Herdenking vijfde sterfdag schrijver Clark Accord

1

Dit jaar is het precies 5 jaar geleden dat de Surinaams-Nederlandse schrijver en visagist Clark Accord overleed. De in Paramaribo geboren Accord overleed op 11 mei 2011 op 50-jarige leeftijd in Amsterdam. De Clark Accord Foundation Suriname (CAF) eert hem rondom zijn vijfde sterfdag door het organiseren van diverse activiteiten.

De activiteiten starten vandaag op zijn geboortedag: 6 maart. In de Kathedrale Basiliek te Paramaribo wordt een requiem-mis opgedragen voor zijn zielenrust. Op 7 maart zal de familie op het graf van Clark Accord op de Rooms-Katholieke begraafplaats, bloemen leggen. Er is tevens een Maxi Linder Toer op 26 maart en de opvoering van het theaterstuk ‘De koningin van Paramaribo’ voor studenten gepland.

Clark Accord maakte zijn debuut in 1999 met de roman ‘De Koningin van Paramaribo’. Het boek werd een bestseller met een dertigste druk en al meer dan 120.000 exemplaren verkocht, uitgebracht in Duitsland, Spanje, Latijns Amerika en Finland. Accord schreef in 2000 op verzoek van Theater Cosmic de monoloog De koningin van Paramaribo (De gevallen vrouw bestaat niet). Het stuk werd geregisseerd door PvdA-politicus John Leerdam met Helen Kamperveen als Maxi Linder. De monoloog is in 2010 tot muziektheatervoorstelling bewerkt en speelde in diverse theaters in Nederland. Daarna heeft hij nog vier romans uitgebracht waaronder ‘Plantage d’Amour’, die in 2011 postuum is uitgebracht.

[FOTO: De Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries maakte in 2012 dit bronzen portret ter nagedachtenis van de schrijver Clark Accord]

Clark Accord heeft van 2006 – 2008 in totaal 29 columns voor Waterkant.Net geschreven. Deze zijn allemaal nog hier te lezen.

Bekijk ook:

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.