Strafproces Decembermoorden vandaag hervat

33

PARAMARIBO, 4 mrt – Vandaag wordt het strafproces tegen de Surinaamse president Desi Bouterse en 25 andere verdachten van de Decembermoorden hervat. Op 8 december 1982 martelde en vermoordde het toenmalige militaire regime onder leiding van Desi Bouterse vijftien tegenstanders van het bewind in Fort Zeelandia. Het strafproces tegen de verdachten heeft 3,5 jaar stilgelegen.

De krijgsraad in Suriname schorste het proces in 2012, nadat het Surinaamse parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de Decembermoorden vrijuit gaan. De schorsing was nodig zodat het Constitutioneel Hof zou kunnen toetsen of de amnestiewet niet in strijd is met de Surinaamse grondwet. Maar zo’n hof bestaat (nog) niet in Suriname.

De hoogste rechter in het land gaf eind vorig jaar het Openbaar Ministerie opdracht de vervolging weer op te pakken. Dit gebeurde nadat de nabestaanden van de slachtoffers hierom hadden gevraagd. Volgens de advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, voelen de verdachten zich in het nauw gedreven. Recente uitlatingen van Bouterse die waarschuwde dat „buitenlandse krachten” zouden infiltreren in de Decembermoordenzaak, moeten volgens hem in dat licht worden gezien, zegt hij in een interview met Nina Jurna voor NRC. „Vergeet niet dat tegenstanders al jaren proberen deze zaak te frustreren. De amnestiewet, waardoor de zaak werd stopgezet, is daar een voorbeeld van”, aldus de advocaat in de krant.

Bekijk ook:

33 REACTIES

 1. Steeds maar weer de dans ontspringen zal er dit keer niet bij zijn. Als de president van een land in de beklaagde bank komt te zitten, dan is wereldwijd iedereen van op de hoogte en dan gaan alle antenne’s op scherp staan. hiermee wordt er hopelijk en eindelijk recht gesproken in wat ooit fout is geweest. Aan de nabestaanden veel sterkte toegewenst in deze moeilijke dagen


  Maak melding

 2. Kan deze massamoordenaar niet door een Westers land ‘opgehaald’ worden en van mijn part worden geliquideerd ? Hij heeft ervoor gezorgd dat het Surinaams volk lijdt, dat er geen geld is voor infrastructuur. Sanitaire voorzieningen en medische voorzieningen zijn niveau 0 maar o o wat is het volk toch arrogant !


  Maak melding

 3. De opvolger van oude PG ( Poenie no Wassie,) R.B. Panday, zal vanaf vandaag 360graden veranderen.
  Hij was aanklager van de Pres, en nu een( verdediger )desnoods mijn zijn leven. Hij is helemaal omgeturnd van The Good naar The Ugly, dat kan allemaal in Sweet Sranang. Vooral als de ( Staatshoofd) macht heeft op alle gewapende eenheid in het land. Ala sma é k@ na ding broekoe.


  Maak melding

 4. Tja. Wat valt er hierop eigenlijk nog te zeggen?
  De man heeft zich allang volledig ingegraven, heeft vrijwel zeker een prive leger met spionnen, genoeg cash weggezet, en een vluchtplan voorbereidt. Textboek gedrag van een tinpot dictator.

  Als hij een echt intelligente revolutionair was geweest had hij de nabestaanden een forse geldelijke genoegdoening aangeboden, met een geheimhoudings clausule en geen schuld bekend.

  Nu blijft de issue tientallen jaren dooretteren en irritatie veroorzaken, plus het prestige van het presidentschap van de Republiek ondermijnen.


  Maak melding

 5. Bouta is bang voor groene tafel hij heeft nu slapenlose nachten nu alleen stress en angst karma achtervolgd. De heer boven doet zijn werk heel goed langzaam maar zeker


  Maak melding

 6. Lucky luck schiet sneller dan zijn schaduw in de stripboeken, maar oom desi zegt: ” als ik je van achteren schiet, komen de kogel inslagen van voren ” . En geloof me , hij gaat weer zeggen ; ze zijn op de vlucht geschoten.
  doet pg poenie ook de zelfde mening ? Benne benieuwd…


  Maak melding

 7. Ik ben erg benieuwd naar deze nieuwe Show. Wanneer gaat iemand er een film over maken.

  Onder tussen gaat Baas B slecht slapen want ook de internationale gemeenschap heeft het proces weer op de agenda geplaatst.


  Maak melding

 8. Dit wordt alvast weer een voorstelling,met POP Baidjnath op de hoogste stoel.
  Eerst was bouta voor hem een crimineel sinds gisteren niet meer ,nu werkt hij voor die crimineel en het vonnis staat reeds gedrukt en het luidt., NOT GUILTY!
  De zoveelste nekslagvoor de rest van de bevolking,overigens wel bewonderenswaardig hoor,het volk die de zoveelste shit blijft slikken,kan alleen in Suriname gebeuren.


  Maak melding

 9. Neks no fout woensdag een nieuw P.G. en vrijdag strafproces dibrie bouta gestart wat een vooruit gang.
  Wordt het weer zo’n secrepatoe-proces ???

  Ik ben bang van wel.


  Maak melding

 10. Deze Gast (moordenaar) is heel moeilijk aan te houden of weg te moffelen, er moet 1 wonder of boven wonder spontaan gaan plaatsvinden want het gehele Wereld weet over deze Gast maar ze laten ons jaren in de steek.Dus ff afwachten. ???????


  Maak melding

 11. Het proces mag doorgaan.Als we het woord van de HEILIGE BOEKEN mogen geloven heeft elke wezen een einde van het leven. De een op een ongeneeslijke wijze, de andere vredig en rustig, zo heb je vermoord, zelfmoord., verkoold ga zo maar door. Elk einde heeft een proces ook zo de december moord was een eind proces van die groep. Eens of oneens de feiten zijn daar.Welke processen worden verdedigd. Deze alleen omdat de advocaat is betaald geworden. Hij krijgt extra witte haren en de zaak is meer dan 34 jaren oud. Wie weet zijn de overledene al weer op aarde om hem tegen te werken omdat hij misbruik maakt van de zaak..


  Maak melding

 12. Baas DDB. kijkt niet vrolijk op de foto, ik kan me best voorstellen van al die slapeloze nachten, en niet te vergeten
  al die flessen Bleu en Black labels, die dagelijks naar binnen worden gewerkt ! En daarom wenst hij ons slapeloze nachten toe, en dat gebeurt ook maar we slapen wel zonder drank. Ai baja mi masra, a kondré go ning moer !!!!!!!!!!

  Jacko.


  Maak melding

 13. De circus is begonnen,hoe ongeloofwaardig zijn dit allemaal om mensen in mensen ogen zandstrooien.
  In braziel is ex president opgepakt samen met duizenden bestuursleden..dat noemen ze echte werk alle door corruptie verdiende geld terughalen met 100% boette zo leren ze af niet anderd


  Maak melding

 14. Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva is aangehouden als onderdeel van een groot fraudeonderzoek naar de staatsoliemaatschappij Petrobras. De federale politie is het huis van de voormalige president binnengevallen en heeft het voormalige staatshoofd opgebracht voor verhoor.

  Lula, die in 2011 is afgetreden als president, heeft de beschuldigingen van corruptie ontkend. Het langlopende onderzoek, bekend als Operation Car Wash, richt zich op beschuldigingen van corruptie en het witwassen van geld bij Petrobras.


  Maak melding

 15. President Lucifer is having a party in hell. Who’s his patron I can tell. He’s dressed in red, many bottles of whiskey will be down there, many lines of coke will be there. A jumbo jet will be flying too. You’ve got to be an inequity worker before you can earn a ticket. Lucifer come so you better keep awake. You don’t know what’s in the pocket of his cloak.


  Maak melding

 16. Mede dankzij Somo en Brunswijk die de gelegenheid hebben gehad, om tegen de amnestiewet te stemmen, en mede dankzij vorige regeringen, die niet de moed hebben getoond om deze moordenaar op te sluiten, heeft deze moordenaar dit mooie land kunnen vernietigen, waardoor een groot gedeelte van het volk in armoede leeft, en het is te hopen dat er nu eens snel een einde gaat komen aan dit gefrustreerde proces, die dankzij hielenlikkers en jaknikkers, een proces met een hele lange adem is geworden.


  Maak melding

 17. Wordt het geen tijd dat het Internationaal Strafhof zich er mee gaat bemoeien, en beveelt de hoofdverdachte over te brengen naar Den Haag. Suriname laat zien dat het deze zaak niet aankan of durft.


  Maak melding

 18. Zolang er geen recht wordt gesproken zal deze zaak nooit rust brengen. In het volkslied staat RECHT EN WAARHEID maken VRIJ precies zoals RECHT en VRIJHEID wordt gevierd op 1 juli. Er waren in 1982 geen tegenstanders zoals ddb wil doen geloven en als dit gemakshalve wel het geval was was dit slechts verbaal zoals C. Daal heeft laten horen. Aangespoord door Bishop moest Daal en andere intellectuelen het veld ruimen zodat de weg vrijgemaakt werd naar macht met een volk zonder welbespraakte voorbeeldigen. Het niveau in vele sectoren is nu het bewijs. Er was ook geen revolutie maar een staatsgreep van ontevreden militairen die een vakbond binnen het leger eisten met zwakke Elstak als een 3e keus opperbevelhebber. Revo kent immers 2 strijdende partijen. De groep van 16 waren laaggeschoolde militairen die hun kans schoon zagen. Valk had niet het landsbelang voor ogen en ddb had een nl paspoort. NL is in gebreke gebleven muv het diplomatiek tegenhouden van USA interventie. Dit is wat zich o.m. en o.a. heeft afgespeeld naast de kwalijke overtredingen door militairen gedurende de avondklok en de opgelegde censuur. Wat er met de leden van 16 is gebeurd moet ook worden belicht. Dat men er vandaag vreemd van opkijkt dat de situatie zwaar belabberd is zegt meer over het gebrek aan zelfkritiek en uitblijven van diepgaand onderzoek. Met een schone lei opnieuw beginnen is niet slecht.


  Maak melding

 19. Maurice en Bhaai, waarom zouden westerse landen of anderen stappen moeten ondernemen richting bouterse en de problemen waar Suriname en zijn inwoners nu mee geconfronteerd worden oplossen, lekker makkelijk wel.
  Zijn de Surinamers daar zelf niet toe in staat, Bouterse is zogenaamd democratisch gekozen tegen alle goedbedoelde adviezen in van buitenaf, waar veel de reactie op kwam , bemoeien jullie je met je eigen zaken, en nu mag buitenaf de steentjes uit het vuur halen,. Waarom wordt dat heerschap niet met zijn eigen middelen bestreden, middelen die hij ook toepaste in die bewuste decembernacht en later in Moiwana, aan jullie de eer voor zover die nog aanwezig is, wel de mond maar niet de moed


  Maak melding

 20. Chris,

  Mooie vergelijking, maar iedereen weet, dat zoiets in ons land niet zal gebeuren op dit moment.
  Daarvoor is de macht van Bouta in alle sectoren van de samenleving te groot.
  Daarvoor heeft hij wel gezorgd.
  Allemaal poppetjes op belangrijke posities, die niets anders zijn, dan ja-knikkers.
  Misschien komt het ooit nog eens zover als hij is afgetreden, want alle schurken moeten zich eens verantwoorden.
  Is het niet op aarde, dan wel hierboven.


  Maak melding

 21. Een rechter hoeft slechts bij de Amerikaanse ambassade aan te kloppen dat hij zich bedreigd voelt in z’n functioneren en je zult zien dat er ineens meer verkeer komt richting Broka Baka.


  Maak melding

 22. @counter
  Slapeloze nachten heeft bouterse al jaren. Het monster heeft naar het schijnt toch een geweten.
  Toen Bouterse zag dat het proces toch doorging en de zelf verzonnen amnestie wet gewoon waardeloze letters op papier zijn. Toen begonnen zijn nachtmerries weer.
  Ziet hij regelmatig de gezichten van John Baboeram (31), Bram Behr (31), Cyrill Daal (46), Kenneth Gonçalves (42), Eddy Hoost (48),André Kamperveen (58), Gerard Leckie (39),Sugrim Oemrawsingh (42), Baal Oemrawsingh, Lesley Rahman (28), Surendre Rambocus (29), Harold Riedewald (49), Jiwansingh Sheombar (25), Jozef Slagveer (42), Robby Sohansingh (37), Frank Wijngaarde (43). Ik hoop het van harte.

  Allemaal trauma’s die je niet zomaar wegdrukt. Vandaar ook zijn gedreig op 25 februari en daarna naar instanties, groepen die hem niet gunstig gezind zijn en het algemene publiek.
  Ik las pas ergens dat bouterse op het Shankar effect hoopte.
  Dat was een vhp president van begin jaren 80 die door Bouterse telefonisch naar huis werd gestuurd. Nu hoopt Bouterse dat de huidige rechtbank, protesterende burgers en journalisten ook van die suffe broekpoepers zijn als Shankar toen.
  Dus mooi niet.
  Bouterse heeft overal zijn krediet voor goodwill verspeeld. Als hij weer in Suriname gaat moorden is er niemand die hem zal beschermen.
  Cuba wordt weer vriendjes met Amerika dankzij Obama. Kadafie de gek van Tripolie is nu kamelenvoer. China kan alleen de bossen van Suriname plunderen
  bij presidentieel decreet van een aanwezige president Bouterse.
  Hem in China laten onderduiken levert dus niets op.
  Kim yong un misschien? Of gewoon 11 jaar in de Bijlmergevangenis. Neem je huidige chef veligheidsdienst mee hoor goedoe.


  Maak melding

 23. De benoeming van een nieuwe hoge man op het Openbaar Ministerie door DDB deed al vermoeden dat er een addertje onder het gras zat. En zie daar. Bouta wil geen proces in zijn zogenaamde rechtstaat en hij zal alles uit de kast halen om een eerlijk proces te voorkomen. Een goede dictator met fout verleden heeft ook geen ander keus en kan zijn gang gaan zolang iedereen het pikt. Ik ben er niet trots op om van de hele wereld te horen dat ik in een bananenrepuliek leef.


  Maak melding

 24. Farrakhan
  I’d like to nominate organising a party plane for the total leadership, then by the time they land in Raqqa or Mosul let Daesh (ISIS) take care of them.


  Maak melding

 25. Het is weer een schijnvertoning niemand geloofd in het land dat Bouterse vervolg wordt.Die gasten zijn bang anders wordt er weer naar de wapen gegrepen en Surinamers zijn bang punt uit.Zolang Bouterse aan de macht is komt Suriname niet vooruit want hij heeft geen economische kennis om het land goed te besturen en zijn adviseurs zijn zakkenvullers.Het land is al langer dan 5 jaren failliet geweest toen hij samen met Brunswijk het land heeft bestuurd.


  Maak melding

 26. Beste Lonny
  De spindoctors van de President beogen al jaren dat er niets zal gebeuren echter het recht werkt langzaam.

  Zie wat er in Brazilie gebeurt (schuldig of onschuldig) de ex president wordt opgehaald voor verhoor zonder verzet. De strijd wordt verbaal en juridisch correct gestreden.

  Als Suriname het niet zelf aan kan dan zal het Inter Amerikaanse Hof voor de rechten van de Mens het wel vorm geven en Suriname aan haar weten houden.
  Ten minste als het IMF Bouterse niet eerder tot ambteloos en machteloos burger maakt.


  Maak melding

 27. Jullie snappen het nog steeds niet, de nieuwe Surinamers willen dat bouta blijft, ze willen niet rovers bende van de jaren 70 niet meer, dus get a live, zijn zijn sukkels, hebben jullie geen kleinkinderen besteed je tijd aan hun.


  Maak melding

 28. Suriname maakt zich belachelijk in het buitenland met hun schijn proces.Wie neemt Suriname nog serieus in de wereld.Alleen Bouterse met zijn mannen.Voor het land is het een schande dat dit proces nooit is uitgevoerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.