Surinaamse consument kieskeuriger door crisis

24

PARAMARIBO, 23 feb – Consumenten zijn merkbaar kieskeuriger in het kielzog van de economische problemen van het moment. “Ik kies nu voor goedkopere alternatieven”, zegt een klant van Best Mart tegenover de Ware Tijd.

Best Mart staat bekend als supermarkt met een waaier aan consumptiegoederen. De klant gaat nu wel voor de onderzijde in financieel opzicht. “Voorheen kocht ik bijvoorbeeld een bepaald merk bruine bonen. Maar omdat het nu duurder is, kies ik voor een goedkoper merk. Maar ik let wel op de kwaliteit”, zegt de klant. “Ik koop wat noodzakelijk is en minder luxe producten”, zegt supermarktklant Edgar Lau.

Zijn geliefde merk buitenlandse yoghurt is plots acht Surinaamse dollar (ongeveer twee euro) duurder. “Ik heb er het geld niet voor”, zegt Lau. De regering heeft opgeroepen tot meer consumptie van lokaal geproduceerde goederen. Dat zou de import minder maken. “Ik wil wel, maar het lukt niet altijd, omdat buitenlandse producten vaak duurder zijn dan buitenlandse”, zegt Josephine, klant van Combé Markt.

Bekijk ook:

24 REACTIES

 1. Zielig dat het zo ver moest komen!!
  Surinamers willen jullie dit ?!
  Hebben jullie hiervoor gevraagd of zijn jullie gruwelijk verrast !!!?
  Zolang jullie op de verkeerde partij zullen blijven stemmen zolang jullie nog zullen blijven creperen..
  Strakjes komt het zover dat jullie gaan besluiten op welke dagen jullie niet gaan eten en op welke dagen wel omdat leven met de dag duurder aan het worden is dankzij jullie niet zo pientere keuze .


  Maak melding

 2. Ik zou echt niet weten waarom een duurder product beter zou zijn dan het goedkope product. In Nederland gaan veel mensen naar een Albert Heijn supermarkt omdat men ervan uitgaat dat het duurdere product, dus een A-merk beter is.

  Velen weten echter niet dat Albert Heijn en de Aldi samen een inkoopcombinatie vormen. Ze kopen gezamenlijk dezelfde goederen bij de fabrikanten om kwantum kortingen te bedingen. Vervolgens worden de goederen in de eigen verpakking in de winkels te koop aangeboden. Het verschil is dat je in de ene winkel meer service krijgt dan in de andere winkel.


  Maak melding

 3. Maar het is toch jou geld en je heb toch het recht zelf te bepalen wat je eten moet ?Als je een blikje bruine bonen wil kopen die wat duurder is dan de andere mag dat toch wel??!
  In Nederland kunnen winkels met elkaar concurreren wat prijzen betreft omdat de koopkracht daa rveel groter is, Als jij en tante Lien bv in Suriname naar de winkel gaat dan weet heel Suriname dat tante Lien en jij naar de winkel zijn geweest omdat de koopkracht in Suriname niks voorstelt!Concurrentie in prijzen is er niet omdat er te veel winkels zijn dan de inwoners aantal in een buurt of landelijk.


  Maak melding

 4. In NL wilde ze hun gulden ook niet omruilen voor de euro. Plots werd t leven langzaam aan duurder. Uiteindelijk werden ze ook genaaid door de regering . Na jaren van terug rekenen van euro naar gulden hebben ze t maar moeten accepteren …………….


  Maak melding

 5. En gelukkig maar want het werd de hoogste tijd dat men ietwat meer kritisch en selectief het geld uitgeeft.

  They had to learn it the hard way ! En dat vind ik helemaal geen slechte zaak.

  Eindelijk, eindelijk ontwaken ze uit hun jarenlange roes !

  Van mij mogen de elektriciteit en water tarieven nog een tikkeltje omhoog worden opgeschroefd.


  Maak melding

 6. Ieja, sa oe sa takie? Ba soekoe ba vinni. En deze ontwikkelingen zijn identiek als begin jaren 1983. Een kleine relaas voor al die paarse jonge oliedomme aanhangers te krijsten in 2010-2015 neks no fout, is nie waar, ze jokke vo onze geliefde onschuldige lijder. Ieja krijsten Stefanus Meye en Misjieka, we hebt gezien grote lijder in een vision van onze god, als zijnde de redder van onze land. Hahahaha. Achteraf is overduidelijk dat het gaat om twee grote paarse leugenprofeten in dienst van baas, didibri zelve. Wat komen gaat is dezelfe revo-shit aan ontwikkelingen als in de jaren tachtig, zevenmalen erg vol paarse kommer. Naast stijging van de misdaad, nu ook stijging schaarste goederen van a-z. Hahahaha.


  Maak melding

 7. Het leven in Suriname kan voor mensen echt goedkoper uitvallen. Er moet ook meer ruimte gecreëerd worden concurrentie.Elektriciteit, Gas, Internet, vaste telefonie kunnen door concurrentie tussen aanbieders stukken goedkoper aangeboden worden. Daarnaast moeten de mensen op zoek gaan naar koopjes bij supers die veel huishoudelijke producten en consumptiegoederen tegen lagere prijzen verkopen.Tel maar de voordelen.


  Maak melding

 8. Het buitenlandse product is vaak goedkoper dan de Surinaamse.
  Vanwege het dure arbeid in Sur?De gemiddelde Afrikaan werkt zich dood voor $39 in de maand.
  Als de Suri halve dag gewerkt heeft,begint hij de baas te vragen naar een voorschot voor de gasbom of baby melk.En als hij na het werk het geld heeft,ziet de baas hem een paar dagen niet.Tot hij weer wat nodig heeft.


  Maak melding

 9. Zeg het de paarse dommen duizendmaal
  Zou je ze zo wel willen uitlachen? Ik begrijp dat schadenfreude best wel lekker is omdat we hen al jaren waarschuwen voor de toekomst, maar zelf heb ik meer medelijden met de jongeren die in roes van onverslaanbaarheid zijn gevallen voor het engelengezang van hun leiders.

  Men weet dat het gros van de Surinaamse bevolking niet of onderontwikkeld is en daarom lukken die oude truukjes uit 1983 ook nog in 2016. Ik blijf het herhalen maar het NDP electoraat is gevallen voor spiegels en kralen. Nu proberen de oude front partijen de schade te herstellen door direct met hen te gaan praten alsof ze zelf geen boter op hun kop hebben.


  Maak melding

 10. Josephine,
  pasensi mi gudu.Straks is er niets meer te krijgen in de winkels.Wel op de markt allerlei vervalste Suri producten.Vervalst met menselijk afval.


  Maak melding

 11. Mevrouw bouta komt binnenkort met een paarse receptenboek voor gras koken en eten in Suriname. Er groeit nog altijd gras langs de wegen die je gratis kan oogsten en eten.


  Maak melding

 12. beste RobG

  “Elektriciteit, Gas, Internet, vaste telefonie kunnen door concurrentie tussen aanbieders stukken goedkoper aangeboden worden.”

  Een land waar ze een electriciteitswet in de DNA in de verkeerde vorm (een na indienen gewijzigde vorm) gebruiken om de wijzigingen op te vermelden. Een land met 500.000 inwoners op 3,5 maal het oppervlak van Nederland.
  Een land zonder stabiele economie.

  Wie is er zo gek om de investeringen te doen in het opzetten van een verkoop, distributie en opwekking. Wie kan er $ 1.500.000 of meer per megawatt opgewekt vermogen investeren om onafhankelijk van EBS, Alcoa of Staatsolie op te kunnen wekken. Een nieuwe concurrent gaat niet substantieel lager aanbieden maar net onder de veel te dure EBS etc zijn of haar product verkopen. Men gaat voor winst maximalisatie en niet voor de lol de laagste prijs voor de concurrent aanbieden.

  Concurrentie is geen toverwoord dat morgen werkt. Suriname heeft juist de pech dat de consument gedwongen wordt voor alle ondoelmatigheden van de lokale aanbieders te betalen.
  Suriname kan gezien de beperkte omvang en de binnenlandse structuur heel weinig concurrentie creëren.

  U gedraagt zich echt als gekke Henkie. Uw economische inzicht is heel gering.


  Maak melding

 13. Morenito

  Terecht. Nu proberen de oude front partijen de schade te herstellen door direct met hen te gaan praten alsof ze zelf geen boter op hun kop hebben. Alleen overtreft de Nationale Dieven Partij en hun lijdsman hen in alles wat te maken heeft aan leugen en bedrog. Tot nu toe houden vele paarse paria’s monddood en de dieharde onder hen krijsen……neks no fout efooe a fout na neks, soso lobi a baas, wiens we ka, eng na echte lijdsman. Wahahahahahaha


  Maak melding

 14. Milton,
  “”Van mij mogen de elektriciteit en water tarieven nog een tikkeltje omhoog worden opgeschroefd “”

  Kan het niet eens met u zijn. Ik praat uit ervaring.
  De kwaliteit van het geleverde product stroom is ondermaats. Er is vaak stroomuitval en te lage spanning.
  Voor water heb je vaak een hydrofoor nodig die vaak kapot draait door roestig water.Ga 2 weken op vakantie en de motor loopt vast tenzij je een dure krachtige motor hebt.
  Voor de kleine man een groot extra lastenpost.
  Het water is op sommige is op sommige plaatsen wel beter maar vrijwel overal heb je een hydrofoor nodig.
  Er vloeit ook veel geld weg door te hoge salarissen ( u zult verstelt staan van de salarissen ) en waarschijnlijk fraude.
  Blijft derhalve te weinig over om de tarieven te drukken of te investeren.

  Aan anderen heeft Jojo het overige goed verwoord.
  Er schijnt zelfs en wet te zijn die verbiedt om een eigen el. centrale te exploiteren.


  Maak melding

 15. @Zeg Het De Paarse Dommen,

  Qoute:
  neks no fout efooe a fout na neks, soso lobi a baas, wiens we ka, eng na echte lijdsman. Wahahahahahaha:

  Je bedoelt absoluut RobG aka KUMA-LOVER


  Maak melding

 16. Gast X

  men is nu doende wetten te maken met betrekking tot een energie autoriteit en een elektriciteitswet.
  De behandeling in de DNA ging alleen om de poppetjes en hun kwalificaties maar heel weinig over de inhoud.

  Het ging alleen maar om formaliseren en niet om te creëren.

  Het trieste is dat Dodson 1 van de slimmere ministers is en slechts bagger stond voor te lezen die niets te maken geeft met efficient en effectief goedkoop energie opwekken of besparen.


  Maak melding

 17. Bron : Starnieuws.com

  ” LEGE plekken op SCHAPPEN winkels door DALING KOOPKRACHT ”

  www punt starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/33914

  Het JONGE gedeelte van het PAARSE KLOOTJESVOLK zal het steeds meer aan den lijve ondervinden wat de leuze ” WÉ KLEUR ÉNG PAARS ” ( wij kleuren het PAARS ) onder andere inhoudt !!!!!!!!

  Erg sneu voor de overigen die ANDERS hebben ” GEKLEURD ” op 25-05-2015 j.l. want zij worden ook de ECONOMISCHE AFGROND in getrokken.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 18. 10 maanden geleden heb ik lege schappen gezien in Cuba.
  Dat in Venezuela de Supermarkten leeg zijn was ook reeds bekend.

  Nu volgt Suriname ondanks de enorme extra inkomsten die er tussen 2010 en 2015 geweest zijn en de enorme schulden die er gemaakt zijn en de deviezen die verdampt zijn.


  Maak melding

 19. Het volk begint het te leren,..dat komt door onze zeer gewaardeerde PRESIDENT ..DDB…geen geblaf,maar zelf doen.ze laten de man niet vallen,ze zullen zelf de vruchten van plukken…de contra`s,en opstokers zullen met lede ogen moeten toezien hoe DDB weeeer president wordt als hij wil.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.