Spoedeisende Hulp Suriname dicht na schietpartij

26

PARAMARIBO – Suriname’s enige Spoedeisende Hulpdienst, SEH, is gesloten. Artsen en verpleegkundigen van de SEH in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn boos en getraumatiseerd. Aanleiding is het dodelijk incident op de afdeling.

Een beveiligingsman van het ziekenhuis is doodgeschoten voor de ogen van het personeel. De artsen en het verpleegkundig personeel zijn geschokt. Besloten is ten minste een etmaal het werk stil te leggen. Het gebeurt ook uit respect voor de overledene. De man werd doodgeschoten toen hij het personeel te hulp schoot. Een patiënt maakte stennis, omdat hij niet snel genoeg geholpen kon worden.

Het bleek een lid te zijn van een eenheid die publieke gebouwen bewaakt. Hij schoot de beveiliger dood tijdens een worsteling. De schutter is intussen aangehouden. Het personeel voelt zich niet veilig. Om die reden is onlangs een particulier beveiligingsbedrijf ingehuurd. Patiënten tonen steeds vaker agressief gedrag en bedreigen het personeel. Met de dood van de beveiliger is het er niet beter op geworden.

Bekijk ook:

26 REACTIES

 1. soms is het ook de schuld van de spoedeisende hulp want wanneer je als patient daar zit te wachten op hulp en je krijgt aandacht nul…dan wordt de patient hopeloos en gek.oorzaak is reactie


  Maak melding

 2. Als ministers en ex-ministers van het land allemaal in een Prado willen rijden en onze president denkt dat hij net als Obama in een peperdure gepantserde wagen moet rondrijden met meerdere volg auto’s vol body gaurds en nog meer van dat soort absurde privileges, die wij ons in een arm land helemaal niet kunnen veroorloven, dan hebben we in het hele land natuurlijk maar één SEH post en moeten we het niet vreemd vinden dat patiënten, die hulp nodig hebben, heel lang moeten wachten, de SBBer die boos werd omdat hij lang moest wachten, had zijn frustraties moeten botvieren op de hoogwaardigheidsbekleders die hij normaliter moet beschermen.


  Maak melding

 3. Hey redaktie van Waterkant , Het klopt niet wat jullie zeggen in jullie bericht ,hoor ! Volgens direkteur Brahim van AZ in een interview met Apintietelevisie was men al bezig met die man , maar zijn vrouw die ook binnen met hem was , werd gesommeerd naar buiten te gaan .Die patient (haar man) begon daartegen te protesteren en is de zaak verder gaan escaleren met het het noodlottig gevolg.


  Maak melding

 4. mijn gedachten en condoleance gaan uit naar de familie van de beveiligingspersoon die vermoord is. SEH is een rommeltje, money de prakserie no de


  Maak melding

 5. @ Stille

  Je wordt behandelt naar de aard van omstandigheden, iemand met een beenbreuk wordt eerder geholpen, dan iemand die zijn vinger open heeft gesneden !


  Maak melding

 6. Ik heb altijd gezegd dat wapens dragen of bij je hebben fout is, Vroeg of laat ga je het in een boze bui gebruiken. Deze man heeft mijn theorie bewezen. Regel zou moeten zijn : wapens inleveren als je geen dienst hebt. Een extra bescherming zou kunnen zijn: Metaaldetectiepoortjes. Dit kan signaleren dat dit soort figuren hun wapens bij zich dragen. Maar Suriname is skeer. Het geld hebben ze gebruikt voor minder belangrijke dingen of om hun zakken daarmede gevuld. Een andere oplossing is natuurlijk training. Ik heb mezelf getraind om mijn agressie te bedwingen of in ieder geval onder controle te houden. Kennelijk zijn zulke dingen in Suriname niet belangrijk. Aan de nabestaanden van de doodgeschoten bewaker. Mijn condoleances en alle sterkte toegewenst. U mag trots zijn op deze man. Hij heeft zijn leven eigenlijk door organisatorische fouten ten onrechte gegeven. Waarom hij geen kogelvrije vest droeg is mij ook een raadsel. De vakbonden die zulke zaken in de gaten moeten houden doen ook geen moer op dit gebied.


  Maak melding

 7. Artsen en verpleegkundigen kunnen dan wel boos worden maar er moet dan werkelijk worden onderzocht hoe het zit met de behandeltijd. Hoe je het draait of keert het is niet de bedoeling dat je lang op hulp moet wachten bij de spoedeisende hulp. Wat betreft de dode die er valt te betreuren. Dat moet goed worden uitgezocht want er vallen altijd doden/gewonden als er een vuurwapen aanwezig is bij een worsteling.


  Maak melding

 8. Zoveelste incident al met wapendragers. wie pakt dit op in de DNA? De samenleving wordt er niet veiliger op.Wild wild west. Elk mongool mag hier een wapen dragen en in zijn vrije tijd meelopen met alle gevolgen van dien.Hier moet beleid op komen. Waar gaan wij naartoe als land? @Henkes:helemaal met je eens. Er is geen geld hiervoor omdat men in dit land als het rijke westen wil leven. Top salarisen niet te vergeten terwijl je niet eens de simpele dingen in place hebt. Prioriteit! Als je een land opbouwt met de weinige middelen die beschikbaar is dan ga je andere prioriteiten stellen.Maar niet je zakken vullen met een top salaris en een staf dat veel kost..


  Maak melding

 9. Ik heb het politiebericht gelezen op starnieuws

  “Wiresh R. bracht Daniel een slag toe op zijn borst en trok daarna zijn legitimatiebewijs te voorschijn om te tonen wie hij is. Daniel gaf Wiresh een stoot en er ontstond een gevecht binnen op de SEH waar patiënten voor behandeling waren.”

  Tja, Wiresh had niet mogen slaan maar het lijkt mij ook niet echt handig om met een BBS’er te gaan vechten.


  Maak melding

 10. Een SPOEDEISENDE HULPPOST mag NOOIT en te NIMMER door wat voor reden dan ook gesloten zyn,en dat geldt ook voor de politie.
  Waarvan akte


  Maak melding

 11. Spoed Eisende Hulp? Nee hoor ,in Suriname gaat ALLES in slow motion.
  Het enigste wat met spoed gaat is liegen,roven,voor de gek houden en nu ook schieten.


  Maak melding

 12. De schuld van de afdeling omdat mensen land moeten wachten en geen aandacht krijgen?? Dat iemand dood is geschoten?????

  Het is geen hotel!


  Maak melding

 13. De bewaking moet beter getraind worden om de regels die gelden toe te passen. Begelijders uitzetten zonder eers navraag te doen als de patient behoefte aan heeft wekt enorme wrevel .Ik ben zelf ook uitgezet terwijl mijn vrouw op dat moment behoeft had aan een begeleider die opdat moment heel veel pijn had aan haar bors .
  Het had niet zover gekomen als de beveiling met meer takt had gehandeld . Er moet goed onderzoch worden hoe het zover is gekomen voordat er verkeerde conclusie worden getrokken . Het kon ook anders zijn afgelopen als een beleider naar buiten wordt gestuurd terwijl de patiënt iemand nodig had . laten wij hopen dat het niet gebeurd.Punt is bij SHE komen er personen die emotioneel kunnen reageren en doordoor ook aggresief dus de bewaking moet wel goed getraind zijn en niet zondermeer als de noodzaak er niet is of omgekeerd de regel toepassen. .


  Maak melding

 14. Spoedeisemde hulp gesloten, ze lijken wel gek, je zult maar met een inwendige bloeding o.i.d. binnengebracht worden, lig je dood te gaan omdat een stel amateurs een drama geestelijk niet snel en goed kunnen verwerken, zet verdomme andere mensen in die er niet bij betrokken waren.
  Ook de houding van het personeel daar, je wacht maar tot je een ons weegt, wij bepalen wel of je geholpen kunt of mag worden, wekt irritatie en agressie op bij de noodzakelijk wachtenden, met dit mogelijke gevolg waarbij dit wapengebruik natuurlijk helemaal niet goed te praten valt, mag en kan zo’n blijkbaar licht ontvlambaar persoon zowieso wel een wapen dragen, blijkt wel weer dat er veel personen op de verkeerde plekken zitten, en de klantvriendelijkheid ook hier in het ziekenhuis ver te zoeken is, er valt nog veel te verbeteren


  Maak melding

 15. Deze BBS’er voor minimaal 20 jaar de gevangenis in. Deze BBS’er heeft ondanks dat hij bekend is met geweldsinstructies gewoon misdragen met noodlottig gevolg.


  Maak melding

 16. Trouwens het lang wachten bij een spoedeisende hulp komt omdat meer dan de helft die er komt niet spoedeisend is. De mensen die met spoed komen moeten dan langer wachten.


  Maak melding

 17. Hij is hen achterna gegaan en het was hem gelukt een van de daders tot stoppen te dwingen. Hij verklaart dat hij de man heeft gesommeerd te gaan liggen. Aangezien de man dat weigerde, heeft Choenielal eerst in de lucht geschoten en daarna gericht. De man is in de borststreek geraakt en ter plaatse overleden.

  Deze man had geen spoedeisende hulp meer nodig. Is dit de toekomst van Suriname?


  Maak melding

 18. Voor telefoons hebben ze een waarschuwing dat je die uit moet zetten in het ziekenhuis. Voor pistools moten ze ook een waarschuwing plaatsen dat je de kogels eruit moet halen.


  Maak melding

 19. Ik mag aannemen dat men op de spoed eisende hulp met extreme situaties moet kunnen omgaan. Of iemand aan stukjes gestoken of geschoten van de straat komt of ter plaatse verminkt wordt mag niets uitmaken.

  Er schort iets aan de opleiding en de planning (vervanging van zij die getraumatiseerd geraakt kunnen zijn) dat men na een incident dicht gaat.

  Dit neemt niet weg dat er heel goed gekeken moet worden naar de vaardigheden van alle BBSers en dat er geen wapens een ziekenhuis uitgesloten moeten zijn.


  Maak melding

 20. Er bestaat een reflex in (wanhopige) Surinamers om geweld te gebruiken waar onderhandeling, conflict beheersing en de-escalatie van een potentieel explosieve situatie meer zin maken. Okay. Je hebt je mannelijkheid en je aggressie getoond en iemand neergeschoten maar kijkt nu tegen 10+ jaar gevangenis straf aan. Who’s the fool?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.