Fitch voorspelt inkrimping Surinaamse economie

120

PARAMARIBO, 27 feb – De Surinaamse economie gaat inkrimpen. Dit voorspelt het internationale kredietmetingsbureau Fitch. Na de redelijke groeicijfers van de afgelopen jaren lijkt het getij te keren. Aanpassing is geboden.

In het laatste rapport van Fitch wordt voorspeld dat de inkrimping tussen de twee en drie procent zal bedragen. Het besteedbare inkomen per hoofd van de bevolking zal eveneens afnemen. Het is waarschijnlijk voor het eerst sinds 2000. De werkloosheid zal verder stijgen. Fitch wijst op een aantal negatieve ontwikkelingen die geleid hebben tot de crisis. De prijzen van grondstoffen zijn gedaald.

De staat kreeg minder inkomsten. Een aanzienlijk deel van de valutareserves is verdwenen vanwege pogingen om de waarde van de Surinaamse munt te ondersteunen. Fitch is noemt ook de onzekerheid over hulp van het IMF. De economie geeft reden genoeg om Suriname’s kredietwaardigheid te verlagen van BB- naar B+. De vooruitzichten voor de naaste toekomst gaan van stabiel naar negatief.

Bekijk ook:

120 REACTIES

 1. Met Bouta als pres is dit een peulenschil die pijlsnel zal worden opgelost. Heeft hij eerder hierover gesproken of heeft iemand dit gemist. Bouta werd en wordt toch Baas genoemd of verlosser door God gezonden er was ene joker die voor hem wilde sterven. Er zullen mensen zijn die uitgebreid kunnen uitleggen welke maatregelen Bouta heeft genomen. Het niveau kan grammaticaal alsook inhoudelijk met feitelijke onderbouwing wel verschillen van lieden die nu 30 of begin 40 plussers zijn, De ratings zijn de afgelopen 6 jr wel aanwezig maar het verdraaien van deze staat op naam van ene Hoefdraad die van de bloedvergietende leider nu op Financien mag lantervanteren, Als wij ooit in de maling werden genomen en structureel uitgebuit zijn de afgelopen jaren het wezenlijke bewijs. De naam van de zgn leider was vuil is vuil en zal altijd vuil blijven.Wat jammer dat hij niet vrij kan reizen als een wereldburger met status. Hoeveel er uit staatskas is ontvreemd weet niemand. Opvallend? Ja. Vreemd? Neen.


  Maak melding

 2. 1) het besteedbare inkomen per hoofd van de bevolking zal AFNEMEN
  2) de WERKLOOS zal verder STIJGEN.
  3) de vooruitzichten voor de naaste toekomst gaan van stabiel naar NEGATIEF.

  ” Maar maakt u zich géén zorgen brada nanga sisa want zoals de rest der PAARSE KLOOTHOMMELS en ik, DESIDERIUS “, altijd hebben gezegd en nogsteeds blijven zeggen…….. ” NEKS NÓ FOUT , ÉTE FEFI, nog VIJF ” !
  Dus bij deze wens ik u voor deze ene keer ” géén slapeloze nachten ” toe in ons geliefd Suriname.

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 3. Ik ben geen econoom maar kan redelijk lezen. B ratings zijn Non Investement. Ofwel voor iedere beleger een rode vlag.

  De rating agency’s worden door de landen betaald die zij beoordelen dus een afwaardering waar in het woord WANBELEID (starnieuws) voorkomt is redelijk uniek te noemen.

  Ik ben benieuwd hoe dit weer recht gesproken wordt.

  Ik ben ook benieuwd wat het IMF gaat doen met de informatie die ze achter gesloten deuren gekregen hebben.

  Baas Bouterse sprak op de 25ste februari schijnbaar niet voor niets wartaal. Om de uitleg van RobG te volgen wellicht moet President Bouterse binnenkort wel hosselende wetsdienaren ingaan zetten als incasso medewerkers.


  Maak melding

 4. Surinaamse Staat(Volk) neem de controle en bescherming over je grondstoffen,zeldzame mineralen en vooral de edelmetalen en samenwerking met minthouse serieus ,en sla op al het goud in de centrale kluisbank,alle kleine en grote goudactiviteiten moeten in handen van de Surinaamse Staat komen en niet van vermogende criminelen personen,die illegaal het ontgonnen goud voor buitenlandse multinationals en landen verkopen,want er komt een wereldwijde recessie met een nieuwe goudenstandaard (wereldorde), en alle gedrukte papiergeld van nu ,je als toiletpapier kan gebruiken . China en andere landen zijn al lang in voorbereiding. SURINAM WAKE UP .


  Maak melding

 5. Toen president Venetiaan zei: “Moro e doro” werd hij onder leiding van Bouta belachelijk gemaakt door de paarse bende. Nu hebben ze door dat president Venetiaan gelijk had, het is alleen jammer dat het ‘moro’ dat op ons afkomt door Bouta komt en niet door president Venetiaan.


  Maak melding

 6. Jojo, jij weet de verstrekte informatie amateuristisch te verdraaien. ook de redactie van Waterkan geeft haar eigen draai aan het rapport van Fitch.

  In het rapport zeggen de deskundigen van Fitch het volgende. ” De Surinaamse economie wordt hard geraakt door de daling van grondstoffenprijzen en gaat dit jaar verder achteruit. Door de daling van de grondstoffenprijzen zijn handels- en begrotingstekort van het land sterk opgelopen. Tegelijkertijd verdampte een aanzienlijk deel van de financiële reserves bij pogingen de waarde van de Surinaamse dollar te ondersteunen “.

  Jojo waar was je al die tijd om notie te nemen van deze correcte informatie. De president zei het al eerder dat door internationale ontwikkelingen de Suriname zwaar is getroffen met de export van haar hoofdproducten.Jij en de horde van het Front gaven een eigen interpretatie aan de woorden van de president. Wie staat de bevolking leugens te vertellen? Antwoord:DE OPPOSITIE. Jojo ik zou me schamen om zoveel valse informatie te verspreiden.


  Maak melding

 7. Alsof men voor het eerst hoort dat Fitch de status verlaagd.
  Eerder heeft Amerika het ook meegemaakt.
  En ook andere landen.
  Wij blijven nog 4 jaar regeren en binnen 4 jaar zal het weer verhoogd worden.
  Heb 20 jaar in Nederland gewoond.
  De mensen die op de beurs speculeren die weten dat.
  Normaalste zaak van de wereld dat er gas terug genomen moet worden.
  Impopulaire maat regeling hoort erbij.


  Maak melding

 8. Vanaf 2010 waren de ratings toch goed en gingen de bewindvoerders hier vol vertrouwen jubbelend feestvieren. Zij hechten dus alle geloof in ratings van buitenlandse instanties. Er is geen onafhankelijk Surinaams controlerend apparaat dat waarschuwt en serieus wordt genomen. De dictator DDB slaat alles in de wind en ging mee met de buitenlandse ratings. Zo hield hij de schone schijn op totdat de werkelijke feiten anders uitwezen vanwege het uitblijven opzetten van lange termijn winstgevende projecten. Leugens kwamen aan het licht. Corruptie bleef wijdverbreid groeien. Was dit nou de reden voor het plegen van een coup om corruptie in te dammen? Deze cokesnuivende pres heeft bovendien toch zelf ingestemd met het kiezen van personen om het vormen van een regering? Dan mag men wel verwachten dat hij dondersgoed weet wie de juiste man/vrouw is voor een bestuurlijke post! Blijkt Wishfulthinking. De aard van deze smeerlap duurt jammergenoeg decennialang voort..


  Maak melding

 9. RobG
  “ook de redactie van Waterkant geeft haar eigen draai aan het rapport van Fitch. “
  Hoewel ik het hiermee met je eens ben, laat ook jij kritieke informatie achterwege.

  – De te nauwe omzet stroom van Suriname (zie de lullige visum prijs verhoging)
  – Verkiezings/Politiek gerelateerde uitgaven in fiscaal 2015
  – Gebrek aan een solide economisch raamwerk
  – De angstaanjagende 21% devaluatie van de nationale munt
  – Een al bijna twee jaar durende recessie
  – Massieve achterstand in implementeren van fundamentele hervormingen
  – De inefficiente publieke sector die een astronomische 9.2%BNP bedraagt.
  – De fantastisch hoge 7.2%BNP kostende electriciteits subsidies

  Ik kan doorgaan maar je begrijpt hopelijk dat het rapport een litanie aan issues noemt waar je op sommige plekken Kelli Bisset hoort denken (Who the fuck is running this shithole. Monkeys?)

  Een objectieve lezer van het rapport kan niet anders concluderen dat Bouterse er alles maar dan ook echt alles aan heeft gedaan de afgelopen verkiezingen niet te verliezen. Tot aan het aan de rand van de afgrond brengen van de republiek. FFS! Waar is de man zo bang voor?

  Fitch verwacht schok maatregelen van het IMF maar die kunnen niet beslissen of Suriname het geld krijgt omdat de verzameling incompetente bestuurders geen betrouwbare indruk heeft achtergelaten bij team dat Suriname bezocht. My God. Could this be the final straw?

  fitchratings.com/site/fitch-home/pressrelease?id=1000098

  Primary Analyst
  Kelli Bissett-Tom
  Associate Director


  Maak melding

 10. Hermien
  Je klinkt niet erg overtuigd. Iedere trotse Surinamer moet toegeven dat de republiek een speeltje is geworden van een selecte groep ingewijden die geen enkel ander objectief hebben dan persoonlijke monetaire verrijking. Het lijkt alsof men niet eens meer de schijn ophoudt, welja nog maar een internationale blamage bij. Kan ons geen fuck schelen.


  Maak melding

 11. Dat krijg je met een volk die voor meer dan 95% bestaat uit laag-ongeschoolde mensen!! Jullie trappen net als ezels in de meest simpele leugens van Bouta. Jullie zijn niet instaat om de luchtbellen en verhaaltjes die bouta jullie voorhoud te door prikken!!! Dan ga je dit krijgen, met jullie mandaat heeft bouta Su voor de DERDE keer in 34 jaar Su naar de afgrond gebracht!!! En het ergste van alles is dat het volk gaat pienaren en niet Bouta…!!!!


  Maak melding

 12. Een stuk uit het Fitch rapport
  The government deficit rose sharply in 2015 to 9% of GDP, driven by falling commodity revenues, election-related fiscal slippage, and recognition of larger-than-expected arrears to private suppliers.

  Naast de daling van de grondstoffenprijzen benoemt fitch duidelijk ook de grote uitgaven van voor de verkiezingen en de enorme betalingsachterstanden die de overheid in voorgaande jaren heeft opgebouwd als oorzaak van het grote overheidstekort en daardoor de economische malaise.
  De volledige tekst is te lezen op : fitchratings.com


  Maak melding

 13. Wat fitch ratings noemt zijn gewoon simpel weg de harde feiten. Het rapport van moody ratings krijgt su binnenkort, daar zullen zij een analyse maken over het beleid en adviezen. Daarna komt het rapport van standaard & Poors. Jongens ik hou m’n hart stevig vast. Mi kondre, oh mi lobi kondre sang de doe nanga deze 3 jongens liegen niet, hun beoordeling klopt 100%.


  Maak melding

 14. Snippi
  Geeft niet kerel. Heb je het gescand? Mijn God, de leiders in dat land houden goed verborgen hoe slecht men er echt voor staat. Er zouden in een ander land in ZA dagelijks rellen en opstanden plaatsvinden


  Maak melding

 15. Surinamers hebben niet de juiste houding en mentaliteit

  Surinamers hebben niet de juiste houding om voorlopig naar grotere hoogtes te stijgen. Hun bedrijven en organisaties komen daardoor ook niet ver. Ook op de werkvloer weten Surinamers vaak genoeg niet wat professionaliteit is. De klant wordt niet altijd met respect behandeld en soms moet de klant het zelfs ontgelden als de werknemer in een slechte bui is. Men weet ook niet wat beroeps-geheim is. Na werktijd wordt alles wat men weet over anderen via het werk gewoon doorverteld aan vrienden en familie.

  Surinamers zijn vaak emotioneel en denken nog op kinderlijk niveau. Men voelt zich gauw geweldig als men bijvoorbeeld werkt bij SLM, EBS, Staatsolie of Telesur of een hotel. Men heeft dan de neiging om neer te kijken op anderen. Bovendien hebben Surinamers ook sterk de neiging om elkaar neer te halen of te dwarsbomen. De onderlinge jaloezie is enorm en blijft niet beperkt tot het gewone volk. Ook zij die academisch of hoog geschoold zijn kunnen niet makkelijk breken met de “krabben-mentaliteit”.

  Onderling is er ook veel discriminatie. De Marrons of Boslandcreolen worden het meest gediscrimineerd en krijgen de schuld van vrijwel alles dat verkeerd gaat in Suriname. Daarnaast is er ook veel discriminatie tussen de Aziaten en de Creolen. Maar Surinamers willen dit nooit toegeven en beweren zelfs dat de discriminatie in Suriname meevalt of zelfs niet bestaat.


  Maak melding

 16. Surinamers hebben geen idealen

  De doorsnee Surinamer heeft geen idealen en indien hij die toch heeft is hij niet bereidt te sterven voor zijn idealen. Alles draait om geld, plezier en seks. Als er genoeg geld op tafel komt, is een Surinamer bereidt om afstand te doen van zijn idealen. Ze vechten niet voor hun idealen. Ze kunnen wel mooi praten maar ze bijten niet door tot het bittere einde. Vooral in de praktijk. Dat zijn de grootste zwaktes van Surinamers.

  De enige hoop voor deze mensen zijn de Surinamers in het buitenland die flink gestudeerd hebben en de juiste houding hebben. Deze mensen moeten de kans krijgen om te helpen bij de opbouw van het land door hun kennis te delen met de andere Surinamers die daar zijn blijven wonen. Op die manier zal het denkniveau van de Surinamer omhoog gaan. Zo alleen is er nog hoop. Triest maar waar!


  Maak melding

 17. @Morenito,
  Ik vraag mij ook af hoelang het deze regering nog lukt om aan te blijven.
  Maar: Joe kan kibri joe granma ma joe no mang kibri ing kosokoso. Het komt altijd uit.
  De harde werkelijkheid dringt zich op aan de burger en die merkt elke maand dat hij aan het einde van zijn geld een steeds groter stuk maand overhoudt.
  Een kwestie van tijd voordat ze beseffen dat ze met stilzitten alleen maar verder achteruitgaat


  Maak melding

 18. Surinamers zijn lui en komen geen stap verder

  Dit is mijn bevinding

  Als geboren Surinaamse heb ik jaren in Suriname gewoond en gewerkt en ik kom tot de teleurstellende conclusie dat Surinamers niet in staat zijn om hun land op te bouwen. Ik heb deze mensen jarenlang geobserveerd, ben ook Surinaams en ken ze van alle kanten. Het is jammer dat ze zo een mooi land als Suriname in handen hebben, maar ze weten er geen raad mee. In al die jaren heb ik ontdekt dat Surinamers slechts in 1 ding goed zijn: geld maken (zakken vullen). Voor de rest niet veel. Ze kunnen misschien lekker koken, zijn goed in feest vieren en de liefde bedrijven, maar dat is ook alles. Ze weten geen land op te bouwen.


  Maak melding

 19. Dit zijn hun grootste manco’s

  Surinamers hebben geen discipline en ze hebben geen doorzettingsvermogen. Ze kunnen iets wel bouwen, maar ze weten het niet te onderhouden en in stand te houden. Surinamers leven te veel voor uiterlijk vertoon. De drang om groots te leven en indruk te maken op anderen is sterk aanwezig in Surinamer. Daardoor is er veel corruptie omdat iedereen snel rijk wil worden om anderen jaloers te maken. Strey-libie noemen ze dat. Je ziet het ook bij Surinamers die in Nederland leven. Als ze op vakantie naar Suriname gaan sluiten ze grote leningen af, alleen maar om in Suriname de rijke piet of tante uit te hangen.


  Maak melding

 20. Surinamers zijn gewoon lui

  Een andere reden waarom bijna iedereen zo corrupt is in Suriname is, omdat ze niet van hard werken houden. Iedereen wil snel veel geld verdienen om dan niet meer te hoeven werken. Het land heeft veel potentie maar niemand wil in de landbouw om hard te werken. Iedereen wil op kantoor zitten of bij de Overheid werken. In de binnenstand zie je vaak stevige gezonde jongemannen die als hosselaars snoepjes, cd’s, kraaltjes en sigaretten verkopen in plaats van serieus werk te zoeken.


  Maak melding

 21. Surinamers kunnen niet organiseren

  Overal in het land vindt je bewijs dat Surinamers niet weten te organiseren. Ze houden zich nooit aan de tijd en afspraken. In het begin worden duidelijke afspraken gemaakt maar al gauw verwaterd alles. Zelfs een simpele markt of openbaar vervoer kunnen ze niet behoorlijk organiseren. Er wordt ook te veel rekening gehouden met pietluttige belangen van snipper-groepen. De binnenstad van Paramaribo is vies en slordig, buschauffeurs en straatventers creëren chaos en de politie-agenten die in de binnenstad moeten surveilleren stralen niks uit.


  Maak melding

 22. Alles draait om connecties

  In Suriname draait alles om connecties. Als je geen goede contacten hebt binnen de politiek, het bedrijfsleven of organisaties kan je niet aan een stuk grond komen, een goede baan vinden of te weten komen waar er voordelige dingen te vinden zijn. De beste beurzen voor studenten gaan naar kinderen wiens ouders toegang hebben tot bepaalde informatie en zij tippen hun familie en vrienden om snel een slag te slaan.

  Het zelfde geldt voor werk. Wie geen politieke of familie-connecties heeft kan geen baan vinden bij Telesur, SLM, Zanderij, Staatsolie, de Douane of andere prestigieuze bedrijven. Hierdoor profiteert slecht een kleine groep in het land van bepaalde privileges en zij die geen connecties hebben binnen deze bedrijven komen niet aan bod ook al hebben ze nodige papieren, tenzij ze een seks-relatie zouden aangaan met een prominente figuur binnen 1 van deze bedrijven.


  Maak melding

 23. SuriSurinamers zijn niet bereidt te leren

  Deze mensen kunnen de waarheid niet onder ogen zien. Als je ze probeert te wijzen op hun fouten, word je vaak vies en vuil uitgescholden en men vraagt aan jou of je denk dat je beter bent. Zelf-kritiek is helemaal niet aanwezig.


  Maak melding

 24. @RobG

  U bent weer eens heel selectief in u benadering. De grondstoffen prijzen zijn de druppel geweest waardoor het al op instorten staande kaartenhuis van de regeringen Bouterse ook echt in stortte.

  Mag ik u er nogmaals op wijzen dat de goudprijzen nog altijd aanzienlijk hoger zijn dan tijdens de regeringen Venetiaan en dat de echt pijnlijke olie prijzen van heel recente datum zijn.

  Mag ik u er op wijzen dat volgens de persconferentie van de minister van Financiën dat minister Rusland begonnen is met het verzamelen van niet betaalde rekeningen. Ofwel dat de regering al sinds 2013 bewezen (wellicht al langer) geen eerlijk beeld meer geeft van de staatsfinanciën.

  Beste RobG uw analyse vermogen laat u vreselijk in de steek als u iets breder naar de zaak kijken op haar plaats is.

  Nu probeert u de afgedraaide plaat internationale crisis grondstoffenprijzen groter te maken dan het werkelijk is. WANBELEID komt overal boven water.


  Maak melding

 25. Beste Suri,

  je slaat spijker op zijn kop. Ik moet altijd lachen als ik Surinames hoor dat ze zo veel van hun land houden en ‘echte Surinamers’ zijn.

  Ik ben nog NOOIT een land in de wereld tegengekomen waar de bevolking zo weining om hun land geeft als in Suriname

  Bij een feest staat ze vooraan, bij crisis stoppen ze kop in zand.


  Maak melding

 26. Suri
  Vraagje: Ben je bereid je concrete observaties om te zetten in een leer moment voor jongeren? Ik bedoel: dit alles in een (e)boekje te vervatten kan een controversieel maar zeer aantrekkelijk en gezocht werkje opleveren.


  Maak melding

 27. Een B rating is feitelijk een junk status. Investeren in Suriname wordt gezien als high risk. Wie wil er nog zaken doen met Suriname. Het land verslechtert met de maand.
  Verbaasd me nog dat de suri’s niet massaal de straat zijn op gegaan.


  Maak melding

 28. @Morenito,

  Jij zelf weet dat ICT bedrijven zijn grootste boeven dat lopen rond op de ronde blauwe bal.
  Technologie zonder gezond verstand is net als maken van kinderen terwijl je bent dronken.
  Bovendien , jij weet dan heel goed dat die technologie gebruikt voor spioneren van bevolking en oplichterij.
  Over gentechnologie, jii weet ook dat ze manipuleren mais en andere voedsel zodat mens moet worden ziek, dan hij moet kopen veel medicijnen dan hij blijft cirkelen in rondte: ziekenhuis-apotheek-supermarkt, waar hij kan nooit uitbreken.
  Technologie is goed alleen as is in handen van morele mensen. Tegenwoordig, 80% van mens is immoreel, gierig en doodt jou voor een dubbeltje. Zeker de ICT industrie.


  Maak melding

 29. Fitch stelt,dat de economie hardt wordt geraakt door dalende prijzen olie en goud op de wereldmarkt. Dit levert het bewijs,dat niet geanticipeerd is op ontwikkelingen en dat men door corruptie en andersoortige verspilling de eigen economie onderuit heeft gehaald. Het is geen punt van discussie dat velen van niks ineens iets hebben waarvan de herkomst niet kan worden verklaard en dan betreft het voornamelijk lieden die gelinkt kunnen worden aan het NDP-kamp. Het is ook algemeen bekend dat ratingbureau’s, tegen betaling,positieve berichtgeving of berichtgeving waar je alle kanten mee uit kan,uitbrengen. Feit is,dat bepaalde lieden ongenegeerd zich op onrechtmatige wijze hebben toebedeeld. De vooorbeelden zijn er legio. Feit is dat Hoefdraad, als zogeheten grote IMF-er alles gedaan heeft wat je niet van een IMF-er zou mogen verwachten. Als er een persoon is die weet wat er met het geld Suriname gebeurd is en waar het op dit moment gesteld is dan is het Hoefdraad. Wellicht dat nagegaan moet worden waaraan hij zich schuldig gemaakt heeft en of hij daarvoor voor het gerecht kan worden gedaagd. Het hoeft geen betoog,dat de huidige club haar langste zit gehad heeft en dat nu alvast de internationale experten geraadpleegd kunnen te worden hoe verder straks. Dit omdat Suriname die deskundigen niet huisvest. Ook regelgeving betreffende het terugvorderen van wederrechtelijk verkregen vermogen moet nader belicht worden, want er lopen lieden rond in Suriname en ook daarbuiten, die grote sier maken met dergelijk geld. Ook aankoop onroerend goed in het buitenland, ambassadegebouwen, alsmede de corruptieve onderhandelingen met de leverancier van de installatie-onderdelen voor de raffinaderij van Staatsolie, is een onderzoek waard nu gebleken is, dat ook lieden als Waaldijk niet kreukvrij zijn. De rest van dit zootje is niet de moeite waard te noemen,maar mogen wel allemaal met alle ten dienste staande middelen worden kaalgeplukt. Suriname staat op dit moment in de internationale schijnwerpers en eigenlijk geldt dit min of meer voor de hele Caricom.Is een grote corrupte troep.


  Maak melding

 30. Snippi
  De sleutel ligt in het onderwijs. Kinderen in Suriname hebben behalve entertainment en sport geen enkel incentief om zich geestelijk te verrijken. STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics ) onderwijs is wat we in Suriname ontberen.

  In Cuba heeft het regime zich gericht op medische wetenschappen, Zuid Korea ook. De Britse economie heeft zich gerecalibreerd op financiele dienstverlening.Wat heeft Suriname in drie decennia aan tastbare vooruitgang geboekt? Niks. Heeft Suriname zich heruitgevonden in een nieuwe constructieve en trotse natie? Not really.

  De Surinaamse gemeenschap zou wat kritischer mogen zijn en eisen dat de republiek goed voor het globale voetlicht komt, en met diplomatieke finesse wordt vertegenwoordigd. Er is geen tijd meer voor (politieke) dynasties en nepotisme. De slimsten onder ons zullen niet alleen gaan voor herstel, maar hebben de ultieme opdracht om de republiek te redden.


  Maak melding

 31. Het IMF verwacht een inflatie van 700% voor Venezuela in dit jaar.Maduro is intussen begonnen zijn eigen kippen te kweken voor de eieren en vlees.
  De Suri president is een goede volger van Maduro.Hij heeft intussen de fish lady gestuurd ook kippen te kweken.Zo wil hij in Sur.ten hoogste tot 350% inflatie gaan.


  Maak melding

 32. Kortom de staatsgreep was het nieuwe begin van nooit eerder vertoonde voortdurende ellende. Hiermee is de reputatie van SU teniet gedaan. Een verworden Corrupte Narcostaat met doorvoer van contrabande onder leiding van een regerende roversbende. Ze zijn naarstig op zoek naar euro’s en US dollars. Geld overmaken of goederen sturen is dus de domste beslissing die iemand zou nemen aan dit land met dit regerend tuig.


  Maak melding

 33. slcachtoffer van verkiezingswerving?

  op albina zijn er ongeveer 65 schoonmakers en 1 administrtieve kracht ontslagen. reden: zij hebben een tijdelijk contact gehad. dus nu moesten zij gaan.
  1. zijn dit een deel van de kiezersambtenaren geweest?
  2. de mensten zeggen dat zij tijdelijke contacten hebben, maar hun ziektekosten heeft een houdbaarheid van 3 jaar, dus zijn zij niet voor tijdelijk aangenomen. iemand moet hun iets uitleggen.
  3. zij vertellen dat minister tosendjo hun heeft uitgenodigd. en nu heeft een vrouwelijke minister hun ontslagen. iemand moet hun iets uitleggen.
  zij hebben geen rekening gehouden met ontslag, ze hebben schulden. hun kinderen zitten op internaat. iemand moet hun iets uitleggen.

  zij hadden ook moeten begrijpen dat iemand hun een baan geeft en geld. waren zij niet achterdochtig? of denken zij dat zij recht hebben op alles? soms denk je toch na: wat zit hierachter? deze mensen doen nooit aardig en nu wel. iemand moet hun iets uitleggen.

  iemand moet aan veel surinamers iets uitleggen.


  Maak melding

 34. Ze zijn nog niet uitgekomen welk middel van bestaan als ruggengraat voor ontwikkeling gaat dienen en die de inkomsten gaat leveren om de andere takken van de economie te ontwikkelen.
  Wel zijn er ze over eens dat het een hernieuwbare bron moet zijn.Ze hinken op landbouw maar dat levert niet zoveel op.Te veel concurrentie en teveel klagende boeren.
  De kans om de staartvleugel van de A380 te maken,hebben ze voorbij laten gaan door de Kabalebo stuwdam niet te bouwen.Geen goedkoop energie,geen goedkoop product.
  Maar ze denken nog.


  Maak melding

 35. Natuurlijk konden we deze afwaardering van Fitch zien aankomen, maar om daar wakker van te liggen om deze term nog maar eens te gebruiken: nee.
  De vertaling in bovenstaande artikel is selectief en summier.
  Zie ook de posting van Snippi.
  De officiele lezing van Fitch geeft een veel beter inzicht.
  Natuurlijk kan geen enkele regering de crisis waarin ons land verzeild is geraakt zomaar eventjes opheffen, dus ook de regering Bouterse niet.
  Wat deze regering valt te verwijten, is dat er op geen enkel moment de afgelopen jaren lampjes zijn gaan branden, dat het wel eens heel erg mis zou kunnen gaan.
  Van crisisbeleid was absoluut geen sprake, integendeel, er is gewoon op dezelfde voet geld verder uitgegeven, terwijl dat niet verantwoord was.
  Je kunt ook stellen, dat er verkeerde keuzes zijn gemaakt.
  Pas sinds een aantal maanden is/wordt geprobeerd de koersschommelingen in te dammen, maar veel te laat en zonder succes.
  Daarnaast is in de infrastructurele sfeer niets gedaan om de toenemende werkloosheid op te vangen.
  Gemiste kansen.
  We kennen nu de voorspelling van Fitch.
  Waar ik echter veel meer benieuwd naar ben, zijn de voorstellen van het IMF.
  Volgens mij zijn de rapen dan pas echt gaar.


  Maak melding

 36. Voorspelling die ALTIJD uitkomt: Bouterse en zijn Paarse Roversbende aan de macht:

  Suriname naar de kloten

  Nu dus voor de derde keer. ( jaren 80, jaren 90 en 2010 – 2020)

  Zo voorspelbaar.


  Maak melding

 37. Cochise
  Je ben het er dus roerend mee eens dat niemand een fuck om de republiek gaf en in plaats daarvan voor ordinair lijfsbehoud ging?

  Je cynisme is verassend.


  Maak melding

 38. Morenito,

  Dat heb je goed gezien.
  Ik ben bepaald geen fan van Bouta, zoals je weet, maar opeenvolgende regeringen hebben onder andere en betere (economische) omstandigheden het ook laten afweten.
  Inderdaad uit lijfsbehoud.
  Het gaat mij te ver om de regering Bouterse alleen de schuld te geven van de crisis op dit moment.
  Daarvoor spelen teveel externe factoren ook een rol.
  Dat alles neemt niet weg, dat er naar mijn mening wel sprake is van gemiste kansen.


  Maak melding

 39. @Suri,

  JE BENT EEN NEP SURINAMER, EEN VERRADER, EEN LAFAARD, EEN ONVERLAAT EN AL HET SLECHTE WAT DE ECHTE SURINAMER JE KAN WENSEN…..

  Hahaha….Je slaat de spijker op z’n kop…


  Maak melding

 40. @JoJo, dit schrijf jij::::::::Mag ik u er nogmaals op wijzen dat de goudprijzen nog altijd aanzienlijk hoger zijn dan tijdens de regeringen Venetiaan en dat de echt pijnlijke olie prijzen van heel recente datum zijn.

  -Het klopt inderdaad. Bouterse heeft te groot geleefd en die zogenaamde economen van hem hebben hem toen vertelt dat de economie zou aantrekken en Suriname een tweede Dubai zou worden.
  Als het echte economen zijn dan zouden zij ook al moeten weten dat de goud en olie prijzen zouden dalen.

  Deze informatie is van buitenaf gekomen en Bouterse heeft het aan zijn laarzen gelapt. Zie maar wat er nu gebeurd.

  Voor de verkiezing nog heeft Bouterse vertelt dat er niets aan de hand was en er gewoon geld is.!!!!

  -Volksmisleider

  Het is straks weer de oppositie die het gedaan heeft, terwijl zij helemaal niet aan de macht zijn. Wordt toch wakker mensen.

  ==Vandaag op de dag worden de dure auto’s weer verkocht, omdat men naar geld zoekt!!!


  Maak melding

 41. JoJo
  Nu probeert u de af grijsgedraaide en tot op het bot afgekloven grammofoonplaat internationale crisis grondstoffenprijzen groter te maken dan het werkelijk is. WANBELEID komt overal boven water.

  Wie accepteert in de 21ste eeuw nog het amateurisme, de wijdverspreide incompetentie en de algehele verloedering verdedigd, is mede verantwoordelijk voor het verval van de republiek.


  Maak melding

 42. De afgelopen 6 jaar zijn heel wat ratings uitgevoerd door buitenlandse ratingbureaus.
  Uit de rapporten kwam steeds weer naar voren dat er moest worden bezuinigd door de beleidmakers.
  Door de beleidsmakers werd altijd de nadruk gelegd op de upgrading van de status en hoe goed het wel ging in ons land dit werd dan ook altijd breed uitgemeten in de pers.
  Waarschuwingen om de tering naar de nering te zetten werd dan ook nooit serieus genomen en terzijde gelegd.
  Er was meer dan voldoende financien, Vene had een grote reserve achtergelaten voor zijn opvolgers.
  Zie nu het resultaat en dan nog wil men het wanbeleid van deze NDP-regeringen verdedigen.


  Maak melding

 43. Cochise
  “Dat alles neemt niet weg, dat er naar mijn mening wel sprake is van gemiste kansen.”
  Understatement van het jaar! Ik heb natuurlijk niet de eerstehands info die jij wel hebt maar ik maak me zorgen om mensen zoals jij. Bovengemiddeld intellect, (boven)middenklasse, waarschijnlijk getrouwd (geweest) of al een gezin gesticht en succesvol ondersteund, maar geen cocktail en zonovergoten uitzicht op korte termijn. You know. I feel like I missed out on that shit too.


  Maak melding

 44. Don’t worry people.

  Binnenkort opent Jezus van Zwolle een bank waar alles gratis te halen is. Jezus van Zwolle maakt een einde aan al jullie zorgen.


  Maak melding

 45. Jojo,de boodschap van het Front die je aan het vertolken bent legt geen zoden aan de dijk.Jij heb het over wanbeleid van de regering terwijl de grootste economen op deze aardbol toegeven dat ze deze crises niet zagen aankomen.Jij wil de indruk wekken alsof de onervaren hbo economen van het Front beter zijn dan de grootste wereldeconomen van status.

  Ik ben van mening dat de Frontpolitici en haar zgn “deskundigen” hebben geen ervaring met een crises van deze omvang.De grondstof prijzen zijn gekelderd,de prijs van aardolie is en goud is gedaald en als klap op de vuurpijl zijn er geen inkomsten meer uit de bauxiet- en aliminiumsector. JOJO,je kan voor het Front niet je hoofd in het zand blijven steken en een andere werkelijkheid aanhangen.De regeringen Suriname heeft met grote problemen te kampen en ik vermoed dat er zwaar bezuinigd zal moeten worden in het onproductieve deel van het overheidspersoneel.Daarnaast zal er meer en gevarieerder geëxporteerd moeten worden.


  Maak melding

 46. Beste Morenito,

  Ha, ha, maak je geen zorgen over mij.
  Ik hou van een Parbo, een Chardonnay, een Borgoe en ja, zelfs een Blue Label.
  Ik ben alleen niet aan het witte poeder.
  Ik geniet met volle teugen van het leven hier in Suriname.
  Dat alles neemt niet weg, dat je dingen toch door een wat andere bril bekijkt als je hier woont of verderop.
  De realiteit is, dat iedere regering van welke politieke samenstelling ook, met enorme problemen te kampen zou hebben in deze tijd.
  Als ik benoem, dat er verkeerde keuzes zijn gemaakt, noem jij dat een understatement.
  Dat is je goed recht, maar meer dan dat kan ik niet zeggen.
  Ik hoop, dat ik voldoende duidelijk ben geweest.


  Maak melding

 47. RobG
  “ik vermoed dat er zwaar bezuinigd zal moeten worden in het onproductieve deel van het overheidspersoneel.Daarnaast zal er meer en gevarieerder geëxporteerd moeten worden.”

  In deze twee laaste zinnen geef je dus eindelijk toe dat het goed fout zit met de Surinaamse economie.


  Maak melding

 48. Cochise
  Okay goed. Maar een man heeft toch wat vertrouwen van de wet nodig om een blijvende indruk op z’n nageslacht te maken. De republiek kraakt en zucht, en laat ons weten dat er geen eind komt aan de debiliterende mailaise.

  De zon schijnt maar die is onaangenaam voor degenen die zich geen klimaat regulatie kunnen veroorloven.


  Maak melding

 49. Morenito, het zit zeker goed fout met de Surinaamse economie. Di standpunt he ik ook altijd verkondigd. De Surinaamse economie is te kwetsbaar. De hele economie is afhankelijk van een beetje productie van aardolie, een beetje productie van goud, een beetje export van rijst en andere grondstoffen. Als het even kwakkelt in de wereldeconomie en m.n. in de landen waarmee Suriname stevige economische relaties heeft, gaten fout met de Surinaamse economie. Ik denk dat alle politieke partijen in Suriname aan zowel de kant van de coalitie als de kant van de oppositie, zich nu anders moeten gaan opstellen.het landsbelang moet bovengesteld worden.


  Maak melding

 50. RobG,

  Ik ben voor geen enkele politie partij in ons land, want ze maken er allemaal een rotzooi van.
  Zowel de huidige regering als de huidige oppositie is niet in staat het tij te keren.
  Over 1 ding zijn wij het roerend eens.
  Het overheidspersoneel bestaat uit 10% van de HELE bevolking en dat is een ongekend hoog percentage in westerse landen.
  Dat daarin wordt gesneden, lijkt mij niet meer dan logisch.
  Economisch financieel gezien, is daar de meeste “winst” te halen, want de loonkostenfactor bij het rijk is in ons land de grootste kostenpost.
  Daar staat economisch gezien bijna niets tegenover.
  In die zin ben ik het helemaal met Morenito eens.
  Het probleem is alleen wel, dat je zo’n ingreep met beleid moet voorbereiden en doorvoeren.
  Zo niet, dan krijgen we weer Suralco-toestanden en dat wens ik niemand toe.


  Maak melding

 51. Beste RobG

  Ik ben geen front aanhanger. ik wil slechts een spiegel voorhouden.
  Ik wil u er echter wel op wijzen dat de regeringen van Venetiaan (hoe dan ook) reeds 2 maal puin geruimd hebben met enig succes. Dus binnen de context van Suriname voldoende deskundigheid beschikken om iets te doen.

  Ik heb de afgelopen week 5 wetsbehandelingen in de DNA gevolgd (via de livestream) en moeten constateren dat de enige inhoudelijke bijdragen van de oppositie kwamen. De concept wetten zoals door de regering en commissies voorbereid waren verre van volledig te noemen. Silos van Dijk stond regel matig met de mond voltanden. Dus als Suriname niet geblack list wordt door de Caricom (ze hebben onder Bouterse 3 maal verstek laten gaan) dan mag men de oppositie een bedankje sturen. Dit over wel of geen kwaliteiten met betrekking tot crisis management.

  Ook ten aanzien van de top economen die het over crisissen hebben en de Fitch rating.
  De crisissen waar men het over heeft zijn van een heel andere aard dan het probleem wat Suriname heeft. Goedkope olie is voor Rusland, Venezuela, Saoedi Arabie, Angola, Nigeria, Brazilie etc een ramp maar voor anderen een zeggen. Middels herschikking zal dat vrij snel in balans raken.

  Dat Suriname onder Bouterse geen rekening gehouden met alle waarschuwingen van de top economen van de Wereld bank, het IMF en de rating Agencies komt met de dag beter in beeld.
  BB- met outlook positief is ook slecht en dat werd als fantastisch gepresenteerd in Suriname. BB- is non investement grade of wel zeer speculatief. Je hoeft geen raket geleerde te zijn om dan te begrijpen dat je bij de achterhoede van de wereld economie hoort en stevig aan de bak moet om alles te verbeteren.

  lees de huidige fitch rapportage graag geheel door en dan ziet u dat de verkiezingsbeloften en betalingen als mede de verstopte niet betaalde facturen, het niet saneren van het improductieve ambtenaren apparaat en de parastatalen de kern zijn die al veel langer onderkend werden (zie voorgaande (beoordelingen).

  Dat dan met lage grondstoffen prijzen de zaak in elkaar stort is geheel te wijten aan het in de windslaan van alle waarschuwingen van Wereldbank, IMF en rating agencies.

  Ik respecteer het integrale beeld dat de top economen geven. U pikt er slechts uit wat u resp. President Wanbeleid goed uitkomt.

  Ook het front heeft fouten gemaakt maar daar de prijs voor betaald. De oppositie doet iets met het betaalde leergeld. Zie hoe zij achter de gesloten deuren van de DNA de MOU van Sardjoe/Bouterse, na 1,5 jaar niet transparant zijn, hebben weten te blokkeren als slecht voor het land.

  Als u eerlijk naar alle zaken kijkt weet ook u hoe slecht het gaat en wie daar op aangesproken moet worden.

  Regeren is vooruitzien.


  Maak melding

 52. RobG

  “Ik denk dat alle politieke partijen in Suriname aan zowel de kant van de coalitie als de kant van de oppositie, zich nu anders moeten gaan opstellen.het landsbelang moet bovengesteld worden.”

  100% met u eens.

  Ik kan u aanraden eens naar de livestream van de DNA te kijken en u te verbazen over de kwaliteit die daar te toon gespreid wordt.
  Dan zult u ook zien dat de oppositie haar best doet maar dat de coalitie een muur vormt die in alles, net als u, blind achter de grote roerganger aan vaart.

  Het niveau ten aanzien van inhoud (techniek) en management (beheersing) is heel slecht. Ik zag afgelopen week iets over een lekkage probleem bij MINOC. Hoe slecht wil je het maken en waar geef je geld aan uit. Er was al “14” maanden gewerkt en niemand had de alarmknop weten te vinden.
  Denk eens aan de wijze waarop Alcoa, Newmont en IAMgold het land bij de neus nemen. Dat kan om dat er geen gelijkwaardige gesprekspartners zijn.

  Ik vroeg ooit aan een onderhandelaar rond om de Surgold concessie (Merian kreek) hoeveel jungle er gekakt zou worden (dit voor een business case herstel en FSC hout) de reactie was 50.000 ha. Dat getal kwam mij niet goed over waarna ik een afspaak maakte met Esteban Crespo (Newmont) die mij binnen 15 minuten meer wist te vertellen (openbare info) dan de onderhandelaars wisten. Er bleef slechts nog te kappen 1.500 ha over ofwel slechts 3% dat omdat er al veel hout verdwenen was door de informele mijners en men slechts een heel beperkt deel van de hele concessie ging gebruiken.

  Ik wil hier mee zeggen dat gebrek aan kennis en attitude (de baas niet tegenspreken ook al weet hij het niet goed) verpest veel.
  Zij met een open en vrije blik kunnen wat veranderen echter waar je ook iets probeert je loopt tegen een muur op van Misiekaba’s, Abdoels, Jozefzonen, Abrahamsen, Parmesars, Polakken, Hoogharten etc. die denken belangrijk te zijn en niets de ruimte voor groei kunnen geven omdat ze eerst naar het kabinet van de President moeten om met een stel fossielen te overleggen.
  Deze old school fossielen vragen eerst en wat zit er voor mij in! Daarna sta je stil met alle goede bedoelingen.


  Maak melding

 53. ;”De Surinaamse economie is te kwetsbaar.” M.a.w “het is niet onze schuld!?!” Kom nou. Geef toe dat het land door een verzameling amateurs wordt geleid en van hand tot mond leeft. Waar zijn de trotse en onverschrokken republikeinen gebleven?


  Maak melding

 54. Mooi en waar Suri. Maar niet alle Surinamers over een kam scheren. Veel kritiek, terecht, maar ik kijk ook uit naar je oplossingen. Please continue. Vins


  Maak melding

 55. Morenito

  De hoop is dat er zometeen op de puinhopen een paar mensen zullen staan die instaat zijn en bereid zijn iets nieuws te bouwen.
  Er is zoveel mogelijk als je de middelen goed beheert of naar voren weet te halen.

  Hoeveel moet ALCOA niet besteden aan het herstellen van alle milieu schade. Arbeids intensief en men kan morgen beginnen omdat MNO Vervat/ Boskalis over alle technologische kennis beschikt.
  Denk eens wat men op de gerehabiliteerd locaties zal kunnen doen.

  Hoe groot is de vordering al op IAMGold met betrekking tot herstel milieuschade.

  Herstel van Jungle oerbos duurt minimaal (1ste fase) 60 jaar . Daar kan een heel interessante business case op gebouwd worden.

  Wat is er mogelijk met Brokopondo indien men het een integraal onderdeel maakt van een Surinaams energie plan. en Alcoa dwingt het volgens de Brokopondo overeenkomst in goed onderhouden staat over te dragen (nu krijgt Alcoa de gelegenheid het uit te wonen en versleten over te dragen en Suriname de revisie te laten betalen).
  Brokopondo is een slecht renderende waterkracht installatie (om het te verbeteren was Tapajay nodig) echter indien men meer wind en zonne energie gaat doen (desnoods met 2de hands wind turbines uit Nederland) dan kan men Brokopondo als spaarbekken gaan zien en de efficiency enorm doen stijgen.

  Met een goed energieplan (zonne. wind, biomassa, waterkracht, staatsolie en een beetje zware stookolie) kunnen de kosten (vanwege Brokopondo) zeker tot wereldmarkt prijs gereduceerd worden. Nu betaalt men in Suriname voor allerlei eigenwijsheden voor veel ondoelmatigheid de hoofdprijs voor elektriciteit.
  Zeker omdat men langs rare trajecten de opwekkingsinstallaties koopt (Obilis = fam. Sibilo) en enorme rentes moet betalen over deze apparatuur.

  Met een beetje inventiviteit kan de rente component vrijwel gereduceerd worden. Helaas men wil het of kan het niet omdat op het ministerie van NH slechts 40 echte kennis werkers actief zijn (5% van het totaal) en men rekening moet houden met leeghoofden die de baas zijn.

  Er zijn zoveel mogelijkheden indien men rationeel aan de slag gaat. Dat is mijn horizon.


  Maak melding

 56. Morenito,

  Nee hoor gebruik gerust de naam Jezus van Zwolle. Maar kijk eerst of het al niet ergens is geregistreerd vordat je gedonder krijgt.
  Je weet wel, met zwarte kousen enz.


  Maak melding

 57. Nog nooit een president gezien als Bouterse met tientallen goedbetaalde ‘beleidsadviseurs’ en dan nog zo’n puinhoop van je land maken.


  Maak melding

 58. Henk Molenaar,

  Suriname was hem nog iets verschuldigd uit een vorige leven. Die schuld wordt nu afgelost.

  Conclusie: maak nooit schulden. Het zal je zelfs over 100 levens nog achtervolgen.


  Maak melding

 59. Morenito,

  Het is en blijft een heel groot verschil of je aan de ene of aan de andere kant van de plas woont.
  We zijn het helemaal met elkaar eens, alleen gaan dingen hier anders dan in Nederland.
  Jij bent een pragmatist, die simpele oplossingen zoekt voor complexe problemen in Suriname, maar zo gaan dingen hier niet.
  Suriname is een ingewikkeld land met verschillende etnische stromingen, die ieder hun eigen belangen proberen te behartigen, te versterken of te verdedigen.
  Daar kun je vanuit Nederland gemakkelijk over heen stappen, maar dat is hier echt een punt van discussie.
  Je bent pro Bouta en anti-Front of omgekeerd.
  Er is geen tussenweg.
  Ik pleit al een hele tijd voor een nieuwe politieke orde, waarin jonge(re) politici met gevoel voor normen en waarden ons land gaan besturen in plaats van opa’s of politici die een besmet verleden hebben.
  Zie die maar eens te krijgen met een politieke orde, die aan het pluche is vastgeplakt.
  Nog liever dood vallen in de Assemble, dan mijn plaats afstaan aan een jongere.
  Snap je wat ik bedoel ?


  Maak melding

 60. @ astavarken
  leef jij nog jij racistische schurftige dalit look a like pedofiele necrofiel?
  hoe gaat het met je.
  jouw bijdrage aan dit forum is nihil , dus piss off.


  Maak melding

 61. Suriname is een prachtig land met veel economische potentie.
  Als onze regeringsleiders van welke signatuur ook hun njang-mentaliteit eens op zij konden zetten, wordt er in dit land veel geld verdiend, waarvan ook de bevolking profiteert.
  Nu worden de Surinamers iedere keer het kind van de rekening, omdat onze politici meer aan zichzelf, hun familie of hun vrienden denken.
  En dat terwijl dit land zo rijk is in allerlei opzichten.


  Maak melding

 62. Cochise,

  Niet geheel terecht wat je zegt. Bouterse kon maar 1 stem brengen op Bouterse. De rest van de stemmen kwam van de bevolking. What you choose is what you get.


  Maak melding

 63. Zo gaat het weer elke dag in Suriname , de ene clown naar de andere. Alleen maar stuurluien beste ook maar aan de wal, Ah ha ha. Ik pleit altijd laten we Suriname opdelen. Want 41 jaren nog steeds niet volwassen .je hebt de gastheer en de koeparis . Haal ze uitelkaar dan ga je zien wat gaat blijven bestaan.


  Maak melding

 64. Ronald,

  Ik heb het niet over Bouta in mijn posting, maar jij legt blijkbaar een verband.
  Ik heb het over de bevolking die altijd het kind van de rekening wordt.
  Dat lijkt mij toch iets heel anders.
  Natuurlijk ben ik het eens met je stelling, dat what you choose, what you get.
  Ik denk, dat dat het grote probleem is op dit moment.


  Maak melding

 65. Kondremangs……..

  If DiDiBrie no beng de in Sranang……..NEKS NO BO FOUT!!!

  TIME WILL TELL!!!

  Wij benne en blijve benieuwd(zou wijlen Johnny K zeggen)

  NOBRUYA


  Maak melding

 66. 2010. Stree de foe stree oe no sa frede want baas na oenoe fisimang. 2016 blijven de paarse imbecielen muis stil. broodje 15.000srd, soft in plastiekzakje met sprietje 5.000 srd. Ai go kong bakka. Japanse wagens worden weer 2.000.000srd. Welkom in Suribabwe, arm geworden land dankzij het domme paarse volk.


  Maak melding

 67. Su onder curator plaatsen… Alle gestolen geld terugbrengen corruptie hard aanpakken ,hoge salaris aan
  Passen volgens norm… Dan hebje half van alle problemen opgelost…..waar beginnen we er is geen complex situatie met handjevol bevolking…..in India hebben complex problemen met 1,3miljard mensen


  Maak melding

 68. @Suri,
  Ben je ineens geen Surinamer meer.
  Lafaard ,huichelaar en landverrader.
  Dit noemt men spreken met 2 tongen.
  Als het niet goed gaat in Suriname die jij als je het wiel heb uitgevonden.
  Je stelt dat Surinamers lui zijn wat ben jij dan een nep Surinamer.
  Een egoïstisch Surinamer of een economisch vluchteling.


  Maak melding

 69. @zeg het de paarse dommen duizendmaal.
  Hufter jij bent zo een nep Surinamer een economische vluchteling.
  Baas is niet alleen oenoe fisimang.
  Baas is voor alle echte Surinamers als je dat leuk vindt of niet .
  Niet voor lafaards en nep Surinamers die zich Surinamer noemen maar als het wat minder gaat alleen hun commentaar leveren en altijd negatief.
  Indien jullie ballen hebben kom je vaderland opbouwen.
  En als je dat niet kan hou je negatieve commentaar voor je gezin.


  Maak melding

 70. @Suri,
  Ik zal je helpen ben je posting zat.
  Bij de Douane is een grote lichting binnen gehaald niet omdat ze contacten hadden of geregeld.
  Ze hebben examens afgelegd en van de 70 personen zijn 20 toegelaten.
  Coördinator was de voorzitter van Politie dhr Ramdjiawan.
  Ik ga je niet verder wijsmaken.
  Roep maar en verdraai maar alles in jouw zienswijze.


  Maak melding

 71. Er was een ondernemer die ontwikkeling wilde brengen in Suriname met name het binnenland.

  Deze ondernemer ging in het binnenland en heeft daar het dorpshoofd aangesproken over zijn plannen. Het dorpshoofd was heel blij en positief over deze ontwikkeling.
  Het dorp telde 100 inwoners, dorpshoofd en de ondernemer heeft de inwoners bij mekaar geroepen om over zijn briljante idee te praten. Inwoners waren heel blij, eindelijk komt het binnenland tot ontwikkeling !!!

  De ondernemer vroeg aan de bewoners komen jullie morgen een lapje grond wat hij toegewezen heeft van het dorpshoofd schoonmaken. De grond moet bouwrijp worden gemaakt om een groot bedrijf neer te zetten voor ontwikkeling hightech computerchip technologie ( geen bananenchips technologie) volmondig schreeuwden de bewoners jaaaaaaaaaaaaaa zekerrrrrrrrrrrrrr. Wel ik verwacht jullie om 6.00 ´s ochtends.

  Volgende dag stond al 6 uur s´morgens buiten potverdomme waarom zijn ze niet gekomen?

  Hij ging naar het dorpshoofd en gevraagd om alle inwoners bij mekaar te roepen zo gezegd zo gedaan. Dorpsbewoners hebben zich verzameld bij het dorpshoofd. De ondernemer zei waarom zijn jullie niet komen opdagen om de grond schoon te maken? Ze zeiden meneer we hebben ja gezegd om u niet teleur te stellen !!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 72. Qimbojo
  Jij gekke rakker! Heb je het w/end vrij? Ik miste je al man. Wat is je mening m.b.t de visum verhoging en de afwaardering van de Surinaamse economie? Waar was je?


  Maak melding

 73. Qimbojo
  “De grond moet bouwrijp worden gemaakt om een groot bedrijf neer te zetten voor ontwikkeling hightech computerchip technologie”
  Hahahahahaha! Een datacentrum! In het binnenland hahahaha. Je denkt aan minister Eddy Dikan nietwaar? Mijn God ik kom niet meer bij.


  Maak melding

 74. Weert Gilders
  “Waarom zetten ze Suriname niet op marktplaats ?”
  Omdat je niet erbij mag hosselen als je een uitkering van het IMF en de WereldBank krijgt.


  Maak melding

 75. Jojo,ik Heb grote moeite om geloofde hechten aan je woorden.Ik heb de oppositie nog nooit gezien dat de oppositie een constructieve heeft ingenomen.De oppositie wordt gedomineerd door de haat-gedachten van de NOS.

  Zolang de mastodonten binnen de NPS het voor het zeggen hebben zal de poliralisatie binnen en buiten het parlement met de NDP blijven bestaan.Ook het nieuwe kader binnen de NPS is opgedragen te handelen en te denken volgens de richtlijnen van the old boys netwerk.

  De baby mastodont Wayne Telt is een sprekend voorbeeld van de nieuwev”kweek” binnen de NPS. Hij doet precies datgene wat de NPS goden aan hem hebbennopgedragen om te doen.


  Maak melding

 76. Qimbojo
  “Ik werk ook in het weekend met een glas Bacardi cola haha.”
  Ik met je een wierie djonko op. Wat een gezellig w/end weer met dank aan Bouta!


  Maak melding

 77. De oplossing voor Suriname is deze regering goeds- of kwaadschiks wegsturen en voor een jaar een zakenkabinet met geschikte, integere mensen die nieuwe verkiezingen voorbereiden.
  Bij die voorbereidingen moet men toezien dat mensen met een strafblad( waar ook ter wereld) worden uitgesloten van kandidaatstelling. Na de verkiezing zal de regering moeten bestaan uit geschikte, integere mannen/vrouwen met op z’n een erkende hbo-diploma( moet harde eis zijn).
  Een goede scherpe profiel voor de te kiezen president, waarbij gelet wordt op geschiktheid, integriteit, geen strafblad hebben, moreel gezagd hebbend en iemand die de grondwet hoog in het vaandel heeft.
  Hierna een intergrale aanpak van de problemen in het land.
  Het moet wel een regering zijn zonder NDP invloed.


  Maak melding

 78. Aan Morenito,

  Wat is je mening m.b.t de visum verhoging en de afwaardering van de Surinaamse economie? Waar was je?

  Waarom stel je zulke moeilijke vragen op dit uur waar ik bijna niet meer helder kan denken hahaaha.

  Tang boeng bro

  groet,


  Maak melding

 79. Qimbojo
  Hahaha. Ik verwacht maandag een uitgebreide en gedetailleerde analyse op mijn bureau. Hoor je dat? Geniet van je w/end, maar weet dat je niet makkelijk van me afkomt sjorie. Jij gaat hoe dan ook dat datacentrum in het binnenland realiseren.
  /jk


  Maak melding

 80. Mi breti gi alla deng paarse burikies sa e go kong. Jare tachtig wantoestanden. Mi waarskow deng. Maar het paars dom volk krijste oliedom dreigend terug…….leve de onberechte moordenaars, drugsbonzen en bankrovers. Soso lobi baas en zijn nationale Dieven-Drugs-Debielen Partij, wahahaha. A gevolg disie na pas e begin foe bigi ellende en na foe opo deng dong verstand. Zelfs een wc worm is van nature veel wijzer dan al die paarse ezels en ezelinnen van baas, samen. Na waarheid tranga gi deng paars benevelde geindoctrineerde burikies sa stem tapoe de baas der misdaad. Wo ka. mi e begi gi deng wang sa nooit stem tapoe a didibri foe sranag pres of niet, heb meer respect voor een vuilnisman die zijn vrouw en kinderen trouw is en niet rooft, moord, steelt en bedriegd. Zeg dat Mazda, baas liefje niet. Hihihi


  Maak melding

 81. Wissellijst

  Waarom komt de wisselplicht nog niet dan hoop dat het snel komt zodat wij een bijdrage kunnen leveren toch of willen wij alleen klagen en genieten en de koers steeds verhogen dat willen de surineds alleen egoïstisch noem je het!!! Klagen maar toch volle vluchten naar Suriname, hoe zit dat? ??


  Maak melding

 82. @RobG

  “Ik heb de oppositie nog nooit gezien dat de oppositie een constructieve heeft ingenomen.”

  Doe u ogen en oren open en zou ik zeggen.

  “De oppositie wordt gedomineerd door de haat-gedachten van de NOS.”

  De NOS bestaat niet meer het is de NPO geworden. U bent wel heel erg ver weg om de NOS van haat gevoelens te betichten.

  Indien u de NPS bedoeld dan zit u er ook naast. Laat Venetiaan een persoonlijke politieke vendetta met Bouterse gehad hebben. Hij is nooit buiten zijn boekje gegaan en heeft wellicht helaas altijd met open vizier gestreden. Dat is zijn ondergang geworden omdat hij daardoor niet daadkrachtig over kwam en Bouterse met mooie beloften en bedrog hem aan de kant kon zetten.
  Kijk naar de bijdragen in de DNA van Rusland en Etnel en u zult zien dat zij de vinger op de pijnlijke plekken leggen en voorstellen tot herstel doen.

  Het is wel noodzakelijk alle bronnen te analyseren en niet selectief bronnen op te schonen en niet welgevallige informatie te negeren (zie u benadering van Fitch).


  Maak melding

 83. De hoofdschuldige van deze malaise waar Suriname is komen te verkeren zijn de Surinamers zelf.Zij hebben massaal voor deze leiders gekozen ondanks de ervaringen die zij opdeden.Het volk heeft de leiders die ze verdient.
  Zij zijn ook de enige die ervoor kunnen zorgen dat er verandering komt.Maar dat lijkt nog lang niet in zicht.
  Dus heb geen medelijden!
  Als b.v.je hand gebroken is gaat het in gips en na een bepaalde tijd is het genezen.Maar voor domheid is er nog geen medicijn.


  Maak melding

 84. @peter Jackson,
  Dat heb je goed gezien met je slappe gelul.
  Dus als ik de posting van de eerdere schrijvers lees dan hebben ze helemaal gelijk.
  Dat jouw soort een Economisch vluchteling zijn.
  En nep Surinamer dit bewijst de zoveelste keer jullie denken ten overstaan van de echte Surinamers.
  Hou je verhaal voor je zelf jouw preek als zijn de Surinamers zelf is voor de zoveelste keer dat wij geen nep Surinamers willen horen.
  Aan schreeuwers van jouw soort en Morenito hebben wij niets.
  Schaam je dat je een Surinamer bent.


  Maak melding

 85. Mazda
  “Aan schreeuwers van jouw soort en Morenito hebben wij niets. Schaam je dat je een Surinamer bent.”
  Kom op. Je kan ons niet op feiten pareren dus noem je ons namen. Typeert je compartimentaal denken. Dank voor de les.


  Maak melding

 86. @Peter Jackson

  Een land krijgt de regering die het verdiend.

  Bouterse heeft met 45% van de stemmen het kiesstelsel optimaal weten te benutten.

  Dat wil niet zeggen dat al die 115.000 stemmers dom zijn. Een groot deel is loyaal en misleid of voelde zich door de oude politiek (best te verantwoorden) verraden.

  In het huidige beeld zullen velen van de 115.000 spijt hebben. Ook overlopers zullen spijt hebben gezien de rare teksten die ze nu moeten uitspreken (denk eens aan Hooghart die een 100% draai moet maken).

  Hoe slapjes was het applaus na de revoherdenking toespraak van de Voorzitter van de NDP vermomd als President van de Republiek Suriname.
  Denk eens een paar jaar terug tijdens de klucht met Somohardjo en Brunswijk, Hoeveel enthousiasme was er toen.

  De Proof of the Puding worden de wandelmarsen vande avond vierdaagse. Dan kan men zien hoeveel mensen de NDP met haar geld nog been kan krijgen.

  Loyaliteit is een vreemd ding.
  Misleiding kan rare dingen te weeg brengen.

  Geef de mensen iets meer respect en de kans hun vergissingen te begrijpen want om in de toekomst iets goeds met het land te kunnen doen zal men ook die mensen er bij moeten rekenen.


  Maak melding

 87. @zeg het maar de losers.
  De ezels die grotendeels de aanhang zijn van de oppositie hebben nu het grootste woord.
  Ik vraag mij af wat Vinne en de rest gedaan hebben voor het land.
  Hebben zij gezorgd dat de straten geasfalteerd zijn.
  Hebben zij gezorgd dat alle onroerend goed in waarde gestegen zijn.
  Hebben zij gezorgd dat er een minimum loon in Suriname is.
  Hebben zij gezorgd voor de verhoging van de AOW en Pensioen.
  Neen dus die watjes waren bang om afgerekend te worden.
  Hebben ze ervoor gezorgd voor geleidelijk verhoging van water en elektriciteit.
  Wij hebben nog 4 jaar te gaan en jullie hebben 4 jaar te blèren hoe het wel moet.
  Wij vinden het leuk om te weten hoe bepaalde groepen denkt.
  Wij zullen de balans na 4 jaar opmaken.
  De vakbonden staan op scherp als ze goed weten te onderhandelen hebben wij zeker oor voor.
  Moeten de werkende,AOW’ers en gepensioneerde een verhoging krijgen.
  Natuurlijk dat zullen ze krijgen en dat gunnen wij de groep wel.
  Moeten de mensen die alleen negatieve commentaar hebben en geen bijdrage leveren monddood gemaakt worden neen.
  Wat moeten we dan met die groep doen gewoon met respect behandelen omdat ze zich Surinamers noemen.
  Ja alleen als het hun uitkomt.
  O ja vaak is deze groep aangeduid als Economische vluchteling.
  Klopt dat vul maar zelf in weggaan om het beter te hebben en daar als buitenlander aangezien te worden.
  Komen ze in Suriname landgenoten behandel deze mensen goed noem ze geen buitenlanders en helemaal geen economische vluchtelingen.


  Maak melding

 88. Wat is dit voor nivo-loze discussie, hebben jullie niets anders te doen, O ja jullie uitkering is binnen. Bouterse is de baas van die plantage punt uit.


  Maak melding

 89. @ Hermein

  u vraagt zich af wat Vinne voor het land gedaan heeft:

  1) toen het helemaal rock bottom was na Wijdenbosch /Bouterse weer opgebouwd (groei BNP 350% tussen 2000 en 2010).
  2) De Schulden van Wijdenbosch afbetaald.
  3) Het IMF buiten de deur gehouden.
  4) Geasfalteerd 0ost/West en naar Atjoni. Het meer en deel van het asfalt (helaas niet het beste) dat er nu is is door Venne gerealiseerd of gefiancieerd.
  5) Dijken aangelegd. Uit het dijkenbudget heeft Bouterse Waterkant gepimpt.
  6) Gezorgd voor de uitbreiding en renovatie van Staatsolie.
  7) De energie infrastructuur op poten gezet (o.a. Staatsolie power plant en EPAR net).
  8) Deviezen voorraad opgebouwd en dat zonder de geexplodeerde goud en olie prijzen waar Bouterse 4,5 jaar lang de wind mee in de rug had.
  9) Het volk niet bedrogen met schijnprojecten en niet functionerende sociale wetten zoals AOV, Minimum loon en Ziekte kosten.

  Geen van de sociale voorzieningen functioneert echt en wordt gefinancierd met een schulden explosie of wel u zult het later met rente terug terug moeten betalen.

  Beste Hermein:
  1) De goudvoorraad (opgebouwd door Venne) is verdwenen,
  2) De deviezenvoorraad (met dank aan Venne) staat in de gevaren zone,
  3) De Schulden zijn naar record hoogte gestegen (na volgende koers aanpassing tot boven het schuldenplafond), 4) Het IMF is om hulp gevraagd.
  5) De onbetaalde rekeningen blijven zich opstapelen.
  6) De President bedreigt zijn volk met slapeloze nachten. raaskalt en overtreed de wet.
  7) Door de devaluaties (over enige tijd ongeveer 100%) leveren de arme surinamers veel koopkracht in. Ofwel alle sociale wetten betaald u zelf dubbel.

  Welke verworven heden zijn er op het conto van de regeringen Bouterse te schrijven.

  1) Een mislukte brug bij Carolina (geen goede wegen aangelegd).
  2) Een flater bij het opstarten van de EBS powerplant aan de Saramacca straat (het net was nog niet opgedragen).
  3) Een spoor verbinding.
  4) Containers met niet bruikbare boeken.
  5) Veel gebouwen die gehuurd en gekocht zijn maar niet gebruikt kunnen worden.
  6) Allerlei stakingen en dreigende stakingen om dat bushouders, naschoolse opvang, gezondheidszorg instellingen niet betaald zijn.
  7) Duizenden NIET gebouwde woningen en een disfunctionele casave en woningen fabriek (voor de export).
  8) Een academisch ziekenhuis in Wanica of was het een zwembad of een modderpoel.
  9) Tapayaja, Kabelebo waterkracht, Ethanol projecten waar we niets meer van horen.
  10) Fantastische MOU met Alcoa die gelukkig door de oppositie gesaboteerd is omdat anders Alcoa Suriname elf had laten betalen voor het opruimen van alle milieu schade.

  Beste Hermein.Elke lijst kan nog veel langer gemaakt worden!

  Ik zou willen dat u ze zou kunnen weerleggen.


  Maak melding

 90. Hermien,

  Geen tijd besteden aan de onzin en pertinente leugen van de idioot jojo. Deze werkloze nietsnutter heeft heel veel tijd om hsnden om zijn leugens hier teponeren wetende dat niemand anders zo veel tijd omhanden heeft om hem van repliek te dienen.

  Kijk maar naar zijn lijst dan moet je toch wel een zielig mens zijn om zoveels leugens te kunnen produceren.

  Neem zijn eerste punt groei 350% bnp, waar komt deze groei vandasn van Vene wat heeft Vene zoal met de economie gedaan dat het zo kon groeien.

  IMF buiten de deur gehouden, klopt maar we kregen iets ergers SAP, deze periode was de eerste en enige periode in de hele Surinaamse geschiedenis dat er kinderen van honger zijn overleden.

  Geasfalteerd oost/west, deze idioot weet dus niet eens dat het een EZu gefinancieerd project was, hetzelfde ook met de dijken, de haven enz.

  Het belangrijkste asfalteringsproject die is uitgevoers was tijdens Bosje, de hele binnenstad en andere belangrijke wegen alsook de brug.

  Jojo ga met je leugenschtige bek op een koude dak zitten en ga maar een basn zorken, ik sou elk punt van jou eruit kunnen halen en bewijzen dat je een leugenaar eersteklas bent, maar zoveel tijd zal ik nooit aan een nietsnut besteden.

  Trouwens wel raar dat die pathalogische leugenaar het niet heeft gehad over de mislukte bruggen van vene, de betalingsbalanssteun uit Nederland, de inkomsten van iamgold, de bauxietinkomsten enz. Enne over hoe vene de oppositie met wortel en tak zou uitroeie, hoe grondroof zijn intrede heeft gedaan, hoe crominaliteit en dievenijzers hun intrede hebben gedaan We kunnen ook een hele lange lijst produceren


  Maak melding

 91. Jojo, we weten het langzamerhand zo’ beetje. Venetiaan is de messias en jij bent zijn profeet. Ge hebt alles heilig verklaard wat Venetiaan heeft ondernomen. Voor jou is hij heilig en volmaakt. Voor mij is hij maar een mens met tekortkomingen net als alle andere leden van het Front.

  Voor mij zou deze man een held zijn geweest als hij zich nooit had aangesloten bij de NPS, de broeinest van verraad van de Afro Surinamers, hoogmoed, valse ego’s, achterklap, roddel, verdachtmakingen, leugen, rancune en bedrog. Heel veel kundige Afro Surinamers zijn door Venetiaan en zijn clan in de politiek voor eeuwig verbannen uit belangrijke functies.


  Maak melding

 92. Hermien,
  u trekt wel fel van leer tegen uw opponenten.
  u suggereert ook heel wat, maar o.k anderen doen dat ook wel .Het zou wel elegant zijn als u dat niet doet.

  ik heb e.e.a. van u gelezen. sta mij de volgende opmerkingen toe.
  U hebt in ned. gewerkt, geld verdiend en geinvesteerd in een winkelpand dat u verhuurt aan een chinees , correct?
  Maakt u zich geen zorgen dat als het minder gaat in sur., de chinees om huurverlaging zal vragen of zelfs vertrekken?
  Als het visumgeld niet naar de consument gaat die bij de chinees koopt, dan zijn de gevolgen indirect ook voor u.

  Er wordt veel geld overgemaakt uit ned. door families. Daarvan gaat een groot deel naar de kleien man die bij uw chinese huurder koopt. indirect profiteert u dus ook.

  De koopkracht is door de AOV verhoging niet toegenomen.
  Men kan nu zelfs minder kopen dan toen.
  Ook de energietarieven en onderwijsgelden zijn moordend voor de kleine man.Vraag het na, u kent vast wel iemand die van AOV moet rondkomen. En er is nog steeds geen tegemoetkoming/compensatie. Ook de ouders van in Ned. studerende kinderen krijgen het moeilijk door de devaluatie.Qua koopkracht is men nu slechter af dan 5 jr. gelden.Ik hoop dat u zich ook zorgen maakt om hun positie.

  Nog steeds zijn er veel sur.-ned. die graag hun fam. bezoeken in sur. omgekeerd is vaak niet haalbaar.
  Velen kunnen niet anders dan in het hoge seizoen.
  Het is toch fijn voor de mensen als ze als fam. bijelkaar kan zijn en van elkaar genieten.Dat sommigen zich desnoods schulden voor maken dat is hun eigen beslissing waar het geen pas geeft om daar iets over te zeggen.
  Als dan wat willen besparen en als de fam. dat fijn vindt om bijelkaar te zijn in 1 huis, das toch leuk voor ze ?
  Zou u dat ook niet doen als u Ned. bezoekt?

  Een ieder kent de leuke kanten van sur. Maar de mindere kanten benoemen is realistischer, dat kan tot verbetering leiden. Vindt u ook niet?


  Maak melding

 93. @Ohio,
  Dat u opmerkingen maakt vind ik niet erg dat sta ik u zeker toe.
  Zoals op elke aktie een reactie volgt.
  Ik maak mij vooralsnog geen zorgen als het minder gaat met de economie dat de Chinees dan om huurverlaging komt vragen.
  Er zijn ook andere mogelijkheid dan het verhuren aan een Chinees alleen.
  Natuurlijk zijn alle Surinamers welkom in Suriname maar als je de posting van de surined gelezen hebt dan begrijp je mijn input.
  Misschien een beetje te vel maar het mes snijdt aan twee zijden.Uiteraard is het goed dat mensen bij hun familie of vrienden op bezoek kunnen.
  Maar dat Surinamers die in nl zijn let wel de meeste waarvan u misschien ook de posting gelezen hebt doen alsof ze alwetend zijn en precies weten hoe het moet.
  Het zal u niet verbazen dat u ook gelezen hebt dat de meeste vinden dat wij Surinamers lui zijn.
  Bepaalde alwetende zeggen domme paarse enz.
  Lees ook andere posting dan zult u zien dat het irrelevante hoogtij viert.
  Dus ik trek niet fel van leer tegen mijn opponenten .
  Hoe realistisch bent u hebt u ook de andere afzonderlijk op dit forum aangesproken.
  Zover ik het kan zien is dat niet gebeurt.


  Maak melding

 94. @ No spang

  350% groei
  Ga aub naar indexmundo.com 2000 $ 1.5 miljard – 2010 $ 4,71 miljard.

  Financiering EZu: waar loopt Bouterse overal te schooien voor financiering. Het land was naar helemaal naar de kelder gejaagd door Wijdenbosch en co.

  Alle werken onder Wijdenbosch zijn betaald door de volgende regeringen. Ofwel Wijdenbosch heeft ze op zijn naam staan en de rekening bij zijn opvolgers afgegeven. Net zoals nu Bouterse speelt Sinter Klaas en de rekening wordt door zijn opvolgers voldaan.

  Ten aanzien van het verlies van vrijheid over de eigen financiele zelfbeschikking bestaat er niets erger dan het IMF kijk maar naar de Zuidelijk Afrika.

  Welke mislukte bruggen. Saramacca doorsteek. Ja de brug bij Carolina het was een stommiteit de remmingwerken niet eerst aan te brengen. En ja het is een stommiteit Sardjoe niet de schade te laten betalen. Het is zijn schip en zijn dronken kapitein geweest die er tegen aangevaren zijn.

  Ja er was nog wat geld over van Nederland. Maar dat is een druppel op een gloeiende plaat.

  U spreekt over inkomsten van Suralco. Die waren toen reeds marginaal.
  Ten aanzien van de inkomsten uit IAM gold waren slechts de jaren 2009 en 2019 echt interessant aangezien toen de goudprijzen begonnen te exploderen.
  Kijk aub eens naar de goudprijzen overzichten op kitco.com en u zult zien hoe groot het extra voordeel was dat Bouterse uit zowel goud als olie prijzen gehad heeft.
  De laagste goudprijs in het laatste jaar is ongeveer gelijk aan de hoogste onder Venetiaan.

  Beste No Spang geen enkele leugen maar gewoon verifieerbare feiten.

  RobG
  Venetiaan is geen held voor mij. Zijn lijfwachten hebben mij in november 2007 bijna overhoop geschoten (waren wel profs anders had ik niet meer bestaan).

  Venetiaan had geen aansluiting met het volk, hij was (net als ik een studeerkamer geleerde), hij was vergeven met rancune jegens Bouterse (geen open mind voor de kracht van Bouterse).
  Hij liet zich door zorgvuldigheid en politieke chantage van doortastend optreden en handelen weerhouden.
  Echter hij heeft ministers op laten sluiten. Als hij doortastender geweest was had Bouterse geen kans gemaakt.

  Hij had best nare streken echter niemand heeft hem tot nu toe met corruptie, moord of drugs in verband kunnen brengen.
  Hij was overal ter wereld welkom.

  Venetiaan is niet mijn keuze en zeker geen held voor mij. Hij heeft echter geroeid met de riemen die hij had zonder de kiezer te misleiden, zonder de kiezer waanbeelden voor te houden.

  Venetiaan heeft mijn respect en Bouterse duidelijk niet.


  Maak melding

 95. De ministers van financiën van de G20 landen in Shanghai bijeen geven nu ook toe dat het uitstrooien van bankbiljetten door centrale banken en de verlaging van de rente haar effect mist om de wereldeconomie uit de verslechtering te trekken.
  Ook Suriname is het slachtoffer van deze verslechtering.

  Men begint erover na te denken om budgettaire middelen zoals het opvoeren van de overheidsbestedingen nodig zijn om de economie uit het slop te trekken. Met name dit laatste instrument is toegepast door de regering Bouterse om de verslechtering van de economie die was ontstaan onder de regeringen Venetiaan, weg te werken.

  Er ligt ook weer een gevaar op de loer met US dollars in Suriname. Amerika heeft de rente verhoogd en mogelijk kan dit een kapitaalvlucht uit Suriname doen ontstaan. Er zullen mensen (kapitaal roofdieren) in Suriname zijn die de dollars zoveel als mogelijk gaan willen opkopen om vervolgens deze te gaan beleggen in Amerika. In Amerika kunnen zij een grotere rendement op de dollar krijgen. Dit kan een nog grotere dollarschaarste in Suriname veroorzaken.


  Maak melding

 96. Beste RobG

  “Met name dit laatste instrument is toegepast door de regering Bouterse om de verslechtering van de economie die was ontstaan onder de regeringen Venetiaan, weg te werken.”

  U zwetst weer. Bouterse heeft geen quantative easiung gedaan om de een zachte landing te creëren. Bouterse heeft consumptief besteed, geld laten verdwijnen zonder productie capaciteit te realiseren etc.

  Alle reserves, extra inkomsten over 4,5 jaar en de extra schulden en onbetaalde rekeningen zijn verdwenen zonder dat er geïnvesteerd is.

  Suriname had een heel goede positie, Suriname had kunnen sparen en investeren. Er is gewaarschuwd door heel veel mensen met meer en minder deskundigheid.

  Nu moet de wet veranderd worden omdat Suriname door het Schulden plafond gaat. Ik weet zeker dat deze niet econoom daar al 12 maanden geleden aandacht voor vroeg en op wees.
  De valuta veiling wordt uitgesteld omdat bij een te hoge koers er surinaamse bestuurders achter de tralies moeten.
  Gersie is voor de Valuta veiling het IMF wil een hoge devaluatie. Indien het IMF haar zin krijgt zal het OM moeten optreden omdat het Schuldenplafond dat volgens Abdoel nog lang niet overschreden zou worden al reeds feitelijk overschreden is.

  Beste RobG Suriname en de grote wereld economie hebben heel weinig met elkaar te maken.


  Maak melding

 97. RobG laat zich nu echt kennen. Meneer is geen nederlander, maar een afro surinamer. Hij haat Vene omdat Vene tegen hem gezegd heeft dat hij eerst zijn VMBO moest afmaken, daarna een hoger opleiding volgen; danpas zou hij eventueel in aanmerking komen voor een functie. Het probleem van Suriname is dat er geen antecedenten onderzoek plaatsvindt. Velen noemen zich Mr., Drs. of Bestuursdeskundige, terwijl ze niet eens het VMBO hebben afgemaakt. De NDP ziet vol van die rakkers. Een ander probleem van ons surinamers is: je bent vriend of vijand – vriendschap kennen wij niet. Vene {NPS} is geen vriend van RobG, dat is duidelijk. RobG, geef me een grote brick. Als de treinverbinding Parbo-Lelydorp gerealiseerd is door Bouta, kun je elke dag de rails poetsen.


  Maak melding

 98. Hermien, ( en Rod G )
  “”Het zou wel elegant zijn als u dat niet doet”
  dat is wat ik ook zei bij de opening van mijn vorige post.

  “vinden dat wij Surinamers lui zijn.”
  Hermien, deze gevleugelde uitspraak kunt u makkelijk pareren.Iedereen zegt wel eens dat een andere lui is in zeker verband.Ook ik ( en u ? ) kan wel eens “lui ” zijn om iets te doen. In het algemeen zijn mensen, dus ook Surinamers !!, niet lui. Het probleem kan liggen de interesse in het soort werk, de betaling, gezondheid, onkunde, sociale factoren/ werkomstandigheden zoals de baas doet zelf niks waarom zou ik hard werken voor hem, enz. enz. .Een wederzijds probleem liggend aan de werknemer en of aan de baas die geen motivatietechnieken kent. Trouwens, veel nederlanders zeiden vroeger ook dat de sur. lui zijn .

  De grote animositeit tussen sur. en sur-ned. ligt aan een complex van factoren. Beide groepen zijn daar debet aan.
  Wel jammer dat er niet gewerkt wordt aan een betere verstandhouding.

  Rob G,
  u maakt Sur. weer groter dan het is met uw keynesiaanse oplossing.
  Nu de grote economieën het keynesiaanse model willen toepassen beweert u dat de vorige regering dat ook deed?
  U heeft op college toch wel gehoord van weglekken?
  Weglekken gebeurt vooral bij consumptieve bestedingen en vooral als u niet (alles) zelf produceert.
  Doet u aan infra en kapitaalinvesteringen dan is de lek iets kleiner.
  Meer zal ik u niet zeggen want u moet Jojo nog steeds betalen voor zijn lessen.


  Maak melding

 99. Mul,ik ben een wereldburger en wat is er mis mee als ik Surinamer, Nederlander,Paraan,Paramarbonees, Jood, Hindoestaan,Indiaan, Javaan, of Afro Surinamer ben. En waarom moet ik Venetiaan haten?Helemaal niet! Ook Esmerald haat ik niet!! Ik ben het oneens met mensen hun politiek neo liberaal denken en -handelen. Daarnaast heeft Venetiaan mijn inziens ook een aantal slechte eigenschappen. Bijv. zijn arrogantie, zijn rancune, zijn old boys network, zijn onvermogen om contact te leggen met de doelgroep,enz.

  Trouwens als je een antecedenten onderzoek naar mij wil verrichten, zeg ik ga je gang. Je moet maar contact opnemen met het ministerie van Onderwijs in den Haag.

  Jojo, in een eerdere posting wijs je mij terecht op een aantal type fouten. Het heeft met mijn voorgeprogrammeerde toetsenbord te maken. De berichten verstuurde ik vanaf mijn smartphone of een Apple computer.

  M.b.t. de investeringen van Bouterse kan je niet beweren dat het alleen maar om consumptieve bestedingen ging. De kinderbijslag en de pensioenen werden verhoogd. Dat is meer een zeer klein deel van de uitgaven geweest, maar het effect was zeer groot m.b.t. de bedrijvigheid in de industriële- en handelssector. Er is ook geïnvesteerd in de infrastructuur enz. Maar het is niet de taak van de overheid om bijvoorbeeld ijsco fabrieken, meubelfabrieken, rijstbedrijven,groente plantages enz op te zetten. De overheid kan in de voorwaardelijke sfeer een bijdrage leveren, maar het zijn uiteindelijk ondernemers die het RISICO moeten nemen om dit soort bedrijven op te zetten.


  Maak melding

 100. RobG

  Heeft u wel eens nota genomen van de zogenaamde begrotings onder productie in Suriname.
  Ofwel men voert heel veel investeringsprojecten op en realiseert niets terwijl wel een deel van het geld aangewend wordt.

  Laat ik een 3 duidelijke voorbeelden aan halen:

  1) Frankrijk financiert in 2011/2012 uit eigen belang een ziekenhuis in Albina. Recent is men gaan kijken er staat een bouwwerk in verval. Men droomt dat het aan het eind van 2016 af zal zijn. Droom geld is weg.
  2) Politiebureau. Veel gedoe, onderzoeksrapporten, er zal iemand hangen. Geld weg, bouwwerk is een bouwval.
  3) Academisch ziekenhuis Wanica. China financiert men weet alleen nog niet wat. Een Sardjoe bedrijf maakt een rare aanbieding voor iets onduidelijks wat nooit een ziekenhuis kan zijn (ik heb de tekeningen bestudeerd). Er is menig bouwbord onthuld. Er is gestart (op een schandalig onprofessionele manier / zo bouw je zelfs geen bouwval) en wat is het nu, niemand die het weet.

  Beste RobG, Zo gaan de regeringen Bouterse met plannen om en het geoormerkte geld.voor die projecten.


  Maak melding

 101. Surinaamse economie krimpt in,niet te verwonderen,Surinaams goud opgeslagen in //Dubai,geen redement mogelijk,geen of weinig investment naar buiten,
  gelden voor eigen doelen,deze donkerheid is altijd een handvest geweest komend uit een bepaald cultuur patroon.
  Opleiding niveaus beneden de maat,zeer zeker Medisch,Suriname behorend tot de tien rijkste landen met grondstoffen,een prachtig natuur met plant medische impac niets werd gedaan vanuit regeringen,zij die innitiatief wilden nemen,tegenwerking,mijn ervaring indien je de milioenen niet op de staatbank plaatste,deze regering is geen haar beter,geestelijke volheid van zwart pigmentering
  mijn minachting is diep naar verachting verstikkend onkruid
  Surinaamse regeringen vertegenwoordigen het zwarte oerwoud,dat geen licht kan ontvangen,de dans van zwart gepigmenteerde stofdeeltjes dat mens moet voorstellen,ik betreur mij geboorte land,de economie in die stofdeeltjes.
  komt het eens goed wat regeringen betreft,ik betwijfel het de stank zal zich blijven verspreiden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.