Waarheidszoeker Dew Baboeram ziet uitdagingen

24

PARAMARIBO, 11 mrt – “Je ziet dat één klein stuk van de puzzel het onderzoek in allerlei richtingen kan duwen en dat het best een heel complexe aangelegenheid is om alle stukken op een goede manier in verband te kunnen brengen met elkaar. Dat is de uitdaging die voor ons ligt.” Dit zegt Dew Baboeram alias Sandew Hira.

Het project ‘De Getuigenis van Desi Bouterse’ is nog op koers. Het uitgangspunt blijft dat er geen waarheidsvinding te halen valt bij alleen maar een strafproces. “De verantwoordelijkheid van de puzzel ligt bij mij. Het is onbevredigend voor mensen die denken dat je de waarheid kunt achterhalen met verhoormethoden van een rechter-commissaris of met video-opnamen”, zei Baboeram tijdens een persconferentie.

Baboeram is blij met de toegang tot dossiers van de Nederlandse overheid. Hij heeft intussen zijn amnestievoorstel besproken met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie & Politie. Het voorstel omvat invoering van een wet voor erkenning van leed en het geven van amnestie. De minister werkt mee aan het formuleren van de wet. Baboeram wil ook een nationale rouwdag en een Commissie Onderzoek Vermisten.

Bekijk ook:

24 REACTIES

 1. Ieder mens heeft een oorlog te strijden, tegen het kwaad in zichzelf . 1 Korinthiërs 6:9-10. Mattheüs 15 : 18 -19. Mattheüs 18 – 6 .


  Maak melding

 2. Hoe ziek moet je zijn om 8 december te gaan verbinden aan het binnenlands conflict.
  Hoewel het leed en de vernieling van het tweede onnoemelijk veel groter is en de misdrijven ongetwijfeld groter en wreder dient het geen enkel slachtoffer deze zaken met elkaar te verbinden.

  Het verbinden dient wel de daders want die kunnen zich verschuilen achter een enorm rookgordijn en de kreet bewijs maar of ik iets gedaan of nagelaten heb, bewijs maar of ik terplaatse was, bewijs maar of ik instructies gegeven heb, bewijs maar of ik achter af de waarheidsvinding en het recht gedwarsboomd heb.

  De daders maken met deze actie het zo enorm gecompliceerd dat in een verbaal ingestelde samenleving over 100 jaar nog geen idee heeft wat er gebeurd is en wie waarvoor verantwoordelijk is.

  Meneer Hira u werkt mee aan een enorm rook gordijn voor Baas Bouterse een enorme doofpot. U zult echter niet succesvol zijn net zo min als uw voorgangers in Brazilie, Peru, Chili, Argentinie, Nicaragua, Panama, etc.

  Deze zaken moeten gescheiden blijven. Het is wel zaak dat de rechter en de geschiedenis de verantwoordelijken afrekenen.


  Maak melding

 3. Voordat het juiste antwoord rond om de decembermoorden komt of opgelost is, is deze Baboenaap allang de pijp uit door ( dementie en altzheimer) ongeneeslijke ziekte!!

  Heeft iemand enig idee wie Jennifer van Dijk-Silos de plek heeft gegeven van van Justitie & Politie? dus dan weet je wel wat ik mee bedoel!!


  Maak melding

 4. Beste Sorifinga.
  Misschien is het verstandig om niet alleen te verwijzen naar teksten in de Bijbel, maar ze ook kort uit te leggen.
  Mensen willen het soms best weten, maar hebben geen tijd? of zijn te laks, of whatever. Ik denk dat als je er een beetje uitleg aan geeft, je een groter publiek bereikt.


  Maak melding

 5. 1) Het betreft geen complexe puzzel. Het wordt complex gemaakt door mensen die op keer obstructie plegen om een rechtsgang onmogelijk te maken.

  2) De amnestiewetgeving in welke vorm dan is strijdig met de grondwet. Schending van mensenrechten zijn verankerd in de grondwet alsmede opsporing en de vervolging daarvan. Daarbij komt kijken dat internationale wetgeving boven de Surinaamse wetgeving staat.

  3) Hira stelt dat waarheidsvinding niet valt te halen bij een strafproces. Met andere woorden zullen we alle rechtbanken dan maar opheffen ?

  4) Hira stelt dat de verantwoordelijkheid van de puzzel bij hem ligt. Heeft Hira ooit de eed afgelegd van rechter ? Hebben de nabestaanden hem ooit naar voren geschoven als woordvoerder ?

  5) Hira doet amnestievoorstellen aan de min. van justitie. Volgens mij is Hira geen rechtsgeleerde dus hoe kan de man voorstellen doen.

  6) Hira wil een nat. rouwdag invoeren. Kan iemand mij vertellen hoeveel vrije dagen de suri’s op dit moment hebben ? Heeft Hira de goedkeuring gekregen van de nabestaanden ?

  7) Hira wil een commissie instellen voor vermisten naast een waarheids- commissie en een commissie dat een constitutionele hof moet instellen. Hira mag ons uitleggen wie er vermist wordt. Voor zo ver ik weet liggen onze broeders op het kerkhof. Suriname zakt door haar commissie hoeven. Bureaucratie ten top.

  Het is 1 grote poppenkast en Hira voert de orders van Linscheer uit om Bouterse uit handen van justitie te houden.

  De strijd gaat door. Ik wil Hira 1 tip geven. Pak aub je spullen en gooi de handdoek in de ring. We moeten je niet.


  Maak melding

 6. Kondremangs……..

  Jammer dat die Rambocuscoup precies 34 jaar geleden (11 maart 1982) mislukt is…….anders had je DiDiBrie en co niet meer gehad………..

  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 7. @OOM BERT,
  Wees nou eerlijk? Maakt dat wat uit? Bouterse is al veroordeeld en iedereen wilt alleen dat de rechter dat formeel bevestigt.
  Men moet ook rekening houden dat een rechter hem ook kan vrijspreken. Wat zal men dan zeggen? Dat het rechtssysteem niet deugt? Die mensen die zogenaamd zo heilig geloven kunnen van een koude kermis thuiskomen. Trouwens dat is al het geval in dit langslepende proces tot nu toe.

  Ik heb zelf het interview met Bouterse bekeken. Wat me wel op viel is dat hij over zijn aandeel erg onduidelijk is maar wel precies wist wat anderen hun aandeel was. Toch ben ik wel benieuwd naar het verdere onderzoek en de dossiers. Veel is nog onduidelijk en veel moet nog onderzocht worden.


  Maak melding

 8. Die zogenaamde puzzel van Hira, zou niet zo moeilijk zijn geweest als het parlement zich niet bemoeid zou hebben met een strafproces wat op zijn eind liep, te frustreren met een ongeoorloofde amnestiewet.


  Maak melding

 9. Ik ben er wel gevoelig voor om de binnenlandse oorlog wel degelijk te verbinden aan 8 december. Het voelt onrechtvaardig dat niet te doen.

  Verder ben ik geen fan van Hira. Ik ken zijn columns en ik vind het een racist. Hij ziet in elke blanke een kolonisator en haalt de meest onzinnige zaken erbij om dat te onderbouwen. Misschien dat hij daarom liever tegen Bouta aanschurkt.


  Maak melding

 10. Kondremangs,
  Als DEW BABOERAM zijn eigen naam heeft veranderd in SANDEW HIRA……..dat zegt tog al genoeg?????

  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 11. @Paul

  Ten aanzien van het binnenlandsconflict heeft indertijd een politiek proces plaats gevonden waarin de gruwelijkheden van de ene zijde tegen de gruwelijkheden van de andere zijde zijn weg gestreept. Dat is toen in een Amnestie wet verwerkt die democratisch is vastgesteld.

  Of dat recht gedaan heeft aan slachtoffers en leed erkend of weggenomen heeft is gemakshalve maar vergeten.

  Er is echter een punt geplaatst omdat het opsporen en berechten van de daders de kleine gemeenschap van Suriname volledig zou ontwrichten. Er is voor een kwaad gekozen.
  Echter bij de 8 december moorden heeft een te herkennen groep die wederrechtelijk de staatsmacht naar zich getrokken heeft mensen vermoord. Door machtsmisbruik is daar nooit een PUNT achter gezet.

  Daar door zijn beide zaken niet met elkaar in verband te brengen of als verreken mechanisme te gebruiken. Dat Hira het een verbind met het ander is Immoreel te noemen.


  Maak melding

 12. Beste Pico,ik begrijp je vraag wel,bijna iedereen heeft een bijbel thuis,onder zijn kussen ofzo,ik wil ze stimuleren om het te lezen en te onderzoeken,want alleen de Heilige Geest kan een hart van bitterheid,haatdragenheid veranderen in een hart van vergevingsgezindheid,zoals het Onze Vader beschrijft ” En vergeeft ook onze schulden,gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren ” voor hun medemens moet hebben. vandaar bijbeltekst ” Behalve IK, de HERE! IK doorgrond alle harten en toets de meest verborgen gedachten,om zo ieder mens het loon te geven dat hij verdient,afhankelijk van zijn daden en levenswijze ” Jeremia 17 : 10 .


  Maak melding

 13. @NOBRUYA
  Kondremangs……..

  Jammer dat die Rambocuscoup precies 34 jaar geleden (11 maart 1982) mislukt is…….anders had je DiDiBrie en co niet meer gehad………..

  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA

  ALS JE IN EEN GEVECHT KO GAAT MOET JE NIET GAAN HUILIE HUILIE MAN !!..SUKKEL !…dus joe e bruya mie mang !


  Maak melding

 14. @Koos

  Jij kletst hier uit je nek ,alleen om te schelden ,jij en anderen van jou soort willen geen oplossingen .jullie haten je eigen land !OPROTTEN DUS !


  Maak melding

 15. Het is geen complexe puzzel zoals Hira doet voorkomen.
  – Kwestie van aftreden van de president en zijn kabinet
  – Aanmelden bij de rechtbank voor vervolging.
  – Het gestolen geld en goudstaven terug storten bij CBvS.
  Dat zijn er drie puzzel stukken en dan is de uitdaging opgelost.

  Hira liegt dat hij toegang heeft tot dossiers van de Nederlandse overheid, die zijn gesloten en blijven nog voor tien tallen jaren gesloten…pure volksverlakkerij…
  Hira is geen autoriteit in Nederland, waarom zou hij inzage krijgen en ik niet….LEUGENS


  Maak melding

 16. @ oom Bert

  Right on. Als je onschuldig bent dan laat je het tot een proces komen. Maar als je een Amnesty wet voor jezelf creëert en goedkeurd en denkt dat niemand dit doorziet, dan overschat je echt de verstandelijke vermogens van de bevolking en het buitenland waar dit allemaal wordt bijgehouden.

  Een citaat over 20 jaar uit een historische analyse over Suriname.

  Wie was Desie Delano Bouterse ?
  Een zichzelf overschattende persoon.
  Die door moord, intimidatie, corruptie, vriendjes politiek, machtsmisbruik, wetsovertredingen etc etc de dingen naar zijn hand zette. Allemaal ter eer en glorie van zichzelf.

  Redenen
  Toen er na de moorden van december 1982 Bouterses schuld vast stond en hij uit de gevangenis wilde blijven volgden al de hierover door hem gepleegde misdrijven en overtredingen.
  Voor details zie het boek van F. Soekha
  Ambs misbruikers in de America’s van de 21st eeuw.


  Maak melding

 17. Dew Baboeram moet zelf zoeken waarheid: wil hij straf voor moordenaars of hij wil vergeving voor moordenaars? Welke van 2 is zijn waarheid?


  Maak melding

 18. Sorifinga,

  Dat zijn de mooie passages uit de bijbel. De minder mooie passages zijn er flink in aantal. Een van ze is dat God zegt dat hij een jaloerse God is en dat hij toestemming geeft aan de Mozes-groep om landen van anderen binnen te dringen, in te pikken en die mensen uit te roeien. Blijkbaar verdienden die mensen geen vergeving, zouden ze al iets verkeerds hebben gedaan.


  Maak melding

 19. Ronald@,jij haalt het Oude Testament aan,en dat klopt wat je zegt, waar de HERE de tien geboden aan Mozes gaf,en het oog om oog,tand om tand gold,waar er afgoden werden gediend, maar het Nieuwe Testament zegt,dat door ZIJN GENADE laat HIJ de Zon schijnen voor goede en slechte mensen,tot dat JEZUS terug komt,en Rechtvaardig zal Oordelen,de bokken (ongehoorzamen) en de schapen (gehoorzamen).


  Maak melding

 20. Hira is helemaal door de mand gevallen door Jeff Handmaker tot een voor van IJC tot een voor in genomen politiek gemotiveerde Nederlander te verklaren zonder de man zijn CV te kenen.

  Deze man heeft uit de eerste hand ervaring (door mee te werken) met de Waarheid Vinding in Zuid Afrika. Hij is een Engelsman met internationale mensenrechten ervaring met posities aan zowel de Erasmus Universiteit als die van Witwatersrand in Zuid Afrika.

  Het weg zetten van een autoriteit door Hira maakt duidelij dat Hira niet uit is op Waarheids Vinding maar op ROOKGORDIJNEN


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.