Suriname vestigt hoop op valutaveilingen

40
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 12 mrt – De valutaveilingen moeten weer rust brengen in de economie. Het is ook waarom besloten is een datum vast te stellen na dagen van onzekerheid en onduidelijkheid. De reacties vanuit de samenleving lieten ook geen andere keus.

De vakbeweging en het bedrijfsleven hebben al signalen afgegeven van ongenoegen. De leraren van het middelbaar onderwijs hebben een dag gestaakt als teken van protest. Importeurs hebben de import van levensmiddelen opgeschort. De valutaveilingen of liever gezegd het uitblijven ervan, heeft het nodige stof doen opwaaien. De coalitie en delen van de oppositie waren niet onverdeeld enthousiast.

Het kan ook haast niet anders. De effecten van de veilingen zijn nauwelijks te overzien. Zeker is dat de wisselkoers nooit meer op het oude niveau komt. Hoe lang het veilen ook als maatregel gehandhaafd kan worden is ook een onzekerheid. De zorgwekkende klim van de wisselkoers de afgelopen dagen heeft de valutaveilingen er kennelijk aantrekkelijker op gemaakt. De kritiek lijkt gesmolten. Deze omslag verraadt een geest van wanhoop.

Bekijk ook:

40 REACTIES

 1. Voor de verkiezingen waren die paarse volgelingen nog in een hoerastemming, en zijn nu de wanhoop nabij, nadat ze mileid zijn geworden door deze schaamteloze paarse criminelen en misleiders, die zelf de regie kwijt zijn.


  Maak melding

 2. Ik kan op een papiertje meegeven dat de koers alleen maar omhoog zal gaan. Ben geen econoom maar als je te veel SRD in het land hebt die niet gedekt zijn dan is het een kansloze missie. Dit noem ik, de SRD proberen te reanimeren, terwijl het monitor al een constante piepsignaal afgeeft.


  Maak melding

 3. Ons land is een zinkend schip.Aan de ene kant wordt beweerd dat we geen geld hebben om de leerkrachten fatsoenlijk te betalen ,maar aan de andere kant wordt gesmeten met veel geld:
  Het kan toch niet zo zijn dat personen in dienst van de overheid of parastatale bedrijven meer dan een minister verdienen?
  Direkteur Staatsolie verdient SRD110.000 per maand.
  Governor CBvS verdiende SRD80.000 per maand.
  Directeur AZP verdient SRD60.000 per maand .
  Directeur EBS verdient SRD 40.000 per maand
  Honderdtal adviseurs die elk SRD20.000 per maand verdienen en ga maar zo door!
  Ik vind het gewoonweg midadig dat ons land op deze wijze wordt uitgebuit,maar er is geen geld om de leerkrachten een kleine loonsverhoging te geven.


  Maak melding

 4. Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.
  Hoop tegen beter weten in. de huidige president is niet geschikt om leiding te geven aan een land, kijkt u naar zijn CV vanaf de jaren 80 .


  Maak melding

 5. Blaka Djoeka,

  Je hoeft het niet op te nemen voor de leraren. Je zou juist denken dat de leraren – geschoolde mensen die ook nog de verantwoordelijkheid hebben kinderen te vormen – verstandig zouden zijn. Maar de meerderheid van de leraren heeft op de NDP gestemd, op een dictator. Waarom neem je het dan op voor deze lui?
  De leraren hebben met hun stemgedrag bijgedragen aan de ellende waarin het land verkeert. De arme beinvloedbare mensen kun je het minder kwalijk nemen, de leraren (zelfstandig denkende mensen zou je denken) des te meer.


  Maak melding

 6. @Blaka Djuka

  voeg hier aan toe vele honderden en wellicht duizenden die vanwege oud ministerschappen of lidmaatschap DNA maandelijks ongeveer SRD 10.000 ontvangen plus medische zorg etc.

  Voeg daar aan toe de honderden en wellicht duizenden die ontheffen en vergeten zijn en hun salaris blijven ontvangen met medische zorg.

  Voeg daar aan toe alle nutteloze commissies en diensten die allen voor de vorm bestaan en niets produceren. Denk eens aan Dompig en zijn ordening goudsector.

  Een beetje schoonmaak kan wonderen doen voor de staatshuishouding.

  Eerst werk en dan betalen en niet anders om.


  Maak melding

 7. @Blakka Djoeka, hoogopgeleide mensen verdienen nou eenmaal veel geld, dat is overal ter wereld zo!!! Niet zij zijn de oorzaak van de crisis in su!!! Kennelijk ben heb jij geen hoge opleiding anders zou je weten welk salaris aan een bepaalde functie hangt!!!


  Maak melding

 8. Counter,””
  hoogopgeleide mensen verdienen nou eenmaal veel geld, dat is overal ter wereld zo!!! ”

  Excuse me Sir/Madam Counter.
  Wilt u aub onderscheid maken tussen verdienen ( waarvoor je werkt en wat je waard bent in samenhang) met overwaardering/ nemen/frauderen/stelen enz..
  en dat een jaar 12 maanden heeft en niet tot wel 26 zoals in sommige posities in Sur.


  Maak melding

 9. Het is in Suriname nu blijkbaar zover dat de mensen uit pure wanhoop kiezen voor nog meer onzekerheid. Elke strohalm die men denkt vast te kunnen klampen, wordt aangegrepen….
  ‘De effecten van veilingen zijn nauwelijks te overzien’, maar toch ‘vestigt Suriname hoop op valutaveilingen’, staat er in het bericht. Dit zegt volgens mij wel genoeg!
  Uit andere berichten blijkt dat enkelen in het eerste kwartaal van 2016 voor miljoenen aan Surinaamse dollars bij de banken hebben geleend, en met dat geld US dollars hebben gekocht. Dit kan slechts een kleine elite voor elkaar krijgen. Zouden daarom de veilingen zo lang zijn uitgesteld, zodat deze mensen hun zaken eerst konden regelen?
  En de rest van het volk? Tja, die lijdt, bedelt hier en daar wat en wacht tot de volgende verkiezingen wanneer er nieuwe beloften zullen worden gedaan, zodat deze geschiedenis zich kan herhalen.

  Tidè, tamara, wè ley go moro fara!!


  Maak melding

 10. arni,

  Amerika heeft juist belang bij criminelen in de regering. Ze kunnen hen dan chanteren en dreigen om hun zin te krijgen. Amerika steunt vooral dictators en ander gespuis en zolang ze de Amerikaanse policies niet dwarsbomen, is dat het meest ideale in Amerikaanse ogen.


  Maak melding

 11. Surinaamse biljetten in Zimbabwaanse stijl !!!

  Kent u ze nog, deze WAARDELOZE CREATIES van de ONBEKWAME Desiderius en zijn even ONBEKWAME PAARSE BENDE ?????

  Bekijk de onderstaande link;

  http://www.nickerie.net/News2009/2009-08-15%20-%20nnet%20-%20Henk%20Goedschalk%20-%20Pronken%20met%20andermans%20veren.htm

  U wilt natuurlijk NIET MEER eraan herinnerd worden maar ik kon het NIET LATEN om de ” PAARSE HANGJEUGD ” hier op de site te CONFRONTEREN met de FINANCIËLE WANDADEN van hun “guru ” jegens het Surinaamse volk in de jaren 90 !!!

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 12. Ronald je hebt volkomen gelijk:zelfs een ezel stoot zich niet aan dezelfde steen.Deze leerkrachten hebben 2 keer dezelfde fout gemaakt,maar toch heb ik medelijden net deze sukkels.
  Ik zie hoe ze pienaren.Met een lege maag kunnen ze niet optimaal lesgeven.


  Maak melding

 13. JoJo ook jij hebt volkomen gelijk.Ik ben zeer blij te zien dat er nog personen zijn die nog helder kunnen nadenken.Bedangt voor je commentaar!


  Maak melding

 14. Vreemd, velen voeren actie voor uitbetaling.
  Één groep is niet in actie. De adviseurs van de adviseurs
  krijgen blijkbaar optijd geld voor hun wanprestaties.


  Maak melding

 15. Hoop gevestigd op valutaveiling? Hoe dom kun je zijn. Ik ben het eens met @ Henk Molenaar. Het wordt van kwaad tot erger. Mijn enige hoop is gevestigd op het wegsturen van deze regering.


  Maak melding

 16. @Blaka Djuka,

  volkomen eens met je, moet je nagaan dat sadisten van de paarse partij bijna tweemaal verdienen dan een Nederlandse minister nooit eerder voorgekomen in de Surinaamse geschiedenis.
  Welk opleiding moet je hebben om zoveel kunnen te verdienen?
  volgens mijn inziens doet er niet toe wat voor opleiding je hebt met deze criminele regering, voorbeeld mede crimineel rasied dhoekie doodnormale onderwijzer, etc.etc.etc.


  Maak melding

 17. Mooie verhalen aan mensen die erin geloven is 1.Dit Bouterse heel goed.
  Een land tot ontwikkeling brengen is weer een ander verhaal wat Bouterse niet kan.Hij heeft simpel de capaciteit niet.


  Maak melding

 18. Er heerst in Suriname geen crisis wat er wel is, is een enorme wanbeleid uitgevoerd door moordenaar Bouterse. Deze man past de tactiek toe van ambtelijke omkoping. Alle reshuffeling van wel eer was om zijn vrienden te laten meestelen.
  De helft van NPS-, VHP- en PL toppers en leden zijn zo openlijk omgekocht.
  De enige oplossing voor Suriname is dat moordenaar en boef Bouterse samen met zijn regering moet worden verjaagd.
  Een andere oplossing is er simpelweg niet, zolang moordenaar Bouterse op de pluche zit zal het alleen maar van kwaad tot erger worden.
  Gisteren las ik de uitspraak over veroordeling van de ex-premier van Curacao toen dacht ik dat precies wat de grootste boef Bouterse doet in Suriname.
  Bouterse en zijn roversbende moeten weg goedschiks of kwaadschiks dat is de enige goede oplossing al het andere wat nu gebeurd is draaien om deze hete brei heen.
  Bouterse is ongeschikt, niet echt geschoold, moordenaar, zware drugscrimineel en ook nog de grootste rover van Suriname’s staatskas die alleen aan zichzelf zijn familie en vrienden denkt s’lands belang komt niet voor in zijn agenda.
  Deze man is een sta in de weg voor een ontwikkeling vooruit in Suriname.
  Ik snap dat er mensen zijn die met mij oneens zijn maar dat zijn de onweerlegbare feiten.


  Maak melding

 19. @Afro,

  Ik ben het volstrekt met je eens: KUMAKOISI moet worden verjaagd. Hij gaat proberen de leerkrachten een loer te draaien. De Leerkrachten zullen hem de DUIMSCHROEVEN aandraaien.

  Hij heeft deze WERKERS niets de bieden dan alleen maar SWEET TALKS; maar hier zullen de leerkrachten niet in tuinen. De Leerkrachten zullen ervoor zorgen dat KUMAKOISI SLAPELOZE NACHTEN gaat krijgen.

  KUMA zal worden verjaagd door de mensen die MASSAAL gaan protesteren.

  KUMA MEK A K* FING LANGA: KUMAKOISI WILL HAVE TO GO!!!


  Maak melding

 20. Het is bizar dat de regering in het parlement ondanks vragen, ook van de eigen coalitie, niets komt verklaren of uitleggen en dat de president de Bond van Leraren buiten het parlement een oplossing toezegt. Hoeveel minachting moet je hebben voor de eigen partij.


  Maak melding

 21. misschien dat ddb toch iets positiefs zal bereiken in suriname .
  Surinamers zijn toe aan een mind shift.
  ze komen te laat op het werk en vertrekken te vroeg.
  bedelen de hele dag voor een mazzel of een lekkers.
  als ze een dienst verlenende functie hebben , zijn ze arrogant en honds onbeschoft.
  als ze in een winkel werken dan beschikken ze niet over de nodige materiaal of product kennis zodat je ze niets kan vragen.
  er zijn uitzonderingen maar die zijn er veels te weinig.
  door de opkomende crisis zou er wel eens een mind shift kunnen ontstaan.
  ontslagen zullen vallen en men zal nu moeten werken vechten en smeken voor zn baan.
  de domme arrogantie zal smelten voor de zon ……hoop ik.
  door die zelfde domme arrogantie van de gemiddelde surie , is ddb weer herkozen.
  van mij mag ddb zijn termijn uitzitten.
  na 5 jaren bb met r , gaan ze nu droog brood met wormen vreten als het aan hun democratisch gekozen pres ligt.
  ze wilden ddb en kozen voor ddb voor nog 5 jaren.
  ddb moet zn termijn uitzitten net als zn straf…….als hij die krijgt.


  Maak melding

 22. Gebruik de logica en stellen wij eens de vraag: waarom wordt iets geveild, neemt maar bijvoorbeeld een schilderij.
  Hij is zeldzaam, antiek of de enige.
  moeten we george washington foto op het dollar biljet gaan vergelijken met de enige zeldzame schilderij. Neeee, want pablo escobar had 500.000.000 daarvan begraven op een boerderij. De vinder van die poen, die is de enige echte zeldzame.
  veilingen geeft de bieder kans meer te gaan bieden voor een $ dat niet eens bestaat.
  tot slot als wij de veilingen accepeteren betekent even goed dat we de dood ook mag omarmen, want wij hebben het zelf in de hand gewerkt.
  bouta is dus niet de schuldige, wij.
  DIT IS OOK EEN SOORT SAMENZWERING TEGEN HET VOLK

  de media moet het volk roepen om aan niet mee te doen….


  Maak melding

 23. basmatie
  misschien dat ddb toch iets positiefs zal bereiken in suriname .
  Surinamers zijn toe aan een mind shift.
  ze komen te laat op het werk en vertrekken te vroeg.
  bedelen de hele dag voor een mazzel of een lekkers.
  als ze een dienst verlenende functie hebben , zijn ze arrogant en honds onbeschoft.
  als ze in een winkel werken dan beschikken ze niet over de nodige materiaal of product kennis zodat je ze niets kan vragen.
  er zijn uitzonderingen maar die zijn er veels te weinig.

  Goede analyse

  En als je als Nederlander of als SuriNed ze een welgemeend advies wil geven dan krijg je nog een grote bek “Wie denk ben jij wel dat je bent, ik doe het al 30 jaar zo”

  Dom en arrogant volk.


  Maak melding

 24. ONZE CENTRALEBANK IS LEEGGEROOFD EN HEEFT GOUD NOCH DEVIEZEN.
  INDIEN JE NIETS HEBT KAN JE NIETS VEILEN.

  HOOP IS IN DEZE UITGESTELDE TELEURSTELLING.


  Maak melding

 25. Woensdag krijgen de leraren antwoord van onze President.

  Zal je weer zien dat hij ziek, zwak of misselijk is … en daarna horen wij er niet veel meer over want in Suriname vergeet men snel.

  Bouterse kan niet eens een voetbalclupje leiden … laat staan een heel land.


  Maak melding

 26. HOOPVOL GESTEMD”mensen begrijpen nog steeds niet , of ze zijn oerkoppig of oerdom. NDP had in 2010 t/m 2013 miljarden ter beschikking alles opgevreten en eruit gepeopt, nu hebben ze miljarden aan schulden en beetje valuta reserve van paar miljoen willen ze ons komen vertellen dat het gaat weken? Een mens moet niet zo dom zijn of daarom zeggen ze Surinamers zijn de domste mensen op dit aardbol, ik schaam om te horen van mensen die goed geletterd zijn dat ze hoopvol gestemd zijn , .DAT FU….thing gaat gewoon niet werken.


  Maak melding

 27. Forummers/Reageerders, Odi odi.

  Suriname vestigt hoop op valutaveilingen.

  Deze omslag verraadt een geest van wanhoop.
  ‘Op Hoop van Zegen’, aldus STEVE MEYE WONDER.


  Maak melding

 28. Ook een ‘hoop’ op valutaveilingen.
  Afwachtende houding op valutamarkt; winkeliers bezorgd

  De aankondiging van de valutaveiling door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gemaakt dat de koers iets is gedropt.

  Zaterdag is de US$ voor SRD 5,90 verkocht. Voor de euro werd SRD 6,40 neergeteld. De opkoopprijs was SRD 6,25 voor de euro en SRD 5,60 voor de US$.

  Starnieuws verneemt dat mensen een afwachtende houding hebben aangenomen.
  Importeurs van levensmiddelen hebben meegedeeld dat zij voorlopig pas op de plaats zullen maken.
  Door de hoge koers is er veel onrust ontstaan.

  Verschillende winkeliers klagen over een daling van de koopkracht.

  “Winkeliers besluiten om winkels te sluiten, want de huur wordt over het algemeen in vreemde valuta betaald.
  Deze is te hoog nu,” zeggen enkele winkeliers aan Starnieuws.

  Wijzend op een foto van vicepresident Ashwin Adhin en de Indiase premier Narendra Modi, op de voorpagina van Dagblad Suriname vraagt een winkelier of er geld uit India zal komen.
  De winkelier zegt te wachten op de Chinese krant om te lezen waar het artikel over gaat.

  *Dus deze Chinees is helemaal niet “ingeburgerd” in de Surinaamse samenleving.

  De meeste winkeliers nemen goederen af die zij zeker kunnen verkopen. “Omu habi soso ede hati now now. Soso satra a winkri de druk, maar a seri ne go,” verzucht de vrouw van de winkelier.
  Zij legt uit dat veel winkeliers niet een eigen gebouw hebben. Die mensen maken zich ernstige zorgen. De hoop is gevestigd op daling van de koers van de US dollar en euro’s.

  Maar de (Paarse) aanhang brengen wel dagelijks een bezoek bij “Omu” en kopen vanaf 25-02-2016 extra hun favoriete drank. En dat is(Omu gi mi wan 220)

  Want Baas Desiderius had op de avond van 24-11-2016 gezegd: Ik wens jullie nog veel slapeloze nachten.


  Maak melding

 29. Het probleem van Su is groter dan we denken.Bouterse heeft ons in een afgrond gestort en de oppositie is geen alternatief
  om ons eruit te halen.Sla veel toiletpapier op want we gaan scheiten!!


  Maak melding

 30. Niemand kan/mag deze regering omverwerpen ze hebben 26 zetels ok., Met de IMF gaat onverminderd door, de koersen moet naar Boven EEN USD moet voor 15 sdr. voor betalen ja, en de EBS moeten verhogen naar 400 srd per huishouding ja, en de lonen moet mer 30% naar beneden, AOV moet naar beneden 50% is redelijk vind ik. En de Ambtenaren 30% afvloeien, zo gaat Suriname finacien gezond te maken. ok.


  Maak melding

 31. Kromo’ snelste in series 100 vrij
  Ranomi Kromowidjojo heeft dinsdag bij de EK zwemmen in Londen de beste tijd genoteerd in de series van de 100 meter vrije slag. De olympische kampioene ging in 53,37 als snelste door naar de halve finales op dinsdagavond. Femke Heemskerk klokte in de heats de derde tijd in 53,81…………………………………………………………………

  Gefeliciteerd dames met jullie succesn, gaan zo door, met groot groet Robert.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.