‘Waar haalt Suriname geld voor veiling vandaan?’

31

PARAMARIBO, 14 mrt – De vraag waar Suriname het geld vandaan zal halen voor de zogenaamde valutaveilingen moet nog beantwoord worden. Dit stelt fiscaal jurist Robby Makka. Het land heeft zelf het geld niet om week in week uit te kunnen veilen.

Nu de eerste veiling voor de deur staat, is het interessant te weten hoe het allemaal gefinancierd gaat worden. “Onze importdekking nu is niet eens voldoende voor drie maanden. Suriname heeft geen deviezen. De essentiële vraag blijft dus waar de moederbank de deviezen vandaan zal halen”, zegt Makka tegenover de Ware Tijd. De regering is wel van plan een lening op te nemen in het buitenland.

Volgens verschillende media gaat het om honderd miljoen dollar. Makka vindt dat het geld niet gebruikt mag worden voor de veilingen. Zo er geleend mag worden, moet het geld worden aangewend als kapitaalinvestering. “Dus geen honderd miljoen dollar lenen voor valutaveilingen”, aldus Makka. Of de lening ook echt kapitaalinvestering wordt, valt te bezien. Mogelijk wordt een deel als buffer aangehouden.

Bekijk ook:

31 REACTIES

 1. Sinds wanneer voert Bouta en zijn Paarse Roversbende een plan goed voorbereid uit?

  Het zijn graaiers en amateurs: een gevaarlijke combinatie

  Deze valuta veiling is gedoemd te mislukken


  Maak melding

 2. Wel de NDP zoals eerder genoemd nationale devaluatie party doet er alles aan tot leningen schulden noem maar op suriname leeg te plunderen ik denk over korte tyd is er geen vuluta meer in de land en wij als volk gaan het voelen dus het heeft geen zin voor veilingen het word alleen maar erger bouta zei eerder hij wenst surinamers slapenloze nachten toe .


  Maak melding

 3. Klein beetje valuta die nog zijn die gaat verdwijnen in bodemlozeput (veiling) er zijn Mesen die miljoenen SRD hebben verdiend strax makkelijk omzetten in valuta en die verdwijn naar buitenlandse rekening wat zijn ze slim….


  Maak melding

 4. Misschien valt er nog wat wit te wassen, of worden al die gestolen miljoenen ingezet,ben benieuwd hoe groot die paarse groep volgelingen zal zijn tijdens de avondbierdaagse, degene die nog meelopen, leven echt in een andere wereld.


  Maak melding

 5. Ik heb 6 jar lang gehoord dat geld geen probleem was.Iedereen weet in welke diepe zakken ons geld is verdwenen.
  Hou vol domme jaknikkers! Jullie hebben nog 4 te gaan!


  Maak melding

 6. @Blaka Djoeka,

  ja na die vier trauma jaren zullen zij weer gaan smeken naar été vijf mie é begie oenoe été vijf en volgens mijns inziens zal het hun lukken ook aangezien de jaknikkers steeds dommer worden.


  Maak melding

 7. Beste Henk Molenaar,

  Natuurlijk is op de paarse regering eea aan te merken maar ook de oppositie gaat niet vrijuit.

  Vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Melvin Bouva, is aan het hoofd van een delegatie afgelopen zondag richting Lusaka, Zambia, vertrokken. Met Bouva zijn meegereisd Rossellie Cotino (NDP) en Dinotha Vorswijk (ABOP). Zij zullen een jongerenconferentie bijwonen, voorafgaand aan de algemene vergadering van de IPU. Later deze week reizen ook Asiskumar Gajadien (VHP) en Carl Breeveld (DOE) af naar de Lusaka. Tante Jenny keert eerder terug.

  De Assembleeleden zullen de 134e algemene vergadering van de de Interparlementaire Unie (IPU) bijwonen. Het gaat om een vrij dure reis naar Lusaka. De tickets per persoon kosten al meer dan US$ 5500.

  Bouva zegt dat het belangrijk is dat Suriname participeert in de vergaderingen. Waarschijnlijk om het kunst van roven te leren in Afrika.

  6 x US 5500 = US 33.000,- exclusief verblijfskosten.

  Tel uit je winst.


  Maak melding

 8. Zoals bekend zijn er nooit problemen met welke regering dan ook met een staatshoofd van een ex militair. het Surinaams volk heeft de kans gehad om af te rekenen met deze boevenbende, Helaas heeft de jeugd anders gekozen. Er kan nog een kentering plaatsvinden door op democratische wijze ( demonstraties), deze paarse bende naar huis te sturen.


  Maak melding

 9. @Koos

  Rond om half maart kosten de tickets Paramaribo via Amsterdam naar Lusaka en terug met SLM en Emiraates samen ongeveer $ 1.900 als u en ik het zouden moeten betalen.
  Ze hebben nog een grote kans dat ze veel sneller zijn want gezien de matige bekendheid van Paramaribo geeft Skyscanner opties vanaf $ 4.000 maar dan via Belem, Sao Paulo en Addis Abbeba met 47 uur reistijd.

  Kunnen ze door met een midden oosten maatschappij (Emiraates, Eithad of Qatar) te vliegen ook nog een zogenaamde Shopover (12 uur of 36 u of 54 uur) doen in Dubai om te kijken wat Suriname de komende 25 jaar niet gaat worden.
  Kunnen ze ook een A380 checken en ervaren wat echte service is als men vliegt

  Tel uit je verlies. 6 maal $ 3.600 = $ 21.600.

  Men heeft natuurlijk nooit gehoord van vergelijkingssites of eigen initiatief, althans niet de mensen bij de DNA die dit regelen. Het reisbureau dat het verder verzorg weet ongetwijfeld wel hoe men moet inkopen.

  Ik heb ooit opgevangen dat men tijdens dienstreizen ook nog eens een heel stevig daggeld mag incasseren.


  Maak melding

 10. @JoJo,

  Daggeld incasseren bij een dergelijke snoepreis zou een gotspe zijn. Te meer omdat Bouterse in zijn jaarrede predikte dat iedereen de broekriem moest aanhalen.


  Maak melding

 11. naar horen zeggen,heeft de moordenaar meer dan zes honderd miljoen euro’s / us$ dollar in Zwitserland op de rekening staan..

  dat heeft hij verdient gedurende de afgelopen zes jaar met zijn salaris..

  kriesis opgelost,als hij deze zeshonderd miljoen terug brengt in staats-kas..

  hij kan er toch geen gebruikt van maken..

  zijn zoon zit gevangen in amerika,klein zoon zit gevangen in sme en hij zelf zit gevangen in sme..

  dus zonde van het geld dat vér weg is bewaart,voor wie..

  ouder dom neemt toe en kan geen wegen meer op..


  Maak melding

 12. De Chinezen komen zowat om in de US$ en willen ze graag kwijt. Misschien dat Suriname een poging kan wagen om het goedkoop van China te kopen. Betaling in rijst, cassave en bakbananen.


  Maak melding

 13. Beste Koos

  “Ik heb ooit opgevangen dat men tijdens dienstreizen ook nog eens een heel stevig daggeld mag incasseren.”

  Geloof me dat er een daggeld van minimaal $ 300 per te declareren valt,. Daarnaast worden alle onkosten natuurlijk vergoed zodat dit snoepreisje de Surinaamse belastingbetaker minimaal $ 10.000 kost


  Maak melding

 14. Tot voor kort kon Bouterse zijn paarse volgelingen de meest onrealistische beloften doen, denk maar aan 18000 woningen, diepzee havens, fly overs, spoorlijnen, Dubai enz. zonder dat hij aangaf waar hij het geld om dat allemaal te realiseren vandaan zou halen en ze geloofden hem blindelings.

  Ik vraag me af of ze hem nog steeds zullen geloven als hij zegt dat hij de toverlamp van Aladdin bezit of dat de grootste paarse ezel Misiekaba intussen Ezeltje Strek Je is geworden, het geld om de valutaveilingen te houden zal daarom geen enkel probleem opleveren.


  Maak melding

 15. @Koos: bouterse bedoelde niet dat iedereen de broekriem moest aanhalen. hij bedoelde dat iedereen de broekriem moest aanhalen, behalve de varkens, want de varkens zijn meer gelijk dan de anderen, dan iedereen, dus. “The Animal Farm” George Orwell..

  was het niet de buikriem aanhalen. ja toch?


  Maak melding

 16. @Henk Molenaar,

  Nogmaals het schandalig hoe de regering belastinggeld verkwanseld. De Suri’s kunnen beter het voorbeeld van de Brazilianen overnemen.

  In talloze Braziliaanse steden zijn gisteren vele honderdduizenden mensen de straat opgegaan. Zij wilden daarmee hun woede kenbaar maken over de corruptie en de economische crisis in hun land. Tijdens wandeltochten in onder meer Sao Paulo, Rio de Janeiro en Brasilia riepen de demonstranten om het aftreden van de buitenvrouw van Desi Bouterse, Mevrouw Dilma Rousseff.

  Intussen heeft het congres een begin gemaakt met de afzettingsprocedure. In Suriname doet men een plas en alles blijft bij het oude. De neks no fout mentaliteit is dramatisch voor het land.


  Maak melding

 17. @Koos

  behalve de Brazilianen geven de Venezolanen ook het GOEDE voorbeeld aan de Suri’s.

  Wat betreft ” Dilma R “,als buitenvrouw, denk ik niet dat ze een bejaard ventje als ” Loverboy “wilt met het Korsakov-syndroom en die ook nog in PAARSE LUIERS rondloopt met de initialen ” DDB ” daarop.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 18. Suriname betaalt nu al schulden van leningen af met nieuwe leningen.
  De reserves zijn nul komma nul, de deviezenvoorraad is er in 5 jaar tijd doorheen gejaagd, dus de vraag is zeer terecht, hoe deze veilingen moeten worden bekostigd.
  Voorzover ik goed ben geinformeerd, wil de regering zich niet conformeren aan de eisen van het IMF.
  Die eisen bedreigen teveel de belangen van de huidige regering om het maar heel simpel uit te drukken.
  Dus wordt er (waarschijnlijk) weer geleend.
  Het probleem wordt ad hoc bestreden, maar niet de oorzaak.
  Het gevolg is, dat we tot in lengte van jaren te maken zullen hebben met de aflossingsverplichtingen op leningen die de afgelopen 5 jaar zijn aangegaan.
  Is er dan helemaal niemand in de huidige regering die dit inziet ?
  Je hoeft hiervoor geen econoom, geen economisch fiscalist en geen econometrist te zijn.
  Gebruik alleen je boerenverstand, dat is genoeg.
  Niet dus, het is te triest voor woorden.


  Maak melding

 19. @ dre
  volgens de paarse gebruiks aanwijzing past
  die broek riem nu alleen nog maar om je nek.
  volgens bouta moeten we die stevig aanhalen.


  Maak melding

 20. -Een stukje tekst die niet van mij is, maar laat men even nagaan wat het “beleid” van Bouterse is::

  =De volgende fenomenen in de afgelopen jaren kunnen, bij elkaar opgeteld, bij de argeloze toeschouwer wel de indruk wekken dat Suriname een bananenrepubliek is:::

  – Militairen hebben in 1980 de democratie en bijbehorende grondwet met tanks weggeschoten. Deze donkere periode duurde tot 1987. Hun invloed in de politiek is nog groot.
  – De president is veroordeeld wegens drugssmokkel en verdachte van moord en mensenrechtenschendingen en heeft zichzelf amnestie laten toekennen.
  – Na vier lange vergaderdagen in DNA werd een wet aangenomen voor een met sjerp versierde president.
  – Hoge functionarissen rijden rond in gepantserde wagens, omringd door gewapende bodyguards.
  – Meer middelen gaan naar het Nationaal Leger dan naar het Korps Politie (heeft u ooit de politie een coup zien plegen?).
  – De economie is vrijwel geheel afhankelijk van de export van olie en goud.
  – Begrotingen zijn ondoorzichtig en onvoorzichtig. Ze maken het land financieel kreupel, met als vooruitzicht voor het volk hogere belastingen, meer gaten in de wegen, minder geld voor onderwijs en gezondheidszorg.
  – In hogere machtskringen worden fatsoensregels onvoldoende nageleefd waardoor het beschavingspeil daalt.
  – Hooggeplaatste functionarissen zijn veelal arrogant en dokken voor hun verantwoordingsplicht (valt verstoppertje spelen onder de verplichtingen van functionarissen?).
  – Er is een grote kloof tussen arm en rijk.
  – Het land draait als een wasserette.
  – Staatsmedia maken propaganda voor een partij en praten alles goed.
  – Redelijkheid en rationaliteit worden onderdrukt, onbekwaamheid en onverantwoordelijkheid beloond.
  – Charmante vriendelijke toppers blijken onverantwoordelijke opportunisten te zijn.
  – Door het kiesstelsel hebben primitieve stemmen uit het bosland meer macht dan ontwikkelde stemmen in de stad.
  – Het winnende politieke model is de accommodatie van vrienden en familie.
  – Tot slot, de berg die een muis baart: de kruistocht tegen corruptie en criminaliteit, de snelweg met fly-overs, het treinproject, de diepzeehaven, de graanschuur, de highway naar Brazilië, etc. etc.
  Deze fenomenen hebben onvermijdelijk ook bijgedragen aan de armoede van nu.

  ==En dan nog zal met het weer goed praten!!!!!!!!


  Maak melding

 21. Off topic !!

  De prijs van de toersitenkaart is vanaf 15 maart 2016 vastgesteld op € 30/US $35 volgens de website van Starnieuws.

  Men heeft de PAARSE BRIL dus even afgezet om de ” brilglazen ” te reinigen.
  Het zicht op wat betreft het onderwerp,de toeristenkaart, is daardoor weer helder.

  Sov gott ! CHAVÉZ


  Maak melding

 22. loop met je hersens onder je oksels , slim hoor nog 5 jaar graag boy tang dong brada mi no sabie brada , na kra bie ta,ka go kong , tang tikie


  Maak melding

 23. In Su heerst nu de skeer virus. We gaan nog voor 5.
  Trouwens Su 15 jaar voor Bouta niets gedaan. Nu zijn er bruggen en nog andere goede dingen. Alleen nu nog zij met de zelfde huidskleur als ik, get of your lazy ass. Ga tomaten,soepgroente,antroewa ,sopropo etc planten net zoals zij met gladde lange haren. Oeng lesie ……….
  We willen geld van ome D,
  Blijf maar lekker op je luie reet zitten en dan ga je vooruit komen. Goed!!!!!!!!!


  Maak melding

 24. Gaan ze in Su weer de schuld geven aan de Surineds als het helemaal fout gaat.Ze moeten niet denken dat ze hier in Su dingen gaan veranderen hoor ik ze al zeggen. Desie ik ben geen voorstander van jou,maar kick there ass. Luie fl……..
  Black boy ik ben het met je eens. Laat ze gaan planten en kweken.Ook der mensen in Ned. hebben het moeilijk,dus het zullen minder dozen en euro’s worden


  Maak melding

 25. Blackboy, waarom spring je niet van een brug of voor een trein met je racistische kop?
  Surinamers, maakt nu uit van welke kleur en met welk haartype, zijn over het algemeen niet lui, de randvoorwaarden om al de producten die je opnoemt met succes als zelfstandige ondernemer te gaan verbouwen zijn er, door laksheid, corruptie, incompetentie en onkunde van de regering niet, kijk maar wat terecht is gekomen van de inspanningen van de honderden cassavetelers, die enthousiast cassave verbouwden op aanwijzing van overheid, kijk maar naar de melkboeren waarvan de bedrijven over de kop dreigen te gaan omdat de mcp/overheid weigert hen een redelijke prijs te betalen voor hun melk, kijk maar naar de ijverige rijstboeren te Nickerie, die stuk voor stuk hun kinderen aanraden om geen rijstboer te worden omdat ze geen goede prijs voor hun rijst krijgen, geen kunstmest enz. tegen een redelijke prijs kunnen aanschaffen, irrigatiewater vaak niet te krijgen is enz.

  De Surinaamse boeren/kleine ondernemers ongenuanceerd van luiheid beschuldigen is niet correct.

  Dit gezegd hebbende wil niet zeggen dat ik beweer dat er geen luie mensen onder ons te vinden zijn.


  Maak melding

 26. neks no fout..

  ik wens jullie slapeloze nachten tot de dood er op volgt..

  aldus desie..

  tang boeng..

  tide tamara tamara tasmara wij gaan nog voor vijf en en nog tien..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.