‘Wisselkoers instabiel door gebrek vertrouwen’

84

PARAMARIBO, 28 mrt – De wisselkoersen tonen weinig stabiliteit door gebrek aan vertrouwen. Dit zegt parlementariër Chandrikapersad Santokhi (VHP). Het blijft onrustig ondanks de inzet van de Centrale Bank van Suriname, CBvS.

Volgens plan zou de wisselkoers de hoogte moeten aanhouden van de valutaveiling. De veiling lijkt niet het beoogde effect te hebben. “Integendeel is het vertrouwen verder afgenomen, omdat de regering geen crisisplan gepresenteerd heeft om de crisis te beheersen en meer nog, omdat de vicepresident ook gesteld heeft dat de regering niet kan plannen in crisistijd”, zegt Santokhi tegenover Dagblad Suriname.

Toch is vertrouwenwekkend beleid broodnodig op dit moment, meer dan wat ook. Van de huidige regeerders mag het zeker worden verwacht om zoveel redenen. “De oorzaak van de hoge wisselkoers ligt in het verspillende en corruptieve beleid van de regering, waarbij al onze deviezenreserves zijn verdampt van meer dan een miljard dollar naar honderd miljoen dollar in vier jaren tijd”, aldus Santokhi.

Bekijk ook:

84 REACTIES

 1. een crisis plan. Wie heeft nog vertrouwen in deze regering, dat ze iets kunnen doen.

  waar is het plan om deviezen te verdienen. Niet lenen!

  waar is de ontwikkeling.

  Het is duidelijk dat geen enkele Surinamer het land kan draaien.
  we kunnen het al vanaf 1975 niet.

  al 40 jaar getoond dat we niet kunnen.


  Maak melding

 2. De wisselkoers is stabiel 4 suri kwartjes voor een SRD. Niemand heeft valuta dus zelfs 1 US voor 10 SRD koopt geen NDPlee fabeltjeskrant.


  Maak melding

 3. Geen vertrouwen in Paramaribo? Is een enkeltje Parijs of Brussel een optie? Wij maken het land zelf kapot. Niet werken en toch salaris ontvangen van dit arm land is crimineel!


  Maak melding

 4. Read my lips. Elke valutaveiling is een devaluatie. De volgende devaluatie is morgen dinsdag 29 maart 2016. En de volgende een week later en de volgende een week later etc. etc. etc.
  A no mi stem a tap ding mang disie, na Joe. Kijk hoe ze de crisis in de jaren 30 van de vorige eeuw hebben opgelost en leer daarvan. De oplossing van de crisis in Suriname: koopkracht. Geen koopkracht, geen oplossing.


  Maak melding

 5. Mensen moeten zoveel mogelijk binnenlandse producten gebruiken. Waarom zou je thee uit Sri Lanka willen drinken wanneer je thee van krasiewierie kunt drinken?


  Maak melding

 6. @Poetin
  waar is het plan om deviezen te verdienen. Niet lenen!

  Dat heeft deze k.t regering reeds aangezet door de visum met 50% te verhogen van € 20 naar € 30

  Niet lenen hé, DDB heeft een smak geld in Zwitserland maar lenen aan Suriname waar hij het van “geleend” heeft is er niet bij.


  Maak melding

 7. De puinhopen van 5 jaar Paars (NDP)

  Beste mensen.

  De heer Bouterse moet 1 ding weten dat zijn houdbaarheids datum reeds verstreken Is… dat betekend dat sosoh porie a jonge kang porie.

  Bij deze verzoek ik deze beste man om per direct af te treden… alleen zo kunt U zich onsterfelijk maken.

  Deze beste man is al uit geblusd hij hb suriname nix meer te bieden…. Tra mangn over.


  Maak melding

 8. Jong Suriname

  Dit is mijn profiel schets van de ideaal President voor Suriname.

  die moet een Econoom zijn tevens een top bestuurder want ons land moet goed bestüurd worden… een goede strateeg die taktisch kan handelen alla Poetin Rusland….. die moet een goede toekomst beeld kunnen schetseñ want regeren is vooruitzien… moet bruggen kunnen bouwen want we leven in een multï_culti_land de boel moet bij 1 kunnen blijven.. corruptie kunnen aan pakken en uit roeien.. corruptie is schadelijk vr elk land… goede plan van aanpak….

  Van nix tot iets kunnen maken alla vroegere leider Singapoer beste mensen.. dr mt hij dus een voorbeeld aan kunnen nemen. Thats it


  Maak melding

 9. van 1 Sfl voor Nfl 2 , die tijd is helaas voorbij want sommigen
  wilden Srefidensie . kijk wat een puinhoop Suri’s ervan gemaakt hebben .geen 2e Dubai maar 2e Haiti . enigste hoop is dat de Chinezen het land overnemen “Surchina” want zij hebben latenzien dat ze verstand van zaken hebben . als Suri’s zich daartegen gaan verzetten dan zullen de Chinezen uiteindelijk toch beslag leggen op alle Staatseigendommen , staatsolie ,ebs ,waterleiding ,grassalco , surigoudmijnen ,gebouwen ,staatsbanken etc etc. .

  dan zullen we te maken krijgen met een expansie-economie waar iedereen baat bij zal hebben . vergeet niet dat China een communistisch stelsel had maar nu uitgegroeid is tot
  economische wereldmacht . vergeet ook niet dat Vhina de grootste buitenlandse schuldeiser is van de USA.

  Chinezen praten niet maar produceren en maken ook veel kinderen goed voor de bevolkingsgroei van Su .want Suri’s bakken er niets van . laat een Chinees of een hindoestaan
  Financien runnen ,want die hebben er verstand van .sorry dat ik het moet zeggen maar zet geen andere bevolkingsgroep op die post want ze kunnen het gewoon niet . kijk maar in welke shit die Hoefdraad en Pres het land heeft gemanuvreerd .

  we gaan nog voor 5 !!! 5 kleuren gaan jullie schijten .


  Maak melding

 10. Enige oplossing voor deze situatie in mijn ogen is dat dit geboefte o.l.v van Bouterse die van de Surinaamse overheid en een groot deel van haar werkarmen een institutionele criminele organisatie heeft gemaakt, de laan uit moet en alle onrechtmatig verkregen roerend- en onroerendgoed terug geeft aan de staat. Desnoods d.m.v. dwangmiddelen.
  Vervolgens moet een zakenkabinet bestaande uit integere en rechtgeaarde Surinamers gedurende 2 jaar alles doen wat nodig is om Suriname uit de malaise te halen.Daar horen ook impopulaire maatregelen bij. Er gaan bittere amandelen gepeld moeten worden om een lekkere orgade te kunnen drinken.


  Maak melding

 11. De vicepresident heeft ook gesteld dat de regering niet kan plannen in crisistijd.
  De minister van Financien stelt dat we zullen zien hoe de valutaveiling uitpakt.
  De president ligt met zij Blue Label in zijn luie hangmat en zegt;”Al staat Paramaribo in brand, ik slaap rustig verder.mi na ingi mi nooit no abi ede hati.”


  Maak melding

 12. De regering heeft geen geld , knowhow en infrastructuur om de productiesector t.b.v.de binnenlandse consumptie en export ter hand te nemen. Enige wat ze nu overeind houdt zijn leningen..maar vanwege de monetaire junkstatus kijken landen wel uit om ze grote bedragen te lenen. Wie heeft er nou vertrouwen in dat je het geld dat je aan een junk, alcoholist of gokverslaafde leent, terugkrijgt. Daarnaast vermoed en voorspel ik dat een deel vh geleende geld toch in de zakken van deze volksvijanden belandt omdat ze de schaapjes van hun en hun nageslacht op het droge willen hebben na de eerstvolgende verkiezingen, wetende dat de kans groot is dat het volk deze keer een andere keus zal maken. Staatsbedrijven of delen daarvan worden in onderpand gegeven omdat de overheid monetair niet solvabel is. Vergelijk het met uw sieraden en andere kostbaarheden verpanden bij de volkscredietbank. Dan is de nood dus erg hoog. Maar het moreel van een groot deel vh Surinaamse volk is in mijn ogen net als de Surinaamse munt de afgelopen jaren met rassenschreden gedevalueerd, dus ik kijk nergens meer van op..


  Maak melding

 13. Voor mij is dit heel simpel.

  Het volk ( een groot gedeelte ) van Suriname heeft voor de tweede keer gekozen voor deze boef.
  Laat hun het dan maar zelf oplossen.
  Weer naar de tijd dat ze hun billen met kranten papier moeten afvegen.

  Geen pakketten meer naar Suriname sturen.
  Anders gaan de bevolking niet gaan staken.
  Want ze zijn hardleers.

  Nu wil ik de jeugd horen die met meerderheid voor hem gestemd hebben.
  Opo joe mofo.

  Ba feni, ba soekoe, ba tjari.

  Niks ne fout.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 14. @ robinho

  beste geest verwant , je slaat de spijker op zn kop .
  je vergeet echter een ding .
  niet alleen ddb en trawanten moeten alles wat ze door corruptie hebben gekregen weer inleveren , maar alle voorgaande regeringen en hun vriendjes moeten alles inleveren met rente.
  ze zouden ook strafrechtelijk vervolgd moeten worden.
  wegens witwassen , valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele orga , volks verlakkerij, diefstal en fraude in vereniging gepleegd enz


  Maak melding

 15. KUMAKOISI WILL HAVE TO GO anders is Suriname REDDELOOS verloren. Santokhi heeft gelijk dat deze KUMA-ADMINISTRATIE totaal geen beleid heeft ontwikkeld om de Economische Situatie het hoofd te bieden.

  Sterker nog hoor ik de VIEZE PLEE-SIDENT zeggen dat je in een tijd van crisis niet KAN PLANNEN.

  Het Arme Volk is in de AAP GELOGEERD in het jaar van de AAP. De Valutaveilingen zullen geen Soelaas brengen: Dus kan KUMAKOISI zeggen: A NO MIE NA VALUTAVEILING MIKI A KOERS DÈ 1:10.

  De Jeugd zal kennis maken met de lege schappen in de Winkels zoals in de jaren 80.

  Zeer Sporadisch hoor ik nog ; Na Mie pres Na Gado Poti hem Drapè. We gaan vo nog 5 met KUMAKOISI.


  Maak melding

 16. * BELANGRIJKE INFO OMTRENT SURINAME DIE JE ABSOLUUT MOET WETEN. GELIEVE TE DELEN ALS JIJ HET OOK INTERESSANT VINDT OM HET BEWUSTZIJN TE VERGROTEN.

  Recent heeft de Inter-America Development Bank(IDB) een rapport uitbracht die de beperkingen laat zien, en tevens oplossingen en aanbevelingen biedt, van de regionale luchtvaartverbindingen tussen Suriname, Brazilië, Colombia, Venezuela, Guyana en Frans Guyana. Dit met als doel om de regio zoveel mogelijk met elkaar te verbinden, zodat uiteindelijk elk land hier van kan profiteren. Suriname komt hier, in tegenstelling tot zijn westelijke buurman Guyana, niet goed uit. Er moet serieuze actie ondernomen worden zodat Suriname meer inkomsten, o.a. uit de toeristensector, kan genereren. Dit is een erg dik rapport en niet iedereen zal daar zin in hebben. Daarom hebben wij de belangrijkste feiten en punten eruit gehaald en in eigen woorden verwoord. Lees even met ons mee.

  A) Vanuit Suriname kan men maar naar (slechts) 7 bestemmingen vliegen in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Te weten Europa(Amsterdam) met SLM/KLM, Brazilië(Belem) met SLM/GOL, Guyana(Timehri) met SLM, Frans Guyana(Cayenne) met SLM en 3 Caribische bestemmingen: Curaçao met SLM/Insel Air, Aruba met SLM/Insel Air en Trinidad met SLM/Caribbean Airlines. Dit is erg weinig gezien de geografische locatie van Suriname, dat zoveel landen en eilanden om zich heen heeft. Zij zouden een veel grotere rol kunnen spelen en dus meer inkomsten kunnen genereren.

  B) Suriname heeft niet één directe verbinding met een grote HUB(overstapluchthaven) in de regio, zoals Brazilië, Colombia, Panama of Venezuela. Vanaf laatste vier genoemde landen gaan vele vluchten naar richting Europa, Noord en Centraal Amerika, het Caribische gebied en vele andere landen in Zuid-Amerika. In het rapport wordt Suriname dan ook geadviseerd om luchtvaartovereenkomsten af te sluiten met Panama(grote HUB), zodat er vliegtuigen uit Panama op Suriname kunnen landen en visa versa. Op deze manier kan Suriname dan vele verbindingen naar Zuid-Amerika, Europa, Amerika en het Caribisch gebied aanbieden en dat levert vliegverkeer, dus geld, op. Daarnaast verbind het zichzelf met de rest van de wereld.

  C) Ook wordt Suriname in het rapport geadviseerd om met Colombia te praten en nieuwe luchtvaartovereenkomsten af te sluiten. In de huidige luchtvaartovereenkomst mag Suriname namelijk alleen op Barranquilla en Cali vliegen en niet op de hoofdstad en grootste HUB Bogota. Colombiaanse airliners mogen daarentegen wel van Bogota op Paramaribo vliegen, andersom dus wel. Dit is erg vreemd en oneerlijk. Ook mogen beiden landen maar maximaal 2 vluchten per week uitvoeren, met een vliegtuig met maximaal 150 stoelen. Daarnaast mag dat maar met één vliegtuigmaatschappij per land. Vandaar dat Suriname dus wordt geadviseerd om nieuwe luchtvaartovereenkomsten af te sluiten met meer vrijheden voor beiden landen. Het zou zeer waardevol voor Suriname zijn als zij zich, via de grote HUB Bogota, zouden verbinden met de rest van de wereld. Op deze manier kan Suriname dan vele verbindingen naar Zuid-Amerika, Europa, Amerika en het Caribisch gebied aanbieden en dat levert vliegverkeer, dus financiën, op. Daarnaast verbindt het zichzelf met de rest van de wereld.

  D) Suriname heeft geen luchtvaartovereenkomsten met: Argentinië, Uruguay, Chili, Peru, Ecuador, Bolivia en Paraguay. Dat is spijtig en zou beter benut kunnen worden. Suriname is nu eigenlijk afgesneden van (een behoorlijk groot deel) van de wereld.

  E) Het buurland Guyana doet het wat dat betreft beter. Vanaf Guyana gingen er al 2 vluchten per week naar Panama met COPA Airlines, en dat is nu zelfs verdubbeld naar 4. Hiermee verbind Guyana zich direct met een grote HUB, en dus met de rest van het (snel groeiende) Zuid-Amerika, Europa, Amerika en het Caribisch gebied. Uiteraard levert dit Guyana inkomsten op. Suriname zou er tevens goed aan doen om COPA Airlines(Panama) groen licht te geven om op Suriname te landen op zijn vlucht naar Georgetown, Guyana. Dit verhoogt de connectiviteit met het buurland, bevorderd het toerisme en dat zal het land financieel te goede komen.

  F) Wat velen niet weten is dat Guyana onlangs een luchtvaartovereenkomst getekend heeft met de Verenigde Arabische Emiraten. Dit geeft zowel de grote golfcarriers Emirates als Etihad de mogelijkheid om te landen en op te stijgen van Guyana. Het zal dus een kwestie van tijd zijn tot er een grote Golfcarriers op Guyana land, er is immers niet voor niets een luchtvaartovereenkomst getekend.

  Emirates zal rond 31 maart 2016 starten met directe vluchten van Dubai naar Panama. Zoals ik hierboven als zei vliegt COPA ook 4 keer per week van Guyana naar Panama. Hiermee staat Guyana dus, via de grote HUB Panama, voor het eerst in goede verbinding met Dubai en de rest van de wereld.

  Zoals je ziet is Guyana lekker aan het uitbreiden en groeien. Ze promoten het land met hun “Guyana South-America Undiscovered” campagne. Vorig jaar opende het Marriott Hotel Guyana al in Georgetown, de hoofdstad, wat 51 miljoen euro koste. Gasten kunnen vanuit het Marriott Hotel diverse excursies boeken. Het toerisme in Guyana zal zich de komende tijd alleen maar verder uitbreiden.

  G) Ook wordt Suriname in het rapport geadviseerd om (meer) samen te werken met Caribbean Airlines, met als doel meer vluchten vanuit verschillende Caribische eilanden op Suriname te krijgen. Port of Spain fungeert al als HUB in het Caribisch gebied. Dit zal het toerisme en zakelijke mogelijkheden kunnen bevorderen.

  H) Ook het sterk groeiende Turkish Airlines gaat op de grote HUB’s Panama en Bogota(Colombia) vliegen. Vanaf 4 mei 2016 zal Turkish Airlines 3x per week een vlucht uitvoeren van Istanbul naar Panama, met een tussenlanding op Bogota. Dit verbind dus ook weer Guyana met Turkije en Azië. Zo zie je hoe belangrijk het is om een goede, en zo kort mogelijke, verbinding te hebben met een grote HUB in de regio als je wilt groeien. Bekijk de bijgevoegde foto’s voor de mogelijkheden.

  Suriname staat stil met weinig tot geen (directe) verbindingen naar grote delen van de wereld. En dan specifiek geen verbinding met een grote HUB, waardoor Suriname zo goed als afgesneden is van veel Noord en Zuid-Amerikaanse en Europese en landen, inclusief het Caribische gebied. Terwijl Suriname, in vergelijking met Guyana, veel meer te bieden heeft op toeristisch gebied. Ook is het land relatief veilig, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Trinidad en Jamaica. Het is al verder, maar men staat stil en ontwikkeld niet of nauwelijks als het op toerisme aankomt.

  Turkish Airlines zou dus zeer welkom zijn in Suriname. Zij gaan al, zoals gezegd, op Bogota vliegen vanaf 4 mei a.s. Twee vluchten per week van Amsterdam naar Bogota, met een tussenlanding op Suriname, zou perfect zijn. Gebruikmakend van de (ICAO) 5e luchtvaartvrijheid. Deze stelt een airliner in staat om op twee vreemde landen te vliegen, eindigend of beginnend in het land van herkomst, Turkije in dit geval. Dus dan wordt het bijvoorbeeld heen Amsterdam → Suriname → Bogota → Istanbul. En terug Bogota → Suriname → Amsterdam → Istanbul.

  Op deze manier verbind je Suriname dan ook direct met Bogota. En aangezien Bogota een van de grootste HUB’s van Zuid-Amerika is, verbind je Suriname dus ook direct met de rest van de wereld. Dit kan en zal Suriname alleen maar goed doen. Maar daar staat wel tegenover dat de Surinaamse regering meer moet gaan doen om het toerisme te boosten, door Suriname wereldwijd actief te gaan promoten zodat er meer toerisme uit Amerika, Zuid-Amerika, Europa en het Caribisch gebied komt. Alleen dan zal het zijn zoete vruchten kunnen plukken.


  Maak melding

 17. Tauw Min heeft gelijk, in plaats van dat Suriname een kolonie is van Nederland is het land nu hard op weg om een kolonie van China te worden. Denk maar niet dat de Surinamer daar beter van wordt. Dat krijg je dr van als je een gymleraar uit Nederland met de rang van sergeant president maakt.


  Maak melding

 18. Santokhi moet geen nonsens vertellen; als oppositielid geeft hij Bouta natuurlijk van alles wat er fout gaat in het land de schuld, tegenwoordig geven ook veel NDP stemmers Bouta de schuld, maar zoals elke Boutist weet is niets Bouta’s schuld. De crisis waarin Suriname nu zit, komt b.v. door een wereldcrisis waar een klein land als Suriname niets tegen kan doen, dat in vier jaar tijd onze deviezenreserve van USD 1000.000.000,- is verdampt, is natuurlijk ook niet de schuld van Bouta, alleen kwaadaardige oppositieleden, landverraders, Redi Musu en misleide NDP stemmers kunnen zo iets beweren. De helikopters van Brampie, Prado rijdende ministers, whiskey zuipende adviseurs en leden van het kabinet van de president, boetes voor opgezegde contracten met buitenlandse ondernemers, chartervluchten naar Afrika en China, dure advocaten in Nederland, de VS en Suriname om misdadige vrienden en familieleden te verdedigen, hebben daar niets mee te maken. Boutisten WETEN ZEKER dat het verdampen van onze deviezenreserve te maken heeft met GLOBAL WARMING.


  Maak melding

 19. hoe kun je met een instabiel wisselkoers een 2e Dubai maken???

  Deze regering is alleen maar ellende en nog eens komende 4 jaar ellende.

  Wat is her verschil tussen Dubai en Haïti?
  Ik wacht op uw antwoord.


  Maak melding

 20. Blauw:
  Als ik een Turk zou zijn en mijn eindbestemming Bogota, dan zou ik echt niet zitten te wachten op een vlucht die circa 6 uur langer duurd, dan tel ik de wachttijden op Schiphol en Zanderij nog niet eens mee! Behalve deze extra tijd zal het ticket ook behoorlijk duurder uitvallen. Het zal een utopie zijn dat Turkish airlines via Amsterdam en Paramaribo zal vliegen.


  Maak melding

 21. Gek hė? Dat er geen vertrouwen is in dit paarse geboefte, hoor je of zie nog wat van die rover van Abrahams, die in 2010 nog skeer was, nee dus, want is lekker aan het genieten met zijn famillie, van al die gestolen miljoenen van het volk, wat nu gebukt gaat onder de financieel economische misėre in dit land.dit persoon even als voorbeeld genomen, want er lopen nog meerdere rovers bij die paarse club rond.


  Maak melding

 22. Wat we nu meemaken is pas het begin wat ons nog te wachten staat, de plunderingen gaat vanaf augustus beginnen. NDP ers , er us geen hoop meer voor dit land. Komen jullie ons helpen dit land daadwerkelijk te ontwikkelen , denk je zelf, kinderen en ouderen dit hebben wij niet verdient.denk aan de tijden toen de koers 10jaren lang 2.80 srd was .stabillllll. Iedereen kijk op je neer als je naar het buiten land bent, “hun president is moordenaar, zijn zonen zijn roofmoordenaars, corruptie free for all, corruptie wordt beloond ” dat hoor je ze zeggen


  Maak melding

 23. ja hoor nog 5 jaar , hoe lang hoor ik dit nog laat die indiaan maripa gaan zoeken off een potje gaan bouten op de wc , want er moet nog meer stank uit komen , kan niet missen , staan en kijk er na , hoor mi boy dan kom et wel goet , ik word er moe , van . wat zijn Surinamers bang voor , kan wel alla sma uitschelden , maar echt wat doen , no mang mi , ik ben bang hoor baas go kong , nog de groetjes van bobo mang ,


  Maak melding

 24. Het viel mij ook op na 14 jaar terug te zijn in su dat er heel veel auto.s zijn.op een kleine oppervlakte.er zouden meer fietsmogelijkheden moeten komen betere doorstroming verkeer met verkeerslichten etc.en op zanderij viel me op bij vetrek dat het vliegveld leeg was nadat ik ingestapt ben in het klm vliegtuig.dat geef al aan hoe rijk een land is.het geld blijft intern daar hoef je geen econoom voor te zijn.We moeten met z.n allen niet slapen en lange termijn oplossing uitvoeren.laat van je horen sranang man!


  Maak melding

 25. Heel mooi 55 procent heeft gestemd op NDP (nationale devaluatie party) automatisch gaat alles achteruit de naam zegt genoeg waarom moeten wij druk mee maken alleen vind ik heel zielig voor de overige 45 procent jammer ik hoop dat het goed komt voor suriname allerbeste toegewenst


  Maak melding

 26. Nu weet ik waarom de wereld Suriname uitmaakt als de land met de domste volk. Als we beginnen dan van hoog naar laag is henkes met schouder en kop op de top. Henkes gefeliciteerd en ga zo door. Misschien worden straks inderdaad Dubai . Zielig


  Maak melding

 27. Aan die idioten die zeggen dat Bouterse indiaan is. Als hij volbloed was dan zou iedereen met Suriname zaken doen . Maar door zijn blanke en creools bloed is hij genetisch mislukt. En nooit zal Suriname vooruit komen zonder indianen in de regering te betrekken. Jullie zijn gedoemd om te mislukken.


  Maak melding

 28. De meeste posters moeten begrijpen dat dit de pijnen zijn bij de geboorte van een misiekabiaanse Dubai.
  Heeft mijn inziens toch wat lang geduurd.In ’80 waren we binnen twee jaren al in een Dubai.
  ’83 gingen mensen voor de Ned.ambassade slapen om een nummer te krijgen voor een visum aanvraag.


  Maak melding

 29. Beste ingie , het gaat niet om welk ras je bent om een land tot welvaart te brengen. Je moet gewoon capabele mensen daar zetten. Mensen die managers zijn , top ondernemers , intellectuelen ( let op niet wat wij nu zogenaamde intellectuelen) met toekomst visie, en mensen die aanzien hebben in de wereld.mensen die weten hoe te produceren en niet alleen consumeren. Dat ding over de indianen moet aan je de indianen zelf gaan vragen want ze henbben allemaal op Bouta blindelings gestemd . Wees wakker


  Maak melding

 30. Ps wijn niet gedoemd, zelfs in je dromen niet. De mongolen had ons 400 jaren bezet en de Engelsen 200 jaren . We zijn nu op weg naar supermacht te worden. Wij zijn hun nazaten we krijgen straks macht dan wordt alles getransformeerd naar welvaart waar alle Surinamers weer de plaats gaat krijgen wat ze verdienen, WELVAART” we komen


  Maak melding

 31. Deze moordenaar houdt al jaren de ontwikkelingen in su tegen.
  Hoe in godsnaam kan er gestemd worden voor
  Een crimineel en moordenaar.
  De boel lacht su uit.
  Ik begrijp het niet hoor
  Bouta is militair. Wat voor visie heeft hy.
  Hy hoort in het bos thuis
  Om een pres te zijn moet je wel degelijk geschoold zijn! Econoom ofzo!!!!!


  Maak melding

 32. Als de vraag groter is dan het aanbod zal er geen stabiliteit zijn.Sranang no habi moni.Ding broeja man klaar a moni.
  En a dong volk djie ding ete vijf.
  Wo ka dja,Tang Tikie.


  Maak melding

 33. Als we Misiekaba mogen geloven dan is onze president door God zelf gekozen om dit mooie land te leiden.
  Als we Misiekaba mogen geloven, wordt Suriname over een paar jaar de tweede Dubai.
  Als we Misiekaba mogen geloven, zitten we helemaal niet in een crisis.
  Het Surinaamse volk klaagt teveel, we zullen het het SAMEN moeten doen.
  Wees gerust alles komt terecht!!!
  WE GAAN VOOR NOG VIJF.


  Maak melding

 34. Die misikaba is de grootste clown van su!
  Alleen wanneer j naar hem kijkt wordt j
  Al misselijk. Lijkt op e apapie!
  Die dubai is waarschijnlijk thuis by hem
  Misikaba hoort thuis in de dierentuin
  E echte volksmisleider!
  Misi djompo nanga a baas fie in liba!!!!
  Da un bevrijd!!!!!
  Grappenmakers!!!!!!


  Maak melding

 35. Aan Yang dai long,

  Je bent hatelijk bezig, waarom zoveel haat jegens Chinezen.
  Wij kunnen een bijdrage leveren om het land tot ontwikkeling te brengen. De Surinamers zijn zelf veels te lui.
  Waar ook ter wereld Chinezen wonen, zie je ontwikkeling.
  Wij zijn harde werkers, wij zijn in staat om 24 uur te werken.
  En nu jij???


  Maak melding

 36. Nouw, ik vind het prima v de mensen
  Ze hebben. Massaal op baas gestemd
  Er werd zelf gezegd dat wo njang stabiliteit
  Wel njang now joe eigie kaaaaaa!!!!!
  Su volk na dong kaws!!!!!
  Un moe fierie now!!!!


  Maak melding

 37. Nieuw front combinatie onder leiding van Venetiaan, was er een monetaire reserve van bijkans 1 miljard US dollars in de staatskas.

  Bouta kwam aan de macht en wat is er overgebleven in de staatskas een swap van 300 miljoen us dollars.
  En nog 4 jaar te gaan !!!!
  Wat is met die 700 miljoen dollars gebeurd????

  Een swap is een lening dat terug betaald moet worden met rente!!!!!


  Maak melding

 38. Vertrouwen? Ik vertrouw op dit moment mijn eigen schaduw niet eens!

  @ Mi Kong Yang,

  Je hebt gelijk. Als alle Chinezen hun boeltje zouden pakken, wat zou er van Suriname overblijven? Niets. Zal een creool ooit een supermarket kunnen runnen? Hij vreet eerst zijn eigen winkel leeg, denkt dat omzet winst is en is vervolgens na drie maanden failliet. Nee, ik heb respect voor de Chinezen die inderdaad 24/7 werken.


  Maak melding

 39. Mi kon Yang en Stille, Suriname waarschuwen voor China heeft niets te maken met haat tegen Chinezen (de ‘oude’ Chinezen zijn een gewaardeerd deel van onze samenleving) en hard werken is inderdaad een goede zaak, ik heb dat in mijn jonge jaren ook wel gedaan, maar iedereen die 24/7 werkt omdat hij denkt dat geld, dat hij niet in zijn graf kan meenemen, het belangrijkste goed is hier op aarde, is IDIOOT. Waarom hangt zo iemand zich niet meteen op aan de hoogste balk van zijn onderneming? Dat bespaard hem een ellendig bestaan van jaren hier op aarde en verlost de samenleving meteen van een onaangenaam, egoïstisch individu.


  Maak melding

 40. Silversurfer, ik wilde niet reageren op jouw schrijven omdat ik niet weet of dat wel zin heeft, gelukkig is John me te hulp geschoten. Als je het nog niet begrepen hebt ; zijn reactie is voor jou bedoeld.


  Maak melding

 41. ‘Wisselkoers instabiel door gebrek vertrouwen’.

  Ook een kleine aanvulling op bovenvermeld artikel.
  Valutaveiling moet munt Suriname redden
  Vandaag, 28-03-2016 om 12:16 uur. Bron: telegraaf.nl

  AMSTERDAM – De Surinaamse centrale bank heeft vanwege de crisis in het land de vaste wisselkoers tussen zijn munt
  en de Amerikaanse dollar losgelaten.
  Met valutaveilingen probeert Suriname de munt te stabiliseren en hyperinflatie in winkels te bestrijden.

  Prijsstijgingen voor consumenten zijn aan de orde van de dag. (Lees het vervolg v/h artikel zelf verder).

  En de volgende:
  Surinaamse dollar in glijvlucht

  De Surinaamse regering heeft de vaste wisselkoers tussen de Surinaamse en de Amerikaanse dollar losgelaten.
  Met noodgrepen probeert zij het tij te keren.
  Door: Jeroen Trommelen 26 maart 2016 Bron: volkskrant.

  3.000 gulden voor een broodje pom; zo erg als in de jaren negentig zal het in Suriname waarschijnlijk niet meer worden.
  Maar vanaf deze week is de economie van het land deels terug in 1992, toen papiergeld in dikke bundels moest worden meegedragen en met Nederlands ontwikkelingsgeld in arren moede ‘valutaveilingen’ werden gehouden om de hyperinflatie te beteugelen.

  Sinds afgelopen woensdag is de voorheen vaste wisselkoers tussen de Surinaamse en de Amerikaanse dollar voor het eerst weer losgelaten,
  nadat de officiële koers en de straatwaarde net als vroeger fors uit elkaar waren gelopen.
  De inflatie tussen februari 2015 en februari dit jaar bedroeg in Suriname ruim 30 procent.

  Om de financiële paniek te bezweren herhaalt de Centrale Bank van Suriname het fenomeen valutaveiling, waarbij woensdag alvast 10 miljoen Amerikaanse dollars (bijna 9 miljoen euro) per opbod werd verkocht.

  Dat leverde een prijs op van 5,16 Surinaamse dollar (SRD) voor één Amerikaanse, waarmee de koers van de SRD in elk geval vastligt tot aanstaande dinsdag, wanneer de volgende veiling plaatsvindt.

  ‘Wij zijn tevreden over het resultaat, want 5,16 SRD is een goede koers’, reageerde directeur Jim Bousaid van de Hakrinbank in de krant de Ware Tijd.

  Maar ook de nieuwe officiële koers is voor gewone Surinamers een zware aanslag op hun koopkracht.

  Lees het volledig artikel zelf verder.


  Maak melding

 42. In Suriname hebben ze geen verstand van koersen hoe willen ze die koersen dan stabiliseren.Bouterse en zijn adviseurs hebben geen kennis van economie.Hij heeft in 5 jaren tijd het land kapot gemaakt.Al die oude reserves van het land heeft hij gebruikt voor zijn eigen familie en aanhang. Bouterse is een ramp voor het land Suriname.Als zijn vertrouwelingen zijn teleurgesteld in hem.Het land is failliet en komt niet bovenop met zij beleid die hij voert of heeft gevoerd.Om een land goed te kunnen besturen moet je verstand van zaken hebben en dat heeft deze president niet.Zelf Brunswijk heeft meer capaciteiten dan deze man.Jammer voor het land.


  Maak melding

 43. Chinezen Chinezen chinezen. Maar waarom dan klampen zijnzich vast aan ndp? Hebben zij nog een verborgen agenda? Grote lelijke betonnennblokken in het historisch erfgoed Paramaribo. Kersten gebouw gekocht wasrvoor? De waterkant! Gekocht of gekregen deze chinezen weten zeker ook goed zaken te doen.


  Maak melding

 44. FER.E:
  Beide artikelen laten aan duidelijkheid niets te wensen over.
  Citaat van Hoefdraad, in het artikel van de Volkskrant,
  “de crisis duurt nog ongeveer zes maanden” !
  yeah right!


  Maak melding

 45. Het verschil tussen Dubai en haitie. Nou als je een touw neemt, dan heb je twee uiteinden. Die heel ver bij elkaar vandaan kunnen liggen wanneer je eraan gaat trekken. Wat daar tussenin ligt is het verschil. Aan de ene kant van het touw is Dubai. Aan de ander kant van het touw zit haitie. Maar Dubai heeft meer geluk gehad met zijn olie.


  Maak melding

 46. Vanaf augustus? Mag ik weten wat er dan gebeurt? Gaat de nieuwe mijn dan in productie? druppel op een gloeiende plaat dus redden wie zich redden kan? Is in augustus de kist helemaal leeg? Bodem? Is dan iedereen terug van snoepreisje?

  Nou. Het is misschien beter dan het onvermijdelijke eerst gebeurt en dat het daarna gedocumenteerd wordt. Ik heb die in tweeën gesneden wc rolletjes ook gekend. In 1984/1985.


  Maak melding

 47. @Mi Kong Yang

  Waar ook ter wereld chinezen wonen zie je ontwikkeling

  Tijdelijk, mijn beste, roofbouw is het op den duur, kijk naar China zelf, boshellingen worden rucksichloos gekapt zonder herbeplanting waardoor aardverschuivingen en overstromingen van de door chemische industrie vervuilde levenloze rivieren ontstaan en dammen doorbreken waardoor uiteindelijk duizenden chinezen dak-, brode-, en werkloos worden, wat dus mede de oorzaak dat zo veel chinezen een goed heenkomen zoeken en een toekomst op willen bouwen in o.a. Suriname, Kijk naar Hong Kong en andere grote chinese steden waar de becvolking met mondkapjes op straat tegen de luchtvervuiling moet lopen, kijk naar Afrikaanse staten waar Chinesen neerstrijken als zijn het sprinkhanen de landen leegvreten en weer verder vliegen, leve de vooruitgang die China en de chinezen brengen, maar 1 ding is een feit het zijn harde werkers, en het zijn de surinamers zelf die door hun houding en mentaliteit zich de kaas van het brood laten eten


  Maak melding

 48. @astaman!

  Ik kwam toevallig ook een artikel tegen uit ons buurland Guyana. Dus dan blijf ik even in onze (regio).
  En ik ben ervan overtuigd, dat dit zich ook een beetje afspeeld in SU.

  @Dre
  Chinezen Chinezen chinezen. (in SU.)
  Anderen hebben het ook over 24/7 van de Chinezen in SU.

  Wat weten wij over de Chinese arbeiders in SU.?

  Er is geen enkele controle op de Chinese arbeiders in SU. door de corrupte politici en bestuurders v/h land.
  Deze arbeiders worden ook verschrikkelijk op een heel slimme manier uitgebuit door hun eigen soortgenoten.
  Ze zijn echte harde werkers. (24/7)

  Jammer genoeg, kunnen ze zelf niet zomaar onder deze geheime constructies vandaan komen.
  Het is een zeer (gesloten) gemeenschap. De Triangel

  Maar niet vergeten zou (wijlen) Johan Cruijf in deze hebben gezegd. Elk nadeel heeft zijn voordeel.
  En dat kan je ook zien aan de vele winkels in SU. waar men ook massaal naar toe gaat voor hun inkopen.
  Dat het nu minder gaat met de verkoop, is niet de schuld van de Chinese winkelier.

  Maar door Desiderius & z’n boevenbende.

  @astaman!
  Raadpleeg de volgende artikelen over Guyana.
  Ook dit komt voor in SU.

  BaiShanLin illegally grabbed five major forest companies
  MARCH 27, 2016 | BY KNEWS | FILED UNDER NEWS

  Calls made for Chinese company to surrender those state forest concessions for re-allocation
  Enjoying special benefits from the former regime, unimaginable waivers and pardons from the Guyana.

  Weeks after housing land deal inked…BK sells 100 acres to BaiShanLin owner for US$8M

  MARCH 27, 2016 | BY KNEWS | FILED UNDER NEWS
  -had bought the land for US$2.2M eight weeks earlier, now suing for money owed

  Veel lees plezier tot na de volgende (valutaveiling).
  Wij blijven de wisselkoers volgen hoor.


  Maak melding

 49. Maar wij blijven de valutaveiling & wisselkoers volgen hoor.

  Een leuk en bijzonder artikel over Angola om te lezen.
  Ook wordt er toevallig gesproken over (werkethos).
  Komt mij ook bekend voor onder mijn eigen landgenoten in SU.

  Dit n.a.v. @Hans zijn reactie op dinsdag 29 maart 2016 om 00:20 uur.

  Raadpleeg het artikel zelf via Google.
  Werknemers, gelukszoekers, zakenlieden: ze komen allemaal naar Angola.

  Het lijkt wel of echt iedereen naar Angola komt: zakenlieden, gelukszoekers, werknemers uit alle windstreken.
  Portugezen natuurlijk, maar ook Chinezen en Brazilianen. Duitsers zijn er ook.
  En Nederlanders: zie elders op het Afrikablog.
  Door: Wim Bossema 22 april 2013

  Maar het volgende artikel is in deze ook duidelijk.
  Google even naar:
  Mythe tien: China exporteert Chinese arbeiders naar Afrika

  (En ook naar Suriname.)
  Vorige week besprak ik samen met sinoloog Tabitha Speelman de negen meest hardnekkige mythes over China in Afrika.
  Vandaag voegt Tabitha daar nog een tiende mythe aan toe.
  Maite Vermeulen
  Correspondent Conflict & Ontwikkeling.
  Dit artikel is je cadeau gedaan door correspondent Tabitha Speelman.

  En nu op naar de volgende (valutaveiling).
  Hoe hoog zal de wisselkoers nu worden in SU.?


  Maak melding

 50. Met mijn klein beetje verstand van economie, kan ik met een gerust hart stellen dat Bouterse de koers totaal kwijt is.
  Als het nu gaat om de richting waar het land naartoe koerst of om de wisselkoers.

  Thanks to Bouta for the great results, who made this possible, he have already done it before and will do it again and again.


  Maak melding

 51. Jaar
  Olieproductie
  (vaten) Output raffinaderij
  (vaten) Omzet
  (in $) Nettowinst
  (in $) Exportwaarde
  (in $)

  jaar veld raff omzet winst exportwaarde
  2008[5] 5,90 2,54 576 230 139
  2009 5,86 2,74 425 116 139
  2010 5,80 2,70 566 192 180
  2011 5,99 2,63 782 262 343
  2012 5,94 2,31 1047 398 364
  2013 5,98 2,78 1023 299 351
  2014 6,13 1,46 1056 276 326
  2015 ????

  cijfers van 2015 moeten nog komen ???

  WAAR ZIJN DAT GELD ALLEMAAL VERDWENEN ?????


  Maak melding

 52. sorry, de cijfers zijn zo gigantisch, dat het blad niet kan.
  vanaf 2008 t/m 2014 : 230+116+192+262+398+299+276 =
  $ 1.773 miljard . 2015 is nog fictief……
  dit zijn klinkende cijfers van staats olie suriname n.v., waarvan de staat suriame volledig aandeelhouder is.

  graag reactie ???


  Maak melding

 53. Vraag en aanbod.
  Aanbod dollars is 10 miljoen. De vraag is natuurlijk hoe groot is de vraag. Stal dat de vraag 12 miljoen is. Dan is het vanzelfsprekend dat de koers gaat stijgen. In dit geval 20% oftewel ruim 1 srd. De centrale bank van Suriname zal natuurlijk gebruik maken van de noodrem. Alleen die banken die voor de laagste koers inschrijven komen in aanmerking voor valuta. Hierdoor wordt een nieuwe tekie njang gecreëerd.
  Ik koop de dollars voor het laagste bedrag in. Ik verkoop ze door aan een bevriende relatie die ze op de zwarte markt verkoopt aan de hoogste bieder. En de extra winst verdelen we.


  Maak melding

 54. Met of zonder veiling Suriname kan alleen vooruit als een ieder zich houd aan behoud van land en goed door integer en met goede bedoelingen ieder obstakel voor nu en in de toekomst aan te pakken. De vrees is echter dat dit streven moeizaam op komst zal komen. Kijk naar de ontwikkelingen bij EBS . Abraham heeft niet geleerd van het verleden en gaat ongestoord verder. Zolang dit soort praktijken zonder schroom verder kunnen, zullen wij blijven tobben in ons geliefd Suriname. Het is zeer triest gesteld momenteel vooral met het bewust verrijken van bepaalde lieden met toestemming van een gekozen president Bizar!!!!!


  Maak melding

 55. Daarom moeten we deze regering met een
  Ongeschoolde als pres zo snel mogelijk
  Naar huis sturen anders wordt su 2de haitie!
  Schaamt u zich dood bouterse!!!!!!


  Maak melding

 56. Santokhi, kan het politiek spel goed spelen. Hij probeert het de regering zo moeilijk mogelijk te maken door met opzet zijn kapitaalvrienden opdracht te geven om de cambio koers van de SRD omhoog te laten schieten.Ik denk dat de regering niets meer in de weg staat om alle cambio’s te verbieden. Of dit zal gebeuren is maar de vraag?

  De problemen zullen pas opgelost worden als Suriname meer buitenlandse valuta gaat verdienen. Toen VHP en NPS aan het roer stonden konden zij de staatsbegroting dekken met 25% van de Nederlandse ontwikkelingsgelden en tevens konden zijn de valuta-reserve van het land dekken met gelden uit de Nederlandse ontwikkelingspot. De huidige regering heeft deze mogelijkheden niet.


  Maak melding

 57. Beste RobG

  Is het niet normaal dat Politieke opponenten (andere visie en denkrichting) het elkaar moeilijk maken.

  U gaat te ver met de aanname dat er actief tegengewerkt wordt en de gambios een instrument van de VHP zouden zijn. De Gambios moeten werken binnen de regels die er zijn doen zij dat niet dan geven zij het bevoegde gezag (de regering Bouterse0 de gelegenheid hun activiteiten te staken.

  U opmerking dat de frontregeringen 25% van hun begrotingen dekten met Nederlandse ontwikkelingsgeld is natuurlijk enorme onzin.
  Dat zou betekenen dat er in de periode 2000 – 2010 nog ruim Euro 1 miljard richting Suriname gegaan is terwijl het totaal Euro 1.750.000.000 was en Bouterse daarvan in 1980-1982 ongeveer euro 225.000.000 alleen al als noodhulp gekregen heeft.

  Beste RobG zonu en dan moet ik ernstig twijfelen aan uw rekenvaardigheid.


  Maak melding

 58. De SuriNeds behandelen de Surinamers als onderontwikkelde mensen, willen er de luxe van een ontwikkelde land voor een derde wereld prijs. Wat is er mis met die SuriNeds?


  Maak melding

 59. Aloha…….Is de regering Bouta een stelletje Jaknikkers.De koers gaat steeds omhoog. Is dit soms een naaperij van Maduro in Venezuela. Ik las recent op de FB,dat een Big Mac broodje daar 75 US Dollar kost. Belachelijke prijzen op de consumptie producten in het land van ex Chavez. Verder heeft de Oppositie de Landelijke verkiezingen van Maduro gewonnen. Maar door tegenwerking van Maduro kan er geen nieuwe regering vormen.Zeer triest is dat. Ik hoop,dat Suri straks niet dezelfde gaat doen als Maduro.Want brada nanga Sisa Bouta en Maduro zij dikke vrienden.Bah…wat een wereld nu. Che mi Gado!!!!!


  Maak melding

 60. Poelepantje
  De SuriNeds behandelen de Surinamers als onderontwikkelde mensen, willen er de luxe van een ontwikkelde land voor een derde wereld prijs. Wat is er mis met die SuriNeds?

  Beste Poelepantje

  Dat heet anticiperen wat de SuriNeds doen, . De Surinamers waren inderdaad zo dom om Bouterse op zijn blauwe ogen te vertrouwen terwijl de met ogen open werden genaaid Dat heet ‘eigen schuld, dikke bult’

  Alleen Suriname ezels stoten zich 3 keer aan dezelfde Paarse steen,. Dat is inderdaad ‘een beetje dom’


  Maak melding

 61. jullie wilden nog 5,,,dan neem dan nog 5 of 10 en veel meer tot dat je erbij neer valt..

  dit noemen ze eigen schuld..

  een ezel is nog slimmer dan jullie..poep zakken..


  Maak melding

 62. @marcel,

  Ik denk dat je het niet goed begrepen hebt. Toen ze schreeuwden nog vijf nog vijf nog vijf bedoelden ze dat ze nog vijf kinderen gaan maken op kosten van de staat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.