Holifeest (Phagwa) nationale vrije dag in Suriname

10

Vandaag, woensdag 23 maart 2016, vieren wereldwijd ongeveer 1 miljard Hindoes weer het Holifeest of Phagwa. In Suriname is dit feest al lang niet meer een specifiek Hindoefeest, maar heeft een karakter van een nationale feestdag. Het feest wordt gevierd door alle lagen en etnische groepen in het land.

Het Phagwafeest is reeds jaren ook in Suriname, zoals in India en vele andere landen een feest van kleuren, geuren, melodieën en vreugde. Het delen van vreugde met elkaar, waarbij er geen verschil bestaat in, van wie rijk en wie arm is, wie groot of wie klein is, wie blank of zwart is.

Symbolisch wordt de blijdschap en de vreugde die de mensen ervaren, tot uitdrukking gebracht door elkaar op uitbundige wijze te besprenkelen met een verscheidenheid aan geur- en kleurstoffen zoals hier in de Palmentuin.


10 REACTIES

 1. Aan alle Surinamers in Suriname en op deze aardbol wens ik een Subh Holi.
  Een land waar mensen met elkaar wonen.
  Moskee en kathedraal naast elkaar zijn.
  Mensen wij zijn een unicum op deze aardbol.


  Maak melding

 2. Gaandeweg raken onze zintuigen, hersenen, moraliteit, doel overbelast en gaan gebrekkig en zelfs tegenstrijdig functioneren waardoor wij stress opbouwen en niet meer kunnen genieten van het leven. Net zoals de aarde en de natuur door de winter onderdrukt en tot slaap gedwongen worden en weer tot bloei komen bij het aanbreken van de lente. Holi wijst ons op het belang van het opnieuw schoonmaken van onze ,,systemen en dat het leven een genot wordt wanneer we bevrijd worden van onze eigen innerlijk en uiterlijk opgebouwde afval, gierigheid egoisme en illusies. Holi is dus make yourself holy.
  Shubh Holi.
  Holi duurt tm a.s. dinsdag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.