Monument voor Gesneuvelde Militairen Suriname

27

President Desire Bouterse heeft dinsdag het Monument voor Gesneuvelde Militairen onthuld als gedenkteken voor de 72 militairen die zijn omgekomen in de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) tussen het Nationaal Leger en de rebellenbeweging Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. Het monument staat aan de Gravenberchstraat en komt deels uit op het terrein van de Membre Boekoe Kazerne. Vorige week werd ook al een monument onthuld aan de Waterkant, maar dan ter nagedachtenis van alle personen die als gevolg van de oorlogshandelingen het leven hebben gelaten, ook voor burgers en gesneuvelde rebellen.monument-nl

Bekijk ook:

27 REACTIES

 1. Uniek in de Surinaamse geschiedenis namelijk het onthullen van een monument voor slachtoffers van een burgeroorlog door de hoofdveroorzaker omdat deze sergeant wilde laten zien hoe stoer hij is. Brunswijk hapte toe en de 1e zinloze oorlog was aan. De slachtoffers hebben hun leven gegeven aan een conflict dat niks positiefs heeft voortgebracht. Deze 2-voudige couppleger heeft geen gewetensbezwaren. Controversieel in dit verband is echter de onverteerbare wrange keuzes die de meerderheid van het electoraat tot maar liefst 2 keer toe heeft gemaakt waarbij de terechte vraag kan worden gesteld hoe dit allemaal mogelijk is in deze samenleving. De consequenties hebben wederom niet lang op zich laten wachten gelet op de kritieke situatie waarin ons land verkeert.
  Overigens is het een doldwaze vertoning wanneer monumenten zowat naast elkaar worden geplaatst alsof (historisch) er een direct verband bestaat of ruimtegebrek. Enerzijds verbod op pagina’s in geschiedenisboeken mbt jaren 80 anderzijds monumenten onthullen door dezelfde profiterende crimineel die de schone schijn ophoudt. De grasmat van het Onafhankelijkheidsplein is een perfecte weergave van de staat waarin deze natie zich bevindt.


  Maak melding

 2. Deze zinloze binnenlandse oorlog vergelijk ik met de oorlogen tussen de drugskartels in b.v. Mexico. Het was geen politieke strijd maar een ordinaire machtsstrijd.


  Maak melding

 3. Zijn er geen intellectuelen in het land om dit soort vertoningen categoriaal tegen te spreken?. Dit is je grootste onzin om een veroorzaker van al het kwaad toe te staan een poppenkast ( om zijn eigen woorden te gebruiken) op te voeren.

  Hoe lang nog moet het duren eer men gaat beseffen in Suriname dat deze man geen enkel meerwaarde betekent voor ons geliefd Suriname. Stellendam klinkt als muziek in zijn oren. Daar hoort hij thuis.


  Maak melding

 4. Dist het zelfde als Adolf Hitler een monument onthult voor de 6 miljoen joden die in WO2 zijn vergast.

  Een walgelijke vertoning,


  Maak melding

 5. Jullie begrijpen de Pres: niet, hij de krans niet voor de doden gelegd maar voor de levenden (nabestaanden. )
  M.a w. ” kijkt mensen, ik heb zelf deze oorlog veroorzaakt en nu, leg ik een krans voor de dooien om jullie te laten zien, dat ik geen geweten hebt !

  @ Jepi

  Er zijn genoeg intellectuelen in Sme, maar die durven niets te ondernemen, (terug denkend in 1980 ) toen er een paar van de intellectuelen koppie kleiner gemaakt !


  Maak melding

 6. Rectificatie.

  Sorry.

  Er zijn een paar fouten in geslopen in mijn posting.

  Het moet zijn ; Hij ( heeft )de krans niet voor de doden gelegd maar voor de levenden.

  Een paar intellectuelen koppie kleiner (werden) gemaakt.


  Maak melding

 7. De MOORDENAAR die zelf debet is geweest aan al die ellende/dood van onze ZONEN onthuldt een monument voor gesneuvelde miltairen…

  SCHAAMTELOZE HOND……


  Maak melding

 8. Ik stel me zo voor dat al de gesneuvelde militairen en al de gesneuvelde leden van het Jungle Commando zich in 2010 omkeerden in hun graf, toen die twee hypocriete ellendelingen elkaar omarmden op het plein en de gesneuvelden doorhadden dat ze voor niets anders dan het eigen gewin van de twee hoofdrolspelers de dood in zijn gejaagd.
  In 2016 kregen al de gesneuvelden nogmaals een hypocriete trap na omdat het Jungle Commando niet bij de planning voor het monument betrokken is geweest, de twee hoofdrolspelers/ellendelingen omarmen elkaar namelijk niet meer en daarom kunnen ze weer niet door dezelfde deur, laat staan dat ze samen aanwezig kunnen/willen zijn bij de onthulling van een gezamenlijk monument voor al hun slachtoffers.
  Er hoeft niet veel te gebeuren en die twee ellendelingen mobiliseren weer nieuwe, misleide jongeren om elkaar, met of zonder herdenkings monument, te vermoorden.


  Maak melding

 9. Hadden jullie iets anders verwacht van deze schaamteloze moordenaar, die net als zijn zoon dit land kapot aan het maken zijn, en gelukkig voor Suriname net op tijd is opgesloten, hopelijk volgt deze moordenaar ook snel,


  Maak melding

 10. ACH kijk de moordenaar gaat monument onthullen van de ‘gesneuvelde militairen’ tijdens de binnenlandse oorlog.!
  Mensen ter informatie;
  de militairen vochten de strijd niet tegen buitenlandse krachten maar tegen hun eigen broeders in opdracht van de lijder van Suriname!! Die had nog wraak te nemen op zijn aartsvijand Brunsie toen, en heden zijn beste matie.
  Dus dan de onschuldigen de strijd voor je te gaan beslechten en later monument voor de vermoorden te onthullen.Het ging niet om een oorlog van buiten ,het ging om 2 rivaliserende guerilla groepen die op wraak uit waren!


  Maak melding

 11. @ Koos

  Op jou vraag; veels te veel, en allemaal stellen geen klote voor ! Op één na, en dat is die van de SLM ramp van 1989.

  Sari tori.

  Jacko


  Maak melding

 12. @koos,
  Als je naar Suriname de laatste vijf jaar was gegaan had je een idee.
  Zo zie je dat de meeste mensen wat roepen en geen benul hebben wat er allemaal is.
  Straks denk je dat Suriname in de buurt van Spanje ligt.
  Geef niet laat je stem horen


  Maak melding

 13. Door al die monumenten, erfgoed gebouwen, begraafplaatsen zal er straks geen plek meer zijn voor nieuwbouw. De wereld ligt intussen vol met monumenten, want zodra iemand sterft, moet hij nodig een monument hebben (grafsteen).


  Maak melding

 14. al vul je het hele land met monumenten,

  ,zolang de hoofd dader,,,, de hoofd verdachte moordenaar,,, niet voor het gerecht sleept,zal sme nooit tot een recht vaardig staat komen..

  het volk zal altijd blijven huilen verdriet hebben tot de dood hen volgt..

  de familie leden van ddb en gevolg zullen leven lang deze smet op hun geweten dragen willens en wetens en de kinderen ook..


  Maak melding

 15. Met alle kritiek gelezen te hebben is het toch fijn als je broer herdacht wordt op een monument. Niet dat hij een held is maar hij is gesneuveld voor het land.
  Ik hoop dat de 72 straat namen krijgen.


  Maak melding

 16. Wanneer komt er een monument bij fort Zeelandia voor de 15 vermoorden in die bewuste decembernacht omdat zij het in woord en geschrift op durfden te nemen tegen een geweldadige diktator


  Maak melding

 17. pas als je een dierbare hebt verloren weet je hoe belangrijk dit monument is om het verlies een plaats te geven. ongeacht of het door de dader of een ander wordt onthuld. de meeste willen rust en geen politieke jukoe jukoe.


  Maak melding

 18. Lieden, die de ernst van de zaak niet begrijpen en denken dat een revolutie een bigie pokoe dans party is zullen er altijd bedrogen uit komen. Snap dat nou eens een keer wereldvreemde bullebak.


  Maak melding

 19. Koenersie Henk Molenaar. Gaat weer naast zijn schoenen lopen met een oliedomme vergelijking sjonge jonge waar komt deze gecombineerde uilskuiken /pannenkoek nou vandaan? Vuilnisman kan deze zak ook mee ?


  Maak melding

 20. Zou niet moeten kunnen maar op dit forum zijn er 2 John’s actief. Mijn verzoek aan John: wijzig jouw naam ter voorkoming van verwarring.

  Overigens heb ik dit niet gelezen: wat zijn die kransdraagsters mooie meiden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.