Eindrapport aanpassing Grondwet Republiek Suriname af

11

Voorzitter Sam Polanen van de Staatscommissie Grondwetsherziening (m), heeft vandaag het eindrapport met daarin voorstellen om de Grondwet van de Republiek Suriname aan te passen, overhandigd aan president Desiré Bouterse (l). De voorstellen van Polanen en zijn commissie hebben betrekking op onder andere artikelen die moeten worden gewijzigd, of anders moeten worden gegroepeerd. Daarnaast heeft de commissie een memorie van toelichting voorgesteld, die ervoor moet zorgen dat ook de eenvoudige burger de Grondwet kan lezen en begrijpen.

Bekijk ook:

11 REACTIES

 1. -Aanpassing grondwet:::::Bouterse mag net als Chavez, Mugabe en nog vele anderen zijn hele leven lang president blijven.

  Investeerders staan in de rij om zaken te doen met Suriname.

  Lang leve Suriname.

  I


  Maak melding

 2. Mag ik raden wie de opdracht heeft gegeven tot aanpassing van de Grondwet? Niet de Nationale Assemblee. De Grondwet in Jip en Janneke-taal, zodat hij het zelf beter begrijpt.


  Maak melding

 3. Dit wordt erg gevaarlijk nu ! Je mag sleutelen met allerlei criminele activiteiten, behalve de grondwet, word het weer zoals in de begin jaren 80, waardoor de militairen op zn gemak doen wat ze willen. Roven en moorden, verkrachten zoals in afrika. ZIE internet 1980 : de staatsgreep in suriname. Een ongekende oorlog, maar wie was de tegenstander ; het volk….speciaal voor de genen die nog in de zaadballen hingen, en niks hebben meegemaakt…..


  Maak melding

 4. Dit is erg gevaarlijk ! Je mag sleutelen met criminele wetten en activiteiten, maar een grondwet wijzigen doe niet niet zomaar.
  word het weer zoals in de begin jaren 80, roven en moorden, verkrachtingen zoals nu in afrika. Zie internet : 1980 staatsgreep in suriname. Speciaal voor degene die nog toen in de zaadballen hingen en niks weet.De ontvanger van het aangepast grondwet is tevens de opdracht gever.
  eerst de amnestie wet werd aangenomen dankzij ronnie en somo. Daarna een absolute meerderheid proberen te halen uit de verkiezingen om de grondwet te wijzigen.
  Hopelijk blijft de vrije menings uiting nog en de social media.
  Of zeg oom bouta…no meki mi loesu den labaria….een bekende kreet van hem in de begin jaren 80.


  Maak melding

 5. Grondwet aanpassing wat houd dat in…hmmmmmmm
  1. hele leven lang Grondwet blijven verkrachten,schrappen toevoegen zo als je het beliefd
  2…Vergiffenis amnestie
  3…Corruptie mag
  4.coupplegen mag
  5.executie mag
  Ja toch Polanen?!


  Maak melding

 6. het Centraal Hoofdstembureau (CHS) wordt Suriname ontzettend belachelijk gemaakt naar de buitenwereld toe”, stelt bestuurskundige August Boldewijn tegenover Dagblad Suriname.

  “Deze zaak moet gewoon conform de terugroepwet worden uitgevoerd. Ik snap nu niet meer waarom men zegt dat de wet niet zal worden uitgevoerd.” Volgens de bestuurskundige is deze hele kwestie nu een rommel geworden, waardoor de rechtstaat nu in gevaar is gebracht. Een wet die niet goed is, moet volgens hem worden ingetrokken, een gelegenheid die De Nationale Assemblee (DNA) al jaren heeft gehad. Een spoedwijziging van de terugroepwet aanstaande dinsdag heeft in deze fase volgens hem helemaal geen zin meer, omdat het land hiermee ook een slecht signaal geeft. Boldewijn benadrukt dat door het niet uitvoeren van een wet of vonnis, de staat, het parlement en het verkiezingsorgaan tegen de wet handelen, aangezien er zelfs niet concreet kan worden aangegeven waarom het vonnis niet kan worden uitgevoerd.

  “Zolang je een wet hebt op basis waarvan mensen hun recht kunnen zoeken, moet je de wet uitvoeren. Je lapt in feite een beslissing van één van de pilaren van de democratie aan je laars. Wat men nu doet is onwettig!”, aldus Boldewijn.


  Maak melding

 7. Open brief aan de heer Mr. R. Sapoen
  29-07- 2015
  Via de verschillende media heb ik gelezen dat de heren Sapoen en Chitan geeist hebben om toegelaten te worden tot de PL-fractie in de DNA.
  De vraag komt gelijk bij mij op: “Wat wil de heer Mr. Raymon Sapoen nog meer?”
  Naar mijn mening wil de heer Mr. Sapoen:
  – President van Suriname worden;
  – Vice President;
  – Een eigen fractie in de DNA;
  – Met PL vandoor gaan zoals het geval was met Pendawalima in 1996.
  En nu eist hij van PL om toegelaten te worden tot de PL-fractie!
  Luister no ‘ brada’ Sapoen:
  In 1996 ben je Onderminister geweest dankzij het baanbrekend werk van Somohardjo om daarna met Pendawalima vandoor te gaan; dankzij Somohardjo ben je in 2010 Minister geweest; daarna in 2015, ben je gekozen volksvertegenwoordiger geworden dankzij Somohardjo; dankzij Somo, die jij nu denkt te vergruizen, ben je Presidentkandidaat geweest, notabene na goedkeuring van de Partijraad.
  Dat je nu teruggeroepen bent door de Partijraad, heb jij aan jezelf te wijten!
  Mr. Sapoen, toen jij in het ziekenhuis lag beloofde je ons het VP-schap en 3 ministeries. Het VP-schap is nu een gepasseerd station. Staan de beloofde 3 (drie) ministeries nog overeind? Gaan de voordrachten kandidaadsministers conform de statuten van PL plaatsvinden?
  Want binnen jouw groep van 16 zijn er tenminste 6 (zes) personen die ambities hebben voor het ministerschap!
  Wat ik nu ook constateer is, dat al de weelde die de heer Somohardjo jou heeft toegekend, heeft gemaakt dat het gewicht daarvan te zwaar geworden is voor jou benen en dat jij daardoor naast jouw schoenen begint te lopen.
  Dus “broeder” Sapoen haal het a.u.b. uit je hoofd om met de Pertjajah Luhur er vandoor te gaan. Je mag wel veel goede eigenschappen hebben, maar één ding is zeker: Jij bent en zal niet in staat zijn om leiding te geven aan Pertjaja Luhur.
  Trek lering uit het verleden en laat de PL met rust.
  Dus nu weer mijn vraag: Wat wil de heer Mr. Raymon Sapoen nog meer?
  PL-topper


  Maak melding

 8. CHS mag niet toetsen
  Wanneer er volgens de bestuurskundige gekeken wordt naar de huidige terugroepwet, is het duidelijk dat wanneer de mensen voldaan hebben aan alle gestelde verplichtingen, wat nu het geval is, het CHS invulling moet geven aan de terugroeping. Volgens Boldewijn heeft het CHS geen bevoegdheid om de terugroeping te toetsen. Het CHS is volgens hem inderdaad geen rechtspersoon, maar een staatsorgaan. Het CHS is een verkiezingsorgaan dat namens de staat moet handelen. Dit leidt volgens hem ertoe dat de staat in feite zou moeten worden veroordeeld tot het niet nakomen van een vonnis van de rechter. “Ik snap nu niet wat het probleem weer is. De eerste keer had de partij van Paul Somohardjo misgeslagen door de mensen terug te roepen, voordat zij zelf in het parlement waren toegelaten. De misstappen zijn rechtgetrokken en toen heeft de rechter de PL in het gelijk gesteld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.