TV: iconen Surinaamse muziek op Noorderslag 2016

1

Vorige maand werd het Groningse Noorderslag getrakteerd op een feestelijke vogelvlucht door de Surinaamse muziekgeschiedenis onder de naam Sranan Gowtu oftwel Surinaams Goud. Onder leiding van presentator Jörgen Raymann zongen artiesten als Kenny B, Oscar Harris, Ronnie Flex, Sabrina Starke, Jeffrey Spalburg en Edgar Burgos met zijn band Trafassi de beste nummers uit de Surinaamse muziekhistorie. De NTR zendt op zaterdag 5 maart een registratie uit van dit optreden.

Wasmasjien van Trafassi of Tuintje in mijn hart van Damaru, veel verder gaat het collectieve geheugen meestal niet als het om Surinaamse muziek gaat. Dit terwijl Surinaamse muzikanten sinds het begin van de vorige eeuw stevig hun stempel hebben gedrukt op het Nederlands cultureel erfgoed. Onder invloed van muzikale stromingen uit Afrika, India, Java, China, Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika is een uniek genre ontstaan. Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard-universiteit spreken zelfs van ‘the best kept secret in musical history’.

Sranan Gowtu (Surinaams Goud), is een omvangrijk project met reissues van Surinaamse klassiekers, een compilatiealbum, een boek en liveshows, opgezet door platenlabel TopNotch.

Uitzending: zaterdag 5 maart om 23.20 uur op NPO 3

Bekijk ook:

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.