Galapremière van documentaire over Javaanse Immigratie

1

Op maandag 21 maart 2016 presenteert het productieteam #Docu125 in partnerschap met stichting Rukun Budi Utama (RBU), Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI) en Werkgroep 125 Jaar Javaanse Immigratie, de première van de documentaire “Jaji – Lotgenoten; Nek Kapal Klelep, Kabeh Klelep – als het schip zinkt, zinkt iedereen.” Het wordt een Galapremière die plaats vindt in Pathé Buitenhof te Den Haag. UPDATE: Waterkant.Net mag twee vrijkaarten voor deze gala première weggeven. Stuur een mail naar info@waterkant.net en vertel waarom JIJ deze kaarten zou moeten krijgen. Uit alle inzendingen wordt de leukste gekozen!

Deze documentaire van de Haagse documentairemaker Jeffrey Salimin werd gemaakt ter gelegenheid van 125 jaar Javaanse Immigratie vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Suriname. “De Javanen zijn 125 jaar geleden vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Suriname gegaan. De ontwikkeling bij de Javanen van toen tot nu, is nooit vastgelegd door de Javaanse gemeenschap. Deze is zichzelf vaak niet bewust van bepaalde ontwikkelingen. Ik wel, en ik vind het zonde als deze verloren zou gaan.” Met die woorden beschrijft Salimin zijn kijk op de immigratie van de eerste groep Javaanse contractarbeiders naar Suriname, 125 jaar geleden.

Samen met het productieteam #Docu125 heeft hij prachtige verhalen vastgelegd. Hij praat in de film o.a. met de twee laatste nog in leven zijnde immigranten. Zij hebben de maandenlange bootreis vanuit Java naar Suriname in 1939 als kind meegemaakt. De productie is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818 en door crowdfunding. De première komt tot stand met middelen vanuit gemeente Den Haag.

Galapremière #Docu125
Maandag 21 maart 2016
Pathé Buitenhof (Buitenhof 20, 2513 AG, Den Haag)
Inloop 18.30 uur, film begint om 19.45 uur.

1 REACTIE

 1. Het is hoog tijd om ook aandacht te schenken aan de javaanse immigratie. Deze groep immigranten die naar Suriname is gebracht is eigenlijk altijd onderbelicht gebleven.
  Ook over de Chinese immigratie mag meer verteld worden.

  Hoop dat op de Nederlandse scholen onderwezen zal worden hoe door toedoen van Nederland de Surinaamse bevolking is ontstaan.

  Niet alleen het slavernij verleden hoort alle aandacht te krijgen, maar evenzo de immigratie van de chinezen, de hindustanen en de javanen.
  Ook deze mensen hebben erbarmelijke tijden in Suriname onder toeziend oog van de Nederlanders doorstaan.

  Nog steeds gaan veel ‘witte’ nederlanders er van uit dat alleen de creolen Surinamers zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.