woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieImporteurs Suriname staken import levensmiddelen

Importeurs Suriname staken import levensmiddelen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 mrt – Twaalf importeurs hebben besloten voorlopig geen levensmiddelen te importeren. In een persbericht wordt als reden opgegeven dat de wisselkoers te hoog is. Onaanvaardbaar hoog.

Het is snel gegaan. “Na enkele weken van relatieve rust op het valutafront, waarbij voor de dollar vijf Surinaamse dollar en vijftien cent werd betaald, zijn wij als levensmiddelenimporteurs opgeschrikt door valutakoersen van vijf Surinaamse dollar en vijf en veertig cent en zelfs zes Surinaamse dollar. Bovendien zijn vreemde valuta nauwelijks te verkrijgen”, stellen de importeurs.

Werken met de hoge wisselkoersen wordt niet verantwoordelijk geacht. “Wij zullen dus niet onnodig tegen deze hoge koersen inkopen. Deze torenhoge koers vormt een ernstige belemmering om onze voorraden tijdig op peil te houden, wat schaarste tot gevolg zal hebben naarmate deze situatie voortduurt”, wordt nog gewaarschuwd. Door de gedwongen prijsverhogingen zien zij ook de koopkracht verder dalen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

59 REACTIES
  1. Back to the eightees! Suriname zinkt langzaam weg in het moeras van onkunde, corruptie, onwetendheid, mismanagement. criminaliteit, dieverij en nepotisme. Jammer voor dit mooie land.


    Maak melding
  2. Niet zo vreemd , dit was te verwachten , triest triest triest.het land zakt steeds verder af, wanneer worden de mensen nu eens eindelijk een beetje slim als er verkiezingen zijn, het land zakt alleen maar verder in de ……..jammer maar ze doen het uiteindelijk allemaal zelf.


    Maak melding
  3. Het begin van het einde voor baas Bouta.

    Met een ding moet je geen grappen maken met Surinamers. Dat ze geen spullen kunnen kopen om te koken. Dus met een lege maag zitten.
    De stakingen komen er aan.

    Ik rust
    Djamoe


    Maak melding
  4. Is er een voorspelling van mij in de afgelopen 5 jaar over het desastreuze NON-beleid van Bouta en zijn Paarse Roversbende NIET uitgekomen?

    Iedereen met een ons gezond verstand zag dit al jaren aankomen.


    Maak melding
  5. De jaren 80 zijn terug. Lege schappen etc. . Alleen zijn de omstandigheden gewijzigd. Sorry, ik ga geen dozen meer sturen naar Suriname . Ik heb van de jaren 80 geleerd. Ik heb niet alleen mij familie gesteund, maar ook het klote bewind. Laat mijn familie nu de straat opgaan om die klootzakken weg te jagen.


    Maak melding
  6. Of dit slim is of juist ongelooflijk dom zal de tijd uitwijzen.
    Buitenlandse valuta kopen is nu (te) duur. Het is weliswaar duurder dan pakweg een maand geleden, maar als de SRD verder wegzakt, ben je in de toekomst nog meer kwijt.
    Heb je vertrouwen dat de overheid en de centrale bank het tij kunnen keren, dan hebben ze gelijk. Maar, als je twijfelt of als je er van overtuigd bent dat de economie verder afglijdt dan zou ik de importeurs en speculanten adviseren volop vreemde valuta aan te schaffen. Het wordt duurder


    Maak melding
  7. Tijdens de jaren 80 heb ik het volgende, als patriot, mee mogen maken en mijn gezin heeft dit ook van dichtbij mogen ervaren.
    – Instelling marktinterventie
    – Instelling wijk en buurt commissies
    – Instelling schoonmaakploeg openbare wegen
    – Geen olie moest toen kokosnoten raspen om een beetje olie te hebben.
    – Geen suiker moest voor een gigantisch bedrag honing uit Coronie kopen.
    – Geen toiletpapier dus kontje met met een fles water schoonhouden
    – Geen schoonmaak middelen dus vrienden en kennissen vragen om hulp, als zij naar Frans Guyana gingen om wat voor ons mee te nemen.
    – Geen medicamenten, éénvoudige aspirine was er niet
    – Geen zout, uien, aardappelen dus vrienden en kennissen vragen om hulp, als zij naar Frans Guyana gingen om wat voor ons mee te nemen.
    – Geen deviezen dus met een paspoort en ticket kon je 200 US$ wisselen om op vakantie te gaan en op de markt wisselen tegen een koers van 250 gulden per US$

    Ik zal maar ophouden want je wist niet hoe je kinderen te voeden en de kwaliteit van hun leven op peil te houden.
    Het enige wat de kinderen zongen als ze van school kwamen:
    Mik deng kong we waktie deng
    Stre de stre wie no sa frede
    Tode tama wie e stre go moro fara

    Komen deze vervlogen zaken wederom terug???????


    Maak melding
  8. KUMAKOISI: YOUR SHIP IS SINKING MAY DAY MAY DAY. Over een paar maanden zal het KUMAKOISI SCHIP SLAGZIJ maken en DEFINITIEF zinken.

    BVL heeft alvast het voortouw genomen om 1 dag te staken. Het zal niet bij deze ene dag blijven.De BVL toont aan niet bang te zijn voor KUMAKOISI en zijn WAARDELOZE STAATSADVISEURS.

    Deze 1 daagse staking zal navolging krijgen met als resultaat dat `KUMA WILL HAVE TO GO`.


    Maak melding
  9. Staken van de import van levensmiddelen ziet de een als een nadeel, terwijl mensen met een gezonde geest juist kansen en mogelijkheden zien voor ondernemers om aan importvervanging te doen. ” Elk nadeel heb zijn voordeel “. Tevens worden ook de tekortkomingen van de Surinaamse samenleving/industrie blootgelegd.

    Heel veel producten/voedingsgewassen die men zelf zou kunnen fabriceren, exporteren en planten worden ingevoerd. Het land is hierdoor genoodzaakt aan de buitenlandse leveranciers in dollars uit te betalen, en deze dollars zijn schaars.

    Waarom moet men uien, tomaten, knoflook,champignons, asperges,rijst, oker, enz importeren terwijl deze voedingsgewassen zelf in Suriname verbouwd kunnen worden. Jojo en anderen zullen het niet van deze invalshoek bekijken, maar zij zullen als en duiveltje op de eerste rang de regering Bouterse de schuld geven.


    Maak melding
  10. Dit moment moet voor Surinamers een grote uitdaging zijn,om zelfvoorzienend te worden ,om gebruik te maken van de vruchtbare gronden,tuinieren en minder te importeren van luxueuze materialistische artikelen , om minder afhankelijk te zijn van import goederen,pakketten van Surneds,uitzondering medicijnen voor zieken, leveringsmedische en industriële apparatuur,meer samenwerken en welzijn,voor armen te zorgen in zo’n multi-etnische participatie samenleving,met zo’n kleine bevolking,moet meer geïnspireerd, gemotiveerd worden,om kwalitatief en productief te zijn in creatieve uitingen van in het land bestaande producten voor export naar het buitenland .


    Maak melding
  11. Dus binnenkort GEEN BRUINEBONEN meer verkrijgbaar maar slechts PIMPELPAARSEBONEN uit de ” PAARSE en ONVRUCHTBARE gruntu dyari van ” BOER Desiderius ” !!!!
    Smakelijk eten Suriname !!!

    Misschien zullen de SURINAMERS eindelijk bereid zijn om zich aan te sluiten bij Curtis Hofwijk daar hun LIEVELINGSGERECHT, BRUINEBONEN, uit de schappen dreigt te verdwijnen.

    Hälsningar ! CHAVÉZ


    Maak melding
  12. Leuk man.Toen er gewezen werd op de lege schappen van ’80 zeiden ze dat het lang geleden is en ze het niet meegemaakt hebben.Misiekaba zou in luiers rondgelopen hebben.
    Hooghart wees op de auto’s die onder het huis stonden.Dus lege schappen komen er niet meer.
    Spijtig voor de mensen die niet voor vijf gestemd hebben.Deze zijn de onwillige passagiers geworden in het zinkend schip.


    Maak melding
  13. Allen,

    Nu is het de hoogste tijd om massaal de straat op te gaan, en de huidige regering te laten aftreden.
    NU/NU/NU nieuwe verkiezingen en mensen denk twee keer na voor het stemmen, gaat om de toekomst van jullie kinderen.
    SUCCES.


    Maak melding
  14. Lamlendige klagende Hugo CHAVÉZ, voor jou binnenkort geen import bruine bonen meer in Suriname, maar bruine bonen van Surinaamse bodem. Een uitdaging en een grote kans voor ondernemende Surinamers om bruine bonen zelf te gaan verbouwen.

    Falasha, ik geeft je groot gelijk. Er zijn landen op deze aardbol te vinden die juist door de problemen met de buitenlandse valuta, zelfvoorzienend zijn geworden. De economische crises heeft nieuwe perspectieven voor hen geopend. Dit moet ook gaan doodringen tot de oppositionele groepen in Suriname.


    Maak melding
  15. Kondremangs,

    Rob G…….ga de geschiedenis van de jaren 80 na….je was in Ptata toen wij pinaarden olv DiDiBrie…….en dan ga je anders praten….dus hou op met je economische theorieen…voor ons de potie wang is dit REALITEIT…..wij hebben DAT al meegemaakt!!!!! Wij stonden in de rij en jij was lekker op een afstand….dus kom ons GEEN blabla vertellen meneer de theoreticus………blijf maar demonen olv DiDiBrie verheerlijken…..

    TIME WILL TELL!!!
    NOBRUYA


    Maak melding
  16. Suriname zou voor een totaalbedrag van 722.3 miljoen Amerikaanse dollar op 27 bankrekeningen bij de HSBC hebben staan. Dat bedrag is afkomstig van negen cliënten die, aldus de onderzoekers, geassocieerd zijn met Suriname en waarvan 11% de Surinaamse nationaliteit heeft. Suriname staat in een landenoverzicht van in totaal 203 landen met klanten bij de HSBC op plaats 52. Een van de cliënten zou voor een bedrag van 721.8 miljoen Amerikaanse dollar bij de HSBC in Zwitserland hebben ondergebracht.

    De doos van Pandora is dichterbij dan Surinamers wel denken.

    Deze Surinamers zouden het financiële probleem van Suriname kunnen oplossen, maar het beleid zal ook drastisch moeten worden omgegooid, de criminaliteit moet drastisch omlaag, bruggen over de grensrivieren Corantijnrivier en Marowijnerivier, goede faciliteiten op de luchthaven te Zanderijen/JAP om goederen op te slaan, opslag, transport, distributie en logistiek, idem voor de Nieuwe haven aan de Surinamerivier en deze moet worden verdubbeld, goede wegen, infrastructuur van internet, water, elektriciteitsvoorziening, toerismesector en goede toerismeplaatsen voor eco-toerisme, productiesector, rijstsector, landbouwsector, bloemensector, dienstensector, bestemmingsplannen, onderwijs en wetenschappen goed afstemmen op de natuurlijke hulpbronnen, enz, goed bestuur, veiligheid, orde en rust in het land.

    Als de bovengenoemde Surinamers het voorbeeld geven en de regering een goed beleidsplan heeft, zullen die SuriNeds en andere Surinamers in andere buitenlanden en andere buitenlandse ondernemingen ook met hun gelden, investeringen, kennis naar Suriname komen. Alleen het mes snijdt aan twee kanten. De Surinaamse overheid, beleidsmakers zullen het deze SuriNeds en die andere Surinamers in andere buitenlanden ook heel erg gemakkelijk moeten maken om domeingronden ter beschikking te krijgen of in eigendom te verkrijgen om te ondernemen, (eigen) huizen te bouwen, vergunningen geven, ondernemingen op te zetten, enz, eenvoudig en heel snel. Ook moeten er meer luchtvaartmaatschappijen naar Suriname vliegen: Brazilië, Duitsland, Spanje, Portugal, Engeland, China, India, Indonesië, USA, T&T, Zuid-Afrika.

    Op geld moeten deze Surinamers met gelden op Zwitserse/SuriNeds met gelden op Nederlandse rekeningen en andere Surinamers in het buitenland op andere buitenlandse rekeningen niet zitten, geld moet rollen, alleen de juiste kant op voor hun eigen beland, nationaalbelang en Suriname een kans moeten geven.

    Het beste zou zijn dat er binnen een half jaar weer verkiezingen door de huidige regering wordt uitgeschreven en komen en dat er een zakenkabinet komt om deze zaken te verwezenlijken.

    Vertrouwen In Eigen Kunnen

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname


    Maak melding
  17. Ik weet niet welke posters die tijd (nog) hebben meegemaakt, maar de ontwikkelingen beginnen steeds meer te lijken op de jaren 80 van de vorige eeuw.


    Maak melding
  18. RobG.

    Ik ben het met je eens, dat we een aantal producten heel goed zelf zouden kunnen verbouwen.
    Probleem is alleen, dat wij – de goeden niet meegerekend – geen werkvolk zijn.
    In sectoren waar er hard moet worden gewerkt, bv. in de tuinbouw, gaat het telkens mis in ons land.
    Heeft te maken met de werkattitude.


    Maak melding
  19. Mensen aan schreeuwers en alwetende hebben wij niets.
    Als jullie een grote waffel hebben kom dan hier en dan kunnen wij het land samen opbouwen.
    Als jullie het beter weten hoe het moet neem dan motjonito , megafoon en andere die steeds negatief zijn maar niets voorstellen mee naar Suriname.
    Wij weten dat jullie economische vluchtelingen zijn die het ietsje beter hebben dan de gemiddelde Surinamer.
    Maar vergeet niet dat velen het hier beter hebben.
    De meeste hebben een eigen huis en kunnen zo wat verbouwen om in hun dagelijkse levensbehoefte te voorzien.


    Maak melding
  20. In Suriname hoeft niemand van honger te sterven. Je hoeft alleen maar te kijken naar de apen in het bos. Wat zij eten is ook voor mensen geschikt.


    Maak melding
  21. Somohardjo heeft het met zijn plant project niet zo slecht gezien.
    Want als je vandaag begint met planten duurt het nog even voor je kunt eten of eten kunt ruilen.

    Blijft dat het terug naar de jaren 80 is want er zijn ook producten waarvoor je wel de basis producten kunt verbouwen maar wel een industrie nodig hebt om het te verwerken..

    Wanneer gaat de Casave fabriek nu eens werken. Raar dat er geen enkele Minister is die aan dat ding denkt. Met weinig geld moet daar iets van te maken zijn. Of zijn alle machines al weg gedragen door Schuldeisers of toevallige dieven.


    Maak melding
  22. Aan allen die denken dat zelf produceren van een hele boel levensmiddelen of verbouwen van wat voor gewassen dan ook de uitkomst is of zelfs verlichting zal brengen.

    Ik nodig jullie uit om dit te gaan doen. Put your money where your mouth is. Ga dan veel geld besparen en veel verdienen. Mijn zegen en veel succes.

    Deze kreten hoor ik al decennia lang. 1 v/d vele mythes waarmee we opgroeiden. Nu weet ik wel beter. Wijsheid komt met de jaren maar je moet er wel voor openstaan


    Maak melding
  23. -Zolang ik weet hebben vele Surinamers altijd geplant en hun eigen kip of rund gekweekt. Niet een ieder is in staat dit te doen en ook heeft niet een ieder ruimte om te planten op zijn of haar terrein.

    -Mensen die in een huurwoning zitten kunnen en mogen niet zomaar de grond gaan bewerken. Deze mensen zijn genoodzaakt hun voedsel te gaan kopen op de markt of in de supermarkt.

    -Met een regenweer zoals het in Suriname voorkomt kun je heel veel niet planten. Men zal moeten overstappen naar de kasten, helaas is men bezig met een proef en niet alles is perfect.

    -Ooit heeft men een proef gedaan met uien en aardappelen, maar alles was mislukt. Hoe en waarom is tot heden een vraag.

    ==Een ding is een feit en dat is onder regering Bouterse het altijd een grote puinhoop is.==


    Maak melding
  24. “Twaalf importeurs hebben besloten voorlopig geen levensmiddelen te importeren.”

    Kan iemand met plaatselijke kennis aangeven om welke “levensmiddelen” het gaat? Ik snap dat het nu rijkelijk laat is om (kleinschalige) industrieën op te starten, maar het kan niet zo zijn dat er tekorten ontstaan om alle inwoners te bedienen?

    Van wc-papier tot en met geliefd zoutvlees kan lokaal geproduceerd worden, dat wellicht van veel hogere kwaliteit is dan wat men importeert. Wat een domper moet dit zijn voor het NDP electoraat. Men is gevallen voor goedkope verkiezingsbeloften die allemaal te mooi waren, en zit nu vast aan een miskoop.

    Deze malaise is een uitgelezen mogelijkheid om de veerkracht van lokale ondernemers te demonstreren. Juist in deze tijd zou de overheid een stap opzij kunnen doen en hen de mogelijkheid gunnen om in een dringende behoefte te voorzien.

    Wat dit betreft is RobG volledig juist in zijn mening dat er in deze chaos uitgelezen kansen liggen voor mensen die innovatief zijn en durf tonen. Er is zelfs een mogelijkheid om een nieuwe middenklasse vorm te geven, die geen boodschap heeft aan de status quo.


    Maak melding
  25. @ RobG

    Er zijn bepaalde gewassen die niet in Su gedijen, Zoals :
    Uien knoflook Champion Bloemkool Asperges en Brocolie.
    Okers groeit gewoon in Su voor zover ik weet, dit wordt niet ge importeert. Bloem ( blom ) aardappelen zout etc etc.
    moet gewoon ge importeert worden.
    Dus RobG ga je Baasje weer niet verdedigen ; hij en zijn klote ka– binet heeft weer gefaald, geeft nou maar toe.
    Maar neks no fout,dalijk un alla malla oh K@

    Sari tori.

    Jacko


    Maak melding
  26. Lopen we nu niet het risico dat de buitenlandse machten (lees: Chinezen) in Suriname dit aangrijpen om nog meer controle en macht over het land te krijgen?


    Maak melding
  27. Dan gaan de Surinamers de schijt van Bouta vreten!!

    Bouta en zijn zijnen verdienen goed en met name de Bouta kiezers niet! dus hij laat de mensen zijn stront vreten!!

    FU dringie a pisie ay kon tu dalijk baka 5fie jarie!! No spang en stem baka!!

    Ete 5vie jarie!! a bung gie unu!!


    Maak melding
  28. Tide Tamara no Loekoe Moro Fara.

    Vandaag feesten en beesten, morgen bedelen… De huidige generatie jeugdigen moeten ook weten hoe leuk het in de jaren 80 was met dezelfde zeer populaire, dictatoriale massamoordenaar.

    Bij de volgende verkiezing nog 5 jaar extra aanplakken en gaan we Haïti voorbij streven qua armoede.

    Zelf produceren, landbouwen of verbouwen gaat niet lukken regeringsleden en vrienden hebben alle stukken gronden al gestolen, voor de echte welwillende landbouwers is er geen grond.


    Maak melding
  29. @RobG
    Je twee laatste zinnen verraden alles.”De economische crises heeft nieuwe perspectieven voor hen geopend. Dit moet ook gaan doodringen tot de oppositionele groepen in Suriname.”

    1. Het is niet de economische crises dit het land naar de klote heeft geholpen…dat ben jezelf met je baas en zijn kornuiten.
    2. Waarom de oppositionele groepen…het is de NDP aanhang die het meeste te verliezen heeft. Tot hun moet het doordringen dat er nieuwe perspectieven zijn waar je vol lof over bent.


    Maak melding
  30. Beste Bigi Sma ,

    U brengt herinneringen terug met uw post.
    Ik wil een paar delen met u, vanuit mijn ervaring van een midden klasse inkomen.
    Voordat de malaise begon in de jaren 80 waren de inkomens goed, er werd kleuren tv gekocht, vhs video recorder, electrische orgel, tweede auto werd gekocht.

    Na 82 begon het econonomisch verval en daarna….
    Wij kregen pakketen uit Ned met levens middelen en als toppunt zaten er een paar blikken coca cola in de doos.
    Ja er was een tijdje geen cola te vinden zelfs, door gebrek aan middelen.
    Als de auto stuk ging stond deze maanden stil, want onderdelen waren niet te betalen en moest er gewacht worden op een zending uit het buitenland door fam.
    Nadat de auto gerepareerd was werd de tweede auto uitgeleend aan fam wiens auto nog niet gerepareerd kon worden.

    Oud en nieuw jaar werd er mondjes maat vuurwerk afgeschoten, vaak oud bewaard vuurwerk van jaren ervoor.
    Stroom viel uit met de regelmaat van de klok.
    Als een apparaat, tv of ijskast stuk ging, dan bleef deze ook lange tijd stuk tot er genoeg gespaard was voor reparatie.

    Het was echt kommer en kwel en de vrees zat er echt dik in met avond klok. Nieuws was toen heftig, moord door machthebbers, moorden tegen machthebbers en kort daarna oorlog etc.
    Vrienden en fam verlieten het land om de haverklap.
    Fam en vrienden die voorheen echt een geweldig leven hadden, grote auto, managers baan, waren binnen vijf jaar straat arm en afhankelijk van anderen. Konden niet eens een huwlijksfeest voor hun eigen kinderen bekostigen zonder hulp van fam.

    Temidden van al dit ellende, als er eindelijk ook een feest was dan genoten wij van het samen zijn omdat wij toen beseften wat het betekende om het moeilijk te hebben. Geen arrogantie of hebie doen, geen akkefietjes of kuren. Iedereen deed mee en verscheen ook op de feesten. Iedereen was er ,dat was een tijd om nooit te vergeten.

    De situatie toen overkwam ons, de situatie vandaag is een keuze geweest.
    Ik wil wel dit meegeven, sterkte en houvol, het komt ooit weer zeker goed.


    Maak melding
  31. Beidi

    In plastieke zakjes gingen wij stroop drinken met rietje, geen cola en frisdranken waren te verkrijgen, ook geen brood vandaar de stakingen op school en scholen gingen dicht veel achteruitgang wastafel dat gelukkig kon ik Dank zij mijn familie hier komen.wens Suriname sterkte toe!!Beidi
    Hoop niet dat mensen nu gaan wachten op voedsel paketten,maar wat gaan doen omdat ze nu gewend zijn met al het luxe onder andere elke jaar reizen en paar auto’s bezitten!!
    Wisselplicht wordt weer ingevoerd vrees ik.


    Maak melding
  32. vrijdag 11 maart 2016 om 14:26 uur

    @RobG, het MORMEL oftewel de PAARSE Chihuahua van Desiderius en Ingrid !!!

    Het zou ZÉÉR MOEDIG van JOU BAASJE zijn geweest indien hij in aanloop tot de VERKIEZINGEN op de diverse podia steeds de NADRUK had gelegd op het “ZELFVOORZIENEND ” zijn !!

    Maar NEE,JOU BAASJE riep 1 maand voor de verkiezingen in Coronie bijvoorbeeld, tegen beter weten in, ” er is genoeg geld ” !!!

    Wat verwacht je ook anders van een ” ventje ” ZONDER COJONES ( ballen ) en zijn ” HUISDIER ” die hem NABLAFT ????!!!! Kef, kef, kef, ja baasje, zo is het baasje, dat klopt baasje, mooi gezegd baasje, neks nó fout baasje !!!

    P.s. wanneer jij je eerste portie ” Surinaamse bruinebonen opgediend hebt gekregen in jou ” PAARSE HONDENBAKJE ” dan mag jij op de achterpootjes gaan staan om ” Desiderius en Ingrid ” een pootje te geven ( een honden Hi Five zogezegd )!

    Trevlig helg ! CHAVÉZ


    Maak melding
  33. Oké dus zelf levensmiddelen gaan verbouwen?
    Kijk dan even in Nederland hoe je dat moet doen.
    We beginnen natuurijk met een goede infrastructuur.
    Wegen, waterwegen, bruggen en sluizen.
    Dat alles goed onderhouden.

    Nou je voelt hem al.
    Maar dan ben je er nog niet.
    We hebben een veiling nodig. Opslag en koelcellen.
    Vrachtwagens die op tijd naar de haven tijden en boten en vliegtuigen die op tijd vertrekken.
    Niet staken en hard werken.
    Succes


    Maak melding
  34. @RobG,

    Falasha, ik geeft je groot gelijk. Er zijn landen op deze aardbol te vinden die juist door de problemen met de buitenlandse valuta, zelfvoorzienend zijn geworden. De economische crises heeft nieuwe perspectieven voor hen geopend. Dit moet ook gaan doodringen tot de oppositionele groepen in Suriname.

    Je hebt gelijk en laten zij een voorbeeld nemen van Zimbabwe,
    daar verbouwen zij ook buitenlandse valuta (us dollars en euro’s) mooi toch?


    Maak melding
  35. Good business for China. Nog meer goedkope spullen halen uit dat land.
    Ik had begrepen dat je in Suriname ook met de Yuan Misschien een oplossing voor Suriname?


    Maak melding
  36. @ Tante Bep

    Wij kunnen inderdaad onze eigen levensmiddelen verbouwen. Genoeg grond om ons heen ( hard werkende boeren, ) en natuurlijk schepen en vliegtuigen die op tijd alles bij de klant gaat afleveren.
    En niet te vergeten de Sky liner van Parbo naar Para, om de cassave van Pero op te halen voor export naar Europa en de rest van de wereld !!!
    Kortom we hebben alles, dankzij onze (beste) regering en Pres:

    Sari tori

    Jacko.


    Maak melding
  37. JZwartmans, helaas ben jij maar beperkt geïnformeerd over de mogelijkheden voor de landbouw in Suriname. Ik heb veel gereisd naar landen die ongeveer dezelfde klimaat als Suriname hebben. Chamignons en asperges hebben een zeer vochtig klimaat nodig om te gedijen. Het klimaat van Suriname is zeer geschikt voor deze gewassen. In Nigeria zag ik landbouwbedrijven waar men aardappels, uien,knoflook teelde. De aardappel is een tropisch gewas uit de hooglanden van Peru. Door plantenveredeling zou men veel meer landbouwproducten kunnen aanpassen aan de groei omstandigheden in Suriname. Men moet deskundigen aantrekken om de landbouw in Suriname op een hoger niveau te brengen.


    Maak melding
  38. Het ontbreekt er slechts aan dat RobG zegt dat Bouterse de economische crisis moedwillig heeft gecreëerd zodat zijn paarse volgelingen (en die stomme oppositie niet te vergeten) eindelijk tot het besef komen dat men in Suriname champignons, bruine bonen en asperges op grote schaal kan telen, zodat wij die spullen niet meer hoeven te importeren. Wanneer het straks onder leiding van Bouterse zo slecht gaat dat we helemaal niets meer kunnen importeren zal RobG komen beweren dat de grote visionar Bouterse daarvoor gezorgd heeft om Surinamers te laten beseffen dat wij onze eigen auto’s, computers, vliegtuigen en televisietoestellen moeten produceren., deze industrieën ontbreken immers in Suriname en zonder deze industrietakken kan Suriname zich onmogelijk ontwikkelen tot een tweede Dubai. Hoe je het ook draait of keert in de ogen van RobG is en blijft Bouterse de grote onfeilbare leider.


    Maak melding
  39. RobG, de aardappel is geen tropisch gewas het is een gewas dat gedijt in een gematigd klimaat. Onder leiding van de regering Bouterse is de cassaveteelt (een uitgesproken tropisch gewas) grandioos mislukt en jij, grote paarse idioot, wil dat we aardappelen gaan telen in Suriname, omdat het maar niet tot je kan doordringen dat de incompetentie van Bouterse en zijn regering de grote problemen zijn waar Suriname mee opgescheept zit.


    Maak melding
  40. @ RobG

    Rob dat is nou het probleem, nu al kunnen ze hun eigen werknemers niet betalen dan moeten derden inschakelen ??? Rob je hebt veel gereisd maar ik ben in Su geboren,dus ik weet dat aardappel niet in Su groeit !

    Zie posting van Henkes, dan hoef ik je niet verder uit te leggen.

    Jacko


    Maak melding
  41. RobG

    “De aardappel is een tropisch gewas uit de hooglanden van Peru. ”

    Bent u zich bewust dat elke 100 meter hoger de temperatuur met 1 graad Celsius daalt. Ofwel het is op 1.500 meter hoogte wel lekker zonnig maar ongeveer 15 graden koeler dan op zee niveau.

    Beste RobG u zet wat maar analyseert zwak.

    Champignons worden in het donker groten of gebouwen gekweekt in een zo koel mogelijke omgeving.
    Asperges zijn een product van de koude grond.

    U zult als econoom ook rekening moeten houden met de meest optimale productie omstandigheden om optimaal te kunnen produceren. Het lijkt er op dat u zich daar geen rekenschap van geeft.

    Wellicht kunt u beter fan van Somohardjo worden want die gaat volgende weekend survival cursussen geven in zijn partij centrum.


    Maak melding
  42. RobG, champignons groeien goed op paardenmest, op ezelmest zullen ze zeker ook goed gedijen, begin een aanplant te OCER, de komende vijf jaar zal de kans dat ze daar vertrapt worden door paarse ezels heel klein zijn.


    Maak melding
  43. @Rob,je hebt gelijk,ieder nadeel heeft zijn voordeel,uit deze economische crisis zijn er kansen voor innovatieve ondernemers en bevolking,om zelfvoorzienend te worden,maar het ligt aan positieve denkwijze van een ieder om collectief voor uit te komen,met of zonder deze regering .


    Maak melding
  44. Henkes,mijn vermoedens dat jij geen hoogvlieger bent komen uit. De aardappel komt oorspronkelijk uit de tropen, de hooglanden van Peru. Peru ligt net als Suriname in de buurt van de evenaar. In Venezuela, Colombia en Cuba, het zijn tropenlanden worden heel veel aardappelen verbouwd. Het moet dus ook mogelijk zijn om aardappelen in Suriname te verbouwen. Cubanen hebben heel veel deskundigheid op het gebied van de aardappel teelt en het veredelen van deze plant. Ook de teelt van uien en knoflook komt in Cuba veel voor. Ik hoop dat de Surinaamse overheid in de toekomst landbouw- en bodemdeskundigen uit Cuba aantrekt om de Surinaamse landbouw een push te geven.

    Henkes, ge moet maar eens in de lente op bezoek gaan in Noord Limburg of Brabant.Je zal tijdens je poldersafari vele landbouwgronden gevuld met aspergebedden tegenkomen. De asperges worden verbouwd in zandbedden overdekt met dik plastic. Het plastic is nodig om de temperatuur hoog en vochtig te houden. Asperges verkiezen namelijk een lichte, goed doorlatende zandgrond, met een hoog humusgehalte en een lage grondwaterspiegel. Suriname is ongemeen rijk aan humus. De zandgrond moet men van tijd tot tijd goed bemesten.

    Jojo, de aardappel wordt niet alleen in Peru in de hoog en laagvlakten geteelt, maar ook in landen als Cuba, Colombia, Venezuela, Mexico, Nigeria,Nicaragua, enz.enz. Dit zijn allemaal landen met een tropische temperatuur. Ook de uien- en knoflook teelt komt veel voor in deze landen. M.b.t. de champignons kan ik je het volgende zeggen. In Suriname zijn er een aantal mensen op bescheiden schaal bezig met de teelt van champignons in kasten bedekt met een speciaal plastic. Jojo, het is me opgevallen dat jullie die tot het Front gerekend worden, zeer zwak geïnformeerd zijn. Zo zie je maar weer dat de goede en bruikbare tips niet van het Front en haar aanhang afkomstig zijn.


    Maak melding
  45. Falasha, hartelijk dank voor je positieve inbreng. De structurele sociaal-economische problemen problemen van Suriname moet men vanuit een positieve invalshoek benaderen. Kansen die voor het grijpen zijn openbaren zich voor ondernemende mensen in Suriname. Ik hoop dat de overheid in Suriname desnoods met ondernemende particulieren jointventures aangaat om de productie in bepaalde sectoren ter hand te nemen. De ervaring leert dat de overheid met heel veel beperkt geschoolde ambtenaren moeilijk projecten van de grond kan krijgen.De samenwerking met de ondernemende particulieren moet ook als een leerschool gelden voor de ambtenaren die zullen participeren in de projecten.


    Maak melding
  46. Robg, jij hebt zeker nog nooit gehoord over de wiskundige- en de fysische klimaatsindeling, jij zal het verschil tussen deze twee klimaatsindeling daarom ook niet weten. Als jij het verschil wil leren kennen dan moet jij met de kleren die je in Suriname aanhebt je zakenpartner die in de hooglanden van Peru coca planten verbouwt (alle prominente paarse leiders hebben die), dan zul je wel merken hoe tropisch (fysische indeling) het tropische klimaat (wiskunfige indeling) van Peru aanvoelt. Robg, waarom hou je je niet bezig met de onderwerpen waar jouw bende alles van weet namelijk drugshandel, witwassen, corruptie, daar zal jij ook expert in zijn, over het klimaat en ‘hardiness zones’ (gebieden waar bepaalde planten kunnen groeien en vrucht kunnen dragen) weet jij geen ene moer.

    Hoogvlieger RobG, heb je je wel eens afgevraagd waarom de Nederlanders, die uit een van de laagste landen van de wereld komen (niet te vergelijken met de hooglanden van Peru), in hun lage landje met een gematigd klimaat wel aardappelen verbouwen, maar in 300 jaar in Suriname nooit op het idee gekomen zijn om hun geliefde hoofdvoedsel ook daar te gaan verbouwen en i.p daarvan rijst gingen verbouwen in Wageningen (Nickerie)?

    Asperges zouden wel in Suriname verbouwd kunnen worden, tenminste als het om dezelfde plant gaat die in Suriname aspergegroen genoemd wordt. In Suriname gebruiken we het om in bloemstukken/ruikers te verwerken en niet als groenten, misschien moeten we die plant net als in Nederland tijdens een bepaalde groeifase ook bedekken met zand, waardoor het de bleke kleur krijgt.


    Maak melding
  47. @RobG
    Je werkt echt op mijn lachspieren met uw plantkunde college.

    Hoewel ik geen groene vingers heb heb ik genoeg affiniteit met de argocultuur om uw benadering als humor te beschouwen.

    Ook al breng je alle gunstige factoren bij elkaar dan zal er een geschikte infrastructuur (grondwater beheersing), technologie, verwerking, klanten, markt moeten zijn.

    Zet een Surinamer iets voor wat hij niet kent en het kost je 10 jaar reclame om het hem te laten proberen.
    Zet in Suriname een voedingsindustrie op en het duurt jaren voor dat het product toegelaten wordt op de interessante wereld markten als de fabriek al ooit zo ver komt on te gaan produceren.

    Cassavemeel is toch iets wat men lokaal kan verkopen en na vele jaren is het ondanks de giften van China nog steeds niet gelukt om iets zinvols te produceren.

    Van een rijstsector met naam is men verworden tot een rijstsector die jaren achterloopt. Bekijk de watertoevoer eens voor Nickerie (de zogenaamde Wakay pompen) en ik vertrouw er op dat ook u zut gaan twijfelen aan de capaciteiten van de regering om het land draaiende te houden.
    Doe eerst goed wat je al jaren doet voor dat je nieuwe dingen gaat doen.


    Maak melding
  48. Surinamers planten cassave, napi, Chinese tayer, pomtayer, zoete patat, yamsi, lucht aardappel (zo noemt men het echt) en weet ik veel wat voor andere soorten vreemde knolgewassen nog meer en die ‘achterlijke’, ‘luie’ en ‘stomme’ Surinamers moesten eeuwenlang wachten totdat de ‘briljante’ RobG, met een IQ gelijk aan dat van Einstein, hun de ogen kwam openen om ook eens aardappelen te gaan planten in Suriname, want nog nooit eerder was er iemand (niet eens een Idiaan van voor Columbus) op het idee gekomen om aardappelen (proberen) te telen in Suriname.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES