Haagse Holi (Phagwa) viering op woensdag 23 maart 2016

6

De Stichting Holi Samen organiseert op woensdag 23 maart a.s. de Haagse Holi Hangámá oftewel Holi (Phagwa) viering in Wijkpark Transvaal te Den Haag. Dit lente-/nieuwjaarsfeest wordt in de hele wereld gevierd door meer dan een miljard mensen, ook in Nederland en Suriname.

De Holi Hangámá vind plaats van 13.00 – 17.00 uur. Van 14.00 – 15.00 uur vindt de traditionele holi-optocht plaats. Vervolgens start het multicultureel podiumprogramma in het Wijkpark met wervelende zang-, dans en muziekoptredens. Het wordt weer een spektakel. Iedereen is welkom op de Haagse Holi Hangámá en de toegang is gratis.

De traditionele Holiká dahan oftewel Holiká verbranding vindt plaats op dinsdag 22 maart vanaf 18.00 uur in Wijkpark Transvaal.

6 REACTIES

 1. @Jiyani,

  Zou ook wel kunnen. Holi is een heel oud feest vermoed ik. Misschien heeft het zich wereldwijd verspreid en is ter plekke steeds aangepast. Die kleuren die ze bij Holi gebruiken, zie je ook in de carnavalfeesten van andere landen terugkomen.


  Maak melding

 2. @ Generaal,

  Het Holi of Phagwa ook wel Phagun genoemd is idd een heel oud Hinduïstisch feest.
  Door de migratie van Indiërs over de wereld is dit feest door verspreid.

  De kleuren die gebruikt worden tijdens dit feest om elkaar te bepoederen hebben elk hun betekenis.

  https://kleurenfestivalholi.wordpress.com/betekenis-kleuren/

  Color of run een festival dat afgeleid is van het Holi.
  Een Duitser die met vakantie in India was, heeft dat feest daar meegemaakt. Hij was zo onder indruk van dit feest, dat hij terug in Duitsland besloot een versie van dit feest in
  Duitsland te introduceren.
  Tegenwoordig zijn er meerdere landen die een color of run organiseren.
  Ondertussen bestaan er ook andere versies van dit soort feesten.

  De verschillende kleuren geven aan dat iedereen gelijk is aan elkaar. Alleen betreur ik het ten zeerste dat er gezegd wordt dat alleen op die ene dag dat het Holi feest wereldwijd gevierd wordt, iedereen gelijk is aan elkaar.
  Elke seconde hoort dat zo te zijn!!!!!

  Tijdens het carnaval dossen mensen zich ook uit in diverse kleuren die ook tijdens het Holi worden gebruikt. Zo ook de praalwagens.

  Stiekum hebben de diverse godsdiensten veel met elkaar, alleen willen velen dat niet inzien en prijzen hun eigen geloof de hemel in.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.