Sandew Hira: “filmbeelden van executies 8 december 1982”

25
Jaarlijkse Herdenking Decembermoorden in Suriname

PARAMARIBO, 11 mrt – “Er zijn filmbeelden gemaakt van de executies op 8 december 1982”. Dat zei Sandew Hira (Dew Baboeram) gisteren tijdens een persconferentie in Suriname. Hira zegt daarover: “Iemand vertelt ons dat van de executie filmbeelden zijn gemaakt. Ik kon mijn oren niet geloven toen ik dat hoorde. Zo geschokt was ik. Is het mogelijk dat van de executies filmbeelden bestaan? De persoon legt uit de omstandigheden waaronder de beelden zijn gemaakt, wie de opdracht heeft gegeven, waarom en wie de cameraman was. Iemand heeft de beelden gezien. Maar ik kon geen beschrijving krijgen van wat er op de beelden te zien was” aldus Hira.

Volgens hem zouden de beelden mogelijk in Nederland zijn terechtgekomen en in het gesloten archief zitten. “Deze informatie leek mij heel plausibel op grond van zaken die ik nu niet kan vertellen. Het roept de vraag op: waarom worden deze beelden niet gepubliceerd als onomstotelijk zou kunnen worden bewezen dat Bouterse aanwezig was bij de executies?” zegt Hira.

De publicist ging in de persconferentie in op de stand van zaken m.b.t. het project ‘De Getuigenis van President Bouterse’. Hij gaf daarbij aan dat hij een nieuwe algemene amnestiewet wil indienen. “Ik heb met de minister van Justitie, mevrouw Jennifer Van Dijk- Silos, een gesprek gevoerd over de intrekking van de twee amnestiewetten en het opstellen van een nieuwe amnestiewet die de slachtoffers en nabestaanden centraal stelt naast het verlenen van amnestie aan verdachten en daders. De minister heeft haar volledige medewerking toegezegd en een wetgevingsjurist als counterpart aangesteld om deze wet voor te bereiden. Daarin zal een compensatieregeling worden opgenomen om slachtoffers en nabestaanden te compenseren voor de materiële en immateriële schade die ondervonden is” aldus Hira.

De volldige tekst van de persconferentie van Sandew Hira is hier te downloaden.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Die Silos van Dijck is een zeer gevaarlijk vrouwtje. Dus omdat Hira om een nieuwe Amnestiewet vraagt (who the heck is Hira?) gaat ze akkoord, maar wanneer de tientallen nabestaanden om afschaffing van de Amnestiewet vragen, worden ze gedecideerd afgewezen. Zo werkt het recht dus voor mevrouwtje JusPol.


  Maak melding

 2. Weer een tot mislukken gedoemd projekt van Sandew Hira. Zijn vorige met veel bombarie aangekondigd project is spartelend ten onder gegaan. Was van begin af aan gedoemd te mislukken. Hoe haal je het in je hoofd om zonder de nabestaanden van de vermoorde 15 mensen en die van Mooiwana te raadplegen en dan even te gaan bepalen dat de moordenaars van toen vergeven moeten worden. En nu ga je dat weer doen.
  OMG Sandew Hira wat ben jij een belangrijk man. Als geschiedkundige jezelf in de Surinaamse geschiedenis te positioneren door deze naar je hand te zetten. Bravo, bravo, bravo. De Nobelprijs voor bulshit is voor jou.


  Maak melding

 3. Hira, en als inderdaad blijkt dat die moordenaar waarmee jij al die gesprekken hebt gehad, in die filmbeelden daar aanwezig is geweest op het fort,praat je dan nog zo zachtmoedig, of ga je dan eindelijk een andere taal spreken, wat een psychopaat, laat je alsjeblieft behandelen, van jouw soort hebben we er al genoeg van rond lopen, vandaar die moordenaar nu president kan zijn van deze bananenrepubliek.


  Maak melding

 4. Wordt er nu eindelijk met het behandelen van een nieuwe amnestie wet en uitsluiten van de vorige, toegegeven dat deze regering moet ophouden te bestaan. Een logisch gevolg is dat deze regering niet hierover kan gaan ( je kunt niet de keurmeester zijn eigen vlees laten keuren) Ik zie deze regering er wel voor willen gaan, maar je komt ongeloofwaardig over als deze regering dit voorstel wil uitvoeren. Dus Desi Hou er mee op schrijf nieuwe verkiezingen uit , en laat een ander jouw amnestie verder regelen.


  Maak melding

 5. Nu gaat Hira concept wetgevingen indienen. Die man is stapgek geworden. Hij praat niet namens de nabestaanden. De nabestaanden zitten ook niet te wachten op geld. Als dat speelde dan was er nooit en te nimmer een rechtzaak geweest.


  Maak melding

 6. Hira moet onderzocht worden? Aan de andere kant kunnen de nabestaanden ook een rechtszaak tegen hem aanspannen wegens smaad en laster !


  Maak melding

 7. de beelden zijn dus in het bezit van de nederlandse regering en die heeft het in de doofpot,,, en worden voor de polygoon gebruikt, voor de mensen die later hun buik mee kunnen vullen over de geschiedenis, en u ziet het de vrijmetselarij uit nederland heeft een vinger in de pap gehad van de generaal die bouterse opdracht gaf om staatsgreep te plegen..want bouterse was ooit aangezet tot dat feit 25 feb 1980 een feit was. dus nederland weet precies, en wil zo haar onderdanen beschermen….


  Maak melding

 8. Iemand vertelt ons, – er zouden – volgens – is het mogelijk – die ik nu niet kan vertellen.

  Kom met feiten i.p.v. dit lul verhaal, Brabbelgelal


  Maak melding

 9. Het begint een uitermate raar verhaal te worden. De filmbeelden zijn zelfs niet in de interviews/gespreken met Bouterse en zijn externe geheugens aangehaald.

  In 1982 viel een camera echt wel op en kon men films wel heel erg makkelijk vernietigen. Rara nu zit het ook nog eens in het geheime archief.
  Hoe snel zouden die beelden er uit zijn indien ze er zijn. Het zou voor het 8 december proces geniaal zijn om alle geheugens op te frissen en getuigenissen aan de kaak te stellen.

  Meneer Hira is de weg volledig kwijt en gelooft in fabeltjes


  Maak melding

 10. Mensen zijn de vreemdste wezens op deze aarde.
  Deze doet er alles aan om de man die verdacht word zijn broer
  te hebben vermoord te verdedigen.
  Wat een raar verhaal maar toch waar.


  Maak melding

 11. Kondremangs,
  Jammer dat die Rambocuscoup van 11 maart 1982 mislukt is(34 jaar terug)……anders hadden we DiDiBrie en co niet meer…….

  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 12. Wanneer een moordverdachte genoeg macht heeft om iedereen, inclusief de rechters, angst in te boezemen, kan hij jarenlang buiten de rechtzaal blijven, hij kan zelfs de wetten van het land laten veranderen, alleen maar om zijn straf te ontlopen. Dat Sandew Hira een moordverdachte helpt uit het gevang te blijven, begrijp ik niet, vooral omdat zelfs de machtigste verdachte weet dat ook aan het langste touw ooit eens een einde komt en als de tekenen ons niet bedriegen is het het einde van dit eindeloos lang lijkende touw binnenkort in zicht. Ik wil Sandew herinneren aan de woorden van een echte volksleider uit onze geschiedenis: ‘wees gerust, alles komt terecht’.


  Maak melding

 13. @Ronald
  Ik ben het wel met je eens over Silos. Ze kan en mag dit volgensmij niet zomaar bepalen. Nu kan ik Bouterse zijn kritiek op haar wel begrijpen.

  En Hira is een nabestaande. Ik vind het erg jammer dat we in Suriname zo diep gezakt zijn dat we zelfs nabestaanden gaan verafschuwen wanneer zij anders denken.

  Je moet ook goed lezen. Het is eigenlijk geen afschaffing van de amnestiewet. Hij wilt een aangepaste versie van de amnestiewet. Daar komt het op neer.

  On topic: Dat Bouterse verantwoordelijk is dat ontkent niemand. Maar er deugt zoveel niet aan de jaren 80 in Suriname en dat moet gewoon boven water komen. Je kan Bouterse wel in de gevangenis gooien (wat velen liever willen) maar veel vragen zullen daarmee niet beantwoord worden. Wie zijn geschiedenis niet kent is gedoemd die te herhalen.


  Maak melding

 14. Is de waarheid nog echt van belang? Eenieder weet toch wie verantwoordelijk is. Zolang de hoofdverdachte veel macht heeft zal hij niet hoeven brommen. Want eenieder is chanteerbaar en het verleden heeft bewezen dat de verdachte tot in het buitenland zaken “recht” kan zetten. Alleen een rechter zonder familie kan de klus klaren.


  Maak melding

 15. Dat Sandew plotseling, als een donderslag bij heldere hemel, komt aanzetten met geheime filmbeelden, moet je hem niet kwalijk nemen; hij is te Brokobaka gestoken door de Aedes Didibri muskiet, die het zeer besmettelijke en gevaarlijke Scenario Virus overbrengt, iedereen die gestoken is krijgt Siki, de slachtoffers kleuren paars en hun hersenen verschrompelen, waardoor ze niet meer zelfstandig kunnen denken, ze geloven elk, niet te bewijzen scenario, dat eerst bewezen moet worden voordat hun baas opgesloten kan worden.


  Maak melding

 16. @printa
  Feiten voor je meester meester verdraaien die hem niet bevallen printa ? De zogenaamde amnestie wet is toen door NDP parlementariërs en de toen gevormde coalitie met ABOB en de PL goedgekeurd. Weet je nog met gluiperd Somo die nadat hij daarna door bouta uit die combinatie was gezet zogenaamd spijt kreeg van het voorstemmen.


  Maak melding

 17. Hahaha….. Het rekest, het requisitoir wordt door Hira geschreven, een buitenlander, een Surinaamse Nederlander.

  Bouterse weet waar hij over praat als hij die rare dingen roept.

  Hira is geen parlementariër en heeft dus niets te makken met wetgeving aangaande Suriname…


  Maak melding

 18. Paul
  Ik geloof je graag heb ik niet goed op gelet.

  Hira heeft voor mij met zijn aanval op Jeff Handmaker voor mij aangetoond de advocaat van de Duivel te zijn.

  Hij zet Handmaker weg als een Rotterdammer met een Nederlandse Politieke agenda terwijl het een Brit is die zijn sporen verdiend heeft bij de Zuid Afrikaanse Waarheidscommissies en postities heeft aan zowel de Erasmus Universiteit als die van Witwatersrand in Zuid Afrika.

  Hira doet zijn onderzoek met een bijzonder gebrek aan nuance terwijl even Googlen niet te veel gevraagd is voor dat je een mensenrechten specialist weg zet als politiek gemotiveerd zodra deze blijk geeft van rationele beschouwingen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.