Surinaamse verpleegkundige onder niveau collega

22

PARAMARIBO, 17 mrt – Filippijnse verpleegkundigen in Suriname leggen pijnlijk een tekort bloot. Suriname heeft een schrijnend gebrek aan verpleegkundigen op hbo-niveau. Er moet dringend gesleuteld worden aan het niveau van de eigen verpleegkundigen.

De aanwezigheid van de Filippijnse krachten heeft ook wel positief effect. De Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname, VVS, is wakker geschud. “De overheid heeft hooggeschoolde verpleegkundigen laten halen, omdat die er niet zijn. We mogen geen slachtoffer worden van onze eigen markt”, zegt VVS-voorzitter Liefda Somo tegenover de Times of Suriname. Er wordt nu naarstig gewerkt aan een hbo-opleiding.

Dit gebeurt in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid. In een land als Suriname is werken met eigen verpleegkrachten altijd beter. Buitenlanders hebben moeite met de veeltaligheid. Het is ook wat de Filippijnen overkomt. “In de gezondheidszorg in Suriname wordt geëist dat je bekend bent met Sarnami, Sranan, Aukaans en andere talen om je werk te kunnen doen”, aldus Somo.

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. Wat is er mis met de officiële taal van Suriname: het Nederlands? Of geven ze tegenwoordig al les in Sarnami, Aucaans en Sranantongo? Geen wonder dat de verpleegkundigen in Suriname achterblijven. De Filippijnen spreken over het algemeen Engels.


  Maak melding

 2. Ik ben een tijdje geleden een avond opgenomen geweest in de spoedeisende hulp van het St.Vincentius ziekenhuis in Paramaribo.
  Ik ben geholpen door Fillipijnse verpleegkundigen en heb alleen maar lof voor de manier waarop deze mensen hun werk doen.
  Overigens spreken alle Filippijn(s)en zeer goed Engels.
  Ik spreek de hoop uit, dat wij Surinamers ooit ook op zo’n niveau komen.


  Maak melding

 3. ““In de gezondheidszorg in Suriname wordt geëist dat je bekend bent met Sarnami, Sranan, Aukaans en andere talen om je werk te kunnen doen”, aldus Somo”
  Dit is niet alleen een zeer beperkende en abject discriminerende verplichte eis, maar maakt ook meteen duidelijk dat het geen zin heeft om internationale assitentie te vragen. Een arrogante. anti intellectuele en verwerpelijke maatregel die de animositeit tussen leraar en leerling verpest, maar totaal past in de Surinaamse “sociale cultuur”.


  Maak melding

 4. ““In de gezondheidszorg in Suriname wordt geëist dat je bekend bent met Sarnami, Sranan, Aukaans en andere talen om je werk te kunnen doen”, aldus Somo”
  Dit is niet alleen een zeer beperkende en discriminerende verplichte eis, dat het geen zin heeft om internationale assitentie te vragen. Een arrogante. anti intellectuele en verwerpelijke maatregel die de animositeit tussen leraar en leerling bevorderd.

  ETA: correctie/aavulling


  Maak melding

 5. Heb vernomen dat de Filipijnse verpleegkundigen noodgedwongen, tegen hun zin (ze vinden Suriname leuk) van plan zijn te vertrekken omdat ze, in valuta uitgedrukt, steeds minder verdienen en hun huur niet meer kunnen opbrengen en geen geld meer kunnen overmaken naar hun familie in de Filipijnen. Binnenkort mogen we blij zijn als we in het ziekenhuis verpleegd worden door verpleegkundigen zonder opleiding of hoogstens met een boslandakte.
  Elke Surinamer die van plan is de komende vijf jaar ziek te worden, doet er goed aan om een baan als raadsadviseur veilig te stellen op het kabinet van de president.


  Maak melding

 6. @ Printa,

  Je hebt nogal een hoge muts op van de Surinaamse artsen. Deze Filippijnse verpleegkundigen hebben vaak een hogere opleiding gehad dan de gemiddelde Surinaamse arts. Wees dus blij dat er enige deskundigheid aan je bed staat. Er is op het gebied van medische zorg nog een grote inhaalslag te maken in Suriname en de Filippijnen helpen daarbij! Ik mag aannemen dat je net uit een Filippijns ziekenhuis bent ontslagen?


  Maak melding

 7. @ Printa,

  Waar Surinaamse artsen hun opleiding hebben gehad is niet belangrijk, maar het niveau is bedroevend laag. In operatiezalen mag er onder hbo-niveau niet gewerkt worden. Is dat in Suriname ook zo? Nee, ik geloof het niet. Want er is in Suriname geen hbo-opleiding verpleegkunde.


  Maak melding

 8. @Printa

  Waarschijnlijk gaat het om nurse practitioners. Dat zijn verpleegkundigen op een hoog niveau en mogen ook medische handelingen verrichten.


  Maak melding

 9. Geronimo
  The Filipijnse verpleegsters werken in vele landen. Zij besturen hele afdelingen van de Saoedische Hospitalen. Zij werken ook in Amerika en helpen tekorten op te vullen. De nursing opleiding is als in the US,. Bachelors and Masters. Zij mogen de nursing exam afleggen hier. De meesten hebben alleen BSN. Bachelor degree. Hun kundigheid leren ze op werk. Operaties, hart transplant, hart catherization, ivs and andere skills.
  In Suriname moeten Surinamers de leiding behouden. Zij hebben de tendentie om over te nemen and te discrimineren. Ze willen dan alleen met Filipijnen werken. Hele afdelingen hebben alleen maar Filipijnen. Ze leren dat van de Blanken. Maar Suriname moet dat niet laten gebeuren. De leiding moet Surinaams blijven.


  Maak melding

 10. De medische zorg in Suriname is over het algemeen goed en efficient, Dit zeg ik uit eigen ervaring. Heb onlangs op vakantie in Suriname in het ziekenhuis moeten liggen . Daar trof ik inderdaad Filipijnse verpleegkundigen die zeer goed samenwerkten met de Surinaamse artsen. Mijn petje af voor hetgeen ik daar gezien heb. Het geklaag hier begrijp ik niet Suriname is geen geindustrialiseerd land met al haar mogelijkheden. Ga eens in sommige Afrikaanse landen kijken, en kom dan met kritiek.


  Maak melding

 11. Hier een ervaring van een arts die tijdelijk heeft gewerkt in het azp:
  Ik kan me vinden in dit artikel. daarbij wordt het werk steeds meer gedaan door de Filipijnse vpk én de Surinaamse student vpk. De oudere Surinaamse vpk heeft in veel gevallen niet alleen de kennis niet op orde maar zijn opvallend vaak ook erg lui en schuiven taken graag af. Excuus voor de wel hardwerkende Surinaamse vpk maar algemeen genomen is er een groot verschil te merken!


  Maak melding

 12. Artsen in Suriname zijn hooghartig en eigenwijs. Dat hoor ik van diverse nederlandse coassistenten die in Suriname hebben gewerkt. Ze dulden geen tegenspraak en dus wil geen nederlandse verpleegkundige in Suriname werken. De filipijnse kan je wel afsnauwen . Die kome aleen maar voor het geld en lachen zich rot om al dat onbenul.


  Maak melding

 13. Jepi De, u spreekt tenminste uit eigen ervaring. Vele meningen lijken niet te zijn gebaseerd op eigen ervaringen maar hebben wel een ondertoon van “ik weet alles en heb gelijk”.


  Maak melding

 14. Die Fillipijnse artsen staan er toch om bekend dat ze opereren met hun vingers? Ze duwen hun vingers in je buik en halen er een paar rotte weefsels en organen zomaar eruit. Dat soort kwakoedokters kunnen ze gebruiken in Suriname?


  Maak melding

 15. @ Ronald,

  Ik begrijp dat je dit grappig bedoelt, Zo niet, dan is dit de domste posting die ik ooit onder ogen heb gehad.Het valt me nog mee dat je niet zegt dat ze de wonden dichtmaken met een nietmachine.


  Maak melding

 16. Stile,

  In de jaren 70 of 80 van de vorige eeuw was dit echt een rage. Fillipijnse wonderartsen beweerden dat ze met hun blote handen konden opereren. Er was zelfs een keer een live operatie te zien op de Nederlandse TV. Vervolgens werd gesuggereerd dat die lui gewoon handige ‘goochelaars’ waren die varkensbloed en watten verborgen hielden en het gebruikten en deden voorkomen alsof er bloed uit het lichaam kwam. Ik heb verder nooit meer vernomen of ze echt zijn ontmaskerd of niet, maar echt kan het nooit geweest zijn. Of die lui nog steeds opereren, ik weet het niet.


  Maak melding

 17. Ik vind het helml nt erg dat er filepijnen nar su komn of nederlandse co assistente. Mar by my gt ht om wie let op ze als ze werkn. Wie kijkt toe. Ze makn hel wat brokkn en niem die ht wet. Omdt men er vn uit gan dt ze hbo verplgkndgn zijn en idem mt de nederlandse coassistentn.wordn ok gewn los gelatn. Huh die mkn ok een blunder ervn. Als er coassistentn of fillepijnen kmn kunnen ze gelijk an de slag. Maar ga jy als surinamer nr ht buitnland dn mt j ng een x aantl testn afleggn. Om te zien dat su gewoon een puinhoop is een iedr kn komn en doen wat ze willn in su. Dar afgekeurd als arts hier in su kunnen ze wel werkn. Alles is hier mogelijk. Ze wordn nt eens gescreend. En men vecht vor verplegkundige mt een plilusje. Geef de verpleging dn de kans vn su om verder te studern. Zeg nt dt ze dat kunnen mr wordn niet ingezet vr wat ze studeren. Belachelijk. Allemaal.


  Maak melding

 18. weliswaar een late reactie maar mischien wekt het weer reacties op. Het verpleegkundig beroep en de verpleegkundige is heel erg miskent vooral in Suriname . Internationaal is een verpleegkundige opleiding in sommige landen langer dan 30 jr vb USA) aan een universiteit. In de CARICOM wat later Suriname loopt zoals op zovele gebieden veeeeeeeeer achter met de internationale en regionale trends. Er is een gemeenschappelijk curriculum en het regionaal CARICOM examen voor de Voor degenen die echt willen verdiepen lees op wikipidia,lees over Nursing in the caribbean en ga op de website van gerenomeerde nursing faculties om over Nursing te praten moet je eerst erover weten. Het is niet alleen een roeping maar een science. zelf ben ike leraar in de verpleegkunde en zie het niveau in Suriname en de positie van de verpleegkundige alleen maar kelderen we hebben geen opportunities op echte Bsc en Msc opleidingen te volgen let alone PhD. Tjek verder de website van de WHO, International council of Nursing (ICN) en UWI Mona school of nursing. Than we can talk again . Het probleem om het niveau van de Surinaamse verpleegkundigen op te trekken is niet moeilijk we need a Nursing Faculty zoals de internationale standard for nursing Education aangeeft. de zorg is nu duur omdat het gericht is op medische zorg dan is je bevolking al ziek maar Nursing richt zich op precventive healthcare en de nursing workforce is de backbone van healthcare but they need the skills and proper education. Landen zoals de Filipijnen en Cuba specialiseren zich om hun verpleegkundigen op te leiden speciaal om ze uit te zenden en inkomsten te genereren. Lees over de universiteiten in de Filipijnen ze hebben de meeste verpleegkundige faculties. ik kan zo doorgaan maar vragen beantwoord ik graag


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.