Werkgevers en vakcentrales Suriname: fout beleid

37

PARAMARIBO, 11 mrt – De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Raad van Vakcentrales in Suriname, Ravaksur, zijn het eens over de oorzaak van de crisis in het land. Het verkeerde beleid van de afgelopen jaren vanuit de overheid is een nekslag geweest voor de economie. De twee gaan samenwerken.

Besloten is de krachten te bundelen. “Partijen zijn het met elkaar eens, dat het onverantwoord uitgavenpatroon van de overheid, waarbij totaal geen rekening is gehouden met de verminderde staatsinkomsten de belangrijkste oorzaak is van de huidige economische problemen in Suriname”, stellen de twee organisaties in een persbericht. Het is dan ook des te onbegrijpelijker dat de regering solo blijft optreden.

Het baart zorgen dat de regering de organisaties niet op structurele wijze betrekt om maatregelen te bespreken. De aanpak van de crisis lijkt dan ook op niets. “Maatregelen worden op ad hoc basis aangekondigd en uitgevoerd, hetgeen zorgt voor een verdere verstoring van de economie en brengt paniekreacties teweeg”, aldus de werkgevers en vakcentrales. Van de regering wordt meer openheid en samenwerkingszin geëist.

Bekijk ook:

37 REACTIES

 1. We moeten ophouden om het woord crises te gebruiken. Er is geen sprake van crises. Het is gewoon wanbeleid door toe doen van incompetente bestuurders. Graag beestje bij naam noemen. Bouterse heeft ons geliefde Suriname naar de malle moer geholpen.


  Maak melding

 2. =Straks zal men weer het volgende aangeven:::

  -Het de schuld is van de VHP/NPS,
  -De lage goudprijs en de dalen olieprijzen,
  -Men is jaloers op Bouterse/NDP
  zoals men dit al jaren roept en zie wat er nu aan de hand is in Suriname.

  De jaren 80 komen terug en straks weer de 3 extra nullen op de SRD
  In en in triest wat deze moordenaar Bouterse teweeg brengt als hij de macht overneemt.

  Een volksman dat is hij niet, maar een bedrieger en zich zelfs, vrienden en families rijk maken.

  GEEN GOED BELEID


  Maak melding

 3. Alleen KUMAKOISI en zijn SMERIGE BELEIDSADVISEURS wijten de huidige economische situatie aan de DALENDE WERELDMARKTPRIJZEN van OLIE en GOUD.

  KUMA heeft een PRUDENT economisch beleid gevoerd vandaar dat het land aan de rand van het economische Ravijn staat of er al is in GETUIMELD.

  KUMAKOISI: YOU WILL HAVE TO GO!!!


  Maak melding

 4. Beste economen van NDP signature. Het zijn niet slechts de kritici op Waterkant, Het is niet slechts de Oppositie, Het is niet slechts ‘Wij zijn Moe”, Het is ook VSB en RAVAKSUR maar ook het IMF en de ratingagencies die de vinger op de zere plek leggen.

  Het hapsnap beleid zonder communicatie en of afstemming van de regeringen Bouterse is het probleem van de val van de Surinaamse economie.

  Er zijn er slechts weinigen die stellen de rest is gek etc.

  Beste mensen die nu zeggen wij hebben niet op hem gestemd of mensen die eerlijk zeggen ja maar hij heeft ons goede dingen belooft, kom tot bezinning en laat u horen.

  Laat horen hoe teleurgesteld u bent van de gouden bergen uit 2012 en het 2de Dubai uit 2013 en we staan er beter voor als ooit zie het sociaal akkoord 2014 of alle verkiezingsbeloften van 2015.


  Maak melding

 5. Er is maar 1 oplossing, de boel plat gooien, en die moordenaar met zijn roversbende verjagen, in een ander land zou dit allang gebeurd zijn, maar hier slapen ze te lang, en wachten totdat er geen uitweg meer is.


  Maak melding

 6. @Manu,
  Dat betwijfel ik. NDP en Bouta hebben in al hun regeringperiodes er een potje van gemaakt. En het volk blijft ze kiezen. Als toekomst van een land belangrijker is dat stemrecht dan zou ik zeggen alleen mensen met IQ boven 100 mogen stemmen in Su.


  Maak melding

 7. Wel, de vakonden van tegenwoordig hebben geen meneer DAAL in hun midden die zijn stem liet horen en beloont werd met de dood voor het opkomen van de rechten van de arbeiders,Ravaksur stelt vandaag niks voor. Alles wat ze willen is een gesprek met de duivel Dat is alles.


  Maak melding

 8. Suriname zou voor een totaalbedrag van 722.3 miljoen Amerikaanse dollar op 27 bankrekeningen bij de HSBC hebben staan. Dat bedrag is afkomstig van negen cliënten die, aldus de onderzoekers, geassocieerd zijn met Suriname en waarvan 11% de Surinaamse nationaliteit heeft. Suriname staat in een landenoverzicht van in totaal 203 landen met klanten bij de HSBC op plaats 52. Een van de cliënten zou voor een bedrag van 721.8 miljoen Amerikaanse dollar bij de HSBC in Zwitserland hebben ondergebracht.

  De doos van Pandora is dichterbij dan Surinamers wel denken.

  Deze Surinamers zouden het financiele probleem van Suriname zou kunnen oplossen, maar het beleid zal ook drastisch moeten worden omgegooid.

  Op geld moeten deze Surinamers niet zitten, geld moet rollen, alleen de juiste kant op.

  Vertrouwen In Eigen Kunnen

  God Zij Met Ons Suriname
  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 9. Goede ontwikkeling dat de VSB en Ravaksur de krachten bundelen. Niemand gelooft nog dat deze regering met oplossingen komt. Staken en de straat op om te protesteren blijft als enige mogelijkheid over om iets te veranderen aan de situatie van de burger die steeds verder wegglijdt in de economische malaise .
  Het onvermogen van deze regering is ontstellend. Enig besef van de ernst van de crisis ontbreekt volledig. Het enige dat nu gebeurt is dat deze lieden bezig zijn elkaar te bestrijden en naar maatschappelijke organisaties en oppositie wordt al helemaal niet geluisterd.
  Bij de presentatie van Gersie als Governor is door velen gewaarschuwd dat de persoonlijke ruzies en verschillen van inzicht tussen Hoefdraad en Gersie een goede samenwerking tussen het ministerie van Financien en de CBvS onmogelijk zouden maken. Het resultaat is daar. Er is een machtsstrijd aan de gang tussen het ministerie van Financiën en de CBvS met als gevolg dat er niets gebeurt. De waardedaling van de srd versnelt en Gersie is veel van het krediet kwijt dat hij bij zijn aanstelling heeft gekregen.
  Veel woorden en geen aktie. Ondertussen daalt de srd snel in waarde en stijgen de prijzen in de winkel. Sommigen verdienen nu veel aan het verschil tussen de officiële koers en de koers op straat en willen dat zo houden.
  De burger heeft niet veel keus meer dan met z’n allen te protesteren tegen deze waardeloze regering.


  Maak melding

 10. Voor de verkiezingen van 2010 vroeg ik verschillende jongeren waarom ze op bouterse zouden stemmen. Als antwoord kreeg ik “het is verledentijd we weten niets van die periode, we hebben het niet meegemaakt, bouta is voor de jongeren, alles is beter dan wat we hiervoor hebben gehad, we krijgen een laptop. Het is dus duidelijk dat ze een stukje geschiedenis gemist hebben bovendien zijn de ouders, scholen en media tekort geschoten. Misschien hadden ze dan anders gestemd. Het lijkt erop alsof ze de oude politieke partijen wilden straffen door op NDP te stemmen. De jongeren kunnen we dus niet helemaal kwalijk nemen het is onwetendheid. Bij de verkiezing van 2015 zou je dus anders verwachten maar helaas iedereen was al in coma. Het is jammer om te zien dat voorlopig niemand uit die coma zal ontwaken, ze zijn nu nog dieper in coma geraakt. Een ding is zeker…. als ze nu wakker worden kunnen ze zeggen dat ze het meegemaakt hebben. Triest maar het is niet anders.


  Maak melding

 11. Vakbonden in su stellen geen ene moer voor. Allemaal eigen belang. Een hoop bla bla maar doen verder niets.
  Eigenlijk is iedereen is bang voor die droplul en dat merk je gewoon.


  Maak melding

 12. Ik ga Misikaba voor de rechter slepen. Hij heeft beloofd om van Suriname een 2e Dubai te maken. Maar hij bedoelde Haïti. Hij heeft ons misleid.


  Maak melding

 13. Albert,

  Dat komt omdat mijn zwarte broeders raciaal kiezen en niet die partij kiezen die het beste voor heeft met het land, maar ook daadwerkelijk deskundigen binnen z’n gelederen heeft.
  Zwarte dominantie gaat voor alles.


  Maak melding

 14. De afgelopen vijf jaar was er sprake van fout, verkeerd en funest beleid, momenteel is er echter slechts sprake van geen beleid, de regering staat erbij, kijkt ernaar en heeft geen flauw idee wat te doen om het tij te keren.


  Maak melding

 15. Ik denk, dat de werkgevers en vakcentrales de vinger op de zere plek leggen.
  Deze regering heeft in crisistijd uitgeblonken door niets te doen en toen er wat werd gedaan (tegengaan koersschommelingen) was het veel te laat.
  In deze regering zitten geen economen met een toekomstvisie.
  Er is al tijden door allerlei mensen gewaarschuwd voor moeilijke tijden, maar binnen deze regering is er niemand opgestaan die de leiding op zich heeft genomen.
  Van Bouta hoef je dat niet te verwachten, want de man heeft gewoon te weinig intellectuele bagage.
  Van andere ministers had je wel wat meer mogen verwachten.
  Dat gebeurt niet en dat geeft al precies aan in wat voor situatie ons land is verzeild.
  Een pseudo-dictatuur, waar iedereen die deel uitmaakt van de regering alleen maar ja-knikt.
  Knik je nee, dan lig je eruit, zoals twee eerder ministers van Financien hebben ondervonden.
  Zolang deze regering onder Bouta aan het bewind is, zal er niets veranderen.
  Ons land gaat van kwaad tot erger.
  Het kost straks een halve generatie om alles weer te repareren, wat deze regering kapot heeft gemaakt.
  En de bevolking is steeds weer – net als in de jaren tachtig van de vorige eeuw – het kind van de rekening.


  Maak melding

 16. Koos, Ira en Henry, jullie schreeuw om aandacht is niets anders dan goedkope retoriek om de regering de schuld van deze economische crises te geven. De soundtrack van de oppositie heeft jullie doormiddel van verdraaiing van de feiten en het negeren van andere feiten, een verkeerd beeld ingeprent.

  Gij zit opgesloten in een manier van denken waardoor de werkelijkheid aan jullie helemaal voorbij gaat. Er moet een paradigmawisseling in jullie hersenen plaatsvinden.Bij jullie loopt dit proces echter zeer moeizaam. Mijn advies! ….Ge moet op een andere manier gaan denken wil het tot je doordringen wat er wordt bedoeld met de bron van de economische crises en de reikwijdte van de crises naar de diverse landen.

  De mensen in Suriname nemen daarom de kritieken van de oppositie niet serieus omdat het dezelfde oppositie is die bang is voor het nemen van regeringsverantwoordelijkheid. Het is duidelijk. Het front heeft geen oplossingsmodellen voor de crises. Ze proberen alleen maar te stoken. Vanaf het begin heeft de oppositie deze regering het succes niet gegund.


  Maak melding

 17. Iedereen, de vakbonden, de werkgevers, het IMF de domme posters hier.iedereen is gek en heeft het bij het verkeerde eind, behalve RobG, de alles beter wetende egocentrische narcist, in al zijn grandioze zelfoverschatting flikkert hij hier weer een aantal volzinnen neer, waarmee hij zichzelf alleen maar nog belachelijker maakt


  Maak melding

 18. @RobG, ik weet niet voor jou, maar ik krijg aandacht genoeg en ben heel erg gelukkig.
  Omdat ik weet dat ik NIET opgesloten zit in mijn denk wereld heb ik vele landen mogen zien en ook nog mijn kennis die ik heb vandaar mijn diploma’s.

  Ik zal het nogmaals bekend maken dat ik GEEN partij heb en ook voor niemand heb gestemd.

  Nu is er al ook GEEN toiletpapier op de Universiteit van Suriname.

  =In de jaren 80 heeft Bouterse precies hetzelfde gedaan met de staatsgelden van Suriname.
  Er was toen ook schaarste aan eerste levensbehoefte en dergelijke.
  De personen die wel de eerste levens behoefte konden kopen moesten toen beschikken over een NDP pasje en de rest mocht stikken. Een volksman!!!!!!

  Tijdens de verkiezingen heeft Bouterse toen niet alleen vlaggen laten drukken, maar ook een stof laten drukken om een hemd of een blouse van te maken.
  Hij heeft de staatskas toen ook helemaal leeg geplunderd.

  Ben je vergeten dat Bouterse nu front mensen heeft gevraagd voor hulp bij de bank en op andere plaatsten?????

  Vergeet niet hoeveel front mensen betaald zijn om over te stappen naar de NDP. Wat denk je van Chitan en Sapoen??????Het zijn ook fronter dus ik weet niet waarover jij het hebt.

  Bouterse is nu aan de macht en niet de oppositie dus zijn puinhoop mag hij zelfs opruimen. Ze mogen hem nog 5 jaar geven. Mij verzorgt Bouterse niet en dat zal hij ook nooit doen.
  Zijn vrouw werkt niet en geniet ook van staatsgelden.

  Ik wens een ieder heel veel succes met een sportman die geen leider waard is.

  Mensen die van en uit die honing pot hebben gegeten willen niet zien dat het fout gaat. Ik blijf neutraal en hoeft niets van deze mensen.


  Maak melding

 19. @RobG,

  In jouw ogen is KUMAKOISI ONFEILBAAR: Hij heeft werkelijk Suriname naar grotere hoogte zoals beloofd met zijn SPEELGOED TREINEN van Para naar Paramaribo CS. KUMA is de MESSIAS die Suriname zal veranderen in een 2e DUBAI.

  Suriname zal slechts VOORSPOED kennen onder deze LIJDER die door GOD is gezonden.

  IK BEN MOE.


  Maak melding

 20. Na de vele bejaarde adviseurs op het kabinet werden o.a. Abrahams, Peggy Bouterse, Keshopersad benoemd. Nu mogen ook Leiles en Lackin als adviseurs van onze belastingsgelden meegenieten.
  Dit paarse elite en familie faciliterend beleid is de grote oorzaak van de problemen waarin we als land nu in bevinden.
  De werkgevers en de vakcentrales hebben dat ook onomwonden naar voren gebracht.

  Gerenomeerde economen, de oppositie en rating agencies hebben in het verleden toen de inkomsten nog goed waren, hiertegen gewaarschuwd.
  Maar regeringen met een Bouterse signature hebben het niet in zich om te luisteten naar kritiek. Kritiek wordt gezien als destabilisatie.
  De financiële authoriteiten zitten met de handen in het haar, niemand wil de verantwoordelijkheid dragen van de lege schatkist.
  We gaan met dank aan de volkspresident ALWEER zware tijden tegemoet.


  Maak melding

 21. Het zou erg van pas komen wanneer men een test ontwikkelt die aangeeft of een persoon hooggevoelig of laaggevoelig is voor corruptie en vriendjespolitiek. Voor bepaalde beroepen – ministers, hogere ambtenaren, president bijv. – zou zo’n test dan verplicht moeten worden gesteld. Het liefst geen standaardtest die je op internet kan vinden of waarop je flink kan oefenen. Zo’n test zou enkele dagen tot weken moeten beslaan en je zou ook onverwacht in de praktijk getest kunnen worden. Een beetje zoals met athleten het geval is. Die moeten elke minuut kunnen verantwoorden waar ze zijn en wat ze hebben gedaan, ivm met dopingcontroles.


  Maak melding

 22. Ira, je maakt je weer schuldig aan goedkope retoriek. Niet iedereen heeft het ellendig. Det er geen toiletpapier te krijgen is op de universiteit ligt niet aan Bouterse maar aan het falend management van de universiteit. Zo simpel is dat. Om de economische processen van een land goed te doorgronden moet je ook kennis van zaken hebben. De economische problematiek van Suriname
  ligt dieper. In de jaren 80 had Nederland de ontwikkelingskraan dichtgedraaid. Daarnaast zorgde Nederland ervoor dat er een internationale boycot tegen Suriname werd ingesteld. Het werd toen al duidelijk dat het land weinig verdiende uit de export van producten om zelfvoorzienend en zelfredzaam te zijn.Ontken dit niet.

  Onder de regering Bouterse werd het duidelijk dat het land Suriname zelfredzaam werd, maar nog niet zelfvoorzienend. Het land verdiende redelijk aan de export van goud, grondstoffen en aardolie. Helaas was dit begin van zelfredzaamheid zeer broos, m.a.w. zeer zwak toen er een terugslag kwam op de aardolie-, goud- en grondstoffenmarkt.Suriname heeft een groot tekort aan industriële capaciteit om zelfvoorzienend te zijn en voor de export om genoeg harde valuta te verdienen. Ik ga ervan uit dat deze crises een leerschool zal zijn voor president Bouterse. Hij zal er werk van moeten maken dat er minder geïmporteerd wordt en dat Suriname meer industrie krijgt om de import voor een groot deel te vervangen en voor de export.

  Hans, kan je mij en voor anderen duidelijk een opsomming geven van de kritiekpunten van het IMF, het bedrijfsleven, de vakbonden over het huidig beleid van de regering? Ik heb de indruk dat jij, jojo en een aantal anderen in het luchtledige iets roepen. Het was m.n. het IMF dat voorheen vol lof sprak over het beleid van de regering Bouterse. Ik ben echt benieuwd naar hun kritiekpunten, vooral van die van het IMF. Die punten zijn me waarschijnlijk ontgaan. Een ding is me duidelijk. Er zijn partijen tegengestelde belangen die de boventoon willen voeren. In het verleden verlangde het IMF dat de overheid flink moest gaan bezuinigen en dat het overheidsapparaat gesaneerd moest worden.


  Maak melding

 23. -In de jaren 80 had Bouterse de Nederlandse nationaliteit toen hij een smerige staatsgreep heeft gepleegd in Suriname.
  De geldkraan van nederland was toen nog niet dicht gedraaid toen Bouterse aan de macht was. Vergeet niet dat Bouterse wapens heeft gekocht met het ontwikkelingsgeld van Suriname.

  -Er zijn zovele mensen die met oplossingen komen en Bouterse hebben uitgenodigd voor gesprekken om de situatie in Suriname te helpen oplossen.
  Tot heden heeft Bouterse niemand van hen gesproken. Anderen willen met de eer gaan strijken vind de coalitie. Slecht!!!!

  -Blijkt nu dat Bouterse WEER rekent op goud van NewMount die over een paar maanden in werking gaat.
  Met dit geld kan Bouterse weer gezellig gaan leven. Het volk moet nog even de riemen strak binden, terwijl hij nog steeds weer vrienden als staatsadviseurs benoemd met een riante salaris.

  ==Een echte econoom is iemand die heel erg kritisch is en NIET partijdig is. Ook gaat een echte econoom voor land en volk en geeft duidelijk aan waar de problemen zijn en hoe het komt. Ook als leider krijg je op je donder van een echte econoom.
  Echte economen willen niet hebben dat hun land ten gronde gaat.

  Wat je in Suriname ziet is het feit dat sommige economen met Bouterse van die honing pot eten en een ander heeft het gedaan. Bouterse is voor hen heel heilig vandaar dat het niet goed gaat in Suriname.

  -Zoals Hooghart nu zegt dat het de schuld is van West Europa en Amerika waarom Haïti nu ten onder is gegaan

  Jammer dat Zimbabwe dit ook mee maakt, maar Hooghart zegt niet dat geld van Europa naar Zimbabwe gaat voor de armen en Mugabe en vrienden alleen rijk van worden.

  Typisch van sommige Surinamers.


  Maak melding

 24. @RobG, je schrijft ook dit::::::::

  Det er geen toiletpapier te krijgen is op de universiteit ligt niet aan Bouterse maar aan het falend management van de universiteit.

  =Je spreekt je zelfs ook tegen:::dat het nu heel slecht gaat in Suriname heeft ook te maken met het falend management BELEID van Bouterse.


  Maak melding

 25. RobG
  Je hebt een indrukwekkende litanie aan argumenten in drie dikke paragrafen getypt:) Ik wil slechts ingaan op de tweede waarin je aangeeft dat de volgens jou broze (lokale) productie in een klap de nek werd omgedraaid toen de prijs van grondstoffen een duikvlucht nam.

  Zou er dan niet tenminste een geraamte van zijn overgebleven? een papierfabriek hier, een groenten- en vlees conservenfabriek daar. Dit is geen hi-tech. Men heeft eigen productie genegeerd en massa consumptie nagejaagd, want de stroom (goedkope Chinese) dollars kende geen grenzen. Nu die is opgedroogd zit men met de kater.

  Je kunt niet alle chronische aandoeningen van Suriname aan de president ophangen maar hij is tenminste debet aan het gebrek aan ambitie en doortastendheid. Bovendien heerst er een anti-intellectuele sfeer die afstoot


  Maak melding

 26. Beste RobG

  U weet ook heel goed dat de “lovende” woorden van IMF, Wereldbank en Rating Agencies berusten op de getallen die de beoordeelde landen zelf aan rijken via hun consulants in Washington en New York

  Recent is duidelijk geworden hoeveel fee’s de vorige governor van de Centrale Bank van Suriname in Washington en New York uitbetaalde.

  Als een land valse input aan levert voor de audits krijg je goede beoordelingen of althans geen ronduit negatieve. (zie Griekenland die dat spel jaren gespeeld heeft).
  Het is echter ook zo dat in al die zogenaamd lovende rapporten duidelijk minpunten stonden die door niemand van de Bouterse clan gelezen werden.

  Al vanaf 2012 hamerden ze allemaal al op budgetdiscipline bij de regering.

  de regering gokt er nu op dat men met $ 100.000.000 via Oppenheimer het gat (1,5 jaar) kan overbruggen tot dat Surgold gaat draaien.
  Men vergeet echter dat Surgold voor 75% van Newmont is en dat na de eigen vermogen injectie van Staatsolie het niet meer noodzakelijk is dat Newmont eigen inbrengt. Het laatste betekend dat Surguld de eerst jaren ongetwijfeld geen winst gaat maken en Suriname dus slecht lasten voor haar kiezen krijgt en weinig lusten. Medio 2018 komen de eerste cijfers en niet medio 2017. Het eerste geld voor Suriname komt niet eerder dan 2019 (die Amerikanen zijn niet gek en hebben alles voor zich zelf goed gepland).

  RobG waarom gaat Suriname proberen $ 100.000.000 bij Oppenheimer te lenen als er met het IMF een deal mogelijk is voor $ 500.000.000.
  Vertragen en tijd kopen. Oppenheimer kan slechts geld organiseren voor een land met een Junk status indien er enorme garanties tegen over staan.


  Maak melding

 27. die RobG word steeds lachwekkender na mijn laatste posting waarvan hij de strekking zelf bevestigd door zijn reactie, de reacties van Ira, Morenito en Jojo zeggen genoeg, ben benieuwd wat voor een zwamverhaal RobG nu weer mee komt, om dit weer te weerleggen en in zijn arrogantie te beweren dat zij het weer verkeerd zien


  Maak melding

 28. Forummers/Reageerders, Odi odi.

  Graag wil ik die RobG ook even verwijzen naar het nieuws in onze eigen regio.
  Lezen jullie even het nieuws uit het buurland van SU.
  Namelijk Guyana & het IMF.
  Het artikel is te lang om hier te vermelden.

  IMF projects 4% growth …but urges gov’t to moderate wage growth.
  March 12, 2016
  Lees het volledig artikel via: guyanachronicle.com

  Wat een verschil in SU. met Desiderius & z’n schurken.


  Maak melding

 29. Ira, het is de weg van de korst de weerstand om de president de schuld van alles en nog wat te geven. Jullie geven de president van A t/m Z de schuld val alles wat fout loopt in het land. M.b.t. de universiteit zal het te maken hebben met het beheer van budgetten. Ik ben van mening dat het management heeft gefaald.Zij hadden ook prioriteiten kunnen stellen. Daarnaast ligt de schuld bij de ambtenaren die belast zijn met het toekennen van gelden aan de diverse instanties en voorzieningen t.b.v. de bevolking. Ik ben van mening dat het scholingsniveau van deze ambtenaren zeer laag is. Men moet minimaal een HBO opleiding hebben om dit soort werkzaamheden uit te voeren. Als je mensen op MBO niveau vraagt om dit soort werkzaamheden uit te voeren vraag je om problemen.

  Morenito, er moet een bewustwordingsproces gaan optreden bij de ondernemers. De meesten van hen kiezen de makkelijkst weg om snel rijk te worden. De handel houdt niets anders in dan goedkoop in het buitenland inkopen en met minimale inzet duur doorverkopen aan de bevolking. Tel uit de winst die deze figuren maken.

  Jojo, jij bent zeer slecht geïnformeerd. Je bent niet van alles op de hoogte voor wat betreft de ontwikkelingen in de landbouw. De aardappel komt uit de hooglanden van Peru en wordt verbouwd op zowel in de hooglanden als het laagland van dat land. Waarom is het mogelijk om aardappelen te verbouwen op Cuba, Venezuela, Colombia, Nicaragua, Mexico, Nigeria,enz.enz. Ook met de champignons teelt moet het mogelijk zijn om in Suriname aan de gang te gaan. Een aantal mensen is op bescheiden schaal bezig met de teelt van champignons in Suriname.


  Maak melding

 30. Maar natuurlijk RobG. , als het niet strookt met jou paars geindoctrineerde mening klopt het zowieso niet, gelukkig maar, ik praat geen massamoordenaar en drugscrimineel naar de mond en keur zijn miskleunen niet goed, daar heb ik dus even een te goede mentaliteit en realiteitszin voor


  Maak melding

 31. Forummers/Reageerders, Odi odi.

  Mijn vorige reactie werd niet geplaatst.
  Het ging expliciet om nieuws uit onze (regio).
  En dan heb ik het toevallig over onze buurland Guyana.
  Namelijk Guyana & het IMF.
  Het artikel is te lang om hier te vermelden.

  IMF projects 4% growth …but urges gov’t to moderate wage growth.
  March 12, 2016
  Lees het volledig artikel zelf.

  Wat een verschil in SU. met Desiderius & co.


  Maak melding

 32. Zonder het te willen weten of horen. Allen die samenwerken met de baas der wetteloosheid zullen ook hun straffen hiervoor niet kunnen ontlopen. Los van wroeging en zelf verwijt voor de komende maatschappelijke wantoestanden worden ze ook zelfs slachtoffer van de paarse komende duisternis. En niemand zal helpen. Net als in de jaren tachtig zal het wantrouwen in zowel de paarse lijder en naaste medemens groter worden. Geen buitenlandse inversteerders of tweede Dubai. Neks no kong, soso onrust, onvrede, armoede en geweldadigheden olv de baas der wetteloosheid. Sir I’m nasty.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.