Canada ziet nog been in zakendoen met Suriname

36

PARAMARIBO, 7 mrt – Canadese multinationals en andere ondernemers zien nog steeds been in investeren in Suriname. Dit zegt de Canadese ambassadeur Pierre Giroux. Vooral de goudvoorraden in de Surinaamse bodem trekken.

Het is ook de reden geweest waarom door de jaren heen veen Canadese investeringen zijn gepleegd. Canadese bedrijven voeren de boventoon in de goudwinning in Suriname. Het heeft er veel van dat het zo zal blijven ook de komende jaren. De prijs van goud vormt weliswaar een zorgpunt. “Voor dit moment ben ik optimistisch”, zegt Giroux tegenover de Ware Tijd. Canadese bedrijven hebben genoeg ervaring opgedaan.

In goudwinning in Suriname wordt al ruim twintig jaar geïnvesteerd. Er is dus alle reden om optimistisch te zijn, ondanks het zware economische weer. Bovendien is diir de jaren heen voor tientallen miljoen geïnvesteerd. “Zolang de communicatie tussen de onderneming en de Surinaamse regering goed is en de omstandigheden gunstig zijn, hoeven wij ons geen zorgen te maken”, aldus Giroux.

Bekijk ook:

36 REACTIES

 1. Toen de brazilianen en nu weer canadezen. Hoezo goud, waarom niet gewoon een kantoor met canadian airlines zodat er nensen giedkoper kunnen reizen, neeeee omdat er anders teveel teansoarantue us en de dieven bende niet meer kunnen roven en bedriegen. Domme volk van su wordt wakker. De chinezen krijg je er niet meer uit.


  Maak melding

 2. Zolang de communicatie tussen de onderneming en de Surinaamse regering goed is en de omstandigheden gunstig zijn, hoeven wij ons geen zorgen te maken”, aldus Giroux.

  Dit is nou juist het cruciale punt. Deze regering is volstrekt onbetrouwbaar en instabiel. Er is vooralsnog geen enkel signaal dat het in de toekomst zal lukken deze paarse bende met aan het hoofd een mislukte sportinstucteur Suriname uit de door hen zelf veroorzaakte ellende goed te maken


  Maak melding

 3. Ja met zulke idioten aan de macht hebben ze kans om te plunderen onder corruptie. Maar ver kom je niet met je geld,ze komen je halen. Kijk brasil.


  Maak melding

 4. Wereldwijd weten de Grote Landen(Banken) en zulke Multinationals, dat er nog een grotere economische crisis aankomt,en om gevormd gaat worden naar een nieuwe Wereldorde met een nieuwe goudenstandaard,Suriname wordt wakker, en werk aan je goudvoorraad en goed nationaal,en beveiligde kluizen voor de komende generaties. SURINAM WAKE UP .


  Maak melding

 5. Wie wil zaken doen met een corrupt land met een moordenaar als president ??????

  Het vertrouwen op eigen kunnen is naar de klote geholpen.

  Het land is nu meer afhankelijk dan onafhankelijk !!!

  Waarom wordt er nu niet meer gefeest en gratis bruine bonen met zoutvlees uitgedeeld????


  Maak melding

 6. De Canadezen denken, net als al de lokale likkers van DiDiBri: “geld en met name goudgeld stinkt niet, al komt het uit een Kumakoisi”.


  Maak melding

 7. Denk ook eens aan de gokbedrijven als Canadian Banknote. Dank zij het onbetamelijke gokgedrag van de Surinamers, die denken ooit de grote pot te kunnen winnen, worden deze bedrijven steeds rijker en de Surinamer steeds armer, maar dat is hun eigen schuld! Vergeten wordt dat er een significant deel van de winst van deze bedrijven in de staatskas terecht komt en daaruit weer wordt gestolen!!! Wees blij met buitenlandse investeerders, want ze staan echt niet meer in de rij. En door hen hebben jullie nog een klein beetje te vreten!!!


  Maak melding

 8. De Canadezen denken geef ze made in china kralen en spiegels en ze zijn zo blij dat ze hun goud weggeven en de rest van hun leven als haitiaanse bedelaars gaan slijten. Grappig ook, ik hoor niets meer van de samenwerking met Minnesota die het leger eens had.


  Maak melding

 9. @Swifty

  U gelooft sprookjes. De multinationals geloven in optimaal resultaat en dus de goedkoopste productie omstandigheden.

  Suriname is nog lang niet uitgemijnd. Het heeft een van de grootste bewezen voorraden ter wereld. Echter door het ontbreken van goed inzicht, slechte politieke verhoudingen, favoritisme heeft Suriname haar voorsprong verloren.

  Door slechtbeleid (wie heeft het Kabalebo/ West Suriname project beeindigd/ wie hebben van alles vernietigd tijdens het binnenlandsconflict/ wie hebben laten gebeuren dat Suralco haar smelter sloot) is Suriname niet mee gegaan met de ontwikkeling in de rest van de wereld.

  Het gevolg is dat de bauxiet voorraad van Suriname opgesloten ligt achter slecht bereikbare havens. De nu operationele bulk mijnbouw maakt gebruik van Bulkcarriers die 20 meter diep steken de Suriname rivier is bij vloed 6 meter diep.
  Suriname heeft tussen 1980 en 1990 de aansluiting bij de grote mijnbouw verloren. Men had door kunnen gaan indien er genoeg goedkope energie was voor grootschalige verwerking tot halffabrikaat en/of eindproduct.

  Swifty welke grote voorlieden hebben in die tijd het land geleid en verkracht.


  Maak melding

 10. Heren met verstandhoudingen derde wereldlanden kunnen zelf niet een spijker uit de grond halen. Daarvoor hebje IQ nodig maw elk land die investeerders wil wist make ook multinational voor niks gaat de zo’n op..multinational s hebben miljarden verdiend ze hebben netjes belasting royalty’s afgedragen alleen weet niemand waar is die USA doller en goud is gebleven


  Maak melding

 11. Behalve de corrupte kabinet, biedt suriname GEEN investetings wet voor buitenlandse zaken lieden. We krijgen dan een zogenaamde dekkings % in de onderhandelingen, zoals nu het geval is bij golden star (kofie kamp) : 95% van de opbrengsten komen in handen van de canadese golden star. Su 5% maar!! Dus het land goed met waarde volle hulpbronnen worden als warme bollen verkocht voor handjevol geld, die tenslotte verdwijnen in de zakken van de beleidmakers.
  Ik kan nog meer in details gaan, zelf heb ik voor de grassalco gewerkt…


  Maak melding

 12. Wie ziet been om zaken te doen met ons land ?
  Alle buitenlandse investeerders zijn de afgelopen 5 jaar hard weggelopen.
  Hoe zou dat nou toch komen ?
  De Canadezen zijn alleen maar bezig om hun eigen belangen te behartigen.
  Anders gesteld: ons land tegen peanuts nog meer te plunderen, want daar komt het op neer.


  Maak melding

 13. @swifty,Suralco is wel 90 jaar gebleven en hebben het beste voor gehad met suriname,waaronder goed betaalde banen,moengo dorp met hospitaal,paranam dorp met hospitaal,stroomvoorziening.
  Maar dank zei INGIBOI en DJOEKABOI is alles naar de klote,dus toontje lager aub.
  Waarvan akte


  Maak melding

 14. @ Cochise,

  Als jij voor heel veel geld wilt investeren in Suriname, voor wie doe je dat dan? Voor jezelf of voor de Surinaamse overheid? Give me a break!


  Maak melding

 15. Goud zal altijd in trek zijn, vooral bij de landen met een ruimtevaartprogramma.

  In het verleden hadden de Aliens veel goudmijnen in Afrika. Tegenwoordig doet de Amerikaanse regering m.n. zaken met de Aliens. Technologie in ruil voor o.a. goud.

  De Amerikanen hebben bijv. goud van Nederland, Duitsland en Canada voor een groot deel niet meer teruggegeven aan deze landen. Ze hebben mooie zaken gedaan ermee met de Aliens. Amerika is dan ook erg fel tegen een wereldmunt dat gedekt wordt door goud, want dan moet je het goud daadwerkelijk bewaren en kun je het niet geven aan de Aliens.


  Maak melding

 16. Roberto

  U geeft geen volledige inzicht in de Goldstar Deal.

  In veel Afrikaanse landen halen bedrijven als Glencore tegen kostprijs de delftstoffen op en nemen de winst waar de minste belasting betaald wordt. Het meeste geld komt in Zug, Zwitserland terecht en de Afrikaanse landen krijgen en fooi.

  Nu de Goldstar deal en haar rechtsopvolgers Gambior en IAMGold.

  1) Venetiaan heeft er voor gezorgd dat het Rosebel een Surinaamse NV is en dus de winst moet nemen in Suriname (37% volgens mij).
  2) Over de opbrengst worden royalties betaald ergens tussen 4% tot 7%. Daar kan men over twisten of dat redelijk is.
  3) Zonder te investeren heeft Suriname ook nog eens 5% van de aandelen Rosebel NV gekregen die recht geeft op 5% van het dividend. Dit is de 5% waar Suriname het maar over heeft.
  4) Daarnaast ontvangt Suriname belastingen over salarissen en andere producten die lokaal ingekocht worden.

  Deze deal werd afgesloten toen de goudprijs ongeveer $450/ troy ounce was en de winst marginaal was. Nu is de winst, ondanks de lage goudkoers ($ 1250/troy ounce), ongeveer even veel als in 2004 de goudprijs was.

  Ofwel de inkomsten van Suriname zijn zonder dat het ooit een cent in Goldstar, Gambior resp. Iamgold investeerde best aardig te noemen.
  Ten aanzien van de royalties zal men na moeten gaan wat onder gelijke omstandigheden normaal is.

  Afgezet ten opzichte van de Surgold deal was de deal van Venetiaan geniaal.
  In Surgold betaald Suriname voor 25% aandeel ongeveer $ 225.000.000 terwijl Alcoa vlak daarvoor haar 20% aandeel in Surgold aan Newmont verkocht had voor $ 18.000.000.
  Bouterse en co hebben zich goed bij de neus laten nemen. Ze hadden $ 22.500.000 voor het aandeel moeten betalen en $ 202.500.000 moeten lenen aan Surgold want dan hadden de leningen en aflossingen 1 op 1 door gegeven kunnen worden. Nu moet Suriname/Staatsolie alle kosten van het kapitaal dragen tot dat Surgold zo goed is dividend uit te betalen.

  Surgold laat Suriname op draaien voor het eigen vermogen en regelt de rest met geleend geld en lease contracten die netjes in de kostprijs verwerkt worden. Dit is echt een deal waar de onderontwikkelde regering / republiek aan het kortste eind trekt.
  25% aandeel maar weinig inkomsten en enorm kosten (7,75% rente).


  Maak melding

 17. Hier boven staat een mooi woord, royalty, duur woord maar levert su weinig op. In 1990 bedroeg het royalty $ 0.50 per hectare per jaar. Nu heb ik geen idee, maar zal niet veel verschillen. Om meer grammen uit de overeenkomst met golden star te halen, had su een aparte clausule kunnen inbouwen om de overeenkonst opente breken, reeds al in de exploratie fase. Want in de exploratie fase werden gigantisch monsters (kern boringen) uiit de bodem gehaald, al daar bleek veel goud in te zitten.het was boven de verwachtingen, want dat waren reden genoeg om de potentiele monsters in canada te analyseren. En achter GMD , de minst potentiele of waardeloze monsters. Om indruk te maken voor de sharing (deal). Het zal mij niet verbazen, dat iam gold hetzelfde doet.
  Een internationale investeringswet heeft su niet, dus dat is een gevolg.
  Dat wet biedt ook de mogelijkheden dat het betrokken land een investeerder moet beschermen en zelfs een deel van de kosten te draaien bij faillissement. Aan de andere kant is de investeerder verantwoordelijk voor een mogelijk milieu ramp, zoals cyanide (kwik).
  jongens suriname is een vrij spel land………


  Maak melding

 18. Jojo, een groot deel van de Surinaamse goudvoorraad is door slecht management van Venetiaan verkwanselt.Hij heeft Suriname in de uitverkoop gedaan. De prijs die de grote jongens op de wereldmarkt incasseren voor een kilo goud is nog altijd 75%-80% meer dan de vergoeding die Suriname ontvangt. Een kinderhand is gauw gevuld met de kraaltjes van Imgold.Thans heeft Suriname geen enkele poot om juridisch sterk te staan t.a.v. I’mgold.


  Maak melding

 19. @Roberto
  u haalt verschillende zaken door elkaar er wordt voor een concessie recht betaald per ha. / jaar
  Dat is vooral in de exploratie fase van groot belang om de rechten te behouden. Dat is iets anders dan de royalties betaald per gewonnen troy ounce.

  Het is wel zo dat er in Suriname enorm misbruik gemaakt wordt van de exploratie concessie rechten. De mijnbouwwet wordt met voeten getreden. Na 3 jaar exploratie moet men overgaan tot exploitatie.
  Veel van de kleine/informele mijnconcessies gaan echter nooit over tot exploitatie en mijnen onder een exploratie concessie het geen veel goedkoper is.

  Met handhaven van de mijnbouwwet kan Suriname heel wat geld binnen harken.
  De kans dat er achteraf rechten/concessies op duiken (zoals bij de Scalians) is helaas heel groot.


  Maak melding

 20. RobG
  Jojo, een groot deel van de Surinaamse goudvoorraad is door slecht management van Venetiaan verkwanselt.Hij heeft Suriname in de uitverkoop gedaan. De prijs die de grote jongens op de wereldmarkt incasseren voor een kilo goud is nog altijd 75%-80% meer dan de vergoeding die Suriname ontvangt. Een kinderhand is gauw gevuld met de kraaltjes van Imgold.Thans heeft Suriname geen enkele poot om juridisch sterk te staan t.a.v. I’mgold.

  Beste RobG,

  Ben jij nu echt serieus? Ik kan namelijk niet geloven dat iemand zo verslaafd is aan Baas Bouta dat hij niet ziet dat Venetiaan een hell of a job heeft gedaan en alle puinzooi van Bouterse heeft opgeruimd.

  En Bouterse rooft nu voor de derde keer het land leeg en laat opnieuw een puinhoop achter,

  En jij vertrouwt blind op Bouterse?

  Echt je bent volkomen verknipt


  Maak melding

 21. @RobG
  U zwetst.
  Toen de Concessie met Gambior in exploitatie ging was de Goud prijs sinds begin jaren 80 van de vorige eeuw van tussen $ 300 en $ 450 aan het pendelen.
  Daarna is er een beperkte stijging geweest richting 600 en een groei naar $ 900 medio 2009. Na medio 2009 is de prijs geexplodeerd naar $ 1.900 in 2011 waarna stabilisatie plaats vond rond om $ 1.600 na een dip in de buurt van $ 1.100 is men nu weer boven $ 1.250 gekomen.

  Het zal u duidelijk zijn dat toen onderhandeld werd over de exploitatie concessie met Gambior net na het echec van Wijdenbosch en de goudprijzen van toen Venetiaan weinig te onderhandelen had.

  De productie kosten waren per 2010 ongeveer $ 750 en zijn nu gestegen naar $ 850/troy ounce. Het laatste komt voor een groot deel door het slappe gedrag van de President rondom de Roma Pit en het niet nakomen van de deal die de regering met IAMGold gemaakt heeft (geen geld om in te komen en de concessie uitbreiding af te ronden).

  In 2010 hield Suriname ongeveer $ 200.000.000 direct over aan het goud (royalties, winstbelasting, dividend) zonder zelf geïnvesteerd te hebben en enig risico te lopen. Dat is een top prestatie indien u de tijd en de conditie van Suriname in 2000 in ogenschouw wilt nemen.

  Zet dat eens af tegen het resultaat Surgold van de regering Bouterse.
  Venetiaan had 20% aandeel uit onderhandeld en moest met $ 100.000.000 in komen. Minister Hok vond zelfs dat er een goed resultaat lag toen hij aantrad.
  Bouterse vond dat niet genoeg en riep dat hij voor meer dan 50% ging. Hij kreeg tegen een record inbreng van $ 225.000.000 slechts 25% van de aandelen in de locale operatie van Surgold LLC. Suriname is de junior partner en heeft geen bal te vertellen terwijl het wel middels Agio wel alle kapitaal in brengt dat nog nodig is.
  Newmont heeft Alcoa (20%) uitgekocht voor $ 18.000.000 vlak voor dat Suriname zich voor 25% inkocht voor de het bedrag van $ 225.000.000.
  Wat is de inbreng van Newmont geweest. oud papier namelijk de hstorische kosten die gemaakt zijn voor de exploratie. Deze exploratiekosten en alle bijkomende onderzoeken hebben $ 125.000.000 gekost en zijn verwerkt via de Winst en Verlies rekening Suriname heeft aanvaard dat zij bij Surgold in de boeken stonden voor $ 320.000.000 en geeft per omgaande $ 80.000.000 als eerste storting gedaan. ofwel Suriname heeft Surgold liquide gemaakt waarna Newmont alle overige benodigde investeringen kan regelen middels leningen en lease contracten (desnoods met zich zelf). Suriname neemt deel in Surgold en Newmont bestuurt het geheel en bepaald hoe het gefinancierd wordt en waar de winst genomen gaat worden.
  Ondertussen moest Staatsolie inkomen voor de republiek en het geld lenen tegen 7,75%. Ofwel tegen de tijd dat er dividend, als er al dividend uitbetaald gaat worden, uitbetaald wordt zijn de kosten opgelopen tot $ 300.000.000 (heeft Waaldijk ook bekend gemaakt).
  Aangezien de livecycle van de mijn ongeveer 12 jaar is. zal er afgeschreven moeten worden op de investering.

  U kunt dan uitrekenen hoeveel dividend er noodzakelijk is om breakeven te raken.

  Ik hoop dat u gaat inzien wie de beste deal gemaakt zou hebben. De schreeuwer die het onderste uit de kan wilde of de bescheiden denker.


  Maak melding

 22. Canada verkocht in maand februari jl, het laatste deel van haar goudvoorraad.

  De Canadese overheid heeft geen enkele reden meer om goud aan te houden. Onder het oude systeem werden valuta gedekt door goud. De Amerikaanse dollar was gekoppeld aan goud. Maar in 1971 haalde Nixon de Verenigde Staten om verschillende redenen van de goudstandaard af.

  De Amerikaanse regering wilde zich niet meer aan de goud – dollar discipline houden omdat de Vietnamese oorlog Amerika bankroet maakte.Vanaf dat moment kon Amerika onbeperkt Dollars gaan bijdrukken. Ze koppelden de dollar los van het goud en konden daardoor massaal dollars drukken om de oorlog in Vietnam te bekostigen.

  Het hele systeem is corrupt en geeft Amerika de macht om overal ter wereld haar macht te handhaven. Amerikanen drukken dollars en exporteren de valuta om hun macht uit te breiden. Heel veel landen hebben grote moeite met deze Amerikaanse handelswijze. Het drukken van de dollars gaat hand in hand met hun grote militaire apparaat. Nu volgt bondgenoot Canada hetzelfde voorbeeld als de Verenigde Staten. Neem van me aan dat de overige bondgenoten in de EU vroeg of laat dit voorbeeld zullen volgen.


  Maak melding

 23. @RobG

  Ik zie de dingen graag in een brede context echter uw post over Canadese goudverkoop als dekking voor hun munt en het ontbreken van verdere Canadese investeringen in Suriname ontgaat mij.


  Maak melding

 24. Posters,

  Voor mij is 1 ding zeker geworden de afgelopen maanden: RobG kan nog zo veel beweren, maar hij is geen econoom.
  Echte economen praten en denken heel anders, dan hij doet in crisissituaties.


  Maak melding

 25. Reactie op de stelling :”Canada ziet er been in” : als je ergens geen bezwaar tegen maakt of er geen probleem in ziet, zie je er GEEN been in (dus er zit WEL vlees aan) (van Dale)
  Reactie van meelevende buitenstaander die vlg week 10 dagen in Totarica nascholing volgt. Odi ala Srananman


  Maak melding

 26. jojo, de bedragen die je opsomt kloppen voor geen meter.De rekenmethode die je hanteert moet in het voordeel werken van de oppositie en dat is een regelrechte verkrachting van de feiten. Er zijn ook lieden die pro de oppositie zijn en deze koekenbakkers durven op de Nederlandse radio te beweren dat president Bouterse door de gouddeals van Venetiaan meer geld in handen kreeg dan de totale ontwikkelingshulp wat Suriname van Nederland kreeg. Hoe gestoord of wanhopig moet je zijn om met dergelijke gewaagde uitspraken voor de dag te komen. Denken ze hiermee het gelijk aan hun kant te krijgen?


  Maak melding

 27. Cochise, ik participeer in de discussies om een bescheiden mening te geven tussen al de one-liners en soundbites die jullie produceren. Maar misschien moet jij het niveau van de discussie over economische vraagstukken omhoog trekken. We zullen dan zien of ik jou en de anderen kan volgen of mogelijk zal ik moeten afhaken.Ik pretendeer niet alles te weten maar zorg jij ervoor dat je goed bent.Hoe hoger je de versnelling zet op het gebied van economische vraagstukken – bijvoorbeeld kwantificeerbare economische vraagstukken – de relatie tussen economische grootheden, enz. – des te meer ga ik mij op mijn gemak voelen.

  Jojo, een deel van mijn artikel is weggevallen. Ik wilde aangeven dat Canada haar totale goudreserve heeft verkocht, maar dat men in goudmijnen investeren. Voor Canadese bedrijven blijft goud een zeer lucratieve bezigheid.


  Maak melding

 28. @ RobG

  “jojo, de bedragen die je opsomt kloppen voor geen meter.”

  Ik heb de moeite genomen ze te vinden. Doet u eens de moeite om ze te weerleggen.
  Deze getallen kloppen gewoon, u zult geen andere kunnen vinden. Het enige verschil dat kan ontstaan zijn het de getallen ultimo, gemiddeld , etc.
  In zit er niet ver naast. terwijl u maar iets roept.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.