Natuur veroorzaakt honger in Surinaams binnenland

19

PARAMARIBO, 3 mrt – In het binnenland wordt honger geleden in bepaalde gemeenschappen. De regering is al ingekomen met voedselpakketten. Verscheidene gemeenschappen worden geteisterd door natuurverschijnselen.

Vooral Inheemse dorpen in het uiterste zuiden van het land hebben last van mieren. Deze draagmieren hebben vrijwel de gehele cassaveaanplant kapot gevreten. Het is een regelmatig terug kerend verschijnsel. Bestrijding met landbouwchemicaliën heeft geen effect op de mierenhorden. De overheid moet steeds bijspringen om de gemeenschappen te redden. Ook het uitblijven van regen teistert.

Hele aanplantingen zijn ten onder gegaan door het gebrek aan water. Volgens het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting worden de pakketten verstrekt in opdracht van president Desiré Bouterse. Amatopo, Kasjoe eiland en Coeroeni in Boven-Suriname zijn al voorzien. Het ministerie stuurt een missie naar de Inheemse gemeenschappen in het zuiden, waaronder Kwamalasamutu en Palumeu.

19 REACTIES

 1. En MIJN Volk zich vernedert en bidt, MIJ weer zoekt en breekt met zijn zondige praktijken, zal IK van uit de HEMEL Luisteren zijn zonden vergeven en het Land weer gezond maken . 2 Kronieken 7 – 14 .


  Maak melding

 2. prima actie , als het waar is tenminste.
  normaal gesproken komt de regering haar beloftes niet na of een gedeelte van de lading word onderweg verkocht.
  laten we onze inheemse broeders helpen.
  stuur de levensmiddelen onder politie bewaking naar de mensen toe.
  het liefst ook nog met een inventaris lijst zodat gechekt kan worden , op de plaats van aankomst , of alles er nog is .


  Maak melding

 3. Ik dacht dat Indianen zelf de mieren als een lekkernij zagen…blijkbaar zijn ze vegetarier geworden.

  Maar goed, hebben ze alleen maar cassave geplant dan? Hoe zit het met vruchten, bladgroenten, rijst, zoete aardappel, wilde aardappel enz?


  Maak melding

 4. En MIJN Volk zich vernedert en bidt, MIJ weer zoekt en breekt met zijn zondige praktijken, zal IK van uit de HEMEL Luisteren, zijn zonden vergeven en het Land weer gezond maken . 2 Kronieken 7 – 14 .


  Maak melding

 5. Dat krijg je wanneer de vader des vaderlands zijn kinderen slapeloze nachten toewenst, bisschop Steve had Desi beter moeten adviseren om zulke uitspraken niet te doen, we moeten ons schrap beginnen te houden in de rest van het land. Misschien een goede gelegenheid voor bisschop Steve om voor ons te bidden, dan doet hij tenminste iets voor zijn SRD 8000,- /maand.


  Maak melding

 6. De natuur is niet de enige veroorzaker dat hele volkstammen honger lijden in dit land, ook al die rovers en corruptelingen die in de regering en in het parlement vertoeven, zijn daar debet aan.


  Maak melding

 7. Niet de natuur alleen veroorzaakt honger. Suriname wil water exporteren en dit goedje word als de veroorzaker van honger genoemd. Suriname heeft de grondstof die droogte kan bestrijden namelijk water die in overvloed vloeit door de rivieren. Echter is ervaring en know how nodig om dit goed en optimaal te kanaliseren, even niet denkend aan export maar aan lokaal inzetbaar.
  Lukt het nu niet dan lukt het nooit niet.


  Maak melding

 8. Mierenplagen uitroeien in de tropen – en dan bedoel ik het echte bos – is een heel lastig verhaal.
  Wat betreft de watervoorziening moet anno 2016 toch een irrigatiesysteem zijn te bedenken, dat in ieder geval voldoende water garandeert voor het binnenland.
  Het is maar waar de prioriteiten worden gelegd.
  Misschien een mooi project voor onze waterbouwkundigen (als we die hebben).


  Maak melding

 9. Het binnenland heeft honger! Kan iemand mij dan uitleggen hoe het komt dat tientallen, zo niet honderden boslandcreoolse vrouwen hun groenten en fruit in de stad verkopen? Blijkbaar is er dan toch genoeg! En je kunt de schuld wel bij de natuur leggen maar als er één volk in Suriname is die de natuur kan ‘handelen’ dan zijn het de boslandcreolen. Nogmaals: Mij bekruipt enig onbegrip.


  Maak melding

 10. Door de vele bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, komt de bestuiving van planten en bomen in gevaar. Het water raakt zwaar vervuild.
  Er groeit straks niks meer. Dit moet drastisch aangepakt worden. ander gaat de natuur eraan.


  Maak melding

 11. Stille, het artikel gaat niet over de bosland Creolen (Marrons), maar over de Inheemsen (indianen) en die wonen niet in dezelfde dorpen bij elkaar, ze wonen honderden kilometers bij elkaar vandaan.


  Maak melding

 12. @ Henkes,

  In Amatopu, Kasjoe-eiland en Coeroeni wonen nauwelijks inheemsen. Die zijn nu aan beurt in Palumeu en Kwamalasemutu. Het geen niet alleen om de inheemsen maar de totale bevolking van het binnenland.


  Maak melding

 13. @ Cochise,

  Hoewel de totale bevolking van Suriname zich profileert als ‘deskundige’ is er geen kennis aanwezig om dit problem (en vele andere problemen) op te lossen.


  Maak melding

 14. Stille, mensen mogen wel denken dat ze de natuur kunnen ‘handelen’, maar dat is tot op zekere hoogte zo, zelfs technisch hoog ontwikkelde landen als Nederland, Japan en de VS staan op gegeven moment machteloos als de droogte te lang duurt, de mensen in het Surinaamse binnenland komen sneller in problemen, als weer en klimaat even niet meewerken, omdat ze minder technische mogelijkheden hebben om dat te corrigeren.


  Maak melding

 15. Stille, het zijn allemaal 100% inheemse dorpen die je aanhaalt, in het artikel staat dat het gaat om boven Suriname, daar bedoelen ze waarschijnlijk het zuiden van Suriname mee en daar wonen alleen inheemsen/Indianen, als ze daarmee de bovenloop van de Suriname rivier bedoelen dan zou het om Marron dorpen kunnen gaan, maar dit zijn geen namen van Marron dorpen. Denk je dat mensen van boven Suriname (1en 2) hun groenten in de stad zouden komen afzetten? Dat zullen ze alleen doen als Fly All Ways of Blue Wings ze gratis heen en terug zou vervoeren. De Marron vrouwen die je groenten ziet verkopen in de stad zijn waarschijnlijk van Texas (achter Charlesburg), of andere gebieden in de buurt van de stad of hoogstens van Santigron.

  P.s. je moet Coeroeni ook niet verwarren met Coronie.


  Maak melding

 16. Mieren hebben overal ter wereld alle atoom proeven overleefd. En in Suriname denk men ze met landbouwchemicaliën te kunnen bestrijden? Suriname heeft toch internet? Waar je de wereld bibilotheek kan raadplegen en aan correcte infomatie kan komen.


  Maak melding

 17. RONALD!lul niet zo dom,heb je zica in je hooft.Dit is onmacht tegen de natuur,als men mijn volk hun bos niet zou vernietigen dan kon men ook op andere grond gebieden gaan planten dan had men genoeg en geen hulp nodig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.