Democratie politieke partijen Suriname probleem

23

PARAMARIBO, 5 mrt – Het democratische gehalte van politieke partijen in Suriname is een groter probleem dan het vermeend uit het gareel lopen van menige politicus. Dit stelt politicoloog en universiteitsdocent Hans Breeveld. Het sleutelen aan de Terugroepwet zal dan ook geen zoden aan de dijk leggen.

Wat er aan de hand is, is dat de wet te veel macht verleent aan een toevallige partijvoorzitter. Het gaat er in wezen om de beruchte kadaverdiscipline erin te houden. De coalitie overweegt nu ‘reparatie’, omdat het ze net goed uitkomt. “Men werkt aan reparatie van de Terugroepwet, maar niet aan de condities om mensen niet terug te hoeven roepen”, zegt Breeveld tegenover Dagblad Suriname.

Het ‘terugroepen’ van parlementariërs draagt niets bij aan de democratie in het land. Hooguit is er sprake van symptoombestrijding ten voordele van een kleine elite. “Bij de Terugroepwet kunnen wij de subjectiviteit niet helemaal eruit halen. Zulke subjectieve wetten moet je niet verdedigen of repareren. Werk aan de partijdemocratie, zodat leden zich betrokken voelen bij het politiek gebeuren”, aldus Breeveld.

Bekijk ook:

23 REACTIES

 1. Beste allen, naar hetgeen ik heb geleerd berust democratie op de volgende basics, nl;
  – one man one vote
  – freedom of speeach
  – the majority rules (het tegendeel hiervan wordt na bepaalde verkiezingen, steeds weer bewezen).

  Elke politieke partij ontwikkelt, lanceert en implementeert haar eigen partijpolitiek dus moet er éénduidigheid zijn onder de leden van elke politieke partij.

  Ergo, binnen een politieke partij heerst er een totalitair systeem en/of dictatuur, want de partijleden mogen absoluut niet zomaar afwijken van hetgeen de partijleiding is overeengekomen.

  Er kan dus zeker niet over democratie gesproken kunnen worden binnen een politieke partij en dat zou meneer Hans Breeveld (als AdeKUS docent) toch zeker moeten weten !!!

  Ook in Nederland hebben we zo vaak gezien dat gekozen leden van niet Nederlandse komaf bar weinig kunnen betekenen voor hun eigen achterban.
  Dit omdat elke politieke partij haar koers heeft uitgezet en het algemeen belang dient, en geen uitzonderingen heeft voor Surinamers, Antillianen, Turken, etc etc.

  De moraal van mijn verhaal; er bestaat absoluut geen democratie binnen geen enkele politieke partij, waar ook ter wereld !


  Maak melding

 2. Milton
  Er zijn wat problemen met je zienswijze.
  “Ergo, binnen een politieke partij heerst er een totalitair systeem en/of dictatuur, “

  In NL hebben alleen de PVV en de SP een vergelijkbare structuur. Binnen de PVV neemt Geert alle (koers) beslissingen. Bij de SP (ex communisten) is dat Emile Roemer (vroeger Jan Marijnissen) en daar gaat ook maandelijks 10% van de partijleden hun salaris in de partijkas.

  De liberalen (VVD) de democraten (D66) de arbeiders (PVDA) en de christen democraten (CDA) zijn eigen ideeën welkom mits binnen het raamwerk van de statuten passen. De extremen heb je ook nl zoals de streng christelijke SGP: Tot voor kort geen vrouwen en geen LGBT leden.

  Hoe meer achterban (Surinamers, Turken, Marokkanen) stemmen op lijsttrekkers van hun afkomst, hoe meer macht die binnen de partij verwerven. Er zijn nog wat meer nuances maar hopelijk heb je hier wat aan.


  Maak melding

 3. Kijk naar PVV in Holland. Geen enkele democratie. Alleen gezwabber en geklets.
  NDP en PVV hebben filosofie die is zelfde: follow the leader.

  In geen enkele partij in Holland, Soerinaammens heeft inbreng. Als wordt hij lid van partij, dan hij moet opzij zetten zijn cultuur en godsdienst en dan hij moet als slaafje van blankes alles doen en vermoorden zijn geweten.

  Daarom is moedig dat die 2 Turken zijn gesprongen uit PvdArroganten en hebben eigen partij. Zij gaan krijgen zeker 3 zetel als komt verkiezing.

  Snap niet dat die Soerinaammensen laten zich koeioneren en commanderen door die blankes partijen. Richt toch op eigen partij!


  Maak melding

 4. Voor zover ik weet, stem je in Nederland op een persoon (ongeacht bij welke partij of welk blok men hoort) en niet op een partij. Daarom kunnen parlementariërs die uit hun partij stappen als onafhankelijk parlementslid verder gaan en kan de partij daar geen moer aan doen. Of men dat chique vindt, is een ander verhaal.


  Maak melding

 5. Ben benieuwd welke draai onze clown jojo weer hieraan gaat geven.

  Een partij die een ideologie heeft zoals de NDP heeft deze terugroepwet niet nodig. Zie maar wat er met Cheung en Palad is gebeurd, die zijn weggelopen, geen haan heeft ernaar gekraaid. Alleen de etnische en ideologieloze front partijen kunnen teruggrijpen naar deze ondemocratische onding genaamd terugroep wet.


  Maak melding

 6. @Get a life, je hebt gelijk.

  -Er wordt maar gepraat in de DNA, in plaats van dat men gaat kijken wat er echt in dat land gebeurd om oplossingen voor te gaan zoeken.
  De cijfer liegen er ook niet om hoe Suriname achteruit is gegaan op wereld niveau.

  Een stukje tekst wat Fiscaaljurist Makka zegt:::::::

  -Men probeert grijsgedraaide grammofoonplaat internationale crisis groter te maken

  Volgens Makka probeert men elke keer de grijsgedraaide en tot op het bot afgekloven grammofoonplaat over de internationale crisis van grondstoffenprijzen groter te maken dan het werkelijk is. Wanbeleid komt overal boven water. We wisten volgens hem al lang dat er zwaar bezuinigd zou moeten worden in het onproductieve deel van het overheidspersoneel. Daarnaast zou er meer en gevarieerder geëxporteerd moeten worden. Maar toch gebeurde het niet.


  Maak melding

 7. Steeds meer vooraanstaande mensen geven hun mening over de politieke situatie in ons land.
  Dat geeft al aan, dat er iets niet goed gaat met onze democratie.
  Het probleem in Suriname is altijd geweest, dat een heel kleine groep van politici binnen een partij alle macht heeft.
  Ik weet niet anders.
  In Nederland kun je als andersdenken nog uit een fractie stappen en je eigen een- of tweemans fractie oprichten.
  In ons land is dat bijna ondenkbaar.
  Ik heb al eerder gepleit voor een totale omslag in de Surinaamse politiek.
  Schop alle opa’s en mensen met een besmet verleden uit de Assemble en maak een nieuwe start met jonge politici, die er andere normen en waarden op na houden, dan de huidige kliek.
  Volgens mij kan dat als jongeren maar de kans krijgen van het de gevestigde politieke orde.
  Ergens moet de vernieuwing toch beginnen.


  Maak melding

 8. @ NoSpang

  “Men werkt aan reparatie van de Terugroepwet, maar niet aan de condities om mensen niet terug te hoeven roepen”, zegt Breeveld tegenover Dagblad Suriname.” tekst van Breeveld voor dat u mij daar op aanvalt

  Het voorgaande is de kern waar het omdraait. Ik geef Breeveld 100% gelijk.

  In een normale democratische en politieke cultuur is een wet als de terugroep wet niet nodig. In de Suriaamse context zou men kunnen zeggen (stelling Breeveld) dat een toevallige partijvoorzitter hier mee binnen zijn partij dictatoriaal kan kan gaan optreden.

  Dat het niet lukt en dat men om terug te kunnen roepen de hele partij “democratie” moet mobiliseren blijkt uit de ervaringen met deze wet.

  Het Centraal HoofdStembureau legt zelfs een partijbesluit dat volgens de rechter correct genomen is 115 voor en 1 tegen terugroepen naast zich neer.

  Ten aanzien van Cheung en Phalad slaat u de plank mis. Hoe vaak heeft de DNA nog vergaderd na dat zij aangekondigd hadden op te stappen.
  Cheung en Phalad zijn ook nooit overgelopen maar hebben wat vuile was opgehangen tijdens verkiezing tijd.

  We zullen zien of de NDP de terugroepingswet niet gaat gebruiken als de kikkers niet meer in de kruiwagen blijven zitten volgens de kadaver discipline van de korte gesprekjes bij baas op de Veranda of de achterbank


  Maak melding

 9. Hans Breeveld dat is een juiste analyse omtrent het gedoe van het maaksel die men een wet durft noemen. Suriname neemt/leert graag dingen van Nederland en andere landen.
  Konden ze toch online en middels politiek geschoolde mensen erachter komen hoe het afloopt met mensen die uit een partij stappen, terwijl ze zitting hebben in bv de tweede kamer in Nederland.
  Vaak gaan die verder als een 1 of 2 mans fractie en hebben dan ook het recht op een budget voor personeel/secretaresse en eigen kantoorruimte. Zo werkt het in een democratie. Zijn ze bv ‘tijdens de rit’ uit hun partij gestapt omdat de kiezersbelangen door hun partij werden vertrapt, de partij dingen doordrukt die niet waren afgesproken dan zie je vaak dat de kiezers zo’n “uitstapper” wel steunen.

  Suriname neem daar een voorbeeld aan. Leden die ‘weglopen” hebben een gepassioneerde mening. En dat mag.
  Jullie verwachten kadaver discipline van assembleeledenm Dit is ondemocratisch. Is het zogenaamde basja-slaaf model.

  Het probleem van Surinaamse assembleeleden, ministers, directeuren, politie ambtenaren en douaniers is het Godcomplex.
  Bij een dergelijke functie en of tijdelijke aanstelling wordt zo iemand vaak machtsgeil, voelt zich onkwetsbaar en gedraagt zich al wetend. Zo’n assembleelid, minister enzv verwacht dat ambtenaren en burgers voor ze kruipen en ook wenst zo’n omhoog gevallen man/vrouw in een duur pak geprezen te worden van hoe goed ze zijn.

  Ik ben ervoor mensen met twee woorden aan te spreken maar niet steeds iemand met execelentie aanspreken terwijl de rest van de wereld gewoon meneer of mevrouw zegt tegen ministers en volksvertegenwoordigers.
  En in Suriname doen onze journalisten dit nog heel slaafs en nederig. Bah !
  Dat had de kolonisator er goed ingeramd ? Laat jullie hebies los mensen.


  Maak melding

 10. Het ‘terugroepen’ van parlementariërs draagt niets bij aan de democratie in het land. Hooguit is er sprake van symptoombestrijding ten voordele van een kleine elite. “Bij de Terugroepwet kunnen wij de subjectiviteit niet helemaal eruit halen. Zulke subjectieve wetten moet je niet verdedigen of repareren. Werk aan de partijdemocratie, zodat leden zich betrokken voelen bij het politiek gebeuren”, aldus Breeveld.

  Bovenstaande stelt Breeveld en lezen jullie maar de rommel van die domme jojo. Jojo je bent een uniek soort specie, enige in zijn soort. Jojo snapt niet eens dat de condities om mensen niet terug te hoeven roepen een boodschap is naar alle politieke partijen en niet naar de DNA die de wet wil repareren. Iedereen dus ook Breeveld maar ook Robg waarvan je veel kan leren stellen dat het een ondemocratisch wet is en jij komt ons hoofd moe maken met je rommel.


  Maak melding

 11. Jojo Ik had je al ontmaskerd als een pathalogische leugenaar en iemand die de basale kennis begrijpend lezen node mist maar dit spant echt de kroon. Dus cheung was niet uit de ndp fractie gestapt en heeft dus ook geen brief geschreven naar de voorzitter van de DNA dat ze uit de fractie is gestapt. Het mooie van is dat deze zelfde Somo haar bloemen kwam brengen tijdens de openbare vergadering waarin ze dit bekendmaakte.

  Ja mensen lezen jullie dit goed, somo die bloemen kwam brengen want cheung stapte uit de ndp fractie, dezelfde somo die zijn dna leden wil terugroepen.

  Iedereen die dit wil weten kan het via google opzoeken, en jij schaamteloze leugenaar, maakt je eigen verhaal van.


  Maak melding

 12. @Dax
  En niet te vergeten de zware dure beveiliging die ze ook nog eisen en krijgen.
  Allemaal weg gegooid geld terwijl ze geen fuck voor stellen.
  En het arme volk betaalt de rekening.


  Maak melding

 13. NoSpang.

  Begrijpend lezen is een kunst. Ik heb niet ontkend dat Cheung en Phalad niet uit de NDP fractie getreden zijn. Ik heb slechts verwezen naar het gegeven dat de DNA na hun opstappen vrijwel niet meer vergaderd heeft (alleen de farce verkiezingsbegroting is nog behandeld) en op verkiezingsverlof ging.

  Welk nut had terug roepen toen nog behoudens veel negatief gedoe.

  Het bloemetje van Somohardjo was niet meer dan en politiek grapje voor de buhne.

  U geeft net als RobG een eigen draai aan wat er gebeurt is.

  De feiten liegen niet. De regering Bouterse is uit geregeerd en moet nu naar Washington (IMF)luisteren. Mevrouw Lagarde is de nieuwe President van Suriname.

  Het OM kan na de 1ste valuta veiling de minister van Financiën op halen omdat welke list men ook gaat verzinnen het schulden plafond doorbroken gaat worden.


  Maak melding

 14. Begrijpend lezen is een kundt, een kunst die je duidelijk niet machtig bent.

  Ja jojo we snappen je rommel helemaal, mevr. lagarde is de nieuwe President van Suriname, deze mevr is toch President van veel landen. Ze worden met de dag gekker hier op waterkant.


  Maak melding

 15. NoSpang,

  Met alle respect, maar JoJo heeft zoals ik hem ken op dit forum veel meer in zijn mars, dan jij.
  Je kunt jouw pres nog zo verdedigen – en dat is je goed recht – maar in veel opzichten leveren andere posters betere en meer onderbouwde feiten aan, dan jij.


  Maak melding

 16. NoSpang,

  Posters die het niet met je eens zijn, maak je uit voor domme idioten, clowns of schandalige leugenaars.
  Heb je zelf ooit wel eens een positieve bijdrage aan dit forum geleverd afgezien van het in wat nettere taal uiten van allerlei verwensingen ?
  Mensen die jij voortdurend beschuldigt van van alles en nog wat heb ik heel veel hoger in mijn achting staan, dan jij.
  Eigenlijk ben jij een geciviliseerde versie van posters als Spang, TRTK en anderen, die alleen maar konden schelden op dit forum.


  Maak melding

 17. Beste NoSpang. Mevrouw Lagarde is de baas van het IMF. de instantie waar Suriname aangeklopt heeft en waar Hoefdraad de afgelopen dagen zijn orders heeft opgehaald.

  U trekt alles uit de context om puntjes te maken. Wees welkom met u puntjes scoren voor eigen parochie. De realiteit veranderd er helaas niet door.

  De regering is uitgeregeerd. IMF/Washington is de baas geworden in Suriname.


  Maak melding

 18. @NoSpang, ik denk dat je weinig leest en haast niet weet wat in je land gebeurd
  vandaag is bekend gemaakt dat Suriname richting Zimbabwe en Venezuela gaat.
  Lees ook het volgende::::

  Het Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau Moody’s heeft de vooruitzichten van Venezuela van stabiel verlaagd naar negatief. Door de overheid gedekte en ongedekte staatsobligaties blijft het land zijn Caa3-beoordeling behouden.

  Op donderdag was de koers voor de US$ in de ochtenduren nog rond de SRD 5.15. Gisteren verkochten de cambio’s, die wél beschikken over vreemd valuta, de US$ voor SRD 5.45. Verscheidene cambiohouders geven aan dat de stijgende koers te maken heeft met de aanhouding van de valutaveiling. Een groot deel van de cambio’s beschikt niet over vreemde valuta om die aan de man te brengen.

  Jou baas Bouterse kan nog steeds niet naar het buitenland voor goede gesprekken.
  Volgens de NDP parlementariër Andre Misiekaba zijn de Surinaamse producten in zwaar weer op de Caricom markt. “Het neigt naar een boycot,” zei hij donderdag in het parlement tijdens de openbare vergadering.
  Volgens hem wordt een Surinaamse doksen boer door Trinidad geboycot en is rijst in Jamaica in beslag genomen en vernietigd na de vondst van ratten uitwerpselen daarin. “We zijn deze bejegening beu,” zei Misiekaba.


  Maak melding

 19. Cochise ter geruststelling ik acht jullie soort ook niet bijster hoog hoor. Het is mij ook wat om de leugens en rotzooi die jullie hier dagelijks poneren inhoudelijk te noemen. Mensen met een gezond verstand kunnen alleen maar walgen voor deze schaamteloze vertoning. Ik begrijp ook wel dat jij vind dat die pathalogische leugenaar en dommie jojo veel in zijn mars heeft, wat was het nou weer in het land der blindenwas die ene dommie koning. ik begrijp hoe je je voelt nu je dommie door de mand is gevallen.

  Jojo ik trek niets uit zijn context, ik wijs je alleen maar op je leugens en rotzooi, ik begrijp ook wel dat jij en conchise het niet leuk vinden, aangezien jullie niets anders om handen hebben.

  Ira je bent nogsteeds veels te dom en geen reactie waardig.


  Maak melding

 20. Zo lang Bouterse in Suriname voor het zeggen heeft komt er nooit democratie.Dat is mijn stelling.Suriname is in de verdoemenis beland.Er heerst alleen maar angst in het land.Het volk zit met Bouterse in hun maagd.Niemand durft wat te zeggen anders ben je tegen Bouterse al heeft hij geen kennis van zaken om het land te besturen en daarom gaat Suriname alleen maar achteruit.


  Maak melding

 21. NoSpang

  Als het allemaal leugens zijn kunt u het toch eenvoudige weerleggen. Laten we een paar eenvoudige zaken door u laten weerleggen:

  1) nationale schuld. zie website bureau nationale schuld. in 2001 SRD 1.140.000.000, in 2010 SRD 3.300.000.000 in dec. 2015 SRD 8.750.000.000
  2) nationale schuld in percentage van BNP 2001 48%, in 2010 28% en in 2015 51%.
  3) Deviezen voorraad in 2010 ruim S 600.000.000 via $ 1.000.000.000 plus naar nu minder dan $ 300.000.000
  4) Devaluatie van 2,75 naar nu 5,45 SRD voor de Dollar. Gambio koers 07.03.2016 omdat er geen echte koers meer is.
  5) IMF buiten de deur gehouden en de economie laten groeien van $ 1.500.000.000 naar $ 4.700.000.000. De Economie laten instorten door potverteren Bij de actuele koers is het BNP nu aanzienlijk minder dan $ 4.000.000.000
  6) Is de minister van Financien binnen 6 weken wel of niet 2 maal ontboden in Washington

  Beste No Spang wat is hier van gelogen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.