Surinaamse onderwijzers bang voor leerlingen

32

PARAMARIBO, 16 mrt – Onderwijzers gaan met een steeds angstiger gevoel naar het werk. Volgens vakbondsleiders in het onderwijs heeft het allemaal te maken met het gedrag van pupillen. Die worden steeds minder handelbaar.

Het gaat dan om het basis- en secundair onderwijs. Marisa Meye, bestuurslid van onderwijzersvakbond SOB , zegt tegenover de Times of Suriname dat er reden is tot bezorgdheid. De kinderen uiten soms bedreigingen of gaan tot geweld over. Dit gedrag is zowel naar elkaar toe als tegenover onderwijzers. Volgens Meye gaan steeds meer onderwijzers met loden schoenen naar het werk.

Ook de Katholieke Onderwijzers Bond is bezorgd. Evenals Meye, zegt bondsvoorzitter Marcelino Nerkust dat er aandacht nodig is van de autoriteiten. De onderwijzers geven prioriteit aan het oplossen van dit probleem. Weliswaar voelen ook zij de weerslag van de financiële omstandigheden in het land. Vakbond SOB gaat trainingen verzorgen in het omgaan met afwijkend gedrag. Ook worden gedragsdeskundigen aangetrokken.

Bekijk ook:

32 REACTIES

 1. Ach de kinderen denken ; als ik normaal doet, wordt het niks.
  Als ik me abnormaal gedraagt, heb ik invloed op de anderen.
  Crimineel zijn wordt toch geaccepteerd, en kan later als nog
  President worden !

  @ Henk Molenaar.

  Je hebt kelijk zou Brunssie zekken.

  Sari tori.

  Jacko


  Maak melding

 2. Misschien moeten de ouders eens beginnen met hun kinderen minder sof te laten drinken. Van minder suiker worden ze ook een stukje rustiger.

  Mijn neefjes en nichtjes hebben van hun vader het volgende geleerd: Water is om te baden, niet om te drinken.


  Maak melding

 3. @Henk Molenaar, je schrijft:::Slecht voorbeeld doet slecht volgen,

  -Je hebt gelijk, maar de opvoeding speelt ook een rol. Het valt mij op dat sommige ouders ook een slecht voorbeeld zijn hun kinderen.

  Zie inderdaad de leiders die het volk gekozen hebben.


  Maak melding

 4. Inderdaad de onderwijzers hebben gelijk.
  Eerst hebben ze de akelige taak de lijder als vb voor hun studenten te noemen en dan nog moieten ze het opnemen tegen de boze en kwade geesten die de studenten laten weten dat ze het bezitten. Echt een moeilijke taak voor de onderwijzers.


  Maak melding

 5. Als hun ouders geen normbesef hebben en bij de minste tegenwind als eerst aan geweld en manipulatie denken wat wil je dat hun kroost als aanvaardbaar gedrag accepteert?

  Je ziet het ook dagelijks aan sommige posters op dit forum. Men waant zich anoniem onkwetsbaar, de Surinaamse jeugd heeft geen rolmodellen waar men tegenop kijkt. Iedereen is bezig met zijn of haar tunnelvisie om zich maar materieel te verrijken.

  Kijk om je heen; de dochter van de politie commissaris, de dochter van de minister van JusPol, de zonen van de president, nepotisme, zwendelarij en anti-intellectueel gedrag zijn geaccepteerde normen in de samenleving.

  Wat heb je aan dansende en zingende negers die verder geen andere toegevoegde waarde bieden aan een samenleving die van de ene in de andere waan van de dag rollen? Miss verkiezingen, idiote “muziek” en nep merk rommel zijn van grotere waarde dan geestelijke verrijking.

  Er zijn Surinamers die wetenschappers, medici, taalkundigen, kunstenaars, ingenieurs en technologen zijn, maar liever uit Suriname wegblijven omdat ze niet wensen mee te doen in een samenleving die hen niet op prijs stelt en liever met hun onwetendheid te koop lopen.

  Die worden dan op de koop toe allerlei namen genoemd door schizofrene en mentaal gestoorde individuen die ze bovendien uitdagen om hun schouders onder dat schijtland te komen zetten terwijl ze in feite stront jaloers zijn op hun bloed eigen landgenoten i.p.v hun talent te onderkennen en er hun voordeel mee te doen.

  Men lijdt aan een abject minderwaardigheids- complex, en is gevoelig voor collectieve hysterie want dat legt zoden aan de dijk voor de even crimineel stomme leiders in dat land.


  Maak melding

 6. Ja als men de kinderen hier en daar loopt te vaccineren, krijg je dit gedrag.Daarnaast de lucht vervuiling veroorzaakt door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, kwikdampen, voedsel vol met groeihormonen. (korrels). We zullen de oplossing in deze hoek moeten zoeken.


  Maak melding

 7. Zoals de hele maatschappij aan het ontsporen is, daar ze dagelijks te maken hebben met slechte voorbeelden zoals veroordeelde misdadigers op belangrijke posten, ongeschoolde figuren op hoge posten,dan kun je op ten duur wel verwachten, dat normen en waarden vervagen, en ouders een slecht voorbeeld worden voor hun kinderen, waardoor kinderen ook weer ontsporen, daarom is het belangrijk naar de oorzaak te kijken, en dat willen ze in dit land niet weten.


  Maak melding

 8. Komt allemaal door situatie van het land want kinderen denken het zelfde als de president slapenlose nachten zielig voor de onderwijzers


  Maak melding

 9. De grootste oorzaak zal wel in de thuissituatie liggen, en als de leerlingen dan eens op school te hard volgens de zelfde ouders in hun opvoeding te kort schieten , door een leerkracht worden gecorrigeerd, met opgestoken zeil op school verhaal komen halen, moreel verval dus


  Maak melding

 10. Een swietie- wierwatra- wassie zou op zijn plaats zijn aangezien zij bezeten zijn geworden door demoon bouterse en de economische situatie in het land.


  Maak melding

 11. naar mijn mening is het duidelijk om de leerlingen als wel de ouders duidelijk te maken dat de kinderen naar school komen om te ,,, leren,, zij moeten ,,,vrijwillig verplicht,,,, leren om iets te worden in de samenleving..

  de kinderen moeten leren en niet de onderwijzers..

  de,, leraren ,,moeten slechts de kinderen begeleiden wat er in de boeken staan en voor de rest,, moeten de kinderen het zelf doen..

  zo is dat,, en niet anders..,moest ik ook ervaren in mijn jeugd..

  dat de ouders het zelf niet weten,, dan moeten ze maar geen kinderen baren elke week..

  elk gezin,, vader moeder is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar kroost en niemand anders..

  dus ouders denk goed na voordat je iemand gaat beschuldigen..

  niet zomaar kinderen baren als konijnen..,,jij draagt de verantwoording en niet die ,,lul,,, die op je komt liggen,voor de ochtend weg gelopen is..

  er moet een wetgeving komen,,die de vader als de moeder verplicht om voor de kinderen te zorgen tot de achtiende jaar..

  dan is het afgelopen met de pret binnen / buiten vrouwen..,,

  maar dat zal nog lang duren..vóóral bij een bepaalde soort suris,die meerdere vrouwen op na houden zonder enig zorg..


  Maak melding

 12. Ze hebben deze gedragingen waarschijnlijk van hun ouders. Waarschijnlijk 80% paarse aanhangers wiens radio en tv dagelijks afgestemd zijn op de paarse staatszenders. Ooit wang nichtje beng van acht jaar sjie wang uitzending tapoe STVS. foe a paarse baas der misdadigers. Oompie, eeh waarom kijkt die man zo boos en wijst hij bedreigend met zijn vinger als me juf. En ook die andere man, zijn pater noh? Wat is staatsvijand? Is zo moete we doen noh om je zijn te krijgen bij mama en pappa en op school noh, oom? Waarschijnlijk zijn veel van dit soort pupillen, kinderen van oerdomme paarse aanhangers van de baas der misdadigers, wiens zonen al achter slot en grendel zitten. Na soso misdaad en moreel verval e vinde plaats vnl onder de vele oersomme paarse stommelingen die bewonderend baas navolgen in zijn wangedrag naar mens en maatschappij. Soso lobi de nationale dommen partij.


  Maak melding

 13. Die onderwijzers verdienen zelf de heropvoedingskamp. Hebben zij niet massaal voor de tweede keer op opa gestemd? Waar praten we dan over.


  Maak melding

 14. @ Roy

  A no tranga é tjari kaw go na ping : die tijd heb jij en ik, nog meegemaakt. léri bha djamoe tikie tip tip en sibie tikie !
  ( voor de jongeren onder ons ) ( Broekriem djamoe tak houten slippers en bezemsteel. ) Daarmee werden we mee
  geslagen als we niet naar onze ouders luisterden.
  Tegenwoordig is het praten en nog eens praten, met de kinderen. ( soms dringt het door soms niet, we leven nou éénmaal in een andere tijd !

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 15. Zijn die onderwijzers ook bang of alleen de onderwijzeressen?
  Toen ik op school zat waren sommige kinderen ook baldadig, maar anders. Zo was er ene Lloyd, die z’n slangetje regelmatig liet zien aan de meisjes. Zogenaamd om hun dorst te lessen.


  Maak melding

 16. Als we afgaan op het stemgedrag van veel Surinaamse ouders, dan wordt een groot deel van de Surinaamse jeugd al meer dan 30 jaar geleerd dat grof geweld gebruiken om je doel te bereiken helemaal niet fout is, dat leidde tot het NEKS NO FOUT SYNDROOM dat intussen epidemische vormen heeft aangenomen in Suriname.


  Maak melding

 17. @ w.,

  Ik ben er niet voor, maar ik denk dat de enige oplossing de bamboestok weer is! En als onderwijzers niet in staat zijn een schoolklas In toom te houden, mankeert er iets aan de pedagogische opleiding. Bovendien is de thuissituatie voor een groot percentage debet aan dit gedrag. Klassen die massaal een winti krijgen? Eruit rammen, klaar!


  Maak melding

 18. Stille,

  Ik denk dat die kinderen van tegenwoordig als een groep hyena’s die bamboestok afpakken en de leraar(es) en hem/haar er flink mee zwepen. Ze kunnen echte monsters zijn. Moord gepleegd door kinderen komt steeds meer voor, wereldwijd. Opvoeding alleen is niet de boosdoener, maar voeding ook zeker. Ze hebben nooit gehoord van de scjijf van vier: granen en peulvruchten, zuivelproducten, groenten en knollen, vruchten en noten.
  Vlees, vis en ei zijn overbodige en lichaamsvervuilende etenswaar.
  Bovendien eet de jeugd tegenwoordig heel veel oud voedsel, vooral uit pakjes enz. Dit voedsel heeft geen enkele geestelijke waarde meer. Het voedt wel het lichaam, maar niet de geest en de brein.


  Maak melding

 19. Als hun ouders geen normbesef hebben en bij de minste tegenwind als eerst aan geweld en manipulatie denken wat wil je dat hun kroost als aanvaardbaar gedrag accepteert?

  Je ziet het ook dagelijks aan sommige posters op dit forum. Men waant zich anoniem onkwetsbaar, de Surinaamse jeugd heeft geen rolmodellen waar men tegenop kijkt. Iedereen is bezig met zijn of haar tunnelvisie om zich maar materieel te verrijken.

  Kijk om je heen; de dochter van de politie commissaris, de dochter van de minister van JusPol, de zonen van de president, nepotisme, zwendelarij en anti-intellectueel gedrag zijn geaccepteerde normen in de samenleving.

  Wat heb je aan dansende en zingende negers die verder geen andere toegevoegde waarde bieden aan een samenleving die van de ene in de andere waan van de dag rolt? Miss verkiezingen, idiote “muziek” en nep merk rommel zijn van grotere waarde dan geestelijke verrijking. Dan heb je de mentaal beperkten die niet van hun knieën komen omdat ze geloven in een blanke God die hun spaart maar anderen straft.

  Er zijn Surinamers die wetenschappers, medici, taalkundigen, kunstenaars, ingenieurs en technologen zijn, maar liever uit Suriname wegblijven omdat ze niet wensen mee te doen in een samenleving die hen niet op prijs stelt en liever met hun onwetendheid te koop lopen.

  Die worden dan op de koop toe allerlei namen genoemd door schizofrene en mentaal gestoorde individuen die ze bovendien uitdagen om hun schouders onder dat schijtland te komen zetten terwijl ze in feite stront jaloers zijn op hun bloed eigen landgenoten i.p.v hun talent te onderkennen en er hun voordeel mee te doen.

  Men lijdt aan een abject minderwaardigheids- complex, en is gevoelig voor collectieve hysterie want dat legt zoden aan de dijk voor de even crimineel stomme leiders in dat land.


  Maak melding

 20. dat krijg je allemaal als je een ongeletterde ongeschoolde onder ontwikkeld lijder zonder visie hersenen hebt gekozen..

  een oer domme lijder die bovendien door het buitenland wordt gezocht..

  staat op de wanted lijst van interpol.. veroordeeld voor 11 jaar door Nederland,daarom ook durft hij het land niet te verlaten..

  wat een terin zooi..


  Maak melding

 21. Ik vindt dat in Su de kinderen juist bang zijn voor de onderwijzers,
  Waarom krijgen de kinderen altijd de schuld.
  Elke dag wordt er in Su op school een kind mishandeld,maar niemand praat hierover en krijgen de kinderen de schuld.
  de onderwijzers in Su zijn zelf ook ongemanierd om met kinderen goed om te gaan.
  De onderwijzeres moeten eerst goed opgeleid worden.
  Ze moeten eerst een beetje kinderpsychologie gaan leren om met kinderen op school om te gaan.

  Dus achterlijke Surinamers met jullie reacties eerst goed nadenken ,voordat sommige van jullie zomaar gaan blaffen.


  Maak melding

 22. De minister van Juspol dient terstond een persconferentie te beleggen waar ze de oorlog verklaart aan deze schoolkinderen.
  Wat denken ze wel??????
  Korte metten harde taal!!!!!


  Maak melding

 23. @ Kruwa.

  Je komt gelijk met zwaar geschut ,in mijn tijd waren we bang en hadden respect voor de leraren.
  We werden dan ook gek geslagen door die gasten, en thuis krijgt je het weer als je, je gaat beklagen bij je ouders.

  Tegenwoordig, vechten de ouders met de leraren als hun kroost, slecht wordt behandeld op school.
  En terecht vind ik dat, je moet als leraar met je poten afblijven van mijn kind.
  Ik bepaal wat voor straf mijn kind krijgt, en niet haar /zijn leraar. Ach ja, we leven ook in een andere tijd dus, ………..
  vechten of verzuipen !!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 24. Nieuw vak op de P.A. gevechtstraining wel dan niet bewapend met pepperspray o.i.d., want de in mijn ogen werkelijke reden, het falen van de ouders als opvoeder, wordt toch niets aan gedaan en zal er in de toekomst ook niet beter op worden als deze generatie die nu op school zit zelf kinderen krijgt. Of er zal weer een regering moeten komen die weer een beetje de normen en waarden terugbrengt in Suriname en het morele verval tegengaat


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.