Nationale Partij Suriname overtuigt oud-kader niet

18

PARAMARIBO, 23 feb – Voormalige topfunctionarissen van de Nationale Partij Suriname, NPS, peinzen niet over een terugkeer. Toch wordt daar bij tijd en wijle toe opgeroepen. Nu gebeurt het weer tegen de achtergrond van de nationale problemen.

De partij die ooit de president van Suriname afleverde, heeft het beste van het beste nodig. “Mijn oproep is vreselijk dringend. Het gaat nu meesterlijk verkeerd met het land”, zegt nieuwkomer en parlementskandidaat Wayne Telgt tegenover de Ware Tijd. De NPS is voorbereid op van alles en kan dus zijn oude kader goed gebruiken. Maar daar wordt aan de andere zijde anders over gedacht.

Politicoloog Hans Breeveld en de economen Guillermo Samson en John van Coblijn zien het niet bepaald zitten. De partijcultuur trekt niet aan. “Je mocht meedoen, maar niet meebeslissen. Er was een bepaalde arrogantie, je moest maar geduld hebben en slikken”, zegt Breeveld. Samson acht de NPS eenvoudigweg niet in staat over te nemen: “Ik zal me niet aansluiten. Het gaat niet goed in het land, maar er is ook geen alternatief.”

Bekijk ook:

18 REACTIES

 1. Qoute:
  Samson acht de NPS eenvoudigweg niet in staat over te nemen: “Ik zal me niet aansluiten. Het gaat niet goed in het land, maar er is ook geen alternatief.”

  Ik ben het niet eens met Samson want al het andere is beter dan KUMAKOISI met zijn BENDE.

  KUMA WILL HAVE TO GO ANDERS IS SURINAME REDDELOOS VERLOREN.

  Hoe Langer KUMA met zijn DIEVENGILDE aanblijft, zal de DAMAGE niet te overzien zijn.


  Maak melding

 2. het is normaal dat er een instabiele periode intreed als een land onafhankelijk word.
  heel zuid Amerika heeft daar last van gehad.
  suriname zal geen uitzondering zijn.
  ook wij hebben militaire coups en een dictator gekend zoals bijna alle zuid amerikaanse ex kolonies.
  en net als de rest van die landen , komen wij er ook bovenop.
  we gaan nu een turbulente periode tegemoet maar troost je met de gedachte dat dit de laatste keer zal zijn.
  het doek is gevallen voor alle huidige pola tieke partijen.
  ze deugen geen van allen.
  het is tijd voor iets nieuws.
  misschien moet mevr boedhoe met gelijk denkenden een partij oprichten
  over 4 jaar zijn er weer verkiezingen.


  Maak melding

 3. Samson heeft gelijk Nuon moet echt niet gaan. Hij is kansloos. Nig meer kanslozen hebben wij. Niet nodig. En breeveld spreekt ook niet aan. Telgt kan het beste even zijn ogen open doen en zijn brein laten kuchten en nagaan hoe je vers bloed binnen je gelederen krijgt. En als hij niet weet hoe: internet!


  Maak melding

 4. @koos, je hebt groot gelijk.

  -Alle oude gaarde in Suriname hebben een arrogantie over zich heen, dus niemand hoeft een vinger naar de ander te wijzen.
  Niemand wil inleveren en een ieder denkt dat zij de beste zijn. Als v.b zie Hooghart maar.

  -De jongeren moeten inderdaad overnemen. Ik hoop wel dat zij niet begeleidt worden door mensen die al een slechte invloed hebben en negatief geboekt staan.

  Succes voor land en volk.


  Maak melding

 5. Breeveld en Samson hebben hun tijd gehad, ze zijn van een heel ander tijdperk zoals die moordenaar,en die oude kliek op het kabinet, ze kunnen alleen nog pot verteren en uitrusten, maar een bijdrage brengen met die afgestorven hersencellen, cq grijze massa, zal verder niets opleveren.


  Maak melding

 6. Van mij mogen ze allemaal onder die manja boom gaan zitten en hun leven de revue laten passeren. Laat ze maar lekker over peinzen hoe ze het geliefde Suriname volledig naar de gallemiezen hebben geholpen. Waar de een probeert op te bouwen breekt de ander af. Met name de huidige President & co hebben er een handje naar de boel te besodemieteren. En iedereen elke keer maar weer de ander de schuld geven van het kwade, en zelf het veelvuldige verkeerd doen en oplichten. Ik kan met alle goede wil van de wereld niet bedenken waarom het volk van Su het leuk vind om voor de gek gehouden te worden en pinaren maar voor lief neemt.


  Maak melding

 7. Ik denk dat de NPS zich beter kan focussen op hoe het ook anders kan.

  De VHP begon met een “meet the people” campagne en kort daarna ging pres DDB actief ook de straat op om tegenwicht te bieden. Dat wil zeggen dat de VHP een grote bedreiging vormt voor de NDP. Dit is slechts 1 voorbeeld, er zijn meerdere maar ik wil het verhaal bij de NPS houden.

  De NPS heeft zelf geen enkele actie gehad waarbij de NDP van opkeek of wakker lag. Dit is hoe de NPS altijd heeft gefungeerd, althans sinds 1987. Nooit een gedegen campagne, of een goed bedachte strategie en altijd een beetje achterover leunend gebruik makend van een paar klinkende leuzen.

  De NPS dient zich zelf te analyseren, en dit kan heel eenvoudig. Je kan dit doen door moderne technieken te gebruiken, beschreven in nieuwe boeken zoals “Business model generation” of “Kleuren model van Caluwe”. Het zijn bedrijfskundige boeken maar zeer modern en spreken niet over bedrijven maar meer over organisaties, zodoende is dit materiaal zeer zeker toepasbaar.
  Je hebt 1 week nodig om beide boeken te bestuderen. Je vormt daarna een team van een zo divers mogelijk aantal partijleden die binnen 4-5 dagen brainstormen met meerdere bruikbare modellen kunnen komen die het volk beter kunnen bedienen.
  Let wel, de brainstorm sessies zijn exact beschreven hoe deze uitgevoerd dienen te worden, deze zijn verbonden aan regels en richtlijnen. Anders is het gewoon een kamer met een groep mensen, dan kan je net zo goed in een bar hangen.

  In deze boeken gaat er vooral om dat oude gewoontes, en barrieres die interne vooruitgang tegenhouden doorbroken worden.
  De VHP deed iets soortgelijks en besloot om juist hun visie voor het land te delen met iedereen “Vision 2030”.
  Terwijl partijen voorheen juist de neiging hadden om hun ideen een geheim te houden en deze zelf te gebruiken als persoonlijke triomf tijdens haar regeer periode.
  Trouwens, de meeste partijen in Suriname hebben nog steeds geen visie, ook niet in het geheim.
  In elk geval is de VHP vooruit gegaan in het aantal stemmen dan de verkiezingen ervoor door meer onderscheidend vermogen te hebben dan voorheen.

  De NDP daarentegen is de NPS altijd twee stappen voor geweest, en heeft zaken radicaal aangepakt. Een aggressieve media overvloed, hoge show gehalte, wegkapen of omkopen van mensen, heel veel financien voor de partij binnenhalen via alle boven en ondergrondse kanalen.
  En vervolgens liegen, liegen , liegen en nogmaals liegen. Natuurlijk is dit een zeer korte termijn strategie omdat het doek nu duidelijk is gevallen voor de NDP bij de zwevende kiezer.
  De boodschap voor de NPS is dat de NDP hard heeft gewerkt, ook alwaren zij onethisch bezig ( dat wreekt wel op de NDP nu), de verkiezings winst is hun niet zomaar komen aanwaaien. De NDP toonde heel veel onderscheidend vermogen te beschikken ten opzichte van de NPS.

  De NPS denkt makkelijk te profiteren van de verslechterde huidige situatie, Ik denk zelf dat de NPS nog steeds achterover zit te leunen. Bij een nieuwe verkiezing zal de NPS weer vooruitgaan qua aantal zetels maar het kan en hoort nog meer te zijn dan zij nu denken te kunnen halen.

  Om out of the box te denken, misschien moet je oud kader met rust laten en meer focussen op jong kader, waar ligt de toekomst trouwens? Tijd om jullie onderscheidend vermogen te ontdekken, ontwikkelen of her-ontdekken?

  mvg


  Maak melding

 8. Deze Wayne Telgt heeft een bijzonder en immens groot bord voor z’n kop. Kent hij de geschiedenis van z’n eigen partij nou nog steeds niet ?

  De NPS is geen partij voor mensen die vernieuwing of veranderingen teweeg willen brengen. Het zijn een stel schreeuwers (P. Etnel) en mensen die in odo’s spreken (R Venetiaan) die er de dienst uitmaken.

  Henk Arron is jaren voor z’n dood door deze partij verguisd geweest en mocht hij zich niet meer in grun jari vertonen. Kort voor z’n dood is er een lijmpoging geweest en liet hij zich af en toe zien.

  Rufus Nooitmeer, ston futu van deze partij en fractie voorzitter geweest is tijdens zijn ziekte nooit door deze partij ondersteund. Er is door de NPS nimmer actie ondernomen om deze man naar het buitenland te sturen voor genezing van z’n ziekte.
  Het was Jules Wijdenbosch (NDP/DNP2000) die dit wel voor Rufus heeft gedaan, echter was het te laat.

  Dus meneer Telgt, het oud kader van deze partij weet exact wat er speelt binnen de partij, en moeten jij en mw (viswijf) Etnel het nog ontdekken en ondervinden.


  Maak melding

 9. @koos
  De politiek moet zsm verlost worden van de oude fossielen. De jongeren moeten het maar overnemen.

  Goed idee,te beginnen bij de FRAMBO`S,[nps]…VHP ,En de langst zittende mummie SOMMO.die al begint te stinken.door ontbinding.DE NDP,is de enige volkspartij die de jongeren kan leveren,WIE ANDERS.??


  Maak melding

 10. @post voor de NPS , ze hebben nog heel veel huiswerk

  “Vision 2030”.,…VHPeeeeey ? Woehaa !
  Zo ken ik der nog een paar ! ik heb al buikpijn van het lagge.


  Maak melding

 11. @milton, je schrijft:::::::Deze Wayne Telgt heeft een bijzonder en immens groot bord voor z’n kop. Kent hij de geschiedenis van z’n eigen partij nou nog steeds niet ?

  -Hetzelfde zou ik aan jou willen vragen of niet Limbo van Bouterse een groot bord voor zijn kop heeft. Reden:::

  -Beiden doen hun gespuis op de radio, maar ik kies toch voor Wayne, niet omdat hij van de NPS is, maar omdat hij heel kritisch is en zegt ook hoe de dingen in elkaar zitten.
  Dit kan je niet van Limbo zeggen met al zijn leugens die hij verkondigd op de radio.

  v.b Als Bouterse een stukje koek heeft gegeten zegt Wayne gewoon dat hij een stukje koek heeft gegeten, maar Limbo die zegt gewoon dat Bouterse een stukje taart heeft gegeten. Daarom ben ik niet van zijn partij.

  -In ieder geval mag die hele oude gaarde naar huis en het werk overlaten voor de jongeren.


  Maak melding

 12. Al heeft NPS 0 zetels ik zal blijven stemmen op NPS

  Afro Surinamers zien nu dat NDP Nationale Dom Partij niet de juiste partij is .

  Wij van NPS zijn geen onderdrukkers van het volk ,wij hadden armoede weg gehaald ,

  Met dank van Nationale Dom Partij is er weer Armoede
  in Suriname


  Maak melding

 13. Terwijl de wereld om ons heen in sneltreintempo verandert en de grote economische crisis steeds meer voelbaar wordt in Suriname, vergaderd de NPS fanatiek door om de regering Bouterse de schuld van de economische crises te geven. Terwijl de NPS slagzij maakt om definitief naar de diepte te verdwijnen zoals de Titanic dat deed op zijn laatste reis, gaan de captains van de NPS rustig door met de oude smerige spelletjes

  Er is een grote kloof tussen de doelgroep/publiek en de mastodonten binnen de NPS. Deze mastodonten binnen de NPS hebben een imago probleem. Ze zijn ongeloofwaardig. Beslissingen worden niet genomen op basis van de noden onder het volk dus de (potentiële) achterban.

  De invloed van het kiezersvolk en het lager- en middenkader op de leiding van de partij is zeer gering of heeft nooit bestaan. Het tij moet gekeerd worden. Wanneer gaan de zichzelf bestrijdende fracties binnen de NPS elkaar de tent uitslaan? De partij zal zich moeten ontdoen van de mastodonten wil men het zinkend schip redden.


  Maak melding

 14. Mensen, mensen, de ” oude ” garde moet overdragen aan, vervangen worden door jongeren. Wat is oud, tell me! Welke jongeren? Bouva, Misikaba, Abdoel, Tjauw Ngie Tauw. Geven jullie me een grote brick!

  Hans Breeveld is een over het paard getild “wetenschapper”
  Wat heeft meneer te bieden. Alleen maar op afstand commentaar leveren? Broertje Doe heeft hard zijn adviezen nodig. De NPS heeft genoeg harde veldwerk {st}ers!

  Het vertrek van de heer Oemraw en de heer van Coblijn is
  te betreuren. De NPS heeft ze echt nodig – hard nodig ook -eerder dan meneer Rusland, die denkt eens president van Suriname te worden. Geef me een grote brick.

  De NPS een zinkend schip? Allemaal slap gelul van mensen z.a. RobG. ” Terwijl de wereld om ons heen in sneltreintempo verandert en de grote economische crisis steeds meer voelbaar wordt in Suriname ” { RobG}, gaan de vriendjes van RobG door met stelen en ons geliefd land vernietigen. Bouta en zijn bende hebben het weer gepresteerd om in 5 jaar tijd, Suriname ……. .. mensen vul maar zelf in, mi kon weri nanga ding fufruktu.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.