Coronie wil weer kokosdistrict Suriname worden

63

PARAMARIBO, 18 mrt – Coronie wil weer het kokosdistrict van Suriname worden. Hoewel die bijnaam nog steeds wordt gegeven, wordt er weinig meer kokosnoot geteeld en verwerkt. Volgens de Ware Tijd zijn er Coronianen die de oude glorie willen herstellen. Met hulp van de EU.

In juni moeten proefprojecten plantvermeerdering in Coronie en Saramacca beginnen. Coronie neemt het grootste deel voor zijn rekening. Mohamed Kodabaks, contactpersoon tussen de Europese Unie (EU) en de nationale belanghebbenden, hoopt dat de kokostelers door deze projecten meer geloof krijgen in de ontwikkeling van de kokosindustrie. Kodabaks zegt gemerkt te hebben dat de inwoners van Coronie welwillend zijn.

De EU ondersteunt negen landen in de regio om de kokosindustrie te ontwikkelen. “We hebben een inventarisatie gehouden volgens de regels van de Wereld voedsel- en landbouworganisatie. Ook hebben we onderzocht wat de problemen van de mensen zijn”, zegt Kodabaks. Op schema staat ook een bezoek aan India “om te zien hoe ze kokos telen, welke rassen ze gebruiken en wat we nog van hen kunnen leren.”

Bekijk ook:

63 REACTIES

 1. Hahahahha………Alweer……..?

  No mang………Ga toch weg! Ga kokos plukken in je dromen.

  Groet,RamRam,Goeda Hafies (Véél Wijsheid!!!)


  Maak melding

 2. Cocosnoot is ook een synoniem voor coke.
  En aangezien deze mensen ook met cocosnoten gevoetbald hebben, heeft de schedel ook een deuk opgelopen, kijk maar brunswijk.


  Maak melding

 3. Waarom nou weer hulp van EU ???
  Kokos planten (telen is toch niet moeilijk ?)
  De kokos liggen te rotten onder de bomen, en niemand kijkt er naar, als men nou creatief was. dan zou men ze gewoon in de grond stoppen. Misschien een project voor Pero, zijn cassave teelt te Para is toch al naar de klote.

  Afiyoemi.

  Laat me niet lachen man, ha ha ha ha ha ha.

  Ai baja, sari tori.

  Jacko


  Maak melding

 4. Jullie zijn lastig mang!

  Ik vind dit een perfect idee en hoop dat dit doorgaat.

  Kokos is de nieuwste hype onder de superfoods.
  Een product die al jaren door suri’s wordt gebruikt voor diverse doeleinden.
  En zo zie ik dagelijks superfoods voorbij komen waarmee suri goed geld kan verdienen.

  Doe wat aan de bananen en cacao!


  Maak melding

 5. Ik zie niet in waarom dit niet mogelijk zou zijn en ik begrijp nog minder waarom de forumleden Lalbhadoer en J Zwartmans stom staan te lachen.

  Waarom de EU zou mogen helpen? De multinationale ondernemingen uit Europese landen hebben, door cocosolie onterecht een slechte naam te bezorgen, ervoor gezorgd dat de cocosteelt in Coronie doodgebloed is.


  Maak melding

 6. Als ze apen leren om die kokosnoten te plukken en naar beneden te gooien, dan wordt het een stuk makkelijker.
  Maar ze kunnen ook die kleine kokosplanten telen. Dan hoeft niemend de boom in te klimmen.


  Maak melding

 7. Goed initiatief en geen onderwerp voor flauwe grappen
  Hopelijk wordt dit initiatief goed uitgewerkt en is de uitvoering naar behoren zodat het niet het zoveelste mooie plan wordt dat een vroege dood sterft.


  Maak melding

 8. Als de inwoners van Saramacca, Nickerie en Commewijne gezamenlijk in Coronie zouden wonen dan zou Coronie een bloeiende kokosdistrict zijn !!!!!

  Als Coronianen en Binnenlanders in Nickerie, Saramacca en Commewijne zouden wonen, dan zouden deze districten een sociale voorziening district zijn. Oftewel niet zelfredzaam disctricten. Het is ook wetenschappelijk bewezen !!!


  Maak melding

 9. Wel een late ontdekking hoor !
  Dat coronie onze cocos district is is dit pas in 2016 ontdekt?!
  @Lalten

  Ghegheghe,,hahahaha….
  Je hebt gelijk. Damsco kan maar liever cocos gaan tellen!!


  Maak melding

 10. Goed project dat met eigen middelen en op eigen kracht beter tot stand kon worden gebracht. Kort na het jaar 2000 had dit al gerealiseerd kunnen worden. Hoop dat dit soort ontwikkelingen niet hetzelfde lot beschoren is als bijv. Marienburg een van de weinige economische Surinaamse kroonjuwelen die willens en wetens naar zn mallemoer is geholpen. Suiker importeren doen zij immers zonder schaamte.


  Maak melding

 11. De vraag is natuurlijk waarom de kokosindustrie op z’n gat ligt en de EU nodig is om dat weer op orde te krijgen. Doodzonde want in Nederland betaald met al snel 7 euro voor een pot biologische kokosolie.


  Maak melding

 12. @ Henkes.

  Ik heb altijd in jou als een goede forumlid gezien, maar als je goed leest dan zal je merken dat ik, niet om het plan van Coronie lacht, Ik lach om de opmerking van Afioyemi.
  We hoeven niet te exporteren,we kunnen het ook in Su gebruiken. Maar no spang ; ik ben niet boos, op jou opmerking een ieder, heeft zijn /haar mening.

  @Ronald.

  In Thailand Sri Lanka en Indonesié.

  Plukken apen al cocosnoten, ze worden vanaf kleins af hiervoor al getraind; als het daar lukt, dan zal het in Su ook lukken.

  Jacko


  Maak melding

 13. @ Generaal.

  Voor alles is er een oplossing.

  @ Paul.

  Als de productie tot stand zal komen, zal er ook kokosolie in Europa binnenkort te koop zijn.

  Jacko


  Maak melding

 14. Twee marrons zijn na een diefstal met hun auto in een zwamp beland!!!. Maar die zwamp was behoorlijk diep, een van de marrons schreeuwde help help help help help help help !!!

  Die andere marron zei zullen we samen schreeuwen ????

  Samen, samen, samen, samen, samen, samen, samen !!!!!!!


  Maak melding

 15. Zelfs voor het telen van kokosnoten hebben die arme sloebers in SU de hulp van derden nodig. Aai baja mi hati oenoe so so lobi !
  Wat kan men in SU zelfstandig ? NIKS !


  Maak melding

 16. @ Henkes
  De multinationale ondernemingen uit Europese landen hebben, door cocosolie onterecht een slechte naam te bezorgen, ervoor gezorgd dat de cocosteelt in Coronie doodgebloed is.

  A no mie schuld na deng. Wow een kopie gedag van jewelste.
  Dus Europese landen zijn schuldig aan het teniet gaan van de cocos teelt.
  Never nooit gehoord dat er sprake was van cocos teelt in Coronie.
  Als je cocosnoten wilde kopen in Coronie en je stopte ergens dan kon je ze kratis krijgen maar dang moest je ze zelf van de bomen halen.

  Maar het zij ze gegeven als de Coronianen het willen proberen, waarom niet. Ik wnes ze alle inzet en succes toe en dat het moge slagen want van de NDP hoeven ze niets te verwachten en noch minder van PALU.
  Waar is die oude tijd van Coronie Boys met de gebroeders Esajas Blijd (keeper) en al die andere geweldige voetballers?


  Maak melding

 17. @ pablo.

  Je hoeft niet een Coroniaan te zijn, om met een kronto te voetballen, en aangezien Brunsie niet zo erg slim is zal hij het verschil niet weten. Soso lafu nanga fatu dja.

  Jacko.


  Maak melding

 18. Ronald, je hoeft voor cocosolieproductie de cocosnoten niet te plukken uit de hoge bomen met een grotere productie, je kan gewoon wachten tot de droge noten vanzelf afvallen. Als je jonge cocosnoten voor cocoswater wil hebben, kan je dwergbomen planten, de kleine Surinaamse apen lijken me ongeschikt om cocosnoten te (leren) plukken, we zouden dus grotere Aziatische of Afrikaanse apen moeten importeren.

  JZwartmans, als ik je verkeerd begrepen heb, dan bied ik je hierbij mijn verontschuldigen aan.

  Ik heb geen zin om uit te zoeken wie de opmerkingen maakte, maar ik wil er wel op reageren; Coronie was in het verleden met dezelfde bevolkingssamenstelling een van de welvarendste districten (land van melk en honing), kan het niet zijn dat dezelfde externe oorzaken ervoor gezorgd hebben dat Coronie, net als het ‘kroonjuweel’ Commewijne naar zijn moer is gegaan?

  Overigens was Commewijne misschien dan wel een kroonjuweel voor de plantage eigenaren en Nederland, het was echter eerder een hel voor de slaven en contractarbeiders.


  Maak melding

 19. Was een Coroniaan bezig om zijn huis te verven, hij had zijn huis helemaal verfvrij gemaakten deze moest opnieuw in de lak.

  Hij stond op een ladder en de verfblik stond op de grond.
  Elke keer kwam hij de ladder af naar beneden om zijn kwast in de blik verf te dopen en klom hij weer naar boven en begon weer te verven. Dit proces herhaalde hij telkens waarop een voorbijganger vroeg meneer waarom doet u dat elke keer zakt u naar beneden, u doopt u kwast in de blik verf en u klimt weer naar boven? Waarom neemt u die blik verf ook niet mee naar boven??????

  Die Coroniaan zei “meneer wij Coronianen zijn niet dom op die blik staat duidelijk geschreven GRONDVERF !!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 20. @ Henkes.

  Maakt je niet druk, ieder mens van vlees en bloed maakt wel eens een fout, dus dat kan gebeuren.
  Maar sommigen, blijven fouten maken en dat is heel fout !

  Jacko


  Maak melding

 21. De kokosnoot is een vrucht die veelzijdig gebruikt kan worden.

  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100648-kokosnoot-een-vrucht-met-geneeskracht.html

  Dus hoop ik dat dit plan zal lukken, want tegenwoordig is de kokosnoot een hippe vrucht in Europa.
  Het is dat de kokosolie vrij duur is, anders zou ik er elke dag mee koken.

  Je kunt i.p.v. boter ook olie gebruiken om een cake te bakken. Heb het geprobeerd met kokosolie en is goed gelukt.

  Mijn voorouders maakten zelf hun kokosolie en dat hebben ze doorgegeven aan de volgende generaties.
  Tegenwoordig doet haast niemand dat meer, wat ik ook kan begrijpen want dat proces van kokosnoten zelf olie maken vergt veel tijd.

  Van de nerven maakt men bezems. Van de bladeren vlocht men matten. In arme landen slapen mensen op deze matten.
  Ook in Suriname hebben mijn voorouders op deze matten geslapen, ze hadden het geld niet om bedden te kopen.

  Kokosolie is goed te gebruiken om je huid mee in te smeren.
  Ook goed om je haren mee te behandelen. Alleen zuinig zijn in het gebruik, want het is vettig.


  Maak melding

 22. Bigisma, ik kan er niets aan doen dat jij er niet van gehoord hebt dat de palmolie-, de sojaolie-, en de zonnebloemolie industrie, die in handen zijn van westerse multinationals verkondigden dat cocosolie slecht is voor hart en bloedvaten omdat het veel slechte cholesterol zou bevatten, wat niet waar blijkt te zijn, integendeel is cocosolie even gezond of misschien wel gezonder dan olijfolie. Omdat Suriname geen eiland is in de wereld, zullen negatieve opmerkingen over cocosolie zelfs in Suriname ervoor zorgen dat wij in Suriname minder cocosolie gaan gebruiken, moesten de coronianen misschien doorgaan met cocosolie produceren, terwijl ze het zelfs niet aan de straatstenen kwijt raakten? Bigisma, als je iets niet begrijpt moet je het gewoon vragen, als ik het weet zal ik je dat graag uitleggen.

  Bigisma, dat je nog nooit over cocosteelt in Coronie hebt gehoord komt volgens mij omdat je niet weet wat het woord ‘teelt’ betekent. Teelt betekent niet ‘plukken’ zoals jij lijkt te denken, het betekent planten/verbouwen en omdat cocosnoten niet inheems zijn in Suriname, kan het niet anders dan dat ze geteeld moeten worden in Coronie. Alweer maakte je door onwetendheid een domme opmerking.


  Maak melding

 23. @Henkes

  Voortschrijdend inzicht. Heel lang was roomboter ook niet goed. Dat is inmiddels ook weer achterhaald. Ik denk dat het eerder te maken heeft met langlopende onderzoeken. Maar kritisch zijn naar bedrijven als Unilever is altijd goed.


  Maak melding

 24. @ Generaal.

  Oh ja: heb nooit van gehoord Kokoswijn, wel van kokos koekjes. En de Javanen gebruiken het kokos melk voor dawet, en er wordt mee gekookt voor diverse gerechten !
  Generaal; een vraag, hebt U al kokoswijn gedronken ?????
  En hoe smaakt het ? ( het zal wel niet lekker zijn,veels te vet )

  Jacko.


  Maak melding

 25. @Henkes

  Reeds jaren voordat Coronie aan de cocos teelt deed deden de mensen uit Thailand, Vietnam Indonesië etc hieraan.
  Teelt wil zoveel zeggen dat je onderzoek doet naar, ent, probeert de kwaliteit te veranderen maar ook de groei van de bomen, in Coronie leken het wel langnekken die cocos bomen,
  De westerse industrie heeft beweert etc maar in de oosterse landen heeft het nimmer voet aan de grond gehad anno heden is en blijft de cocos boom haar vruchten dragen en afgeven en het gebruik is wereldwijd bekend.
  Toen bestond Coronie nog niet hoor:-)
  Maar leren van een ander en weten van een ander kan geen kwaad.


  Maak melding

 26. @JZwartmans,

  Heb het nooit geproefd. Maar het schijnt gebrouwd te worden van kokoswater, niet van kokosvlees. In Thailand, meen ik. Het wordt ook kokosbier genoemd.


  Maak melding

 27. JZwartmans en Generaal, het wordt palmwijn genoemd en het wordt niet uit de noten gemaakt, men kapt bepaalde bladeren van de palmboom af, het vocht dat er dan uit stoomt wordt opgevangen en laat dat gisten tot wijn. Ik heb het nog nooit gedronken maar het moet wel lekker zijn heb ik begrepen.

  Google palmwijn dan kom je meer te weten.

  Verder is de cocospalm een van de nuttige planten op aarde, je kan het zo gek niet bedenken of het wordt ergens voor gebruikt, ijs, koekjes, bojo, hoogwaardig houtskool (van de houtige bast) voor aquarium filters en voor de gouwinning, bezems, matten, touw, de Amerikanen gebruikten tijdens de Vietnam oorlog cocoswater als infuusvloeistof en zo zouden we nog een hele tijd door kunnen gaan. Het lijkt me daarom een goed initiatief om de cocosteelt weer nieuw leven in te blazen in Coronie, de spin of effecten kunnen heel groot zijn.


  Maak melding

 28. Nou zijn de Coronianen door de eeuwen heen al niet bekend als het meest slimme deel van onze bevolking, maar voor het telen en oogsten van kokos heb je geen IQr van 180 nodig! Dus: mouwen opstropen en de handen laten wapperen, daar bereik je meer mee dan een paar canten van de EU. De slogan van Staatsolie zou aan iedere kokospalm in Coronie gespijkerd moeten worden!


  Maak melding

 29. Goudwinning! Zoals dat plaatsvindt door Iamgold en Rosebel gold Mines. Daar heeft men speciale houtskool gemaakt van cocosnoten basthout voor nodig.


  Maak melding

 30. Henkes , waar wat u zegt.
  Cocospalm is 1 v/d nuttigste planten , veelzijdig te gebruiken.
  Er is nog een palmsoort , ik meen de babasu die ook erg nuttig is. Nog nooit in Sur. gezien maar dat zegt niks.

  Omtrent cocos in Coronie. Treurig dat zelfs de coroniaan cocosmelk in blik koopt.Kijk maar in de winkels daar.
  Ik betwijfel of men in staat is om (grootschalig en economisch verantwoord) cocos te verbouwen.
  Een vuistregel voor de maakindustrie in Sur. is dit: naar schatting moet 65% van de investeringswaarde geimpoteerd worden en van het eindproduct dito.
  Neem rijstbouw. Wat is de input van sur.? arbeid,grond, zon,water ;waarvan 2 al moeilijk beheersbaar zijn.
  Aan import machines, onderdelen, smeermiddelen, kunstmest, chemicaliën, verpakking. Zie maar welke problemen men daar elk jaar heeft.

  Recentelijk heeft een coroniaan geprobeerd om cocosolie te produceren.Na veel moeite kwam de productie op gang maar al gauw bleek dat er onvoldoende noten zijn.Te oude/hoge bomen.Slechte voorbereiding dus.

  Maar er zijn nog meer problemen voor het opzetten van kleine industrieen die iedereen bekend zijn z.a. kleine bevolking, spreiding ,scholing, techniek, infra, logistiek, toelevering, administratie/wetgeving/ overheid, enz.enz.
  Klein voorbeeld. Je kunt niet een machine aanschaffen en daar een onderhoudsmonteur voor opleiden. Dat is te duur en het maakt je afhankelijk. Zijn er meerdere machines/ producenten dan wordt het interessanter. Alleen is maar alleen, niet? Arbeid is ook relatief duur in sur.

  Kortom: Kleinschalige industrie en huisnijverheid zijn moeilijk realiseerbaar in Sur. als het om eigen consumptie gaat. Vandaar dat ik altijd met sceptisch al die mooie verhalen aanhoor.


  Maak melding

 31. @Afioyemi, de grappenmaker, moet een echte Coroniaan uit Totnes afkomstig zijn. Sso lafu!
  Maar hij dient zijn ‘hoofd’ ook koel te houden met ‘ijs’.

  @Bigi Sma! Waar is die oude tijd van Coronie Boys met de gebroeders Esajas Blijd (keeper) en al die andere geweldige voetballers? op vrijdag 18 maart 2016 om 16:34 uur.

  Zoek nog even en Gij zult ze vinden.
  Maar niet in een klapperboom.
  Maar je ook gelijk met je volgende reactie.

  @Henkes & @Gast x, zijn heel duidelijk met hun reacties.

  Kokoswater: dauw uit de hemel.

  Google ook even naar: Afbeeldingen van verse kokos producten uit Thailand. Of naar Klapperbomen.

  Raadpleeg ook het volgende over de kokos.
  Tagarchief: kokos
  Alles over kokos, kokosmelk, kokosroom, kokosolie, kokosvet, verse kokosnoot, jonge kokosnoot, gedroogde kokos, zelf kokos drogen etc.
  Hoe maak je het, waar koop je het, hoe gebruik je het.

  En voor onze @JZwartmans!
  Ik neem aan dat je ook regelmatig een bezoekje brengt bij
  Amazing Oriental Commodities Amsterdam of Den Haag.
  En daar kan je ook alle producten uit kokos en palm vinden.

  Ik hoop dat ze nu echt aan werk gaan in het Kokosdistrict. Voorlopig voor de binnenlandse productie en natuurlijk als alles naar wens gaat, voor de export.
  Want dit moet mogelijk zijn.
  Niet meer (praten) maar (doen).


  Maak melding

 32. Ach dat wil men al heel veel jaren. De laatste keer kwam men in 2012 met deze zelfde boodschap.
  Wat je ook verbouwt. Het komt nooit tot export.


  Maak melding

 33. Ik heb coronie mee gemaakt mocht er een tijdje blijfen en ik mag wel zeg dat ze erg trots mogen zijn op coronie het Is een prachtig rustig gebied en als ze weer met kokos beginnen Is dat alleen maar goed surinaame moet het hier alleen niet bij laten men moet overal weer mee beginnen zo Hoe het vroeger ging al zou het alleen maar voor eigen gebruik zijn dat Is al beter als inport coronie Is prachtig en men moet niet elke keer coronie uit lachen ik ben er trots op en ben zeer dankbaar en dat plekje coronie zal altijd in me hart zijn ik Dank God er voor en hoop e wens dat het met coronie altijd goed mag gaan of beter me liefde zal altijd voor coronie surinaame blijven mi lobi


  Maak melding

 34. @ FER. E

  Hoi FER.

  Fa waka mang : lang geen posting van je gezien, ben je Pero nog tegen gekomen ? Ik denk, dat hij een andere Nickname heeft aangenomen. Kan ook zijn dat hij in zijn kostgrondje, is blijven hangen aan een maripa boom !!!!
  Van Pasew hoor en zie ik helemaal niks meer, misschien is hij naar India geemigreerd om dicht bij zijn heilige koeien te zijn (lol.) Hij kan Baas B. ook meenemen, misschien kan Baas B. daar zijn rust vinden, door elke dag te mediteren !!!!
  Fer: het door jou genoemde winkels bezoek ik regelmatig, maar ; niet voor Kokosolie, enfin zal niet in details treden.
  Ai Fer; tang bun odi odi

  Jacko.


  Maak melding

 35. Het zou mooi zijn als Coronie weer in haar oude glorie hersteld wordt. Was in het voorjaar van 2014 in Coronie en het zag er niet bepaald florissant uit moet ik zeggen. Heel fijn dat men de kokosindustrie in Coronie weer nieuw leven wilt inblazen. Echt superfijn.

  Mijns inziens is er markt voor dit product. Heb het onlangs ook ontdekt en de kokosnoot heeft zeer veel goede eigenschappen voor onder andere cosmetisch gebruik. Tevens bevat kokos zeer veel antioxidanten wat de gezondheid ten goede komt. Kortom: een heel goed product dat voldoende afzetmogelijkheden biedt, zowel in Suriname als daarbuiten. Het is echt een superfijn product.


  Maak melding

 36. Eerste geloofde ik erin maar nu weet dat het allemaal luchtkastelen zijn…

  Fly-overs, zweeftreinen, 18000 volkswoningen, 2e waterkrachtcentrale, palmplantage, zoetwaterproject, biobrandstoffen, hypermoderne ziekenhuizen, kerncentrale, grond voor alles Surinamers, minder criminaliteit, corruptiebestrijding, 6 baans wegen naar de oerwouden, blablabla…..

  Mensen blijven jullie maer erin trappen en geloven naar jullie God DDBDEBIEL….


  Maak melding

 37. Bigisma, natuurlijk teelde de mensen uit Thailand en de andere aziatische landen eerder cocosnoten dan Coronianen, de cocospalm komt oorspronkelijk uit die gebieden.
  Jij praat over het veredelen van de cocospalm, dat doen mensen met wilde planten (ze maken er cultuurgewassen van) zodat ze meer, mooiere, lekkerder, makkelijker te oogsten varieteiten krijgen dan in het geval van de wilde soorten. Coronianen zullen dat, op kleinere schaal dan in de Aziatische landen, ook wel gedaan hebben, ze hebben b.v. de bruine, gele en groene variëteiten ook met elkaar zitten kruizen.

  Bigisma, Aziaten produceren en consumeren al duizden jaren cocosolie (het is een belangrijk deel van hun traditionele cultuur) de antipropaganda van de westerse bedrijven had minder effect dan het had op de Coroniaanse boeren, zij produceerden voor de Surinaamse markt, ze werden makkelijk weggeconcurreerd door geïmporteerde sojaolie- (in sur. Hollandse cocosolie genoemd) deze “hollandse cocosolie” heette niet alleen gezonder te zijn dan Surinaamse cocosolie het was ook nog goedkoper omdat opeenvolgende regeringen (te beginnen bij de koloniale overheid) in Suriname importeurs/handelaren faciliteerden en Surinaamse producenten niet steunden (gunstigste geval) en vooral tegen werkten. Het is vaak dus geen luiheid of onwil van onze mensen dat sommige producten in Suriname niet geproduceerd worden, de verklaring daarvoor is vaak ingewikkelder dan de ongenuanceerde, racistische verklaring, die vaak zelfs door Surinamers, wordt gegeven.


  Maak melding

 38. Wederom een heel goede reactie van @Henkes op deze zaterdag 19-03-2016 om 18:29 uur.

  Ondanks het volgende artikel niet over de Kokos gaat in SU,
  komt het op hetzelfde neer.

  Ghana: lokale kipvleesproductie in plaats van gedumpte (Nederlandse) plofkip

  (29 juni 2015) De Tweede Kamer vergaderde onlangs over het vervangen van de plofkip door een ´duurzamere´ soort in de Nederlandse supermarkten.

  Het debat ging echter niet over de imassale export van plofkippen naar landen als Ghana en hoe de gesubsidieerde kippen daar de lokale teelt kapot hebben gemaakt.

  De Ghanese regering wil het dumpen nu tegengaan en de eigen kippensector stimuleren.
  De maatschappelijke organisatie Sankofa steunt dit met een
  voorlichtingscampagne over de ´beter smakende én gezondere lokale kip´.
  Google even en lees het volledig artikel zelf maar.

  Ghana: ‘Zo zie je maar waar vrijhandel toe kan leiden’

  Arme bevolking van Ghana profiteert van goedkope Nederlandse kip; lokale kippenboeren moeten sluiten…
  Google even en lees het volledig artikel zelf.

  Maar het arbeidsethos van de Ghanezen is veel hoger dan dat van de Surinamers.
  Maar ze hebben natuurlijk meer (inwoners) om dit te doen.

  Maar waarom is de Sranan Fowru, duurder dan de geïmporteerde kip uit de VS?

  Weten de Surinaamse burgers, dat deze geïmporteerde kippen uit de VS met (chloor) worden schoongemaakt?

  Ik denk het niet!
  Want de Consumentenkring Suriname geeft ook geen voorlichting hierover noch de Surinaamse overheid.

  Want deze (chloor kippen) uit de VS is veel goedkoper dan de Sranan Fowru.


  Maak melding

 39. FER. E
  Een hele verhandeling maar waar het op neerkomt is dat overal waar vriendelijke Chinese assistentie werd gevraagd, de lokale markt uitendelijk werd overspoeld met even vriendelijke en goedkope inferieure Chinese rommel. Ooit gehoord van een Bresse kip? € 21,99 p/kg. Dit is de markt waar Surinaamse kippen thuishoren. TOK in Suriname probeert een deuk te slaan in dit segment maar in een micro afzettingsgebied met weinig talent blijf je een niche product.


  Maak melding

 40. FER. E
  De Surinaamse Livorno kip leeft geheel vrij op de Surinaamse boerderijen.
  De voeding van deze kip bestaat uit 100% granen en melkproducten
  Heerlijk uit de oven met verse rozemarijn en citroen
  Het betreft een natuurproduct, het gewicht kan variëren van: 1360 gr – 1840 gr €35.18
  Zie je het al voor je?

  (Medische) Cannabis en kwaliteits kip producten zijn growth engines.


  Maak melding

 41. Ik hoop dat dit zal lukken. Coronianen zijn echt lui. Coronie heeft een vruchtbare grond. Niets wordt verbouwd.je zou denken een ieder heeft wat op zijn grondje geplant. huh. Cocosolie is duurder dan in Nederland. Bij de tuinen in Ned hebben ze hele goede cocosolie.Praat niet over de lekkere manja’s , pomme de citére , olijven en sapotille in Coronie. Bomen uit de 18e eeuw staan er , denk je dat ze andere bomen planten. Domme luie mensen. niet vooruitstrevend. zo jammer.


  Maak melding

 42. Kevin en Robin: “Coronman les no ka en ze zijn dom”.

  En met deze opmerkingen denken jullie dat wij gaan denken dat jullie zelf intelligent en ijverig zijn? Uit jullie opmerkingen blijkt slechts dat jullie te lui of te stom zijn om goed over zaken na te kunnen denken. Een paar forumleden, waaronder ik, hebben geprobeerd duidelijk te maken dat het niet door domheid, onwil of luiheid gekomen is dat het eens bloeiende district Coronie er nu op achteruit is gegaan, maar onze pogingen stonden gelijk aan paarlen werpen voor Coroniaanse varkens, want het is nog steeds niet tot jullie doorgedrongen, jullie blijven ongenuanceerde, racistische opmerkingen maken.


  Maak melding

 43. Forummers/Reageerders, Odi odi.

  @Henkes, goed dat je ze duidelijk hebt gemaakt met hun ongenuanceerde, racistische opmerkingen maken.

  @Morenito(◣_◢)!
  Leuk verhaal over je Franse Bresse kip.
  Maar helaas is deze niet verkrijgbaar in Suriname bij de pluimveehouders.
  En de prijs van deze Bresse kip voor € 21,99 p/kg., is te duur voor de Surinaamse bevolking.
  Ook in Nederland gaat de consument geen € 21,99 p/kg. betalen voor zo’n kip uit het land van François Hollande.
  Want nog steeds worden (Plofkippen) verkocht in Nederland.
  Zie wakker dier met verwijzing naar de (Plofkippen) in de Nederlandse supermarkten.

  De Surinaamse Livorno kip leeft geheel vrij op de Surinaamse boerderijen.
  Maar ze betalen volgens mij geen 1360 gr – 1840 gr €35.18
  Ik denk niet dat de Surinaamse bevolking (consument) gek zal zijn om € 35,18 zal betalen voor zo’n Livorno kip.

  Maar in ieder geval ben ik blij met het intiatief die nu genomen zal worden m.b.t. het Kokosdistrict.

  @Henkes: op zondag 20 maart 2016 om 12:13 uur.
  Kevin en Robin: “Coronman les no ka en ze zijn dom”.

  Misschien worden beiden de nieuwe Imkers voor het district Coronie.
  Want ook met (hulp) uit de EU, zal de honingproductie worden opgevoerd in het district Coronie.


  Maak melding

 44. Fer. E, deze twee gasten zijn de aangewezen personen om imker te worden, zodra ze het geld uit de EU ontvangen hebben, storten ze zich op het houden van Braziliaanse bijen, ze zijn immers zo ijverig en zo intelligent dat men ze niets over het houden van braziliaanse bijen hoeft te leren, alles is in hun ogen immers eenvoudig en gemakkelijk.


  Maak melding

 45. FER. E
  Ik heb me misschien niet duidelijk genoeg uitgedrukt. Wat ik bedoelde is dat de genoemde kippen niet voor de Surinaamse markt zijn bedoeld maar voor het hogere segment in het buitenland. Consumenten die liever maar een tot twee keer per week vlees eten, en die er zeker van willen zijn hormoonvrij en eerlijk gekweekt dierlijk eiwit te eten.

  Ik woon in het yuppen gebied van Amsterdam dus zie ik ze ieder w/end op de Noordermarkt grif geld betalen voor hun mileubewust en bilogisch eten. Is er bij jou i/d buurt ook een vestiging van Marqt?
  marqt.nl/

  Overigens verkopen alleen Jumbo en de “kiloknaller” in NL nog “plofkippen”.


  Maak melding

 46. Mijn tante heeft 6 kinderen en ze woont in het binnenland.
  Ik ga haar zeker een pakketje opsturen met inhoud hulpmiddelen/genotmiddelen voor hoge nood en genoeg batterijen, na gebruik goed wassen en netjes weer opbergen totdat ze weer de kriebels krijgt !!! Want die mannen komen voor alleen kwik en dan weer split,

  In Suriname is het nog niet mogelijk online hulpmiddelen te bestellen. Hier in Holland heb je genoeg website’s.


  Maak melding

 47. @ Pakketdienst

  Hallo Brada // Sisa.

  Mijn dag is vandaag weer goed begonnen toen ik je posting las van zondag maart van 17;39 uur.
  Om jou uit de kosten te helpen heb ik nog ik Uccuu´s van 48 volt in plaats van batterijen.
  Die gaan langer mee, en hoeft niet gewassen te worden maar wel, droog gehouden worden !
  Soso fatu dja; en daar hou ik van, en niet alléén dat gescheld en het beledigen van een ander, die een andere kijkt heeft op een onderwerp.

  Deze keer soso lafu nanga Fatu,

  Jacko.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.