‘Sfeer van angst rond proces decembermoorden’

28

PARAMARIBO, 3 mrt – Het proces rond de Decembermoorden is omgeven door een sfeer van angst, intimidatie en verdachtmaking. Dit zegt mr. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden. Eigenlijk is het herhaling van toestanden in 1982.

Ook toen werd van alles gezegd en gedaan om burgers angst in te boezemen. Nu worden door vooral Desi Bouterse allerlei uitspraken gedaan. Het heeft een duidelijk bedoeling. “Om te kunnen toeslaan”, zegt Essed tegenover de Ware Tijd. Ook nu weer worden verdachtmakingen rond gezaaid. Bouterse schildert nabestaanden en hun sympathisanten af als staatsvijanden. De rechterlijke macht krijgt er ook van langs.

Zo beweerde Bouterse onlangs dat er ‘van buiten uit’ invloed wordt uitgeoefend. Ook is het besluit van het Hof van Justitie om het strafproces voort te zetten, aan de kaak gesteld. Het Hof heeft zo de amnestiewet genegeerd. Volgens Essed mogen de uitspraken van Bouterse niet met een korreltje zout worden genomen. “De man weet precies waarom hij wat zegt en wanneer. Ik zie dit alles als een aanloop naar dingen die komen.”

Bekijk ook:

28 REACTIES

 1. Ik denk, dat Hugo Essed gelijk heeft.
  Op de weinige momenten, dat Bouta nog wel scherp is, orkestreert hij alles en er is niemand, die hem durft tegen te spreken, want dan is het einde oefening.
  Suriname anno 2016: hoezo een democratie ?
  Kijk om je heen, zie wat er gebeurt, overal vriendjes van Bouta op belangrijke functies en een bevolking die niet de straat op durft te gaan om daartegen in het geweer te komen.
  Dit doet mij inderdaad terugdenken aan de jaren tachtig van de vorige eeuw.
  Boezem de bevolking angst in en je bent van een belangrijke factor verlost.
  Eigenlijk is in de tactiek van Bouta helemaal niets veranderd.
  Het is verdeel en heers, zoals het ook 35 jaar geleden was.
  Het doet mij pijn om dit te zeggen, maar er zijn echt heel veel overeenkomsten met die tijd.


  Maak melding

 2. De rechtbank/krijgsraad moet gewoon vonnis doen: “3 keer levenslang voor DDB voor misdrijven tegen de menselijkheid!”

  Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Eigen schuld, rustig gaan brommen tot de dood op volgt.

  Het is gewoon einde oefening voor DDB.
  Hij heeft voor stilstaan en achteruitgang gezorgd in heel Suriname, rijkdom voor zich zelf en een heel kleine groepje om hem heen, heel grote armoede bij een heel groot gedeelte van bevolking leeft in heel grote armoede , kijk om u heen en zie de armoede, zie de lege winkels, zie de hoge prijzen, zie de euro prijzen, zie de us-dollar prijzen, zie de ontwaarding van de sdr, zie de bustarieven, zie de grote criminaliteit, mensenhandel, witwassen van geld, wapenhandel, drugshandel/drugsdoorvoer, normen en waarden, alles is achteruit gegaan, gezorgd in Suriname.

  De rechtbank/krijgsraad mag niet bang zijn voor angst en intimidatie, enz! If ai boz, wik a boz. De gewapende machten moeten een pas op de plaats maken en goed zien wat er al sinds 25 februari 1980 met Suriname is gebeurd en door wie het gebeurd is.

  Als er een persoon bang is dan is het DDB.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 3. Sommige mensen houden er van om wanneer stront droog is er water bij te gooien en gaan roeren , als je niks goed kan zeggen over iemand moet je je bek houden . Grontapoe na assi tere tide ai wai so , niemand is untougchable .


  Maak melding

 4. @Cochise, en nog vele anderen jullie hebben groot gelijk.

  -Ik heb een tekst van de PL voor jullie en hiervoor ben ik heel erg bang, Het is iets waarvoor ik vaker gewaarschuwd heb.
  wie houd zich nu aan de wet????

  Let maar op de woorden::::

  =DNA-lid Paul Somohardjo is zeer teleurgesteld in de gang van zaken binnen ons parlement. De voorzitter van de politieke partij Pertjajah Luhur (PL) vindt het niet door de beugel kunnen dat, terwijl er een rechtszaak is aangespannen in verband met het terugroepen van de PL-dissidenten Raymond Sapoen en Diepak Chitan, de leiding van de DNA een initiatiefwet in behandeling neemt om de Terugroepwet in te trekken. “Vandaag gaat de rechtszaak van de PL tegen Sapoen en Chitan in behandeling en uitgerekend vandaag zal DNA-voorzitter Jenny Simons de initiatiefwet ter intrekking van de Terugroepwet in huishoudelijk verband behandelen. Heeft men dan nog respect voor de rechterlijke macht’, vraagt Somohardjo zich af.

  Volgens de PL-voorzitter kan men morgen ook opstaan en proberen de grondwet in te trekken of te wijzigen, ‘zodat Desi Bouterse zijn hele leven kan zitten als president’.
  Op dinsdag 1 maart hebben 6 DNA-leden van de coalitie de initiatiefwet houdende
  gronden en procedure regels voor terugroeping van volksvertegenwoordigers ingediend. De initiatiefnemers zijn de NDP’ers Amzad Abdoel, Jenny Simons, Stephen Tsang, Rosellie Cotino en Melvin Bouva en van de DOE Carl Breeveld. Deze leden vinden dat de huidige Terugroepwet sinds de aanname nooit gewerkt heeft. Nog nooit is een DNA-lid teruggeroepen. Integendeel levert het alleen maar rechtszaken op, die het land nergens brengen. Middels de aanname van de initiatiefwet zal de huidige Terugroepwet ingetrokken worden en zullen nieuwe regels in plaats daarvan worden geïntroduceerd.


  Maak melding

 5. @biervliet
  Ai boi biervliet,teveel bier op?
  Laat het toetsenbord dan aan iemand over die tenminste een beetje nuchter is.
  Je praat en schrijft tegelijkertijd wartaal.


  Maak melding

 6. Mensen… Heb vertrouwen in de toekomst dieper kan Suriname niet zinken. Herhaling van 8 December komt zeker niet net zoals er geen zondvloed meer zal komen. Een ding is zeker. Het recht zal zegevieren vroeger of later. Alle gevolgen ten spijt voor de nog levende dader(s).


  Maak melding

 7. Dit zegt mr. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden. Het zou een slechte advocaat zijn als hij dat niet zou zeggen. De man doet zijn werk dus. Of het verder klopt laat ik maar in het midden.


  Maak melding

 8. @Santos Biervliet

  U dreigt hier op Waterkant.
  In een rechtstaat mag een ieder voor diens mening uitkomen mits men niet beledigd, iemand willens en wetens onnodig schade beroken of discrimineert.

  Hoge bomen vangen veel wind ofwel de president heeft er zelf voor gekozen een publiek figuur te zijn en kritisch gevolgd te worden.
  Er is een heel goed engels gezegde “If you cannot stand the heat, stay out of the kitchen” De president is gewend andere hard aan te pakken (denk even aan zijn beschuldiging aan Amafo die nergens op bleek te slaan).

  Als je uitdeelt moet je verwachten dat er terug gemept wordt.

  Het is Bouterse die in de beerpunt roert en een ieder weet dat als je dat doet dan gaat het stinken. Om een paar voorbeelden te noemen:

  1) Ik ga de helft van de VHP opsluiten.
  2) Per conferentie van Hoefdraad: Adjojo Rusland heeft miljarden aan rekeningen opgespaard de situatie was veel slechter dan ik mocht verwachten.
  3) Buitenlanders bemoeien zich met Justitie in dit land.
  4) Het land is helemaal van de kook.
  5) IMF heeft samen met … en ,,, hulp aangeboden. (niets vanwaar ze zijn poolshoogte komen nemen.
  6) Devaluatie op devaluatie zoals voorspeld is.
  7) Uitstel valuta veiling omdat men anders door het Schulden platvorm schiet. Creatief met Schulden definitie. Alleen een false herijking internationaal gelden de garanties en aangegane leningen die nog niet opgenomen zijn wel mee omdat onduidelijk is wanneer ze ingeroepen worden.

  Beste Santos Biervliet de waarheid moet gezegd worden. Dat die niet fraai is ligt niet aan de boodschapper maar aan de president en zijn kritiek loze volgers.


  Maak melding

 9. @Cochise

  Wie zaten er voor deze NDP regering op de belangrijke posten?
  En waar komt de wijsheid vandaan dat de bevolking de straat niet op durft te gaan? Dat is namelijk helemaal niet waar. Ik ben op dit moment vrijwel continu in Suriname en wat er daar gebeurd en hoe de mensen op straat erover praten komt helemaal niet overeen met het beeld wat je schetst.


  Maak melding

 10. Griezelige en bedreigende persoonlijkheid vind ik die man hebben. Suriname is nog lang niet van hem af en zeker niet van z’n familie en z’n samenzwerende kliekje. Ze zullen elkaar altijd dekken en aan de macht houden. Wen er maar aan…


  Maak melding

 11. Speciaal voor de Nationale Debiele Personen;

  Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed
  verliezen, dan dooft het licht.

  H.M. van Randwijk


  Maak melding

 12. Niets voor niets is R. Baidjnath benoemd tot PG, nota bene hij is de man die de Pres heeft aangeklacht voor de December moorden. De Pres weet donders goed wat hij doet. We zullen maar afwachten wat ons allemaal te wachten staat, in plaats van 15 worden er strakkies misschien het dubbele om zeep geholpen.
  Ai baja sari tori man.

  Jacko


  Maak melding

 13. laat die essed maar lullen.
  hij is besmet met het angst virus.
  surienamers zijn niet bang om de straat op te gaan , althans niet de blakka mang .
  je moet je zelf afvragen waarvoor je de straat op zou gaan.
  de oppositie willen ze niet meer, dus wat valt er nou te kiezen.
  ddb zit in de blessure tijd van zn leven en kan elk moment de pijp uit gaan.
  nee hor , lekker de rit uit zitten . kijken waar en wanneer het schip strand.
  een gedeelte van de opp maakte deel uit van de vorige regering dus die zijn debet aan de huidige misere.
  de groep van curtis is te vroeg de straat op gegaan .
  ze moesten wachten tot de koers op 8srd voor 1 us dollar zou staan.
  dan zou half suriname naast hem staan.
  de koers is weer stijgende 5,20 voor 1 us dollar dus misschien is het volgend maand zover.

  ddb moet niet weg gaan , hij moet blijven met zn bek.
  ik wil die ndpers horen wanneer ze hun kont moeten verkopen voor een half bruin brood.
  die slogan we gaan voor 5 wil ik weer horen.

  frankrijk , frans Guyana en Europa nederland voorop moeten de visum kosten voor Surinamers verhogen tot 300 eu pp met onmiddelijke ingang.
  even kijken hoe ze dat vinden.


  Maak melding

 14. @Ira
  Kom je hier een goed woordje voor somo en zijn boefjes doen? Malloot somo heeft zelf kilo’s boter op zijn hoofd. Niet bekend met deze uitdrukking?
  Betekent wie niet zelf van onberispelijk gedrag is moet anderen niet bekritiseren.
  En iedereen weet dat somo zich nooit onberispelijk gedraagt. De schandalen die somo achtervolgen zijn daar getuige van. Zich illegaal toegeëigend van gronden bv het PL partycentrum bij de nieuwe haven etc. Veel wijverij en prostitutie, geld aannemen om iets voor iemand buiten de officiële instanties te regelen. Machtswellust binnen en buiten zijn partij. Somo duld alleen ja-knikkers, en mensen die voor hem kruipen. Is dat de aard van de Javaan als ze eenmaal macht hebben geproefd?

  Somo had toen zelf de gammele terugroepwet helpen goedkeuren en nu backfired het in zijn smoel.
  Ze gaan het binnenkort slachten somo. Niemand trapt in jou papieren tijger onsamenhangend clown. Ga maar lekker huilen bij jou hanga bobbie wijven.


  Maak melding

 15. Dat eeuwig gezeik over 8 december, get a live en kijk uit dat ze jullie uitkering niet afpakken. Het zal nooit tot een vervolging komen, het is een spelletje, jullie snappen het niet ik neem jullie niet kwalijk met jullie VMBO achtergrond of helemaal niet.


  Maak melding

 16. Laat men zich er bij neer leggen dat dit drama eerst opgelost moet zijn voor dat het land een toekomst krijgt.

  De internationale gemeenschap doet geen zaken met Bouterse wat deze ook vertelt via zijn spindoctors. Een mooi bewijs is dat er van de internationale schulden ongeveer $ 300.000.000 licht te wachten op het gegeven dat de projecten waar voor ze bedoeld zijn DOORGAAN.

  Het geld is er en toch gaan die projecten niet door. Rara hoe is het mogelijk. Zou het kunnen zijn dat de financiers vinden dat Suriname haar zaakjes niet geregeld heeft, Suriname haar deel van de afspraken niet nakomt, Suriname eventjes een te groot risico is of omdat de minister van Financien niet serieus genomen wordt en niet transparant is of gewoon omdat het land Junkstatus min heeft gekregen van de rating agencies en dat het niet wil luisteren naar wijze mensen en het IMF.

  Alles komt bij elkaar bij angst en het 8 december proces en een president die slechts president is om uit de gevangenis te blijven.


  Maak melding

 17. @Wally, het heeft niets te maken om een goed woordje te spreken voor Somo, maar het gaat om de volgende regels die je goed in je moet opnemen.
  Dit vooral voor de toekomst van land en volk. Vergeet niet dat deze situatie ook in Venezuela heeft plaats gevonden.

  Geen enkele leiders net zo’n gedrag hebben een land goed kunnen leiden, maar alleen maar dictator gedrag en een puinhoop achter laten.

  dit stukje is belangrijk::::

  ==Volgens de PL-voorzitter kan men morgen ook opstaan en proberen de grondwet in te trekken of te wijzigen, ‘zodat Desi Bouterse zijn hele leven kan zitten als president’.


  Maak melding

 18. Paul,

  Ik woon hier al jaren mang.
  Wat ik bedoel is, dat mensen niet de straat op durven te gaan om te protesteren
  Iedereen op dit forum heeft dat wel door behalve jij blijkbaar.


  Maak melding

 19. Volgens Dr; Anansi.

  Zit iedereen op deze forum thuis te niksen, en lopen allemaal in de WW erger nog ; volgens hem zijn alle forummers VMBO´ers.. Typisch Surinaamse mentaliteit om een ander te kleineren, omdat hij zelfs misschien iets bereikt
  heeft in zijn leven. ” Het is gewoon om te kotsen”
  Stel U eens voor, als iedereen een Dr: zou zijn, wie gaat het vuile werk dan verrichten ????
  Dr; slaap lekker,( geen VMBO ´er) maar ook geen Dr:
  Loopt U maar verder naast Uw schoenen, en het siert U misschien.

  Jacko


  Maak melding

 20. @JZWARTMANS.
  Gelyk heb je hoor,volgens my is @anansi een surined die t foefoeroeGen nog in zn aderen heeft zitten vandaar steun aan de baas.
  Hy is n rat die de 8 dec moorden steunt.Kenmerk van de surinamer” ITS IN THE BONE”


  Maak melding

 21. @ anansi
  Het is duidelijk dat jij geen kaas van onze eigen recente geschiedenis hebt gegeten. Jij hebt ook niet door dat onze misdadige staatshoofd toen bijna 20 mensen eigenhandig vermoorde.
  En straks als hij terecht geen kant op kan dan hoop ik dat hij zijn onmacht en frustraties op jou en je familie zal botvieren.
  Sommige mensen leren alleen dingen op de harde manier. Dus Anansi als jou grote leider jou familie komt rampeneren dan hoop ik dat je er wat van leert.


  Maak melding

 22. Er is angst in de hoofden van deze idioten, meer is er niet.

  Neem nou conchise die woont in Suriname beweert hij, en hij ziet angst bij de mensen omdatdie niet gaan protesteren, volgens deze pantoffelheld weten alle mensen op deze forum het. Dit terwijl hij zelf de hele dag op dit forum zit, maar zoals we deze minkukels kennen heeft hij een goede reden om niet te gaan protesteren.

  Het donkere volk van Suriname laat zich niet meer voor het karretje spannen om steeds te gaan protesteren, laat nu de hindustanen en javanen gaan protesteren, we zullen zien hoeveel gaan komen opdagen. Blakamang laat je niet misbruiken door gasten die het landsbelang niet voor ogen hebben, laat ze zelf maar gaan protesteren, basta.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.