor in Suriname. Ik verwijs hierbij naar het Flora project dat door de NPS geïnitieerd is. De huizen werden pas afgebouwd toen militairen met uzi’s en karabijnen achter de bouwwerkzaamheden gingen staan.Toen was het wel mogelijk om het project af te bouwen.Het probleem ligt mijn inziens in de bepaalde lagen die belast zijn met de uitvoering.

    @Morenito, er spelen inderdaad bepaalde drijfveren bij personen een voorname rol. Sommige zijn uit op macht, roem en geldelijk gewin.Ik ben daarom van mening dat een goede scholing ten grondslag moet liggen bij mensen die belast zijn met de uitvoering.


    Maak melding
  31. @Hans, men moet ophouden om de staat altijd de schuld te geven van veel dat misgaat. Wat is dan de eigen verantwoordelijkheid van de mensen die belast worden met de uitvoering?


    Maak melding
  32. De natuur had de mens niet ontworpen om raketten te schieten, satellieten te lanceren, onderzeeers te bouwen. De mens is het doel van het leven al lang geleden vergeten en haalt nu daarom allerlei rare fratsen uit.

    De natuur had het volgende bedoeld:

    – een man moest zoveel en zovaak mogelijk vrouwen bevruchten
    – de vrouw moest voor de kindertjes zorgen en de man aanbidden
    – de man moest vlees, groenten, vruchten en noten bij elkaar rapen
    – de kinderen moesten hout sprokkelen
    – de vrouw moest het eten klaar maken
    – de man moest lekker eten om weer op krachten te komen en flink (met of zonder vrouw) slapen
    – de man moest de gevaarlijke dieren verjagen

    En kijk wat er nu is gebeurd. Geleuter met vrouwenbewegingen, gelijke rechten, schoonheidswedstrijden, kookkunst, mode enz.

    We zijn verder af van de natuur dan ooit.


    Maak melding
  33. Echte of valse Ira,

    Julio is niet een hindoestaanse naam. Waarschijnliijk weer zo’n bekeerde hindoestaan. Ik word misselijkmakend ziek van die bekeerde hindoestanen. Kunnen we ze niet een rotschop richting Israel geven? Kunnen ze daar nagaan waar het Jezus om te doen was.


    Maak melding
  34. @Ira,
    Je begint weer met is deze man geen Hindoestaan .
    Ik ben een Creool maar jij lijkt mensen op dit forum aan te zetten tot rassen discriminatie.
    Als je niet weet als hij een hindoestaan of creool is en je mening klaar hebt dan lijkt je mij iemand een paranoïde persoon.


    Maak melding
  35. Ja inderdaad. Alles wat bouta aanraakt gaat kapot….bouta is een vloek voor onze geliefde sranang. De molen pas maar op dat de ndp geen molen om je nek wordt..1 kilo knoflook nu van srd 10 naar srd 23 en een baal toilet papier van 19,50 naar srd 35.we gaan terug naar de jaren 80 waar mensen hun bil met krant moesten vegen… bouta jo dede nanga opo ai!!!!! Drugsbeest, voermang, bedrieger en noem maar op.


    Maak melding
  36. Zolang jullie blijven stemmen op iemand die op jullie lijkt, gaan we nooit vooruit. Gebruiken jullie je gezonde verstand, allern zo kunnen we mama sranang tot ontwikkeling brengen.de geschiedenis herft keer op keer bewezen dat de ndp geen ballen heeft om de regeerverantwoordelijkheid te dragen


    Maak melding
  37. Beste RobG

    Elke vorm van organisatie leer legt de verantwoordelijkheid bij de baas neer en niet bij de medewerker.
    De baas moet een niet competente medewerker zo inzetten dat deze werk kan doen wat bij diens competenties past.

    De baas stelt de organisatie samen en niet de medewerker.

    Dat er qua organisatie leer iets niet klopt in Suriname is 100% duidelijk.
    De baasjes worden benoemd echter zelden omdat zij de vereiste (management) competenties beschikken.
    Zodra er een baasje is wordt er een onderbaasje benoemd omgeacht of er genoeg werk is voor een onderbaasje etc. Het gevolg is dat elke organisatie top zwaar is en het ontbreekt aan gekwalificeerde medewerkers.

    Ministers zijn er voor om te begrijpen dat er niet voldaan wordt. Dat is gezien de zogenaamde onderproductie van de ministeries al decennia de realiteit.
    Net als bij de voorgaande regeringen is ook de huidige regering en haar BAAS de verantwoordelijke voor de falende ambtenaren.

    Zie hoe moeilijk minister van der Steur het heeft in Nederland. Hij heeft zijn ambtenaren in hun hemt laten staan en moet nu steeds verantwoording afleggen voor de dingen die zijn ambtenaren van hun fouten lekken. De ambtenaar heeft het nooit gedaan beste RobG, tenzij de minister het op tijd door heeft en de ambtenaar afvloeit.

    Ik kan je een leuk boekje aan raden omtrent Managent:

    Bullshit management I & II van drs Jos Verveen (D66 raadslid in Rotterdam.


    Maak melding
  38. Beste RobG

    hierbij een link waar kwakzalver en fabeltjes verteller Hoefdraad.

    http://dna.sr/media-en-documentatie/live-feed/

    Hij doet net als of olie langdurig op $120 stond en langdurig naa $ 20 gedaald is. Helaas hebben de markten digitaal alle informatie om handen.
    Het hoogste jaar gemiddelde de afgelopen jaren was $ 95 en het laagste (2015) was $ 54.

    De investering in de raffinaderij moet zich financieren op basis van de toegevoegde waarde en is niet afhankelijk van de marktprijs van crude.

    Recent melde de top van Staatsolie dat zij pas bij een Crude prijs van $ 25/barrel in de problemen zou raken. Die prijs komt overeen met een prijs van $ 18 voor Saramacca crude.
    Er mag dus geen enkel probleem meer zijn aangezien de prijzen al weer om en nabij de $ 40/barrel liggen.

    Hoefdraad leest voor uit de fabeltjes krant.


    Maak melding
  39. @Beil,
    Zijn je ogen in je kont wie regeert het land Creolen.
    Wie klaagt op het forum dat de regering eeg moet omdat ze corrupt zijn.
    Wie is het luiste volk in Suriname.
    Wie zit in poeder melk en veel geld heeft gestalt in Zwitserland.
    Wie staat als eerste in de rij als er gratis eten bij Ozir uitgedeeld word.
    Wie steekt en vermoord mensen om vijf euro in Suriname.
    Welke bevolkingsgroep zit het meest in de gevangenis in Suriname.


    Maak melding
  40. @RobG,
    Men moet eens ophouden om de staat altijd de schuld te geven van veel dat misgaat.

    Vanuit een diktatoriaal standpunt bekeken wel

    Als een werkgever een een werknemer aaneemt die niet goed functioneert moet hij hem ontslaan, gebeurt dit verkeerd inschatten van potentieel of al in dienst zijnde personeel regelmatig, moet de werkgever eens bij zich zelf te rade gaan en zijn consequenties trekken en zich eventueel terugtrekken, en plaats maken voor iemand die wel opgewassen is voor zijn taak, desnoods onder druk van een OR in dit geval de oppositie


    Maak melding
  41. @Frank, de reden waarom ik het geschreven heb is het feit dat ik steeds lees hoe men afgeeft op de Hindoestanen. Ook het feit dat Bouterse de helft van ze zou opsluiten.
    Hoe vaak lees je ook niet dat bij de VHP er geen kennis is en dat men niet weet wat ze doen.
    Verder wordt steeds ook geschreven dat men niet met de Hindoestanen samen moet werken, omdat ze niet te vertrouwen zijn.

    Wat ik wil aangeven is het feit dat men toch hoe dan ook samen moet werken met elkaar en niet steeds afgeven op een ras of cultuur wat anderen wel aan het doen zijn.

    Het komt sommigen alleen goed uit als men Bouterse helpt, maar als men kritiek op Bouterse geeft worden zelfde Hindoestanen dan afgemaakt.

    Deze uitspraken komen echt niet van mij, maar aan de personen die het zelfs moeten weten.

    Ik ben GEEN Hindoestaan, maar heb het alleen over de feiten.


    Maak melding
  42. Passant, omdat veel surinamers ook geloof hadden in eigen kunnen, hebben ze Staatsolie obligaties gekocht, maar vanaf het moment dat Bouta zich met de bedrijfsvoering van dit bedrijf begon te bemoeien hebben ze last van de slapeloze nachten die deze briljante strateeg hen toewenste en omdat deze Surinamers, die niet zo stom zijn als de paarse ezels, die zich steeds weer stoten aan dezelfde steen, lijkt het mij dat deze Surinamers nu niet staan te springen om hun geld te investeren in deze cassavefabriek, die voornamelijk in handen is van NDP corruptelingen. Voordat je het weet is je geld aan de strijkstok, ingesmeerd met gomma uit de cassavefabriek, blijven hangen.


    Maak melding
  43. Beil, waarom klim je niet in een kankantrie boom bij een paar brulaapvrouwtjes, dan ben jij tenminste dichtbij datgene waar de natuur je voorbestemd heeft en heb jij in ieder geval geen last van mondige, moderne vrouwen. En als brulaapvrouwtjes naar jou smaak een te grote mond opzetten, dan laat je maar een paar orang-oetan vrouwtjes uit Indonesië overkomen.


    Maak melding
  44. @jojo en @Hans,

    Het lijkt alsof men in Suriname in Suriname op scherven moet lopen als het gaat om de aanpak van ambtenaren die een groot deel van het overheidsbudget opslokken. Ambtenaren in Suriname kan men niet zomaar ontslaan, ook al leveren ze een waardeloos product. Ik blijf bij mijn standpunt dat de minister politiek verantwoordelijk is maar de ambtenaren zal men ook ter verantwoording moeten roepen vooral als ze niet in staat blijken te zijn om overheidsprojecten goed uit te voeren. Waarom lukt het wel in het bedrijfsleven of de particuliere sector en waarom bij de overheid niet. Beiden moeten werken om de SRD te verdienen. Maar het lijkt alsof de werknemers in het bedrijfsleven harder moeten werken om een SRD te verdienen. Een vraag om goed over na te denken.


    Maak melding
  45. Triest dat de NDP weer aan de touwtjes trekt en van de Republiek Suriname weer een puinhoop maakt.

    Hoe lang zal/moet dit nog door gaan. Waarom overkomt dit het Surinaamse Volk?

    Het Surinaamse Volk verdient veel beter.

    De problemen waarmee DDB En De Rovers zitten zijn hun eigen problemen, die zij veel belangrijker vinden dan de vele uitdagingen waar Suriname voor staat, (inter)nationaal.

    Ook El Somo en Brunswijk moeten heel goed naar zichzelf kijken, eveneens de paarse kakkerlakken.

    DDB en de Rovers: “Oe Tik Oe Bondroe Dan Oe Hoepel op en Oe No Fergiet Oe TipTip Baka A Doro.

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname


    Maak melding
  46. Beste RobG

    Dat er 50% re veel ambtenaren zijn en dat zij niet over de juiste vaardigheden beschikken is voor mij geen discussie.

    Rotterdam even veel mensen als Suriname economie vele malen groter, infrastructuur vele malen ingewikkelder heeft ongeveer 11.000 ambtenaren, voeg er wat centrale overheid aan toe en men zou kunnen zeggen dat Suriname met een goed beleid en goede opleiding toe zou moeten kunnen met 20.000 ambtenaren. Voeg wat toe voor ondoelmatigheid en transformatie en 30.000 is het maximum.

    Een belofte van de Bouterse was het ambtenaren corps af te bouwen en zie het resultaat het is met 25% toegenomen van 42.000 naar 53.000.
    Heel veel hebben geen enkele productiviteit omdat de regering niet sterk genoeg is om af te vloeien maar slechts zonder dossier mensen ontheft en ze door haar wijze van handelen juist nooit meer kan ontslaan.

    De leiding is altijd verantwoordelijk. U geeft de voorgaande regering toch ook van alles de schuld. Ik stel slechts dat ze verantwoordelijk zijn en dat Bouterse zijn beloften niet waarmaakt.

    Aan gezien een ambtenaar zich niet kan verdedigen geniet deze bescherming van de bewindspersoon. Ik verwijs u graag naar de reacties van de coalitie toen men meende dat de Griffie verantwoordelijk gemaakt werd voor het mis informeren van de rechtbank en Simons haar handen in onschuld waste.

    Verantwoordelijkheid kun je niet delegeren
    Verantwoordelijkheid is iets anders dan schuld.


    Maak melding
  47. De Surinaamse samenleving is te klein en men is te veel met elkaar verweven, als men dat nu leuk vindt of niet; de, naar men beweert, 24/7 werkende Chinezen hebben niet alleen Chinese klanten, de roti restaurants verkopen hun roti’s niet alleen aan Hindoestanen, zaagmolens in de stad zijn aangewezen op houthakkers afkomstig uit andere etnische groepen en zo kunnen we doorgaan. Één etnische groep verantwoordelijk houden voor de puinhoop waarin Suriname zich nu bevindt is niet alleen kortzichtig maar vooral racistisch.


    Maak melding
  48. @RobG
    Wat is dan de eigen verantwoordelijkheid van de mensen die belast worden met de uitvoering?

    moeten zij soms vrijwillig ontslag nemen omdat ze niet (goed) zouden functioneren of zwaar boventallig zijn, terwijl zij die boven hun geplaatst zijn, hun aangenomen hebben, het beleid bepalen, en zwaar overbetaald worden, de ene miskleun op de andere stapelen en in feite compleet mismanagement voeren, RobG leg de verantwoordelijkheid van de puinzooi bij de genen waar die hoort en niet bij hun die in feite niets anders zijn dan bange trekpoppen van Bouterse en consorten


    Maak melding
  49. Twee jaren geleden heb ik het ook geprobeerd te kopen in samenwerking met een paar kundige mensen en zelfs uit te breiden met een IQF, kassen etc, maar die gierige incompetente trio van mevr lakin, minister laken en dr power wilde niets laten weten. Veel succes de molen!


    Maak melding
  50. Misschien kunnen ze beter cocaplanten telen de opbrengst is veel hoger dan casaba. Kijk bouta kijken, hij zal wel denken, kunnen we in die machine niet cocabladeren malen tot fijn wit poeder!!!


    Maak melding
  51. @Printa

    Misbruik zit aan alle zijden van het spectrum. Het is niet voorbehouden aan de een of andere etnische groep. Echter omdat in ondernemers land de Creolen onder vertegenwoordigd zijn valt het meer op dat Hindoestanen en Chinezen meer bezit verwerven. Hoe kunnen wij niet direct bepalen.
    Aangezien in overheidsdienstverband de Creolen in de meerderheid zijn is het ten minste zo dat een Hindoestaan of een Chinees die zich verrijkt via de overheid in dat traject de kans heeft in de handen van een Creool te vallen.
    Oplichters zijn van alle rassen en discrimineren veel minder dan de rest van de mensen.

    Een voorbeeld:
    Toen ik bij de mensen die het zouden moeten weten (echte Creolen uit de Meriankreek onderhandelingscommissie) vroeg wat er met het hout gebeurde dat op de Merian Kreek concessie gekapt moest worden wist men dat niet.
    Ik zou het aan Jozefzoon moeten vragen. Ook hij wist van niets. Een ha tropisch woud kaal gekapt produceert ongeveer 300 m3 rondhout.

    Aangezien er nog 3.000 ha gekapt moest worden (Zie de milieu en sociale effect rapportages van Surgold) vertegenwoordigd dat een heel forse waarde (10 talen miljoenen), ook als de productie om welke reden dan ook minder zou zijn. Rondhout brengt tussen $ 80 en $ 150/m3 (bronnen export overzicht Staatsbosbeheer).
    Niemand kon antwoord geven. SBB reageerde niet eens en Jozefzoon negeerde de vraag. Dat is raar omdat wij een plan presenteerden waar de opbrengsten van het hout de basis zouden kunnen vormen van een regionale ontwikkelingsmaatschappij waarmee het gebied tot ontwikkeling gebracht kon worden.

    Toen Suriname geen antwoord gaf bleek een gesprek van 15 minuten met toenmalige Surgold manager (Crespo) genoeg om te horen dat alle hout van waarde op vrachtwagens van een lokale ondernemer geladen moest worden. Het zal u duidelijk zijn dat dat geen Hindoestaan is en geen Javaan en geen Chinees. Het zal u duidelijk zijn dat behoudens wat strooien met geld op podia heel weinig van dat geld terug gepompt wordt in de locale economie. Het zal u ook duidelijk zijn dat slechts een fractie van de houtwaarde geïncasseerd wordt omdat er geen overall plan is.

    Surinamers zijn de grootste vijand van Suriname.


    Maak melding
  52. Het artikel gaat over een cassavefabriek in Suriname mensen. Daarover zou er gediscussieerd moeten worden en niet over andere zaken die helemaal niks met het artikel te maken hebben.

    Ik ben altijd positief ingesteld, dus denk ik dat de cassavefabriek een succes wordt. De kennis om cassave te verwerken tot diverse eindproducten is er al ruimschoots aanwezig in Suriname. Buitenlandse afnemers van de eindproducten zijn er ook al. Ik zou blij zijn, als de cassavefabriek gauw operationeel zou gaan. Na deze zullen er nog meer volgen.

    Peace out,

    Kwamma (de Saamakka)


    Maak melding
  53. Printa, als het om corruptie gaat kan men ook direct wijzen naar de Hindoestaanse politici. Hindoestanen geven ook volmondig toe dat creoolse bestuurders helemaal niet corrupt zijn, maar dat Hindoestaanse politici niet te verslaan zijn op dit gebied.


    Maak melding
  54. 29 september 2015!

    “Wat een modelindustrie had moeten worden voor het zuidelijk deel van Suriname, werd het niet.
    Toch is er bijna tien miljoen Surinaamse dollar (ongeveer twee en een half miljoen euro) geïnvesteerd. Verdampt lijkt het.”

    “Hoewel er nog niets tastbaars is, ziet minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt & Visserij genoeg reden voor een onderzoek.
    De oppositie in het parlement heeft vaker om een onderzoek gevraagd na de slechte bedrijfsresultaten.”

    Waar zijn de resultaten van dit onderzoek?
    Waar is die 10 milj srd gebleven?
    Bhikharie junior, weet je vader hiervan?

    Weer zo’n plofkip idee!
    Niets zal nu lukken, morgen ook niet en overmorgen ook niet!

    En das ook God’s wil……


    Maak melding
  55. @Kwamma

    IAP is een leuke speelgoed fabriek 3 ton per dag ongeveer 1.000 ton/jaar om te stabiele prijzen en aan een exportmarkt te kunnen werken zal men pakweg 1.000 ton/week moeten produceren.

    Waar men zich in vergist is de schaal en de kwaliteit (voedselveiligheidsnormen) waar aan men met export moet voldoen.

    IAP is interessant als vervanger van import maar veel te klein en te instabiel om te dromen van export. Dit is geen fitten maar de realiteit.


    Maak melding
  56. Ik ben van mening dat de Surinaamse overheid voortaan joint ventures moet opzetten met partners uit het Surinaamse bedrijfsleven. De cassave meelfabriek wordt overgenomen door meelfabriek de Molen en misschien kan men in samenwerking met De Molen ook overgaan tot de plant en productie van maïsmeel voor de lokale markt en de export.

    De teelt van hennep voor de industrie kan mijn inzien ook in samenwerking met het bedrijfsleven. Er zijn ideeën genoeg bij de overheid en ook het geld voor de investeringen / productie kan deels door de overheid ingebracht worden. De samenwerking kan ook zorgen voor het scheppen van banen..

    Ik denk dat wij uit deze ervaringen moeten concluderen dat een goede samenwerking tussen overheid en de particuliere sector goed zal zijn voor de economische ontwikkeling van het land. Het geld dat de overheid wil aantrekken om de export te vergroten zal zeker i.s.m. het bedrijfsleven in de productie-/exportverhoging geïnvesteerd moeten worden. Er is zeker hoop voor Suriname. Het negatief denken van Esmerald moet men naar de prullenbak verwijzen.


    Maak melding
  57. RobG

    IAP is een speelgoed fabriek. 3 ton/dag of wel bij 300 dagen 900 ton per jaar. Goed om import te vervangen en lokaal gebruik.

    Wij hebben de overheid zich zelf financierende schema’s voor gehouden en een haalbaarheidsonderzoek reactie kwam er op neer kom maar met de financiers en graag wel vooraf afrekenen.

    Het schema was eenvoudig.
    1) Sluit met Surgold een Power Purchase Agreement af (is onderdeel van de goud deal dat nu niet door de staat ingevuld wordt/ Nemwont heeft haar eigen HFO generator sets geimporteerd).
    2) Op basis van die PPA gaan bedrijven als Arreva Renewables de investering doen in biomassa installaties.
    3) Deze biomassa installatie worden gevoed met afval hout waardoor de houtsector meer inkomsten genereert door gereed product te exporteren en het afvalhout waarde krijgt als brandstof. De houtsector kan hiermee expanderen naar meer dan 1.5 mio m3/jaar aan rondhout onder FSC keurmerk indien men het goed managet.
    4) Electriciteitsprijs gaat naar beneden, er wordt winst gemaakt op de levering aan Surgold en geen verlies zoals nu te verwachten is.
    5) Door het herontwikkelen van de Houtsector kan Suriname in eigen beheer de Palmolie gaan ontwikkelen en is het geen derden uit zuid oost Azie of China nodig. Palmolie plantages ( investering $ 8.000/ha over een periode van 10 tot 12 jaar) worden ontwikkeld met de winst uit het kaal kap van de plantages.

    Het voorgaande kan men doen met betrouwbare partners als men zelf de kaders bepaald.

    U heeft gelijk Suriname heeft geen kader om dit te managen. Helaas staan de politiek georiënteerde mensen vooraan bij het claimen van vergoedingen vooraf voor hun invloed.

    De Minister van NH reageerde waar gaan we de haven bouwen terwijl er geen haven nodig is omdat er genoeg legen containers terug gestuurd worden. Toen het verhaal over doelmatigheid ging (dubbelgebruik) was de animo zo tot nul gereduceerd.

    Besturen is pragmatisch werk. Geen groot bouwproject geen interesse. Wellicht begrijpt u waarom. Indien u het niet begrijpt bij grote bouwprojecten kan men makkelijker service fees implementeren voor het faciliteren van het proces dan bij kleine of gestructureerde processen.


    Maak melding
  58. Jojo,

    Een speelgoedfabriek vind ik geen juiste woordkeuze.

    Als is de kapitaal er niet aanwezig is om groot te beginnen, kan het geen kwaad om eerst klein te beginnen en daarna te groeien. We hebben allemaal eerst gekropen en vervolgens lopen.

    Stel dat men na het eerste jaar een X aantal netto winst behaald hebt, kan men een deel van de netto winst aanwenden aan uitbreiding. De dagproductie zou dan van van 3 naar 6 ton opgeschroefd kunnen worden. Als men elk jaar winst blijft maken, zou men in het eerst volgende jaar wederom de dagproductie kunnen verdubbelen.

    Als men elk eerst volgende jaar de weekproductie ten opzichte van het vorig verdubbeld, is de weekproductie van 200 ton bereikt in 5 jaar tijd bereikt. Op basis van een 5 daagse werkweek. Theoretisch zou men in het vijfde jaar zelf 240 ton week kunnen produceren.

    Conclusie:
    Om met een dagproductie van 3 ton te beginnen, is wat mij betreft prima.

    Peace out,

    Kwamma (de Saamakka)


    Maak melding
  59. @Kwamma

    Ik begrijp uw redenatie heel goed. Echter Cassave meel is een bulk product. Het is onmogelijk om met 3 ton per dag en voedselveiligheidseisen winstgevend te worden.

    Het breakevenpoint licht bij 10 tallen tonen per dag.

    IAP is opgezet met Subsidie en giften. Al dat geld is er doorgedraaid met iets wat, laat ik het beter noemen, een testfabriek.

    Deze fabriek is opgezet met gratis geld en huizen hoge verwachtingen. Hoeveel verliezen hebben de cassavetelers al genomen. Terwijl nu duidelijk wordt dat hun een niet realistische prijs is voor gehouden is aan de boeren.

    Voor duurzame ontwikkeling is eerst een plan nodig dat onderbouwd is met wat het opbrengt en wat alles kost en vooral wat de exploitatiekost.
    Een aanname dat er winst zal zijn als men een product af fabriek gaat leveren dat vele malen duurders is dan dat het elders in de wereld in de supermarkt kost weten u en ik dat er slechts verlies rest.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES