Hoefdraad: Suriname dichtbij akkoord met IMF

68

PARAMARIBO, 22 mrt – Suriname en het Internationaal Monetair Fonds, IMF, zijn dichtbij een akkoord. Volgens minister Gilmore Hoefdraad van Financiën is het dan mogelijk geld te lenen bij het fonds. Het gaat om een miljoenenlening.

Hoewel niet duidelijk is hoeveel geld precies wordt egleend, zijn de doelen duidelijk. Het geld gaat vooral naar de veilingen van vreemde valuta, begrotingsfinanciering en het aflossen van leningen. Ook zal worden geïnvesteerd in infrastructurele werken om werkgelegenheid aan te moedigen. Het betreft een overbruggingsfinanciering. Of ook de nationale deviezenreserve wordt verruimd is niet duidelijk.

Hoefdraad heeft de afgelopen weken intensief overleg gevoerd met het IMF. Hij is zelfs enkele keren naar het buitenland afgereisd voor de onderhandelingen. Het zijn geen gemakkelijke besprekingen geweest. Volgens Hoefdraad stond het IMF op vergaande devaluatie van de Surinaamse dollar. De regering was het er niet mee eens. Uiteindelijk kon toch genoeg zicht worden bereikt op een akkoord.

Bekijk ook:

68 REACTIES

 1. Lenen, lenen en nog eens lenen met de toekomst van Suriname als onderpand.

  En de Paarse Graaiers vullen hun zakken.

  Het is te gek voor woorden.


  Maak melding

 2. Het magische woord onder de ndpers is…LENEN.
  Hocus..pocus…. LENEN.!!
  Echt wij zijn de telling kwijt hoeveel aan schulden tyerugbetaald moeten worden met een flinke rente.Ik heb alvast medelijden met de volgende generatie .


  Maak melding

 3. De man zwetst weer eens enorm

  het geld gaat naar onder andere investeringen in Infrastructuur etc.
  De minister vergeef dat er op de staat van de buitenlandse Schulden ruim $ 330.000.000 staat voor gealloceerde projecten (groot en deels in de infrasfeer met China) die nog niet gebruikt zijn.

  Waarom worden deze middelen niet gebruikt of ingezet.

  Het simpele verhaal is China en de Interamerikaanse ontwikkelingsbank en de Islamic developmentbank etc. kunnen niet komen tot werkende afspraken met Suriname omdat er geen betrouwbare gesprekspartners zijn om deze projecten mee te realiseren.

  Suriname is alleen op zoek naar geld dat het kan laten verdwijnen in de grote toverdoos van Hoefslag.


  Maak melding

 4. Bijna alle landen in de wereld lenen op de internationale kapitaalmarkt.Door de economische crises zijn heel veel landen genoodzaakt om geld te lenen. Ook de regering van de rijke oliestaat Saoedi Arabië heeft vorig jaar een lening van 25 miljard US dollars afgesloten op de internationale kapitaalmarkt. De straateconomen van het Front met enkele jaren algemeen vormend onderwijs zullen natuurlijk pretenderen het beter te weten.


  Maak melding

 5. Met infrastructurele werken is het makkelijker om je zakken te vullen, denk maar aan de Ballast Needam smeergelden affaires.
  Aan het opvoeren van de agrarische en mijnbouw productie of ondernemers tegemoet te komen is helemaal niet gedacht, ookal omdat het daar moeilijker is een njang te maken.


  Maak melding

 6. En ja hoor het magische woord is LENEN als je het aan RobG vraagt. en de schuld geeft hij aan de wereldcrisis,maar intussen mag Dora rondrijden in een dure wagen van 61.500 dollar en de schiuldigeis de wereldcrisis…Aldus RobG,


  Maak melding

 7. Beste RobG,

  Die landen waar jij het over hebt zijn producerende landen. Met hun goede ratings kunnen ze leningen aan gaan tegen schappelijke rentes. Suriname produceerd niks en heeft de junkstatus gekregen van de bekende ratingbureaus zgn negatieve waardering van haar kredietwaardigheid. Dat is dus lenen met hoge rentes. IMF heeft gelijk.

  1) SRD moet verregaand gedevalueerd worden
  2) Suriname moet de leningen inzetten op productie en het aantrekken van investeerders.

  Het zou je sieren iets meer respect te tonen voor de oude front regering. Keer op keer hebben zij de puinhopen van paars moeten opruimen.


  Maak melding

 8. Dit zijn de laatste stuiptrekkingen
  V bouterse.
  Straks volgen er nog meer gebouwen van
  Su die voor onderpand moeten voor een
  Lening.
  Weg met moordenaar en zijn roversbende!


  Maak melding

 9. Ai Ai…..Neks No fout………Nog vijf….graag nog vijf erbij…..!

  My Kondre Troe My Lobby You………….Krokodillen tranen..


  Maak melding

 10. A regering no abi money ze gaan lenen ze zeggen een kat in het nauw verdreven maakt rare sprongen dat gebeurd met de NDP ding man r broeija ze denken niet eens naar de volk ze denken hun eigen zaken vullen bouta je kir a volk ga aftreden man ie grani kaba jullie kunnen alleen zaken vullen niets anders


  Maak melding

 11. en de surinaamse bevolking die doet niks,ze begrijpen er niks van.tjepotie,arm su.volk.
  jullie kunnen er niks aan doen.
  zo slim zijn jullie niet.met open ogen gaan jullie de afgrond in.


  Maak melding

 12. Je kunt van degene die de puinhoop veroorzaakt heeft niet verwachten dat hij die zelf ook weet op te ruimen. Je moet de slager nooit zijn eigen vlees laten keuren. Die devaluatie zal er straks toch wel komen zodra het nu geleende geld weer op is. De nieuwe extra schuld kan dan worden verwerkt bij de waardebepaling van de SRD.
  Beste Surinamers ga de straat op en eis nieuwe verkiezingen. Leraren, auto-importeurs, vakbonden, winkeliers kom in actie.


  Maak melding

 13. Leningen afsluiten, om andere leningen te kunnen aflossen, en voor de veilingen van vreemde valuta, die de koers in toom moet gaan houden, allemaal paniekmaatregelen, die geen soelaas brengen voor het volk, en dit arme volk zal nog jaren lang bezig zijn met aflossen van leningen, die achteraf niet nodig zouden zijn geweest, als er een goed beleid zou zijn geweest, en niet zoveel geroofd zou zijn, door deze paarse roversbende.


  Maak melding

 14. Koos: ‘Suriname produceert niets’.

  Beste Koos, daar ben ik het niet mee eens; sinds Bouterse president is van Suriname is het land uitgegroeid tot massaproducent van de prachtigste luchtkastelen en meest fantastische mislukte projecten.


  Maak melding

 15. Hoe en wanneer gaat dit eindigen? Suriname glijdt steeds verder af onder de huidige machthebbers die nota bene door het eigen volk is gekozen. Volk van Suriname: er is maar en weg om deze paarse bende weer naar huis te sturen. Kom, op en maak gebruik van jouw stakingsrecht en ga massaal de straat op. wees niet bang voor geen enkele uzzi.


  Maak melding

 16. @ RobG

  “Bijna alle landen in de wereld lenen op de internationale kapitaalmarkt.”

  Dat is nu juist een groot verschil met een B rating kun je niet lenen op de internationale kapitiaalmarkt.
  SRD’s kun je buiten Suriname als toiletpapier gebruiken (even veel waard).

  Het verwijzen naar buitenlandse crisissen in Brazilie, Columbia, T & T bewijst slechts dat ook in die landen men op te hoge voet geleefd heeft en dat de corruptie welig tierde.

  Beste RobG uw eigenwijsheden bewijzen slechts hoe slecht het gaat met de huidige regering en dat men nergens antwoord op heeft.

  Hoefdraad gaf in de DNA toe er een we zullen wel zien beleid gevoerd wordt.


  Maak melding

 17. Suriname wordt een bedelaarsland, onze dd bouterse had Nederland uitgelachen over voedselbanken. Wat is hij nu in godsnaam aan het creeeren” uitdelen van voedselpakketten” jaren 80 is inzicht. De boeven partij


  Maak melding

 18. Hoefdraad leest weer voor uit de fabeltjeskrant.

  Volgens Hoefdraad moet Suriname een moeilijke periode van 6 maanden overbruggen met een lening en daarna zullen deviezeninkomsten uit Iamgold en Staatsolie zorgen voor verbetering van de fin-econ situatie.

  Naast de regering en de coalitie gelooft niemand hoefie want hij is er na maanden nog niet in geslaagd om een lening af te sluiten en is nog alleen in onderhandeling met het IMF. Het IMF is vanuit haar rol bereid een lening te verstrekken maar dan tegen verregaande voorwaarden. Moet nog blijken of de regering Bouterse aan de voorwaarden wil voldoen.

  Hogere inkomsten zijn niet aannemelijk omdat Staatsolie alle middelen nodig heeft om het bedrijf draaiende te houden en om aan lopende betalingsverplichtingen te voldoen en ook zal Iamgold het eerste jaar waarschijnlijk maar weinig opleveren voor Suriname. Op eigen kracht uit de crisis geraken met deze regering is niet reëel.

  De duidelijkheid die alom wordt gevraagd, wordt helaas niet gegeven alleen verhaaltjes ui de fabeltjeskrant.


  Maak melding

 19. deze man kan beter songo worstelaar worden ,de deviezen voorraad van su hebben ze verbrast en nu zoeken naar geld .schaamteloos bedonderen zij het volk .je wordt kots misselijk om dit soort figuren te zien en te beluisteren hoe ze het volk manipuleren en bedonderen .en het zijn deze mensen die tegen het volk zeggen dat wij het zelf moeten doen .gaan jullie de straat op laat je niet om praten mensen ,ik heb geen geloof in deze criminelen .hoeveel corruptie zaken zijn aan het licht gekomen maar alles gaat de doofpot in en niemand wordt berecht .gaan jullie vreedzaam de straat op ,


  Maak melding

 20. Wat gaat de regering als onderpand gebruiken, om deze lening te kunnen sluiten en aflossen ?
  Alles in Su is al naar de klote geholpen, behalve drugs !
  Het exporteren van drugs (Opbrengst hiervan misschien ? )
  Ach ja ,Su heeft heleboel Economen met internationale faam, één er van reageert ook op deze forum.(ha ha ha haha )
  Ik noem geen naam, wie de schoen past trekke het aan.

  Sari tori mi masra.

  Jacko.


  Maak melding

 21. @ Janash

  Je hebt makkelijk praten, staken en de straat op gaan.
  De meeste Surinamers zijn nog geen ééns lid van een vakbond. En wat de Uzzi´s betreft, wie is niet bang voor een Uzzi ? Aller eerst we hebben geen eenheid in Su, en een ieder strijd, zijn eigen strijd. Aan de andere kant, ze hebben massaal voor DDB gekozen, dus ze moeten niet zeuren (Lullen.)
  SU verdient een Pres: die het waard is, en dat is nu DDB un tan téki en no Lul. Moro é kong, un tan téki été 5 jari.

  Sari tori.

  Jacko


  Maak melding

 22. Grote protest acties opkomst!
  Stand by!
  Devaluatie op devaluatie
  Wat gebeurt er met su?
  Bouta su volk is moe v u!
  U bent erger dan onkruid


  Maak melding

 23. Devaluatie is een feit officiële koers is nog steeds 4.04 bij veiling is koers bepaald op 5.15 lekker verkapte vorm devaluatie door gevoerd en niemand licht wakker van…alleen als je valuta nodig hebt moet je 5.15 neer tellen


  Maak melding

 24. Allemaal zo lekker vaag,
  “dicht bij een akkoord”, en “uiteindelijk kon toch genoeg zicht worden bereikt op een akkoord”.
  En vervolgens doet Boefdraad ons geloven dat hij het IMF af heeft kunnen houden van een verdergaande devaluatie van de SRD ! Hoe serieus moet je deze sufferd nog nemen.
  Surinamers, maken jullie je borst maar nat!


  Maak melding

 25. JZwartmans
  “en dat is nu DDB un tan téki en no Lul. Moro é kong, un tan téki été 5 jari.”
  Jacko… denk je dat ze het nu hebben geleerd? Wat democratie eigenlijk inhoudt?


  Maak melding

 26. wacht maar astamang en na 1 maand SRD WEER GEDEVALUEERD let op. deze kloteballen brengen het land naar de verdoemenis.
  Tokkie voor mij is de rat die zich pres noemt erger dan hondenstront daar trap ik niet op maar op hem wel. het is lang genoeg wegwezen, het volk pinaart


  Maak melding

 27. Ik ken de plannen niet intiem maar van een afstand ziet het eruit alsof men een pakket maatregelen heeft samengesprokkeld door bij internationale partners kleine leningen af te sluiten.
  Geeft te denken:
  – VP naar India ($3.5MM)
  – MinFin naar de VS ($65MM + zeer zware (politieke) eisen)
  – MinNH naar Canada ($7MM + medewerking en eisen)
  – MinJus dure NL consulenten om kritieke wetten voor te bereiden (-$1.5MM) en zondermeer te laten aannemen o.b.v namen auteurs.
  – China ($3MM + garantie HUAWEI telecom netwerk ZA infiltratie satelliet station)
  – MinBuZa ($20MM + zonder garantie maar met NL kredietbrief onder transatlantische “good will” overeenkomst)

  Van een afstand lijkt dit wel “amateur hour”. Wat een fucking vernedering. Dit is zondermeer een totale capitulatie en bankroet van moraal, trots, zelfredzaamheid en controle.

  JoJo, Cochise e.a. ik hoor graag jullie reaktie


  Maak melding

 28. @ Morenito

  Ik zie alleen maar geld verdwijnen en heb een zwaar hoofd in het verwerven van geld.

  Ik zie de vereffening van de Yuan Swap aankomen en dan zijn de deviezen richting nihil.

  Wellicht dat de vermogensbeheerder van Bouterse in Zwitserland na een persoonlijke instructie van Baas bereid is geld via Oppenheimer tegen een heel hoge rente en verzekeringspremie beschikbaar kan stellen.

  Indianen verhaal dat Telesur als onderpand zou dienen voor $ 100.000.000 uit China lijkt mij niet geloofwaardig. Telesur valt binnen kort uit elkaar wat heb je aan wat stenen en oude zooi.

  Ik heb ooit voorspelt dat in Suriname in de laatste dagen van Bouterse voor een paar dollar en een paar bollen pus een soft alles te koop zal zijn. Het begint er op te lijken.

  Ik heb Hoefdraad gehoort tijdens de DNA zitting van 21.03. De man pufte, kuchte, slikte en was permanent in ademnood. Men had geen leugendetector nodig om op afstand de leugens te herkennen.
  Voor de rest was het net zo nietszeggend als de monologen van baas Bouterse in de DNA met dien verstande dat hij op vragen moest beantwoorden.
  Voor de rest viel het op dat Simons ondanks enorme vertragingen slechts bezig was om alle zo kort mogelijk te houden en de regering zat te souffleren.

  Zelfs in Zimbabwe hebben ze meer gevoel voor eigenwaarde.

  De VP zit er bij als het domste jongetje van de klas.


  Maak melding

 29. bouta moet gaan bouten op grang mang ka, oso wang pari ah no abie , foe pari , sma ga wang boeng liebi , foermang pari ah boto , nanga money ga oso , tang tikie moro i kong , ja boy is baas hoor , mi bigi go , neks neks , snel go jang dagoe blat , maak en gevangenis van die oude post kantoor met zijn familie der in , de groetjes daar god blessing , moro i kong broer , groetjes bobo mang


  Maak melding

 30. JoJo
  “Ik zie alleen maar geld verdwijnen en heb een zwaar hoofd in het verwerven van geld. “
  Echt? Er zijn garanties gegeven denk je niet? Vandaar het plotse maar voorzichtige optimisme van alle betrokkenen. Alle zeilen zijn bijgezet, de kroonjuwelen zijn in play, maar er is weer wat lucht en licht. Wat me het meest irriteert is dat ook onder deze desastreuze omstandigheden de republiek een veerkracht heeft die de schulden snel kan weg werken. We hebben alleen competente en integere mensen nodig.


  Maak melding

 31. Morenito,

  Er is de afgelopen jaren zoveel geleend, dat ik niet inzie hoe die schulden snel kunnen worden weggewerkt.
  Al tijden worden leningen aangegaan om aan de aflossingsverplichtingen van eerdere leningen te kunnen voldoen.
  Ik denk, dat we nog jaren de negatieve effecten zullen voelen van het monetaire beleid, dat in de afgelopen jaren is gevoerd.
  Natuurlijk komt Suriname er weer bovenop, dat staat buiten kijf, maar het wordt een verhaal van lange adem.


  Maak melding

 32. @ Morenito

  Ik denk niet dat ze het door hebben, kort samen gevat dom geboren en niks bij geleerd.

  Fa yu denki Nito.

  Sari tori mang.

  Jacko


  Maak melding

 33. Cochise
  Dat het een marathon wordt en geen sprint is duidelijk. Je vergeet misschien onbewust het verschil dat de republiek kan maken met genoeg (voldoende) opgeleid personeel. Ik ben van plan mijn eigen opleiding te realiseren.

  Ik heb me voorgenomen om de sprong te wagen in 2017 en het een jaar uit te houden. Ik kom naar Suriname om te proberen een cannabis wetgeving en legalisering te forceren. De business en het eco-systeem komen daarna wel.

  Mijn advocaten zijn ook anti corruptie professionals (met regeringservaring) en zullen JvD-S en haar staf vooraf inlichten welke risico’s zij en haar departement lopen als we geen eerlijk speelveld hebben.

  Wat is je mening?


  Maak melding

 34. Cochise
  Dat het een marathon wordt en geen sprint is duidelijk. Je vergeet misschien onbewust het verschil dat de republiek kan maken met genoeg (voldoende) opgeleid personeel. Ik ben van plan mijn eigen opleiding te realiseren.

  Ik heb me voorgenomen om de sprong te wagen in 2017 en het een jaar uit te houden. Ik kom naar Suriname om te proberen een cannabis wetgeving en legalisering te forceren. De business en het eco-systeem komen daarna wel.

  Mijn advocaten zijn ook anti corruptie professionals (met regeringservaring) en zullen JvD-S en haar staf vooraf inlichten welke risico’s zij en haar departement lopen als we geen eerlijk speelveld hebben.

  Wat is je mening?


  Maak melding

 35. Morenito,

  Ha, ha.
  Als je een man bent van de lange adem geef ik je een kans van slagen.
  Wil je op korte termijn successen boeken, dan wordt het een mission impossible.
  Overigens is een jaar Suriname wel kort hoor, mi gado.
  Trek minstens 5 jaar uit.


  Maak melding

 36. Hoefdraad vertelt er niet bij dat lenen bij het IMF betekent: de broekriem nog strakker aanhalen. De Surinamers zullen het merken. Hoefdraad doet alsof de NDP met de deal met het IMF de oplossing gevonden heeft. Maar ik heb geen meelij met de NDP stemmers. Zij wilden deze regering toch nog 5 jaar. Jammer voor de mensen die het graag anders wilden..


  Maak melding

 37. Cochise
  Godverdomme man! Daarmee geef je me geen zelfvertrouwen. Ik weet het. Ze gaan mijn juridisch uithoudingsvermogen testen. Een uitspraak met dreiging van kort gedingen hebben geen zin in en zijn er niet van onder de indruk. Eigenlijk zou ik ze nu al moeten uitdagen. Niet?


  Maak melding

 38. JoJo
  “Ik zie de vereffening van de Yuan Swap aankomen en dan zijn de deviezen richting nihil. “
  Ik zie het niet zo somber. Dit is een blije verademing van de autistsche fixatie op de USD. Laat ons in Euro’s, Rialen, Renminbi, Rupee en Roebels handelen. Een waaier aan valuta van de toekomst is beter dan de mono focus op het verleden.


  Maak melding

 39. @ Morenito

  Om iets te kunnen realiseren zal men moeten leren werken met wat al in place is en met de kennis, kunde en capaciteit die er is.

  Zodra de honger groter gaat worden en men moet gaan lopen om een 5 liter benzine of diesel te halen omdat de auto blijft staan kunnen mensen met een beetje investeringkracht hun ding gaan doen.

  Er zullen arbeidsintensieve actviteiten gestart moeten worden. Haitianen en Brazilianen vervangen nu nog te veel eigen arbeid.

  ik zie kansen in:

  1) Duurzaam hout voor niche markten.
  2) Amazone toerisme bijvoorbeeld cruises van Paramaribo naar Manaus en terug. Wat wordt er betaald voor een trip naar de Galapagos eilanden.
  3) Pengel kan een echte hub worden voor Noord Brazilie.
  4) De rotzooi van Suralco moet opgeruimd worden. hierdoor ontstaat voor honderden miljoenen aan werk dat door de contractors en het oude personeel opgepakt kan worden.
  5) Brokopondo moet de basis worden voor een gesaneerde energie voorziening (buffer in brokopondo met wind en zonne energie). De sanering moet leiden tot duurzame en GOEDKOPERE energie.
  6) Pensionada’s nu echt als gasten zien die vertroeteld worden. Hoeveel kan een Nederlander die maandelijks in Suriname euro 1.500 consumereert toevoegen aan de economie.
  7) Call centra gericht op Nederlan.
  8) Palmolie nadat men eerst zelf het hout geoogst heeft en het niet laat wegslepen door Chinezen/ Maleiers of Indiers.
  9) Handhaven van de mijnbouwwet waardoor de revenuen uit het informele goud ook nuttig worden voor de staat.

  Als deze dingen gaan draaien ontstaat er van zelf de roep om betere opleidingen


  Maak melding

 40. Baas en boevenbende gaan door met het beroven van de natie, het volk en al die oerdomme paarse krabitas en burikies, die zijn handelingen verdienen. Armer maken, mehehehe, iaiaiaiaia ..baas we ka……


  Maak melding

 41. Hoefslag gaat weer lenen. Welke terugbetaal capaciteit heeft Suriname nog in werkelijkheid? Dus komt het neer op het onderpand. Zie teleur / China. Goed gedaan Suriname.


  Maak melding

 42. Er wordt nu zwaar geleund op de inkomsten van overheidsbedrijven. Staatsolie staat nu enorm onder druk en kan de nodige investeringen niet meer plegen. Het is niet de vraag of Staatsolie ten onder gaat maar wanneer is Staatsolie failliet? De NDP heeft meerdere goed draaiende staatsbedrijven in de problemen gezet. De toppers en vrienden hebben zich verrijkt. Wat doe je met zoveel vermogen als er niet goed gaat met het land. Veel armoede en onrust. De kwaliteit van het leven van deze mensen gaat dus ook achteruit. Hoe kun je dan wonen en leven tussen armoede die jij hebt veroorzaakt? Vroeg of laat komen ze hier wel achter.


  Maak melding

 43. @Jojo,

  Uit de groep opponenten die berichten schrijven ben jij de enige die berichten plaatst van niveau. De rest, van hans tot Esmerald is bagger. Jij weet als geen ander dat de economische problemen van Suriname een diepere oorzaak hebben.Jouw aversie tegen de NDP laat ik in deze buiten beschouwing.

  Jij weet als geen ander dat ondanks de potentiële rijkdom leeft Suriname beneden zijn stand.De traditionele politieke partijen VHP en NPS zijn er nooit in geslaagd het potentieel om te zetten in echte welvaart voor de hele bevolking.De politieke wil was niet aanwezig.

  Een terugblik werpen naar het verleden leert ons het volgende. Suriname heeft altijd een eenzijdige economie gehad.De oorzaak is terug te leiden naar de koloniale economie. Eerst was er sprake van een plantage economie, later werd de economie in eerste instantie alleen gedomineerd door de bauxietsector. Later werd de economie gedomineerd door de mijnbouw, de export van aluminium, goud en olie. Dat was goed voor ongeveer 85% van de export en 25% van de inkomsten van de overheid.

  Dit gegeven maakte de Surinaamse economie zeer kwetsbaar voor o.a. prijsschommelingen op de wereldmarkt. De oorzaken van de huidige crises zijn het gevolg van het wegvallen van de bauxiet- en aluminiumsector, en het kelderen van de goud en olieprijzen op de wereldmarkt. In de periode van de Nieuwfront regeringen werd de begroting van de Surinaamse overheid nog voor 25% ondersteund door de ontwikkelingsgelden uit Nederland. Deze regering moet het doen zonder al deze hulpmiddelen doen.


  Maak melding

 44. @ROBG,hoe noem je de economen van de Ndp dan? Riooleconomen toch?!zij hebben het land land in deze stront gebracht met hun riool ideeën.


  Maak melding

 45. Beste RobG

  Dank voor uw positieve woorden. Ik ben het ook groot en deels met u eens dat de ontwikkeling van het land Suriname op allerlei wijzen gefrustreerd is en dat de Koloniale tijd daar de basis voor vormt is meer dan waar.
  Dat de structuren (politiek/ bestuurlijk/ ambtelijk) die de Koloniale tijd na gelaten heeft voor verdeeldheid en tegenstellingen gezorgd heeft en een extractieve (plunder) economie in de handwerkt kan iedereen onderschrijven.

  Dat er fouten gemaakt worden is ook duidelijk. Ik ben niet pro front en niet anti NDP. Beide horen bij de realiteit.

  Ik heb zowel top Fronters gesproken als top NDPers gesproken omtrent ontwikkelingsplannen die goed zouden zijn voor Suriname. Beide zijn gesneuveld op verdeeldheid en vooraf betalen van de noodzakelijke service Fee’s. Ook corruptie is voor mij in landen als Suriname maar ook Nederland een “fact of life”

  Een lijfspreuk is “Wie het verleden vergeet, is gedoemd het te herhalen” George Santayana. Ik heb een aardig historisch inzicht als fundament om naar de toekomst te kijken en er aan te kunnen bouwen.

  Wat u dus antipathie jegens de NDP ziet is meer een spiegel en het bedrog dat men nu gebruikt om de dingen die ronduit fout gegaan zijn toe te deken.
  De NDP als een nationale beweging kan ik eerbiedigen en zelfs toejuigen echter de NDP als een voertuig van de heer Bouterse en al zijn streken is voor mij verwerpelijk.

  Voor mij functioneert de NDP als een rechtvaardiging voor alles wat Bouterse en zijn kornuiten vernield hebben.

  Bouterse heeft in 1980 een maand voor verkiezingen eigenbelangen van zijn groep en hem boven de wil van het volk gesteld.
  Bouterse heeft daarna direct steun van Nederland gehad en zijn beweging had de steun van het volk tot dat hij zich in de armen van Maurice Bisschop storte en zijn actie steeds meer loze woorden werden.
  Vanaf dat moment gijzelt de persoon Bouterse Suriname en bewijst hij telkens weer te beschikken over afbreek talent en geen opbouw talent.

  Venetiaan kan verweten worden dat hij niet krachtdadig manipulatief achter de schermen opereerde binnen de etnische gescheiden politiek. Hij heeft echter met de beperking van die op clientisme gebaseerde verhoudingen wel kans gezien iets op te bouwen. En dan niet alleen met de hulp van Nederland want de man had een bloed hekel aan Nederland.

  Beste RobG vergeef mij de vorm ironie die ik wel eens gebruik. Ik maak de zaken zwart/wit voor de duidelijkheid en begin later in te kleuren.

  met vriendelijke groet


  Maak melding

 46. Jammer dat een 25 jarige nog nat achter de oren ,Jojo en RobG voorbij gestreefd is,die man is parlementarier ,joost alleen weet hoe,en dan hebben we de 2 Losers Jojo en RobG.
  Je hart breekt gewoon als je de klaagreden van deze 2 uilskuikens leest.!


  Maak melding

 47. De grootste boef van het land is Boefdraad en de grootste misdadiger van het land is zijn baas. Zelfs zijn zonen kunnen hem niet evenaren en zitten gelukkig reeds opgesloten. Wanneer volgen deze twee misdadigers, die het oerdomme paars volk die hen verafgoden dagelijks belazeren met hun valse preken en beloften. Alleen de Waarheid weet dat. Een rioolrat is wijzer dan al die oerdomme paarse krabitas en burikies van de baas der misdadigers samen. Of niet. Hihi mehehehehehehhe, iaiaiaiaiiaiaaiaa vol spot. Neks no fout want we hebt hen de vijf gegeve om ons te knechten.


  Maak melding

 48. @JoJo, bedankt voor jou uitleg.

  @Morenito, ik lees ook met plezier wat je allemaal schrijft en vooral de humor die je gebruikt. Ga zo door.


  Maak melding

 49. JoJo,

  Ik ben het voor het overgrote deel eens met wat je post.
  Je noemt alleen wel heel veel kansen, die de ontwikkeling van ons land kunnen stimuleren.
  Vraag in dat opzicht: waarom is er nog nooit iets in die richting gedaan ?
  Ik vind ook, dat we nu eindelijk eens moeten ophouden om het koloniale verleden iedere keer aan de orde te stellen.
  Achtereenvolgende regeringen hebben 40 jaar de tijd EN de kansen gehad om na de zelfstandigheid iets moois te maken van Suriname.
  Er liggen gouden kansen op het gebied van bv. de landbouw, tuinbouw en veeteelt, maar het wil maar niet lukken.
  Ergens gaat er dus al heel lang iets helemaal mis.
  Als wij elkaar in dit land maar een greintje welvaart gunden, zag Suriname er heel anders uit, dan nu.


  Maak melding

 50. gaat deze boef draad speciaal terug naar amerika of china om die overeenkomst te tekenen..

  hoe geloof waardig moet je liegen/bedriegen,om nu nog serieus genomen te worden..

  zelf die daklozen geloven je niet meer.,laat staan die domme mofina wan..

  man loop toch hard weg en ga genieten van je gestolen geld,voordat je dood gaat..,

  kijk naar je body taal,hoelang heb je nog te gaan..en je baas…


  Maak melding

 51. Cochise

  “Vraag in dat opzicht: waarom is er nog nooit iets in die richting gedaan ?”

  Er wordt echt wel getracht hier iets aan te doen. Zelf ben ik in 2007 en 2012 betrokken geweest pogingen bij 2 pogingen ( ik heb politiek geen voorkeur)

  in 2007 Tui garandeerde 5 jaar 15.000 echte toeristen per jaar. Er behoefde slecht een zekerheid gegeven te worden voor een erfpacht voor 30 jaar die gedurende 2 jaar gegarandeerd moest worden om een echt resort te kunnen realisern. Het is niet gebeurd. Anderen hebben geprobeerd het idee te kopiëren. Waarom is het niet gelukt, Simpel service fee’s, Bakshis of hoe men sponsoring van beslissers wil noemen worden niet vooraf uitgekeerd maar achteraf.

  Voor het andere plan in 2012 bleek de Surinaamse partner niet goed te liggen bij een adviseur van de Minister van NH. Het was tevens multi-disciplineer en daar door te ingewikkeld volgens een betrokken directeur.

  Waarom niet succesvol. Men denkt te formeel en maakt alles ingewikkeld en zoekt niet naar de eenvoudige weg.

  De minister van NH was enthousiast en dacht direct aan een nieuwe haven terwijl de westerse denkwijze juist winst zag in het veel beter uitnuten van de beschikbare capaciteit.
  Een nieuwe haven creëert de gelegenheid een groot project af te romen terwijl het inzetten van containers die nu toch al leeg terug gestuurd worden pas achteraf kleine marges genereert.

  In alle ontwikkelde landen wil men groots bouwen omdat in grote projecten makkelijk service’s fee’s weg geboekt kunnen worden. Het was niet succesvol omdat de business-case westers was ook al kwam de blue print uit West Afrika.

  Ik doe nooit meer iets voor Suriname tenzij er vooraf betaald is.


  Maak melding

 52. @webmaster: een link van mij over een artikel uit starnieuws is laatst twee keer tegengehouden. Het kan dus wel. Deze figuur hierboven er buiten te houden. Alweer succes toegewenst. Het gaat zeker lukken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.