Belasting verlichtende maatregelen in Suriname

39

President Desire Bouterse heeft donderdag op een persconferentie een pakket aan belasting verlichtende maatregelen gepresenteerd die moeten leiden tot versterking van de koopkracht. De grens van onbelaste vakantiegelden en bonussen is opgeschroefd van SRD 3.000 naar SRD 4.000. Er is ook verlichting van de belasting op kinderbijslag aangekondigd.

De regering spant zich in om een pakket van basisgoederen uit te breiden van 40 naar 60 producten en die voor SRD 65 aan de man te brengen, ongeveer de helft van de werkelijke waarde. Er komt regulering van de huurhuisbranche en compensatie voor huurders die meer dan 33,33% van hun salaris kwijt zijn aan huishuur. De maatregelen zijn per 1 mei van kracht.

Bouterse werd op de persconferentie geassisteerd door raadsadviseur Winston Lackin (l) en waarnemend belastingdirecteur Winston Wirth.

Bekijk ook:

39 REACTIES

 1. Eindelijk een maatregel die het Surinaamse volk ten goede komt. De volgende stap is dat de president zelf voor de nodige financien gaat zorgen. Misschien gaat hij zijn miljoenen in den vreemde ter beschikking stellen. Wanneer gaat hij bekend maken dat hij de handdoek in de ring gooit en het regeren van dit land aan deskundigen overlaat. De tegoeden van hem en Brunswijk zijn genoeg om Suriname voor langere tijd uit het slob te halen.


  Maak melding

 2. Alweer negatief posting het is nooit goed.
  Mijn President heeft nog 4 jaar te gaan en hebben nog genoeg tijd om alles te regelen.
  En na 4 jaar komen wij terug.
  Een leider die in de regering zit mag nooit een verkiezing verliezen.
  Ben benieuwd wat de negatieve lingen vandaag zullen zeggen.
  Motjonito en anderen het is nu aan jullie om alweer negatief uit te spugen.


  Maak melding

 3. Natuurlijk moet hij nu met maatregelen komen , hij moet iets doen.en gegarendeerd dat de domme mensen hier weer in trappen .en als er verkiezingen zouden zijn dan zouden ze weer met volle bak op hem stemmen .hoop dat eigenlijk die balk eens voor hun hoofd weg gaat.ze worden voor de gek gehouden waar ze bij staan .ze zien niet dat dit een tussendoor op peppertje is .de volgende maatregelen liggen al op de loer hoor. wanneer word het volk wakker.


  Maak melding

 4. Mazda
  Dat je een automerk hebt gekozen als nick is tot daaraan toe. Ik heb een vermoeden wie je bent. Een schizofrene patiënt die ergens in het autistisch spectrum zit. No worries. Dat je verbasteringen van een online naam maakt is kennelijk “grappig”in je infantiele beleving. Ik besef dat je lust naar aandacht. Dit is de eerste en laatste reaktie die je van me krijgt. Veel plezier. Faalhaas.


  Maak melding

 5. Zijn dit maatregelen waarvan mijn hart sneller van moet gaan kloppen? De inkomensverdeling in SU is al scheef. Door de grens van onbelaste bonussen te verhogen maak je deze alleen schever./ ongelijker/onrechtvaardiger. Het merendeel van de bevolking, zijnde de armere/minder betaalden hebben niets aan zo’n maatregel! Hoe durft men zo’n maatregel toe te juichen.
  Afgezien van dit feit is er nog iets anders: als je je begroting niet sluitend kan krijgen moet je vooral je (belasting) inkomsten verlagen.
  Heb ik altijd gedacht dat je inkomsten moet verhogen en de uitgaven moet verlagen. Nou hoeft dit laatste niet altijd, het hangt van de situatie. Maar een ding is zeker Su dient dit wel te doen. In Nederland zou dit noodzakelijkerwijze hoeven
  Ik krijg het idee dat ik voor niets economie heb gestudeerd.


  Maak melding

 6. Veel verhuurders van woningen in Suriname hebben hun huis in euro’s of US $ gekocht. Velen hebben nog een hypotheek op hun woning die ook in valuta’s moet worden betaald. Brand en andere verzekeringen moeten ook in valuta worden betaald. De aangekondigde maatregelen zijn een klap in het gezicht van de mensen die hun zuur verdiende geld in Suriname hebben geinvesteerd. Ik verwacht een verkoopgolf van woningen in Suriname, omdat men weinig mogelijkheden heeft met de SRD. Daarnaast zullen verhuurders nog minder geneigd zijn om hun woning te verhuren aan Surinamers. Het is bekend dat er veel problemen zijn met huurders omdat ze niet op tijd betalen en het erg moeilijk is hun het huis uit zetten. Gemiddeld duurt het minimaal een jaar om een wanbetaler het huis uit te krijgen. Daarnaast zitten verhuurders met enorme schade die ze bijna nergens kunnen verhalen. Verhuurders van woningen zorgen ook voor werkgelegenheid omdat de woningen moeten worden onderhouden ( schilderbeurt om de 4 jaar, reparaties aan het pand etc, etc,) Dergelijke maatregelen lijken populair, maar zullen op termijn veel meer schade berokkenen aan het land omdat mensen met geld niet bereid zullen zijn om te investeren in een land waar abrupte maatregelen worden genomen.


  Maak melding

 7. Wie krijgen bonussen? Wie krijgen vakantiegeld??
  Ja de elite onder de werkenden (de staffunctionarissen en directie krijgen bonussen) en de werknemers in algemene zin krijgen vakantiegeld.
  Niet de tuinman, niet de dienstmeid, niet de hulp in en rondom het huis, niet de kleine man die geen werk heeft maar toch probeert een living te maken door hard t werken in de brandende zon. Ja zij hebben geen vakantiegeld en bonussen.
  Dus wie worden uiteindelijk beter van? Ja degenen die het minste pijn lijden.

  Geen belasting betalen geen inkomsten en dan denken aan huursubsidie? Ja da heel je 2 keer de staatskas extra leeg.


  Maak melding

 8. In de 2010 heeft deze president verklaart dat de investeerders
  in de rij stonden om in Suriname te investeren.
  Waar zijn die gebleven of moeten ze nog komen?
  Laat ze gauw komen want we scheiten hier.


  Maak melding

 9. @bigi sma. Jou mening deel ik mee 80% bevolking vallen buiten spel ze hebben geen bonus en vakantie geld en meren deel hebben ook geen vaste inkomen den aan hoselaar,taxi,bus,landbouwer,Timmermans, metselaar,schilder ,tuinman,straatvennters,markt verkopers enz enz…ik vind die maatregels een schande


  Maak melding

 10. -Dit staat geschreven::::::::::De regering spant zich in om een pakket van basisgoederen uit te breiden van 40 naar 60 producten en die voor SRD 65 aan de man te brengen, ongeveer de helft van de werkelijke waarde.

  =De vraag wie in aanmerking zal komen voor zo’n voedselpakket, dit omdat in de jaren 80 men eerst moest beschikken over een NDP pasje anders kon je ook niets kopen.

  Een ieder moet bezuinigen, maar om Bouterse heen wordt men steeds rijker. Zij hoeven niet in de rij te staan en hun woning mag gewoon in dollars verkocht worden.


  Maak melding

 11. Belasting verlichtende maatregelen is prima maar hoe denkt de president het gat in de begroting dan te dichten ?

  Linksom of rechtsom waarschijnlijk is het een sigaar uit eigen doos.


  Maak melding

 12. Gaat Bouterse de banken ook verplichten om de hypotheken in valuta te veranderen in SRD? Zo nee hoe kom ik aan valuta om mijn hypotheek af te lossen. Waarom mag de SLM en KLM hun tickets wel in valuta eisen? En mag ik ook in SRD betalen voor de toeristenkaart naar Suriname?

  Ondernemers die geinvesteerd hebben in Suriname roep ik op om op om gezamenlijk een advocaat te nemen en na te gaan of het mogelijk is om een schadeclaim in te dienen bij de staat Suriname. Tenslotte adviseer ik Surinaamse Nederlanders om goed na te denken alvorens te investeren in Suriname. De koopkracht is erg gedaald en het aantal koopwoningen bij makelaars in Suriname is erg groot.
  Velen hebben in de afgelopen jaren een woning gekocht met de bedoeling om later daar te gaan wonen. Door de aangekondigde maatregelen verwacht ik een prijsdaling van koopwoningen.


  Maak melding

 13. Mazda

  Het is toch heel logisch dat de president zich grenzenloos belachelijk maakt met windowdressing:

  1) Hoeveel mensen krijgen meer dan SRD 3.000 vakantietoeslag of bonus. Dan behoor je niet tot de groep met de grootste problemen.
  2) over 15 SRD per kind per maand geen belasting betalen op de Kinderbijslag tot maximaal 4 kinderen of wel voordeel maximaal SRD 10 per maand voor mensen met giga problemen.
  3) 7.000 gratis pakketten. symbool politiek.
  4) Basis goederen van 40 naar 60, als ze er zijn en hoelang.

  De President plakt pleisters op een meer idiote wijze.

  De President geeft buiten het parlement antwoorden die hij binnen het parlement moet doen.

  De President heeft de BvL een antwoord belooft en loopt er voor weg (Hoefslag moest weer weg) en geeft het antwoord niet.

  De President van de Republiek Suriname kan alleen nog iets als hij dagen voorbereid wordt en het op kan lezen van een Teleprompter of een bladje of permanent ingefluisterd kan worden door Lackin, Linscheer of Limbo.

  Wanneer gaat het volk inzien dat de man ziek is zowel geestelijk als lichamelijk.


  Maak melding

 14. Op zich is het versterken van de koopkracht tijdens een economische crisis goed te verdedigen.
  Meer koopkracht betekent meer productie en meer mensen aan het werk (houden).
  Aan de andere kant ben ik met JoJo eens, dat je je moet afvragen of dit wel de juiste manier is om de koopkracht van de Surinamers te vergroten.
  Maar het grootste probleem ligt naar mijn mening ergens anders.
  In tijden van crises wordt vaak ook een andere maatregel genomen, namelijk het terugdringen van de overheidsuitgaven.
  Daar is – zeker op termijn – voor ons land het meeste geld te verdienen.
  Meestal zijn versterking van de koopkracht en het terugdringen van overheidsuitgaven maatregelen die in onderlinge samenhang worden genomen.
  Over het terugdringen van de overheidsuitgaven hoor je alleen helemaal niets.
  Het lijkt wel of daar een vloek op rust.
  Ik ben dan ook met andere posters van mening, dat de ad hoc maatregelen die nu worden genomen niet het gewenste effect zullen hebben.
  De regering moet met een samenhangend pakket van maatregelen komen en ook in eigen vlees durven te snijden.
  Dit heeft veel weg van pappen en nat houden.


  Maak melding

 15. En deze geweldige volkspresident komt, met de ondersteuning van al zijn geweldige raadsadviseurs, niet op het idee om de Government Take op brandstof af te schaffen? Dat zou namelijk meteen de koopkracht van iedereen in de samenleving versterken.


  Maak melding

 16. Om de grens van de onbelaste bonussen te vergroten van srd 3000 naar srd 4000 pakt hy weer degene die onder de armoedegrens leven en met n voedselpakketje van srd 60 denk hy dat de mensen geholpen zyn.
  Wat n rare wereld is t toch.


  Maak melding

 17. We zullen zien in hoeverre de mofinawans hierin trappen.

  Ik schat in dat alles wat ze van de Overheid ontvangen is meegenomen.
  De mentaliteit is; nu leven en morgen zien we wel.
  Ik vraag me af of er maar 7000 paarse armlastigen in dat land wonen, de rest kan wss fluiten naar een pakket.

  Hij durft niet te snijden in het ambtenaren apparaat, dat is vooralsnog zijn enige redding.
  Deze ambtenaren vangen maandelijks schaamteloos hun salaris zonder er iets voor te doen, uitzonderingen daar gelaten. Ook jullie komen binnenkort aan de beurt.


  Maak melding

 18. @Esmerald,
  Je hebt gelijk, de groep die het niet meer redt is vele malen groter dan 7000. De 7000 “gelukkigen” kunnen 2 weken vooruit en dan is het weer terug naar af. Sommigen laten zich bedonderen en houden zich koest, maar na enige tijd zien ze zelf in dat ze weer in de maling zijn genomen.
  Symbool politiek zonder echte oplossingen. De mensen beseffen steeds meer dat we met deze regering dieper in ellende geraken, maar de durf om massaal te protesteren is er helaas niet. We glijden steeds verder in een depressieve sfeer in het land die kenmerkend was voor de jaren 80 en begin 90. Iedereen klaagt en berust zich in z’n miserabele situatie.
  Hopelijk zorgt de staking van de BVL voor mobilisatie van de onvrede en gezamenlijke actie tegen deze regering.


  Maak melding

 19. Rot op Bouta!!!!
  Joe vernietig a kondre kba!!!!!!!
  Spring samen met Abrahams en Misikaba over Bosjebrug!!!!
  Ik zie geen verbetering van de situatie in ons land met Bouta
  aan de macht!!!!!
  Die man heeft geeeeen scholing en is VISIELOOS!!!!!
  GWE GA NAAR HUIS!!!!!!!!!!


  Maak melding

 20. Maak van Suriname een communistisch land waarbij geld wordt afgeschaft en mensen betaald krijgen in natura.

  Iedereen wordt tewerk gesteld en iedereen krijgt genoeg te eten. Geen privé bezit. Alles is staatseigendom.


  Maak melding

 21. @Commie
  Landen als Cuba en Rusland laten zien dat een communistisch systeem niet werkt.
  Brazilië is m.i. nu het beste voorbeeld voor Suriname hoe om te gaan met een corrupte en incompetente regering. Demonstraties en via de rechtbank aanpakken biedt meer soelaas dan teruggrijpen op een communistisch systeem dat meer problemen oplevert dan het oplost.


  Maak melding

 22. YEPI NO DE…Jij bent een typische LAFBEK je steekt het volk op joe go noh ga met een bord met je naam erop “JEPI NO DE ” durf je dat?Nee dus ie wan go na hemel mai no wan dede het volk heeft jou raad niet nodig mie matie . Hoepel op idioot !


  Maak melding

 23. Op naar de 10.

  Mensen ik zie hier niets anders dan ontwikkelingen richting de koers van 1 op 10.
  – Allereerst, als ik het nog aan het rechte eind heb is Suriname nog steeds een democratisch land waar de wetten eerst door de DNA geloosd moeten worden. Hebben ze de wetten al voorbereid? Zijn ze al ingediend? Hebben de DNA-leden wel tijd en vermogen om zulks in een korte periode te bewerkstelligen?
  – De beste man veroorzaakt nu problemen in de samenleving door wat te roepen over de huur zonder een wetteleijke basis. Ongeschoold is hij niet! Wat beweegt hem tot deze wanhopige uitspraken zonder de daden bij het word toe te voegen.
  – Subsidies op vakantiegeld aan de goed verdienenden! Hier al eerder door meerdere mensen aangekaart. De ontwikkelden onder ons doorziet dit wel.
  – Belasting verlaging tot 0 op de kinderbijslag. Ja, daar profiteert wel een ieder met kinderen, maar een vette pot is het zeer zeker niet. De onkosten zijn velen malen meer gestegen dan deze belastingvoordeel.
  – Beste mensen dit alles kost de staatskas meer geld wat er niet is. Het land verdient op dit moment minder dan het aan onkosten heeft. Een ieder met een gezonde huishouding thuis begrijpt dit fenomeen ook dat het niet kan. Hoe wil de regering zonder meer inkomsten te generen de waarde van de SRD nog stabiel houden. Mooie praatjes vullen geen gaatjes. Zijn er de laatste jaren geinvesteerd om meer te kunnen exporteren? Neen! Hoe wil je dan als land aan valuta komen. De reserves zijn al van 1.2 miljard naar 400 miljoen geslonken. Maken ze dit ook op dan is het op naar de 50. Ik hoop het dat mijn geliefde “Suriname” het beter krijgt, maar hoe?
  – Sorry dat ik het zeg. De heer Bouterse heeft voor de zoveelste keer bewezen het het Surnaamse volk een goed, gelovig en ontzettend goed voor de gek te houden volk is. Ze laat zich keer op keer door de politiek(geen enkel partij uitgezonderd) naaien, zonder dat het lekker voelt.

  Hopelijk komt er ooit een generatie die zich wel om het volk gaat bekommeren. Het zelfzuchtige niet meer in zich heeft en het een eer gaan vinden om voor een riante salaris(ja dat hebben de politici) voor land en volk te werken.

  God zij met ons allen…


  Maak melding

 24. Eerlijk gezegd wist ik nooit dat je belasting betaalde over de kinderbijslag. Dat is toch een voorziening uit algemene middelen. In Suriname komt de aov en de kinderbijslag uit de gouvernement take? Hoe doen ze dat?
  En net wat andere posters zeggen: je hebt een samenhangend pakket van maatregelen nodig waarover is nagedacht want je wilt niet dat oplossingen elkaar bijten. Maar wat verwacht je anders wanneer Bouterse iets voor je gaat oplossen?


  Maak melding

 25. De intelectuele “leerkrachten”en ambtenaren welke op deze regering hebben gestemd behoren niet te lullen maar eerder onderwijs te verzorgen.
  Het peil van van onderwijs verzorgen is binnen de marge van beloning,zij hadden dollartekens in hun ogen.
  Dat de regering de ambtenaren apparaat niet wenst af te slanken,no broblem, dit doet het IMF binnenkort voor ons.
  Vandaar dat Hoefdraad de halve wereld afreisd om geld te lenen,gelukkig nog niks.
  En dan mag de de 7 even strakjes de tuintjes van bouta en consorten harken


  Maak melding

 26. dat gedoe betalen in euro’s en $ moet gewoon afgeschaft worden dat zijn toch geen wettige betaalmiddelen. Daarom ziet Su mij niet hoor . een en al puin


  Maak melding

 27. Wat weet Bouterse van belastingverlichting vraag ik mijn zelf af.Als je geen economische kennis hebt dan kan je geen land goed besturen.Al die ingrepen die hij wilt toepassen lukken niet.Hij moet betere adviseurs zoeken die verstand hebben van zaken.Niet alleen maar zichzelf verrijken ten kosten van alles.Ik ben bereid om hem te helpen met de nodige advies.Ik ben wel geen politicus maar wel iemand die verstand heeft van economie.


  Maak melding

 28. Vroeger toen Suriname onder Nederland viel was het veel beter.Die mensen waren gelukkiger want hun problemen werden in Nederland opgelost,maar vanaf het onafhankelijk is geworden is het zo chaos geworden.Na die staatsgreep had ik gehoopt dat het beter zou gaan maar tot mijn spijt moet ik toegeven dat het slechter is geworden.Militairen hebben de macht gegrepen en hadden geen verstand van zaken om het land te besturen en die adviseurs die ze hadden waren zakkenvullers die geen economische kennis hadden.Nu is het slechter geworden omdat Suriname failliet is.Suralco is er niet meer waarvan de hoogste inkomen voor het land kwam en die machthebbers hebben al die reserve van het land opgemaakt in plaats van goed beleggen in het buitenland zodat ze alleen maar van die rente kon leven maar dat is niet gebeurt door Bouterse/Brunswijk en Somohardjo de afgelopen 5 jaren.Je kunt niet alleen Bouterse de schuld geven.Ze hebben hun zelf wel verrijkt ten kosten van alles.Daarom neem ik ze kwalijk want het land is naar de kloten gegaan.Ik schrijf mijn mening en dat doe ik met geheel mijn hart.Al zullen er mensen zijn die het niet eens zijn met wat ik geschreven hebt maar ik heb niets te maken want ik ben niet afhankelijk van niemand.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.