Politiek Suriname heeft niets aan Terugroepwet

26

PARAMARIBO, 4 mrt – De controversiële Terugroepwet moet worden ingetrokken. Dit zegt staatsrechtgeleerde Sam Polanen. Sleutelen aan de wet legt geen zoden aan de dijk. Toch is dat het wat de huidige machthebbers voorstaan.

De Terugroepwet wordt nu aangehaald om twee parlementariërs uit te schakelen. Het duo gedraagt zich niet volgens richtlijnen van hun politieke partij Pertjajah Luhur. Om te voorkomen dat de oppositiepartij de twee daadwerkelijk terugroept, wordt nu een wetswijziging voorbereid. “Ik heb altijd gezegd dat de wet ondemocratisch is en gewoon ingetrokken moet worden”, zegt Polanen tegenover de Ware Tijd.

Het zou wel betekenen dat ook de grondwet moet worden veranderd. De wet schrappen is wel het meest voor de hand liggend. Nu wordt er allerlei uitleg aan gegeven. Standpunten hangen af van wie waar zit. Terugroepen komt voor Polanen neer op het terugdraaien van de verkiezingsuitslag. Het wijzigen van de wet kan alleen maar meer ellende geven. “Ze zullen zelf zien dat ze nog meer problemen zullen krijgen.”

Bekijk ook:

26 REACTIES

 1. “Het zou wel betekenen dat ook de grondwet moet worden veranderd.”

  De heer Polanen maakt duidelijk dat er voorlopig geen echte verandering in deze wet komt. Hoe hard men ook roeptoetert.

  Het zou verstandig zijn met elkaar aan de goede werking van deze wet te gaan werken. De geest van de wet is niet vreemd of slecht de wijze waarop de wet gebruikt en bestreden wordt leidt tot ellende.

  Laat echte deskundigen voor jurisprudentie zorgen inplaats van oeverloos gezwam in de DNA.


  Maak melding

 2. Dhr Polanen tegenstrijdige dingen, daar waar hij zegt:
  “De Terugroepwet wordt nu aangehaald om twee parlementariërs uit te schakelen. Het duo gedraagt zich niet volgens richtlijnen van hun politieke partij Pertjajah Luhur. Om te voorkomen dat de oppositiepartij de twee daadwerkelijk terugroept, wordt nu een wetswijziging voorbereid.”

  Dit betekent dat de wet wel werkbaar is anders doe je geen dingen om het terugroepen te voorkomen lijkt mij>

  Toen er gerommeld werd met de verkiezingsuitslag, liet deze staatsrechtgeleerde niet van zich horen.


  Maak melding

 3. En zo gebeurd het in Suriname,
  sleutelen aan de grondwet als iets je niet bevalt,dus dan maar fingafok doen en de grondwet veranderen,schrappen,,toevoegen alleen als je de LIJDR bent en toevallig ook een crimineel!!
  En dat doet de meest gevreesde crimineel ..alles om EIGEN en partij belang !! ieder ander zou ervoor boeten maar niet jij als je tovallig een ndper bent of een overloper!!
  Dus dan maar weer eens de grondwet verkrachten een heel normale bezigheid van de lijder !!!!!


  Maak melding

 4. Het landsbelang is niet gediend met de Terugroep Wet. Een goede analyse van deze wet laat zien dat de wet in het leven is geroepen door lieden die pretenderen een democraat te zijn maar in feite zijn ze het niet.


  Maak melding

 5. Het zijn altijd de zelfde mensen die hier achter het glas naar buiten kijken en maar commentaar leveren vraag ze wat ze hier in nl hebben bereikt nada niets maar alles beter weet !!


  Maak melding

 6. “Het duo gedraagt zich niet volgens richtlijnen van hun politieke partij Pertjajah Luhur.”

  Het duo Sapoen en Cheaten hebben gelijk na de verkiezingsuitslag een 180 gr. draai gemaakt, geheel tegen de verwachtingen en de wil van hun achterban en de combinatie waarin ze zaten.
  Het Surinaamse volk weet dat er flink wat geld onder tafel is uitgegeven om deze heren over te halen naar de NDP.
  In het verleden is dat ook gebeurd en toen waren het Somohardjo en Brunswijk, die tegen hun verkiezingspropaganda in, een samenwerking zijn aangegaan met Bouterse.

  Kortom deze wet komt niet in het voordeel van het paarse kliekje omdat het voor hun een belemmering is om assembleeleden om te kopen.
  Men weet dat de NPS en de VHP het niet in hun hebben om assembleeleden om te kopen.


  Maak melding

 7. Een interessante nieuwe ontwikkeling in Suriname. Als iets je niet bevalt of je dreigt in een ongewenste situatie terecht te komen, dan pas je gewoon de wet aan, zodat je de zaak naar je hand kunt zetten. Of je geeft een andere definitie aan de situatie, zodat het allemaal wat minder erg lijkt.
  Deze tactiek schijn je bij alles toe te kunnen passen. Of het nou een Terugroepwet betreft, of de hoogte van de staatsschuld…. No problem at all!


  Maak melding

 8. RobG

  “Het landsbelang is niet gediend met de Terugroep Wet.”

  U vereenzelvigd het belang van de coalitie, NDP, President met het landsbelang.

  Deze wet is democratisch tot stand gekomen binnen de Surinaamse context . Deze wet zit vast aan de grondwet en dat betekend heel wat.

  Stelt u eens voor dat een paar NDPers die nu met 300 tot 1.000 eigen voorkeurstemmen in de DNA zitten en gedemotiveerd raken en daardoor, als backbencher, open staan voor een redelijke vergoeding van zijde te veranderen.
  Wat zou er dan van denken.

  De terugroepingswet is noodzakelijk om te voorkomen dat de kiezer bedrogen wordt door opportunistische politici, die gekozen worden op basis van hun partijprogramma en regelmatig met stemmen van combinatie partners, die daarna voor wat persoonlijke gunsten overlopen naar een andere partij.

  Sapoen en Chitan zijn op de verkiezingsbeloften van de PL gekozen. Ze hebben duidelijk geen achterban in de PL want ze hadden niet de lef om naar de vergadering te gaan die hun uit de PL smeet met 115 tegen 1 stem.

  Wat ze ook allemaal stellen ze zitten niet in de PL fractie, de krijgen spreek tijd van de NDP ofwel zijn hebben hun kiezers verraden voor ??????????. en dat is juist ondemocratisch want zij zijn de stem van hun kiezers resp. de PL kiezers in hun district en niet van de NDP kiezers in hun distrikt.


  Maak melding

 9. @Ros
  Met burgers zoals jij gaat Suriname naar de klote geen wonder dus !
  Ps zielig voor Suriname die burgers heeft als jou. Jij moet iets voor je land doen en niet het land voor jou!!
  Jij hebt bewezen je land niet te dienen het scheelt je geen moer of je land naar de moer wordt geholpen ,neem mijn advise en zwijg , laat anderen het gevecht voor een beter Suriname vechten,jij mag dienen als toeschouwer.
  Horen ,zien en zwijgen past heel goed bij jou!!


  Maak melding

 10. Deze Polanen is zeker een paarse aanhanger en aanbidder van een moordenaar, want met de stopzetting van het 8 december strafproces d.m.v. een amnestiewet, hoorde je deze man niet.


  Maak melding

 11. Maar meneer Ray,als je in het buitenland woont kan jij niks doen voor Suriname,jij moet daar gaan wonen!
  Men houdt zich in Suriname niet bezig met dit forum,er zijn spannende dingen in Suriname.

  Dus meneer Ray hou je maar bezig met dit forum!


  Maak melding

 12. Suriname heeft wel degelijk iets aan een Terugroepwet als die wordt geresteerd, maar dat is niet het geval.
  Alles wat tegen deze regering en in het bijzonder tegen Bouta kan worden ingebracht, wordt gefrustreerd of met een wijziging van een wet teniet gedaan.
  Dat is een belangrijk kenmerk van een dictatuur.


  Maak melding

 13. Terugroepwet moet veranderen in Liquideerwet.

  Iedereen mag tot 2 maanden voor de verkiezingen van partij en loyaliteit wisselen, maar tot 3 jaar na de verkiezingen niet meer. Wie dat wel waagt, mag door de partij geliquideerd worden.


  Maak melding

 14. Personeel OW hervat werk
  Written by: De West2016/03/03 11:00 PM

  De Bond Openbare Werken (OW) en de leiding van OW hebben gisteren harde afspraken gemaakt om de problemen bij het ministerie tot het verleden te laten behoren. De ruim 1100 medewerkers die bij de bond zijn aangesloten, hebben het werk sinds gisteren hervat na een gespreksonderhoud tussen beide partijen. Vanaf vrijdag 26 februari om 12:00 uur hebben de medewerkers het werk neergelegd. Op maandag en dinsdag hebben de medewerkers alleen ingetekend en de werkplek wederom verlaten. Dit omdat volgens de bond, minister Siegfried Wolff van OW, de problemen op het ministerie niet serieus zou hebben genomen.

  Een van de problemen is volgens de medewerkers het ordereglement dat is opgesteld zonder dat zij erin gekend zijn.

  Bondsvoorzitter Michael Sallons zegt dat er om de twee weken vergaderd zal worden met de leiding van OW om zo steeds dichter tot een oplossing te komen. Thans heeft Wolff de bond geadviseerd om ook een schrijven te richten aan de president waarin de problemen aangekaart worden. Aan de bond is uitgelegd dat de problemen niet alleen door de leiding van OW aangepakt kunnen worden, omdat er ook een aantal ministeries bij betrekken zijn. De bond heeft het advies van de minister aangehoord en is van plan om de brief maandag 7 maart aan het Kabinet van de President op te sturen.

  Sallons benadrukte dat de bond de problemen niet zal laten liggen. Er zal tijdens de vergaderingen hard aan de bel getrokken worden en van elke bijeenkomst zal het resultaat aan de leden worden voorgehouden. Sallons vindt het wel erg dat de minister eerder geen tijd maakte om geregeld met de bond te praten.

  door Kimberley Fräser


  Maak melding

 15. Arme jojo doet verwoede pogingen om serieus genomen te worden maar geeft steeds weer duidelijk dat hij een leugenaar is die niet eens begrijpend kan lezen.

  De heer Polanen geeft duidelijk weer dat er een grondwetwijziging nodig is om deze lelekoe terugroepwet terugte trekken, so bun. Duidelijke taal.

  Deze clown maakt er doodleuk zijn eigen verhaal van en gaat daarmee aan de haal. nl ” devheer Polanen maakt duidelijk dat er voorlopig geen echte verandering in deze wet komt”. Dit tereijl de heer Polanen juist niet tegen de voorgestelde wijziging is, maar gewoon dat hele ding terugroepen.

  Verder gaat deze pathalogische leugenaar tekeer als een tier tegen Robg. Dit terwijl Robg het ook dit keer goed heeft, nl hij heeft dezelfde standpunt als de heer Polanen, die deze hele wet terug wil trekken en dient nl het landsbelang niet en is niet democratisch. Ie heeft de tijd jojo dit allemaal uit te leggen, waarschueing aan de vrijwilliger, je hebt lange adem nodig.

  Nu komt het met jojo en zijn lulverhaal oftewel rommel.

  Jojo zegt doogt doodleuk de terugroep wet is nodig om te voorkomen dat de kiezers bedrogen worden ennne ……….. Ze zijn gekozen op basis van partijpramamma rommel rommel rommel.

  De grote vraag is heeft PL een partijprogramma, wie heeft die gezien, is het gecommuniceerd, staat het ergens geschreven???????? Jojo heeft het gezien, gelezen maar ook vooral zelf geschreven in zijn hoofd.

  Kiezersbedrog? Misschien kan jojo ons de namen vertellen van de 2 andere PL leden die deze gaan vervangen wanneer ze zijn teruggeroepen, als het geen PL’ers zijn dan zou dat betekenen dat de Plers die juist in de 2 districten op de PL en dus op deze 2 mannen heeft gestemd, die zijn bedrogen, hun stem wordt niet meer geteld want ze zijn niet meer vertegenwoordigd in de DNA, dit is kiezersbedrog jojo, en niet je zelf verzonnen verhaal jij kleine zielige fantast.


  Maak melding

 16. Beste No Spang.

  U begrijpt niet wat er staat. Indien Polanen als deskundige stelt dat er een grondwetswijziging noodzakelijk is betekend dat het volgende:

  1) De wijziging zal met een meerderheid van 2/3 door de DNA moeten worden aangenomen.
  2) Een 2/3 meerderheid omvat 34 stemmen terwijl de Coalitie er over 31 beschikt.
  3) De Coalitie heeft een notoir slechte opkomst in de DNA ofwel ABOP zal omgekocht moeten worden om met de Coalitie mee te stemmen.
  4) Ook al haalt de Coalitie de 2/3 meerderheid dan gaat de Grondwetswijziging pas in tijdens een volgende regeringsperiode nadat de dan zittende DNA er nog maals naar gekeken heeft.
  5) Ofwel de vereiste grondswetswijziging hangt af van de verhoudingen in de volgende DNA.

  Daar om stelde ik dat Polanen duidelijk maakte dat er voorlopig niets gebeurt of kan gebeuren en dat alle herrie die gemaakt wordt ketelmuziek is.

  Beste No Spang. Ik verzin dat niet het is de Wet waar ook de DNA zich aan moet houden.
  Deze procedure is speciaal bedoeld om te voorkomen dat idioten die toevallig een 2/3 meerderheid weten te organiseren de grondwet kunnen wijzigen.

  De wetgever leeft niet bij de waan van de dag.


  Maak melding

 17. En nogsteeds snapt die domme jojo het niet, dit is wel triest, ja mensen deze jojo heeft van alles verstand, vliegtuigonderhoud, economie, recht, mijnbouw, oliewinning, goedverkoop, alles je noemt het maar, maar begrijpend lezen ho maar. Typisch een 12 ambachten en 13 ongelukken geval hier, niets van zijn nutteloze leven kunnen maken.

  Dommie de grondwetwijziging waar Polanen het over heeft, heeft betrekking op het terugroepen van de terugroepwet. Maw het verwijderen ervan uit de Surinaamse grondwet.


  Maak melding

 18. Sjang

  JoJo is voor mij een afgeleide van een nummer van Blood Sweet & Tears “Spinnenwheel” en dan met een knipoog.
  “What goes down, must come up Again” of wel na diepte punten komen er weer pieken / na regen komt zonneschijn.

  Ik draai en spin zelden.


  Maak melding

 19. Zijn toch een stelletje onbenullen vd paarse partij in de dna.eigen initiatief of inbreng hebben ze niet,wordt ze opgedragen wat te doen. Ze zien ook letterlijk uit als een stelletje nullen. Kramen de grootste onzin uit.Jammer voor het volk want zij zitten ermee opgescheept.


  Maak melding

 20. No Spang

  Ook het verwijderen van een enkel woord in de grondwet is een wijziging die volgens de juiste vormen zal moeten verlopen.
  Het verwijderen van de Terugroepingswet kan dus pas per eind 2020 gerealiseerd worden, als deze regering de verkiezingen in mei 2020 haalt.

  U probeert recht te zwetsen wat krom is.


  Maak melding

 21. Nationale Domste Partij NDP van Suriname

  Partij van overlopers NDP

  Opvang Huis voor overlopers zonder overschrijving NDP

  Alleen bij NDP macht je nooit overlopen naar een andere Partij door onderdrukking durven ze niet .

  De Domste partij ooit in Suriname ooit .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.