Energiewet Suriname vereist verantwoordelijkheid

44

PARAMARIBO, 2 mrt – De energiewetten die het parlement net heeft goedgekeurd, vereisen veel bestuurlijke en politieke verantwoordelijkheid. Dit zei parlementariër Chandrikapersad Santokhi (VHP) na de goedkeuring. Dat het snel fout kan gaan, is op zoveel manieren bewezen.

Santokhi vindt het dan ook een grote verantwoordelijkheid. De oppositie heeft ook voorgestemd, omdat zeker de energiebranche behoefte heeft aan ordening. De samenleving moet het voor haar verdere ontwikkeling ook hebben van goedkope, gegarandeerde energielevering. De wetgeving voorziet in een Energie Autoriteit Suriname, EAS. Die moet toezien op behoud van de kwaliteit. Er mogen meer aanbieders zijn.

Het monopolie van energiebedrijf EBS, EBS, wordt zo doorbroken. Iedereen mag in principe energie opwekken en aanbieden. EBS is verplicht af te nemen als de kwaliteit goed is bevonden. Volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen wordt het belang van de consument scherp in de gaten gehouden. Met de invoering van de wetten wordt getracht de levering op termijn te garanderen.

44 REACTIES

 1. Onze president is goed bezig. Beetje bij beetje wordt het land weer op de been gezet ZONDER hulp van de oud kolonisator.
  Ik vind dat een verdienste voor deze coalitie.


  Maak melding

 2. Parbo,

  Je hebt volstrekt gelijk. Het zijn vooral de SuriNeds die bombarie maken. De Surinamers zelf vinden het beleid van de president fantastisch. En daar gaat het uiteindelijk om.


  Maak melding

 3. Natuurlijk gaat Parbo alle rampen die zijn baasje maakt goed vinden. Hij hoeft nu eenmaal geen verantwoording af te leggen. Hij heeft zijn vaste zwarte schaap op stand by 1x24uur.
  Jammer ,maar 15 burgers kunnen ons helaas niet na vertellen hoe een hartig gesprekje met hem voeren voelt of wat het betekend.


  Maak melding

 4. Ray, het waren geen 15 burgers. Sinds wanneer noem je iemand die in dienst is van buitenlandse inlichtingsdiensten burgers ? Zij kenden hun vak derhalve beroepsrisico.


  Maak melding

 5. Parbo en Ronald
  Het lijkt alsof jullie aan een Stockholm syndroom lijden.

  “Onze president is goed bezig”
  /
  “De Surinamers zelf vinden het beleid van de president fantastisch”

  WTF? Zijn wij dan vreemden en geen Surinamers!?! Zijn jullie zo lamgeslagen dat je empathie sympathie hebt gekregen voor je plaaggeest?


  Maak melding

 6. Motjonito, niet iedereen loopt aan de leiband van de witmangs. Voor ons ben je een afvallige. Anders gezegd je bent een redimusu / landverrader. Wanneer gaat het tot je doordringen dat de bevolking nog steeds achter Bouterse staat. De man is met overmacht herkozen. Als schandknaapje van de witmangs moet je toch weten wat democratie in houdt toch. Maar goed het is makkelijk om anoniem je gal te spuien op het web. Als je lef hebt dan ga je naar Suriname om de boel ter discussie te stellen. Je bent de zoveelste toetsenbord held die geen ene ruk voorstelt. Als de president wakker ligt van jouw gefrustreerde mening. Je bent maar een akelig eng mannetje.


  Maak melding

 7. @Parbo
  Je baasje moest toch hiervoor te Boxel verschijnen om het tegendeel te bewijzen?!
  Maar je baasje heeft geen bewijzen dus zorgde hij ervoor weg te blijven .Toen besloot hij de bouta amnestie tranga fasi zich Eigen te maken en kwam hij met de meesterlijke plan om de surinamers ertoe te bewegen hem te vergeven hetgeen het einde zou betekenen voor zijn 36 jarenlange nachtmerries,slapeloze nachten.Neks ervan..hij zal uiteindelijk gestraft worden .
  Die 15 burgers werden uit hun bedden gesleurd en vervolgens afgemaakt door je baasje. Een topic die voor je baasje taboe is om erover te praten.Hij kiest sandew hira om zijn leugenachtige verhaal te vertellen en sandew hira is een broeder verrader. Hij is de enigste exemplaar die rondloopt op deze aarde. Gelukkig heeft de wereld slechts 1 exemplaar van sandew hira die graag in moordenaars geloofd en sympathie voor ze toont.Wij hebben pech dat sandew hira in Suriname woont.Je baasje is een struisvogel en sandew hira is een pechvogel.


  Maak melding

 8. Laat maar. Henry is de nieuwe minister van NH. Er breken harde tijden aan voor de disfunctionele bedrijven EBS en SWM. Henry, Excellentie, de Republiek vertrouwd erop dat er hard en rechtvaardig wordt opgetreden. Er gaan klappen vallen maar de objectsubsidie is met onmiddelijke ingang opgeheven.


  Maak melding

 9. Morenito,

  Je kunt het een beetje vergelijken met de Cubanen in Miami versus de Cubanen in Cuba.

  De eerste groep wil Castro weg maar kan het niet klaar spelen, de tweede groep wil hetzelfde, maar is te laf.

  Moet je het nog opnemen voor de laffe Surinamers? Laat ze maar gaar koken in hun eigen saus. Als die saus te heet wordt, dan zien we wel wat ze doen. Zowiezo zijn de meesten erg ondankbaar jegens de SuriNeds.


  Maak melding

 10. Parbo
  Okay man. Ik loop aan de leiband maar jij bent vrij? Is dat het? Ray heeft je al van repliek gediend dus doe ik het niet meer. Hij gaat alle gejatte geld terugklauwen. Ray heeft de volmacht om tot in je smerige slaapkamer alles te confisqueren.


  Maak melding

 11. @Parbo
  De witmangs doen het niet zo slecht en men zou Suriname el iets kunnen leren.

  weet u bijvoorbeeld dat de productie kosten van elektriciteit wereldwijd ongeveer $ 0,05 / Kilowattuur zijn. Wat er meer betaald wordt zijn vaak milieu belastingen etc.

  Wat brengt EBS de Surinamer in rekening.

  Hoe komt het zover dat men in Suriname (wel of niet gesubsidieerd) voor elektriciteit veel meer betaalt dan in de rest van de wereld. Omdat het management het bedrijf geheel voor eigen doeleinden (positie) inzet en vernield heeft.
  Omdat het management de regering nooit een goed beeld van optimale bedrijfsvoering heeft voorgehouden en het wel goed vond dat de staat subsidieerde of dat de schulden opliepen.
  Omdat het management alleen maar met zich zelf bezig is zien bedrijven als Olibis kans spullen te leveren tegen de dubbele prijs dan welke men in Duitsland aan MAN betaald en daar overheen nog eens enorme rentes inrekening brengt.

  Er is best iets te leren van de Witmangs want in Witmangsland vlieg je er uit als je bedrijven als Olibis in de arm neemt en het dubbele voor je generatoren en onderdelen betaalt.


  Maak melding

 12. Parbo,
  “Onze president is goed bezig. Beetje bij beetje wordt het land weer op de been gezet ZONDER hulp van de oud kolonisator.”

  Allemaal mooi en waar meneer Parbo maar ik zit nu met een lening en moet ook nog huur betalen in harde valuta.
  Mijn stroom en water rekeningen zijn met meer dan 150% verhoogd, de prijzen van basis goederen zijn gestegen.
  Mijn zoon zit mede dankzij deze regering nu zonder werk en heeft kopzorgen om zijn basiszorg verzekering te betalen.

  Moet ik ondanks dit alles net als Ronald zeggen;
  Parbo, je hebt volstrekt gelijk. De Surinamers zelf vinden het beleid van de president fantastisch. En daar gaat het uiteindelijk om.


  Maak melding

 13. @Morenito,

  Je hebt mij heel erg verrast dat ik nu de Minster ben van NH. Ik stond al in de Startblokken om het EBS en SWM grondig schoon te maken met ZWABBER, CHLOOR en DETTOL.

  Er gaan inderdaad harde klappen vallen in de Energie Sector want met ingang van vandaag wordt de Objectsubsidie opgeheven.

  Morenito, wij moeten elkaar toch onder 4 ogen spreken: Wat gaan we doen met Parmessar: Je weet dat ik geur van KUMAKOISI niet kan verdragen?


  Maak melding

 14. @KRUWA,

  De PAARSE KUMAKOISI LOVERS hebben een ding met elkaar gemeen: DOMHEID
  Kijk naar ene Sjang en Ronald; Parbo zat er toch warmpjes bij in THE PURPLE CAVE OF KUMAKOISI.

  Parbo is even uit die SMERIGE HOL gekropen van KUMAKOISI: Zelfs Parbo kon op den duur die KUMA GEUR niet meer aan.


  Maak melding

 15. Henry
  Mijn beste man. Wat er met NDP-topper Rabin Parmessar gebeurd ligt volledig aan jouw discretie. De republiek betaald geen pensioenen en extraatjes aan politieke benoemingen. Alle eerder gesloten contracten zijn dus “null and void”. We’ll see them in court.


  Maak melding

 16. Waarom altijd zo negatief over surineds .wel de handen open houden als ze komen .oom tante nicht en. Iedereen krijgt .je hoord overal dat ze zich verplicht voelen om iets te geven anders worden ze al met de nek aangekeken.ze zien euro. Dat deze mensen hard werken voor familiebezoek of vacante .kom op jullie moeten niet zeuren over andere mensen maar zelf de schouders eronder zetten .er is werk aan de winkel.


  Maak melding

 17. Volg niet de volgers, zijn weten niet waar ze naartoe gaan. Don’t follow the follows, they don’t know where they’re going to. Als je iemand wil volgen, zoek dan een echte leider, die voorop in de strijd gaat, oplossingen klaar heeft staan, en weet waar hij/zij naartoe gaat. 36 jaren DB volgen zonder te weten waar hij naartoe gaat, zeg veel meer over de volgers, die DB nog steeds volgen terwijl hij niet weet waar hij naartoe gaat. Rechtsvervolging ontlopen is geen leiders kwaliteit. Dat doet namelijk ieder kruimel crimineel standaard.Kweek wat echte ballen, en verzet je er tegen. Lanti/overheid is een optel som van alle burgers bezittingen en kapitaal, dat de burgers toe behoord, om hun ontwikkeling en hun kinderen toekomst veilig te stellen. Om dat te begrijpen heb je wel wat intelligentie nodig.


  Maak melding

 18. Beste posters, jullie praten en posten omdat er gepraat en gepost moet worden. Maar ik heb nimmer een posting gezien over de criminelen die er (nog steed) bij de EBS werken.

  Moeten deze figuren niet uitgerookt en uitgeroeid worden. Ik lees op Starnieuws dat Technisch directeur M Eijndhoven, op de valreep nog een wurg contract heeft getekend met de fa Olibis. Wordt dit bedrijf heel goed in de gaten gehouden door de Belastingdienst in Su.

  Hebben jullie gezien en gelezen wat het rente percentage is van de ‘lening’ aan de EBS door Olibis ????
  22,5% per jaar exclusief een boete clausule van 1% per maand als deze lening niet tijdig wordt afgelost !!!!!

  Als de Surinamers o zo slim waren of zijn, moeten ze uit deze berichten kunnen destilleren waarom de stroomprijs is gestegen !
  Of begrijp ik dat helemaal niet en hebben de Suri’s gelijk.

  Hoe kan een bedrijf die GVD de financiering voorschiet en dus al winst maakt, alsnog een extra 22,5% rente per jaar claimen over 5 miljoen USDollars.
  Is de leiding van de EBS zo bekrompen en dom of zie ik het verkeert. Waar hebben ze hun opleiding en scholing gehaald ??

  Ik denk zelf dat het aan de opleiding van de AdeKUS ligt want naar mijn idee is dit instituut de bron van alle ellende
  in het land.
  De Anton de Kom Universiteit in Suriname deugt niet en mag zichzelf alleen in Suriname profileren als een universiteit ! Buiten de grenzen van Su is zo’n bul van dit instituut van nul en generlei waarde !

  En dat is de root cause van alle ellen in Su, want de bezitters van zo’n AdeKUS bul denken dat de heer en meesters zijn en de hele wereld aan kunnen !

  Nou, de real world is heel anders kom maar naar Amerika of Europa en probeer aan de bak te komen met jou afgeronde AdeKUS bul of opleiding !

  En dan pas zal duidelijk worden dat een AdeKUS bul. kul is


  Maak melding

 19. En maar afgeven op surineds, toeristen en andersdenkenden
  Nou dan slaan we Suriname toch een jaartje Over. Geen geld vanuit Nederland


  Maak melding

 20. Mensen sorry, in mijn vorige posting zou het moeten lezen; het rente percentage door de EBS aan Olibis !

  Ik zou al deze twee mannen O. Sibilo en Eijndhoven ophangen aan de grootste Kankantrie boom in Sui ! En de vakbondsleiders bij de EBS aan een kleinere boom want dit is oplichting van het volk !


  Maak melding

 21. @Milton

  Je raakt de kern van veel waarheden. Qua hersens zullen Surinamers net zo goed bedeeld zijn als de rest van de wereld.
  Helaas is het onderwijs systeem niet echt stimulerend en door leren buiten Suriname alleen weg gelegd voor studenten met een openmind en doorzettingsvermogen. Veel die door leren buiten Suriname willen niet terug,

  Een belangrijke reden is dat zij baasjes krijgen die hun “EIGEN”wijsheden, door gebrek aan zelfkennis als brutaliteit weg zetten en liever met wat mensen met minder kennis, onderdaniger etc. door gaan.
  Zodra iemand iets met Nederland heeft zijn ze eigenwijs etc.

  Het is natuurlijk ook wrang als je van ADEKUS komt en eigenlijk moet constateren dat er geen echt werk is en je feitelijk niet aan en universiteit gestudeerd hebt maar aan een HBO en zo nu en dan HBO min. Zie ook de gretigheid om online studies te volgen bij allerlei VS instituten die zich Universiteit mogen noemen.

  Er is best kennis alleen wordt die slecht gebruikt. Kijk maar eens wat er bij EBS met Samuel Mehairjan gebeurt is onder Bouterse I. De man was weg gezet tot dat ze niet meer om hem heen konden en hem noodgedwongen terug moesten halen omdat hij de enige is die het Net echt kent.
  Vasseur, Duiker en Eijnthoven konden het samen met de schoonzoon van Abrahms wel aan.

  Je ziet het resultaat het koper verdween uit het magazijn maar de schoonzoon is niet veroordeeld en is elders geaccomodeerd. Vasseur verdween met een gouden handdruk en rest baantjes (ADEKUS etc). Duiker werd de kat vanger in de Deal met van der Kanten (hoor je niets meer van) en Eijnthoven is nu de man die de laatste poging gedaan heeft de familie Sibilo resp. het bedrijf Obilis rijk te maken.

  Het is heel raar dat men brutaal door gaat met het aangaan van verplichtingen met een bedrijf als Sibilo termijl de deal van Kanten op het net vlies staat en Iedereen ondertussen moet weten dat Sibilo de MAN catalogus prijs met 2 vermenigvuldigd (heeft het nieuws gehaald) en er nu omdat hij wellicht de voorraad beheert nog eens 22,5% rente over mag rekenen of wel 45% over de echte kostprijs.

  Ik hoop dat Suriname gaat begrijpen wat de grootste component in de elektriciteitsprijs is. Winst en rente vergoeding aan Obilis.
  Indien EBS liquide zou zijn kan het zelf inkopen in Duitsland.
  Indien EBS slim zou zijn sluit het met duurzame energie fabriek producenten op basis van een Power Purchase Aggrement een deal waardoor DEG (duitse ontwikkelingshulp) het mogelijk maakt dat de duitse leveranciers tegen heellager rentes hun producten kunnen exporteren en exploiteren. Ofwel geen 22,5 resp. 45% aan Obilis maar 4% aan MAN /Arreva renables etc.

  Het gaat om giga bedragen die men niet in beeld krijgt omdat de baasjes de mensen met kennis en kunde niet hun gang kunnen laten gaan omdat zij bang zijn hun plekje te verliezen.

  Het laatste is ongeacht welke regering aan zit. Bij Front handelt men ook ter bescherming van de eigen posities.

  Ook politici die best de goede kant uit willen reageren niet op dit soort getallen en kansen.


  Maak melding

 22. @Ray + @Morenito,laat je toch niet in ootje nemen door die randdebielen als @PARBO EN@RONALD.
  Die zyn zo achterlyk dat t haast niet aan te nemen is dat ze zo dom kunnen lullen.
  Die parbo is trouwens n surined dat merk je aan aan zn nederlands,of die geilt op zn eigen onzin of hy is n gebrainwashte kumakoisie,paarse pauper
  Stelletje klootzakken.


  Maak melding

 23. Milton en JoJo
  Met stijgende verbazing heb ik jullie uiteenzettingen gelezen. Dit het resultaat van het gebrekkig onderwijs in Suriname. HDe Republiek en volk zijn niets meer of minder dan een ordinaire bron van inkomsten voor een selecte groep dieven en oplichters. Laat ons er geen doekjes meer omwinden, dit soort achterhands- deals en akkoordjes zijn financieel vandalisme.

  De nieuwe minister van NH is of een stuk onbenul, of weet bliksemgoed hoe de republiek wordt benadeeld maar geniet met smaak van zijn beurt aan de trog. De man heeft (hopelijk) een goed stel werkende hersenen en kan bovendien alle contracten inzien of juridisch (laten) beoordelen. Hoe komen we in Godsnaam van deze kudde corrupte jakhalzen af?

  Aan alle fervente aanhangers van de NDP en haar partners; zijn we echt de zure en verbitterde “landverraders” waar jullie ons voor uitmaken? Kijken jullie zelf niet lijdzaam toe hoe men van hoog tot laag uiterst corrupt is? Wat gaat er door je hoofd als je ziet dat een kleine groep in weelde leeft al jullie (potentiële) rijkdom als hamsters in het buitenland wegzet?

  Luister ajb naar wat we hier dagelijks neerschrijven. We “haten” niemand en zijn geen “fronters” maar zijn diep teleurgesteld dat ons spectaculair land wordt misbruikt als een goedkope hoer. Ik ga straks van een fijn stukje zoutvlees met kouseband genieten, terwijl ik mensen op video heb horen zeggen dat ze al wekenlang rijst met sambal eten. WTF?


  Maak melding

 24. @Morenito
  Ik heb in maart 2015 Dodson gesproken in een voorgaande hoedanigheid.
  Hij is zeker geen onbenul

  Ik heb in oktober 2011 zijn voorganger in functie gesproken en dat was een echte gladjanus.

  Dodson heeft echter de handicap als echte ingenieur en upstream (winning) manager van Staatsolie goede hersens te hebben binnen een technology omgeving die politiek beheerst wordt (dienstbaar gemaakt is/ af moet dragen).
  Voeg daar aan toe dat hij recent kenbaar maakte over slechts ongeveer 40 kennis werkers te beschikken (kennis werkers in allerlei stadia van ontbinding zou ik zeggen gezien de cultuur op het ministerie van NH).

  Als je dan het werkterrein (goud/olie/bauxiet plus EBS en geologische dienst) en de capaciteiten van de tegenspelers in ogenschouw neemt moet je eigenlijk vast stellen dat de man een Sysiphus arbeid moet verrichten ( Mytologie: man die de grote steen de berg oprolt en het telkens niet in slaagt en steeds weer op nieuw moet beginnen).

  Dodson trekt helaas aan een dood paard dat achter de wagen gespannen is.

  Zelfs de Scalian houders hebben meer kennis en kunde in hun operaties dan het Ministerie.


  Maak melding

 25. @Parbo en @Ronald, zorg er maar voor dat Bouterse zijn werk goed doet en minder rommel uitkraait op het podium. Een stukje tekst voor jullie::::::::

  =02 Mar,

  In Jamaica is ongeveer 50 ton rijst uit Suriname in beslag genomen. De voedselveiligheidsinstanties van Jamaica hebben keutels van muizen gevonden in de lading die een waarde heeft van meer dan US$ 4,6 miljoen.


  Maak melding

 26. JoJo
  Twee vragen komen in me op:
  – Waarom heeft een (relatief) jonge getalenteerde wetenschapper deze functie geaccepteerd? Uit roeping?
  – Hoe denkt hij een tastbare en blijvende nalatenschap te realiseren?
  Je hebt hem gesproken dus wat was je indruk? Ik heb zeven jaar met Upstream, Downstream, Rigging, Contracting en Procurement, Unconventional energy, LNG en Yard managers gewerkt. Regilio toont teveel tijd voor akkefietjes als zijn agenda zo vol zit.


  Maak melding

 27. @Ira

  Het is droevig gesteld met de rekenkunde van Journalisten.
  50 ton is 50.000 kg daar een prijs van $ 92/kg aan hangen is er erg zot


  Maak melding

 28. Ira
  Kun je de link delen? Godzijndank waren het geen drugs in de rijst. Dit is te vergelijken met de container ladingen bedorven kip die men aan Guyana probeerde te slijten!


  Maak melding

 29. heeft iedereen nu oogkleppen en een korte termijn geheugen. De afubaka centrale wordt in 2019 overgedragen aan? De NV’s hiervoor zijn inmiddels al opgericht en eigendom van een paar bekende hier in Su. Om de weg vrij te maken naar de geld molen is er wetgeving nodig om als derden NV energie te mogen leveren aan het net van EBS.
  Heeft niet met witte mensen te maken heeft niets met een koloniaal verleden te maken is gewoon business a-la Suriname.
  @ parbo en anderen, stop met die tunnel visie. De verkiezingen zijn niet gewonnen maar gekocht. Het praatjeshuis zou er heel anders uitzien als one-man-one vote hier zou worden toegepast. Het vervelende is dat het kopen van de verkiezingen nu door het hele volk moet worden betaald.
  Ziet niemand wat er gebeurt? eerst een militaire staatsgreep, toen een telefonische. En nu een democratische staatsgreep.
  Alle overheidsbedrijven worden voorzien van directeuren die of familie zijn of goede vrienden van DDB. De volgende stap is de termijn verlengen naar 15 jaar zoals in Zimbabwe. Alleen is daar een twee derde meerderheid voor nodig. Daarom zijn die zetels van Sarpoen en die andere joker zo belangrijk voor de NDP dan hoeven ze maar nog een paar stemmen te kopen voor 2/3 meerderheid om de grondwet te wijzigen.

  de tijd zal het leren….


  Maak melding

 30. Je vat hetwel heel geloofwaardig samen. Denk je dat Suriname dan ophoudt te bestaan in 2020? of schat je Suriname over 10 jaar, met 50 jaar onafhankelijkheid , in dezelfde, een betere of een slechtere positie in als nu? Ik ieder geval vrees ik het ergste. En ik denk nog niet eens aan natuurrampen opgewekt door goudzoekers en anderen.


  Maak melding

 31. Suriname is wereld kampioen in het benoemen van commissies in het leven .ze leiden nergens naar toe allemaal boeven bende .het lijkt wel een vloek wat deze regering bouterse aan het doen is. Wang hebie dat is deze regering.


  Maak melding

 32. @Jojo en alle overigen. Wat ik verder ook niet snap van deze ‘lening’ door Olibis, is dat deze enkel is getekend door een technisch directeur en een bedrijfsjurist.
  Wat about approval van de toenmalige CEO of bij ontstentenis van deze persoon, door een lid (of gedelegeerde) van de RvC.

  Hebben de directeuren binnen dit bedrijf zoveel (teken) bevoegdheid ?

  Kon de één van de reguliere bankinstellingen dit bedrag niet aan de EBS hebben verstrekt ?
  Of zoals je aangaf, een creditline met MAN power aangaan gezien de EBS toch al een x aantal MAN diesels in bedrijf heeft.

  Indien Parmessar deze zaken niet naar voren had gebracht hadden wij dit nooit geweten. En het volk de president alsmaar de schuld geven van alle ellende in het land.

  Nu zien en horen wij waar al deze ellende vandaan komt.

  En de vakbondsvoorzitter van de EBS met z’n grote scheur maar roepen dat de nieuwe directeur vanuit dit bedrijf moest komen.
  Nou, was dat gebeurd dan hadden wij dit ook nooit geweten en leefden ze allemaal nog lang, gelukkig en weelderig met al het gestolen geld.

  Zou willen weten of de belastingdienst in Su de boeken van de firma Olibis wel voldoende checked. De boekhouding van dit bedrijf moeten heel goed doorgelicht worden, want ze verdienen tientallen miljoenen USDollars en Euro’s.

  Betalen zij ook voldoende belastingen over alle winsten die ze maken ?


  Maak melding

 33. Tranga
  Mensen, aanschouw mijn eigen derde online stalker en anti intellectueel. Goddammit. Ik heb het gemaakt!
  Dit exemplaar kan niet eens een foutloze zin aan elkaar rijgen, maar schreeuwt om aandacht.


  Maak melding

 34. Beste Milton

  Er kan in een RvC vergadering zonder alle feiten te benoemen een machtiging gegeven worden aan Eindhoven, die wellicht toen nog waarnemend CEO was), om de zaak te regelen.
  RvC willen graag geloven dat alles zorgvuldig voorbereidt is.

  Denk nog even terug aan de affaire met van Kanten die miljoenen ontvangen heeft en niet geleverd heeft. We horen niets meer. Duiker en Vasseur zijn vrijgelaten. Duiker heeft schijnbaar beweerd dat hij in opdracht (van de president) gehandeld heeft.

  Het is uitermate vreemd dat de firma Obilis tussen EBS en MAN geschoven is. Dat is een paar jaar geleden al in de pers behandeld zonder verdere gevolgen. Toen is er vast gesteld dat bij miljoenen leveringen voor MAN generatoren Obilis de catalogusprijzen van MAN verdubbeld had zonder dat er een toegevoegde waarde, anders dan importeur, geleverd werd. Er is niet opgetreden tegen deze enorme verspilling.

  Omdat EBS enorme schulden heeft bij de overheid. De staat heeft namelijk de subsidies niet als subsidie geboekt maar als een lening (Cooking the Books kun je dat noemen) is de krediet waardigheid van EBS minder dan nul.
  Dat is ook de reden waarom Staatsolie geïnvesteerd heeft in 64 Megawatt opwekkingscapaciteit en die productie tegen de hoofdprijs aan EBS levert. (er zijn dus al 3 elektriciteits producenten in Suriname (EBS, Staatsolie en Suralco).

  Het geklungel heeft er helaas niet toegeleid dat Staatsolie een goede noodstroom voorziening heeft want EBS net problemen resulteren nog regelmatig in het uitvallen van de raffinaderij (dat als zijlijn).

  Ongeveer een jaar geleden bleek dat EBS een schuld had van SRD 1.500.000.000 bij de republiek Suriname. Denk eens hardop dat het betekend als de Republiek die schuld door haalt voor de schulden positie van Suriname. Dan kan Hoefdraad waarschijnlijk direct zijn tandenborstel pakken en zich bij Sante Boma melden.

  EBS is dus qua financiering zwaar afhankelijk van dit soort rare deals.

  Voeg hier aan toe dat bij de gouddeal met Surgold de staat zich verplicht heeft voor $ 0,11/Kilowattuur te leveren. Het geen aanzienlijk goedkoper is dan de opwekkingskosten van EBS. De president heeft die subsidie lankmoedig gegund aan zowel IAMgold als Surgold.
  Aangezien duidelijk was dat EBS en Suriname niet zouden kunnen presteren is er een marktinitiatief geweest om middels een door Surgold en IAM gold te borgen Power Purchase Aggreement deze stroom te produceren voor $.0,09/Kilowattuur (heel goede prijs als je weet dat de prijs voor opwekking in Nederland euro 0,04/kilowattuur bedraagt incl. BTW).
  Newmont vond het een goede gedachte. De blueprints kwamen van een goudmijn in west Afrika dus de technologie was getest. Alleen de president heeft adviseurs en ook een minister van NH die adviseurs heeft. Of wel goedkope initiatieven lopen vast omdat de Surinaamse markt,zoals een adviseur van de president het stelde, goed voor haar eigen ondoelmatigheid betaald.

  Milton hoewel de president niet aan de kleine wieltjes draait is hij wel verantwoordelijk voor de hoofdlijnen. Als hoofd van de regering is hij verantwoordelijk voor zijn regering.

  U hoort ook meer dan regelmatig dat het de president is die benoemt en ontslaat.
  Kijk dan eens terug wie er aan de knoppen gezeten hebben en nu zitten.
  Ik ben er niet van overtuigd dat Parmessar de deal met Obilis aangekaart heeft. Hij is meer van het verhullende type. Ik heb heel wat teksten van hem in de DNA aangehoord. Recentelijk omtrent de elektriciteits wet en de wet energie autoriteit. Wetten die hij als voorzitter van de commissie van rapporteur had helpen voorbereiden. Hij had geen idee dat de minister wijzigingen op een verkeerde wetstekst voorlas. Hij prees slechst de regering en toen de oppositie melde dat zij in de war was omdat het besprokene niet aansloot bij de ingediend wetstekst was hij allerminst overtuigd. Na 45 minuten schorsing bleek dat Jogi gelijk had en ging men geruis los verder.
  Ik wil hier mee zeggen dat Parmessar een duur betaalde tassen drager van de President is en alles doet voor zijn baantje (zie zijn verleden van mislukkingen).

  Parmessar zit op EBS om Dodson te sandwichen en nergens anders om. EBS kan nu het de goed tarieven betaald krijgt wellicht een cashcow worden.

  Tot slot Brokopondo.
  De mislukte MOU gaf Alcoa de gelegenheid om Brokopondo helemaal uit te wonen en met de opbrengsten een de uitermate beperkte milieuschade herstel operatie (letterlijk zand er over) te financieren met de laatste opbrengsten uit Brokopondo.

  De Brokopondo overeenkomst (informatie uit de kokers van Lothar Boksteen en Bert Eersteling) stelt echter heel iets anders:

  1) de energie is voor de aluminium industrie. zodra die gestaakt wordt wordt Brokopondo overgedragen.
  2) Suralco moet Brokopondo onderhouden en vervanging plegen en een vervangingsfonds beheren (er is dus geld).
  3) bij overdracht moet de installatie in goed werkende staat zijn.

  Het voorgaande is bij wet vastgesteld en kan dus slechts bij wet worden gewijzigd.

  Onder Wijdenbosch is hier een aanvulling ontstaan toen er elekticiteit overwas omdat de smelter gesloten werd. Brokopondo ging elektriciteit leveren aan EBS op basis van en formule waarin de olieprijs bepalend werd. Heel dom omdat een Hydro plant veel goedkopere energie opwekt. het gevolg was dat met hoge olie prijzen Brokopondo de Suralco operatie in Suriname kon financieren en de huidige contante waarde van de Brokopondo overeenkomst vele malen hoger was dan het hele stuwmeer en de installaties. Het was een enorme cashcow toen Bouterse begon over overnemen van Brokopondo (weer olie dom).
  Nu met de lage olie prijzen valt enorm veel cashflow weg en is het voor Suralco niet meer interessant tenzij men onderhoud, vervanging en vervangingsreserves kan laten verdwijnen en een rechts opvolger kan laten opdraaien voor de gevolgen.
  Dat was de ultieme consequentie van de flut MOU die Sardjoe in 1,5 jaar in het geheim had uit onderhandeld. Een MOU die a $ 1.000.000 gevalideerd was door franse juristen terwijl de werking in het Angelsaksische rechtssysteem lag (Maryland of Delaware).

  De oppositie heeft dit achter gesloten deuren weten tegen te houden. De president heeft de DNA gevraagd men en zijn onderhandelingsteam terug te fluiten waarna Sardjoe weer lekker in het geheim kan gaan rommelen aan een gunstig deal. Gunstig voor wie!!!

  Het is duidelijk dat de president dit niet allemaal kan overzien en niet zelf alle knopen kan bedienen echter hij is verantwoordelijk voor de selectie van de personen die zijn beleid uitvoeren


  Maak melding

 35. @Jojo. Nou nou ! Dit is een tsunami van informatie waar ik (en velen anderen) geen weet van hadden.

  Jij bent heel goed geinformeerd beste Jojo en heb je jou statements ook heel goed kunnen onderbouwen.

  I like that !

  Ik hoopte dat minimaal 60% van de posters op dit forum jou insteek en kwaliteit hadden, want dan zouden de discussies op dit platform on a much higher level gevoerd worden.


  Maak melding

 36. @Milton

  Ik ben een nieuws Junky met een redelijk historisch inzicht mijn geheugen werkt cross reference en vrijwel automatisch.op basis van voorgelegde statements.

  Voor mij is het vrij makkelijk dingen terug te halen en in een context te plaatsen.

  Daarnaast heb ik heel wat mensen ontmoet die nu een rol spelen in het drama Suriname omdat ik twee pogingen gedaan/ondersteund heb om iets met toerisme (2007) en met energie (2011) tot stand te brengen.

  De president heeft in zijn regeringsverklaring zelfs teksten die naar ons voorstel herleidbaar zijn gebruikt. Helaas 3 jaar te laat. Een deel is dan ook directe eigen ervaring.

  Je zult ook zien dat de regering mij niet uit maakt. Het eerste plan was Front het 2de bij Bouterse beide werden met open armen ontvangen beide heeft men geprobeerd te stelen. Dat is 2 maal niet gelukt omdat men te smal kijkt en te hebzuchtig is.

  Bij projecten in ontwikkelingslanden en zich ontwikkelende landen zijn smeermiddelen nodig. In beide projecten waren deze voldoende voorhanden echter pas na geleverde diensten en nooit vooraf.
  Helaas weet ik dat men liever 1 miljoen vooraf ontvangt dat 10 jaar lang 1 miljoen achteraf. Helaas gaat geen enkele westerse maatschappij daar mee akkoord want je weet dat je met een opportunist te maken hebt die instaat is jouw idee bij een ander onder te brengen of op het moment dat het moet gaan draaien 1 element weg haalt waardoor je te chanteren wordt. Helaas de wrange waarheid

  Daarom komen de palmolie projecten ook niet van de grond terwijl de basis er gewoon ligt.

  Bij Newmont wist ik in 15 minuten meer dan na 5 maanden contacten met de Surinaamse kant van de tafel. Dat is helaas de stand waar het land in verkeerd. De verkeerde mensen zitten steeds aan tafel. De mensen die geen idee hebben waar het overgaat en dat niet aan Baas durven vertellen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.