Terugroepwet Suriname lijkt langste tijd te hebben gehad

22

PARAMARIBO, 3 mrt – De Terugroepwet lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. In elk geval zal de wet niet meer gehandhaafd blijven in zijn huidige vormen. De coalitie wil een rechterlijk vonnis voorkomen.

De kans bestaat nog altijd dat de coalitiefractie het met twee parlementariërs minder zal moeten doen. Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan van Pertjkajah Luhur zouden inderdaad terug geroepen kunnen worden. Hun politieke partij Pertjajah Luhur heeft immers voldaan aan alle gronden die genoemd worden in de Terugroepwet. De partij van Paul Somohardjo wil het duo uit het parlement, omdat ze zich afvallig gedragen.

Somohardjo zit met zijn driemansfractie in de oppositiebanken. Hoewel Sapoen en Chitan volhouden dat ze nog tot Pertjajah Luhur behoren, is het volgens Somohardjo anders. De coalitie maakt nu haast om de wet te veranderen. De vraag is wel of de rechter zich aan de verandering zal storen. Een wet mag namelijk niet met terugwerkende kracht worden toegepast. Tot nog toe hebben de twee meerdere rechtszaken overleefd.

22 REACTIES

 1. Om je dood te lachen. Die 2 judassen hebben het overleefd omdat de paarse kogel altijd op de loer ligt. Geen rechter zal het in zijn hoofd halen om in hun nadeel te vonissen. Suribabwe op haar best.


  Maak melding

 2. Krijgen we hetzelfde als het gedoe met Sasur??

  Ook daar werd er een resolutie of wet door het parlement aangenomen.
  Is er sindsdien wat veranderd??

  De terugroepwet mag wel een onding zijn maar dit is de wet van het moment en men dient zich onder alle omstandigheden aan te houden.
  Volgens mij kan een nieuwe wet ook niet met TWK ingevoerd worden.


  Maak melding

 3. Een parlementariër die gekozen is door het volk mag en kan niet teruggeroepen worden door een partij.
  Je mag lid zijn van een partij maar de zetel zal en moet blijven voor de gekozene,niks no fout!

  Men wil toch democratie hebben,dan moet men zich daar houden.
  Het parlement moet ook de hoogste orgaan zijn van het land
  en niet anders.
  Geen enkele hof of rechter mag beslissen over het parlement.


  Maak melding

 4. Het Parlement maakt de wetten en de rechterlijke macht toets de wetten op deugdelijkheid en juiste toepassing.

  Ergo het parlement is het hoogste orgaan maar aangezien we scheiding van machten hebben hebben zij na invoering van de wet niets meer over de rechterlijke toetsing te zeggen.

  Obama is het hoogste gezag in de USA maar de rechter heeft enkele malen aangenomen wetten van hem (al dan niet tijdelijk) geblokkeerd zonder dat er dreigementen zijn geuit of de wet acuut is aangepast.

  Zou dit te maken met het niveau van denken, kennen van de wet en weten wat scheiding van machten inhoud???


  Maak melding

 5. Amerika heeft een ander grondwet dan Suriname.
  Nederland heeft ook een ander grondwet,daar mag geen enkele rechter zich mee bemoeien.
  Daarom heeft Nederland geen constitutioneel hof.


  Maak melding

 6. NDP de partij van over lopers

  President van onderdrukkers Bouterse

  Weet je nog waar om je Henk Aaron weg had weg gehaald .

  Dank zij Nationale Domste Partij komt er zo veel zelfmoord voor in Suriname .

  In vijf jaren zijn er 10 000 jongeren van school gegaan ,waar moeten ze gaan werken ,is er werk .

  Met grote bek zeggen dat jongeren moeten gaan werken

  Stront onderdrukkers jullie hebben nooit een goede voorbeeld gegeven in Suriname ,met dank aan NDP ziet Suriname zo uit .

  blijven jullie met de Brokobaka regering van N D P

  Opvang huis voor over lopers boven de WET .


  Maak melding

 7. @Sjang

  U stelling klopt niet er is een Suriname een terugroepingswet die ook nog eens een anker heeft in de grondwet.
  Of die terugroepingswet een onding is of niet dat doet nu niet terzake. Dat wordt pas opportuun als de politiek dat in meerderheid vind.
  Nu heeft men te dealen met de wet zoals die er is. Ook veranderen nu van de wet maakt voor Sapoen en Chitan niets meer uit aangezien de bodemzaak reeds loopt en er jurisprudentie is (de rechter heeft zich bevoegd verklaart).

  Ook het parlement moet zich aan de staande wet houden.

  Wat men nu doet is herrie maken zonder feitelijk iets te veranderen. Men kan de wet namelijk niet vervangen of buiten werkingstellen aangezien hij een anker heeft in de grondwet.
  Waar de coalitie op uit is VERTRAGEN door een wijziging in te voeren dat eerst na een gewonnen bodemprocedure etc. het centraal hoofdstembureau verplicht wordt een vacature te creëren door de terugroeping te effectueren.

  Het principe is de zetel van de partij of de combinatie dan wel van het gekozen lid is belangrijk. Aangezien in Suriname gekozen leden makkelijk overlopen en daarmee kiezers bedrog plegen is de terugroepingswet redelijk verklaarbaar. Overlopers plegen in principe kiezers bedrog omdat zij op de lijst gekomen zijn door het programma van hun partij te onderschrijven.
  Door over te lopen ontnemen zij de kiezers die op hun partij gestemd hebben hun stem en stellen zij feitelijk de op hun en hun partij of partij combinatie uitgebrachte stemmen.

  In het onderhavige hebben de leden de kiesdrempel niet gehaald dus zijn ze ook nog eens in de DNA gekomen middels stemmen die op de combinatie gegeven zijn.

  Het is pijnlijk dat men zoveel problemen maakt omtrent dit onderwerp. Er is wel iets belangrijkers te doen dunkt mij


  Maak melding

 8. In Suriname is bouta DE WET.Geen wonder dat iedereen die een hoge positie heeft of zoekt zich achter hem schaart.De rechters stellen niks voor in dit land.


  Maak melding

 9. N D P Nationale Domste Partij van Suriname
  Partij van overlopers .

  Partij van boven de Wetten in Su .

  Zoeken jullie werk voor de jongeren die van school zijn in plaats van wetten veranderen .

  Waar om moest Henk Aaron weg in 1980

  Wanneer gaan mensen uit NDP overlopen .
  Opvang partij voor overlopers .

  jullie zijn nooit tevreden in NDP 26 ZETELS en toch zo onmenselijk handelen om mensen van andere Partij op te nemen .

  Sital geeft al de duidelijkheid hoe men in NDP DENK

  Dank zij Nationale Domste Partij zijn er zoveel zelf moord doden in Suriname ,

  Straks krijg je President voor het leven Bouterse

  Zoek werk voor de jongeren aantal is 10000 met opleiding
  van school in 5jaren


  Maak melding

 10. En rechterlijk vonnis voorkomen door deze paarse bende, klinkt bekend in de oren, De zogenaamde amnestiewet is daar een voorbeeld van.


  Maak melding

 11. De initiatiefnemers denken dat de assemblee letterlijk een poppenkast is, steeds wordt hen erop gewezen dat anderen in de samenleving daar anders over denken, maar ze blijven het steeds weer proberen; de amnestiewet wordt binnenkort voorgoed afgeschoten en nu proberen ze toch weer de terugroepwet achteraf te veranderen, zodat het in hun straatje past.

  Sjang, hoe zit het dan met een figuur als Roche Hopkinson van de NDP? Hij heeft bij de verkiezingen nog geen 300 stemmen gehaald, maar door opschuiven is hij nu assemblee lid. Mag hij nu met de zetel van de NDP vertrekken als de NPS hem een voorstel doet waar hij geen nee tegen kan zeggen? (Als hij tenminste zo roekeloos, levensmoe en gek zou zijn om uit de NDP te durven stappen).


  Maak melding

 12. Een rechterlijk vonnis voorkomen, klinkt bekend in de oren, deze grondwetrechtenschenders hebben al eerder een rechterlijk vonnis voorkomen, door het aannemen van een onrechtmatige amnestiewet, terwijl een rechtzaak gaande was.


  Maak melding

 13. Kokro

  In Nederland neemt de raad van state en de hoge raad die rol op zich. Andere namen maar de zelfde functie. Zij toetsen weten en in laatste instantie de uitspraken van de lagere rechtbanken.

  Wees gerust.


  Maak melding

 14. Er wordt van alles aan gedaan om versnelde wetgeving aan te nemen als er shit aan de knikker is. Zelf het uitstellen van de valuta veiling wordt er gevraagd. En dat alles niet om het land vooruit te helpen maar om mensen te in bescherming te nemen. En om nog meer te lenen, dus nog meer te stelen van het volk…we gaan nog voor vijf…er is niets fout.


  Maak melding

 15. Er zal ook een wet komen om Hoefdraad uit de gevangenis te houden vanwege overschrijding van het lening plafond…het kan verkeren.

  God heeft Suriname een hele tijd geleden verlaten…


  Maak melding

 16. @koos

  “De partij van Paul Somohardjo wil het duo uit het parlement, omdat ze zich afvallig gedragen.”
  Jammer voor Koos en andere fans van Somo op dit forum. Wat Chitan en Sapoen siert is dat het geen meelopers, ja-knikkers en likkers zijn. Je ziet te vaak dat in politieke partijen in Suriname maar ook in het buitenland partijleden alles wat de partijleider uitbraakt voor zoete koek slikken. Ook als ze weten dat het allemaal indruist tegen aan wat aan kiezers was beloofd.
  Vaak hebben ze geen benul van wat hun functie in de assemblee of ministerie inhoud. Ze laten zich aansturen door hun partijleider en evt. de leiding van de coalitie/oppositie waar ze bij horen. Dus het “laad je leiden schaapjes”.
  “Gebruik van je verstand is niet gewenst”
  Die functies betalen goed voor niks doen en ze kunnen belangrijk doen tegen de gewone burger, familie, kennissen enzv.
  Alsof zo’n ministers of assemblee functie het IQ, goede manieren en eerlijkheid doet toenemen.
  Helaas het blijven dezelfde ééndimensionale figuren van voorheen.
  Met een heel dun laagje beschaving aan de buitenkant.


  Maak melding

 17. @Barnie
  Het clubje van Sasur of sasasur was gewoon een boeven echtpaar.
  Die inden royalties bij radio en TV-zenders voor afgedraaide liedjes en films. Volgens hun bewering had BUMA STEMRA in Nederland en een paar Indiase film en muziek bedrijven hen dit opgedragen.
  Allemaal gelogen.
  Het ging in de zakken van dit echtpaar. Daar kochten ze auto’s en luxe goederen voor hun kantoor en woonhuis. BUMA STEMRA heeft geen belangstelling voor zulke activiteiten in Suriname. Het levert te weinig op voor teveel werk.
  Dat echtpaar achter Sasur komt uit Nederland en zag natuurlijk in Suriname een gat in markt om de bedrijven in Suriname op te lichten. Dat gesteel had de steun van de VHP. Maar gelukkig werden ze verstandig en stopten deze onzin.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.