vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Suriname moet dollars investeren in exportproductie'

‘Suriname moet dollars investeren in exportproductie’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 feb – Suriname doet er goed aan zijn schaarse dollars te investeren in exportproductie. Dit zegt parlementariër Henk Ramnandanlal (PALU). De effecten zullen op termijn beter resultaat opleveren dan de zogenaamde valutaveiling. Die levert te weinig op.

Dollars investeren in de productiesector komt net zo goed op interveniëren neer. En dat is juist wat de Centrale Bank van Suriname voor ogen heeft. “Je brengt dollars in de samenleving en het heeft effect binnen één tot twee jaar, met name de exportproductie zal toenemen. Nu besteedt men het consumptief door te interveniëren met geen enkel ander effect”, zegt Ramnandanlal tegenover Dagblad Suriname.

Het is ook nog de vraag of er genoeg voorraad is om aan de vraag naar valuta te voldoen. “Het gaat om vraag en aanbod. Vooralsnog hebben interventies van de bank niet geholpen. Dus ik heb weinig hoop dat de interventie via de valutaveiling gaat werken. Uiteindelijk gaat het erom of de hoeveelheid die geveild gaat worden aan de vraag in de samenleving zal beantwoorden”, aldus Ramnandanlal.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

47 REACTIES
  1. We the willing , let by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. We have done so much for so long with so little, we are now qualified to do anything with nothing.

    Als de volgende regering van Suriname uit beter opgeleide personen bestaat zal het beter gaan met Suriname.
    Nu is het in en intriest.
    Wat een vertoning.


    Maak melding
  2. Het is nergens voor nodig dat er cambio’s enz. actief zijn. Laat iedereen in Suriname alleen en alleen in Srd’s betalen en geld alleen laten wisselen bij de erkende banken tegen een vaste koers.


    Maak melding
  3. Eindelijk een stem die iets zinvols heeft toe te voegen aan de economische discussie. Henk Ramnandanlal, waarom is hij geen minister? Het is me echter niet duidelijk of hij “exportproductie” bedoeld of dat hij vergroting van de exportproductie nastreeft.

    Wel weer een illustratie van de Surinaamse mentaliteit om hijgend achter de feiten aan te rennen. Als het kalf verdronken is… De export had allang flink opgeschroefd moeten zijn, allocatie van meer landbouwgrond aan efficiënte boeren, overheidsfinanciering en investering in meer en grotere machines, belastingverlichting voor (nieuwe) boeren/producenten, investering in betere marketing, en tenslotte actief nieuwe markten en producten ontwikkelen.

    Nu is het te laat en komen de met angst en beven verwachtte valuta “veilingen” eraan. Als men constructief met elkaar had samengewerkt, en distributeurs aan producenten gezegd: Als jij meer kan produceren kan ik meer wegzetten en verdienen we samen meer, dan had een devaluatie niet zoveel impact gehad. Maar dat kan er bij dat stelletje krabben niet in.


    Maak melding
  4. Suriname heeft een bijzonder groot management probleem, echter willen de Suri’s daar helemaal niets over horen.
    Men roept maar al te vaak van ‘we hebben genoeg kader en deskundigen in huis’, maar dat is absoluut niet waar !

    Suriname heeft (met name bij de overheid) half opgeleide mensen in dienst die niet genoeg skilled zijn voor hun jobs.

    ‘Du moment’ dat een ADEK student zijn of haar bul op zak heeft denkt zo’n individu dat men de hele wereld aan kan !
    Echter is de ADEK (helaas) internationaal gezien niet erkent als universiteit, dus zou dit instituut het beste in het rijtje van Hogescholen passen.

    De ADEK levert dus geen wetenschappers af maar mensen wiens denk en competentie niveau nog wat flink moet worden bijgeschaafd en bijgespijkerd.

    En dat is de root cause van ons management niveau in Suriname, want de mensen hebben niet afdoende kennis om (complexe)problemen en/of processen te diagnosticeren, analyseren en adequaat te verbeteren c.q. op te lossen.

    Ergo, wat meneer Ramdananlal roept is juist, maar wat is zijn oplossingsmodel hiervoor ???


    Maak melding
  5. milton
    Bravo! Ik had het niet beter gezegd.

    NB Henk stelt voor meer te gaan exporteren maar daar is het nu veel te laat voor. Opschaling vergt een reeds bestaande productie, distributie en export infrastructuur die Suriname heeft nagelaten op te bouwen.

    Ik herhaal mezelf maar is wel erg jammer en een gemiste kans omdat als men kapitaal had geinvesteerd in grote infrastructurele projecten er meer mensen diverser werk zouden hebben, met meer geld op zak om in de economie uit te geven.

    De president gaf toe dat zijn team teveel heeft uitgegeven maar waaraan dan? Ze hebben niets tastbaars dat ze kunnen laten zien.


    Maak melding
  6. Op hetzelfde tijdstip met mijn posting van 10:27 uur (EU time) over de ADEKUS, verschijnt het volgend bericht op de website van Starnieuws.
    http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/33869.

    Deze ‘universiteit’ heeft niet alleen communicatie en financiële problemen, maar ook een enorm kwaliteitsprobleem !

    Men zou zeker aan een nieuwe vorm van kwaliteitsdenken binnen dit instituut moeten gaan denken, anders is er over 50 jaar nog steeds niets veranderd.


    Maak melding
  7. Het verhaal van Ramnandalul hebben we al duizend keer aangehoord.Suriname moet exporteren.Dat weet mijn zoon van 8 inmiddels ook.Wat we nodig hebben in Su is de daad bij het voegen.Wat kunnen we exporteren en hoe kunnen wij dat verwezenlijken.Kom met aanschouwelijk onderwijs aan verhalen hebben we niets.We talk too much and do too little.
    Het probleem in in Su is dat we een overschot hebben aan theoretisie en een tekort aan uitvoerders.


    Maak melding
  8. De PALU en de NDP moeten alleen nog uitzoeken waar de markt voor hun gebakken lucht te vinden is en we zijn binnen de kortste keren inderdaad een tweede Dubai of Singapore.


    Maak melding
  9. Suriname moet exporteren!!
    De vraag is wat Suriname moet exporteren en tegen welke prijs.

    De concurrentie is zo groot en het aantal mensen met een goede visie en voldoende kapitaal om in het land te investeren is zo klein.

    Voor de normale ontwikkeling van het land gaat men geld lenen en/of bedelen. Zie nu weer voor energiebedrijven en het nieuwe AMC.

    Toen er geld genoeg was om te investeren en landbouw te stimuleren maakte de regering reizen (het land op de kaart zetten)naar landen die niets voor Su kunnen betekenen.
    En er werden allerlei activiteiten georganiseerd die niets economische groei of perspectief inhielden voor Su .

    Het land heeft best wel deskundigen en goede politici, maar met regeringen die aan zelfverrijking doen werken ze niet samen cq worden ze buiten de poort gehouden.
    De net afgestudeerden die nog nat achter de oren zijn en ja-knikkers daar en tegen zijn zeer welkom.

    We gaan Venezuela achter na!!
    Geen democratie, geen deskundigen in de regering, slecht machtsbeluste figuren die zich zelf verrijken en schijt hebben aan de bevolking.


    Maak melding
  10. Webmaster. Ik heb toch niets fout geschreven of iemand beledigd in mijn posting van heden 10:27 uur ?
    Waarom is deze dan niet gepost of is het omdat ik de link van Starnieuws hierin heb genoemd ?

    Ik hoor graag.


    Maak melding
  11. Je wordt er knots gek van de PALU.Zij hebben er voor gezorgd dat wij heden niets aan productie faciliteiten hebben.De stuwdam die voor energie moest zorgen,hebben ze vervangen door houtskool.
    In 1987 zou de dam klaar zijn en alleen aan export van de elektriciteit,naar Guyana en Brazilie, zou het zichzelf nu allang betaald hebben.
    Maar de korte termijn houtskool gedoe was net iets voor de hossel mentaliteit van op D.Bij hem is het net als de illegale parkeer wachter.Gelijk cash zien van je “arbeid”.
    Door zijn zucht naar snel geld zien,heeft hij samen met de PALU geen enkel klein of middel groot bedrijf tot bloei laten komen.
    Door zijn op en neer gaande beleid hebben ze grote bedrijven bankroet gemaakt en kleine nooit tot ontwikkeling laten komen.
    Straks mogen de paluisten scrap[oud ijzer] verkopen/exporteren.Staatsolie gaat alle olie moeten exporteren om haar schulden te betalen.Zit heel Sur.met auto’s die niet meer gereden kan worden.


    Maak melding
  12. Barnie
    “Suriname moet exporteren!!
    De vraag is wat Suriname moet exporteren en tegen welke prijs.”

    Allereerst moeten alle Surinaamse groeten in NL uit de toko en in de reguliere supermarkten, Suriname kan beginnen om op veel grotere schaal tuinbouw producten zoals Basilicum, Salie, Peterselie, Selderij te leveren met een biologisch gekweekt keurmerk.

    Wat via Nederland tot aan Duitsland, Zweden en Noorwegen verkocht wordt als Mme Jeanette, sopropo en kousenband komt niet uit Suriname maar uit de NL glastuinbouw of uit Vietnam en Thailand.

    Suriname kan kippen leveren aan niche markten van zeer hoge kwaliteit, en boven segment prijzen. Idem met vis. Herpositioneer die in de markt niet als “Kandratikie” en “Bang bang” maar noem ze bij hun algemeen geaccpeteerde namen als (Surinaamse) Kabeljauw en Forel en zalm, en zie je afzet toenemen. De mogelijkheden zijn schier oneindig, maar vereisen visie en doortastendheid van Surinaamse ondernemers.


    Maak melding
  13. milton
    Je hoeft geen respons te verwachten van die sukkel. Bovendien is het weekend en is hij met z’n piemel aan het spelen, dus ga er maar vanuit dat je post niet wordt gepubliceerd of met een beetje geluk volgende week maandag.

    Zelf is mijn IP adres geblokkeerd waardoor al mijn posts met of zonder links ongeacht het onderwerp voor altijd in moderatie verdwijnen. Krijg je als je je “neefje” de zgn. whizkid vraagt webmaster van je site te worden i.p.v een professional aan te nemen. De omweg die ik gebruik om toch te reageren gaat gelukkig zijn kennis van IT ver te boven


    Maak melding
  14. beste Milton

    “maar wat is zijn oplossingsmodel hiervoor ???”

    De oplossing ligt dichter bij huis dan men denkt. Luister wat meer naar mensen die met de inhoud bezig zijn en naar de basis van de problemen kijken. Er is onvoldoende werk in de markt en er wordt te veel in het buitenland gekocht en te weinig zelf geproduceerd.tegen goede prijzen.

    Om iets te kunnen beginnen is er geld en energie nodig. Het geld is er indien men bereid is zaken te doen.
    Suriname heeft honderden miljoenen en misschien wel meer te goed van Alcoa voor het saneren van de milieu schade van de stripmining die zij en Biliton decenia lang heeft uitgevoerd.
    Biliton heeft haar afbouw en milieuproblemen bij Alcoa afkocht met $ 300.000.000 men zou dus kunnen denken dat er minimaal $ 600.000.000 beschikbaar is voor werk en kennis.

    Laat iemand met ambitie de koe (ALCOA) bij de horens vatten en aan de slag gaan.

    Plan met Brokopondo in eigen beheer een gezonde energie sector in plaats van te wauwelen in de DNA over of er 2 maal het achter elkaar in een Elektriciteitswet staat.
    Elektriciteitsproductie heeft wereldwijd een prijs die veel lager is dan die in Suriname. Dus saneer de elektriciteitsopwekking zodat men voor wereldmarkt prijzen kan produceren. Dat kan indien men Brokopondo goed inzet en als buffer gebruikt. Direct nationaal besparen en geen idiote kosten afwentelen op de normale mensen.

    Belast enorme energie slurpers extra zodat zij die het kunnen betalen meer bijdragen en zij met een minimum inkomen minder betalen voor de energie. Zo word besparen op energie interessant.

    Laat het kostbare hout in Suriname verwerken tot eindproduct en doe dat met kennis vanuit Europa en niet uit China. De Chinezen zijn de imperialisten van nu.

    Zet Palmolie op in eigen beheer. dat kan omdat de chinezen en indiers het ook met gesloten boeken doen door eerst het hout te verkopen en dan de winst of een deel er van te herinvesteren.

    Ga ten aanzien van echt toerisme (natuur niche Amazone woud) echte samenwerking aan. Zorg er voor dat het personeel echt klant vriendelijk wordt en de gast aanvoelt en niet afstoot. Toerisme is nu een mooi woord echter men begrijpt niet dat de gast voor de prijzen die men in Suriname vraagt heel wat meer kwaliteit, vriendelijkheid en verzorging mag verwachten.

    Het komt neer op een aanpassing van de attitude en niet leeg ge OH van gecertificeerde analfabeten.
    Het laatste is een prachtige benaming voor veel van de leiders in Suriname (oppositie, coalitie en regering)


    Maak melding
  15. De overheid moet op de eerste plaats haar ambtenarenapparaat afslanken, dat kan alvast door de 60 plussers met pensioen te sturen en hiervoor geen dispensatie te verlenen.
    De hoge salarissen en pensioenen van de regeerders en de toppers van parastatale bedrijven met de helft of meer verminderen.
    Het afschaffen van dubbele functies bij de overheid en parastatale bedrijven van DNA leden.
    Deze maatregelen zullen overheidsuitgaven aanzienlijk doen verminderen.
    Het inversteringsklimaat drastisch verbeteren evenals de particuliere sector waardoor ambtenaren in tijd ook kunnen worden afgevloeid.
    Het Surinaams onderwijs systeem richten op bevordering van ondernemerschap en daardoor de productie.
    Men studeert veelal administratieve richtingen met het doel om later voor een baas of bij de overheid te werken, terwijl het land gebaat is bij vergroting van de productie.


    Maak melding
  16. @MORENITO

    Ha, ha – ik ben dus niet de enige die geblokt is van deze site.

    Mijn IP-adres staat op de blacklist en alles dat ik post wordt per definitie verwijderd, geen idee waarom eigenlijk.

    Maar ook ik kan via-via gewoon posten, kinderachtig gedoe dat het zo moet.


    Maak melding
  17. rara@rara
    LOL. Je posts worden niet geplaatst omdat je in de (nog) niet volledig ontwikkelde hersenen van deze tiener hem ooit onrecht hebt aangedaan, ER DAAR ZAL JE VOOR BOETEN! Hahahaha.

    Texten als; Ga slapen, en muhuhahahaaaaa zeggen alles over deze individu.


    Maak melding
  18. @Morentino

    Ik was laatst op mijn favoriete markt en wilde kandratiki (vis) kopen.

    Van de visboer kreeg ik te horen :
    Voorlopig niet te koop; de vrachtkosten zijn veel te hoog. Ik bedoel maar.

    Wie gaat de handelsverdragen voor Suriname met de door jou bovengenoemde landen afsluiten??

    De verworvenheden van Suriname als “EEG-lid” bestaan niet meer zover ik het weet.

    Bovendien zijn de productiekosten zo hoog door alle verhogingen van de overheid dat de producten in Ndl en Dtsl onbetaald worden.

    Er zijn andere landen die goedkoper produceren om over de kassen in Ned. maar te zwijgen.


    Maak melding
  19. @Morenito, vind deze houding van de webmaster wel erg jammer omdat men zelf dit forum heeft opengesteld voor postings.
    En zolang er geen ongepast taalgebruik, laster, smaad, haat, etc etc wordt verkondigd zou acceptatie van postings moeten kunnen. ‘ Freedom of speech ‘ !

    @Jojo, ik denk zelf dat the core problem van het productie c.q. export probleem voor Suriname is omdat men niet kan rekenen !
    Vraag elke producent van een bepaald product in Suriname wat de intrinsieke kostprijs is van hetgeen hij produceert, weet zeker ca 95% het niet.
    En op deze manier kan je absoluut niet gaan exporteren want zonder deze informatie ben je dan kansloos op de buitenlandse markt

    Ergo, men doet zomaar wat en weet vaak niet exact waarmee men bezig is. Een prijs opplakken (die de lokale consument accepteert) is dus gauw gedaan, en zo hobbelt men maar verder.

    Zaken als budgetteren, begroten, reserveren (voor reparaties en aanschaf bedrijfsmiddelen), afschrijvingen, etc etc kent men haast niet.
    En dat is nou het punt en moment waarop bv Economie studenten van de AdeKUS zouden moeten inkomen en bijspringen !

    Men zou de lokale ondernemers meer moeten bijstaand, assisteren en adviseren over de basics van het ondernemen.

    Vaak zijn titels van de afstudeer scripties en thesissen van ADEK studenten heel futuristisch en ook nog een hele mond vol, echter zeer weinig zeggend om een lokale bijdrage aan de economie te kunnen leveren !


    Maak melding
  20. @Milton

    “Ergo, men doet zomaar wat en weet vaak niet exact waarmee men bezig is. Een prijs opplakken (die de lokale consument accepteert) is dus gauw gedaan, en zo hobbelt men maar verder.”

    Hiermee raak je de kern. Toen een Europese houtspecialist mij uitlegde wat de waarde van Surinaams hout echt was en waarom hij geen zaken meer met Surinaamse hout leveranciers deed ben ik op onderzoek uit gegaan. SBB geeft geen antwoord hoe je ze ook benaderd en binnen de sector heeft men geen interesse.

    Een belangrijke houtmarkt speler en adviseurs van de president heeft mij de mores van de markt uitgelegd.
    De Surinamers betalen door alle ondoelmatigheden meer voor hun hout dan men in Europa of waar dan ook ter wereld kan en wil betalen voor het Surinaamse hout. Waarom zou men gaan investeren in specialisatie en niche markten als het zonder investeren kwijt kunt.
    De enige manier om hier hout te kopen is illegaal (hout zonder certificaat) in concurrentie met de Chinezen voor cash. Go with te flow of ga niet.
    De man lachte me in mijn gezicht uit omdat ik naar een oplossing zocht waarin het algemeen belang en natuurbeheer een rol speelde.


    Maak melding
  21. Kruwa,

    Ik ben het helemaal met je eens.
    Als je op termijn ontzettend veel geld wilt besparen en wilt vrijmaken voor bv. de thema’s die jij noemt, moet je allereerst het ambtenarenapparaat afslanken.
    In ons land werkt 10% van de HELE bevolking bij Lanti !!! en voert de helft daarvan weinig tot niets uit.
    Dat is een onwijs hoog percentage, dat bijna nergens in de wereld wordt geevenaard.
    In geen enkel overheidsplan wordt deze mogelijkheid om geld te genereren genoemd.
    Sterker, er worden alleen maar meer ambtenaren aangenomen.
    Dit “waterhoofd” drukt het allerzwaarst op onze overheidsuitgaven.
    Op de een of andere manier rust er een vloek om alleen maar te praten over maatregelen om het overheidsapparaat af te slanken.
    Jammer.


    Maak melding
  22. Barnie
    “Van de visboer kreeg ik te horen : Voorlopig niet te koop; de vrachtkosten zijn veel te hoog. Ik bedoel maar.”
    Tsja. Op de markt. Daar telt volume en niet kwaliteit. Je zou Surinaamse vis gewoon bij AH, Dirk en Jumbo moeten kunnen kopen. Als je 2x per week een vliegtuig met 500 kilo i.p.v 5000 kilo stuurt is dat i.d.d duur. Stuur je echter 3 keer p/w 10 ton dan begin je een deuk te slaan in transport en opslag kosten.

    “De verworvenheden van Suriname als “EEG-lid” bestaan niet meer zover ik het weet.”
    Daar zijn EU regels voor in de plaats gekomen die 3e wereld economieën helpen met lagere import en accijns tarieven. Ons probleem is op dat vlak echter tweeledig, leverantie kan niet gegarandeerd worden en een verhoogd risico op contrabande. De consument zit niet te wachten op excuses waarom een product er niet is, en de autoriteiten niet op corrupte handelaren.

    We vinden dat we zo goed kunnen koken, maar waarom heeft nog geen enkele ondernemer kant en klaar maaltijden op de markt gebracht? Die hoeven niet de halve wereld rond maar zouden snel in omringende landen in de koeling kunnen liggen. ook in Brazilie en Argentinie wil men gemak. Accepteer dat zij betalen met hun eigen valuta en je komt veel verder dan dat eeuwige geleuter over dollars en euros.

    Surinamers zijn zo cynisch geworden door het persistent beroerde bestuur, dat we al bij voorbaat opgeven en ons berusten in overgave.


    Maak melding
  23. @Jojo, je hebt het over houtexport vanuit Suriname waar je over geinformeerd bent geworden door een Hollander.

    Nou, laat het ’toevallig’ zijn dat ik ergens begin jaren ’90 van de vorige eeuw met dit zelfde bijltje heb gehakt !
    Het was één en al een grote ellende omdat toen vaak mensen zonder geld (en zonder eigen zagerij) zich voordeden als exporteurs van hout.
    Rondhout was te bewerkelijk en dus kostbaar in Nederland dus vroegen wij om gezaagd c.q. geschaafd hout in diverse maten. Nou dat was een heel groot probleem omdat men geen werkkapitaal en bedrijfsmiddelen had en wij eerst geld moesten voorschieten waarna er pas gewerkt kon worden.

    Men kon alleen ruw gezaagd hout leveren vanaf een raamzaag en drogen moesten we maar zelf hier doen.
    Anyway, het heeft enkele maanden geduurd maar uiteindelijk konden wij niet meer werken met alle problemen die er ontstonden.

    Onze Ned. koper kon het ook niet langer volhouden, en wij geen leveringsgaranties konden bieden moesten wij deze exercitie stopzetten.
    Let wel, toen was FSC hout nog niet live dus konden wij vrij en blij tropisch hardhout importeren.

    Hadden een grote afnemer voor Cederhout (cedrela odorata) voor de productie van kozijnen voor ramen en deuren. De Suri’s konden ons verbaal en op papier heel veel kubieke meters leveren, echter hebben wij slechts enkele cbm’s ontvangen.

    Denk dat de Surinamers nog heel veel moeten leren over export marketing en leveringsverplichtingen want men kan wel roepen over export en export, maar de geloofwaardigheid en mentaliteit van de mensen moet eerst worden verbeterd.


    Maak melding
  24. milton, JoJo en Kruwa

    Ook de ambtenaren zijn een schier onoverkomelijk obstakel in de ontwikkeling van dat land. Welke (potentiele) ondernemer wil 2/3 van de week kwijt zijn aan het afkopen, onderhandelen en de trijterijen van die onwillige ezels? Niemand! Die willen doen waar ze goed in zijn, hun bedrijf zien groeien.

    Waarom heeft de overheid in de 21ste eeuw nog steeds niet alle documenten, vergunningen en industriele belasting wetgeving online beschikbaar gesteld? Wie heeft er nou zin om met onprofessionele en ongediciplineerde sukkels zaken te doen? Als men gewoon de stukken kon downloaden en inleveren zou alles een stuk makkelijker gaan en de noodzaak van al die mensen sterk afnemen.

    Er moet een verandering komen in de gedachtengang van dienstverlening en dat alleen door incompetente “dienstverleners” bij de overheid zonder pardon te vervangen.

    Milton
    Interessant verhaal over het hout. Heb je de leverancier een contract laten ondertekenen en erop gewezen dat nite nakomen van verplichtingen hen geld gaat kosten?


    Maak melding
  25. @Morenito, nou ik zou nog uren verder kunnen kletsen over mijn houtervaringen met Suriname incl enkele figuren toen bij de LBB die idd een grote obstakel waren en de zaak traineerden.
    Had toen zelf ook contact met de MUSA Group en ben een keer meegenomen naar één van hun plants ergens op Brokopondo ! Nou, wat ik daar had gezien was gewoon gro skieng !

    Die mensen deden gewoon aan kaalkap ! De stammen die ze niet konden gebruiken werden ergens in een groot gat gedumpt waarna er zand overheen werd gedaan.

    Ze wilden mij ook rondhout verkopen maar dat was niet interessant voor Nederland en Duitsland.

    Vraagje Morenito, denk je dat de Surinamers zich zouden houden aan een contract met een boete clausule bij niet levering van goederen ?
    Heb ik niet gedaan beste Morenito want het zou ook niet werken, en waren we al heel blij als er een lading hout was geladen en onderweg was naar R’dam.


    Maak melding
  26. milton
    “Vraagje Morenito, denk je dat de Surinamers zich zouden houden aan een contract met een boete clausule bij niet levering van goederen ?”

    Eeh. Nee;-)


    Maak melding
  27. Het is beter om de srd te vervangen met spel monopoly.
    Dit geld is veel meer waard dan die waardeloze SRD.

    Ene donkere meneer misselijkkaba wil van Suriname een 2e Dubai maken en de naam veranderen in Subai !!!
    Maar toen deze meneer wakker werd is hij in Haïti beland !!!.

    Wat deze meneer vergeet is dat die mensen die in Dubai wonen en werken niet op hem lijken !!!!

    Bye Bye Bye bye Dubaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


    Maak melding
  28. @Morenito
    Suriname kan beginnen om op veel grotere schaal tuinbouw producten zoals Basilicum, Salie, Peterselie, Selderij te leveren met een biologisch gekweekt keurmerk.

    3 takjes Selderij kost op de markt in Suriname SRD 1,50 tegen de geldende koers van 3,48 voor 1 euro wil zeggen dat je voor 3 takjes dus circa 40 euro cent betaald.
    In Nederland betaal je voor een bosje Selderij 75 euro cent en in een bosje zitten circa 20 takjes dus kost een takje 4 euro cent en in Suriname dus 13 cent.
    Vraag
    Welke Selderij koop je en waarom? Even geen rekening gehouden met de vracht en overige kosten voor de Surinaamse Selderij.
    Mogelijk word door de massa aanplant en levering 1 takje voor 1 euro cent afgeleverd, ja en dan is ht best mogelijk dit te doen in Suriname


    Maak melding
  29. Export vanuit Suriname? loze praatjes, de keuringsdienst zal met arusogen de andere produkten zoals groenten op bestrijdingsmiddelen controleren, eerst maar eens zorgen dat dit op orde is in Suriname, en fake namen aan surinaamse vissoorten geven? hoe wil je bij de vishandel in Nl. door de mand vallen, ieder visboer in Nl weet dat kabeljauw, zalm en forel uit het koude water komen en niet uit de tropen, daar trappen ze niet in, bovendien, zolang de surinaamse groenten uit de glastuinbouw goedkoper in de winkels kan liggen dan de de geimporteerde uit Suriname heeft dat ook weinig kans van slagen
    Te veel mensen op het traject van Suriname naar de consument willen daar (te) veel geld aan verdienen
    bijv. voor 1 kilo gedroogde garnalen betaal je in Suriname minder dan 100 gr. in Nl. in de Toko, hetzelfde geld voor de pindasambal. Voor welk bedrag moet je producten als watermeloen , pompelmoes etc, die in Suriname in Euro’s omgerekend haast hetzelfde doen verkopen in Europa, weinig kans van slagen dus onder de huidige omstandigheden


    Maak melding
  30. Bigi Sma
    Het gaat hier inderdaad om (zeer) grootschalige aanpak. Het heeft weinig zin om een analyse te doen over een hypothetisch product maar kun je je voorstellen dat teveel mensen aan één product zitten en daar allemaal wat aan willen verdienen? Verkoop je takjes dan praat je over een hustle. 100Gr. Selderij kost ? SRD.

    Hans
    Je hele respons klinkt fatalistisch. Kan niet!, Mag niet!, Gaat niet lukken! In het voorstel staat duidelijk dat het om (re)branding gaat dus andere namen dan de onbegrijpelijke voor nieuwe globale consumenten, inclusief keurmerk. Waar je spijker op de kop slaat is dat er gewoon te veel tussenpersonen betrokken zijn bij de uiteindelijke verkoop aan de consument.

    Vandaar dat de producten niet in de Toko maar in de supermarkt horen te liggen. De Toko houder wil er wat aan overhouden en dat is meestal veel teveel.

    We zijn hier alleen om suggesties te doen over hoe we onze producten herpositioneren in een globale markt, en dat vergt innovatie en doortastendheid. Niemand kan garanderen dat het allemaal perfect zal verlopen.
    vishandeltel.nl/assortiment/suriname-vis.html

    Ram Singh
    Volgens mij werd al eerder aangegeven dat productie, verwerking en distributie ging. De bevoorradingsketen (supply chain) dus.


    Maak melding
  31. Qimbojo, ik weet niet of je ooit wel eens in Afrika bent geweest of kan het misschien ook zijn dat je ogen ergens anders zitten, maar wat je nu zegt is kolder !
    Zal maar één voorbeeld noemen. Heb je ooit wel eens van Banana Island in Lagos (Nigeria) gehoord ???

    Ga maar eens lekker Googelen (afbeeldingen) en bekijk nou eens heel goed van wat er zich daar afspeelt.
    Dat geklets en gezwam van jou op Waterkant waarin je zoveel onzin braakt moet eens een keer ophouden.


    Maak melding
  32. Ik hoef niet naar Afrika te gaan om te kijken hoe “hard” ze daar werken en zichzelf ontwikkelen, in Suriname zie gauw genoeg hoe afrikanen werken en ontwikkelen !!!

    Ik heb ook wel van banana republiek lagos gehoord en dat zie je ook in te koffiekamp. Kennelijk vind je mijn gezwets wel interessant want je leest het graag !!!


    Maak melding
  33. Qimbojo
    “In Afrika heb ik wolkenkrabbers/skyline gezien a la Dubai.”

    “Ik hoef niet naar Afrika te gaan om te kijken hoe “hard” ze daar werken en zichzelf ontwikkelen”

    …ben je wel of niet in Afrika geweest?


    Maak melding
  34. Morenito,

    Ha.ha, natuurlijk is Qimbojo nog nooit in Afrika geweest, tenzij hij deel uitmaakte van de crew van onze pres toen die daar was, maar dat geloof ik niet.
    Misschien kent hij Zuid Afrika of een paar landen van dat continent van Google, maar dan heb je het ook wel gehad.
    De voorouders van veel Surinamers komen uit Afrika, maar slecht heel weinig nakomelingen zijn daar ooit geweest.
    Is ook niet erg als je maar niet doet alsof.


    Maak melding
  35. Cochise
    Je hebt misschien het mooiste over het hoofd gezien.
    “Ik heb ook wel van banana republiek lagos gehoord en dat zie je ook in te koffiekamp.” Milton vroeg of hij van Banana Island had gehoord.

    De eindeloze clown parade houd maar niet op.


    Maak melding
  36. Morenito, ik weet niet of jij nu in Su. of in Nl. woont maar als je zou kijken in de grotere filialen van AH, Jumbo, of de Oriental supermarkten in de grotere steden kun je constateren dat deze wel terdege producten uit suriname in hun schappen hebben liggen, en tegen nagenoeg dezelfde prijzen als de kleinere toko’s. en als jij het over (re)branding hebt onderschat je wel behoorlijk de nederlandse consument die die procucten kopen. Binnen mijn schoonfamilie komen een paar tokobezitters voor waar ik regelmatig ook wel eens hand en spandiensten voor doe dus weet en ook in contact kom met de groothandelwel aardig hoe het daar toe gaat en hoe hun klantenstand er uit ziet, vandaar mijn in jouw ogen fatalisme en noem het eerder realisme


    Maak melding
  37. Alleen al de export van water uit Suriname levert al zoveel problemen op dat zelf de Nederlandse overheid die een milieu effectenstudie wilde financieren heeft afgehaakt. Het duurt in Suriname te lang. Buitenlandse investeerders haken af en gaan elders waar de wetgeving en het kader beter is.


    Maak melding
  38. Hey Qimbojo!
    Goedemiddag kerel Sorry dat ik nu pas reageer. De hele ochtend meetings. Ik ga nu even een hapje eten, jij al gelunched?

    Werk je bij de overheid? Ik in het bedrijfsleven. Contracteer voorlopig in Alkmaar. Jij?

    Geniet van je dag.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES