Surinaamse vakcentrale: situatie dwingt tot alertheid

20

PARAMARIBO, 26 feb – “De situatie dwingt ons om alert te zijn.” Dit zegt Robby Naarendorp, ondervoorzitter van de Vakcentrale C-47. Arbeiders moeten sinds vorig jaar ‘met lede ogen’ toezien hoe de koopkracht van hun salarissen afneemt.

Hun sociale situatie is in een hopeloze spiraal terecht gekomen. Als vooraanstaande vakcentrale kan C 47 niet anders dan paraat staan. “Zolang de behoefte er is, moeten de mensen niet aarzelen om samen te komen, of om terug te koppelen naar de centrale. Als er instructies te geven zijn, zullen we die geven”, zegt Naarendorp tegenover De West. Intern is er constant communicatie tussen vakbonden.

Ook met de regering wordt overlegd. Voorstellen ter ondersteuning van arbeiders worden besproken. Volgens Naarendorp dringt de tijd voor mensen aan de onderkant. “We dreigen niet, maar C-47 telt ruim zestig bonden, waarvan sommige zeer strategisch, en wel verdeeld over alle branches, zowel bij de overheid en parastatalen als in de private sector. De druk is te voelen in al deze branches.”

Bekijk ook:

20 REACTIES

 1. De vakbeweging heeft een belangrijke rol en hopelijk onder leiding van personen die minstens dezelfde bezielende overtuiging hebben als Cyrill Daal. Massaal opkomen tegen het veroorzaakte onrecht omdat eendracht macht maakt en angst een slechte raadgever is. Cyrill was niet bang hjij bracht 10duizenden op de been met een verpletterende toespraak zonder A4tje.
  Definitief afrekenen met alles en iedereen die de broodnodige ontwikkeling in de weg staat is een vereiste.
  Suriname hangt nog steeds aan buitenlandse giften voor allerlei projecten waardoor geloof in eigen kunnen nergens op berust.


  Maak melding

 2. Wat is er toch mis met het land waar ik leiding aan geef?
  Waarom is er op elk gebied een diepe malaise te constateren?
  Hoe komt het dat wij zo diep gedaald zijn; dat wij een land geworden zijn waar normen en waarden nauwelijks gelden?
  President Bouterse maakte tijdens de nacht van de revolutie, de naam die hij zelf aan deze nacht(merrie) gegeven heeft, een wanhopige indruk. In wezen heeft hij het gevoel wat wij als bevolking al een hele tijd voelen. Een gevoel van machteloosheid.
  Geen sprankje hoop heeft de president de bevolking kunnen geven, geen lichtpuntje hoe wij als land verder moeten gaan.

  Ik heb daarom een advies voor hem:
  Stop met bedreigingen uiten naar eenieder die geen paarse halleluja zingt.
  Laat de Rechterlijke Macht haar werk zonder inmenging doen.
  Leg de vinger op de zere plek, en geef anderen niet de schuld van uw fouten, niet het buitenland, niet degenen die gerechtigheid zoeken volksvijanden noemen, ook niet zij die gebruik maken van hun grondwettelijk recht om een zaak aan de rechter voor te leggen. Noem hen geen ‘onverlaten’, zij maken gebruik van hun mensenrecht.

  Besef dat niemand boven recht en wet staat in een rechtsstaat, niet de president en de voltallige regering, ook niet de Assembleevoorzitter en DNA-leden.
  Doe iets aan het imago van ons land als ‘witwasmachine’.
  Respecteer alle organen die gelden in een democratie.
  Pak zaken van corruptie aan en wees vooral eerlijk en oprecht naar het volk toe. Spreek vooral de waarheid te allen tijden.

  Op het persoonlijk vlak…geef het goede voorbeeld en dans op een fatsoenlijke wijze met jongeren en stop met roken in het openbaar! O ja pres, respecteer de tabakswet please.
  ik vraag u niet om dit voor mij te doen of ook niet van mij te houden. Hou van dit land en van dit volk.

  Steek de hand in eigen boezem en zeg nu eindelijk…
  MEA CULPA…,MEA CULPA.., MEA MAXIMA CULPA…

  Wayne K.Telgt
  Presentator ‘The Talk’

  Groet,RamRam,Goeda Hafies …(Veel wijsheid!!!)


  Maak melding

 3. S.v.p. vakbonden Bouterse pas wegjagen nadat hij de door hem gecreëerde puinzooi eerst heeft opgeruimd. Wel blijven dreigen anders doet hij zijn best niet.

  Slogan: Bouterse, ruim je puinzooi op anders jagen we je vroegtijdig weg.


  Maak melding

 4. Dit is de zoveelste oproep aan de president om de handdoek in de ring te gooien voor land en volk. Wat er nu moet gebeuren in Suriname is dat het volk massaal de straat op gaat om duidelijk te maken dat het afgelopen is met deze situatie. Totaal geen respect voor de hardwerkende Surinamers. Toekijken hoe anderen zich vol snuiven met allerlei middelen en een hoop onzin roepen moet nou afgelopen zijn


  Maak melding

 5. R.Lalbhadoer
  “Geen sprankje hoop heeft de president de bevolking kunnen geven, geen lichtpuntje hoe wij als land verder moeten gaan.”
  Ram — Hetzelfde gevoel van onmacht bekruipt me ook. Ik heb €50k weggezet om mijn relatief kleine droom in Suriname waar te maken maar het gaat niet lukken. Mijn ex en kinderen zijn voorzien, maar in mijn hart is er een zwart gat. Je wil je diensten daar aanbieden, maar er is niet alleen gebrek aan interesse, maar ook aan een strategisch globale visie voor de republiek, men doet maar wat. Suriname is fundamenteel geruïneerd.

  We zijn een vrij trots volk en zouden dit eigenlijk niet moeten accepteren. De republiek gaat boven alles, ook de president. De man weet dat hij is herkozen door de onderklasse maar kan niet tastbaar aantonen dat hij hen uit de goot heeft getild. In feite heeft het electoraat spijt.

  Dat je vrind een Mercedes-Benz franchise opent, wil niet zeggen dat je het als afzet markt hebt gemaakt, maar in tegendeel illustreert dat je zo oppervalkkig bent om tegen wil en dank een slecht bedacht vehikel op te zetten en zo geld uit contrabande te wassen.

  Intellectuele onderdrukking van geboorte tot overlijden is wat ons land ondermijnt. Stupiditeit viert hoogtij en op intellect wordt neergekeken.

  The Laundrymen
  scribd.com/read/195087455/The-Laundrymen-Inside-Money-Laundering-The-World-s-Third-Largest-Business

  Nieuwsgierige gebruikers geniet ervan!


  Maak melding

 6. Het is te zot voor woorden dat de coup gepleegd werd vanwege corruptie met insteek oprichten van vakbond binnen het leger. Wie kan beweren dat de corruptie van nu zelfde of meer was vóór 1980. Was de staatskas toen ook leeg? De Surigulden was toen meer waard dan de NLse. Zingt men het volkslied zonder doordrongen te zijn van de inhoud van de tekst? De gepleegde moorden hadden als doel voorbeeldige intellectuelen uit te schakelen omdat met de resterende laag en ongeschoolde burgers achterlijke beloftes scheldkannonades controle en macht de weg naar diefstal makkelijker wordt. Kan iemand zeggen op welke negatieve lijst dit land internationaal stond vóór de coup. Dit land en volk verdient gelet op de geschiedenis vanaf 1773 en de natuurlijke rijkdommen heel veel beter. Een beter leven dan datgene wat wij de afgelopen 36 jaren meemaken. Hoelang moet deze malaise nog voortduren olv een club megalomane debielen?


  Maak melding

 7. Te laat vatten vele domme paarse aanhangers en bewonderaars van baas nu eindelijk de vele waarschuwingen aan hun adres, om nooit van je leven te stemmen op onberechte moordenaars, mensenrechtenschenders, bij verstek veroordeelde drugsbonzen en bankrovers. Aan de lijve zullen ze het straks ook nog gaan voelen. Straks is hun huis en haard ook niet meer veilig, zoals tijdens de mislukte revo-jaren. Toen kon elke vervloekte militielid, zomaar je huis binnenkomen voor een onderzoek, als men voor of tegen de revo was. Hetzelfde gaat straks weer gebeuren. Vele domme paarsen, op de dieharde paarse oliedommen in het kwadraat, en stinkend rijke corrupte parasieten, poepvliegen, paarse awarie domries na, beginnen eindelijk in te zien dat na soso ka, vol takroe (misdaad/corruptie/leegroof staatskas) hebi a heri ka ndp inclusief leider en corrupte gang tja kong ini mooi Sranang, anno 2016 verworden een misdaadstaat olv van didibri. Baas en zijn vervloekte bendeleden zijn weer bezig als in 1982 allerlei scenario’s te bedenken hoe verder het land de paarse verdoemenis vol misdaad/moord/geweld in te brengen. Net als in de jaren tachtig is het straks weer de schuld van vele critici en straks ook weer het buitenland. Ma a no go jepi baas en gangster neks. Na soso ka a lijdsman der oliedomme paarse stommelingen habi in ing edi, idem ook alle paarse birikies. Na wang begi sheng tot Zimbabwe dat a paars oliedom volk stem tapoe soso leemang en foefoeroemang. Oma taki…een leugenaar is ook een moordenaar. Tang teki sa e go kong olv foe oenoe lijdsman……a didibri foe Suribabwe.


  Maak melding

 8. De C47 kan niet anders dan paraat staan.
  Wat is dit voor een nietszeggende opmerking ?
  Vakbonden horen altijd paraat te staan.
  De praktijk is alleen, dat de vakbondsleiders meer lullen, dan hun respectievelijke achterbannen mobiliseren.
  Naarendorp is voor mij pas echt een kerel als hij zijn leden activeert de straat op te gaan.
  Als de tijd daarvoor nu niet rijp is, dan is de tijd nooit rijp.
  Ik vraag me eerlijk gezegd af of het ooit zover zal komen.
  De macht van de vakbonden is sterk afgenomen en de tijd van Cyrill Daal lift ver achter ons.
  Ook bij de vakbonden overheerst de angst voor Bouta.


  Maak melding

 9. Vakbond of vagebond, het maakt allemaal niets meer uit. Suriname is naar de haaien. Dankzij de zeer wijze bevolking die nog eens vijf wilde.
  Ik hoor de mensen al roepen tien tien tien tien……


  Maak melding

 10. De Surinaamse economie wordt hard geraakt door de daling van grondstoffenprijzen en gaat dit jaar verder achteruit.Dat voorspelt kredietbeoordelaar Fitch in een vrijdag gepubliceerd rapport over Suriname. Daarin wijst het ratingbureau op de zwakke financiële positie van het Zuid-Amerikaanse land.Door de daling van de grondstoffenprijzen zijn handels- en begrotingstekort van het land sterk opgelopen. Tegelijkertijd verdampte een aanzienlijk deel van de financiële reserves bij pogingen de waarde van de Surinaamse dollar te ondersteunen.Het land hoopt nu op steun van het IMF, maar overeenstemming over noodkredieten is nog niet bereikt.

  Categorie B+

  Fitch verlaagde vrijdag zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Suriname, en zette het land daarbij terug naar de categorie B+. Dat betekent dat beleggingen in Surinaamse staatsleningen als heel speculatief worden gezien.Een lagere kredietwaardigheid kan het duurder maken voor de Surinaamse overheid om geld te lenen.

  Koers

  De Surinaamse overheid heeft onlangs de pogingen om de koers van de dollar overeind te houden gestaakt. De waarde van de munt wordt nu op de markt bepaald, waardoor de koers waarschijnlijk stevig zal dalen.Dat kan gunstig uitpakken voor de export van het land. Tegelijkertijd maakt het de financiële positie van Suriname zwakker, omdat een groot deel van de staatsschuld in buitenlandse valuta’s moet worden betaald. Die worden duurder door de daling van de Surinaamse munt.Fitch verwacht dat de Surinaamse economie dit jaar met 2 tot 3 procent krimpt. Het besteedbare inkomen daalt daarbij waarschijnlijk voor het eerst sinds 2000, terwijl de werkloosheid verder oploopt.


  Maak melding

 11. @koos

  Ik denk dat het iets langer gaat duren dan die 15 jaar. Venetiaan heeft er ruim 10 jaar over gedaan om Wijdenbosch zijn puinhoop op te ruimen en het land economisch weer op koers te krijgen. Deze regering heeft nog vele malen grotere brokken gemaakt. Je kan en wil het volk het niet aandoen om dit weer recht te trekken binnen 15 jaar.
  Het gezwel wat zich nu in alle sociaal maatschappelijke lagen heeft genesteld zal een hele opgave blijken te zijn om op te ruimen.


  Maak melding

 12. @Koos,

  Wees nou een keertje eerlijk in je leven. Wat is de oorzaak van de economische crises in Suriname? Tel ook daar nog bij het vertrek van de Suralco uit Suriname. Durf jij de waarheid nog te ontkennen ten overstaan van de je vrienden van de vocale oppositie? Fitch geeft duidelijk aan wat de problemen in Suriname veroorzaken.Ga het rapport maar eens goed doorspitten en kijk hoe het ook de andere landen vergaat.


  Maak melding

 13. Ik wil niet ontkennen dat de wereld crisis geen invloed heeft op de crisis in SU. Daar zal iedereen het over eens zijn. Maar “Ook het drastisch slinken van de monetaire reserve heeft het land de das omgedaan.” volgens Fitch. En laat nu precies daar het aller grootste probleem van de crisis liggen. Niemand die kan en wil aangeven waar alle goud (dekking Surinaamse munt) en de valuta reserve naar toe is gegaan. Het land had een gezonde basis toen DDB over nam. Er zijn tijdens DDB voorspoedige jaren geweest, zie de hoge grondstoffenprijzen. Het is allemaal uitgegeven aan???? Het Fitch rapport gaat hier niet dieper op in..
  De jaarrekeningen van de Centrale Bank geven “mits accuraat” een veel beter zicht op de ontwikkelingen in de financiering van de interne- en externe financierings behoefte. Ik zeg mits accuraat, omdat er onlangs twijfel is ontstaan over de informatie voorziening die de governor heeft gekregen van de minister van financien…
  Maar Vene was sunnig, behouden en spaarzaam en zorgde voor stabiliteit. Surinamers willen snel rijk worden en DDB houd niet van stabiliteit. En dan heb je een crisis….


  Maak melding

 14. Sabaku,de reserve daalden doordat de inkomsten uit export door de economische crises afnam en door pogingen van de monetaire autoriteiten om de SRD te ondersteunen. Het goud wordt meestal in tijden van economische crises gebruikt als onderpand voor buitenlandse leningen. Venetiaan kon in zijn periode nog altijd een beroep doen op Nederland voor extra betalingsbalans steun en hij mocht gebruikmaken van de verdragsmiddelen om reserves op te bouwen.Venetiaan was geen held maar een parasiet want zonder de Nederlandse steun was hij nergens.


  Maak melding

 15. Cochise
  Ik ben geen vakbondsman. Als je m’n post geschiedenis kent weet je dat ik eigenlijk denk dat we even alle ‘vakbonden” in Suriname moeten opschorten. Hun proliferatie zorgt niet alleen voor herhaaldelijke economische chaos, maar kweekt een actieve generatie die niet op een moderne, uitdagende en flexibele arbeid wordt voorbereid.

  Suriname heeft een overvloed aan dienst gerelateerd werk maar een gapende kloof aan competente managers. Succesvolle leiders zijn als de dood om de opdracht te accepteren.


  Maak melding

 16. Met Njang Dringie Prisirie is het altijd een gang naar de verdoemenis. Schreeuwen veel beloven en gratis wat uitdelen is scoren bijna gegarandeerd. Met verkiezingsfraude wordt bijna weggewerkt voor deelname in het machtscentrum. We hebben een pres die zich uitsluitend bezighoudt met benoemen of reshuffelen. Benoemen van lompe malloten met hoge salarissen zodoende denken dat er eeuwige sympathie zal blijven. Reshuffelen is inbreuk op efficiente continuatie. Heden zijn ze door dit beleid (?) nu naarstig op zoek naar euro’s en usdollars. Niemand weet waar alle opgespaarde financien zijn gebleven. Maar wat kan men anders verwachten van een kliek die thuis geen normbesef heeft meegekregen. Pa was hoerenloper en Ma stond aan de Watermolenstraat voor doekoe.


  Maak melding

 17. RobG,

  Jammer dat je Venetiaan nu als een parasiet bestempelt. Hij was zeker geen held, maar heeft het land bij elkaar gehouden. Ook de keus om niet die hele handel achter het traliewerk te zetten was een, voor die tijd goede keus. Mijn perceptie van wat er in Su fout is gegaan en zal blijven gaan is een andere dan van jou.
  Ik houd toch liever mijn eigen interpretatie aan, als je het niet erg vindt. Thank you…


  Maak melding

 18. Praten en nogmaals praten en ook nog voorstellen doen al bijna 5 mnd lang na aankondiging vd eerste verhogingen van water en electriciteit. Waarom kwam de bond toen al niet op om de salarissen geleidelijk te verhogen?
  Voor levensmiddelen betaal je nu tussen de srd1 – srd 10 duurder. Onvoorstelbaar, bijna niet te geloven, maar is waar? Wat moet er nu gebeurem met mensen die te weinig verdienen en een gezin hebben? Wat gebeurt er met de vakbond? Praten helpt niet meer. Kan je dat niet inzien? Want terwijl het gras groeit, sterft het paard.
  Dus niet meer praten Berenstein. Kom ons vertellen wat je eraan gaat doen. Toon daadkracht, om de belangen vd arbeiders te behartigen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.